Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Bucate de Post (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=5647)

Yasmina 23.11.2014 00:29:11

salate cu peste,pt dezlegarile la peste :)

Doua salate hranitoare si usoare in acelasi timp fara maioneze si alte dresinguri grele.

1.Salata de ton cu fasole

-o conserva de fasole rosie boabe(sa nu contina BHA si neaparat rosie sau neagra fasolea deoarece alimentele colorate au fitonutrienti care ajuta in lupta cu bolile si imbatrinirea).
-1 conserva de ton in ulei
-1 jum.de ceapa rosie taiata semilunar sau/si ceapa verde
-2 castraveciori acri,taiati cuburi si scursi de zeama
-masline de care preferati si cate preferati-eu sunt un fan si imi plac mai multe si de toate culorile,insa prefer la gust kalamata(mov,grecia)si castelvetrano(verde crud,spania)
-optional un ardei rosu copt,maruntit
-un praf de sare,piper,eventual ardei iute uscat
-zeama de la 1 lamaie
-un strop de ulei sau fara(daca pestele este conservat deja in ulei).

Pregatirea dureaza foarte putin,doar ce se scurge si spala bine fasolea boabe,apoi se scurge iar pt a nu lasa salata apoasa.
Se scurge conserva de peste iar ceapa si celelalte se toaca si se amesteca impreuna in bol cu toate condimentele.
Se poate servi pe un pat de salata verde,frunze de spanac crude sau arugula.

2.Salata Nicoise

O alta salata europeana excelenta si mult mai sanatoasa decat clasicul si traditionalul mujdei cu peste prajit romanesc,care cade atat de greu.

-1 fileu de peste (pt o portie de salata este nevoie de 350 gr.peste)
somon sau ton Ahi *; care fie se prepara pe gratar fie la Teflon,somonul mai mult ca timp de preparare iar tonul ahi foarte putin,2 min pe fiecare parte.

-foi de salata verde si spanac
-2 fire ceapa verde
-1 cartof mai mare fiert sau 2 medii
-200 gr de fasole verde fiarta sau direct din conserva dar scursa bine
-un praf de sare,piper
-zeama de la o lamaie
-un strop de ulei
-un ou fiert taiat felii-NUMAI PT PERIOADELE DINTRE POSTURI CA ASA CERE RETETA ORIGINALA
-o rosie sau 3-4 din acelea mici

Se aseaza pe platou un pat de salata,iar pe margini se face un cuib din cartofi,un cuib din fasole verde,unul din rosii si unul din oua.Se presara ceapa tocata marunt iar deasupra salatei se aseaza pestele feliat.La urma,sarea si celelalte condiment si gata.

*se poate folosi absolut orice peste fript va place

tabitha 23.11.2014 00:49:06

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 573526)
Doua salate hranitoare si usoare in acelasi timp fara maioneze si alte dresinguri grele.

1.Salata de ton cu fasole

2.Salata Nicoise

O alta salata europeana excelenta si mult mai sanatoasa decat clasicul si traditionalul mujdei cu peste prajit romanesc,care cade atat de greu.

Mult›umim pentru retete ! arată chiar foarte bine !!

https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.n...4bc00727143d1d

Monnis 23.11.2014 12:14:15

In postul ortodox, dezlegarea la peste nu implica si dezlegare la oua sau lactate. Salata nicoise recomandata include ou, ceea ce o face nepotrivita pentru Postul Craciunului.

DragosP 23.11.2014 13:09:09

Corect, ce caută rețeta la "bucate de post"?

tabitha 23.11.2014 19:17:48

Înlăturati oul (asa cum face si Yasmina), si este de post ! :)

Yasmina 23.11.2014 20:52:50

Citat:

În prealabil postat de Monnis (Post 573550)
In postul ortodox, dezlegarea la peste nu implica si dezlegare la oua sau lactate. Salata nicoise recomandata include ou, ceea ce o face nepotrivita pentru Postul Craciunului.

Iar in semnatura dvs se stipuleaza ca sa fim intelepti ca serpii etc...
Pai sa fim atunci zic eu,sa judecam ca oul nu este de post si s-o facem fara ou :)

Vedeti pe mine m-a luat valul si am scris reteta originala asa cum o stiu eu cu ou,uitand ca urmaream postul in primul rand.
Se mai intampla,nu-i capat de tara dar este bine cand avem pe langa noi oameni vigilenti .
O sa corectez imediat si iertare!

Yasmina 23.11.2014 20:55:34

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 573552)
Corect, ce caută rețeta la "bucate de post"?

am corectat,nu mai baga bete-n roate...

Monnis 23.11.2014 22:30:29

.................................

tabitha 30.11.2014 08:44:52

Sos de avocado

Ingrediente:

3 avocado
1 limeta (lime) sau lamâie
3-4 linguri ulei măsline
sare, piper

Alegem avocado moi, bine coapte.
Tăiem avocado în două pe lungime si scoatem sâmburele.
Cu ajutorul unei linguri îndepărtăm coaja.
Tăiem miezul de avocado cuburi si îl punem într-un bol. Îl stropim imediat cu zeamă de la limeta fiindcă oxidează foarte repede.
Adaugăm uleiul de măsline, sarea si piperul si îl mixăm cu ajutorul unui mixer vertical până capătă consistenta unui sos fin. Optional puteti adăuga o lingurită de mustar sau un cătel, doi de usturoi.
Îl putem servi fie simplu, pe pâine prăjită, fie ca sos pentru peste în mod special dar si pentru diverse salate sau chiar si pentru cartofi prăjiti.

sursa : http://www.caietulcuretete.com/2014/...e-avocado.html

tabitha 30.11.2014 08:56:59

Ghiveci călugăresc

Din cartea lui Radu Anton Roman - "Bucate, vinuri si obiceiuri românesti"

4-5 cartofi
1 ceapă
2 vinete mici
1 dovlecel
1 ardei capia rosu
1 telină mică
3 rosii
100 ml. ulei
5 cătei mari de usturoi
1 lingură rasă cu sare
1 morcov mare, tăiat rondele
piper
cimbru
200 ml. apă
1 lingură plină cu bulion
pătrunjel

Spălăm si curătăm de coajă toate legumele, inclusiv rosiile.

Tocăm mărunt ceapa si o punem la călit în ulei. Folosim o cratită care poate fi pusă ulterior la cuptor.

Tăiem telina bucătele, ardeiul capia fâsii si le adăugăm peste ceapă.

Dovlecelul si vinetele le tăiem cubulete si le adăugam peste restul legumelor.

Rosiile decojite le tăiem cubulete mici si le punem în cratită cu tot cu zeama lăsată. Adăugăm si morcovul crud tăiat rondele. Amestecăm si lăsăm să fiarbă.

Punem si cartofii tăiati cubulete si 3 cătei de usturoi tocati mărunt.

Presărăm sarea, piperul, cimbrul, adăugăm si cei 200 ml. apă amestecati cu lingura de bulion si punem cratita la cuptor, la 220 grade pentru 45-60 minute, fără să amestecăm.

Cu 5 minute înainte de a opri cuptorul, adăugăm restul de usturoi pisat si amestecăm usor.

Presărăm pătrunjel proaspăt tocat si servim.

Yasmina 30.11.2014 09:19:29

Citat:

În prealabil postat de mirela.t (Post 574037)
Sos de avocado

Ingrediente:

3 avocado
1 limeta (lime) sau lamâie
3-4 linguri ulei măsline
sare, piper

Alegem avocado moi, bine coapte.
Tăiem avocado în două pe lungime si scoatem sâmburele.
Cu ajutorul unei linguri îndepărtăm coaja.
Tăiem miezul de avocado cuburi si îl punem într-un bol. Îl stropim imediat cu zeamă de la limeta fiindcă oxidează foarte repede.
Adaugăm uleiul de măsline, sarea si piperul si îl mixăm cu ajutorul unui mixer vertical până capătă consistenta unui sos fin. Optional puteti adăuga o lingurită de mustar sau un cătel, doi de usturoi.
Îl putem servi fie simplu, pe pâine prăjită, fie ca sos pentru peste în mod special dar si pentru diverse salate sau chiar si pentru cartofi prăjiti.

sursa : http://www.caietulcuretete.com/2014/...e-avocado.html

Foarte buna combinatia cu ceapa verde si rosii(daca sunt).

fallen 12.12.2014 17:56:36

salam de biscuiti cu sfecla, morcovi, mar

Am comis salamul de biscuiti de care ziceam, afara de culoarea interesanta, aspectul nu e tocmai de poza. Am folosit biscuiti de ovaz ( nu erau prea grozavi) inmuiati in cafea cu scortisoara si ghimbir, am inmuiat cateva smochine si stafide in caisata, plus zeama ( sucul) de la sfecla si celelalte ( am avut in congelator ramase de la o salata, sfcla, morcov, telina si mar rase), apoi am adaugat pulpa acestora la compozitia din biscuiti dizolvati, plus cateva nuci, migdale, cocos, fulgi ovaz, si putina/margarina, dar mergea si fara, cred. Voiam sa pun si niste seminte, dar am uitat.
( Am maifacut prajituri pe aceasta baza, si de dulce -pandispan, si de post -negresa)

Desigur puteti considera " otravuri" :
- biscuitii - nu se sti ce contineau , dar in var raw putem folosi altceva
-margarina ( nuera obligatorie, sau se putea inlocui cu o grasime mai sanatoasa - unt de cocos, tahini sau chiar avocado - dar i-ar fi modificat gustul, desigur ),
-cafeaua ( care era si indulita, cu zahar brun, e drept). - dar in var raw nu trebuia sa inmuiem biscuiti, ci folseam doar fulgi ovaz, eventual tarate, si mai multe nuci( migdale, caju) eventual rajnite mai fin;
-alcoolul - era optional, se puteau hidrata fructele uscate si in apa ;
In rest nu am avut zahar adaugat, nici macar miere, iar condimentele -ghimbir, scortisoara, coji lamaie, portocala ( spalate, desigur), stiu ca sunt ok; dupa gust se poate pune si un praf de chilly/boia iute, dc ne
place....

Cand am conceput aceasta reteta, m-am gandit in special la colegul care povesrea ca a trebuit samanance oar tarate cu merre rase, si am incercat sa imbunatatesc calitatile gustative, cat si aportul de nutrienti. Acum, desigur, se adapteaza in functie de particularitatile fiecarui caz, unul poate n'are voie nuci, altul scortisoara, etc...

http://www.crestinortodox.ro/forum/a...ictureid=14388
Asta este prima creatie, negresa de post cu sfecla si chilly
Iar asa arata pandispanul inainte de coacere, si tot culoarea asta o are aproximativ si salamul de biscuiti, forma proprie nu are, desigur, ia forma vasului in care este pus ( a zis cineva ca parca e grau de soareci la culoare :( )
http://www.crestinortodox.ro/forum/a...ictureid=14554

fallen 12.12.2014 18:27:14

coliva de hrisca raw

Se pune hrisca la inumuiat de seara pana dim, sau cateva ore, pana se umfla, apoi e gata de amestecat cu restul ingredientelor.
Daca vrem mai legata, punem nuca macinata mai fin si amestecata cu zahar pudra; daca vrem mai nelegata,punem nuci mai mari si/sau migdale. Putem idulci cu miere sau numai i fructe uscate ( stafide, smochine, curmale). Arotamatizam cu zahar vanilat -daca nu il consideram nnesanatos , coji lamaie& portocala, scortisoara, ghimbir sau ce ne mai place. Putem adauga si fulgi de cocos, ai ei mai leaga compozitia.

tabitha 23.02.2015 02:02:40

Cozonac de post fără frământare

Ingrediente:

500 gr făină albă tip 000 Pambac
40 gr drojdie proaspătă
250 ml suc de portocale
100 gr zahăr
80 ml ulei
2 plicuri zahăr vanilat
coajă rasă de lămâie sau portocale
1 linguriță rasă de sare

Umplutură la alegere sau în amestec: rahat și/sau ciocolată neagră de post (sau 3 linguri cacao), 200 gr nucă măcinată

Mod de preparare:

Se amestecă sucul de portocale cu zahărul și se pun într-un vas la încălzit. Apoi, în acest amestec călduț (nu fierbinte!) se adaugă drojdia și se lasă la dospit într-un „crater“ făcut în făina cernută înainte într-un lighean/bol. Când drojdia începe să „fiarbă“, se adaugă și zahărul vanilat, coaja rasă de lămâie/portocale, sarea și se amestecă bine cu toată făina (doar se amestecă, nu se și frământă). Dacă mai este nevoie de lichid, se adaugă apă sau suc de portocale încălzit. Aluatul obținut trebuie să fie elastic, nu foarte tare.

Ligheanul cu aluatul se acoperă cu un prosop curat și se lasă o oră la dospit (până când își dublează volumul). Apoi, cu mâinile use cu ulei, împărțiți aluatul în două părți egale și întindeți-le ca pe foi. Puneți pe fiecare dintre ele umplutura dorită, rulați-le și realizați cu ele o împletitură.

Așezați împletitura într-o tavă de cozonac bine unsă cu ulei și tapetată cu făină (sau căptușită cu hârtie de copt) și mai lăsați cozonacul încă o oră la crescut, la temperatura camerei, tot acoperit cu un prosop curat.

Se introduce în cuptorul preîncins la 180 de grade Celsius și se lasă la copt 35-50 de minute. După o jumătate de oră, este bine să verificați dacă este destul de copt cu ajutorul unui băț pentru frigărui, sau cu o scobitoare.

Yasmina 23.02.2015 23:22:12

Citat:

În prealabil postat de fallen (Post 574976)
Am comis salamul de biscuiti de care ziceam, afara de culoarea interesanta, aspectul nu e tocmai de poza. Am folosit biscuiti de ovaz ( nu erau prea grozavi) inmuiati in cafea cu scortisoara si ghimbir, am inmuiat cateva smochine si stafide in caisata, plus zeama ( sucul) de la sfecla si celelalte ( am avut in congelator ramase de la o salata, sfcla, morcov, telina si mar rase), apoi am adaugat pulpa acestora la compozitia din biscuiti dizolvati, plus cateva nuci, migdale, cocos, fulgi ovaz, si putina/margarina, dar mergea si fara, cred. Voiam sa pun si niste seminte, dar am uitat.
( Am maifacut prajituri pe aceasta baza, si de dulce -pandispan, si de post -negresa)

Desigur puteti considera " otravuri" :
- biscuitii - nu se sti ce contineau , dar in var raw putem folosi altceva
-margarina ( nuera obligatorie, sau se putea inlocui cu o grasime mai sanatoasa - unt de cocos, tahini sau chiar avocado - dar i-ar fi modificat gustul, desigur ),
-cafeaua ( care era si indulita, cu zahar brun, e drept). - dar in var raw nu trebuia sa inmuiem biscuiti, ci folseam doar fulgi ovaz, eventual tarate, si mai multe nuci( migdale, caju) eventual rajnite mai fin;
-alcoolul - era optional, se puteau hidrata fructele uscate si in apa ;
In rest nu am avut zahar adaugat, nici macar miere, iar condimentele -ghimbir, scortisoara, coji lamaie, portocala ( spalate, desigur), stiu ca sunt ok; dupa gust se poate pune si un praf de chilly/boia iute, dc ne
place....

Cand am conceput aceasta reteta, m-am gandit in special la colegul care povesrea ca a trebuit samanance oar tarate cu merre rase, si am incercat sa imbunatatesc calitatile gustative, cat si aportul de nutrienti. Acum, desigur, se adapteaza in functie de particularitatile fiecarui caz, unul poate n'are voie nuci, altul scortisoara, etc...

http://www.crestinortodox.ro/forum/a...ictureid=14388
Asta este prima creatie, negresa de post cu sfecla si chilly
Iar asa arata pandispanul inainte de coacere, si tot culoarea asta o are aproximativ si salamul de biscuiti, forma proprie nu are, desigur, ia forma vasului in care este pus ( a zis cineva ca parca e grau de soareci la culoare :( )
http://www.crestinortodox.ro/forum/a...ictureid=14554

Tare asta cu "grau de soareci"...m-am inveselit de dimineata!
De unde le scoti Fallen ? :105:

Yasmina 24.02.2015 00:27:16

Nu am gasit un thread despre "calendarul ortodox pe zile al postului pastelui" ...
In care zile sunt dezlegari la ulei si vin?
Am vazut ca sunt 2 dezlegari la peste,de Bunavestire si respective,Florii in rest nimic...
Voi ce stiti?

tabitha 24.02.2015 01:53:04

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 582226)
Nu am gasit un thread despre "calendarul ortodox pe zile al postului pastelui" ...
In care zile sunt dezlegari la ulei si vin?
Am vazut ca sunt 2 dezlegari la peste,de Bunavestire si respective,Florii in rest nimic...
Voi ce stiti?

Uite aici câteva lămuriri :

Postul Paștelui 2015. Reguli pentru a-l ține corect timp de 40 de zile

http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=17746

bluelight 24.02.2015 02:52:22

@Yasmina
Pe langa sambata si duminica, dezlegari la ulei si vin sunt pe 24 februarie si 9 martie. Sursa: www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/

Yasmina 24.02.2015 07:59:07

Multumesc,multumesc mult frati si surori!
Post cu bucurii tuturor :)

Yasmina 25.02.2015 08:53:15

Ce ma distreaza ca acum pe retelele de socializare s-a inrosit firul cu"bucatele pt post".
Ortodocsii occidental inteleg sa posteasca musai cu retetele vegane ale marilor chefi celebri ca Ottolenghi &Co. si sunt prezentate niste retete pe care nici de sarbatori nu le-am vazut pe mese ,cu totul exceptionale-cum este de pilda dovleacul fript cu pasta de susan,condimente marocane,segmente de rodie si seminte de pin!!!!

Asta asa ca fapt divers,m-au amuzat...dar bine ca macar ca doresc sa se ia la tranta cu postul.

Mihnea Dragomir 25.02.2015 10:56:18

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 582335)
dovleacul fript cu pasta de susan,condimente marocane,segmente de rodie si seminte de pin!!!!

De cate ori deschid topicul acesta, mi se face foame.

Barsaumas 25.02.2015 12:33:31

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 582350)

Absolut just! Esti departe de a fi singurul!

fallen 25.02.2015 15:09:48

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 582350)

Sminteala curata !!!

Explicati-mi si mie ce inseamna pt voi sa mananci o singura data in zi, un singur fel de mancare si aceea uscata? Adica doar paine/doar masline/doar alune etc? Daca mananci paine cu masline /cu marmelada /cu zacusca/cu ceai sau cartofi cu ceapa/cu patrunjel /cu sare si piper etc acestea sunt deja doua feluri de mancare???
Daca o mancare de post are mai multe ingrediente ( ex: cartofi fierti + ceapa, patrunjel si masline, sau salata din morcovi, telina, sfecla si boabe de fasole) se considera tot " un singur fel de mancare" sau sunt de fapt mai multe (3-4l? Numai zic de zacusca, care poate contine cam tot ce creste prin gradina omului ( rosii, ardei, ceapa, vinete dovlecei, fasole, etc), si care cred ca se incadreaza perfect la ' mancaruri unsuroase si greu de mistuit"....

fallen 25.02.2015 15:16:44

La mine cam asa arata o mancare de post..
http://www.crestinortodox.ro/forum/a...ictureid=14581

http://www.crestinortodox.ro/forum/a...ictureid=14580

http://www.crestinortodox.ro/forum/a...ictureid=14582

Din pacate nu le putem numi " un singur fel de mancare", cand in fiecare farfurie sunt cate 3-4 alimente...( care la randul lor contin mai multe ingrediente + condimente...)

AlinB 25.02.2015 16:16:34

Cred ca ar trebui mentionat ca in acord cu canoanele postul ar trebui tinut fara ulei.

Ideea este ca trebe sa faci nitica foame sau macar foame de pofta, degeaba nu maninci carne daca te indopi cu fasole pana iti crapa burta.
Sau strambi din nas la o portie de fasole daca nu are si niscai ceapa prajita si ceva condimente si petreci mai multe ore in bucatarie sa-ti gatesti ceva cat mai sofisticat la gust, decat la rugaciune.

AlinB 25.02.2015 16:19:14

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 582335)
Ce ma distreaza ca acum pe retelele de socializare s-a inrosit firul cu"bucatele pt post".
Ortodocsii occidental inteleg sa posteasca musai cu retetele vegane ale marilor chefi celebri ca Ottolenghi &Co. si sunt prezentate niste retete pe care nici de sarbatori nu le-am vazut pe mese ,cu totul exceptionale-cum este de pilda dovleacul fript cu pasta de susan,condimente marocane,segmente de rodie si seminte de pin!!!!

Asta asa ca fapt divers,m-au amuzat...dar bine ca macar ca doresc sa se ia la tranta cu postul.

Macar daca ar fi, adica daca l-ar tine tot, pentru inceput.
Dar ma indoiesc, ca stomacul care cere asa alimente sofisticate sa tina de buna voie alimentatie vegana timp de 7 saptamani.

Asa cum ma indoiesc ca in perioada asta scade semnificativ vanzarea de carne/lactate, chiar ar fi interesante niste stistici in acest sens, poate asa am afla si noi cati ortodocsi avem de fapt.

fallen 25.02.2015 18:25:29

Eu cred ca poti s-o tii toata viata in felul asta, cu bucate mestesugite....ce nevoie mai ai de carne si de oua cand dovleacul e atat de bun cu atatea mirodenii...
Ai dreptate, cu cat mananci mai simplu, redescoperi gustul de mult uitat al cartofului, al painii, al dovleacului, pentru ca in timp consumand tot felul de condimente si mirodenii, receptorii gustativi isi pierd sensibilitatea ( creste pragul sensibilitatii)

Yasmina 26.02.2015 00:59:11

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 582411)
Macar daca ar fi, adica daca l-ar tine tot, pentru inceput.
Dar ma indoiesc, ca stomacul care cere asa alimente sofisticate sa tina de buna voie alimentatie vegana timp de 7 saptamani.

Asa cum ma indoiesc ca in perioada asta scade semnificativ vanzarea de carne/lactate, chiar ar fi interesante niste stistici in acest sens, poate asa am afla si noi cati ortodocsi avem de fapt.

De tinut il tin ei,dar cu lapte de soia,migdale,branza de soia,smantana de soia,inghetata fara lapte si oua,prajituri si ciocolata la fel.
Dupa moda aia protestanta de a lua mot-a-mot interpretarea Bibliei,asa si cu postul"ah deci ai spus fara carne,oua,lapte,branza...nu-I problema ,facem aceleasi mancaruri dar inlocuim produsele animale cu alea de sinteza ,ca sa nu schimbam radical gustul!"

Deci este normal ca acum sa scada vanzarile de lapte,oua si carne dar sa se goleasca de pe raft soia si celelalte produse inlocuitoare.
Chiar am fost azi intr-un magazin cu produse destinate vegetarienilor si am observat zambind ca rafturile cu inghetata si smantana de soia erau goale :)
Deh a inceput postul :)

Dar nici eu nu sunt cine stie ce grozava,eu de pilda nu pot sa tin post negru nici macar de la apus la celalalt apus.
Ceea ce pot sa fac este sa ciugulesc ceva cat sa nu cad jos-am mereu ameteli si dureri de cap cand nu mananc,sunt slabita si nu pot sa fac nici o activitate care presupune ceva efort.
Mai mult de 2-3 dupa amiaza nu pot sa stau nemancata.Acum este aproape 3 ,am mancat un fruct si niste nuci pt ca sunt ametita si ma doare capul.
Nu stiu care sunt simptomele postului negru la voi,daca va confruntati cu aceleasi neplaceri sau doar eu resimt asta pe fondul unor slabiciuni trupesti.

Yasmina 26.02.2015 01:35:37

Citat:

În prealabil postat de fallen (Post 582405)
Sminteala curata !!!

Explicati-mi si mie ce inseamna pt voi sa mananci o singura data in zi, un singur fel de mancare si aceea uscata? Adica doar paine/doar masline/doar alune etc? Daca mananci paine cu masline /cu marmelada /cu zacusca/cu ceai sau cartofi cu ceapa/cu patrunjel /cu sare si piper etc acestea sunt deja doua feluri de mancare???
Daca o mancare de post are mai multe ingrediente ( ex: cartofi fierti + ceapa, patrunjel si masline, sau salata din morcovi, telina, sfecla si boabe de fasole) se considera tot " un singur fel de mancare" sau sunt de fapt mai multe (3-4l? Numai zic de zacusca, care poate contine cam tot ce creste prin gradina omului ( rosii, ardei, ceapa, vinete dovlecei, fasole, etc), si care cred ca se incadreaza perfect la ' mancaruri unsuroase si greu de mistuit"....

Un fel de mancare este o mancare,un singur fel.
Daca in afara postului obisnuim sa mancam apetive,ciorba,salata,fel principal cu diverse adaosuri de vegetale(side dish) si desert,pe timpul postului se cere sa mancam un singur fel de mancare pt a lupta cu poftele dar si a reduce din mancarea ingerata(pt a slabi putin trupeste si a ne ridica sufleteste).
Adica o supa,sau un fel principal cu legume, de preferat mai simpla si mai redusa la condimente.
Acum desigur ca reteta ciorbei de cartofi de exemplu are si morcov in ea si ceapa,suc de rosii si patrunjel. Asta este de inteles,este totusi o mancare simpla si nu cine stie ce elaborata si nu din cale afara de gustoasa.

Dar cand te apuci sa faci pizza de post,cu ciuperci,masline,ceapa,ardei,rosii uscate la soare,
ulei de trufe negre,sare himalaiana si alte condimente din Noua Zeelanda ,e asa parca o gluma nesarata.
Nu degeaba zic unii Parinti ca rad dracii de noi,pe burta!

Sa nu ma intelegeti gresit,si mie imi plac condimentele foarte mult si mancarurile exotice,tocmai de aceea in post sufar,sufar mult chiar daca sunt vegetariana de fel.Nu-mi gasesc locul daca nu condimentez mancarea,parca intru in depresie.Tare ciudati mai suntem noi oamenii!

Mancare uscata poate fi: paine,mamaliga,cereale,biscuiti de post,grisine,covrigi,crutoane,seminte,nuci sau fructe uscate.

tabitha 26.02.2015 03:32:20

Eu cred ca nu are atata importanta ce condimente folosim, si daca sunt produse de post traditionale sau mai moderne. Atata timp cat nu depasesti masura, nu mananci pe saturate si mai mult decat atat, cred ca e ok. Nici sa fii tipicar peste masura, sa strecori tantarul si sa inghiti camila nu inseamna post cu folos.

Monnis 26.02.2015 09:13:30

Citat:

În prealabil postat de mirela.t (Post 582469)
Eu cred ca nu are atata importanta ce condimente folosim, si daca sunt produse de post traditionale sau mai moderne. Atata timp cat nu depasesti masura, nu mananci pe saturate si mai mult decat atat, cred ca e ok. Nici sa fii tipicar peste masura, sa strecori tantarul si sa inghiti camila nu inseamna post cu folos.

Sunt de aceeași părere și aș mai adăuga că nu ne este de folos, în post, să ne uităm în farfuria aproapelui.
Apoi, sunt diverse trepte și în această nevoință, de exemplu, eu îmi încurajez copiii să postească, bineîțeles că le pregătesc mâncăruri gustoase și mă străduiesc să mănânce cât se poate de variat și de sănătos. Cred că sunt puțini cei care reușesc permanent pe parcursul vieții să postească aspru.

Yasmina 26.02.2015 10:25:36

Citat:

În prealabil postat de Monnis (Post 582482)
Sunt de aceeași părere și aș mai adăuga că nu ne este de folos, în post, să ne uităm în farfuria aproapelui.
Apoi, sunt diverse trepte și în această nevoință, de exemplu, eu îmi încurajez copiii să postească, bineîțeles că le pregătesc mâncăruri gustoase și mă străduiesc să mănânce cât se poate de variat și de sănătos. Cred că sunt puțini cei care reușesc permanent pe parcursul vieții să postească aspru.

Da, numai ca noi nu mai suntem la nivelul copiiilor ,la primele posturi cu mancaruri gustoase!
Pe parcurs trebuie sa ne infranam mai mult,sa ne desavarsim o data cu experimenta,varsta.
Sa incercam si mai aspru,macar sa vedem cum este!

Nu ma uit in farfuria nimanui dar nici nu pot sa nu am nicio reactie cand ii vezi preocupati in post de cumparat volume celebre ale bucatarilor vegetarieni.
Orice om are dreptul la o opinie iar eu mi-am facut-o cunoscuta pe a mea. Atat!

Domniile voastre tineti postul cum doriti,fiecare dupa putinta si vointa!

Monnis 26.02.2015 12:30:24

Post binecuvântat, cu fapte bune și cu mult folos duhovnicesc, tuturor!

fallen 26.02.2015 18:20:25

Citat:

În prealabil postat de Monnis (Post 582482)

Normal ca trebuie sa dai copiilor mancaruri gustoase si sanatoase, variate, nu poti sa-i privezi de nutrienti...si nici noi oamenii mari nu e bine sa facem asta. Postul aspru e pentru perioade scurte, cateva zile, o saptamana maxim, pt ca ne imbolnavim...si nu vrem asta acum, ca mai avem si alte treburi, decat sa zacem.... post aspru toata viata tin doar sihastrii si sfintii...par. Paisie Aghioritul scria ca a gasit odata pe doi calugari mai tineri, in primele zile din Postul Mare, zacand in letargie aproape, si i-a pus sa faca repede un ceai cu zahar, sa inmoaie niste bisciuiti, si apoi sa se scoale sa-si vada de treaba...

Pana la urma nici pizza nu e cine stie ce mancare sofisticata, e doar o coca de paine cu sos de rosii si cateva legume si masline si cateva buruieni, ce gasim fiecare prin camara/frigider...desigur ca acum nu e bine nici pt sanatatea stomacelor noastre sa amestecam chiar toate legumele si toate fructele si toate condimentele, chiar daca ele luate separat sunt alimente sanatoase, indiferent ca e post sau nu e post, unele combinatii pot fi pur si simplu indigeste...( iar scopul postului nu e nici indigestia, nici anemia sau pelagra...)

Yasmina 26.02.2015 21:46:36

Citat:

În prealabil postat de fallen (Post 582547)
Normal ca trebuie sa dai copiilor mancaruri gustoase si sanatoase, variate, nu poti sa-i privezi de nutrienti...si nici noi oamenii mari nu e bine sa facem asta. Postul aspru e pentru perioade scurte, cateva zile, o saptamana maxim, pt ca ne imbolnavim...si nu vrem asta acum, ca mai avem si alte treburi, decat sa zacem.... post aspru toata viata tin doar sihastrii si sfintii...par. Paisie Aghioritul scria ca a gasit odata pe doi calugari mai tineri, in primele zile din Postul Mare, zacand in letargie aproape, si i-a pus sa faca repede un ceai cu zahar, sa inmoaie niste bisciuiti, si apoi sa se scoale sa-si vada de treaba...

Pana la urma nici pizza nu e cine stie ce mancare sofisticata, e doar o coca de paine cu sos de rosii si cateva legume si masline si cateva buruieni, ce gasim fiecare prin camara/frigider...desigur ca acum nu e bine nici pt sanatatea stomacelor noastre sa amestecam chiar toate legumele si toate fructele si toate condimentele, chiar daca ele luate separat sunt alimente sanatoase, indiferent ca e post sau nu e post, unele combinatii pot fi pur si simplu indigeste...( iar scopul postului nu e nici indigestia, nici anemia sau pelagra...)

Lasa Fallen ca nu face nimeni indigestie,anemie si pellagra in 40 de zile,fii pe pace.
Cel putin indigestie nu se face niciodata de la legume si fructe,in special cele gatite fara ulei.Daca sunt contaminate cu microorganisme atunci da.

Nu stiu daca observi in exemplul tau ca Sf.Parinte Paisie a facut comanda de ceai cu zahar si posmagi vazand doi oameni slabiti si nu de fructe de mare fripte,servite cu sos de usturoi si salata de legume pe gratar,cu rodii,nuci si dressing de susan.
Putea sa intre in panica ca oamenii sunt pe duca,vai,si le trebuie nutrienti,Ca,vitamine...desi ca sa-ti revii dintr-o cadere din asta glicemica,un ceai indulcit si putini carbohidrati isi fac treaba.

Cel mai bine ar fi sa incheiem subiectul pt a nu ne sminti reciproc tocmai acum si fiecare sa tina postul cum poate si vrea el.
Din moment ce altii reusesc sa-l tina foarte aspru e aproape hilar sa comentam ca nu se poate.
Ar trebui precizat ca asemenea performante nu se pot atinge dpndv fiind neantrenati,tot la fel cum si eu incepatoare acum intr-ale sportului de sala nu pot ridica dintr-o data o bara de 200 kg.

PS-Fallen ,tu esti femeie insarcinata acum...stabileste cu duhovnicul tau cum sa te apropii de postul asta;doar stii ca femeile insarcinate,bolnavii,batranii si copiii tin un post modificat sau au chiar dezlegare.
Nu cere Dumnezeu de la cine nu poate!

fallen 27.02.2015 14:19:28

Ai dreptate, si asa sunt cam suparata ca nu prea mi-a fost de folos acest post, pana acum. Pt ca mi-am propus sa incerc doar prima saptamana ( nu ca n-as putea mai mult, dar ma izbesc de neintelegeri n casa, mai ales acum ca...deh...), am poftit sa-mi fac toate mancarurile de post care-mi plac si de care mi-era dor, ca nu le fac decat in post, alminteri nu prea ma ostensc ca nu mananca nimeni afara de mine...si uite ca m-am ostenit degeaba atat, nici n-am stat la toate slujbele pana la sfarsit ( canonul ce mare si pavecernita mare) , oricum din canon nu am prins nimic, l-am citit eu inainte de pe net, cand ajungeam eu pe la 7,30 era pavecernita mare ( cand se canta " cu noi este Dumnezeu"...), si am stat pana pe la 8, o singura data am stat pna ala sfarsit si s-a terminar pe la 9...de admirat ravna acelor oameni, mai ales a parintelui si cantaretilor...ba mai mult marti la 9 cand s-a terminat a intrebat parintele daca vrea cineva sa se spvedeasca...as cam fi vrut dar la ora aia...ma dadaeu disparuta de acasa, si mi-a fost frica, deja era tarziu...cred ca si ceilalti au gandit la fel, ori nu erau pregatiti, ori era prea devreme de marti ca sa se impartaseasca duminica ( ar fi putut si miercuri ca s-a facut si Liturghia Darurilor mai-inainte sfintite, dar...cine ajunge in cursul saptamnaii, doar pensionarii...)...iar serile urmatoare, am plecat la 8 ca sa fac mancare :(...( ma si chinuie talentul sa incerc tot felul detraznai, e drept...), si numai bine ca de oboseala nici n-am putut manca prea mult....aseara cand m-am pus in pat pe la 11, ma dureau toate alea de oboseala, nici nu ma lua somnul.... asa ca sincer cateodata cred ca nimeni n-ar trebui sa stea prea mult in bucatarie doar pt el si familie ( mai ales daca sunt doar oameni mari, fara copii, bebelusi, etc, care neceita atentie speciala), nici in post nici alminteri ( chiar uneori mancarea de dulce e mai putin laborioasa - trantesti o carne/oua/carnati in tigaie/gratar, laptele il bei asa, branza o mananci asa - daca nu trebuie s-o faci tui, desigur-, cu niste rosii/alte legume alaturi, pecand la manacrurile vegetariene, e ceva mai mult de mnca, tb sa speli, cureti, razi, toci, calesti, etc...doar daca ai dinti buni sa rontai asa ca iepurii doar morcovi, mere, castraveti, etc, sau daca ai conserve deja facute/cumparate...), ci doar daca esti bucatar profesionist sau daca e o ocazie speciala ( sarbatoare, parastas, ziua cuiva, cineva bolnav, etc), sau daca ai o pasiune, un hobby, dar si pe aceea ar trebui s-o lasi mai moale in post...

Si cum spuneam ," rezultatele " se vad; desi prima saptamana e pe sfarsite, ( cam in cat timp ar tb sa-si faca efectul rugaciunea sf Efrem ???), inca gasesc alti vinovati pentru toate necazurile, si nu pot sa le trec cu vederea greselile, atat timp cat ma afecteaza...( mai ales la munca)...cu toate ca fac si eu destule lucruri necugetate, alminteri...(mai cheltui si bani ca sa-mi satisfac poftele pacatoase de verdeturi, masline si alte " fructe exotice" - mai ales mancarurile arabilor, desi sanatoase, sunt pline de proteine si grasimi, nu cumva sa ajungem din pricina lor sa gandim precum musulmanii :P...)...si desi simt ca trebuie sa ma spovedesc cat mai curand, precis in seara asta se va inghesui toata lumea...

tabitha 07.03.2015 21:02:21

O carte cu bucate de post

http://www.evanghelismos.ro/images/a...in_romania.jpg

http://www.evanghelismos.ro/carte/16...si_din_romania

DragosP 07.03.2015 21:51:13

Citat:

În prealabil postat de fallen (Post 582666)
, ( cam in cat timp ar tb sa-si faca efectul rugaciunea sf Efrem??)

În vreo 50 de ani e gata.

tabitha 08.03.2015 00:15:25

pentru ziua de 9 Martie - când îi sărbătorim pe cei 40 de Mucenici din Sevasta

Mucenici moldovenesti (de post)

INGREDIENTE
500 g faina
-un cub de drojdie
-250 ml apa
-1 lingurita de zahar
-1 plic zahar vanilat
-esenta de rom
-putin ulei
-nuci macinate
-sare
PENTRU SIROP:
-2 cesti de zahar
-4 cesti cu apa
-5 linguri cu miere

Mod de preparare :

Se amesteca drojdia cu zaharul si putina apa calduta; intr-un vas se pune circa jumatate din faina si apoi se adauga in mijloc amestecul de mai sus. Se amesteca bine si se mai adauga apa. Se adauga restul de faina, uleiul, zaharul vanilat, romul, putina sare si apoi apa putin cate putin. Se framanta bine iar cand aluatul se desprinde de pe marginea vasului se presara putina faina si se lasa la crescut circa 1 ora la loc cald.

Cand este gata crescut se iau bucati din aluat, se formeaza suluri subtiri doua cate doua care se impletesc si apoi se formeaza opturi. Mucenicii astfel formati se pun intr-o tava tapetata cu faina, se mai lasa putin la crescut, se ung cu un sirop de zahar dizolvat in apa si apoi se dau la cuptor.

Separat se prepara un sirop din zahar, miere si apa. Se pune la fiert si se da in cateva clocote.
Cand mucenicii sunt gata copti se scot din cuptor, se lasa putin sa se raceasca, se inmoaie apoi in siropul de mai sus dupa care se pun intr-un castron. Se toarna restul siropului peste ei si se adauga nuca din belsug. Se scot pe un platou.

http://www.gustos.ro/assets/recipes_...ovenesti2x.jpg

Yasmina 09.03.2015 20:50:58

Citat:

În prealabil postat de mirela.t (Post 583624)
Mucenici moldovenesti (de post)

INGREDIENTE
500 g faina
-un cub de drojdie
-250 ml apa
-1 lingurita de zahar
-1 plic zahar vanilat
-esenta de rom
-putin ulei
-nuci macinate
-sare
PENTRU SIROP:
-2 cesti de zahar
-4 cesti cu apa
-5 linguri cu miere

Mod de preparare :

Se amesteca drojdia cu zaharul si putina apa calduta; intr-un vas se pune circa jumatate din faina si apoi se adauga in mijloc amestecul de mai sus. Se amesteca bine si se mai adauga apa. Se adauga restul de faina, uleiul, zaharul vanilat, romul, putina sare si apoi apa putin cate putin. Se framanta bine iar cand aluatul se desprinde de pe marginea vasului se presara putina faina si se lasa la crescut circa 1 ora la loc cald.

Cand este gata crescut se iau bucati din aluat, se formeaza suluri subtiri doua cate doua care se impletesc si apoi se formeaza opturi. Mucenicii astfel formati se pun intr-o tava tapetata cu faina, se mai lasa putin la crescut, se ung cu un sirop de zahar dizolvat in apa si apoi se dau la cuptor.

Separat se prepara un sirop din zahar, miere si apa. Se pune la fiert si se da in cateva clocote.
Cand mucenicii sunt gata copti se scot din cuptor, se lasa putin sa se raceasca, se inmoaie apoi in siropul de mai sus dupa care se pun intr-un castron. Se toarna restul siropului peste ei si se adauga nuca din belsug. Se scot pe un platou.

http://www.gustos.ro/assets/recipes_...ovenesti2x.jpg

Ce dor imi este de mucenicii astia :)
Ne impartea mereu o vecina care era moldoveanca (caci am inteles ca numai pe acolo se fac asa iar in rest din ceilalti ,fierti).

Ora este GMT +3. Ora este acum 01:58:27.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.