Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5028)
-   -   Mantuirea - numai la ortodocsi?! (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=4689)

windorin 26.06.2009 11:38:14

Da, sfantul zice despre crestinii ortodocsi ca se vor impartasi de Dumnezeu prin toate simturile, pe cand ceilalti, o parte dintre aceia, care vor fi aflati avand dragoste curata, se vor impartasi de Dumnezeu doar partial. Deci nu vor fi in iad, ci in Imparatia lui Hristos.

Domnul hotaraste, nu noi. Noi suntem ortodocsi, deci trebuie sa vedem daca implinim cele aduse de Hristos. [COLOR=darkred]Atat ![/COLOR]

anne 30.06.2009 10:07:29

Iarta-ma, windorin

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 148292)
Da, sfantul zice despre crestinii ortodocsi ca se vor impartasi de Dumnezeu prin toate simturile, pe cand ceilalti, o parte dintre aceia, care vor fi aflati avand dragoste curata, se vor impartasi de Dumnezeu doar partial. Deci nu vor fi in iad, ci in Imparatia lui Hristos.

Domnul hotaraste, nu noi. Noi suntem ortodocsi, deci trebuie sa vedem daca implinim cele aduse de Hristos. [COLOR=darkred]Atat ![/COLOR]

[SIZE=3]Iarta-ma, windorin, dar sfantul nu se refera aici la crestinii ortodocsi ci la pagani! :)[/SIZE]

windorin 30.06.2009 13:55:08

[COLOR=darkred]Sfantul Nifon al Constantianei[/COLOR] descrie cu lux de amanunt Judecata de Apoi.

La acest moment, citat mai sus, aminteste de paganii care "straluceau ca soarele de nevinovatia si curatia lor", motiv pentru care Domnul ii si ia langa El. Deci pe langa ortodocsi, despre care vorbeste anterior pasajului, Domnul mantuieste si o parte dintre pagani.

Spre deosebire de ortodocsi, care se impartasesc de Domnul prin toate simturile, iar mai ales prin vedere, aceia din urma, paganii, nu se vor putea impartasi de Domnul prin vedere, ei fiind "orbi". Iar a mosteni "bucuria Raiului" aduce dupa sine mare odihna de a fi scapat de chinurile singuratatii iadului, insa arata ca mult mai mult se putea creste in acea bucurie.

anne 30.06.2009 15:50:45

:)

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 149183)
[COLOR=darkred]Sfantul Nifon al Constantianei[/COLOR] descrie cu lux de amanunt Judecata de Apoi.

La acest moment, citat mai sus, aminteste de paganii care "straluceau ca soarele de nevinovatia si curatia lor", motiv pentru care Domnul ii si ia langa El. Deci pe langa ortodocsi, despre care vorbeste anterior pasajului, Domnul mantuieste si o parte dintre pagani.

Spre deosebire de ortodocsi, care se impartasesc de Domnul prin toate simturile, iar mai ales prin vedere, aceia din urma, paganii, nu se vor putea impartasi de Domnul prin vedere, ei fiind "orbi". Iar a mosteni "bucuria Raiului" aduce dupa sine mare odihna de a fi scapat de chinurile singuratatii iadului, insa arata ca mult mai mult se putea creste in acea bucurie.

DA! Acum ai dreptate si sunt de acord cu tine...

windorin 30.06.2009 15:53:54

Ma bucur ca am reusit sa explic bine. Ma cam incurcasem in fraze.
Zi cu pace.

Marius22 30.06.2009 16:37:42

[SIZE=2]Psalmul 3 al lui David se incheie cu urmatorul verset: "A Domnului este mantuirea si peste poporul Tau, binecuvantarea Ta."

De multe ori uitam ca actul mantuirii, depaseste cu mult, atat mintea, cat si inima noastra, manifestandu-ne ca si cum "a omului sau, mai trist, a ortodoxului este mantuirea".

Altfel spus, Domnului este a mantui, iar noua, a nu ne da cu parerea.
[/SIZE]

windorin 30.06.2009 16:40:03

Da, Marius, frumos spune Psalmul. Puncteaza exact ceea ce caut sa spun.
Dumnezeu hotaraste, iar nu omul, fie el si preot ori episcop.

razvan_m 01.07.2009 21:05:57

Sa nu uitam, frate windorin, ca este vorba numai de acei pagani care n-au auzit in viata lor de Ortodoxie. Cum sunt foarte putini in ziua de astazi sau, rectific, cu mult mai putini decat in vremea Sfantului Nifon al Constantianei.

Cat despre paganii/ereticii care au auzit de Ortodoxie insa mandria i-a impiedicat sa o adopte ca si credinta a lor - ei nu au nici o scuza in fata Tronului de Judecata al Domnului, caci stiau in mai mare sau mai mica masura de singura credinta mantuitoare, la fel ca si ortodocsii care din varii motive de necredinta au abdicat de la Ortodoxie. Pe toti acestia mandria nu-i face vrednici de Rai, ci ca si in cazul fostului inger Lucifer care a vrut sa se faca pe sine insusi dumnezeu, vrednici de osanda, de intuneric si de chinul vesnic.

windorin 02.07.2009 10:13:02

Citat:

În prealabil postat de razvan_m (Post 149539)
vrednici de osanda, de intuneric si de chinul vesnic.

Frate Razvan, nu indraznesc folosesc cuvintele tale, caci Hristos spune "[COLOR=darkred]mila voiesc, iar nu jertfa[/COLOR]". Ma straduiesc sa ma ghidez mai mult dupa acestea, decat dupa altele.

Am bucuria de a'ti spune o intamplare din viata [COLOR=darkred]Sfantului Siluan Athonitul[/COLOR]. Un calugar il intreaba pe Sfantul Siluan: "Ce zici tu despre faptul ca toti ereticii vor pieri in iadul de chinuri pentru vesnicie?" La care sfantul, cu inima arzand de iubire, ii spune simplu: "Nu stiu daca iubirea lui Dumnezeu ar putea indura una ca asta."

Sa luam aminte. Nu este apocatastaza, ci doar[COLOR=darkred] o inima arzand de iubire[/COLOR] !
Sa nu mai folosim cuvinte grele, nici chiar pentru neortodocsi, budisti, yoghini sau ce or mai fi ei.

P.S. Neortodocsii care au auzit de Ortodoxie si nu au venit la ea nu ajung automat in iad, caci o mentalitate de 25-30 de ani in protestantism ori alta secta yoghina nu cred ca este usor de inteles, schimbat, etc. Sa'L lasam pe Dumnezeu sa hotarasta. Noi [COLOR=darkred]sa lucram dragostea fata de toti si toate[/COLOR].

Litanu 02.07.2009 12:44:38

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 149650)
Neortodocsii care au auzit de Ortodoxie si nu au venit la ea nu ajung automat in iad.

Dar cu cei care au fost ortodocsi si au trecut la alta confesiune religioasa, ce se va intampla?

windorin 02.07.2009 13:27:08

La o astfel de intrebare, Parintele Celopa a raspuns astfel:[COLOR=darkred] "Fa'ma Dumnezeu si'ti voi raspunde."[/COLOR]

Doar Dumnezeu stie ce a facut, de ce, cand, pentru ce, etc, un anumit om.

razvan_m 02.07.2009 14:18:29

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 149683)
La o astfel de intrebare, Parintele Celopa a raspuns astfel:[COLOR=darkred] "Fa'ma Dumnezeu si'ti voi raspunde."[/COLOR]

Doar Dumnezeu stie ce a facut, de ce, cand, pentru ce, etc, un anumit om.

Insa daca se intampla ca un yoghin sau un heterodox aude de Ortodoxie, stie ca e credinta mantuitoare dar nu vrea sa treaca la ea si se in acest timp moare, stiind de Ortodoxie, insa fara sa fi trecut la aceasta?

Ce va fi cu acel yoghin sau heterodox, frate windorin, crezi ca se va mantui, dupa ce s-a lasat condus de orgoliul personal pentru a nu avea de-a face cu Ortodoxia?

Si a propos de citatele parintilor Bisericii - mai curand ma conving cele din scrierile Parintilor din vechime, decat ale celor apropiati noua in timp. Parintele Cleopa a scris chiar la un moment dat intr-unul din volumele sale "Cuvinte duhovnicesti" ca Biserica Ortodoxa ar fi biserica-sora cu Biserica Catolica - o afirmatie cat se poate de discutabila, pe care Parintii din vechime n-ar fi acceptat-o nici daca i-ai fi condamnat la moarte - iata diferenta dintre cea mai mare parte a parintilor contemporani si Parintii din vechime, constand in pastrarea nealterata a credintei, nu in interpretarea ei inselatoare in duh [a propos, care duh - in nici un caz nu cred ca ar fi vorba de Dumnezeu - Duhul Sfant ?!] - duhul vremurilor noastre.

Litanu 03.07.2009 11:16:07

Citat:

În prealabil postat de razvan_m (Post 149695)
un heterodox aude de Ortodoxie, stie ca e credinta mantuitoare .

Unde scrie ca exista o anumita confesiune religioasa (ex: ortodoxia) care mantuieste? Asta este o inventie a martorilor lui Iehova sau a unor ortodocsi (care sustin ca nu exista mantuire decat daca intri in randul lor).

"In nimeni altul nu este mantuire; caci nu este sub soare alt Nume dat oamenilor, in care trebuie sa fim mantuiti". (Fapte 4:12)

A pus vre-o biserica monopol pe Mantuitorul?

windorin 03.07.2009 11:33:04

Prietene, oare exista mai multe adevaruri ?
Daca exista adevar, acesta poate doar unul singur.

[COLOR=darkred]Biserica de Rasarit[/COLOR] s'a straduit intru toate sa pastreze credinta. Chiar daca abaterile existe in randul anumitor slujitori, nu putem spune ca pentri 2-3 copaci uscati, padurea cea verde se face de prisos. Cerceteaza scrierile Sfintilor de pana astazi, de la cele mai vechi pana la cele mai noi, si observa cate unitate si continuitate exista in randul lor. Si toti s'au declarat ortodocsi, au slujit aceeasi Sfanta Liturghie, Taine si randuieli.

[COLOR=darkred]Tu ce esti ?[/COLOR] Protestant, insa nu imi dau seama de care fel, caci protestantii au toata gama de oferte. Fiecare gaseste ce vre. Sa nu crezi ca e rautate, asa vad lucrurile. Nadajduiesc sa nu te mahneasca sinceritatea mea.

ory 03.07.2009 11:42:35

Eu nu cred ca numai ortodocsii se mantuiesc . Punct !

windorin 03.07.2009 11:46:44

Citat:

În prealabil postat de ory (Post 149855)
Eu nu cred ca numai ortodocsii se mantuiesc . Punct !

Foarte bine. Aceasta este calea dragostei crestine !

Sustin pana la capat ca Biserica de Rasarit detine deplinatatea harului, insa niciodata nu voi spune ca in afara ei nu exista mantuire. Dumnezeu hataraste aceasta, iar nu omul.

Florin-Ionut 03.07.2009 11:51:04

Citat:

În prealabil postat de Litanu (Post 149680)
Dar cu cei care au fost ortodocsi si au trecut la alta confesiune religioasa, ce se va intampla?

Aia n-au fost ortodocsi, doar s-au numit asa.

Florin-Ionut 03.07.2009 12:02:23

Citat:

În prealabil postat de razvan_m (Post 149695)
Insa daca se intampla ca un yoghin sau un heterodox aude de Ortodoxie, stie ca e credinta mantuitoare dar nu vrea sa treaca la ea si se in acest timp moare, stiind de Ortodoxie, insa fara sa fi trecut la aceasta?

Ce va fi cu acel yoghin sau heterodox, frate windorin, crezi ca se va mantui, dupa ce s-a lasat condus de orgoliul personal pentru a nu avea de-a face cu Ortodoxia?

Majoritatea orientalilor "au auzit de" crestinism si n-au studiat problema. La fel cum nici noi nu am studiat in profunzime hinduismul, budismul sau islamul. Noi credem ca asta e credinta adevarata - ortodoxia; asa cred si ei ce cred. Desi "aud de" ortodoxie, raman la teologia lor locala.

Intrebarea se pune din nou: sunt ei automat condamnati la o eternitate in suferinta, oricum ar fi aceasta, pentru ca au dat crezare ideilor mostenite de la stramosii lor? Pentru ca au auzit de crestinism, eventual l-au studiat putin, dar nu si-au schimbat traditia mostenita de generatii?

Eu n-as condamna atat de usor zeci si poate sute miliarde de oameni care au murit necrestini de-a lungul istoriei, desi "au auzit de" Iisus Hristos, dar nu au studiat Biblia. El ne va judeca pe toti, pe fiecare personal, nu la gramada.

windorin 03.07.2009 13:13:10

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 149865)
El ne va judeca pe toti, pe fiecare personal, nu la gramada.

Adevarat. Fiecare vom da seama pentru masura de nedragoste pe care am intrupat'o.

razvan_m 03.07.2009 18:48:54

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 149861)
Aia n-au fost ortodocsi, doar s-au numit asa.

Florine,

Cred ca Litanu se oferea pe el ca si exemplu cand amintea de "ortodocsii" trecuti la alte confesiuni, foarte probabil protestante. Incearca sa afle pe cai ocolite ce li s-ar putea intampla. Pai, daca ai fost botezat in dreapta credinta, iar dupa aceea satana iti intuneca in asa masura mintea incat dezertezi din Ortodoxie trecand la neoprotestanti, ce sa ii mai zic, decat sa-i lumineze Dumnezeu mintea si sa se reintoarca la credinta in care a fost botezat. Si presupun ca deoarece primul botez a fost anulat de trecerea lui la sectanti, este nevoie ca la reintoarcerea in Ortodoxie sa fie botezat iarasi. Am amintit acest aspect pentru ca acest copil, Litanu, sa-si dea seama de gravitatea a ceea ce a facut, lasand Ortodoxia, pentru cine stie care secta si in plus ca sa stie ca nu exista doua Adevaruri despre Dumnezeire, unul in Ortodoxie si celalat intr-o secta oarecare, ci doar Cel propovaduit de Ortodoxie. In rest, daca se incapatineaza sa sustina ca exista franturi de ADEVAR in fiecare adunare heterodoxa si in Ortodoxie, atunci se inseala., caci existenta unei franturi de adevar presupune coexistenta acestei franturi de adevar alaturi de minciuna. Deci: ori ai deplinatatea ADEVARULUi, ori esti mincinos si inselat. Punct.

Litanu 03.07.2009 19:16:05

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 149848)
Cerceteaza scrierile Sfintilor de pana astazi, de la cele mai vechi pana la cele mai noi, si observa cate unitate si continuitate exista in randul lor. Si toti s'au declarat ortodocsi, au slujit aceeasi Sfanta Liturghie, Taine si randuieli.

.

1. Au studiat teologii ortodocsi scrierile Sfintilor Parinti si au ajuns la concluzia ca unele sunt gresite sau reprezinta doar simple pareri personale ale Sfintilor Parinti (ex:am citit o lucrare a domnului Bogdan Mateciuc). Biserica ortodoxa selecteaza din scrierile Sfintilor Parinti. Despre aceaste scrieri selectate se poate spune ca au unitate, pentru ca sunt alese pentru a servii unei teologii preconcepute.

2. Oare Sfintii Parinti care au ales sa se boteze la maturitate (desi faceau parte din familii crestine), s-au declarat ortodocsi (ex: Sfantul Ioan Gura de Aur, Sfantul Vasile cel Mare, Sfantul Grigorie de Nazians)? In plus, biserica ortodoxa nici nu exista pe vremea acestor Sfinti Parinti.

Litanu 03.07.2009 19:29:14

Citat:

În prealabil postat de razvan_m (Post 150001)
Florine,

Cred ca Litanu se oferea pe el ca si exemplu cand amintea de "ortodocsii" trecuti la alte confesiuni, foarte probabil protestante. Incearca sa afle pe cai ocolite ce li s-ar putea intampla. Pai, daca ai fost botezat in dreapta credinta, iar dupa aceea satana iti intuneca in asa masura mintea incat dezertezi din Ortodoxie trecand la neoprotestanti, ce sa ii mai zic, decat sa-i lumineze Dumnezeu mintea si sa se reintoarca la credinta in care a fost botezat. Si presupun ca deoarece primul botez a fost anulat de trecerea lui la sectanti, este nevoie ca la reintoarcerea in Ortodoxie sa fie botezat iarasi. Am amintit acest aspect pentru ca acest copil, Litanu, sa-si dea seama de gravitatea a ceea ce a facut, lasand Ortodoxia, pentru cine stie care secta si in plus ca sa stie ca nu exista doua Adevaruri despre Dumnezeire, unul in Ortodoxie si celalat intr-o secta oarecare, ci doar Cel propovaduit de Ortodoxie. In rest, daca se incapatineaza sa sustina ca exista franturi de ADEVAR in fiecare adunare heterodoxa si in Ortodoxie, atunci se inseala., caci existenta unei franturi de adevar presupune coexistenta acestei franturi de adevar alaturi de minciuna. Deci: ori ai deplinatatea ADEVARULUi, ori esti mincinos si inselat. Punct.

1. Botezul pe care l-am facut la maturitate, ca un legamant cu Dumnezeu, nu a anulat nimic. Ceea ce mi s-a facut cand eram bebelus (acea baita insotita de o coregrafie) nu poate fi considerat botez. Ca sa fii botezat este nevoie sa cunosti, sa crezi si sa dai marturie despre credinta ta. Asta o spune Sfanta Scriptura. "Botezul este... marturia unui cuget curat inaintea lui Dumnezeu, prin invierea lui Iisus Hristos."(1 Petru 3:21)

2. Ce gravitate este sa lasi ortodoxia. Acum sunt adventist, dar pot parasi oricand biserica adventista (daca se indeparteaza de Cuvantul lui Dumnezeu). Eu am facut, prin botez, un legamant cu Dumnezeu (nu cu vre-o confesiune religioasa). Important este sa nu ma las de Dumnezeu.

3. Nici o biserica(inclusiv cea ortodoxa) nu are deplinatatea adevarului. Unele biserici sunt mai aproape de Cuvantul lui Dumnezeu (Sfanta Scriptura) altele sunt mai departe. Eu am ales biserica adventista pentru ca mi s-a parut ca este cea mai aproape de Sfanta Scriptura (asta nu inseamna ca nu face si greseli).

andrei25 03.07.2009 20:54:53

...

Citat:

În prealabil postat de razvan_m (Post 150001)
Florine,

Nu este adevarat ca daca cineva care a trecut de la ortodoxie la alta religie, daca vrea sa se intoarca inapoi la ortodoxie, trebuie botezat din nou. E complet gresit. Faptul ca s-a botezat la o secta, nu anuleaza botezul ortodox. Stiu foarte sigur asta. Stiu ca i se citesc niste rugaciuni speciale si este pus sa marturiseasca credinta ortodoxa.

andrei25 03.07.2009 21:15:06

Citat:

În prealabil postat de Litanu (Post 150009)
1. Botezul pe care l-am facut la maturitate, ca un legamant cu Dumnezeu, nu a anulat nimic. Ceea ce mi s-a facut cand eram bebelus (acea baita insotita de o coregrafie) nu poate fi considerat botez. Ca sa fii botezat este nevoie sa cunosti, sa crezi si sa dai marturie despre credinta ta. Asta o spune Sfanta Scriptura. "Botezul este... marturia unui cuget curat inaintea lui Dumnezeu, prin invierea lui Iisus Hristos."(1 Petru 3:21)

2. Ce gravitate este sa lasi ortodoxia. Acum sunt adventist, dar pot parasi oricand biserica adventista (daca se indeparteaza de Cuvantul lui Dumnezeu). Eu am facut, prin botez, un legamant cu Dumnezeu (nu cu vre-o confesiune religioasa). Important este sa nu ma las de Dumnezeu.

3. Nici o biserica(inclusiv cea ortodoxa) nu are deplinatatea adevarului. Unele biserici sunt mai aproape de Cuvantul lui Dumnezeu (Sfanta Scriptura) altele sunt mai departe. Eu am ales biserica adventista pentru ca mi s-a parut ca este cea mai aproape de Sfanta Scriptura (asta nu inseamna ca nu face si greseli).

Eu sunt ortodox; e pur informativ, nu lauda sau mai stiu eu ce.
La primul punct te contrazic. Daca e cum zici tu, ca botezul trebuie facut la maturitate, ce se intampla daca un bebelus moare fara sa fie botezat?

La punctul 2, din nou te contrazic. Scriptura spune clar: un singur Domn, o singura credinta, un singur botez. Ortodoxia, catolicismul si protestantismul, toate cred ca Iisus Hristos e Fiul lui Dumnezeu, dar fiecare crede in felul lui. Exista diferente. Deci credinta lor difera una fata de alta. Deci conform cu ce spune scriptura, numai o credinta si numai un botez sunt bune.

La punctul 3, si aici te contrazic. Nu o spun spre lauda, dar Biserica Ortodoxa este cea care detine adevarul deplin. Am mai facut candva o comparatie; daca un profesor e rau dpdv moral si e un model negativ de urmat, nu inseamna ca materia pe care o preda nu e buna. Materia ramane buna, indiferent de starea deplorabila in care s-ar afla profesorul.
Cea mai buna modalitate de a convinge pe cineva de ceva, este sa-l lasi sa se convinga singur.

Numai bine si Doamne ajuta!

Litanu 03.07.2009 21:56:35

Citat:

În prealabil postat de andrei25 (Post 150025)
La primul punct te contrazic. Daca e cum zici tu, ca botezul trebuie facut la maturitate, ce se intampla daca un bebelus moare fara sa fie botezat?

Nu e cum zic eu. Este cum zice Sfanta Scriptura. Totdeauna botezul era conditionat de cunoasterea, credinta si marturia celui botezat.Asa ceva se putea intampla numai unei persoane cu discernamant.

Cine da viata unui prunc? Unii ar fi tentati sa raspunda ca parintii. Gresit. Acestia doar procreeaza. Viata o da Dumnezeu. Iar Dumnezeu poarta de grija celor carora le da viata (chiar daca inca nu s-au botezat). Doar nu vreti sa spuneti ca Dumnezeu face o selectie si poarta de grija doar copiilor botezati.

Trebuie sa intelegem corect semnificatia si rolul botezului, asa cum sunt prezentate in Sfanta Scriptura.

anna21 03.07.2009 23:48:40

@ Litanu
"De nu se va naște cineva din apă și din Duh, nu va putea să intre în împărăția lui Dumnezeu.
Ce este născut din trup, trup este; și ce este născut din Duh, duh este. " (Ioan 3:5-6)

Negand puterea botezului, negi puterea Sf. Duh.

La fel, negand intelepciunea sfintilor bisericii ortodoxe, negi puterea Sf. Duh. Cunoasterea pe care au avut-o ei nu era una omeneasca.
"Cele ce ochiul n-a văzut și urechea n-a auzit, și la inima omului nu s-au suit, pe acestea le-a gătit Dumnezeu celor ce-L iubesc pe El" (I Corinteni 2:9)
Nu te gandi ca biserica ortodoxa ne invata invataturi omenesti, nu este asa!

Citat:

Totdeauna botezul era conditionat de cunoasterea, credinta si marturia celui botezat.Asa ceva se putea intampla numai unei persoane cu discernamant.
.
Eu nu pot sa-mi rup copiii de trupul lui Hristos, lipsindu-i de botez. Sunt ferm convinsa ca harul primit la botez este lucrator, iar roadele se vor vedea mai tarziu, daca educatia primita nu este potrivnica acestui lucru.
Botezul este o taina, nu este doar un ritual! Adica nu este ceva ce fac eu sau preotul, ci este o lucrare a lui Dumnezeu.

razvan_m 04.07.2009 15:22:41

Citat:

În prealabil postat de Litanu (Post 150037)
Nu e cum zic eu. Este cum zice Sfanta Scriptura. Totdeauna botezul era conditionat de cunoasterea, credinta si marturia celui botezat.Asa ceva se putea intampla numai unei persoane cu discernamant.

Cine da viata unui prunc? Unii ar fi tentati sa raspunda ca parintii. Gresit. Acestia doar procreeaza. Viata o da Dumnezeu. Iar Dumnezeu poarta de grija celor carora le da viata (chiar daca inca nu s-au botezat). Doar nu vreti sa spuneti ca Dumnezeu face o selectie si poarta de grija doar copiilor botezati.

Trebuie sa intelegem corect semnificatia si rolul botezului, asa cum sunt prezentate in Sfanta Scriptura.

[COLOR=red]"Este cum zice Sfanta Scriptura". [/COLOR]
[COLOR=black]Sfanta Scriptura in interpretarea cui? A oricaruia dintre noi? Iertare, Litanu, insa stii zicerea cum ca drumul spre iad e pavat cu multe bune intentii. Asa si cu interpretarea Sfintei Scripturi. Nu se cade oricaruia dintre noi s-o interpreteze dupa cum ii casuna mintea [cum se intampla la protestanti, unde zece sau mai multe persoane diferite dau tot atatea interpretari diferite Sfintei Scripturi], caci reprezinta calea cea mai facila spre inselare diavoleasca, ci numai preotilor Sfintei Biserici, carora li s-a transmis Harul Preotiei prin hirotonire de catre episcopi.[/COLOR]

razvan_m 04.07.2009 15:30:14

Citat:

În prealabil postat de andrei25 (Post 150015)
Nu este adevarat ca daca cineva care a trecut de la ortodoxie la alta religie, daca vrea sa se intoarca inapoi la ortodoxie, trebuie botezat din nou. E complet gresit. Faptul ca s-a botezat la o secta, nu anuleaza botezul ortodox. Stiu foarte sigur asta. Stiu ca i se citesc niste rugaciuni speciale si este pus sa marturiseasca credinta ortodoxa.

Daca a trecut la adventisti, dupa cum singur declara si s-a mai si botezat din nou la ei, oare "botezul" adventist nu anuleaza Botezul Ortodox?
Pai singur si de bunavoie Litanu a spus ca s-a botezat la adventisti.
Nu inseamna ca s-a lepadat de Botezul lui Hristos pentru a imbraca haina neagra a botezului lui Satan? Si cum poate cineva sa se lepede de botezul demonicesc, imbracand din nou Haina Cea Curata a Botezului Celui Care ne este Domn si Stapan?

windorin 04.07.2009 16:02:05

Citat:

În prealabil postat de Litanu (Post 150009)
Botezul pe care l-am facut la maturitate, ca un legamant cu Dumnezeu, nu a anulat nimic. Ceea ce mi s-a facut cand eram bebelus (acea baita insotita de o coregrafie) nu poate fi considerat botez. (...) Ce gravitate este sa lasi ortodoxia. Acum sunt adventist, dar pot parasi oricand biserica adventista (daca se indeparteaza de Cuvantul lui Dumnezeu). Important este sa nu ma las de Dumnezeu. (...) Nici o biserica (inclusiv cea ortodoxa) nu are deplinatatea adevarului.

Prietene, in locul tau m'as simti tare singur. Daca poti pleca asa usor de la Ortodoxie la Adventisti, iar de la aceia in alta parte, aceasta spune foarte multe despre tine. Daca tu te vezi in masura de a masura adevarul dintr'o Biserica ori dintr'alta, esti mare ! Majoritatea dintre noi, sa stii, ne tinem unii de altii, iar fiecare de duhovnicul sau, ca nu cumva, pasind pe cont propriu, sa ne insele diavolul.

[COLOR=darkred]Ai mila de tine[/COLOR] si cerceteaza mai adanc scrierile Sfantului Ioan Gura de Aur. Pe toate. Daca esti sincer cu tine si sustii ca il simti pe Dumnezeu, impune'ti a citi tot ce a scris Sfantul Ioan Gura de Aur. Verifica acolo tot ce sustii, tot ce traiesti acum la adventisti.

Cu durere pentru starea ta, un frate ortodox care se chinuie sa nu pice din adevar. Dupa cum spune un mare sfant: "Adesea, cand faceam de capul meu, se intampla sa gresesc. De aceea mereu intrebam pe marii parinti."

anna21 04.07.2009 16:13:08

Citat:

În prealabil postat de razvan_m (Post 150134)
Daca a trecut la adventisti, dupa cum singur declara si s-a mai si botezat din nou la ei, oare "botezul" adventist nu anuleaza Botezul Ortodox?
Nu inseamna ca s-a lepadat de Botezul lui Hristos pentru a imbraca haina neagra a botezului lui Satan? Si cum poate cineva sa se lepede de botezul demonicesc, imbracand din nou Haina Cea Curata a Botezului Celui Care ne este Domn si Stapan?

Cred ca botezul este doar unul. Evident el s-a lepadat de el, trecand la adventisti..
Dar eu am mare incredere in botez, nu poate un ritual omenesc sa-l anuleze (chiar daca este impiedicata lucrarea harului). Cred ca Dumnezeu nu ne lasa si in permanenta ne cheama catre El, oricat de pacatosi suntem.
(Poate gresesc.. dar asta este ceea ce cred eu).

Litanu 04.07.2009 20:47:11

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 150144)
Prietene, in locul tau m'as simti tare singur. Daca poti pleca asa usor de la Ortodoxie la Adventisti, iar de la aceia in alta parte, aceasta spune foarte multe despre tine. .

V-ati simti singur, in locul meu? Inseamna ca aveti prejudecati? Eu am o multime de prieteni, din mai multe confesiuni religioase. Sunt bun prieten si cu un preot ortodox. Nu ma intereseaza confesiunea religioasa din care face parte un om si am prieteni care gandesc la fel. Ma intereseaza caracterul omului.

Citat:

Daca tu te vezi in masura de a masura adevarul dintr'o Biserica ori dintr'alta, esti mare ! Majoritatea dintre noi, sa stii, ne tinem unii de altii, iar fiecare de duhovnicul sau, ca nu cumva, pasind pe cont propriu, sa ne insele diavolul.."

Adevarul il masor numai cu Sfanta Scriptura in mana. Nu iau de bun tot ce mi se spune. "Cercetau Scripturile in fiecare zi, ca sa vada daca ce li se spune este asa." (Fpate 17:11)- imi place acest model. Sfanta Scriptura este singura Carte in care gasim invataturile Mantuitorului si ale Apostolilor Sai. Mi se pare normal ca un crestin sa aiba la baza aceste invataturi si sa respinga ce nu este in armonie cu Cuvantul lui Dumnezeu.

Citat:

[COLOR=darkred]Ai mila de tine[/COLOR] si cerceteaza mai adanc scrierile Sfantului Ioan Gura de Aur. Pe toate. Daca esti sincer cu tine si sustii ca il simti pe Dumnezeu, impune'ti a citi tot ce a scris Sfantul Ioan Gura de Aur. Verifica acolo tot ce sustii, tot ce traiesti acum la adventisti.

Citesc cu placere scrierile Sfantului Ioan Gura de Aur. Inca nu am citit prea mult (doar cateva omilii). Asa cum v-am spus si intr-o alta postare (pe alt topic), mar interesa scrierile Sfantului Ioana Gura de Aur referitoare la Maria , mama Domnului Iisus Hristos (am inteles ca biserica ortodoxa nu agreeaza aceste scrieri). M-ar interesa sa aflu de ce Sfantul Ioan Gura de Aur a ales sa se boteze la maturitate (desi facea parte dintr-o familie crestina). Asta arata ca Sfantul Ioan Gura de Aur nu a fost ortodox (de fapt, biserica ortodoxa nici nu exista pe vremea lui). Poate ma ajutati cu ceva link-uri referitoare la aceste subiecte.

Litanu 04.07.2009 21:02:14

Citat:

În prealabil postat de razvan_m (Post 150134)

Faceti confuzie intre botezul din biserica ortodoxa si Botezul lui Hristos.
1. Botezul din biserica ortodoxa presupune: botezarea pruncilor (care nu pot da marturie), existenta unor persoane numite nasi si altele pe care nu le gasim la Botezul adevarat (nu stiu de unde le-ati scos ca Hristos si Apostolii sai nu ne-au invatat asa ceva).

2. Botezul lui Hristos (asa cum ni-l descrie Cuvantul lui Dumnezeu) presupune: cunoastere, credinta si marturisire (pentru asta este nevoie ca persoana botezata sa aiba discernamant).

"Botezul este .... marturia unui cuget curat inaintea lui Dumnezeu, prin invierea lui Iisus Hristos."(1 Petru 3:21)

"Duceti-va in toata lumea si mpropovaduiti Evanghelia. Cine va crede si se va boteza, va fi mantuit." (Marcu 16:15,16)

Botezul este precedat de propovaduirea Evangheliai si marturisirea credintei. Faceti dvs. acestea toate acestea, poruncite de Domnul Iisus Hristos, cand botezati un bebelus? Daca nu, inseamna ca infaptuiti un botez care nu este a lui Hristos. Dvs. stiti mai bine al cui este.

Anca-Miha 05.07.2009 01:32:37

Litanule, te-ai uitat cati copii sunt la Sf. Liturghie in BO? Nu, ca tu nu mergi la Sf. Liturghie. Si atunci ma intreb cum te impartasesti cu Iisus Hristos?!?
As propune deci sa ne lasi cu sfaturile tale adventiste, ca nu ne sunt de nici un folos.
Altfel imi aduc iar aminte ca nu va faceti cruce, ca nu credeti in Sf. Maria, ca nu aveti Sfintele Taine, etc.

Litanu 05.07.2009 09:53:48

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 150278)
Litanule, te-ai uitat cati copii sunt la Sf. Liturghie in BO? Nu, ca tu nu mergi la Sf. Liturghie. Si atunci ma intreb cum te impartasesti cu Iisus Hristos?!?
As propune deci sa ne lasi cu sfaturile tale adventiste, ca nu ne sunt de nici un folos.
Altfel imi aduc iar aminte ca nu va faceti cruce, ca nu credeti in Sf. Maria, ca nu aveti Sfintele Taine, etc.

1. Si, ce inteleg copii cand sunt dusi la Sf, Liturghie?
2. In biserica noastra, copii vin la biserica pentru a li se prezenta, pe intelesul lor (prin jocuri, povestioare, etc.) pasaje din Sfanta Scriptura. Invata cantece si poezii pe teme religioase, pe care le prezinta, din cand in cand, in fata bisericii. Nici nu stii ce frumos stiu copii sa-L marturiseasca pe Hristos (atat cat au inteles ei).

3. De sa-ti aduci aminte despre adventistii ca nu-si fac cruce, ca nu se inchina Mariei, mama lui Iisus sau ca nu au Sfinte Taine (desi au, dar numai pe cele din Sfanta Scriptura)?

Mai bine amintesteti de Sfintii Apostoli ca nu-si faceau semnul crucii, sau ca nu se inchinau Marie (nici macar nu au pomenit-o in epistolelele lor).

razvan_m 05.07.2009 10:17:42

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 150147)
Cred ca botezul este doar unul. Evident el s-a lepadat de el, trecand la adventisti..
Dar eu am mare incredere in botez, nu poate un ritual omenesc sa-l anuleze (chiar daca este impiedicata lucrarea harului). Cred ca Dumnezeu nu ne lasa si in permanenta ne cheama catre El, oricat de pacatosi suntem.
(Poate gresesc.. dar asta este ceea ce cred eu).

Cred ca m-am grabit afirmand ca Botezul in numele Domnului poate fi anulat de vreun alt fel de "botez", luandu-ma dupa mintea mea intunecata.
N-am gasit pe nicaieri referire la un re-botez al ortodocsilor trecuti la alte rataciri si reveniti in final la Ortodoxie, ci doar la re-mirungerea acestora.
Nu gresesti in nici un fel, anna21. Dumnezeu sa-ti ajute!

orthodoxia.i.thanatos 08.07.2009 12:37:48

Citat:

În prealabil postat de Litanu (Post 150210)
2. Botezul lui Hristos (asa cum ni-l descrie Cuvantul lui Dumnezeu) presupune: cunoastere, credinta si marturisire (pentru asta este nevoie ca persoana botezata sa aiba discernamant).

"Botezul este .... marturia unui cuget curat inaintea lui Dumnezeu, prin invierea lui Iisus Hristos."(1 Petru 3:21)

"Duceti-va in toata lumea si mpropovaduiti Evanghelia. Cine va crede si se va boteza, va fi mantuit." (Marcu 16:15,16)

"Dupa ce a fost botezata, ea si casa ei..." (Fapte 16:15)

"Temnicerul i-a luat cu el, chiar in ceasul acela din noapte, le-a spalat ranile, si a fost botezat indata, el si toti ai lui." (Fapte 16:33)

"Da, am mai botezat si casa lui Stefana..." (1 Corintieni 1:16)

"Pocaiti-va, le-a zis Petru, si [SIZE=4]fiecare dintre voi[/SIZE] sa fie botezat in Numele lui Isus Cristos, spre iertarea pacatelor voastre; apoi veti primi darul Duhului Sfint." (Fapte 2:38)

"Caci fagaduinta aceasta este pentru voi, pentru [SIZE=4]copiii vostri[/SIZE]..." (Fapte 2:39)

Litanu 08.07.2009 17:28:37

Citat:

În prealabil postat de orthodoxia.i.thanatos (Post 151168)
"Dupa ce a fost botezata, ea si casa ei..." (Fapte 16:15)

"Temnicerul i-a luat cu el, chiar in ceasul acela din noapte, le-a spalat ranile, si a fost botezat indata, el si toti ai lui." (Fapte 16:33)

"Da, am mai botezat si casa lui Stefana..." (1 Corintieni 1:16)

[SIZE=3]Deoarece în Biblie nu se găsește nici un text care să raporteze vreun botez al copiilor, unii se referă la cele cinci cazuri din Noul Testament când este vorba de „toată casa" unor convertiți la creștinism, afirmându-se că în aceste cazuri putea fi vorba și despre copii aflați în acele familii. Să vedem situațiile concrete:[/SIZE]
[SIZE=3] [/SIZE]
  • [SIZE=3]Corneliu. Îngerul i-a spus sutașului că „vei fi mântuit tu, și casa ta" Fapte 11,14. În timpul vorbirii lui Petru, Duhul Sfânt S-a pogorât „peste toți cei ce ascultau Cuvântul" (10,44). Petru, văzând fenomenul miraculos, „a poruncit să fie botezați... cei care au primit Duhul Sfânt" (10,48.47). [/SIZE]
[SIZE=3] [/SIZE]
[SIZE=3]Nu pot scăpa amănunte semnificative: au fost botezați toți care au primit Duhul Sfânt. Duhul Sfânt S-a pogorât asupra celor ce ascultau Cuvântul. Chiar dacă ar fi fost de față și pruncii cu mamele lor, cine ar putea admite că acești prunci „au ascultat Cuvântul"? [/SIZE]
[SIZE=3]Pentru că a asculta Cuvântul presupune dorința de înțelegere și colaborarea facultăților intelectuale.[/SIZE]
[SIZE=3]Cine ar putea admite așa ceva în cazul pruncilor, fiind ei chiar și niște genii?[/SIZE]
[SIZE=3] [/SIZE]
[SIZE=3]2. Lidia „a fost botezată ea și casa ei" (Fapte 16,15). Înainte Pavel a vorbit femeilor adunate laolaltă (v. 13). Lidiei „Domnul i-a deschis inima ca să ia aminte la cele ce spunea Pavel" (v. 14). Se adeveresc și în acest caz cuvintele lui Tertullian că „vestireaCuvântului precede botezul", adică botezul este urmarea vestirii Cuvântului. Cum ar putea acesta fi valabil în cazul unor prunci? Apoi când Pavel a ieșit din temniță, a intrat în casa Lidiei și i-a mângâiat pe frații „din casa ei". Probabil frații erau îngrijorați dincauza arestării apostolului. S-ar putea presupune că niște prunci ar fi putut fi îngrijorați din cauza celor petrecute cu Pavel?[/SIZE]
[SIZE=3] [/SIZE]
[SIZE=3] [/SIZE]
[SIZE=3]3.Temnicerul din Filipi „a fost botezat îndată, el și toți ai lui" (Fapte 16,33). Dar mai înainte Pavel și Sila „i-au vestit Cuvântul Domnului, atât lui cât și tuturor celor din casa lui" [/SIZE]
[SIZE=3](v. 32). Dacă tuturor, atunci se presupune că și eventualilor prunci! Dar cum arfi putut înțelege aceștia ceva din vestirea Cuvântului? După botez, temnicerul „s-a bucurat cu toată casa lui că a crezut în Dumnezeu" (v. 34). [/SIZE]
[SIZE=3]Ar fi prea de tot să presupunem că și prunciis-au bucurat că ei înșiși au crezut în Dumnezeu.[/SIZE]
[SIZE=3] [/SIZE]
[SIZE=3]4.Crisp, fruntașul sinagogii din Corint, „a crezut în Domnul împreună cu toată casa lui... și au fost botezați" (Fapte 18,8). Dacă pruncii din casa lui Crisp au avut capacitatea să creadă și ei, atunci, probabil, nu au putut fi exceptați nici de la botez. Dar în caz contrar?...[/SIZE]
[SIZE=3] [/SIZE]
[SIZE=3]5.Ștefana. Pavel recunoaște că „da, am mai botezat și casa lui Ștefana" (1 Cor. 1,16). Numai că la sfârșitul epistolei scrie despre cei botezați: „casa lui Ștefana... s-a pus cu totul în slujba sfinților" (1 Cor. 16,15). Dacă se presupune că în casa lui Ștefana au fost botezați și pruncii, atunci în ce fel s-au putut pune ei cu totul în slujba sfinților? Ce fel de prunci puteau să fie cei care puteau face un serviciu folositor membrilor majori ai comunității?[/SIZE]
[SIZE=3][/SIZE]
Citat:

"Pocaiti-va, le-a zis Petru, si [SIZE=4]fiecare dintre voi[/SIZE] sa fie botezat in Numele lui Isus Cristos, spre iertarea pacatelor voastre; apoi veti primi darul Duhului Sfint." (Fapte 2:38))

"Pocaiti-va". Credeti ca acest indemna a fost adresat pruncilor?

Citat:

"Caci fagaduinta aceasta este pentru voi, pentru [SIZE=4]copiii vostri[/SIZE]..." (Fapte 2:39)

Copii vostri = urmasii vostri. Nu incercati sa stoarceti din Sfanta Scriptura ceea ce Ea nu vrea sa spuna.

anna21 08.07.2009 17:52:52

Stiu ca astfel de discutie nu va avea final, dar cine stie..

Crezi ca pana la tine (sau la aparitia bisericii eretice din care faci parte) oamenii au fost in intuneric?

Citat:

Nu pot scăpa amănunte semnificative: au fost botezați toți care au primit Duhul Sfânt. Duhul Sfânt S-a pogorât asupra celor ce ascultau Cuvântul. Chiar dacă ar fi fost de față și pruncii cu mamele lor, cine ar putea admite că acești prunci „au ascultat Cuvântul"?
Pentru că a asculta Cuvântul presupune dorința de înțelegere și colaborarea facultăților intelectuale.
Cine ar putea admite așa ceva în cazul pruncilor, fiind ei chiar și niște genii?
Presupui ca peste prunci nu s-a coborat Duhul Sfant. De ce?
"Iar când a auzit Elisabeta salutarea Mariei, pruncul a săltat în pântecele ei și Elisabeta s-a umplut de Duh Sfânt,
Și cu glas mare a strigat și a zis: Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecelui tău.
Și de unde mie aceasta, ca să vină la mine Maica Domnului meu?
Că iată, cum veni la urechile mele glasul salutării tale, pruncul a săltat de bucurie în pântecele meu. " (Evanghelia dupa Luca)

A coborat Duhul Sfant peste un copil in pantece sau nu?

In Veciul Testament exista "preinchipuiri" ale botezului crestin: arca lui Noe, taierea imprejur.. daca nu ma insel, chiar trecerea prin marea rosie (I Corinteni 10:2).
Au fost lasati copii deoparte? Nu au fost primiti in arca, nu au fost taiati imprejur decat la cerere? Nu au trecut si copii prin marea rosie (sau i-a intrebat cineva daca ei cred in Dumnezeul lui Moise?)

Familia este un tot! Familia crestina este imaginea Sf. Treimi cea nedespartita!
Sa o despartim noi acum dupa invatatura lumeasca?

Pai tu ai idee, Litanu, ca din mana parintilor se vor cere sufletele copiilor la Infricosatoarea Judecata?

anna21 08.07.2009 17:54:18

Despre botezul copiilor

Foarte bun urmatorul articol (in sensul ca se adreseaza ne-ortodocsilor):
http://www.ortho-logia.com/Romanian/Botez.htm

anna21 08.07.2009 18:14:11

botezul copiilor

"Pe timpul Sfantului Apostol Pavel s-a ajuns, pana acolo, incat, unii au luat obiceiul de a se boteza in locul decedatilor spre a nu-i lipsi nici chiar pe ei de iertarea pacatelor. Mai mult decat simpla substituire simbolica, acest gest demonstreaza pe de-o parte spiritul de comuniune care domnea printre cei dintai urmatori ai lui Hristos-Domnul, pe de alta parte convingerea in necesitatea Botezului ca singura modalitate de dobandire a imparatiei cerurilor."

mai departe:
In 253 un oarecare Fidus intreba pe Sfantul Ciprian, pe atunci episcop al Cartaginei, daca trebuia sa se astepte ziua a opta spre a fi administrat Botezul unui prunc. Insasi intrebarea dovedeste ca exista practica botezarii la opt zile. Ciprian merge insa mai departe si, prin hotararea celui de-al treilea sinod cartaginez, stabileste ca Botezul trebuie administrat imediat dupa nastere. Din sinod i se trimise lui Fidus o epistola continand informatii deosebit de interesante. " In ce priveste pe copii, precizeaza epistola, spuneai ca nu trebuie botezati in ziua doua sau a treia, ci ca ar trebui urmat exemplul legii vechi a circumciziunii si, in consecinta, noul nascut sa nu fie botezat si sfintit inainte de ziua opta. Sinodul nostru a hotarat in cu totul alt fel. Punctul tau de vedere n-a fost aprobat de nimeni si noi toti am fost de parere ca nu trebuie refuzate nici unui om venit pe lume indurarea si harul lui Dumnezeu. Atata cat depinde de noi, trebuie sa ne grijim a nu se pierde vreun suflet. Ce-i lipseste, in cele din urma, celui pe care l-au plasmuit mainile lui Dumnezeu din sanul maicii sale? Dupa noi, se pare ca cei care vin la existenta (se nasc), cresc inca in perioada cand se afla aici jos, in sanul maicii. In realitate ceea ce este facut de Dumnezeu e desavarsit, din pricina maiestatii si lucrarii dumnezeiesti a Creatorului.

Pe scurt, orice prunc sau persoana mai in varsta sa primeasca la fel darul dumnezeiesc. E ceea ce dumnezeiasca Scriptura ne arata atunci cand ne infatiseaza pe Eliseu intins rugand pe Dumnezeu, deasupra copilului mort al vaduvei, cap langa cap, fata catre fata, astfel ca madularele profetului intinse deasupra copilului sa corespunda intocmai madularelor acestuia si picioarele unuia, picioarelor celuilalt. Daca se cerceteaza chestiunea dupa fire si dupa trupul omenesc, un copil nu poate avea aceeasi masura ca un adult; madulare mici nu se potrivesc exact unora mai mari. Dar ceea ce se exprima aici este egalitatea dumnezeiasca si duhovniceasca potrivit careia toti oamenii sunt de aceeasi masura si de aceeasi varsta; nu este cu putinta sa se stabileasca deosebiri de varsta si de crestere trupeasca decat in ceea ce-l priveste pe om, nu pe Dumnezeu : cu atat mai mult nu trebuie sa se spuna ca harul insusi, care este dat celor botezati, este mai mic sau mai mare, dupa varsta celor care il primesc. Nu! Duhul Sfant este dat in chip egal tuturor, nu dupa o masura proportionala, ci dupa o bunatate si bunavointa parinteasca. Caci Dumnezeu nu are preferinte dupa varsta si persoana, ci El este pentru toti, in imparatia harului ceresc, un tata care imparte egal".

Cititi si restul articolului, este extraordinar!
http://www.crestinortodox.ro/alte-ar...ungul-timpului

Ora este GMT +3. Ora este acum 15:40:35.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.