Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa si Massmedia (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=508)
-   -   Parintele Corogeanu - un martir? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=3064)

Mirean 04.06.2008 01:00:57

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56
Citat:

În prealabil postat de antoniap
Exista multe boli pe care le pot vindeca medicii cu ajutorul lui Dumnezeu. Exista, insa, si boli pe care le pot vindeca doar preotii. Demonizatii, desi par niste bolnavi psihic se vindeca mai ales prin rugaciunile unor preoti smeriti si iubitori de nevointa. M-a impresionat in acest sens viata si rugaciunea lui Pavel, ucenicul Sfantului Antonie.

De mentinonat, ca lucrarea diavolului se savarseste cu precadere asupra mintii, a gandurilornoastre. Majoritatea bolilor psihice sunt inselatoare in diagnosticul medical, iar medicatie se bazeaza in mare parte pe sedarea "bolnavului", nu pe vindecarea acestuia .

Un bolnav psihic ramane un bolnav psihic, indiferent ca este sedat sau nu! Sau sedativele au puterea sa adoarma si demonii?

Z.Lidia 04.06.2008 16:02:24

Schizofrenia se considera ca nu se vindeca, medical. Insa ar fi incetinita evolutia si usurata simptomatologia, prin tratament.
Parerea mea: sunt putine cazuri de- cu adevarat- posedati, si multe cazuri de boala adevarata.
Dementa - tot boala psihica- nu se vindeca (exceptie cea data de deficit de vitamina B12, sau hipotiroidie), dar e mult ameliorata simptomatologia, cu tratament.
Depresia- alta boala psihica, se considera vindecabila.

cozia 04.06.2008 19:36:38

Citat:

În prealabil postat de Mirean
sedativele au puterea sa adoarma si demonii?

din ce vad in jur, se pare ca da....cumva sedativele ii tin linistiti, multumiti, banuiesc ca se simt invingatori

MihaiFloarea 06.06.2008 22:53:12

Părintele Porfirie afirma: "Cînd credința este adevărată, fie iei medicament, fie nu iei, ea va lucra. Dumnezeu lucrează si cu doctorii si cu medicamentele. Grăieste întelepciunea lui Sirah: Cinsteste pe doctor cu cinstea ce i se cuvine, că și pe el l-a făcut Domnul. Domnul a zidit din pămînt leacurile, si omul întelept nu se va scîrbi de ele. Si doctorului dă-i loc, că si pe el l-a făcut Domnul; si să nu se depărteze de la tine, că si de el ai trebuință. (Int. lui Isus Sirah 38, 1; 4; 12).
Tot secretul este credinta fără de margini, lină, simplă si nevinovată, întru smerenia si nevinovătia inimii. Să avem credinta că Dumnezeu ne iubeste nespus si că voieste să devenim ai Lui. De aceea îngăduie bolile, pînă ce ne vom preda Lui cu încredere."

valerian 12.06.2008 18:01:59

In sfarsit un mesaj de luat in seama!
De pe Razboi intru Cuvant

"Mesaj important de la parintele Filotheu despre situatia prezenta si despre modul in care pot fi ajutati fratii nostri intemnitati de la Tanacu:

“Hristos S-a înălțat!

O seamă de lucruri au răscolit sufletele credincioșilor în ultimele luni, de cînd cu Aghiasma apostată de la Oradea și Împărtășania fostului mitropolit Nicolae Corneanu la papistași. Sigur, despre acestea s-au spus și încă se mai pot spune multe, pe o arie foarte largă de opinii, în funcție de înduhovnicirea, cultura teologică și sentimentele fiecăruia dintre noi.

Întrucît se împlinesc în curînd trei ani de la nefericita moarte a Irinei Cornici la Mănăstirea Tanacu, aș vrea să ne aducem aminte de cei întemnițați pentru credință. Pe scurt, Părintele Daniil Corogeanu și maicile Neonila, Siluana, Anastasia și Pahomia au fost, după un lung proces, întemnițați la Vaslui, pentru singura vină de a fi fost singurii care au încercat să o ajute, să îi ofere dragostea lor, tinerei orfane, omorîtă de ura diavolului pentru neamul omenesc. Nici un canon al Bisericii și nici o dogmă nu au încălcat, spre diferență de cei doi arhierei menționați mai sus. Cu toate acestea, sinodul BOR a ales să se lepede de ei fără cercetarea cazului lor.

Sigur, mi se va spune, de către cei ce cunosc amănunte ale cazului Tanacu, că Părintele Daniil a slujit două Sfinte Liturghii după ce a fost oprit de la slujire de către arhiereul său. Canonic această neascultare trebuia plătită. Duhovnicește, însă, de vreme ce măsura luată împotriva sa a fost samavolnică, iar părintele și-a întrebat duhovnicul dacă să slujească sau nu în condițiile în care nu a fost primit la spovedanie de nici unul din ierarhi, însă a fost oprit fără nici o cercetate, iarăși prea multe nu i se pot reproșa, de vreme ce duhovnicul a fost cel care i-a dat blagoslovenie să slujească. Cu alte cuvinte, la 3 ani de la întîmplările de atunci, puse în oglindă cazul Tanacu cu cazul Drincec și Corneanu nu vedem decît părtinire pentru cei de un cuget (“de un cuget cu cine?” voi fi întrebat, dar las răspunsul pentru conștiința fiecăruia) și samavolnicie pentru subordonații ierarhic. Oare cum se cheamă aceasta pe rumînește?

Am primit mailul de mai jos:
“Și nu numai la aceasta să ne gândim, dar și la aceea că ei nu se poartă la
fel cu toți cei întemnițați” Sf. Ioan Hrisostom

‘În legătură cu maicile și părintele întemnițați cineva care i-a vizitat spunea deunazi că tînjesc bietii de ei să știe că lumea îi pomenește, că se gîndește cineva și la ei și consider că niște scrisori i-ar întări întrucîtva; mă gândesc spre exemplu să primească o maica, apoi alta, cîte o scrisoare de încurajare, în așa fel încît să le curgă cîte o mîngîiere dinspre lume, dinspre Biserica vie. Cred că se găsesc oameni să dedice 2 minute și un timbru de 50 bani pentru a mîngîia sufletește niște oropsiți. Ar fi minunat să primească fiecare, din cînd în cînd, o scrisoare de la cineva de afară - maicile stau împreună, părintele Daniel e însă separat (cu hoții și criminalii). Pușcăria e pușcărie: în primele 10-20 zile se purtau foarte urât cu ei, apoi au început să se lămurească; cică hoții s-au mai îmblînzit, au mai scos din pozele deochiate de pe pereți, se duc și fumează la o fereastră, sunt mai cuviincioși, în sensul că nu mai țin chiar la maxim manelele (că au și TV-uri în celulă). Cuviosul își ocupă timpul cu citit, pictat, sculptat, își caută de lucru manual… Sunt oarece limitări în privința vorbitoarelor, la vizite, în schimb nu exista restricții la corespondență, deci pot primi scrisori, vederi etc.

Se poate scrie la:
*Cuv. ierom. Daniel Petru Corogeanu*, Penitenciarul Vaslui, str. Avicola nr. 2, cod postal 737365, tel./fax 0235 322135, judetul Vaslui, România; destinatari pot fi la fel de bine una din maicile: *Nicoleta Arcălianu*, *Adina Cepraga*, *Simona Bârdănaș*, *Elena Oțel* (dansele sunt împreună)

Pentru cine își permite: au dreptul la pachet de 3 ori pe lună cîte 10kg., totul trebuie să fie sigilat, cu termen de valabilitate + in principal conserve, din astea din comerț, ca să le accepte filtrul’.”
Deci sa terminam cu dezbaterile si sa incepem sa lucram fapta cea buna!
Doamne ajuta!

cristiboss56 13.06.2008 18:28:18

Draga Valerian, sa speram cu ajutorul Prea Sfinte FECIOARE, demersul si apelul tau va avea roade iar Bunul Dumnezeu va scoate adevarul la suprafata.

13.06.2008 19:09:34

Valerian, oricat am incerca sa facem noi dreptate tot Domnul va socoti ceea ce e drept si ce nu. Uneori o nedreptate suferita aici iti aduce un colt de rai... Fericiti veti fi cand va vor nedreptati si vor zice tot cuvantul rau impotriva voastra... sincer eu nu lacrimez pentru parintele nici pentru irina (Dumnezeu sa o ierte) pentru ca nimic rau nu ingaduie Domnul daca nu are si ceva BUN pregatit. Stiu ca unii nu veti fi de acord cu mine dar asa simt eu.:) Mai grav este ca se loveste in biserica si scade credibilitatea. Din punctul meu de vedere ASTA e mai grav, faptul ca ierarhii nostri nu inteleg ca prin atitudinea lor slabesc credinta in crestinul de rand. Ceea ce ma doare este ca avem nevoie de exemple vii!!! de traire curata in aceste vremuri..ori acestea sunt rare.fff rare... Doamne iarta-ma daca suna a judecata dar nu e..e doar inima unui om indurerat de soarta si credinta noastra. Desi eu insumi cu nesimtirea de zi cu zi contribui la omorarea ei.. Judecam pe corogeanu dar uitam ca si noi zi de zi osandim cate un frate sau o sora la moarte prin barfa, jignire, clevetire, acuze nedrepte.:|

MihaiFloarea 13.06.2008 22:32:32

Multumiri, Valerian! Cu adevărat pot fi sustinuti moral acesti oameni ai credintei prin scrisori.
Am notat adresele si voi începe chiar din acest sfîrsit de săptămînă să compun cîte ceva.

dorstor 16.06.2008 22:32:28

Ticneala.Preotul liturghiseste numai cu aprobarea arhiereului sau.restul sunt inventii eretice.Ce duhovnic da dezlegare peste arhiereu .daca este adevarat trebuie caterisit si acela!

MihaiFloarea 20.06.2008 09:59:55

Pentru cei care încă nu cred că diavolul are rolul decisiv în nenorocirea petrecută la Tanacu, fac o trimitere:

http://www.youtube.com/watch?v=cAd_FDskEG0&feature=related

Mirean 21.06.2008 10:28:58

Citat:

În prealabil postat de MihaiFloarea
Pentru cei care încă nu cred că diavolul are rolul decisiv în nenorocirea petrecută la Tanacu, fac o trimitere:

Diavolul din Cornici sau cel din Corogeanu?

Mirean 21.06.2008 10:28:58

Citat:

Diavolul din Cornici sau cel din Corogeanu?

7th_Brigade_TzHL 21.06.2008 10:59:26

Iesirea 21:16 Cel ce va fura un om din fiii lui Israel si, facandu-l rob, il va vinde, sau [color=red]se va gasi in mainile lui,[/color] acela sa fie omorat.

Ce s-a intmaplat acolo? Daca bine am inteles, un om, cu ajutorul a inca 4 calugarite a redus o calugarita la statutul de sclava.

Dar poate totusi nu e pacat ar putea sa spuna unii...

In versetul din 26:16 Dumnezeu ne da de inteles ca cine se joca cu libertatea altcuiva, se joaca cu propria lui viata.

cristiboss56 21.06.2008 14:02:14

Citat:

În prealabil postat de 7th_Brigade_TzHL
Iesirea 21:16 Cel ce va fura un om din fiii lui Israel si, facandu-l rob, il va vinde, sau [color=red]se va gasi in mainile lui,[/color] acela sa fie omorat.

Ce s-a intmaplat acolo? Daca bine am inteles, un om, cu ajutorul a inca 4 calugarite a redus o calugarita la statutul de sclava.

In versetul din 26:16 Dumnezeu ne da de inteles ca cine se joca cu libertatea altcuiva, se joaca cu propria lui viata.

Sclavia, a fost si este forma cea mai crunta a exploatarii omului de catre om , iar in situatia sus mentionata, mi se pare putin cam deplasat, a numi actul in sine, forma de sclavie.

AndreiB 21.06.2008 19:18:35

Citat:

În prealabil postat de 7th_Brigade_TzHL

dupa mintea ta, se pare ca cine este in manastire este sclav.
mai citeste ca sa intelegi ce inseamna manastirea.
si poti chiar sa si intrebi. nu-i rusine a nu sti.

cristiboss56 21.06.2008 21:14:08

Gand la gand, draga Andrei ! Oare si cei ce mergem la Sf.Liturghie, unde trebuie a sta 4 ore si, tot in sclavie om fi ?

Mirean 22.06.2008 21:22:30

Citat:

Gand la gand, draga Andrei ! Oare si cei ce mergem la Sf.Liturghie, unde trebuie a sta 4 ore si, tot in sclavie om fi ?

Daca te-ar tine legat/fortat acolo, ar fi tot o forma de sclavia, numita astazi, juridic, "lipsire/privare de libertate", si, tot in zilele noastre, pedepsita prin prevederi ale Codului Penal. Ups, exact ce i s-a intamplat lui Corogeanu si maicutelor (juridic - complicilor) lui!

cristiboss56 22.06.2008 21:59:37

Citat:

Citat:

Daca te-ar tine legat/fortat acolo, ar fi tot o forma de sclavia, numita astazi, juridic, "lipsire/privare de libertate", si, tot in zilele noastre, pedepsita prin prevederi ale Codului Penal. Ups, exact ce i s-a intamplat lui Corogeanu si maicutelor (juridic - complicilor) lui!

Ma rog, este opinia ta si ti-o respect. Oricum cine vrea, oricand poate parasi , renunta manastire.

AndreiB 25.06.2008 00:56:14

Citat:

Cred ca dl. Corogeanu regreta, am auzit cum isi cerea iertare la OTV, insa a refuzat sa mearga in Consistoriu sau macar sa discute cu ierarhul. Asa ca scuzele sale nu au nimic canonic, ci sunt doar un exercitiu de imagine inaintea unui proces ce se anunta (asa cum s-a si dovedit) greu.

Parintele Corogeanu a trimis scrisoare deschisa Patriarhului BOR, Teoctist, in care isi explica gestul.
Isi cere iertare.
http://www.crestinortodox.ro/Preotul_criminal_i_a_cerut_iertare_lui_Teoctist-80-694.html

nu este prima data cind dezinformezi, mirean si cind arunci cu otrava in oameni.
mare om, mare caracter, esti mirean.

7th_Brigade_TzHL 25.06.2008 17:07:23

Domnul Iisus Hristos ne spune ca dreptatea noastra trebuie sa fie nu numai deasupra omului de rand, dar chiar si deasupra fariseilor:

Matei 5:20. Caci zic voua: Ca [color=red]de nu va prisosi dreptatea voastra mai mult decat a carturarilor si a fariseilor, nu veti intra in imparatia cerurilor.[/color]

Daca sistemul juridic romanesc pe care noi crestinii ortodocsi il consideram atat de permisiv in privinta avorturilor si alte lucruri, i-a gasit vinovati... noi sa coboram shtacheta la un nivel mai jos si sa ii declaram nevinovati? Asha va intrece dreptatea noastra dreptatea fariseilor?

cristiboss56 25.06.2008 18:54:19

:angry:SA FIM ATUNCI PARTASI SISTEMULUI JURDIC ROMANESC! Mafioti si talhari lasati in libertate , iar oameni nevinovati tarati in temnite. O ultima isprava a justitiei romane, find eliberarea unui mare talhar mafiot, zis Sile Pietroi, considerat baiat cuminte si cu frica de Dumnezeu. Asta este justitia din Romania, stimate 7th_Brigade_TzHl

MihaiFloarea 26.06.2008 20:37:52

Nu despre justitia omeneasca (cu paradoxurile ei!) putem discuta, spre edificare, aici. Este limpede că putem să cădem, uneori, sub incidenta legilor imperfecte, să interferăm în drepturi si/sau obligatii cu unii dintre semeni, apelînd în asemenea de nedorit situatii la arbitrajul uman.
Însă preocuparea de căpetenie consider c-ar trebui să ne fie ce vom răspunde la judecata particulară si generală; cît anume ne-am implicat profesional si omeneste în viata cetatii, ce atitudine am avut fată de cei aflati în felurite suferinte, cum am aplicat cotidian Sf. Scriptură...
Cazul părintelui Corogeanu si al maicilor de la Tanacu nu numai că a bulversat mass-media, dar a fost pus si în scenă de Andrei Serban la Teatrul Odeon (spectacolul încă nu l-am văzut, dar R. Bucuroiu îsi împărtăseste impresiile favorabile în numărul din iunie al revistei "Lumea credintei").
Încă o dată, as cere mai multă atentie fată de tentatia judecării semenilor, fată de grăbirea venită mereu de la diavol de a ne (ante)pronunta, de a ne încăpătîna să rămînem la anumite opinii, mai ales dacă, documentîndu-ne mai mult, am putea ajunge la cu totul alte concluzii decît cele initiale.

cristiboss56 26.06.2008 21:44:22

Bun si care ar trebui sa fie acele asa zise concluzii ? Teoretizam , filozofam mult prea mult !

aurel1211 29.06.2008 00:22:38

Asta nu inseamna ca trebuia sa il acuze de crima si de alte chestii , deobsebit de grave. Daca nu sa supus ierarhiei va fi pedepsit de biserica dar nu autoritatile statului care nu ar trebui sa aiba nici o implicare.

Mirean 29.06.2008 00:57:16

Citat:

În prealabil postat de aurel1211
Asta nu inseamna ca trebuia sa il acuze de crima si de alte chestii , deobsebit de grave. Daca nu sa supus ierarhiei va fi pedepsit de biserica dar nu autoritatile statului care nu ar trebui sa aiba nici o implicare.

Biserica l-a pedepsit deja. Consistoriul s-a intrunit si in lipsa lui Corogeanu (care a refuzat sa participe), iar pentru faptele sale (neascultare de ierarhi, practici straine de Ortodoxie, etc) a fost inlaturat din cler.

Justitia s-a sesizat pentru aspectele penale ale faptei sale, respectiv moartea Irinei Cornici ca urmare a tratamentului la care a fost supusa. Pentru fapta sa Corogeanu a fost judecat, acuzat de "lipsire de libertate urmata de moartea victimei" (nu crima/omor) si condamnat la ani buni de inchisoare, iar maicutele care l-au ajutat au primit, ca si complici, pedepse mai mici.

aurel1211 29.06.2008 02:19:57

Citat:

practici straine de Ortodoxie

Care anume?

Mirean 29.06.2008 13:00:48

Citat:

În prealabil postat de aurel1211
Citat:

practici straine de Ortodoxie

Care anume?

Legarea pe cruce (ca parte a ritualului de sxcoatere a demonilor), privarea de libertate, privarea de hrana; la cere se aduga neascultarea sub diferite forme, cum ar fi: neinformarea ierarhului locului despre o presupusa demonizare (implicit inceperea practicilor de exorcizare), lovirea clericilor care venisera sa cerceteza cauza, acuzarea ierarhiei bisericesti de vini inchipuite, refuzul de prezentare in fata Consistoriului.

ancah 29.06.2008 13:52:41

Mirene, sunt uimita cata "dragoste" de frate, caci sunt ortodocsi, si de aproapele, caci sunt oameni, arati fata de cei aflati acum in inchisoare si isi ispasesc pedeapsa.

Dupa ce ti-ai terminat treaba cu Corogeanu, si sper ca ti-ai terminat-o, te asteptam sa iei apararea ierarhului de la Timisoara. Nu ti s-a prea auzit parerea referitoate la impartasirea cu catolicii...
Dumnezeu sa ne ierte pe toti.

Mirean 29.06.2008 16:11:35

Citat:

În prealabil postat de ancah
Mirene, sunt uimita cata "dragoste" de frate, caci sunt ortodocsi, si de aproapele, caci sunt oameni, arati fata de cei aflati acum in inchisoare si isi ispasesc pedeapsa.

Dupa ce ti-ai terminat treaba cu Corogeanu, si sper ca ti-ai terminat-o, te asteptam sa iei apararea ierarhului de la Timisoara. Nu ti s-a prea auzit parerea referitoate la impartasirea cu catolicii...
Dumnezeu sa ne ierte pe toti.

Mi-a mila de Corogeanu ca a ajuns la inchisoare, dar asta nu-l ajuta, poate, cu mare lucru.

Daca vei citi cu atentie vei vedea ca in discutie sunt cauzele pentru care a ajuns acolo!

Ierarhul de la Timisoara? Este problema Sinodului! Am auzit cate ceva, iar daca e adevarat ce s-a scris, nu este in regula "impartasania" lui. Trebuie sa ma documentez. Postez numai pe subiecte care le cunosc bine, iar despre acesta nu am suficiente informatii.

Poate tu, din Suedia, tara de adoptie a lui Bivolaru, stii mai bine ce se intampla in Romania si ne spui si noua. Evident, la topicul dedicat... Eu am citit cateva articole contradictorii, din surse indoielnice, asa ca nu sar sa-mi dau cu parerea!

ancah 29.06.2008 16:56:05

Asteptam sa te documentezi.

06dec 29.06.2008 18:53:18

Am inteles ca dansul e retinut la Vaslui.Intru numele domnului nostru Iisus Hristos,trebuie sa ne organizam cat mai multi de ori unde am fi,ce posibilitati avem fiecare sa-l cercetam si sa-l intarim.Personal cred ca a picat nevinovat.

cristiboss56 29.06.2008 19:10:25

Citat:

În prealabil postat de 06dec
Am inteles ca dansul e retinut la Vaslui.Intru numele domnului nostru Iisus Hristos,trebuie sa ne organizam cat mai multi de ori unde am fi,ce posibilitati avem fiecare sa-l cercetam si sa-l intarim.Personal cred ca a picat nevinovat.

Placerea si satisfactia asta diavoleasca, de a lovi Biserica Ortodoxa, nu este de ieri de azi , dar ea a capatat noi forme si adeptii s-au inmultit. Sa ne intarim si sa nu ne lasam tarati in mocirla ereticilor.

MihaiFloarea 29.06.2008 20:42:04

Revin la concluziile pe care, cine doreste, poate să le descopere si supra (acum le reformulez, spre a nu mai pluti în teorie ori filosofie, cum îmi reprosează cineva): Pr. Daniel Corogeanu împreună cu măicutele de la Tanacu nu s-au abătut de la practicile ortodoxe (personal, am asistat la o exorcizare la Sihăstria în urmă cu zece ani; e drept, că femeia respectivă nu era violentă precum Biata Irina Cornici, doar urla ininteligibil, se zvîrcolea pe jos etc. si nici nu optase pentru călugărire, ci era o simplă mireană). Preotul întemnitat nu este vinovat de crimă, asa cum a considerat tribunalul, ci doar că a aplicat regulile medicale într-o biserică (în spitale se efectuează legarea - sau ca să-i facem pe plac lui "mirean", RĂSTIGNIREA - de paturi fără ca vreunui legiuitor să-i treacă prin cap să-i dea pe medici si pe asistente pe mîna justitiei, pentru "privare de libertate"!!), spre a mentine "pacienta" sub puterea rugăciunilor si că a stăruit în aceste rugăciuni mai mult decît i-o permiteau nivelul duhovnicesc atins, în momentul respectiv. Cîte morti nu se produc zilnic în spitalele României, nemediatizate, ne..."procesate" etc. etc.?! Cu toate acestea, cîte procese de "mal praxis" s-au instrumentat pînă acum? În afara aceluia intentat d-rului Ciomu (desigur, fiindcă era vorba despre un organ ce place enorm mass-media!) nu-mi amintesc vreunul! Dar la Tanacu a fost prilejul de a se lovi în oamenii BOR, în traditia maslului, în crestinism s.a.m.d. După opinia mea, Irina Cornici nu se putea vindeca; erau prea grave afectiunile ei trupesti si mai ales sufletesti. În rîvna sa (ori, dacă preferați: în ambitia, în orgoliul său profesional), pr. Corogeanu a vrut ceea ce, o stim din Evanghelie, nici apostolii de talia acelora pe care i-am celebrat astăzi n-au izbutit!
Cît despre subiectul ecumenist, atins în treacăt de cineva, spre cinstea lui, pr. Daniel Corogeanu era de aceeași parte a baricadei ca si pr. Iustin Pîrvu, pr. Arsenie Papacioc s.a. Mă întreb dacă nu si acesta a fost un motiv pentru care BOR, prin ierarhii săi, a reactionat tardiv la "cazul Tanacu"!

Mirean 29.06.2008 22:20:14

Citat:

Revin la concluziile pe care, cine doreste, poate să le descopere si supra (acum le reformulez, spre a nu mai pluti în teorie ori filosofie, cum îmi reprosează cineva): Pr. Daniel Corogeanu împreună cu măicutele de la Tanacu nu s-au abătut de la practicile ortodoxe (personal, am asistat la o exorcizare la Sihăstria în urmă cu zece ani; e drept, că femeia respectivă nu era violentă precum Biata Irina Cornici, doar urla ininteligibil, se zvîrcolea pe jos etc. si nici nu optase pentru călugărire, ci era o simplă mireană). Preotul întemnitat nu este vinovat de crimă, asa cum a considerat tribunalul, ci doar că a aplicat regulile medicale într-o biserică (în spitale se efectuează legarea - sau ca să-i facem pe plac lui "mirean", RĂSTIGNIREA - de paturi fără ca vreunui legiuitor să-i treacă prin cap să-i dea pe medici si pe asistente pe mîna justitiei, pentru "privare de libertate"!!), spre a mentine "pacienta" sub puterea rugăciunilor si că a stăruit în aceste rugăciuni mai mult decît i-o permiteau nivelul duhovnicesc atins, în momentul respectiv. Cîte morti nu se produc zilnic în spitalele României, nemediatizate, ne..."procesate" etc. etc.?! Cu toate acestea, cîte procese de "mal praxis" s-au instrumentat pînă acum? În afara aceluia intentat d-rului Ciomu (desigur, fiindcă era vorba despre un organ ce place enorm mass-media!) nu-mi amintesc vreunul! Dar la Tanacu a fost prilejul de a se lovi în oamenii BOR, în traditia maslului, în crestinism s.a.m.d. După opinia mea, Irina Cornici nu se putea vindeca; erau prea grave afectiunile ei trupesti si mai ales sufletesti. În rîvna sa (ori, dacă preferați: în ambitia, în orgoliul său profesional), pr. Corogeanu a vrut ceea ce, o stim din Evanghelie, nici apostolii de talia acelora pe care i-am celebrat astăzi n-au izbutit!
Cît despre subiectul ecumenist, atins în treacăt de cineva, spre cinstea lui, pr. Daniel Corogeanu era de aceeași parte a baricadei ca si pr. Iustin Pîrvu, pr. Arsenie Papacioc s.a. Mă întreb dacă nu si acesta a fost un motiv pentru care BOR, prin ierarhii săi, a reactionat tardiv la "cazul Tanacu"!

S-au abatut, si asa am spus mai sus! Taina Sf. Maslu nu include privarea de libertate sau imobilizarea pe cruce! Cel putin nu in traditia Ortodoxa... Iar Corogeanu nu e de capul lui, raspunde, canonic, ierarhului.

Preotul nu a fost acuzat de crima, cum am mai spus, ci de "privare de libertate", caci a asta a facut: incercand sa faca o fapta buna a "dat-o-n bara" (stiti dvs., ca la fotbal).

Personalul sanitar are pregatire de specialitate: nu leaga bolnaviica sa se apuce de rugaciuni la capu lor, nici nu le acopera gura cu prosoape ca sa nu faca galagie! Si bine ar fi sa stiti ca, cu boala Irinei Cornici (diagnosticata cu schizofrenie) se traieste o viata lunga, iar medicamentele (le lua si Irina pana sa-i spuna Corogeanu sa intrerupa tratamentul) amelioreaza simptomele (acea agitatie prihomotorie pe care un habotnic/bigot o poate confunda cu demonizarea).

Procese de malpraxis au fost, dar nu au fost toate mediatizate. Sunt doctori care au pierdut (cel putin) dreptul de a practica medicina. Totusi, unele dintre acestea au fost mediatizate. Daca urmariti stirile (la TV macar) ati vedea ca numai in ultimele luni au fost cateva cazuri de acest fel...

Referitor la preferintele media si la organele la care faceti tendentios referite....iertati-ma, dar vulgaritatile de acest fel, mai ales prezentate pe un forum ortodox, ma dezgusta profund! Sau poate nu sunt, ca dvs., un cunoscator al preferintelor mass-media...

Pentru clarificare: BOR a fost acuzata ca a actionat rapid/pripit, nu tardiv, cum spuneti dvs.

MihaiFloarea 01.07.2008 10:03:07

Multumesc, "mirean", pentru promptitudinea răspunsului. Constat însă că nu ti-ai clintit cu mult pozitia initială, situatie în care, în alte circumstante, m-ar fi obligat la felicitări... În cazul Tanacu, regret, gresesti fundamental, bazîndu-te exclusiv pe ceea ce s-au întemeiat dintotdeauna ateii, liber cugetătorii și păgînii: RATIUNEA UMANA. Acolo, la mînăstirea aceea uitată de ierarhi si de civilizatie, unde s-a muncit pe rupte ani de-a rîndul în numele Domnului (ceea ce a stîrnit, deopotrivă, aprecierea mirenilor localnici si a celor veniti de la mari distante - toti cu alte vedrei decît ale d-tale, de bună seamă! - dar si mînia dracilor), acolo, la Tanacu, stimate domn, a fost vorba de o picătură de vointă divină, ceea ce nu încape, din nefericire, decît rarisim în discutiile unora de formatia exclusivista a d-tale! Nu lungimea de zile a cuiva contează dinaintea lui Dumnezeu, ci mîntuirea!...
Conform învătăturii bisericii ortodoxe, ar fi trebuit să nu-ti mai fi răspuns demult pe acest forum, căci d-ta ai ochi de văzut dar esti tinut să nu vezi; ai urechi de auzit si esti tinut să nu auzi (reciteste, rogu-te, dacă vrei să întelegi paradoxul, Marcu 16, 11-14 etc. etc.)... O fac, totuși, din inertie/deformatie - zi-i cum doresti! - pedagogică.
Iartă-mă, te rog, pentru duritatea celor scrise în această problemă deloc simplă: am socotit însă că modalitatea aceasta directă e nimerită ca să ne definim odată pentru totdeauna pozitiile. Ti-as rămîne recunoscător dacă-ti vei aminti să te rogi si pentru mine, asa cum voi face, la rîndu-mi, pentru d-ta, bineînteles dacă-mi vei aproba gestul crestinesc.

MihaiFloarea 01.07.2008 10:07:06

Errata: citeste supra "si", "alte vederi", "totusi". Multumiri!

Mirean 01.07.2008 12:26:08

Citat:

Multumesc, "mirean", pentru promptitudinea răspunsului. Constat însă că nu ti-ai clintit cu mult pozitia initială, situatie în care, în alte circumstante, m-ar fi obligat la felicitări... În cazul Tanacu, regret, gresesti fundamental, bazîndu-te exclusiv pe ceea ce s-au întemeiat dintotdeauna ateii, liber cugetătorii și păgînii: RATIUNEA UMANA. Acolo, la mînăstirea aceea uitată de ierarhi si de civilizatie, unde s-a muncit pe rupte ani de-a rîndul în numele Domnului (ceea ce a stîrnit, deopotrivă, aprecierea mirenilor localnici si a celor veniti de la mari distante - toti cu alte vedrei decît ale d-tale, de bună seamă! - dar si mînia dracilor), acolo, la Tanacu, stimate domn, a fost vorba de o picătură de vointă divină, ceea ce nu încape, din nefericire, decît rarisim în discutiile unora de formatia exclusivista a d-tale! Nu lungimea de zile a cuiva contează dinaintea lui Dumnezeu, ci mîntuirea!...
Conform învătăturii bisericii ortodoxe, ar fi trebuit să nu-ti mai fi răspuns demult pe acest forum, căci d-ta ai ochi de văzut dar esti tinut să nu vezi; ai urechi de auzit si esti tinut să nu auzi (reciteste, rogu-te, dacă vrei să întelegi paradoxul, Marcu 16, 11-14 etc. etc.)... O fac, totuși, din inertie/deformatie - zi-i cum doresti! - pedagogică.
Iartă-mă, te rog, pentru duritatea celor scrise în această problemă deloc simplă: am socotit însă că modalitatea aceasta directă e nimerită ca să ne definim odată pentru totdeauna pozitiile. Ti-as rămîne recunoscător dacă-ti vei aminti să te rogi si pentru mine, asa cum voi face, la rîndu-mi, pentru d-ta, bineînteles dacă-mi vei aproba gestul crestinesc.

Evitati, in continuare, fondul problemei, adica respectarea canoanelor si practicilor/cultului ortodox. Nimeni nu neaga buna intentie a lui Corogeanu, dar rezultatele sunt evidente...

Nu stiu daca eu sau dvs suntem "tinuti" sa nu vedem si sa nu auzim (credeti-ma am sesizat ... metafora). Cred, totusi, ca gresiti atunci cand il aprati pe Corogeanu. Fie si numai pentru faptul ca parerea dvs este straina de BOR.

De altfel, Corogeanu, ca persoana este irelevant in discutia de fata. El este un simbol, un reprezentant a ceea ce NU trebuie sa se intample in BOR, un reprezentant al celor care inventeaza practyici straine de Ortodoxie.

MihaiFloarea 04.07.2008 17:58:57

Să vă dau, mirean, un exemplu foarte recent, ca să-mi întelegeti indignarea fata de amploarea conferita nenorocirii de la Tanacu de către mass-media. Este vorba despre o femeie tot cu probleme psihice grave, care - scriu jurnalistii într-un articol de 7-8 rînduri, nicidecum pe pagini întregi de interpretări răuvoitoare la practicile mînăstiresti pe care vă siliti să nu le recunoasteti - a murit după ce s-a aruncat din ambulanta cu care era transportată din localitatea mehedinteană Cujmir la Spitalul Judetean din Drobeta-Turnu Severin. Titlul articolului spune mai mult decît voia jurnalistul: S-a sinucis în drum spre spital.
Prin comparatie, Irina Cornici a murit spovedită, împărtăsită... Comentati, rogu-vă, si acest caz, dacă se poate în viziunea ortodoxă pe care, se pare, o cunoasteti mult mai bine decît mine...

Mirean 06.07.2008 21:37:38

Citat:

Să vă dau, mirean, un exemplu foarte recent, ca să-mi întelegeti indignarea fata de amploarea conferita nenorocirii de la Tanacu de către mass-media. Este vorba despre o femeie tot cu probleme psihice grave, care - scriu jurnalistii într-un articol de 7-8 rînduri, nicidecum pe pagini întregi de interpretări răuvoitoare la practicile mînăstiresti pe care vă siliti să nu le recunoasteti - a murit după ce s-a aruncat din ambulanta cu care era transportată din localitatea mehedinteană Cujmir la Spitalul Judetean din Drobeta-Turnu Severin. Titlul articolului spune mai mult decît voia jurnalistul: S-a sinucis în drum spre spital.
Prin comparatie, Irina Cornici a murit spovedită, împărtăsită... Comentati, rogu-vă, si acest caz, dacă se poate în viziunea ortodoxă pe care, se pare, o cunoasteti mult mai bine decît mine...

Va inteleg indignarea fata de "amploarea conferita nenorocirii de la Tanacu de către mass-media", insa faptul ca acest caz - cazul Tanacu - a facut "deliciul" presei nu schimba nimic. Presa nu a facut decat sa relateze cele ce s-au petrecut acolo. Daca mediatizarea a fost sau nu "excesiva" asta nu este scopul discutiei noastre, sunt chestiuni care tin de politica editoriala, dar, mai ales, de cerere, adica de ceea ce doreste publicul sa vada/auda/citeasca.

Referitor la afirmatia dumneavostra - "la practicile mînăstiresti pe care vă siliti să nu le recunoasteti", va spun clar: va inselati! Am mers in manastiri, am vazut asa-zisii demonizati, nu neg prezenta unor astfel de persoane. In cazul Cornici discutia este intre medici (care ii dadusera un diagnostic) si preot (care a negat acest diagnostic si a trecut la exorcizare). La acesta se adauga problemele ascultarii si respectarii practicilor si canoanelor ortodoxe. Intrebati duhovnicii din manastiri (lasati sa se inteleaga ca ati fi familiarizata cu aspecte ale vietii monahale) si va vor spune ca nu trec la "exorcizari" in cazul bolnavilor psihic. Asta pentru simplul fapt ca bolile psihice sunt acceptate de Biserica, au existenta reala, unele sunt tratabile, pentru altele exista tratamente de "ameliorare"...
Iar de la rugaciuni, sau Taina Sf. Maslu - specifica acestor cazuri, pana la "tehnicile" lui Corogeanu este cale lunga. Aspect sesizat si de reprezentantii BOR care au venit sa cerceteze cazul...

Referitor "femeie tot cu probleme psihice grave, care - scriu jurnalistii într-un articol de 7-8 rînduri"la cele, regreat ca ma reper, dar sunteti din nou in eroare. Asta pentru simplul fapt ca ati citit cele cateva randuri dintr-un anumit ziar si nu ati cautat si in alte surse media. Ati fi aflat, astfel, ca femeia nu ar fi putut descuia masina din interior, ca, poate, nu a fost sinucidere si ca in acest caz este o ancheta in desfasurare...

Imi cereti un comentariu, ma conformez: as fi preferat ca Irina Cornici sa traiasca pana la adanci batraneti "spovedită, împărtăsită"...

MihaiFloarea 11.07.2008 12:57:27

Încă o dată: dv., "mirean", doar vă considerati ortodox! Uimitor este că nu vă preocupă deloc calitatea vietii cuiva, ci cantitatea (i.e. numărul de ani) ei! Să vă ajute Ce de Sus, în milostivirea Lui!

Ora este GMT +3. Ora este acum 01:44:51.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.