Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   O definitie a neoprotestantului... (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6269)

Grabriella 16.04.2010 18:34:48

Citat:

În prealabil postat de penticostalulmantuit (Post 236046)
Sunt mulți (nu foarte mulți) plecați din ortodoxie la NP. În general aceștia sunt NP care critică cel mai violent ortodoxia. Dacă i-ai auzi...
Doriana este destul de rezervată și echilibrată.

Experiența baptistă nu i s-a potrivit Gabriellei. A plecat pentru că nu i-a plăcut. A fost alegerea ei și o respectăm. L-a găsit pe Hristos în biserica ortodoxă. Ne bucurăm.

Dar să vorbești atăt de urât despre locul de unde ai plecat, măcar că se obișnuiește de mulți, e urât.

HELLOOUU !!!
Inca n-am disparut ! Se pare ca deja ma consideri "moarta" din pdv.penti.. ,sau np.
CE MA BUCUR !!!
DA, SUNT MOARTA, DAR AM INVIAT !AM MURIT SI AM INVIAT CHIAR IN DIMINEATA SFINTEI INVIERI DIN APA SI DIN DUH SFANT LA SFANTA MANASTIRE SFINTII ARHANGHELI MIHAIL SI GAVRIIL!

Mi s-a implinit dorinta cea mai puternica pe care am avut-o in viata.

Si pot sa-i multumesc pastorului Iosif Ton pentru ca predicile si studiile lui Biblice despre "Fericiri" m-au adus in Biserica Ortodoxa .
Multumesc Bunului Dumnezeu pentru toti oamenii si pentru toate intamplarile cu care m-am confruntat pentru ca toti m-au ajutat sa gasesc Calea.pentru ca "Toate lucrurile lucreaza impreuna spre binele celor ce-L iubesc pe Dumnezeu, adica a celor chemati dupa placul Sau".
Cum as putea eu sa judec pe cei asemenea mie, abia nou nascuti,ce sunt rapiti si hraniti cu surogate si lapte sintetic( identic natural)? Nu , scumpii mei! Oare nu aveti voi chipul lui Hristos? Si atunci cum sa nu-mi fie mila de voi? "NOI NU AVEM DE LUPTAT CU CARNEA SI SANGELE"
Eu atac IDEOLOGIA ASTA STRAINA DE CEA ADEVARATA A APOSTOLILOR.

penticostalulmantuit 16.04.2010 18:43:15

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 236051)
Eu cred ca diferentele sunt extrem de mari in absolut fiecare cult crestin NP....duhul tremurator, sarbatoresc Pastele, in timp ce ceilalti...nu consuma carne de porc, tin Sabatul, si nu sarbatoresc Pastele, si nici Craciunul.

Ce ați enumerat:
1. Vorbirea în alte limbi la penticostali (cred că asta ați vrut să spuneți cu batjocura „duhul tremurator”
2. Neconsumarea cărnii de porc la adventiști
3. Ținerea sabatului la adventiști
4. Sărbătorirea Paștelui și a Crăciunului.

Păi, mai aveți încă pe atâtea și se termină lista.

Aceasta nu înseamnă diferente extrem de mari. Înseamnă extrem de puține. Și nu au nimic de a face cu mântuirea. Hai să mă hazardez să zic că reprezintă 1% din doctrine și manifestarea cultului. Celelalte 99% sunt la fel.

De altfel nici măcar între BO și NP diferențele doctrinare nu sunt extrem de mari sau de multe. Dacă tot am făcut prostia să dau procente continuu în ea. Probabil mai mult de 70% din doctrină este la fel.

Grabriella 16.04.2010 18:44:41

DORIANA,

NU SUNT UN PERICOL PENTRU TINE SI NICI PENTRU CEI PE CARE TU II RESPECTI SI II IUBESTI.N-AM VENIT SA INDUC IN EROARE SI NICI SA MISTIFIC NIMIC SI PE NIMENI. SI NICI SA ARUNC CU NOROI,DIMPOTRIVA , EU AM VENIT 'ACASA'.
Daca tu te simti rau AICI inseamna ca pentru tine nu este 'acasa' acest loc.
FIECARE RASPUNDE "CHEMARII LUI"

Grabriella 16.04.2010 18:47:39

Citat:

În prealabil postat de penticostalulmantuit (Post 236050)
Nu este definiția lor, nu este nici un păcat, este în întregime creștină. Este cuvânt cu cuvânt, definiția Bibliei. Epistola către Evrei a Sfântului Apostol Pavel 11:1, traducerea Cornilescu.

Iar traducerea ortodocsă este similară în înțeles: Iar credința este încredințarea celor nădăjduite, dovedirea lucrurilor celor nevăzute.

AM EXPLICAT CE SI CUM
MAI COPIEZ ODATA:
Pe cand in Ep. dupa Evrei spune:
Cap. 11

1. Iar credința este încredințarea celor nădăjduite, dovedirea lucrurilor celor nevăzute.

Deci pentru ortodocsi credinta inseamna 'INCREDINTAREA', ADEVERIREA ,DOVEDIREA celor nevazute. ADICA "REVELAREA " promisiunilor din Sfanta Scriptura, atat VechiuL cat si Noul Testament.
CE SPUI ?!?
Pai asta cu 'adeverirea' au tot incercat ideologii lor sa o dreaga, dar au dat-o in bara rau si atunci prefera sa nu aminteasca de 'profetiile' (micinoase) ale unora si altora. De aici apare si furia impotriva Sfintilor Parinti ale caror scrieri sunt la fel de vii si actuale ca la inceput, ca sa nu amintim de vietile lor cu totul exceptionale.

Grabriella 16.04.2010 18:57:18

Citat:

În prealabil postat de penticostalulmantuit (Post 236062)
Ce ați enumerat:
1. Vorbirea în alte limbi la penticostali (cred că asta ați vrut să spuneți cu batjocura „duhul tremurator”

Aceasta nu înseamnă diferente extrem de mari. Înseamnă extrem de puține. Și nu au nimic de a face cu mântuirea. Hai să mă hazardez să zic că reprezintă 1% din doctrine și manifestarea cultului. Celelalte 99% sunt la fel.

De altfel nici măcar între BO și NP diferențele doctrinare nu sunt extrem de mari sau de multe. Dacă tot am făcut prostia să dau procente continuu în ea. Probabil mai mult de 70% din doctrină este la fel.

Domnul meu, ma uimiti !
oare chiar nu cunoasteti doctrinele acestor culte sau sunteti un fel de 'ecumenist"?
Nu cred ca pentru un penticostal este indiferent daca exista Sf. Treime, sau nu. Sau el are darurile Duhului Sfat sau nu? Daca este conditionata mantuirea de tinerea sambetei sau nu.
Daca exista iad , rai sau nu ,daca judecata se face dupa moarte sau nu.etc..etc..
Si asta doar intre 'cultele conservatoare'.

vasalie 16.04.2010 18:57:55

Citat:

În prealabil postat de Grabriella (Post 236059)
SFANTA MANASTIRE SFINTII ARHANGHELI MIHAIL SI GAVRIIL!

Cred ca sunt un pic carcotas pentru ce voi spune. Nu trebuie sa ma bagati in seama.

Dar, nu stiu de unde expresia asta "sfintii arhangheli Mihail si Gavril". Arhanghel este unul singur: Mihail (care inseamna "cine este ca Dumnezeu"). Despre Gavril, Sfanta Scriptura nu ne spune niciodata ca ar fi arhanghel.

AndruscaCIM 16.04.2010 19:02:56

Citat:

În prealabil postat de penticostalulmantuit (Post 236062)
Ce ați enumerat:

A scuze, din cauza nenumaratelor virgule...nu s-a inteles prea bine la cine ma refer, pai exact la diferente intre penticostali, si adventisti...si mai cu seama la diferentele care se observa in cadrul cultului penticostal din Ro, si care banuiesc ca difera de cel penticostal din alte tari, (chiar ca nu am de unde sti), dar am o banuiala ca asa e.

Si din nou ma intreb, exista conceptul de erezie in cultele NP, se feresc de anumite lucruri, se muncesc sa nu cada in alte erezii, pot observa sa fratele in credinta incepe sa inteleaga gresit anumite puncte doctrinare...si cum sunt privite aceste diferente, drept erezii, erori, greseli de interpretare...ca facand parte din voia lui Dumnezeu, sau cum?

Ce gandesc mai exact penticostalii despre baptisti, sau despre mormoni...si ce ii impiedica sa creada in aceste diferente, daca ele sunt vazute ca fiind mici de fapt?

Grabriella 16.04.2010 19:05:15

Citat:

În prealabil postat de vasalie (Post 236072)
Cred ca sunt un pic carcotas pentru ce voi spune. Nu trebuie sa ma bagati in seama.

Dar, nu stiu de unde expresia asta "sfintii arhangheli Mihail si Gavril". Arhanghel este unul singur: Mihail (care inseamna "cine este ca Dumnezeu"). Despre Gavril, Sfanta Scriptura nu ne spune niciodata ca ar fi arhanghel.

Domule,cand dumneata imi spui cu mana pe inima(adica cu toata credinta) "Crezul Crestin" atunci o sa stau la discutii cu dumneata. Pana atunci nu putem avea nimic in comun.

penticostalulmantuit 16.04.2010 19:10:18

Citat:

În prealabil postat de Grabriella (Post 236070)
Domnul meu, ma uimiti !
oare chiar nu cunoasteti doctrinele acestor culte sau sunteti un fel de 'ecumenist"?
Nu cred ca pentru un penticostal este indiferent daca exista Sf. Treime, sau nu. Sau el are darurile Duhului Sfat sau nu? Daca este conditionata mantuirea de tinerea sambetei sau nu.
Daca exista iad , rai sau nu ,daca judecata se face dupa moarte sau nu.etc..etc..
Si asta doar intre 'cultele conservatoare'.

Unul dintre motivele confuziei în comunicare este definiția cuvântului „sectă”.

Când eu spuneam NP mă refeream în principal la Creștini după Evanghelie, Baptiști, Adventiști și Penticostali.
Și continuu să susțin că diferențele doctrinare dintre ei sunt foarte puține.

florin1966 16.04.2010 19:11:22

Citat:

În prealabil postat de Grabriella (Post 236067)
AM EXPLICAT CE SI CUM
MAI COPIEZ ODATA:
Pe cand in Ep. dupa Evrei spune:
Cap. 11

1. Iar credința este încredințarea celor nădăjduite, dovedirea lucrurilor celor nevăzute.

Deci pentru ortodocsi credinta inseamna 'INCREDINTAREA', ADEVERIREA ,DOVEDIREA celor nevazute. ADICA "REVELAREA " promisiunilor din Sfanta Scriptura, atat VechiuL cat si Noul Testament.
CE SPUI ?!?
Pai asta cu 'adeverirea' au tot incercat ideologii lor sa o dreaga, dar au dat-o in bara rau si atunci prefera sa nu aminteasca de 'profetiile' (micinoase) ale unora si altora. De aici apare si furia impotriva Sfintilor Parinti ale caror scrieri sunt la fel de vii si actuale ca la inceput, ca sa nu amintim de vietile lor cu totul exceptionale.

ma bucur sincer pentru tine ca ti-ai venit in fire ca fiul risipitor si te-ai intors la adevar .inceea cei priveste pe unii np[sectARI] DE PE AICI NU FAC DECAT RACOLEZA JALNICA INCEARCA SA ARATE SAU PROSPECTEAZA TERENUL VRAND SA IMBRACE CUMVA GRESITA LOR INVATATURA IN HAINA NOUA ASEMENEA CELEI ORTODOXE SA POATA INSELA MAI USOR.dupa 90au pierdut din resurse fara rezultate si acum incearca o noua abordare si fac studiu de piata sa vada unde au gresit.mizeria pe care au trimis-o atunci ca ajutoare nu mai atrage pe nimeni.au crezut atunci ca gasesc o tara salbatica si sau lovit la cap de cat de putini sau lasat inselati si au schimbat tactica,iar cei ce posteaza nu vor sa invete ci sa fure din tezaurul ortodoxiei si mai ales sa o copieze fara sa plateasca drept de autor

AndruscaCIM 16.04.2010 19:12:56

Citat:

În prealabil postat de vasalie (Post 236057)
Andrusca, nu esti persoana potrivita pentru a fi purtatoarea de cuvant a ortodocsilor.

Tu esti chiar purtator de cuvant al cultului adventist, sau doar iti place sa iti petreci timpul pe acest forum, incercand sa intelegi mai bine Ortodoxia, si pe credinciosii ortodocsi...spun asta cu sincera speranta ca nu vezi in fiecare ortodox de pe acest forum un mare pacatos, pe care vrei sa il salvezi...
Citat:

În prealabil postat de vasalie (Post 236057)
Erezie este acea invatatura care contravine celor crestine (adica, invataturilor lasate de Domnul Iisus Hristos si Sfintii Sai Apostoli).

Definitie corecta, si acestea fiind spuse, cel cu codita nu v-a incercat niciodata, nu v-ati confruntat deloc cu erezii, erori, greseli in ceea ce priveste intelegerea Sfintei Scripturi, nu ati avut ce vindeca, de unde va ridica?

vasalie 16.04.2010 19:14:13

Citat:

În prealabil postat de Grabriella (Post 236076)
Domule,cand dumneata imi spui cu mana pe inima(adica cu toata credinta) "Crezul Crestin" atunci o sa stau la discutii cu dumneata. Pana atunci nu putem avea nimic in comun.

Daca vreti, putem lua in detaliu cele 12 puncte ale crezului. 11 din aceste puncte vi le pot spune cu mana pe inima (cred in acele invataturi). La un singur punct as avea ceva de comentat (punctul 9).

Dvs. chiar credeti din toata inima in ceea ce ne invata "Crezul"? Imi permiteti sa va arat cateva puncte ale "Crezului" in care nu credeti (sau credeti doar la nivel declarativ)?

Grabriella 16.04.2010 19:18:58

Citat:

În prealabil postat de florin1966 (Post 236079)
ma bucur sincer pentru tine ca ti-ai venit in fire ca fiul risipitor si te-ai intors la adevar .inceea cei priveste pe unii np[sectARI] DE PE AICI NU FAC DECAT RACOLEZA JALNICA INCEARCA SA ARATE SAU PROSPECTEAZA TERENUL VRAND SA IMBRACE CUMVA GRESITA LOR INVATATURA IN HAINA NOUA ASEMENEA CELEI ORTODOXE SA POATA INSELA MAI USOR.dupa 90au pierdut din resurse fara rezultate si acum incearca o noua abordare si fac studiu de piata sa vada unde au gresit.mizeria pe care au trimis-o atunci ca ajutoare nu mai atrage pe nimeni.au crezut atunci ca gasesc o tara salbatica si sau lovit la cap de cat de putini sau lasat inselati si au schimbat tactica,iar cei ce posteaza nu vor sa invete ci sa fure din tezaurul ortodoxiei si mai ales sa o copieze fara sa plateasca drept de autor

Florin, romanii nostri dragi n-au nici o vina! Ei sunt chiar bine intentionati din unghiul lor de vedere. Asa este!Au o mare ravna de a-i"ajuta " si pe altii sa gaseasca 'adevarul' lor.Ei chiar au multa "Ravna ,dar fara pricepere".Pricepere duhovniceasca, pentru ca altfel au 'scoala' serioasa de racolare.
De vina sunt toti acei ce au ca scop , de 2000 de ani sa distruga Bisrica Lui Hristos.
"Furii nu vin decat sa rupa, sa sfasie si sa distruga"

Grabriella 16.04.2010 19:21:55

Citat:

În prealabil postat de vasalie (Post 236083)
Daca vreti, putem lua in detaliu cele 12 puncte ale crezului. 11 din aceste puncte vi le pot spune cu mana pe inima (cred in acele invataturi). La un singur punct as avea ceva de comentat (punctul 9).

Dvs. chiar credeti din toata inima in ceea ce ne invata "Crezul"? Imi permiteti sa va arat cateva puncte ale "Crezului" in care nu credeti (sau credeti doar la nivel declarativ)?

Spun din nou: "Este Duhul Sfant, Domnul de viata facatorul?"
Daca da , discutam, daca nu, nu!

florin1966 16.04.2010 19:23:59

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 236074)
A scuze, din cauza nenumaratelor virgule...nu s-a inteles prea bine la cine ma refer, pai exact la diferente intre penticostali, si adventisti...si mai cu seama la diferentele care se observa in cadrul cultului penticostal din Ro, si care banuiesc ca difera de cel penticostal din alte tari, (chiar ca nu am de unde sti), dar am o banuiala ca asa e.

Si din nou ma intreb, exista conceptul de erezie in cultele NP, se feresc de anumite lucruri, se muncesc sa nu cada in alte erezii, pot observa sa fratele in credinta incepe sa inteleaga gresit anumite puncte doctrinare...si cum sunt privite aceste diferente, drept erezii, erori, greseli de interpretare...ca facand parte din voia lui Dumnezeu, sau cum?

Ce gandesc mai exact penticostalii despre baptisti, sau despre mormoni...si ce ii impiedica sa creada in aceste diferente, daca ele sunt vazute ca fiind mici de fapt?

la np erezia se refera doar la ortodoxi in rest au acelasi discurs dar fiecare cu numela lui[advetist penticostal etc] si mici diferente unii tin sabat altii vorbirea altii apocalipsa .....specific fiecaruia cit il duce capul fara efort mare sa nu-i doara ortodoxia e prea mistica si nu se pot ridica asa sus

florin1966 16.04.2010 19:25:01

Citat:

În prealabil postat de Grabriella (Post 236084)
Florin, romanii nostri dragi n-au nici o vina! Ei sunt chiar bine intentionati din unghiul lor de vedere. Asa este!Au o mare ravna de a-i"ajuta " si pe altii sa gaseasca 'adevarul' lor.Ei chiar au multa "Ravna ,dar fara pricepere".Pricepere duhovniceasca, pentru ca altfel au 'scoala' serioasa de racolare.
De vina sunt toti acei ce au ca scop , de 2000 de ani sa distruga Bisrica Lui Hristos.
"Furii nu vin decat sa rupa, sa sfasie si sa distruga"

perfect adevarat

vasalie 16.04.2010 19:26:39

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 236081)
Tu esti chiar purtator de cuvant al cultului adventist,

Nu sunt purtatorul de cuvant al nimanui.

Citat:

sau doar iti place sa iti petreci timpul pe acest forum, incercand sa intelegi mai bine Ortodoxia, si pe credinciosii ortodocsi...spun asta cu sincera speranta ca nu vezi in fiecare ortodox de pe acest forum un mare pacatos, pe care vrei sa il salvezi...

Andrusca, inainte de a intra pe acest forum aveam o parere mai buna despre ortodoxie.

Citat:

Definitie corecta, si acestea fiind spuse, cel cu codita nu v-a incercat niciodata, nu v-ati confruntat deloc cu erezii, erori, greseli in ceea ce priveste intelegerea Sfintei Scripturi, nu ati avut ce vindeca, de unde va ridica?

Am avut destule experiente de genul expuse de tine, mai sus. Nu stiu cine nu le are. Iar greseli (inclusiv in intelegerea Sfintei Scripturi) cred ca fac destul de des (de unele poate nici nu sunt constient).

Cred ca nu am spus nimic cu asta. Ce vroiai de fapt sa afli? Formuleaza o intrebare mai directa.

vasalie 16.04.2010 19:29:47

Citat:

În prealabil postat de florin1966 (Post 236088)
la np erezia se refera doar la ortodoxi

Florine, multe din invataturile in care eu cred, le gasesc in "catehismul ortodox" sau in invataturile Sfintilor Parinti. Sunt invataturi in armonie cu Cuvantul lui Dumnezeu si nu am nici o retinere de a le aprecia.

Erezii se gasesc si in biserica ortodoxa si in biserica din care eu fac parte (desi cred ca este biserica cea mai apropiata de Sfanta Scriptura).

penticostalulmantuit 16.04.2010 19:32:21

Citat:

A scuze, din cauza nenumaratelor virgule...nu s-a inteles prea bine la cine ma refer, pai exact la diferente intre penticostali, si adventisti...

În primul rând trebuie să spun că nu toți credincioșii din cele două culte au aceleași păreri despre aceaste diferențe. Așa cum unii credincioși ortodocși îi cred pe catolici frați și altii îi cred eretici.

Eu pot vorbi doar despre părerea mea sau despre una oarecum generală.
Și părerea mea este că diferențele între penticostali și adventiști sunt foarte puține și nesemnificative.
Citat:

...si mai cu seama la diferentele care se observa in cadrul cultului penticostal din Ro, si care banuiesc ca difera de cel penticostal din alte tari, (chiar ca nu am de unde sti), dar am o banuiala ca asa e.

Despre asta e inutil să vorbesc. Haideți să ne mărginim la Romania.

Citat:

După câte știu eu la NP erezia este o învățătură falsă, care nu aparține Sfintei Scripturi. Dacă cineva într-un cult NP susține o astfel de învățătură se caută îndreptarea lui dar dacă el stăruiește în erezie este excomunicat.

Citat:

Stimată doamnă alăturarea pe care o faceți este, intenționat sau neintenționat, o ofensă. Este ca și cum m-ați întreba ce cred penticostalii despre ortodocși sau yoghini, ca să fac așa o comparație cam nereușită.

Baptiștii sunt creștini adevărați iar mormonii sunt necreștini.

vasalie 16.04.2010 19:33:03

Citat:

În prealabil postat de Grabriella (Post 236087)
Spun din nou: "Este Duhul Sfant, Domnul de viata facatorul?"
Daca da , discutam, daca nu, nu!

Sigur ca Duhul Sfant este "Domn de viata facator", la fel cum Tatal si Fiul sunt.

AndruscaCIM 16.04.2010 19:47:12

Citat:

În prealabil postat de vasalie (Post 236090)
Nu sunt purtatorul de cuvant al nimanui.

Atunci banuiesc ca imi dai voie sa ma exprim...asa prost, mai bine, sau mai putin bine..in legatura cu credinta mea, si cu ceea ce am inteles eu pana acum, e bun asa?
Citat:

Andrusca, inainte de a intra pe acest forum aveam o parere mai buna despre ortodoxie.

Chiar aveai?

Ce ai avea sa reprosezi ortodocsilor prezenti pe acest forum, mai exact...care dintre patimile de care incercati sa vndecati societatea, care va intristeaza in general, si va motiveaza sa reincrestinati pe unii crestini ortodocsi?
Citat:

Am avut destule experiente de genul expuse de tine, mai sus. Nu stiu cine nu le are. Iar greseli (inclusiv in intelegerea Sfintei Scripturi) cred ca fac destul de des (de unele poate nici nu sunt constient).

Cred ca nu am spus nimic cu asta. Ce vroiai de fapt sa afli? Formuleaza o intrebare mai directa.

Cu totii cred ca gresim in viata asta, insa eu faceam referire mai exact la cultul tau, sau daca nu la el, atunci la Protestantism, sau la cultele NP in ansamblul lor, o opinie sincera si formulata in interiorul cultului, despre erorile celorlalti, dar si ale voastre...deci in sensul de lupta cu erezia, cu erorile umane, greseli in interpretare, eretici, inselati de cel rau, de protejare si pastrare a Adevarului de inselare.

Dupa cum am vazut, toti cei din alte denominatiuni, prezenti pe acest forum ortodox...stiu cu lux de amanunte ce greseli a facut Biserica Catolica, ce greseli a facut si face Biserica Ortodoxa, si care e starea de pacatosenie a romanilor...si de aceea banuiesc ca tot la fel de informati sunt si in legatura cu trecutul/arhiva propriului cult, sau istorii in general.

AndruscaCIM 16.04.2010 19:57:19

Citat:

În prealabil postat de penticostalulmantuit (Post 236093)
Stimată doamnă alăturarea pe care o faceți este, intenționat sau neintenționat, o ofensă. Este ca și cum m-ați întreba ce cred penticostalii despre ortodocși sau yoghini, ca să fac așa o comparație cam nereușită.

Baptiștii sunt creștini adevărați iar mormonii sunt necreștini.

Mormonii sunt necrestini? :43:

Doriana 16.04.2010 20:08:42

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 236042)
Tu faci parte din alt cult, de unde stii ce a vazut ea acolo, ce a simtit, ce lupta a dus cu ea...si care au fost semnele date de Dumnezeu, in vederea intoarcerii ei?

Astept cu nerabdare sa ne povesteasca. Dar fara generalizari de genul "toti np sunt asa", "vesnic fac cutatre lucru", "NU AU NICI CELE MAI ELEMENTARE CUNOSTINTE " , etc.

Citat:

În prealabil postat de Grabriella (Post 236063)
DORIANA,

NU SUNT UN PERICOL PENTRU TINE SI NICI PENTRU CEI PE CARE TU II RESPECTI SI II IUBESTI.N-AM VENIT SA INDUC IN EROARE SI NICI SA MISTIFIC NIMIC SI PE NIMENI. SI NICI SA ARUNC CU NOROI,DIMPOTRIVA , EU AM VENIT 'ACASA'.
Daca tu te simti rau AICI inseamna ca pentru tine nu este 'acasa' acest loc.
FIECARE RASPUNDE "CHEMARII LUI"

Ma bucur sincer, ca incepusem sa ma ingrijorez. Bine ai venit acasa! Si eu ma simt ca acasa intre ortodocsi, dar cand vine cate unul si-mi zice ca TOTI np sunt asa si pe dincolo, iar eu ma uit in oglinda si vad ca nu-i asa, ma gandesc serios la intentiile acelui om...

In ce priveste pericolele, sunt obisnuita cu ele si mi le-am asumat. Eu sunt un nimeni, e ok daca arunci si cu noroi, dar am o sensibilitate la exagerari. trebuie sa ma pocaiesc.

Iar despre cei dragi mie, vreau sa-ti spun ca si eu am fost lovita puternic, si nu de ortodocsi ci de penticostalii mei. Nu pentru ca erau mai rai, ci pentru ca traiam intre ei. M-am suparat si eu o vreme si m-am departat de ei, dar in timp am inteles ca daca am fost lovita am fost lovita pentru pacatele mele, caci aveau dreptate pe de o parte iar Dumnezeu ma punea la incercare prin ei. Si daca plecam de la ei ma loveau altii, caci Dumnezeu urmarea curatirea mea. I-am iertat deci si incerc sa-i ajut cum pot . Si pe masura ce ma apropii mai mult de Dumnezeu si ma adapostesc sub aripa Lui sunt lovita mai putin.

vasalie 16.04.2010 20:15:33

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 236097)
Chiar aveai?

Ce ai avea sa reprosezi ortodocsilor prezenti pe acest forum, mai exact...care dintre patimile de care incercati sa vndecati societatea, care va intristeaza in general, si va motiveaza sa reincrestinati pe unii crestini ortodocsi?

Chiar aveam. Nu vreau sa reprosez nimic ortodocsilor de pe acest forum. Nu ei sunt cauza pentru care mi-am schimbat in rau parerea despre ortodoxie. Sa ma explic, pe scurt.

Am fost curios (sau nevoit) sa studiez anumite lucruri legate de credinta ortodoxa. Din pacate, am facut unele constatari neplacute si nepotrivite pentru o biserica crestina: minciuni scrise chiar si in "Pravila bisericeasca", neconcordante mari intre "Catehismul ortodox" si practica ortodoxa, invataturi ale Sfintilor Parinti respinse (desi erau in armonie cu Sfanta Scriptura), etc. Cam astea sunt cauzele pentru care mi-am schimbat parerea.

Citat:

Cu totii cred ca gresim in viata asta, insa eu faceam referire mai exact la cultul tau, sau daca nu la el, atunci la Protestantism, sau la cultele NP in ansamblul lor,

Prea mare ghiveciul. Pana la urma la cine faceai referire?

Citat:

o opinie sincera si formulata in interiorul cultului, despre erorile celorlalti,

Cultul meu nu este preocupat de erorile celorlalti. Poate la nivel individual sunt unii care sunt "pasionati" de asa ceva. Nu cred ca ai sa gasesti scrieri adventiste despre erorile celorlalte biserici (pacat ca nu estevalabila si viceversa).

Citat:

dar si ale voastre...deci in sensul de lupta cu erezia, cu erorile umane, greseli in interpretare, eretici, inselati de cel rau, de protejare si pastrare a Adevarului de inselare.

Asta chiar este o preocupare in interiorul cultului. Suntem supusi greselii, erorilor, inselatoriilor celui rau, etc. Spiritul autocritic, constructiv, se gaseste in biserica din care fac parte. Avem de luptat cu greselile care sunt gata sa patrunda (sau chiar au patruns) in biserica noastra.

AndruscaCIM 16.04.2010 20:34:14

Citat:

În prealabil postat de vasalie (Post 236103)
Chiar aveam. Nu vreau sa reprosez nimic ortodocsilor de pe acest forum. Nu ei sunt cauza pentru care mi-am schimbat in rau parerea despre ortodoxie. Sa ma explic, pe scurt.

Am fost curios (sau nevoit) sa studiez anumite lucruri legate de credinta ortodoxa. Din pacate, am facut unele constatari neplacute si nepotrivite pentru o biserica crestina: minciuni scrise chiar si in "Pravila bisericeasca", neconcordante mari intre "Catehismul ortodox" si practica ortodoxa, invataturi ale Sfintilor Parinti respinse (desi erau in armonie cu Sfanta Scriptura), etc. Cam astea sunt cauzele pentru care mi-am schimbat parerea.

Si totusi ce legatura are faptul ca intrand pe acest forum ti-ai schimbat parerea despre Ortodoxie...in rau (pentru ca asta ai afirmat de fapt) cu faptul ca citind Pravila bisericeasca, ai gasit pe acolo lucruri care te-au intristat, sau contrariat?

Ori forumul te-a facut sa iti schimbi opinia, ori ceea ce ai citit in Pravila bisericeasca?
Citat:

Prea mare ghiveciul. Pana la urma la cine faceai referire?

Cultul meu nu este preocupat de erorile celorlalti. Poate la nivel individual sunt unii care sunt "pasionati" de asa ceva. Nu cred ca ai sa gasesti scrieri adventiste despre erorile celorlalte biserici (pacat ca nu estevalabila si viceversa).

Chiar e adevarata aceasta afirmatie, sau afirmi acest lucru doar ca sa dea bine, apeland la diplomatie..atunci cand vine vorba doar de cultul tau?

Totusi, daca al tau cult nu ar fi preocupat de erorile celorlalti, atunci el nu ar exista acum...si nici nu ar avea cui, si pentru ce sa mai faca prozelitism, pentru ca asta ar insemna ca cei din jur nu mai au nevoie...de alte mesaje!!!:4:
Citat:

Asta chiar este o preocupare in interiorul cultului. Suntem supusi greselii, erorilor, inselatoriilor celui rau, etc. Spiritul autocritic, constructiv, se gaseste in biserica din care fac parte. Avem de luptat cu greselile care sunt gata sa patrunda (sau chiar au patruns) in biserica noastra.

In fine, la inceputul postarii...chiar ai fost foarte direct, si ai spus concret ce erori ai intalnit...tot in Ortodoxie, in schimb cand vine vorba de cultul tau...numai de bine, si ca sa nu para chiar suspect, ceva abstract lasi sa iti scape acolo, dar atent controlat!!!

Nu as vrea sa generalizez, insa parca prea toti NP critica Ortodoxia fara nicio retinere, si la unison, ca sa pot crede macar...ca acestea sunt cazuri disparate, chiar rarisime, si doar o preocupare individuala, care nu ar caracteriza deloc...cultele NP.

AndruscaCIM 16.04.2010 20:42:24

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 236102)
Iar despre cei dragi mie, vreau sa-ti spun ca si eu am fost lovita puternic, si nu de ortodocsi ci de penticostalii mei. Nu pentru ca erau mai rai, ci pentru ca traiam intre ei. M-am suparat si eu o vreme si m-am departat de ei, dar in timp am inteles ca daca am fost lovita am fost lovita pentru pacatele mele, caci aveau dreptate pe de o parte iar Dumnezeu ma punea la incercare prin ei. Si daca plecam de la ei ma loveau altii, caci Dumnezeu urmarea curatirea mea. I-am iertat deci si incerc sa-i ajut cum pot . Si pe masura ce ma apropii mai mult de Dumnezeu si ma adapostesc sub aripa Lui sunt lovita mai putin.

Ce te-a impiedicat sa ajungi ala ceste concluzii in interiorul Bisericii Ortodoxe?

Din Biserica Ortodoxa ai plecat, din comunitatea penticostala...desi te-a dezamagit, si te-a indepartat...nu mai pleci!!???

De ce nu te-ai apropiat de Dumnezeu mai mult in BOR, de ce nu te-ai adapostit mai bine sub aripa Lui aici?...sau de ce nu ai considerat ca acele ganduri de indepartare de Ea, sunt pacate..si incercari pentru pacatele tale, si nu ai incercat din tot sufletul tau...sa ramai, asa cum faci acum?

penticostalulmantuit 16.04.2010 20:43:25

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 236108)
Nu as vrea sa generalizez, insa parca prea toti NP critica Ortodoxia fara nicio retinere, si la unison, ca sa pot crede macar...ca acestea sunt cazuri disparate, chiar rarisime, si doar o preocupare individuala, care nu ar caracteriza deloc...cultele NP.

Da, ai dreptate, e un păcat de care trebuie să ne pocăim.
Ăsta a fost, în destule cazuri, unul din tertipurile cu care ne-am câștigat adepții și apoi i-am păstrat, dar acum ar trebui să ne lăsăm de el.

Poate mai toți creștinii sectari ar trebui. Mă refer și la ortodocși, desigur.

AndruscaCIM 16.04.2010 20:45:18

Aaaa...si de ce exagerezi Doriana, afirmand ca te simti ca acasa intre ortodocsi???

Care e scopul acestei afirmatii...cand tu nu te simteai bine intre ei, in Biserica Ortodoxa...si ai gasit sentimentul pe care il cautai, si pe Dumnezeu...in cultul penticostal?

Doriana 16.04.2010 20:50:43

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 236109)
Ce te-a impiedicat sa ajungi ala ceste concluzii in interiorul Bisericii Ortodoxe?

Nu-L cunosteam pe Dumnezeu si nu stiam ca daca-L intreb imi va raspunde.

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 236109)
Din Biserica Ortodoxa ai plecat, din comunitatea penticostala...desi te-a dezamagit, si te-a indepartat...nu mai pleci!!???

Andrusca, eu nu am plecat din BO, caci nu am fost crestina inainte, desi parintii mei se considerau. A fost o zi cand am fost pusa fata in fata cu maretia lui Dumnezeu. Si asta s-a intamplat la penticostali, desi Il cautasem si la azs, baptisti, ortodocsi. Si dupa ce L-am gasit m-am bucurat foarte si am primit botezul. Deci am crezut si m-am botezat, cum scrie in Biblie. Acum ma straduiesc sa merg dupa El.

Doriana 16.04.2010 20:53:11

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 236111)
Aaaa...si de ce exagerezi Doriana, afirmand ca te simti ca acasa intre ortodocsi???

Care e scopul acestei afirmatii...cand tu nu te simteai bine intre ei, in Biserica Ortodoxa...si ai gasit sentimentul pe care il cautai, si pe Dumnezeu...in cultul penticostal?

Nu prea am fost eu prin biserici , dar cand mergeam nu ma simteam rau. Insa una e sa te simti bine si alta sa-L gasesti pe Dumnezeu.
Inca ma simt ca acasa aici. De ce nu? Si unde locuiesc suntem singurii penticostali printre ortodocsi. Asta inseamna ca nu mai e casa mea?

AndruscaCIM 16.04.2010 20:54:16

Citat:

În prealabil postat de penticostalulmantuit (Post 236110)
Da, ai dreptate, e un păcat de care trebuie să ne pocăim.
Ăsta a fost, în destule cazuri, unul din tertipurile cu care ne-am câștigat adepții și apoi i-am păstrat, dar acum ar trebui să ne lăsăm de el.

:5: Hmmm...hai ca vin si eu sa adaug " Chiar esti o raritate!"

Daaaar, ca sa nu iti creasca inimioara prea tare, adaug (pentru ca de felul meu sunt en garde)sper sa nu fie tot o tactica...si tot pentru pentru a castiga adepti, dar altfel...prin alte metode, pentru ca cele vechi au cam fost deconspirate!!!:4:

penticostalulmantuit 16.04.2010 20:55:47

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 236111)

Poate e greu de înțeles Andrusca dar nu e o exagerare. Și eu mă simt ca acasă între ortodocșii adevărați. E ca și cum ai fi într-o familie în care ceilalți, din neștiință te consideră un frate vitreg sau un lup dar tu știi că ei sunt frații tăi.
Felul în care te simți depinde de teologia pe care ai adoptat-o.

penticostalulmantuit 16.04.2010 21:00:51

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 236117)
Daaaar, ca sa nu iti creasca inimioara prea tare, adaug (pentru ca de felul meu sunt en garde)sper sa nu fie tot o tactica...si tot pentru pentru a castiga adepti, dar altfel...prin alte metode, pentru ca cele vechi au cam fost deconspirate!!!:4:

E o tactică, te-ai prins. De fapt sunt un Cal Troian neoprotestant.:69:
Ca, de altfel, mai toți NP de pe aici.

vasalie 16.04.2010 21:02:15

Citat:

Si totusi ce legatura are faptul ca intrand pe acest forum ti-ai schimbat parerea despre Ortodoxie...in rau (pentru ca asta ai afirmat de fapt) cu faptul ca citind Pravila bisericeasca, ai gasit pe acolo lucruri care te-au intristat, sau contrariat?

Ori forumul te-a facut sa iti schimbi opinia, ori ceea ce ai citit in Pravila bisericeasca?

Sunt de mult timp pe forum. Am avut diferite nume (fiind banat, nejustificat, de multe ori). In tot acest timp, pentru a putea raspunde unor intrebari, a trebuit sa citesc lucrari ortodoxe (iar de la aceste lecturi am devenit curios sa citesc si altele). Asa am ajuns sa cunosc unele lucruri care m-au dezamagit, referitor la ortodoxie.

Daca nu intram pe forum, poate nu eram curios sa citesc acele lucrari.

Citat:

Chiar e adevarata aceasta afirmatie, sau afirmi acest lucru doar ca sa dea bine, apeland la diplomatie..atunci cand vine vorba doar de cultul tau?

Este chiar adevarata. A barfi despre altii nu este ceva crestinesc. Asta nu inseamna ca nu semai scapa cate o idee nepotrivita pentru o biserica crestina.

Important este sa ai ceva impotriva invataturilor gresite. La acest capitol, condamnam si greselile facute de altii si cele facute de noi.

Citat:

Totusi, daca al tau cult nu ar fi preocupat de erorile celorlalti, atunci el nu ar exista acum...si nici nu ar avea cui, si pentru ce sa mai faca prozelitism, pentru ca asta ar insemna ca cei din jur nu mai au nevoie...de alte mesaje!!!:4:

Nu preocuparea pentru erorile celorlalti duc la existenta unei biserici crestine.

Si, nu este vorba de prozelitism (rautacioasa expresie). Personal, sunt interesat ca tot mai multi oameni sa cerceteze cu pasiune si dorinta de adevar Cuvantul lui Dumnezeu (Sfanta Scriptura). In rest, ... sa-i mane Dumnezeu unde va vrea. Cred ca la fel gandesc multi din fratii mei de credinta protestanti sau neo-protestanti.

Citat:

In fine, la inceputul postarii...chiar ai fost foarte direct, si ai spus concret ce erori ai intalnit...tot in Ortodoxie, in schimb cand vine vorba de cultul tau...numai de bine, si ca sa nu para chiar suspect, ceva abstract lasi sa iti scape acolo, dar atent controlat!!!

Andrusca, as discuta despre greselile noastre (ca avem si noi destule bube) dar nu este timp pentru ca trebuie sa raspund (raspundem) la multele minciuni spuse.

Discutiile de pe acest forum au mai avut un efect, pentru mine (in afara de dezamagirile referitoare la ortodoxie). Fiind nevoit sa raspund la o sumedenie de minciuni, am ajuns la o usoara convingere ca biserica din care fac parte poate fi ataca numai pe calea neadevarului. Poate si alti neo-protestanti au trait acelasi sentiment.

Citat:

Considera ca nu biserica este criticata ci invataturile gresite ale bisericii. Poti contracara aceste atacuri cu argumente din Sfanta Scriptura. Eu asa as face (si cred ca am facut, atunci cand s-au facut afirmatii referitoare la biserica din care fac parte).

AndruscaCIM 16.04.2010 21:06:00

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 236114)

Nu il cunosteai, dar Biserica Ortodoxa...vorbea de El totusi!!!???
Citat:

Andrusca, eu nu am plecat din BO, caci nu am fost crestina inainte, desi parintii mei se considerau. A fost o zi cand am fost pusa fata in fata cu maretia lui Dumnezeu. Si asta s-a intamplat la penticostali, desi Il cautasem si la azs, baptisti, ortodocsi. Si dupa ce L-am gasit m-am bucurat foarte si am primit botezul. Deci am crezut si m-am botezat, cum scrie in Biblie. Acum ma straduiesc sa merg dupa El.

Poti sa detaliezi putin aceasta afirmatie?

E cumva o alta formulare a textului: Romanii nu sunt crestini, pentru ca avorteaza, beau tuica, si exista cersetori pe sub poduri?

Daca cineva face un pacat, sau daca tu vezi un om cu o halba de bere in fata, si cu tigara in coltul gurii...iti spui ca nu e crestin, si il contrazici daca el spune ca e ortodox?

Doriana 16.04.2010 21:17:15

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 236123)
Nu il cunosteai, dar Biserica Ortodoxa...vorbea de El totusi!!!???

Nu stiu. In rarele ocazii cand mergeam la biserica auzeam preotul cantand ceva neinteligibil. La spovedanie mi se spunea doar ca sunt iertata, nimic despre Hristos, la manastire iar cantece...Poate eram eu grea de cap [desi eram premianta :16: ]

Citat:

Poti sa detaliezi putin aceasta afirmatie?

E cumva o alta formulare a textului: Romanii nu sunt crestini, pentru ca avorteaza, beau tuica, si exista cersetori pe sub poduri?

Sa fii crestin presupune ceva mai mult decat un botez, anume o traire cu Hristos. te asigur ca parintii mei nu aveau asa ceva, nici eu.

Citat:

Daca cineva face un pacat, sau daca tu vezi un om cu o halba de bere in fata, si cu tigara in coltul gurii...iti spui ca nu e crestin, si il contrazici daca el spune ca e ortodox?

Eu il cred ca e ortodox. Ramane de vazut cat e de crestin.

Grabriella 16.04.2010 21:48:17

Citat:

Vezi draga mea ca degeaba ma acuzi ca generalizez, dar chiar tu recunosti ca 'Nu-L cunosteai pe Dumnezeu si nici crestina ortodoxa n-ai fost." Ceea ce uni zic ca este ortodoxia si mai ales cei care chiar nu stiu ce este si repeta niste afirmatii sau interpretari ale altora, este jenant pentru cei ce studiaza si citesc .

Doriana 16.04.2010 21:50:00

Citat:

În prealabil postat de Grabriella (Post 236135)
Vezi draga mea ca degeaba ma acuzi ca generalizez, dar chiar tu recunosti ca 'Nu-L cunosteai pe Dumnezeu si nici crestina ortodoxa n-ai fost." Ceea ce uni zic ca este ortodoxia si mai ales cei care chiar nu stiu ce este si repeta niste afirmatii sau interpretari ale altora, este jenant pentru cei ce studiaza si citesc .

Am fost ortodoxa dar nu crestina. Deci apartineam de biserica ortodoxa dar nu eram cu Hristos pentru ca nici nu-L cunosteam, asa cum Il cunoasteti unii dintre voi. [crestin = ucenic al lui Hristos]
Sincer, Gabriella, tu chiar crezi ca ma face crestin un botez daca nu traiesc cu Hristos? Adica, trebuie sa ma botez, dar daca nu Il am pe El e degeaba.

PS- nu te mai jena si tu asa usor, ca tot repeti asta...

AndruscaCIM 16.04.2010 22:18:19

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 236136)
Am fost ortodoxa dar nu crestina. Deci apartineam de biserica ortodoxa dar nu eram cu Hristos pentru ca nici nu-L cunosteam, asa cum Il cunoasteti unii dintre voi. [crestin = ucenic al lui Hristos]
Sincer, Gabriella, tu chiar crezi ca ma face crestin un botez daca nu traiesc cu Hristos? Adica, trebuie sa ma botez, dar daca nu Il am pe El e degeaba.

PS- nu te mai jena si tu asa usor, ca tot repeti asta...

Cum adica erai ortodoxa, dar nu crestina...sa inteleg ca Ortodoxia=Hinduism?

Doriana 16.04.2010 22:23:40

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 236141)
Cum adica erai ortodoxa, dar nu crestina...sa inteleg ca Ortodoxia=Hinduism?

In cazul meu ortodoxia era doar un nume cu care semnam la recensamant.
Crestin inseamna ucenic al lui Hristos, iar eu nu eram asa ceva.

Ora este GMT +3. Ora este acum 15:14:49.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.