![]() |
Editat.
Citat:
Nu mai am de zis nimic altceva pe tema asta. |
Concluzia ar fi ca:
(Si) atunci cand postim sau ne abtinem cu diverse alte scopuri (anticonceptie), nu mai iubim partenerul la fel. Indreptam iubirea si atentia noastra spre altcineva, in speta Dumnezeu, sau alte persoane, sau spre noi insine (= egoism). Si directia si procentul difera de la caz la caz. Si cred ca am mai spus asta aici pe forum. Exista un autor (si teolog) american care a scris niste lucrari f.interesante. Una din ele se refera la cuplu. Imi scapa acum numele autorului si titlul lucrarii, dar am sa caut notita. Am citit-o si eu si am inteles multe. Fiecare om, spune el, vine cu niste bagaje biologice/valize, in cuplu. Daca una din aceste valize este goala/se goleste, atunci se produce dezechilivrul, omul nu este fericit si cauta sa umple acea valiza. Daca partenerul nu-l ajuta in asta, nu-i ofera ceea ce el cauta si are nevoie, casnicia s-a dus. Indiferent daca partenerul este bun si ii ofera alte mii de lucruri in schimb. E ca si cum unui insetat ii dai sa bea in loc de apa pe care el o vrea, otet, sau apa sarata/indulcita. Unul poate sa vrea in speta: - nevoie materiala (adica a trait in mari lipsuri si se simte linistit si fericit daca nu le mai are, daca are asigurata existenta din pdv material). Poate renunta in schimb la altele. De ex. sotul poate fi plecat, sau sa-l insele...dar ea sa fie asigurata material. E valiza care a fost goala. - nevoie de prezenta umana, fizica, de caldura - n-a avut-o si in cuplu sotul/sotia trebuie sa fie permanent acolo. Pot trai in alte lipsuri, dar sa fie partenerul langa ei. - nevoie de stralucire, glorie, recunoastere - sa vrea el/ea o cariera stralucita, sau partenerul, sa aiba recunoasterea lumii din jur (prin el/ea sau prin partener). - nu mai stiu acum - poate nevoie de un anume grad de intelectualitate, cultura, talente. Cauta un partener care sa le ofere aas ceva, sau libertatea de a se manifesta ei, sau o comunicare buna in acest plan. Erau cinci categorii. - as adauga eu, ca parca in carte n-am intalnit asta, dar vad aici ca exista si asa ceva: nevoie de spiritualitate, credinta. Oameni care sunt fericiti cu asta si cer asta partenerului. Familii de preoti, unii sfinti casatoriti etc. In fine daca intr-un cuplu se iuntalnesc doi oamenic are au nevoi diferite, valize goale diferite, si fiecare cauta sa-si umple golul sau, acea familie nu va functiona. Uitam ceva:Va rog eu mult sa nu mai spuneti ca in credinta avem liberul arbitru. Nu este asa. Exista niste reguli si daca nu le indeplinim, se pare, dupa parerea voastra, ca nu suntem (buni) crestini. Noi nu putem alege in credinta, ori facem ceea ce ni se cere (de la Dumnezeu) si mai rau oameni (biserica institutie), ori nu suntem crestini (orotdoxi). Asa se spune, n-o spun eu. Pentru mine liber arbitru inseamna sa poti alege ceva intre doua sau mai multe variante, fara ca sa faci ceva rau. Sa poti sa-ti alegi drumul, neinsemnand asta ca automat ai de ales intre alb si negru, sau bine si rau. Pot sa fie mai multe cai bune si rele. De ex. in credinta: sa poti alege calea potrivita tie de a-ti manifesta credinta, fara ti se pune eticheta ca nu esti crestin, sau esti caldicel, sau ai facut rau. Sa poti fi fericit cu alegerea ta. |
Citat:
De exemplu poti sa te calugaresti sau sa te casatoresti sau chiar nici una din cele doua toate caile sunt bune. Dupa aceasta alegere mai ai si altele, tot cu variante, unele pot fi bune, altele pot fi rele, adica mai multe bune, mai multe rele. In alte cazuri nu ai decat doua variante. Ai ramas insarcinata, poti sa pastrezi copilul sau sa faci un avort. Nu exista a 3a posibilitate: il pastrez dar nasc peste doi ani. Nu traim in Matrix. Daca dupa asta tanjesti, e clar ca ai anumite frustrari, ai de facut niste alegeri car stii ca sunt bune dar nu te poti impaca cu ele pentru ca sunt alte lucruri care te trag de la bine si nu poti renunta la ele. Desigur, poti sa-ti manifesti credinta in multe feluri, inclusiv sa stai acasa la TV cand crestinii sunt la Liturghie, din motive subiective, ca de exemplu nu vezi utilitatea practica a Liturghiei pentru ca esti botezat, nu esti ateu, n-ai omorat pe nimeni (dar pana acolo....) deci dupa propriile standarde credinciosul perfect mai ales intr-o lume care, nu-i asa, da dovada de atata necredinta ... Si da, poti fi fericit cu alegeri de genul asta atat timp cat traiesti inchis ca intr-o colivie in propriile pareri. In momentul in care scoti capul si incepi sa afli de fapt cam ce zice Biserica in chestiunile in care te credeai atat de intelept si profund si vezi ca nu zice ca tine, plus ca majoritatea credinciosilor dezaproba alegerile tale, ai doua optiuni: 1. sa realizezi ca este ceva gresit la tine si sa schimbi ceea ce este de schimbat 2. sa sustii ca ceea ce invata Biserica este absurd, ca deh..este asa si pe dincolo, o institutie mai degraba omeneasca decat divina, sa sustii ca cei care vor sa te invete de bine sunt absurzi, extremisti, nerealisti, ca n-au urcat pe culmile experientei de viata pe care esti tu, etc. In primul caz, esti pe drumul cel bun, nelinistile au sa dispara si cu timpul alegerile bune pe care trebuie sa le faci vor fi o sursa de fericire si nu de frustrare. In al doilea caz, frustrarile vor ramane chiar si se vor amplifica. Alegerile posibile in aceasta situatie? a) Sa-i ignori pe ceilalti si sa te inchizi in continuare in mintea ta unde toate hotaririle sunt bune si totul e perfect - mai greu pentru ca realitatea te ajunge din urma si-ti arata sistematic ca totusi ceva nu e in regula. b) Sau, sa porti razboaie nesfarsite cu ei, incercand sa le demonstrezi ca griul tau este de fapt alb curat, iar ei nu sunt decat niste idealisti stupizi. c) Sau, poti sa-ti cauti o mica secta care impartaseste cvasi-perfect modul tau de gandire, unde moralitatea e stransa doar in jurul unor chestiuni de baza, in rest poti sa gandesti/sa faci ce vrei si cum vrei. Totusi, ca si la punctul a) nu stiu daca ai sa poti ignora realitatea care o sa-ti spuna totusi mereu ca ceva nu e in regula la tine.. |
Citat:
|
@AlinB - nai inteles nimic din ce spuneam eu si persisti exact in ceea ce spuneam eu in explicatii (adica etichete si cataloghizari).
Si prima chestie pe care ti-o spun este: cele doua cai, casatorie si calugarie, nu exista de fapt in credinta. Casatoria, familia este de fapt, prin canoane si cerinte (umane) incomatibile cu credinta. In casatorie, ca sa poti s-o traiesti ca lumea, nu poti trai credinta (trebuie post, abstinenta, nu ai voie sa te opresti de la copii, sau dimpotriva sa-i ai daca vrei, ca este pacat). Se spune ca trebuie sa te rogi neincetat si sotul/sotia te opresc de la asta, de aceea trebuie abstinenta. Sau relatiile sunt murdare. Nu este clar. Dar post si abstinenta trebuie oricum. In calugarie nu poti avea familie,din aceleasi motive (te opreste de la credinta, sau este murdar). Daca alegi o cale, asa cum de fapt a lasat Dumnezeu, moderata, sa poti si trai si te ruga, se cheama ca nu esti crestin ortodox, sau ca esti caldicel (si asta este spus cu dispret). Prin prisma acestor reguli nu poti fi fericit nici in familie si nici in credinta. Ca monah iti liseste familia, ca familist traiesti cu teama ca daruind un pic sotului, neglijezi credinta. Este un chin continuu pentru toti. Cum o dai, nu este bine. Variantele puse de tine la sfarsit sunt scuza-ma...idioate. Dar tu de fapt cum traiesti, sau cum ti-ai dori sa traiesti? Monah, sau casatorit si cat post si cand/cum sa-l tii? Cu copiii mi-ai raspuns deja. Ti se pare ca drumul ales de tine este bun? Este alb negru, sau de mijloc? |
Si folosirea anticonceptionalelor este tot o metoda abortiva .:)
ascultati conferintele d-nei doctor cristina todea despre avort.PENTRU FLORIN IONUT |
Mai Sophia iarta-ma dar tu esti cea care nu intelege nimic :17:
|
@Anca-Miha - de data asta iti raspund
Ca sa spun si celorlalti. Am gasit notitele. Il cheama Gary Chapman. Lucrarea se numeste "Cele 5 limbaje ale iubirii". El este teolog de profesie (dar nu ortodox). S-a dedicat mai apoi salvarii familiilor, ca sa se evite divortul. L-as defini ca duhovnic-psiholog. A mai scris si alte lucrari in acest sens. Da-i un google. @Jane Says - ce n-am inteles? Eu n-am facut decat sa rezum ce spuneti voi aici pe forum si ce scriu multi. N-am pus nimic de mine inventat. |
Citat:
E protestant, ei nu au duhovnici, dar daca tu asa iti definesti duhovnicii, chiar nu ma mira deloc directia gandirii tale. De altfel viziune respectivului nu este deloc duhovniceasca ci specific consumista, spiritualitatea fiind se pare la ei tot un fel de bun de consum.. |
Citat:
De ce nu citesti carti despre Taina Casatoriei, ca e un topic in care au fost sugerate titluri de carti. Si rezuma pe urma de-acolo.. |
Citat:
Uite aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Pastoral_care S-a dedicat consilierii de familie. Care este problema? Si un teolog ortodox poate sa faca asta. Si da, eu am asa am inteles ca si asa ceva trebuie sa faca un duhovnic (ortodox). |
Citat:
Nu spuneti voi (tu si Anna si Anca si mai stiu eu cine si scripturile), sa facem abstinenta, sa postim? Ca altfel nu ne putem ruga, ca nu este curat, ca mai stiu eu ce motive. Daca eu, Fani si altii spuneam ca ma rog toata ziua si ii dau sotului 10 minute pe saptamana, ziceti ca nu este bine, ca tot trebuie sa postesc, ca trebuie numai in ziua de si etc. . Si atunci? Nu asta se intelege? Daca monahii nu au voie sa aibe familie (Geo zice ca nici parinti, nici frati, nimic), nu inseamna ca este o incompatibilitate. Ori, ori. Te rog explica-mi cum vezi tu lucrurile, cum impaci tu credinta cu familia. |
Citat:
Ia sa vedem care sunt si argumentele pentru care invatatura "Sophiei" despre casatorie este mai corecta decat invatatura Bisericii (dupa cum ziceam si mai sus, sa mai zici ca sunt afirmatii gratuite). Citat:
Hai sa vedem ce e adevarat si ce nu din ce ai insirat tu la gramada: 1. "in casatorie, ca sa poti s-o traiesti ca lumea, nu poti trai credinta" Absurd, asta doar tu sustii, nu exista un conflict intre casatorie si credinta 2. "trebuie post, abstinenta" Da, trebuie post, mai trebuie uneori si abstinenta (exte indicata, nu obligatorie, cat ce si cum apelezi la duhovnic. Daca duhovnicu' matale iti da liber nonstop, inseamna ca asta este ceea ce-ti trebuie. Daca altora le pune interdictii aspre, inseamna ca asta este ceea ce ei au nevoie. 3. "nu ai voie sa te opresti de la copii" Da, nu ai voie decat daca exista motive f. intemeiate, cu ce anume acest aspect vine in conflict cu credinta sau cu casatoria? 4. "sau dimpotriva sa-i ai daca vrei, ca este pacat" Ba sigur ca poti sa ii ai, dar nu folosind metode imorale ca cele sustinute de tine, cum ar fi fertilizarea in vitro, cu uciderea embrionilor ramasi. 5. "Se spune ca trebuie sa te rogi neincetat si sotul/sotia te opresc de la asta. Sau relatiile sunt murdare" Bine ai spus "se spune" dar de ce nu te raportezi tu la ce spune Biserica si sari exact la ceea ce sustin unii la extrem? NU pentru ca intentionat cauti absurdul in ceea ce este bine, ca raul care il sustii sa treaca drept bun? Citat:
Unul din voturile calugariei este castitatea. Vrei familie - te casatoriesti, nu te calugaresti. Punct. Citat:
Ca nu prea se intelege din afirmatiile tale. Citat:
Caz destul de rar, cred eu. Cealalta varianta, iarasi gresita - daca postul este tinut cu buna intelegere intre soti, nu cred ca nici unul are de ce sa se teama. Citat:
Citat:
Cu ce nu esti de acord in definitiv? Ca nu poti fi si calugar si casatorit? Cu postul? Cu abstinenta cea dimpreuna de acord? Cu interdictia de a te opri la facerea de copii din comoditate? Cu interdictia de a-ti omora copiii, nici macar sub pretextul de a avea copii prin astfel de metode reprobabile? Citat:
Spre a) nu cred ca ai sa te indrepti ca nu-ti sta in fire, probabil ai sa ramai la b), posibil c) avand in vedere literatura "teologica" la care te raportezi.. Citat:
In rest, nu vad de ce te-ar interesa viata mea personala, ti-au dat altii destule exemple despre cum si-o traiesc pe a lor si ce fac, daca n-ai invatat nimic din asta si sustii in continuare absurditati, nu vad la ce te-ar ajuta si o confesiune din partea mea. |
Citat:
Adica un soi de psiholog care da sfaturi cu nuante religioase. Duhovnic minus autoritatea spirituala si harul, ceea ce cred eu, este o deosebire substantiala. Problema este ca viziunea pe care o are asupra casatoriei, cea rezumata de tine este dintr-o perspectiva consumista si nu crestina. Pentru un psiholog..merge dar pentru cineva care aspira la titlul de telog este destul de grav. |
Citat:
Citat:
Citat:
|
!
Pentru curiozitatea voastra, am rugat recent Adminul sa inchida sau sa stearga topicul asta - deschis de mine acum vreo 2 ani. Pe atunci eram intr-o perioada de dubiu, in timpul careia din fericire m-am hotarat sa ies din apostazie.
Acum ma mustra constiinta ca am deschis subiectul asta, dar Adminul nu considera ca este smintitor. Imi pare rau sa vad ca a fost relansat si ca are acum rating maxim. |
Citat:
De crezut cred ce am citit la Arsenie Boca si mai cred ca atunci cand fac altceva, ma aflu in pacat. Uneori cu voia si de bunavoie pacatuind deci. La modul concret insa, cred ca ma ajuta si Dumnezeu foarte mult si tinand cont de faptul ca eu ani de zile am facut tot ce-am vrut si ce mi-a placut, fara nici o restrictie, in materie de amor/dragoste, cred ca un pic de infranare nu-mi strica, mie, personal. Altii n-au nevoie ca au fost mereu cumpatati si nu i-a stapanit sexualitatea. Dar eu personal, repet, vin din iad deci doctoria mea n-o fi buna pentru toti. In concluzie se impaca bine si daca nu as fi eu insami praf duhovniceste, cred ca as fi chiar fericita. (Fericirea si nefericirea la mine neavand legatura cu sexul). |
@AlinB - mai Alien, cred ca vorbim in paralel.
1. Ceea ce concludeam eu sunt extereme, dar asa spun toti (Sf.Parinti, par.Cleopa si altii ca dansul, preoti, voi aici). Si voi tot asta sustineti in fond. 2. In fond de ce nu-mi explici totusi de ce monahii trebuie sa nu aibe familie. Care este explicatia. Cerinta este asta, dar de ce? Stii sa-mi spui? Lepadare de lume. De ce? Ca nu poti fi a lui Dumnezeu altfel. 3. Sa te abtii de la copii este o decizie a doua persoane. Deci punctul 3 al tau inseamna incompatibilitate cu familia daca sotul/sotia nu este de acord cu aceasta abstinenta, sau dimpotriva vrea abstinenta. 4. Da si punctul 4, acela mult discutat de noi pe alt fir este tot incompatibilitate credinta/familie. Daca vrei si copil si nu poti decat cu ajutorul medicinii, esti impotriva credintei, daca nu, se rupe familia (in multe cazuri). Nici eu nu prea inteleg ce vrei tu de fapt, ce sustii si de partea cui esti. Drum de mijloc ar fi asa (si cred ca am mai spus-o): - te rogi, sa mergi la biserica etc., deci credinta dar... - postul atunci cand poti si cu acordul sotului, si nu in zile si la alimente indicate in canoane - sa poti sa folosesti anumite ajutoare ca sa ai copii - ca sa nu ai copii - aici nu stiu, ma abtin Atat. Asta se cheama sa fii credincios si casatorit. Este asa rau? Dar voi si teologii spun ca daca vrei asa ceva nu esti crestin adevarat. Si atunci chinui oamenii care-si doresc sa fie si crestini deplini si sa aibe si familie. Fiindca la fiecare pas ai indoilei si ganduri si remuscari (am dat destul sotului, am dat destul lui Dumnezeu, am pacatuit, etc.). Si da, mergand mai departe nu cred ca este nevoie de monahism si izolare in credinta. Ar putea merge mana in mana daca lumea n-ar fi asa cum spui tu...extremista. |
Citat:
Eu zic ca-l iubesc putin cand nu ma rog destul pentru el. Ce conteaza ca-l pup daca moarea ne asteapta dupa colt si la fel ne ia.. pupati sau mai putin pupati... acelasi lucru. Daca eu prin viata mea nu reusesc sa fac o diferenta pentru eternitate in viata lui.. pai cam degeaba l-am iubit. Sau.. chiar l-am iubit? Asa vad eu lucrurile. Citat:
Sunt foarte departe de ceea ce m-a sfatuit preotul cand m-am casatorit (sfaturi de bun simt pt orice ortodox, dar au fost noutate totala pt mine care eram departe e crestinism): ne-a zis sa ne gandim in permanenta la ce putem sa facem pentru celalalt si sa NU ne gandim la ce face celalalt pentru noi. (Adica sa fim intr-o continua daruire, daca vrei, fara sa ne ocupam mintea cu "dar el ce-mi ofera mie?") Stiu ca mentalitatea occidentala este casatoria ca schimb.. si chiar propun psihologii lor sa faci "audit", adica un fel de contabilitate a schimburilor existente in cuplu.. Dar mi se pare o atitudine imatura si egoista. Sotul/sotia NU sunt mijloace de satisfacere a unor nevoi. Daca se intampla ca doi oameni sa traiasca in armonie, este foarte bine.. Dar in general, nu se intampla, probabil in toate cuplurile exista probleme mai mici sau mai mari. De aceea sursa fericirii tale trebuie sa fie Dumnezeu.. Nu sotul. Ca ajungi inevitabil in a pune in spatele sotului frustrarile si problemele tale si nu este corect. In plus, ajungi la o varsta in care, chiar daca relatia a fost reciproc satisfacatoare, neputintele si batranetea isi spun cuvantul.. si daca schimbul nu mai exista (unul este bolnav sau pensionar si castiga putin.. sau deprimat din contemplarea lucrurilor pe care nu le-a facut in viata..etc) atunci casatoria ajunge un cosmar pentru cei care asteapta satisfactii de la calalalt. Am vazut deja multe cupluri de batrani care se acuzau unul pe altul dupa ce o viata au trait in intelegere. Tu deja ai spus care-i buba ta: nevoia de afectiune de care ai fost lipsita in copilarie. Chiar asa a fost? Maturizeaza-te, Sophia. Si eu strigam in fata mamei mele ca nu ma iubeste cand eram la pubertate. Dar nu era chiar asa. Depinde de nivelul de intelegere. |
Citat:
|
Citat:
Dar nu pentru noi. Dar nu este vorba de canoane, ci de ascultare, au asa vad lucrurile. Daca preotii imi spun ca acelea sunt zile de abstinenta, mi se pare ca nu este tocmai corect ca eu sa caut in canoane pentru a-mi sustine propria dorinta. Nu stiu daca ma fac inteleasa. (Cred ca nu ar fi numai ne-asculare, ci si mandrie ca eu stiu mai bine, si ar fi clar ca patimile imi conduc ratiunea). Sunt multe lucruri pe care nu le inteleg si nu le-am gasit in canoane. Dar nu ma apuc acum sa despic firul in patru ca din moment ce Biserica spune "asa trebuie", cea mai probabila cauza a neintelegerii mele este ne-trairea in duh a ortodoxiei. (Pana la reformarea regulilor bisericesti ar trebui sa ma reformez pe mine, adica). |
Citat:
Spui lucruri pe care eu nu le spun cu usurinta. Si mie imi place iubirea mai mult decat apropierea fizica. Si-mi place mai mult sa explorez universul subiectiv pe care-l gasesti in celalalt (mai mult decat explorarea fizica). Si sensurile noi pe care le capata intreaga lume prin celalalt. Si legatura subtila pe care o ai cu sotul, chiar daca el este departe. Si fragilitatea celuilalt.. |
@anna21
Vezi? Depinde cum privesti lucrurile. Totul este relativ pana la urma. Eu spunca daca voi traiti asa mult departe unul de altul, nu va iubiti. Pentru ca daca v-ati iubi cu adevarat, ati gasi o solutie sa va adunati. Cum faceti cu copiii? In timpul cand sunteti despartiti se cheama ca va daruiti dragostea carierei, sau altor oameni (pacienti, etc.), sau lui Dumnezeu, etc. Tocmai ce spui tu: ce daruiesti tu celuilalt. Inteleg ca tu pe langa despartirea de atatea luni, ca este in fond post, abstinenta indelungata chiar, mai si postesti cand este el de fata. Daca da, de ce? Exact ma gandesc la acel "ce daruiesti celuilalt". Eu, totul: prezenta, sentimente, trup, ganduri. Chiar si rugaciune (ca ma rog si pentru el). Eu asta inteleg prin dragoste si cred ca aici ma diferentiez de voi (altii). Si eu n-am inteles bine prima parte a mesajului tau, dar zic asa: conteaza cum traiesti viata ce ti-a fost data de Dumnezeu, si conteaza si cum te prinde moartea. Conteaza si ce lasi in urma, sotului, copiilor, lumii. S-ar putea ca daca moartea v-ar despartzi, Doamne fereste in acest moment (cand sunteti imprastiati), sa ramana cel din urma, cu gustul si regretul ca nu a fost destul sau nu a fost iubire. Sfaturile lui gary Chapman sunt f.ortodoxe in sine. Casnicia nu poate dainui decat in armonie. Si asta spune el. Nu stiu ce te-a sfatuit preotul cand te-i casatorit (numai pe tine, sau si pe sot?), dar asa ti-a spus? Sa stati atat vreme separati? Sau sa gasiti solutii de rezolvare? Cred ca nu mie trebuie sa dai acele sfaturi. Eu astept asa de putin fata de cat dau (uita ca intru in mandrie poate, dar asta este realitatea). Si tocmai: vine batranetea, sau boala si atunci chiar trebuie abstinenta. Trebuie sa traim atunci cand putem. Am uitat sa spun mai spus, in mesajul catre Alin: eu con sider post/abstinenta atunci cand sotii din diverse alte motive nu au relatii. De aceea consider postul impus, ca fiind superflu. |
Citat:
O alta tendinta pe care am observat ca o ai este aceea de a separa dragostea de sot de cea de Dumnezeu. Toata viata noastra pe acest pamant ar trebui sa fie motivata de dragostea pentru Dumnezeu. Sf Ap Pavel spune ca tot ceea ce facem sa facem ca pentru Domnul. Daca imi iubesc sotul, pentru Domnul o fac. Daca imi iubesc semenii o fac pentru ca si Hrostos ii iubeste. Daca imi iubesc meseria este pentru ca Domnul mi-a dat-o si e o binecuvantare. Desigur, trebuie sa avem grija ca nici una dintre aceste iubiri sa nu fie mai presus decat dragostea pe care I-o datoram lui Dumnezeu si sa fim gata sa renuntam la orice daca Dumnezeu ne-o cere... |
Citat:
Poate pana la urma va realiza intr-un fel sau altul ca citeste cu ochii dar intelege cu inima. Eu chiar nu stiu cum poti sa spui asa ceva? NU SPUN ASA CEVA SFINTII PARINTI, NICI NOI. Poti sa vii iarasi cu citate de la un user sau altul, asta nu va demonstra decat ca ei scriu una si tu intelegi alta, pentru ca daca tu nu accepti ca un lucru poate fi asa (pentru ca nu simti tu astfel) degeaba mai discutam. Citat:
Citat:
DAAAAAAAAAA!!!!!!!! asa este bine sa fie....... indoieli, ganduri si remuscari!!!!!!!!!! CALEA ESTE INGUSTA SI PLINA DE SPINI SI CIULINIIIIIIIIIIIIII. pe aceasta trebuie sa mergem nu pe calea usoara si frumoasa. De ce crezi ca spuneau sfintii cand nu aveau nici un necaz "Doamne de ce m-ai uitat? De aceea ei au ajuns sfinti si noi nu vom ajunge. cata vreme nu vom invata sa ne rugam sa plangem la fiecare pas pacatele noastre. Repet mereu si mereu. Nu o sa mai ai indoieli si remuscari decat cand o sa-ti dai seama ca nu aici trebuie sa ne cautam fericirea. Scuza-ma ca indraznesc sa-ti atrag atentia asupra unui fapt (daca nu mi-ar pasa si nu ti-as fi sesizat sbuciumul sufletesc si dorinta cea f mare de a trai cat mai bine si mai crestineste poate nu as face-o) dar cred uneori ca tu o sa cazi intr-o depresie daca mai continui sa cauti explicatii la diversi psihologi (fie ei si prin carti cititi) Acestia o sa-ti spuna ca trebuie sa alungi gandurile de suferinta de la tine, si ca toate aceste canoane si oprelisti ale bisericii o sa te deprime. Si abia atunci vor avea dreptate, cand ai sa ajungi sa le consideri pe toate oprelisti in calea unei fericiri lumesti. Dati-mi voie sa va spun concluzia mea proprie. Depresia este defapt departarea de Dumnezeu si nu apropierea de biserica, de credinta si respectarea canoanelor. |
Citat:
Deci pana la urma la ce concluzii ai ajuns? |
Citat:
Doar cuplurile fara copii sunt asa cum crezi tu. Si acelea in care sunt prezenti bunicii ca sa preia din supravegherea copiilor (dar nu e cazul meu).[/quote] Citat:
Citat:
Eu cunosc batrani care nu au renuntat aceasta patima la batranete.. mi-e groaza sa ma intalnesc cu astfel de oameni.. Spui ca daca vine menopauza se rezolva situatia? Stiu batrani care mananca fete tinere din priviri si nici nu realizeaza asta!:31: Sunt interesati de vedetele tv si cancanuri (cine cu cine s-a mai combinat!) Asa-si proiecteaza propriile dorinte si pofte inconstiente. Astea-s ocupatii de batrani? Deci nu te gandi ca o patima inceteaza daca nu mai exista posibilitatea de a o implini fizic. Raman gandurile pacatoase,imaginatia.. Si culmea este ca astfel de oameni se cred morali, curati, onesti.. |
Citat:
E clar ca in felul asta slabe sanse sa ai urmatorul copil, dar daca se intampla, inca unul este extrem de improbabil. Asta e din seria "metode anticonceptionale naturale" pe langa metoda calendarului cea cu "mai facem sex la anu'". :4: Totusi nu cred ca e asa cu toti copii, depinde cum ii abordezi din primele luni de viata, de fapt chiar din primele saptamani. Daca dormi cu ei, si esti mereu langa ei la cel mai mic planset, nu se mai desprind de tine.. Mai stiu pe cineva care tot asa, dupa vreo 5 luni cand s-a intors la serviciu cu chiu cu vai a zis ca nici o sansa pentru inca un copil, doar daca sta taicasu' cu el nonstop. |
Citat:
E adevarat ca anumiti parinti sustin ca abstinenta se impune in mod necesar in anumite zile, insa este un punct de vedere personal, canoanele nu cer asta, iar asta e un detaliu care se stabileste cu duhovnicul. Acum este clar? Citat:
Daca te referi la casatorie, mi se pare normal si cred ca si tie ca o data ce au ales calea asta nu se pot casatori. Daca te referi la faptul ca ar trebui poate sa se certe cu toata familia care a avut-o pana atunci, nu cred ca e o virtute care sa o sustina cineva. Daca familia lui (parinti, frati, surori) vor sa se certe cu el pentru ca a ales calea asta, cred ca este liber sa intoarca spatele scandalului. Citat:
In rest, nu inteleg unde bati. Citat:
In orice caz, comportamentul asta al tau nu era greu de intrevazut, de aceea am dat intotdeuna link -uri spre discutiile despre acest aspect, care nu se rezuma la a fi impotriva medicinii asa cum ai scris mai sus (minciuna crasa) ci impotriva fertilizarii in vitro care nu este doar medicina, ci o medicina imorala din punct de vedere crestin daca se ajunge la uciderea embrionilor - exact ca si in cazul unui avort, aspect cu care "crestinismul" tau se pare ca nu are nici o problema, deoarece ai gasit o formula care sa faca din negru - alb: "Un embrion intr-un vas nu inseamna viata (inca)[b] Aici se cearta medicii cu teologii. Aici este conflictul." Deci draga Sofia, teologii nu se cearta cu medicii. Biserica are deja un punct de vedere, ca medicii fara Dumnezeu nu-l accepta sau unii "credinciosi", e alta chestiune. Citat:
2. Postul de la relatiile trupesti, pana la proba contrarie, inclin sa cred ca nu este obligatoriu dar este recomandat. Detaliile se stabilesc la fel, cu duhovnicul. El poate sa-l faca obligatoriu ca si canon. Cei care cresc duhovniceste ajung fara doar si poate sa opteze voluntar pentru el. 3. Poti sa folosesti ORICE ajutoare ca sa ai copii atat timp cat nu sunt in conflict cu invatatura Bisericii. Adica: vrajitoare, formule magice, fertilizare in vitro cu uciderea embrionilor neimplantati. E ok asa? Citat:
Citat:
|
Citat:
Parerea mea e ca si 10 copii de-ai avea, tot ca o clipa trece viata si ti se pare ca nu te-ai bucurat destul de ei. Altceva vroiam sa arat: un pic de realism este necesar. Viata sexuala isi schimba radical importanta pe masura ce te maturizezi.. si daca nu te maturizezi te forteaza copiii sa-ti schimbi optica. Desigur cunosc parinti care merg in vacante fara copii (pt a nu fi tulburati in "distractie".. ba cunosc si un caz tragic in care copilul lasat in grija bunicii a murit cand parintii erau la mare) sau care merg in vacante cu tot cu bunici (ca sa aiba viata sexuala nestingherita in timp ce bunicii supravegheaza copiii).Mi se pare jalnic sa ajungi parinte si sa ai mentalitatea eu, eu, eu... Si cum ajung unii la batranete cu sexualitatea in cap (cazuri pe care le stiu).. mi-e groaza sa ma vad cu ei ca il intreaba pe copilul meu de gradinita despre prietenele lui! Sau fac aprecieri: "e baiat mare, umbla cu fete"! (adica avem o vecina cu care se joaca in parc). Si ii spun copilului ca "prietena" lui de anul trecut era mai frumoasa decat cea in prezent. :43: Cum sa explic unor astfel de oameni ca fiul meu, daca este coret educat "NU umbla cu fete". Sau ca o fetita nu poate fi frumoasa/ urata ci fiecare fiinta este unica si speciala (cum zice fiul meu despre prietena lui: "Dumnezeu a facut-o foarte speciala", ca este alta nationalitate). Sunt oameni care vad relatiile doar prin ochelarii patimilor lor (desi sunt "normali", au fost fideli unul altuia.. dar nu au inteles sa acorde sexualitatii locul cuvenit, ci probabil i-au exagerat importanta). Asta este cu sexualitatea care nu dispare cu batranetea, ci daca nu-i intelegi rostul iti transfigureaza toata realitatea, pana la proiectarea propiilor instincte asupra unui copil de gradinita si a prietenei lui de joaca. (Mi-e sila, dar sunt obligatii familiale, trebuie fac iar act de prezenta!) |
Citat:
Mie mi-a stat mintea-n loc cand am auzit-o pe sotia tatalui meu (ambii au 54 de ani) descriind cum o fetita de 1 an, vazandu-l pe tata apropiindu-se (erau in vizita sau ceva) si-a expus funduletu din scutecel, era asa draguta si cocheta mititica, ii placeau barbatii, dar descria asa, vesel, ca si cum era ceva misto, era fain, copila era cool Mi-a venit sa urlu :) FRATE, POATE GANDI IN AFARA SEXUALITATII SAU TREBUIE SA O PROIECTEZE IN JUR NONSTOP? Ffff... ma simt mai bine :) |
Nu e rau sa fii nebun, e rau sa innebunesti si sa nu-ti dai seama de asta pentru ca toti in jurul tau sunt nebuni, adica nebunia e la mare moda, incat omul sanatos ajunge uneori sa se intrebe daca nu cumva e singurul care a mai ramas cu un dram de minte.
http://jerrybrice.wordpress.com/2010...rking-outrage/ [IMG]http://view2.picapp.com/pictures.photo/image/5814157/2009-teen-choice-awards/2009-teen-choice-awards.jpg?size=333/IMG] |
Citat:
Aici este vorba de copilul meu care este extraordinar in gandire.. el spune ca Dumnezeu a facut fiecare om special. Nu vreau sa vina adultii sa-i schimonoseasca gandirea in termeni de fete frumoase si urate! Am ajuns la concluzia ca instinctele copiilor sunt firesti, dar adultii sunt cei care le pervertesc din copilarie. Am o mare problema cu acei oameni care-mi sunt rude si trebuie sa tin legatura cu ei. Ma gandeam chiar sa-i amenint ca daca mai deschid discutia despre "prietenele" fiului meu.. nu mai am ce discuta. Fara explicatii, ca nu sunt capabili sa inteleaga ce fac. |
Nu e rau sa fii nebun, e rau sa innebunesti si sa nu-ti dai seama de asta pentru ca toti in jurul tau sunt nebuni, adica nebunia e la mare moda, incat omul sanatos ajunge uneori sa te intrebi daca nu cumva e singurul care a mai ramas cu un dram de minte. ;)
|
Dar ca tot veni vorba de locul sexualitatii.. si cum se manifesta patimile la batranete. Cunosc batrani care rasfoiesc reviste pt barbati gen playboy, hustler.. oameni normali, adica, din aceia care in societate trec drept "izvoare de intelepciune si experienta de viata" (in spirit lumesc, desigur).
Sau o batrana care s-a "indragostit" de un tanar..etc.. Sunt lucruri care trebuie puse la punct din timp. Altfel, asteptand o "asezare" a lucrurilor adusa de ritmul biologic, s-ar putea sa descoperi prea tarziu ca de fapt ai de-a face cu o patima/boala sufleteasca, nu un impuls normal. |
Citat:
Unei paciente care avea sotul bolnav i-a recomandat o sefa de-a mea sa-si gaseasca un "prieten" (femeia e la menopauza). Sotul i se stingea de cancer si ea avea relatii "ca asa e sanatos, sa nu ma imbolnavesc de nervi". Am murit un pic pe dinauntru cand mi-a spus. Ce avea pacienta? Nada. Era o isterica cu iq 70. Nimic care sa se poata trata. |
off topic
Citat:
(Cred ca e mai indicat decat curvie.) |
Citat:
Si la psihiatrie se aplica. E foarte eficient cand nu stii despre ce-i vorba. Cred ca ar functiona si pe mine :) |
Eu am un raspuns simplu de tot...
|
Citat:
Sigur, El este tot timplu pregatit sa ne primeasca inapoi, ca tatal din pilda fiului ratacitor. Dar trebuie sa vrem sa venim. (asta este o paranteza la subiectul nostru; personal nu inteleg de ce a adus aminte Anca de liberul arbitru - vrea sa spuna indirect ca cei care considera ea ca nu au dreptate pot gandi si face ce vor, ca sunt liberi, dar aleg calea raului? ;-)) |
Ora este GMT +3. Ora este acum 03:56:43. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.