![]() |
Tu ce ai fi facut daca te aflai in situatia de a fi martora la o criza de-a ei in care ea era violenta si se repezea la tine sau altcineva drag?Ai fi stat cu mainile incrucisate decat,sau o izolai de ceilalti pt.siguranta tuturor, fara sa fie expusa ea sau vreo alta persoana?Eu cred ca as fi procedat cum am vazut la alte SFINTE Manastiri.
|
pai deja am scris cum am procedat noi, adica familia Crizele s-au datorat unui atac cerebral (ruperea unui vas de sange) Teoretic nu se putea face nimic la spital iar la preot am apelat pentru ingropaciune.
Nu stiu cum se procedeaza la Sfinte manastiri dar cred ca Biserica ar trebui sa clarifice aceste situatii adica daca ceea ce se face la aceste manastiri cu bolnavii psihic considerati demonizati/ cu demonizati este bine/ canonic/ corect etc. Si daca se considera ca asa trebuie sa se procedeze atunci sa nu se mai spele pe maini cand se intampla sa nu iasa treaba buna si in loc de duhuri sa plece chiar sufletul. |
Se face distinctie intre bolnavii psihic si cei stapaniti de duhuri,asta se face la Manastire,numai ca de data asta s-a gresit undeva,a fost un singur Preot.Pana si in manualul de religie de clasa a-4-a se specifica faptul ca SFANTUL MASLU se desfasoara de la 2 pana la 7 SFINTI PARINTI.Aici a fost buba,probabil asa cred eu ,asta nu mai am eu de unde sa stiu,dar asa am inteles de la toate emisiunile tv si celelalte.Iar in ceea ce priveste cazurile grave de la alte Manastiri,am mai specificat, ca le izoleaza ,le tin inchise cu cheia,ca altfel le arunca de pe munte sau in rau,cum am vazut,din nefericire pt.ele.
|
Din moment ce fata nu era stapanita de nici un duh nu avea importanta daca erau unui, doi sau mai multi preoti. Pana la urma cu ce se schimbau lucrurile daca erau mai multi? Ar fi fost asta un scenariu in care fata nu murea Ma indoiesc Si daca erau mai multi si tot murea cum se impartea responsabilitatea?
Ideea este ca in acest caz aceasta faimoasa distinctie a lipsit si asta te face sa te intrebi in ce masura in alte situatii s-a facut. Pana la urma chiar daca distinctia da gres nu e nimic rau ca s-a facut o rugaciune unui bolnav psihic. Doar ca situatia a fost diferita ca aceasta fata a fost luata in grija de manastire Din pacate nu e prima situatie cand in manastiri se aciueaza tot felul de bolnavi psihic..... Dincolo de pedepse legale (acest caz are sanse mari sa candideze pentru exemple de tap ispasitor) Biserica ca institutie are ceva de invatat din asta. Dar daca nu isi asuma nici o responsabilitate atunci e clar ca se va continua in acelasi sistem Noroc ca pentru posedati se fac slujbe si nu se ard pe rug ca atunci..... Am impresia ca unii crestini simt asa un fel de multumire sau accepta mai cu usurinta multimea de reguli la care trebuie sa se supuna pentru Imparatia Cerurilor atunci cand vad ce se intampla cu pacatosii care datorita pacatelor sunt posedati. Au o certitudine ca cel rau exista, este un fel de nevoie ca acesti posedati sa existe odata cu minunea deposedarii lor ca o certitudine a existentei harului, a puterii unor preoti induhovniciti etc. |
Calator,inainte sa scriu cele ce urmeaza,specific ca,eu nu il judec pe Parinte si nu am de gand sa o fac,iar,daca imi scapa vreo afirmatie nefondata vizavi de el, asa sa ma ierte Dumnezeu caci nu trebuie sa judecam pe aproapele noi,cei fara autoritate, caci cum judecam pe aproapele asa ne va judeca DUMNEZEU sau, mai bine zis,am si fost judecati.Tocmai am urmarit azi noapte reluarea unei emisiuni de pe OTV care a fost transmisa pe DDTV,emisiune a lui DAN DIACONESCU.Posesiuni ale duhurilor necurate exista, fie ca accepti ideea fie ca nu o accepti,problema e a ta si te priveste numai pe tine direct si personal.Cauta la www.ortoxtv.com/filme-video/despre-demonizati.php si o sa asculti si parerea unui Preot cu experienta in domeniu.Eu,cand ti-am spus ca am vazut si auzit cum se manifesta,crezi ca am ceva de castigat sa te mint sau sa vorbesc de la mine?Parintele,DUMNEZEU stie mai bine, nu a vrut catusi de putin sa o omoare a fost totul din lipsa de precautie,din imprudenta si pt.ca nu a avut alte ajutoare+ ca nu s-a consultat cu vreo autoritate bisericeasca de la care trebuia sa ia binecuvantare si imputernicire de la Episcopul locului,in astfel de cazuri trebuie obligatoriu sa fie mai multi preoti sau inalti Prelati, ca uite unde se ajunge,a cazut toata vina si capra pe Parinte care este acum tapul ispasitor,ceilalti s-au spalat pe maini ca Pilat din PONT.Sa ne fereasca Dummnezeu sa scriem altceva decat este,eu nu intentionez asta, caci dam explicatii LUI DUMNEZEU pt.fiecare cuvant scris sau spus.
|
Calator,ca sa te convingi ca exista duhuri rele,cauta pe google astfel:da click pe Video dupa ce ai dat mai intai pe Google in English,apoi da click pe More,dupa asta da-i click pe horror,dupa care scrii jos de tot, unde scrie/ genre:horror/ si Search,sterge genre: horror si scrie HAUNTING sau, daca vrei,EXORCISM si vei gasi cazuri reale dar si filme bazate pe evenimente adevarate,petrecute la n si n persoane.Mai poti cauta la:http://www.sonypictures.com/movies/exorcismofemilyrose/site/intro.swf sau mai poti scrie: Emily Rose True Story of Anneliese Michel Exorcism-Real Story Am mai scris eu cuiva ca, cea mai mare inselatorie a celui rau, e aceea de a amagi pe oameni ca nu exista, dar uite ca nu e asa,daca Dumnezeu exista,adica Binele,exista automat si diavolul,adica raul.Cerceteaza adresele sau alte site-uri si vei gasi.Hristos a inviat din morti!
|
Cred in existenta acestor duhuri dar nu cred ca aceste cazuri atat de mediatizate si filmate sunt toate cazuri reale. Spun doar ca e greu de facut diferenta intre posedare si boala psihica si acest caz este un exemplu. Este ca si cum ai suferi de boala x si ai fi tratat de boala y. Apoi daca aceste duhuri exista si daca in cazul lor singura vindecare este exorcizarea si daca parintele a facut acest lucru atunci de ce biserica a reactionat spalandu-se pe maini. Nu recunoastea ea duhurile rele? Oare nu prin post si rugaciune se vindeca? Parintele a facut ceea ce trebuia facut: a izolat bolnavul, l-a legat sa nu isi faca rau siesi si aproapelui (este stiuta forta demonicilor), a tinut bolnava la psot aspru si urma sa ii faca rugaciunile. Cred ca mai multa aparare a primit din partea unor credinciosi decat din partea Bisericii insasi care in fond este cea care a format si promovat aceasta mentalitate a iertarii, a acceptarii unor situatii tragice ca o manifestare a voii lui Dumnezeu. Daca fata era intr-un loc al rugaciunii, era in preajma unor oameni rugatori, a tinut post etc si daca s-a intampalt ce s-a intamplat oare nu a fost asta voia lui Dumnezeu ?
Ce atitudine a luat Biserica atunci cand mass media scria despre preotul ucigas chair inainte ca justitia sa-si fi spus cuvantul? A luat Biserica atitudine fata de alte situatii asemanatoare? (de exorcizare?)Daca ar face puscarie toti medicii caroara le mor pacientii pe masa ar fi puscariile pline. |
Citat:
2. De unde stii tu cum sunt "aia rai" si cum actioneaza, poate ne recomanzi si noua ceva lecturi in sensul asta 3. Poate ne recomanzi si vreun "preot cu experienta in domeniu" cum spui tu. |
PT.EXORCIZARE IN BISERICA ORTODOXA SE CITESC EXORCISMELE LUI SF. VASILE CEL MARE.
|
Citat:
Am mai vb despre asta pe forum. Iti recomand sa citesti si parerea oficiala a BOR fata de cazul tanacu. Nu inteleg de ca va inversunati sa il aparati pe Corogeanu, in acelasi timp punandu-va contra parerii Bisericii? |
Din pacate BOR in acest caz nu a respectat chiar procedura stabilita prin regulamentul care se afla in vigoare privind excluderea din viata monahala care se face dupa audierea de catre un consistoriu monahal eparhial.
Așadar, ceea ce deranjează din punct de vedere eclesiologic este faptul că, la Tanacu, comunitatea de credință nu s’a manifestat și în dimensiunea ei solidară. BOR nu a initiat o ancheta proprie ci s-a spalat pe maini. Reactia BOR a fost dictata presupun de niste interese politice sau de imagine. Daca nu exista o slujba canonica de ce a permis BOR atatea slujbe de exorcizare care se fac la foarte multe manastiri? Sau de fapt se face doar slujba Sf maslu care pentru bolnavi e vindecatoare si pentru cei posedati are efect de deposedare. Ias sf maslu e canonic...Sau in aceste cazuri se face un sf maslu mai deosebit prin citirea exorcisemelor Sf vasile care normal se citesc numai la inceput de an. Totusi cittirea lor in alte zile ale anului este canonica sau nu? Desi pana la urma slujba cred ca a contat cel mai putin si mai mult faptul ca a i s-a pus calus la gura ceea ce e posibil sa o fi sufocat. Totusi de ce o fi pus calus ca in alte biserici se lasa sa vorbeasca Ca doar pe caesete se aud cum injura si vorbesc etc....si chiar faimoasele povesti scrise de cei care au asistat la astfel de slujbe descriu cum diavolul vb pe mai multe voci....lor nu li s-a pus calus.... greu de spus pana la urma ce si cum a fost.... |
Slujba SFANTULUI MASLU este cat se poate de canonica,este chiar una dintre cele mai canonice si Mari 7Sfinte Taine,mai ales pt.salvarea sufletelor .Stii cum a fost,si de Mantuitorul s-au lepadat,doar nu crezi ca firea umana este fara de pacat.Toti suntem pacatosi,unii mai mult iar altii mai putin.Eu sunt mai mult decat tine pt.ca am vazut prea multe si, de fapt si din pacate,nu am fapte vrednice de mantuire.Sa stii ca si eu am pacatuit la inceput in privinta Parintelui,comentand aiurea pe marginea subiectului,dar mie mi-a dat Dumnezeu sa vad cazuri reale,fara nicio mascarada sau vreun circ,fara nicio prefacatorie,regizare,fara spectacol,cum sustin altii care nu au vazut,tocmai acestia comenteaza,din pacate.Stii cum este,decat sa cada mai multi,a fost de preferat pt.unii sa cada decat un cap de acuzare,nu si ceilalti implicati in acest caz.Cert este ca nu a vrut sa omoare pe nimeni dar,uite unde duce curajul,poate exagerat si inconstient in lupta de unul singur cu fortele intunericului.In astfel de cazuri este nevoie de mai multi rugatori pt.ca cel rau nu trebuie subestimat decat prin unire in credinta si rugaciune combinata cu Smerenia adevarata si sincera, adica ascultare de superiori sau Inaltii prelati sau inaltele fete bisericesti.De aceea sunt de acord cu nr.de2 pana la 7Sfinti Parinti.
|
Dupa ce am citit si mesajele din urma,vreau sa mai adaug ceva:Rugaciunile Sfantului Vasile se citesc de 1 Ianuarie si sunt rugaciuni de certare a demonilor,apoi se tine Sfantul Maslu in fiecare prima Vineri a fiecarei luni,la alte biserici se tine chiar in fiecare vineri SFANTUL MASLU, iar la SFINTELE MANASTIRI sunt tinute cel mai des.Mirean,m-ai rugat sa iti recomand Parinti in domeniu si uite ce iti pot recomanda:Sfinti Parinti de la Sfinte Manastiri si Sfinte Biserici sunt peste tot,nu trebuie decat sa ii cauti tu, cum am facut si eu.Sfintele Manastiri din Moldova,Ardeal,din jurul Valcei,din jurul localitatii Targu Jiu,etc.Cat despre carti,citeste carti religioase scrise de Sfinti Parinti referitoare la slujbe si rugaciuni ale Sfintilor si acatiste de alungare a demonilor si trimiterea lor in pustiu unde le este locul si unde e mai bine sa fie.
|
Citat:
|
Stii cum zice Mantuitorul? citez:"Iarta-i,Doamne,ca nu stiu ce fac"dar eu cred ca se poate sa faca referinta si la urmatoarea:iarta-i,Doamne,ca nu stiu ce zic!Parintele nu a fost si nu este,cum ai zis tu?demonizat?Trebuie sa vezi un demonizat si apoi sa judeci oamenii si sa iti dai cu parerea si presupusul.O sa ma rog pt.tine sa te lumineze Dumnezeu la minte,doar nu ziceai tu ca sunt eu"aleasa"?Dar eu iti zic ca sunt o biata pacatoasa ca,uite,scriu ca trebuie sa te lumineze Dumnezeu si sa iti dea gandurile bune vizavi de aproapele nostru.Seba
|
Citat:
Sincer, Corogeanu imi pare mai degraba un demonizat "under cover". |
Am fost si eu si mai merg,sa stii tu asta de la mine.Uite,ca sa nu zici ca sunt fata rea,sau poti sa zici,ca nu ma supar eu dintr-atata,o sa iti scriu Manastirile unde am vazut asa ceva:SFANTA MANASTIRE FRASINEI care este considerata Gradina Maicii Domnului ca la Sfantul Munte ATHOS,SFANTA MANASTIRE LAINICI,SFANTA MANASTIRE TURNU,am vazut si pe la tele alte SFINTE MANASTIRI unde le primesc dar,in general,acum le tin separat in chiliile lor numai cu membrii familiei lor sau le fac dezlegari cu SFINTELE MOLIFTE sau alte rugaciuni de certate a vrajmasului,in alte zile cand nu se perinda oameni slabi sau bolnavi cu inima ca,cine stie,se sperie si se intampla altceva mai rau,poate intra in persoane care au vraji si nu se roaga sau care au practicat fel de fel de practici dubioase ori au fost blestemate sau au blestemat,dracuit,etc,etc.
|
Si uite,iti mai scriu de ce cred eu ca a ingaduit Dumnezeu ca Parintele sa aiba aceasta cruce,citez din Sfanta Biblie:"Si mergand ei spre multime,s-a apropiat de EL un om,cazandu-i in genunchi Si zicand:Doamne,miluieste pe fiul meu,ca este lunatic si patimeste rau,caci adesea cade in foc si adesea in apa.Si l-am dus la ucenicii Tai,si n-au putut sa-l vindece.Iar IISUS,raspunzand,a zis:O,neam necredincios si indaratnic,pana cand voi fi cu voi?Pana cand va voi suferi pe voi?Aduceti-l aici la MINE.Si IISUS l-a certat si demonul a iesit din el si copilul s-a vindecat din ceasul acela.Atunci,apropiindu-se ucenicii de IISUS,I-au zis de o parte:De ce noi n-am putut sa-l scoatem?Iar IISUS le-a raspuns:Pentru putina voastra credinta.....Dar acest neam de demoni nu iese decat numai cu rugaciune si cu post".Aici vreau sa subliniez ideea de pluralitate pt.ca toti s-au chinuit sa il faca bine dar nu au incercat de unul singur de capul lor, ci cu totii la unison.De aceea SFANTUL MASLU nu se oficiaza de un singur preot ci de mai multi preoti ca uite,din pacate unde se ajunge.
|
Si Mantuitorul tot asa mai foloseste ideea de pluralitate cand zice:"IN NUMELE MEU sa scoateti demoni"nu zice sa scoata demoni de cate unul singur,de fiecare,caci ar fi putut sa zica asa:IN NUMELE MEU sa scoateti demoni de cate unul singur,sau de fiecare,dar,nu zice asa,pt.ca fortele intunericului pot fi infrante prin rugaciuni colective,iar nu individuale.Deci,precizez inca o data, ca aici cred eu ca s-a gresit cand a fost tinut SFANTUL MASLU de catre un singur slujitor al lui DUMNEZEU.DAR subliniez ca nu i-a vrut raul ci tot binele ei pt.vindecarea sufletului ei,insa asa a ingaduit DUMNEZEU sa decurga lucrurile.Concluzia:misterioase sunt caile DOMNULUI DUMNEZEU.
|
Citat:
Ca sa fiu mai clar: la Frasinei au voie numai barbati, este dupa model athonit. Ori esti baiat, ori minti de ingheata apele, ori vorbesti din auzite. |
:)E saptamana luminata fratilor.Ar trebui mai putina inversunare si mai multa iertare.Doamne ajuta!
|
Poate ca nu ti-am spus, dar am fost jos la SFANTA MANASTIRE unde se tineau si se mai tin SFINTELE SLUJBE pt.fete si femei,chiar am citit si legatura de blestem referitoare la asa ceva, si unde este SFANTA CRUCE de unde nu se poate trece mai departe si unde este orecizata aceasta.Legatura de blestem este gandita si scrisa de SFANTUL CALINIC de la SFANTA MANASTIRE CERNICA.Cat despre faptul ca am vazut asa ceva,nu te mint, nu scriu din auzite de la altii,ci din evidente si marturii si probe clare,martor imi este CEL DE SUS ca,tot ce am scris aici,este adevarul adevarat,gol golut.Hristos a inviat din morti!
|
Si iar mai citez:"Nu judecati,ca sa nu fiti judecati;Caci cu judecata cu care judecati veti fi judecati,si cu masura cu care judecati vi se va masura.De ce vezi paiul din ochiul fratelui tau,si barna din ochiul tau nu o iei in seama?Sau cum vei zice fratelui tau:Lasa sa scot paiul din ochiul tau,si iata barna este in ochiul tau?Fatarnice,scoate intai barna din ochiul tau,si atunci vei vedea sa scoti paiul din ochiul fratelui tau".Aceasta este valabila pt.mine si pt.tine ca sa nu mai comentam in plus ci, mai bine lasam asa lucrurile cum sunt,in seama LUI DUMNEZEU,ca este o vorba buna:inteleptul cedeaza.Ce-ar fi sa incercam si noi sa fim intelepti? ca putina intelepciune nu strica nimanui.Sa ne straduim mai mult.
|
totusi justitia romana functioneaza. criminalii nu trebuie sa se ascunda prin manastiri ci trebuie pusi in inchisori.
|
Citat:
Stii cum e cu televiziunea? Cum e faza cu unul care a facut un sondaj in care s-a gasit ce sunt foarte multi homosexuali in lume. Dar nimeni nu a specificat ce persoane au participat in sondaj. Cei inchisi in temnite pentru violuri si cazuri de abuz sexual. |
Citat:
Avortul este legal. Moral si teologic nu este permis, dar legal da. Nu se mai face inchisoare, ca pe vremea lui Ceausescu, pentru un avort. Ce ai auzit la radio? Nu ai citit pozitia BOR care a spus clar ce si cum, care a dezaprobat fatis atitudinea lui Corogeanu? Referitor la homosexuali. Cand s-a propus legalizarea homosexualitatii BOR a reactionat abia dupa 2 saptaman. Si a reactionat timid... La fel si ASCOR-ul. La fel si la marsul homosexualilor. BOR nu a luat pozitie. Ba mai mult, cand a iesit scandal s-a dezis de cei care contestau marsul precizand clar ca nu au de a face cu ei. A fost un preot cu mai multi credinciosi care au contestat, public, "la locul faptei" marsul. BOR a zis ca actiunea preotului nu a fost autorizata. Ar trebui sa stii ca sunt multi homosexuali in lume, mai ales in medii cum ar fi inchisorile. Mi se pare ca presa a reflectat obiectiv scandalul de la Tanacu. Daca nu era presa poate Corogeanu si altii ca el omorau in continuare oameni nevinovati. Intr-o emisiune a fost chemat Florin Buhuceanu (fost presedinte ACCEPT - organizatie de profil) si un preot, profesor in Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti. Preotul ramasese fara argumente in fata lui Buhuceanu, era slab pregatit parintele profesor. Era toba de fasole nu de carte. Pacat. Sincer, personal nu agreez homosexualii. Ii tolerez pentru ca exista. Si cand zici ca nu a fost dat la TV corect cazul Tanacu, poate dai si niste exemple, concret. poiate ne spui tu cum a fost. Inca ceva...te rog sa citesti postarile anterioare. Le-am argumentat cu referiri la documente oficiale. Asta ca sa nu reluam probleme deja discutate. |
Si uite asa,ne invartim noi iar si iar in cerc si iarasi o luam de la capat.Mi-a placut cum a scris cineva inainte,nu mai retin exact cine anume,din pacate,verificati voi si o voi face si eu:"Cine scoate sabia,de sabie va pieri"vorba Mantuitorului.Ce-ar fi,daca ar fi,sa lasam lucrurile in seama LUI DUMNEZEU si a celor care au fost martori oculari si auditivi,ca doar nu suntem noi angajati pe posturile de judecatori,sa lasam pe altii sa isi exercite dreptul lor de a judeca lucrurile si faptele reale + persoanele implicate,ma refer aici la cei cu autoritate deplina si imputerniciti de Justitie(ma refer aici si la cea DIVINA),nu numai la cea a oamenilor si care oameni sunt platiti pt.asa ceva,sa faca lumina in ac.caz,vreau sa zic.P.S.Pe noi oare ne plateste cineva daca ne dam cu presupusul,din auzite,cum a fost si cum nu o fi fost?Sa lasam totul in seama LUI DUMNEZEU si a judecatorilor care judecatori trebuie sa fie nemitarnici si nefatarnici,cum este si normal,caci cu totii vom sta in Fata Scaunului de Judecata al LUI Dumnezeu.Nu suntem noi fara de pacat fata de altii.Cine este fara de pacat,sa ia piatra si sa arunce primul in aproapele sau "departele" nostru.
|
sa ne straduim dar cu totii sa fim "intelepti ca serpii si inocenti ca porumbeii"o alta vorba f.buna de-a Mantuitorului care mie,personal,imi place cel mai mult si mai mult.:rolleyes::)
|
Citat:
Si nu vreau sa sune a blasfemie, lucrurile chiar asa au stat. Asa ca urmand exemplul Sau de ce nu am da si noi pe coaja, verbal, celor care o iau razna? |
DOAMNE,IIUSE HRISTOASE,FIUL LUI DUMNEZEU CEL VIU,MILUIESTE-NE SI MANTUIESTE-NE PE NOI PACATOSII.:(
|
Te-ai speriat?
|
DOAMNE,IISUSE HRISTOASE,FIUL LUI DUMNEZEU CEL VIU,MILUIESTE-NE SI MANTUIESTE-NE PE NOI MULT PREA PACATOSII.
|
Eu stau bine cu inima,multumesc,tu cum stai cu celelalte...?
|
Citat:
Cam asa a sunat o cateheza aunui amic preot catre niste minori care dadusera cu capul de rigorile legii, majoritatea cap prostuti si neeeducati. A incercat omul cu cuvinte frumoase si astia cascau si apropae ca adormisem si eu. Apoi i-a venit ideea sa vorbeasca pe "limba" lor. A folosit niste cuvinte care ar face cinste oricarui "baiat de cartier", dar fara vulgaritati. Brusc aia au devenit ochi si urechi. Foarte eficient, foarte modern. Ce zici? |
Vezi ca te abati de la Topicul Forumului acestuia:CAZUL TANACU,nu te abate de la subiect,te rog.
|
Citat:
Cat despre tanacu am spus, in mare, ce am avut de spus. Multi au citit, putini au inteles. |
Apropos,sa-mi fie cu iertare,ca fac o mica paranteza,dar cand ai scris numele Mantuitorului,in celalat topic despre Tanacu,ai scris NUMELE MANTUITORULUI cu un singur "I".Esti ortodox?La noi,la ortodocsi este scris NUMELE MANTUITORULUI cu 2doi "I"-uri si anume IISUS HRISTOS.Eu cand am gresit NUMELE LUI,scapand o litera("S"),din greseala,si fara sa vreau bineinteles,m-am corectat imediat.Isus scris cu un "I" am citit in mai multe carti ca inseamna altceva,si anume magar.Vezi ca am citit in mai multe carti,stiu sigur asta si nu te mint.Scris cu doi"II-uri" este corect NUMELE MANTUITORULUI IISUS HRISTOS,ca tot te dai tu cu DUMNEZEU "cel ales si "marele" intelept""atunci demonstreza ca stii sa scrii corect NUMELE MANTUITORULUI IISUS HRISTOS.Sincer vorbind,cu cine esti cu adevarat?,iarta-mi indiscretia si intrebarea prea directa.
|
Citat:
Gresesti, asta e Teologie "dupa ureche". In Ebraica "hamor" inseamna magar, iar "more" invatator, articulat "hamore" este invatarorul. De aici si confuzia - am putea spune, in limba romana, ca cele doua sunt paronime. Totodata, în ebraica se folosesc pentru "magar" sau "magarita" cuvintele "ayir" si "aton", iar in greaca se folosesc cuvintele "onos", "polos", sau "upozughion"." In limba greaca, limba in care s-a scris in original "Noul Testament" apare (ca pronuntie) numele "Iesu Christu", cu un "u" lung (in "Christu"). Numele "Iesu" provine de la cuvantul ebraic "Jehosua" (limba ebraica a fost limba originara a Vechiului Testament), care inseamna "Jahwe este Mantuitor" (Matei 1, 21). In ambele cazuri, numele incepe cu "Je", care - in pronuntia curenta Ð devine un lung "i". Motivul, deci, pentru care ortodocsii considera necesar ca in romaneste sa se scrie "Iisus" in loc de "Isus" este sa se respecte oarecum pronuntia originara. In vremea lui Isus, numele acesta era foarte obisnuit in Palestina (cum la noi ar fi Ion). Teologii ortodocsi au considerat necesar sa foloseasca numele "Iisus" pentru Mantuitor, ca sa faca distinctie clara intre Iisus Cristos si ceilalti oameni care aveau tot numele de "Isus". Deci - cu alte cuvinte - pentru a sublinia unicitatea lui Isus Cristos. Motivele acestea reprezinta alegerea pe care au facut-o ortodocsii. Desigur, au o anumita justificare, dar aceasta este doar o problema de redactare textuala, fara repercusiune asupra relatiei individului cu Dumnezeu. Cei care au ales numele simplu "Isus" (cu un singur "i") nu pot fi incorecti, deoarece vocalele lungi in limba romana nu se transcriu neaparat prin dublarea vocalei respective (de exemplu in cuvantul "mic", vocala "i" este scurta, in cuvantul "inima", vocala "i" este lunga; se foloseste adaugarea unui "i" atunci cand s-ar face confuzie intre cuvinte; de ex: "copii" este cuvantul la plural nearticulat; "copiii" - acelasi cuvant, dar articulat). Referitor la cuvantul "Isus" sau "Iisus" nu este nici o greseala, orice forma se scrie. Este o problema de optiune, care trebuie respectata, pentru ca fiecare varianta are argumentele ei. Crestinii neortodocsi considera ca, din punctul de vedere al limbii romane, forma "Isus" este mai apropiata regulilor acestei limbi. Dar nu e gresita nici cealalta varianta ("Iisus"). Aceasta disputa nu trebuie sa reprezinte un motiv de dispute intre culte. Ce s-ar putea spune despre numele "Jesus" (pronuntie "Gizaz") la englezi, sau despre "Elninho" (pronuntie "Elninio") la portughezi? Sunt ei mai putin credinciosi sau mai putin corecti, din cauza ca pronunta numele in acest fel? E o problema de limba, de optiune libera. |
Eu ti-am scris pt.ca am SF.BIBLIE ORTODOXA care este cea de capatai pt.mine,cealalta Biblie,a celorlalti avand-o tocmai pt.a le compara,dar asta nu inseamna ca in SF.BIBLIE ORTODOXA se greseste si,tocmai de aceea, mi s-a parut suspect ca tocmai tu, care iti sustii convingerile tale,sus si tare,sa gresesti asa.Ai grija data viitoare ca si mine,de altfel, si incadreaza-te in tiparele ortodoxe ca si cei ortodocsi, daca intr-adevar esti asa,asa sa ramai:ortodox,sa nu te schimbi.Doamne ajuta!
|
Citat:
Ai putea totusi sa iti insusesti adevarata motivatie a scrierii "Iisus"... Daca tot faci comparatii intre Biblii ai putea sa vezi ca altele sunt diferentele majore, nu cele legate de forma. Ti-am mai spus ca din cauza formei tu pierzi esenta. "Marto, Marto...." |
Ora este GMT +3. Ora este acum 03:20:20. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.