Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Romano-Catolica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5029)
-   -   Cum nu intelege BC Sfanta Scriptura si zice ca exista purgatoriu (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6445)

Erethorn 17.02.2011 13:12:28

Citat:

În prealabil postat de dianagroza (Post 338762)

Aaa... si un catolic divortat de o catolica (prieten de-al tatalui meu) nu se poate casatori, ca nu ii da voie BC, dar traieste necununat deja de vreo 8 ani cu o femeie. E mai bine asa. Dar nu e nimic.

Nu cred ca ati inteles. Prietenul tatalui dumneavoastra nu este divortat. In fata instantei civile, poate, dar in fata lui Dumnezeu nu exista divort.

Daca traieste cu alta femeie, asta se cheama preacurvie. E problema dansului.

A spune ca Biserica trebuie sa treaca peste cuvantul lui Dumnezeu, admitand divortul, doar pentru a preveni situatia in care cel casatorit precurveste, este la fel cu a spune ca Biserica ar trebui sa admita prostitutia pentru a preveni violul, ca ar trebui sa admita contraceptia pentru a preveni avortul, etc...

dianagroza 17.02.2011 13:16:57

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 338765)
Nu cred ca ati inteles. Prietenul tatalui dumneavoastra nu este divortat. In fata instantei civile, poate, dar in fata lui Dumnezeu nu exista divort.

Daca traieste cu alta femeie, asta se cheama preacurvie. E problema dansului.

A spune ca Biserica trebuie sa treaca peste cuvantul lui Dumnezeu, admitand divortul, doar pentru a preveni situatia in care cel casatorit precurveste, este la fel cu a spune ca Biserica ar trebui sa admita prostitutia pentru a preveni violul, ca ar trebui sa admita contraceptia pentru a preveni avortul, etc...

Pai si daca femeia a fost cum a fost, ce era sa faca cu ea, sa ajunga sa o stranga de gat. Am auzit doar varianta lui, sunt sigura ca a ei este diferita. Totusi, ei sunt divortati, nu cred ca au cerut anularea casatoriei, nu am avut curiozitatea asta, de cel putin 10 ani.
Dar sa zicem, ca femeia/barbatul este de moravuri usoare, ce aproba BC in cazul de fata?

"Divorțul
Ortodoxia privește căsătoria ca indisolubilă, și condamnă ruperea căsătoriei ca păcat și un dezastru. Biserica Ortodoxă permite divorțul și recăsătoria ca o excepție, o concesie necesară condiției umane păcătoase. În timp ce condamnă păcatul, Biserica dorește să ajute păcătoșii și să le mai dea o șansă, printr-un act de iconomie numită canonic dispensă. În mod concret, Biserica Ortodoxă nu acordă "divorțul bisericesc" atunci când soții decid să se despartă, și nici măcar atunci când se pronunță divorțul civil, ci doar atunci când unui din soți, după divorțul civil, dorește să se recăsătorească. Acestă cerere este înaintată de preot episcopului locului, care decide asupra dispensei.

A doua căsătorie
Biserica Ortodoxă învață că a doua căsătorie nu mai poate niciodată să fie la fel ca prima. În slujba pentru a doua căsătorie, o parte din ceremoniile pline de bucurie sunt scoase și înlocuite cu rugăciuni de penitență. "

Erethorn 17.02.2011 13:35:59

Citat:

În prealabil postat de dianagroza (Post 338767)
Pai si daca femeia a fost cum a fost, ce era sa faca cu ea, sa ajunga sa o stranga de gat.

Pai si daca situatia materiala e cum e, ce sa fac cu copilul, sa il nasc si sa-l arunc ? Mai bine il avortez.

Pai si daca popa e pacatos si are ciuda pe mine, ce sa fac, sa ma duc la Liturghie si sa-i scuip Impartasania in fata, sau sa-mi stea in gat ? Mai bine nu ma duc.

etc.

Sacramentele Bisericii si pacatele de moarte nu se pot trata nici macar in gluma cu sintagma "pai si daca...."

Citat:

Dar sa zicem, ca femeia/barbatul este de moravuri usoare, ce aproba BC in cazul de fata?

Biserica nu "aproba" nimic. Biserica ne cere, intr-un glas cu Capul ei, Isus Cristos, sa ne ducem fiecare crucea si sa ne straduim, prin indemn, exemplu personal si rugaciune, pentru indreptarea fiecaruia dintre membrii ei, si cu atat mai mult unul cu care ne-am unit in fata lui Dumnezeu.

Citat:

Ortodoxia privește căsătoria ca indisolubilă, și condamnă ruperea căsătoriei ca păcat și un dezastru. Biserica Ortodoxă permite divorțul și recăsătoria ca o excepție

Exista aici o grava fractura logica. "Indisolubil" inseamna ceva care nu poate fi rupt, dizolvat.

dianagroza 17.02.2011 14:02:41

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 338768)
Pai si daca situatia materiala e cum e, ce sa fac cu copilul, sa il nasc si sa-l arunc ? Mai bine il avortez.

Pai si daca popa e pacatos si are ciuda pe mine, ce sa fac, sa ma duc la Liturghie si sa-i scuip Impartasania in fata, sau sa-mi stea in gat ? Mai bine nu ma duc.

etc.

Sacramentele Bisericii si pacatele de moarte nu se pot trata nici macar in gluma cu sintagma "pai si daca...." .

Deveniti acid. Nu e vorba despre o aceiasi situatie.
Nu vorbesc pe un caz dat, insa daca sotul/sotia face orgii extraconjugale, in calitate de partener ce sa fac? Sau nu am voie sa fac nimic?

"Sfantul Vasile cel Mare, in canonul 87, spune despre a doua nunta : " Casatoria a doua este ingaduita de Biserica, numai celor ce au ramas vaduvi de tineri prin deces si n-au copii " . Iar Sfantul Apostol Pavel, sfatuieste la vaduvie in castitate, dar cine nu poate " mai poate sa se casatoreasca, decat sa arda " ( I Corinteni 7, 39 ) . " Casatoria a doua nu se binecuvanteaza cu cununie, ci se canoniseste doi ani sa a nu se impartasi, iar a treia casatorie trei ani " , zice Sfantul Nichifor in canonul 2. Daca cei ce se casatoresc a doua oara sunt batrani, " unii ca aceia manie pe Dumnezeu, sa aiba pocanie trei ani si metanii cate 24 pe zi " ', zice Pravila Bisericeasca de la Govara, cap. 109. " Cel casatorit a doua oara nu mai poate fi hirotonit " ( Apostolic 17; VI Ecumenic, 3; Sfantul Vasile, 12 ) . Slujba cununiei a doua se face simpla si fara fast, iar preotul nu are voie sa ia parte la masa lor ( Neocezareea, 7 ) . Preotul, daca ramane vaduv, nu are voie sa se casatoreasca a doua oara. Daca totusi indrazneste la a doua casatorie, pierde preotia si nu mai are voie sa savarseasca nimic din cele ale preotiei ( Sfantul Vasile, 6 ) ."

Citat:

Biserica nu "aproba" nimic. Biserica ne cere, intr-un glas cu Capul ei, Isus Cristos, sa ne ducem fiecare crucea si sa ne straduim, prin indemn, exemplu personal si rugaciune, pentru indreptarea fiecaruia dintre membrii ei, si cu atat mai mult unul cu care ne-am unit in fata lui Dumnezeu..

Deci indiferent de motiv, de exemplu inselat, BC tine sus si tare pe "nu"?
"Numai moartea desparte in chip firesc pe cei doi soti. Totusi, sunt cateva exceptii ingaduite de Biserica, care duc la despartirea sotilor intre ei prin divort. Iar divortul este desfacerea casatoriei pe care o provoaca sotii intre ei, pentru care Biserica nu le poate da nici o binecuvantare sau hotarare juridica oficiala. De aceea, nici nu se prevede vreo slujba bisericeasca la divort. Adevarata legiuitate a nuntii consta numai in casatoria intaia. Desfacerea ei legala o face numai moartea unuia dintre soti, sau pe plan mai inalt, moartea ambilor soti, caci dupa moarte " sunt ca ingerii, necasatoriti " ( Matei 22, 30 ) "

Erethorn 17.02.2011 14:08:47

Observati ca toate canoanele la care ati facut referire vorbesc despre a doua casatorie a vaduvului sau vaduvei.

Moartea desface casatoria.

Si doar moartea.

Sfanta Scriptura spune foarte clar: Ceea ce Dumnezeu a unit, omul sa nu desparta.

dianagroza 17.02.2011 14:10:55

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 338787)
Observati ca toate canoanele la care ati facut referire vorbesc despre a doua casatorie a vaduvului sau vaduvei.

Moartea desface casatoria.

Si doar moartea.

Sfanta Scriptura spune foarte clar: Ceea ce Dumnezeu a unit, omul sa nu desparta.

Pai nu, nu v-am dat tot, puteti include aici si avortul, adulterul s.a.m.d. (unele mi se par si mie exagerate).
Daca vreti va dau link-ul de pe care am citit.

Tuty2010 17.02.2011 17:40:25

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 338749)
Tocmai ce spuneam ca sunt catolici foarte suparati ca ortodocsii nu accepta dogmele catolice si faptul ca BC are dreptate si mai si indraznesc sa argumenteze cacele ortodoxe ar fi adevarate. Daca pe dvs. nu va intereseaza adevarul, de ce ar trebui a ne intereseze pe noi morala si discursul asta fara logica? Ca vad ca il repetati in fiecare mesaj. Eu am observat ca discutiile au fost amiabile, probabil nu i-ati prins pe unii ortodocsi sau stilisti care aveau un discurs mult mai dur, nu numai despre dogme.

In schimb aduceti argumentele forte: "In concluzie, Purgatoriul exista, fie ca voi vreti sau nu." Pe noi nu ne intereseaza ca dvs. aveti convingerea intima ca exista Purgatoriul, trebuie sa si existe dovezi in sprijinul afirmatiei. Oricine poate face afirmatii.
Diana nu se referea la faptul ca nu avem argumente, ci la faptul ca unii catolici nu pot si nu vor sa inteleaga, orice ar spune cineva. La fel se intampla cu oricine din orice credinta. Uite, stai tu o luna cu un ateu si povesteste-i despre religie. Poti sa aduci toate argumentele din lume ca nu te-ar crede pentru ca nici nu vrea, nici nu poate intelege. Dar nu pentru ca e limitat, ci pentru ca nu poate vedea.

Asta am mai spus-o de cateva ori: nu facem schimb de mesaje, nu e ceva privat. Pe un forum citeste si cel caruia i te adresezi, si cei care sunt activi pe forum, si multi care cauta ceva pe net. Daca va uitati pe statistici numai intr-o saptamana sunt aproape 150.000 de vizitatori unici. De ce ar trebui sa citeasca un neadevar, ca ar exista Purgatoriul?

Asta doar daca vrea cineva sa se converteasca la BC, vine si pune intrebari si apoi pleaca lamurit! Pai vine un ortodox si intreaba daca exista Purgatoriu, catolicul spune ca da si ortodoxul ar trebui sa ramana incantat? Nu stiu ce rost are fraza asta, doar daca cineva nu intelege ca nu exista doar catolici pe lume, iar pe forumul asta sunt si ortodocsi.

Nu e nimic de demonstrat sau convins, ci de spus adevarul.

Pentru ca nu stii ca noi avem aceleasi dogme in rest, in afara de cele adaugate dupa de catolici.

Pentru ca nu stiti Biserica a existat si in primul mileniu, iar aceste dezlegari au fost date chiar si de Sfantul Vasile cel Mare. Chiar cu putin timp in urma dadeam una din hotararile Sinoadelor, ca donatistii (cred) erau repimiti daca acceptau si a doua casatorie. Altfel nu.
Canonul 8 la Sinodul I ecumenic: "Dar înainte de toate se cuvine ca ei să mărturisească în scris că vor primi (se vor uni, vor fi de acord) și vor urma dogmele bisericii sobornicești și apostolice, anume că vor avea comuniune (împărtășire) și cu cei căsătoriți a doua oară, și cu cei care au căzut în vremea prigoanei (persecuției), cu privire la care s-a rânduit timpul (de pocâință) și s-a hotărât sorocul (termenul de iertare), - așa încât aceștia (catarii ) să urmeze întru toate dogmele Bisericii
sobornicești."

Daca dvs. nu cunoasteti foarte multe din dogme sau religie nu inseamna ca nu exista argumente sau ar fi ceva gresit in dogma ortodoxa. Noi nu mergem pe principiul "crede si nu cerceta" si nici catolicii nua r trebui sa mearga pe principiul asta, dar fiecare cum stie.

In mesajul anterior ati spus, de asemenea, ca Biserica este BC. De asemenea, in semnatura dvs. dati doua link-uri de apologetica catolica.
Si apoi veniti si spuneti ca de ce ortodocsii spun si ei ceva de credinta lor, in loc sa stea si sa asculte. Desi dvs. nu cred ca aveti prea multe cunostinte, afara de asa spune biserica mea.
Asadar, daca aveti ceva de comentat la subiecte e bine venita interventia. Dar morala asta pare fara consistenta pentru ortodocsi.
Desigur, daca afirmati ca BO e adevarata Biserica si dogmele catolice sunt gresite niciun ortodox nu mai are ce sa spuna.

Domnule Catalin, superficialitatea cu care cititi un mesaj ma face cel putin zambesc.
In primul rand, a afirma ca exista catolici suparati ca ortodocsii nu cred in dogmele lor e minciuna. Eu nu cunosc niciun catolic obsedat sa demonstreze ceva, diferenta dintre atitudinea catolicilor si a unor ortodocsi ( dintre care faceti si dv parte) este uriasa si evidenta.
Daca dv doriti ca eu sa repet ce au spus colegii mei, sa vin cu citatele din Biblie care sustin existenta Purgatoriului, sau de asemenea sa enumar sfintii care au fost dusi cu sufletul in Purgator/iad si rai, nu am nimic impotriva.
Am considerat ca ceilalti catolici de pe site au adus toate argumentele, deci a repeta ca o masina ce s-a spus deja e cel putin aberant.

Daca ortodocsii nu inteleg inca diferenta uriasa dintre iad si purgatoriu, diferenta descrisa in multe scriei de sfinti, si afirma .... fara nici o baza .... ca sunt suflete care pot fi scoase din iad, cand se stie ca in iad predomina URA, in timp ce in Purgatoriu exista SPERANTA SI FERICIRE PT CA SE STIE CA IN CURAND VOR FI CU DUMNEZEU, imi pare rau.
Sorry, dar dv nu aveti habar despre ce vorbiti, uitati-va in oglinda atunci cand afirmati non sensu-rile de mai jos, bla, bla, bla-uri goale gen"in BC nu exista miracole", hehehe, cred si eu ca nu vreti sa acceptati asa ceva, e de la sine inteles. De altfel orgoliul e cauza principala a ruperii ortodoxismului de singura Biserica a lui Cristios, adica BC.

Din pacate dv sunteti cam pe dinafara cu dogmele reale, cu dezbaterile pe teme religioase si parerea dv despre cu cunosc eu sau nu nu reprezinta catusi de putin interes pt mine, sper ca sunt clara.
Insa daca doriti o dezbaterere despre abuzurile din BO in ceea ce priveste casatoria" a 2-a si a 3-a , nicio problema, oricand doriti.
Limitati-va la a aduce ARGUMENTE, desi pana acum ati dat gres cu palidele dv incercari de a demonstra ceva ce dupa cum v-am spus NU SE POATE DEMONSTRA.
Ce importanta are cata lume citeste forumul? Va e frica ca se converteste lumea la catolicism?> Pai sunt destui, asa cum se convertesc multi din religia protestanta.
Probabil ca cei care intra sunt ortodocsi, pt ca prezenta catolicilor de aici are un singur scop: apararea atacului non stop impoptriva BC.
Pe noi nu ne intereseaza catusi de putin ce credeti voi cata vreme nu afirmati minciuni si nu atacati BC, punct.
In rest, redirectionati-va energia asta negativa si transformati-o in ceva pozitiv.

De altfel, o simpla analiza asupra site-urilor catolice sau ortodoxe demonstreaza cam cine e suparat pe cine, pentru ca singurele site-uri unde celelalte religii sunt atacate constant, cu precadere BC sunt cele ortodoxe.
Pai eu nu inteleg, ortodocsii ( unii dintre ei, nu toti, pt ca pe acest site sunt ortodocsi cu mult bun simt) nu-si gasesc linistea pana nu desfiinteaza BC?
Nu imi amintesc sa fi gasit vreun topic cu ceva pozitiv la adresa BC, toate sunt menite sa denigreze BC, intr-adevar, un comportament demn de un crestin.
Pana la urma se stie ca "fructele" unei religii dovedesc valoarea ei, deci... concluzia e evidenta.
Acum haideti, inversunati-va si mai mult, mai aruncati cateva jigniri, ca nu cumva sa nu aveti ultimul cuvant.

Tuty2010 17.02.2011 17:57:46

Si inca ceva: nu inteleg de unde atata inversunare cand e vb despre existenta Purgatoriului.
In esenta, existenta unui loc in care sufletele se pot purifica, urmand ca apoi sa ajunga in rai este un lucru bun.
Chiar ortodocsii considera ca rugaciunile pt cei raposati le sunt de ajutor, altfel nu s-ar ruga.
La noi Liturghiile pt raposati si rugaciunile pt sufletele din Purgator sunt considerate cele mai eficiente.

In Biblie se spune clar ca nimic impur nu intra in Imparatia Cerurilor, deci daca excludem din start Purgatoriul inseamna ca singurele persoane care se vor mantui sunt sfintii.

Ortodocsii trec cu multa usurinta cu vedere peste consecintele pacatului, cu toate ca este atat de logic.
Cineva se drogheaza, isi da seama ca a gresit, se caieste, renunta la droguri, insa..... pt a fi din nou sanatos are nevoie de o cura de dezintoxicare, cainta si decizia de a nu mai consuma droguri nu ii sunt de folos, pt ca efectele drogurilor isi spun cuvantul.
Cam un asemenea loc este Purgatoriul, si sunt uimita cat de usor vorbiti despre scoaterea sufletelor din iad. Inseamna ca nu stiti ce e iadul si cum acolo, cu toate ca exista multe scrieri despre acel loc.
Cand am pus link-ul cu Gloria Polo am considerat asta cel mai relevant exemplu. Cazul ei este verificat, se poate oricand constata miracolul produs de ea, cu documente date de medici, cu radiografii, etc.
Daca ea a vazut iadul si l-a descris intocmai cum l-au descris multi vizionari si sfinti catolici, nu face decat sa intareasca convingerile noastre.
Din iad NU SE IESE, pt ca cei care AJUNG ACOLO NU DORESC SA SE CAIASCA, IL URASC PE DUMNEZEU, SE URASC UNII PE ALTII.
Cititi despre Milostivirea Divina in jurnalul Sfintei Faustina, e complesitor.

Si inca ceva: acceptarea Purgatoriului sau nu nu garanteaza mantuirea, deci atat va cramponati de acest Purgatoriu, de parca acceptarea sau neacceptarea lui ar fi esentiale.

Deci e de preferat sa traiti ca addevarati crestini chiar daca nu acceptati existenta acestui loc decat invers.
Din pacate exemplele pozitive aici se numara pe degete....

Tuty2010 17.02.2011 18:01:39

Citat:

În prealabil postat de dianagroza (Post 338762)
Sincer, nimeni nu putea sa zica mai bine!!!

In concluzie, purgatoriul este o inventie, fie ca vreti sau nu. Pe mine personal, nu ma afecteaza ca aveti astfel de dogme.

Aaa... si un catolic divortat de o catolica (prieten de-al tatalui meu) nu se poate casatori, ca nu ii da voie BC, dar traieste necununat deja de vreo 8 ani cu o femeie. E mai bine asa. Dar nu e nimic.
Despre "dezlegarile de cununii" nu am informatii...

Diana, apreciez modul tau de a raspunde, precum si capacitatea de a te concentra pe ce conteaza.

In ceea ce-l priveste pe amicul tau, este firesc ca BC sa nu il recasatoreasca cata vreme prima lui casatorie nu a fost considerata nula de tribunalul Bisericesc.
BC nu se joaca cu taina casatoriei, se respecta intocmai cuvintele lui Cristos din Biblie.
E greu, nimeni nu afirma ca e usor, dar BC nu adapteaza legile conform cu nevoile oamenilor, ci se raporteaza strict la porunca lui Dumnezeu.

Tuty2010 17.02.2011 18:07:13

Citat:

etc.

Sacramentele Bisericii si pacatele de moarte nu se pot trata nici macar in gluma cu sintagma "pai si daca...."

Biserica nu "aproba" nimic. Biserica ne cere, intr-un glas cu Capul ei, Isus Cristos, sa ne ducem fiecare crucea si sa ne straduim, prin indemn, exemplu personal si rugaciune, pentru indreptarea fiecaruia dintre membrii ei, si cu atat mai mult unul cu care ne-am unit in fata lui Dumnezeu.

Exista aici o grava fractura logica. "Indisolubil" inseamna ceva care nu poate fi rupt, dizolvat.

Excelenta remarca Erethorn.

Pai daca BO considera casatoria indisolubila, atunci cum de admita divortul si recasatoria>?
Pe mine ma mira ca ortodocsii nu inteleg grava eroare in care se afla, eroare datorita preotilor care ii conduc pe un drum gresit.
De unde stiu ca sunt preoti ortodocsi care afirma ca dezleaga cununii? Cunosc personal astfel de preoti ortodocsi, cunosc ortodocsi care au trecut prin asta.
In acest caz deduc ca in BO nu exista unitate atata vreme cat unii afirma una si altii afirma alta. Mai precis, unii preoti ortodocsi deschid pravila, altii "dezleaga" cununii, altii casatoresc tinerii fara spovada, altii nu ii intreaba de casatorii anterioare, nu le spun enoriasilor ca exista o singura casatorie valabila pana cand unul dintrei cei doi moare, etc.
Deci, de ce nu exista unitate si consens in BO?

AlinB 17.02.2011 18:09:03

Citat:

etc.

Pai nu, de ce complicam situatia cu problema mantuirii sufletelor?
Legea trebuie luata dupa litera, nu in duh.

Adica, el o strange pe ea de gat si ea ajunge (sa speram) in Purgatoriu de unde (poate) o scoatem noi cu rugaciunile.

Acum e liber si se poate re-casatori pentru ca a intervenit singurul divort legitim. Bine, ca au sa se vada cam rar (el la puscarie) dar asta nu ar trebui sa fie o piedica majora pentru dragostea adevarata care uite, pana la urma, triumfa.

Tuty2010 17.02.2011 18:10:26

Citat:

În prealabil postat de dianagroza (Post 338783)
Deveniti acid. Nu e vorba despre o aceiasi situatie.
Nu vorbesc pe un caz dat, insa daca sotul/sotia face orgii extraconjugale, in calitate de partener ce sa fac? Sau nu am voie sa fac nimic?

"Sfantul Vasile cel Mare, in canonul 87, spune despre a doua nunta : " Casatoria a doua este ingaduita de Biserica, numai celor ce au ramas vaduvi de tineri prin deces si n-au copii " . Iar Sfantul Apostol Pavel, sfatuieste la vaduvie in castitate, dar cine nu poate " mai poate sa se casatoreasca, decat sa arda " ( I Corinteni 7, 39 ) . " Casatoria a doua nu se binecuvanteaza cu cununie, ci se canoniseste doi ani sa a nu se impartasi, iar a treia casatorie trei ani " , zice Sfantul Nichifor in canonul 2. Daca cei ce se casatoresc a doua oara sunt batrani, " unii ca aceia manie pe Dumnezeu, sa aiba pocanie trei ani si metanii cate 24 pe zi " ', zice Pravila Bisericeasca de la Govara, cap. 109. " Cel casatorit a doua oara nu mai poate fi hirotonit " ( Apostolic 17; VI Ecumenic, 3; Sfantul Vasile, 12 ) . Slujba cununiei a doua se face simpla si fara fast, iar preotul nu are voie sa ia parte la masa lor ( Neocezareea, 7 ) . Preotul, daca ramane vaduv, nu are voie sa se casatoreasca a doua oara. Daca totusi indrazneste la a doua casatorie, pierde preotia si nu mai are voie sa savarseasca nimic din cele ale preotiei ( Sfantul Vasile, 6 ) ."

Deci indiferent de motiv, de exemplu inselat, BC tine sus si tare pe "nu"?
"Numai moartea desparte in chip firesc pe cei doi soti. Totusi, sunt cateva exceptii ingaduite de Biserica, care duc la despartirea sotilor intre ei prin divort. Iar divortul este desfacerea casatoriei pe care o provoaca sotii intre ei, pentru care Biserica nu le poate da nici o binecuvantare sau hotarare juridica oficiala. De aceea, nici nu se prevede vreo slujba bisericeasca la divort. Adevarata legiuitate a nuntii consta numai in casatoria intaia. Desfacerea ei legala o face numai moartea unuia dintre soti, sau pe plan mai inalt, moartea ambilor soti, caci dupa moarte " sunt ca ingerii, necasatoriti " ( Matei 22, 30 ) "

BC refuza recasatoria in Biserica doar cata vreme fostul sot este in viata, atat. Legatura nu dureaza dincolo, deci ei sunt casatoriti pana cand moartea ii va desparti.

Tuty2010 17.02.2011 18:12:43

Citat:

În prealabil postat de dianagroza (Post 338788)
Pai nu, nu v-am dat tot, puteti include aici si avortul, adulterul s.a.m.d. (unele mi se par si mie exagerate).
Daca vreti va dau link-ul de pe care am citit.

Daca includem si adulterul inseamna ca admitem ca Dumnezeu se contrazice. Considerati ca DUmnezeu afirma intr-un loc ca cine isi lasa nevasta si ia pe alta traieste in adulter, ca apoi sa se mentioneze exceptiile?

AlinB 17.02.2011 18:22:17

Citat:

În prealabil postat de Tuty2010 (Post 338905)
Daca includem si adulterul inseamna ca admitem ca Dumnezeu se contrazice. Considerati ca DUmnezeu afirma intr-un loc ca cine isi lasa nevasta si ia pe alta traieste in adulter, ca apoi sa se mentioneze exceptiile?

"Eu însă vă spun vouă: Că oricine va lăsa pe femeia sa, în afară de pricină de desfrânare, o face să săvârșească adulter, și cine va lua pe cea lăsată săvârșește adulter." Matei 5:32

"Iar Eu zic vouă că oricine va lăsa pe femeia sa, în afară de pricină de desfrânare, și se va însura cu alta, săvârșește adulter; și cine s-a însurat cu cea lăsată săvârșește adulter." Matei 19:9

Desigur, se poate recurge la tot felul de interpretari care sa schimbe sensul pasajelor in cauza.

Erethorn 17.02.2011 18:23:00

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 338898)
Pai nu, de ce complicam situatia cu problema mantuirii sufletelor?
Legea trebuie luata dupa litera, nu in duh.

Adica, el o strange pe ea de gat si ea ajunge (sa speram) in Purgatoriu de unde (poate) o scoatem noi cu rugaciunile.

Acum e liber si se poate re-casatori pentru ca a intervenit singurul divort legitim. Bine, ca au sa se vada cam rar (el la puscarie) dar asta nu ar trebui sa fie o piedica majora pentru dragostea adevarata care uite, pana la urma, triumfa.

Biserica nu te obliga sa traiesti impreuna cu sotul, daca acest lucru este imposibil. Daca sotul o bate pe sotie, aceasta are tot dreptul sa-l reclame la politie.

Insa nu inseamna ca are dreptul sa preacurveasca cu altul.

Dumitru73 17.02.2011 18:26:51

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 338911)
Biserica nu te obliga sa traiesti impreuna cu sotul, daca acest lucru este imposibil. Daca sotul o bate pe sotie, aceasta are tot dreptul sa-l reclame la politie.

Insa nu inseamna ca are dreptul sa preacurveasca cu altul.

adica nu poate sa divorteze si sa se recasatoreasca?

AlinB 17.02.2011 18:29:35

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 338913)
adica nu poate sa divorteze si sa se recasatoreasca?

Daca e catolica, deloc.
Poate sa ia cunostinta de divort si de casatoria celuilalt ea trebuie sa ramana cuminte in banca ei.

La fel si el daca situatia e invers.

Mai rau, nici nu se mai pot calugari macar.

Trebuie sa astepte sa moara celalalt.
Daca moare, problema e rezolvata.

In contextul asta, atat de spiritual, "a lua problema in maini" capata o noua dimensiune.

Cred ca BRC i-ar putea da iertarea pentru crima si chiar da binecuvantarea pentru re-casatorie.
Pentru divort, niciodata.

Nu-i asa Erethorn?

Dumitru73 17.02.2011 18:32:21

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 338915)
Daca e catolica, deloc.
Poate sa ia cunostinta de divort si de casatoria celuilalt ea trebuie sa ramana cuminte in banca ei.

La fel si el daca situatia e invers.

Mai rau, nici nu se mai pot calugari macar.

pana la urma BC o trimite inapoi in bratele sotului bataus ...

Erethorn 17.02.2011 18:35:27

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 338915)
Cred ca BRC i-ar putea da iertarea pentru crima si chiar re-casatori.
Pentru divort, niciodata.

Aceasta este o interpretare fortata si rauvoitoare.

In primul rand, din punct de vedere al Bisericii, "divortul" nu exista. "Ceea ce Dumnezeu a unit omul sa nu desfaca". Femeia sau barbatul "divortati" la instanta civila sunt casatoriti in fata lui Dumnezeu.

In al doilea rand, pentru pacatul preacurviei iertarea se obtine in acelasi mod ca pentru orice alt pacat - pocainta si spovedanie.

Ma amuza sa vad cum in alta parte Biserica este criticata pentru ca admite si chiar incurajeaza sotii sa gaseasca implinirea sexuala in cadrul casatoriei, iar aici este criticata pentru ca nu-i lasa sa o caute in afara ei....

Repet - Biserica nu obliga sotii sa traiasca impreuna, daca acest lucru nu este posibil, asa ca si interpretarea lui Dumitru73 este profund eronata. Dar nici nu permite celui casatorit sa-si gaseasca "alinare" in alt pat.

AlinB 17.02.2011 18:35:51

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 338916)
pana la urma BC o trimite inapoi in bratele sotului bataus ...

Sa nu fim absurzi.
Pot trai despartiti cat doresc sau cat pot tine abstinenta, e chiar foarte ok, important este sa nu DIVORTEZE.

Erethorn 17.02.2011 18:40:23

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 338921)
Sa nu fim absurzi.
Pot trai despartiti cat doresc sau cat pot tine abstinenta, e chiar foarte ok, important este sa nu DIVORTEZE.

Pot sa si divorteze, in fata instantei civile. Acest lucru nu are nici o relevanta. Important este sa nu preacurveasca, si sa nu inceteze a incerca sa-si indeplineasca datoria de a trai impreuna, in masura posibilitatilor obiective.

Spuneti-mi, din punctul dumneavoastra de vedere, ce greutate mai au cuvintele acelea: "La bine si la rau" ? Casatoria ortodoxa este numai "la bine" ?!

Dumitru73 17.02.2011 18:41:46

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 338921)
Sa nu fim absurzi.

tocmai situatia asta este absurda.
noi nu vorbim de cazuri ideale.

Dumitru73 17.02.2011 18:43:01

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 338923)
Pot sa si divorteze, in fata instantei civile. Acest lucru nu are nici o relevanta. Important este sa nu preacurveasca, si sa nu inceteze a incerca sa-si indeplineasca datoria de a trai impreuna, in masura posibilitatilor obiective.

Spuneti-mi, din punctul dumneavoastra de vedere, ce greutate mai au cuvintele acelea: "La bine si la rau" ? Casatoria ortodoxa este numai "la bine" ?!

"la rau" nu se refera la violenta in familie.

AlinB 17.02.2011 18:43:57

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 338920)
Aceasta este o interpretare fortata si rauvoitoare.

Unde este partea fortata si rauvoitoare?

Citat:

In primul rand, din punct de vedere al Bisericii, "divortul" nu exista. "Ceea ce Dumnezeu a unit omul sa nu desfaca". Femeia sau barbatul "divortati" la instanta civila sunt casatoriti in fata lui Dumnezeu.
Deci atat timp cat divorteaza civil, nu va deranjeaza.
Tot e ceva.

Citat:

In al doilea rand, pentru pacatul preacurviei iertarea se obtine in acelasi mod ca pentru orice alt pacat - pocainta si spovedanie.
Da, dar vezi tu, e o problema, pocainta ar inseamna sa renunte la persoana cu care sunt fericiti si sa admita ca sunt legati pe viata de o persoana cu care nu pot relationa.

Ori, daca isi omoara partenerul (fost sot/sotie) si se caiesc dupa, pot primi si iertarea (si mantuirea) si pot ramane si cu persoana in cauza.

Deci...

Citat:

Ma amuza sa vad cum in alta parte Biserica este criticata pentru ca admite si chiar incurajeaza sotii sa gaseasca implinirea sexuala in cadrul casatoriei, iar aici este criticata pentru ca nu-i lasa sa o caute in afara ei....
Spus asa sumar suna f. bine pentru tine, dar stii cum se zice "diavolul se ascunde in detalii".

Ceea ce este condamnat prin alte parti este mentalitatea (si metodele) anticonceptionala cu care sunt inzestrati viitorii insuratei de insasi Mother Catholic Church ca si cadou de nunta.
Asa ca nu trebuie sa ne miram ca familii de mai mult de doi copii nu prea ai sa vezi prin BRC.

Nu-i bai, nici cu ortodocsii nu-i treaba mai breaza la capitolul asta, dar macar nu primesc din Biserica instructiuni in acest sens si eu cred ca asta este o MARE diferenta.

Desigur, asta lasa loc si pentru mai putina ipocrizie, dar cu un pret tragic - pentru ca atunci cand ai 2-3-4-6+ avorturi la activ cam greu sa mai pacalesti pe cineva ca esti crestin ortodox.

Iar aici este condamnat faptul ca omul nu e lasat sa mai aiba o viata normala la care tanjeste daca casatoria a luat-o razna rau de tot.

Casatorit nu mai poate fi, calugar nu mai poate fi..nu toata lumea poate duce o astfel de povara.

Celibatul dupa cum vezi pare a fi greu chiar si pentru preotii care il propovaduiesc sub aceste forme extreme, ce sa mai zicem de un om obisnuit.

Stii, e vorba ceea cu fariseii care pun poveri mari pe umerii oamenilor, poveri care nici ei nu le pot purta..

Erethorn 17.02.2011 18:52:06

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 338926)
Unde este partea fortata si rauvoitoare?

Da, dar vezi tu, e o problema, pocainta ar inseamna sa renunte la persoana cu care sunt fericiti si sa admita ca sunt legati pe viata de o persoana cu care nu pot relationa.

Pai eu sunt fericit cu cele trei amante ale mele. Sa ma pocaiasc ?! Sa renunt la fericire ?! Hai sictir, eu nu pot relationa decat cu ele.

Citat:

Ori, daca isi omoara partenerul (fost sot/sotie) si se caiesc dupa, pot primi si iertarea (si mantuirea) si pot ramane si cu persoana in cauza.

Iata si interpretarea fortata si rauvoitoare.

Citat:

Ceea ce este condamnat prin alte parti este mentalitatea (si metodele) anticonceptionala cu care sunt inzestrati viitorii insuratei de insasi Mother Catholic Church ca si cadou de nunta.

Domnul meu, ideea ca Biserica Catolica propavaduieste o mentalitate anticonceptionala este un neadevar, ca sa nu spun altele mai rele.

Citat:

Iar aici este condamnat faptul ca omul nu e lasat sa mai aiba o viata normala la care tanjeste daca casatoria a luat-o razna rau de tot.

Casatorit nu mai poate fi, calugar nu mai poate fi..nu toata lumea poate duce o astfel de povara.

Celibatul dupa cum vezi pare a fi greu chiar si pentru preotii care il propovaduiesc sub aceste forme extreme, ce sa mai zicem de un om obisnuit.

Dupa logica dumneavoastra, o viata normala inseamna sa poti face sex. Daca nu cu sotia, atunci cu alta sotie. Intr-o astfel de viziune, cei mai normali sunt musulmanii cu patru sotii.

AlinB 17.02.2011 18:54:48

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 338923)

Suna bine "in masura posibiliatilor obiective" adica idealul bate realitatea, cazurile in are aceste "posibilitati obiective" sunt zero le trecem sub presul idealului.

Citat:

Depinde de fiecare prietene, nu poti vorbi pentru celalalt iar Biserica Ortodoxa nu te obliga sa fii victima alegerilor lui gresite.

Stii tu povestea aceea cu poveri prea mari pe umeri prea slabi..mai bine sa traiasca cu o singura femeie (alta) pana la sfarsitul vietii, de care sa fie legat de o afectiune sincera, cu o forma de binecuvantare, decat cu mai multe sub permanenta osanda, ca sa nu cumva sa calcam litera (cum ne place noua sa o intelegem).

Mihnea Dragomir 17.02.2011 18:56:00

Citat:

Casatorit nu mai poate fi,

Cum să mai fie căsătorit dacă este deja căsătorit ? Poligamia era deja desființată în vremea vieții pe pământ a lui Isus. Cu atât mai puțin o susține Biserica, acum.
Citat:

calugar nu mai poate fi
Căsătoria și călugăria sunt stări de viață deosebite. Nu pot fi călugări persoanele căsătorite. Și de ce ar fi, de fapt, călugăr ? Ca să trăiască în abstinență ? Păi, deja face asta. Tot așa de bine ești abstinent și cu tonsură, și fără tonsură.

Citat:

..nu toata lumea poate duce o astfel de povara.
"Fiți sfinți pentru că eu, Domnul, sunt sfânt".

Citat:

Toate sunt grele. Și să nu curvești. Și să nu furi. Și să nu iei în zadar numele Domnului. Toate. Cine a spus că toată lumea, sau marea majoritate, ar fi în curs de mântuire ?

AlinB 17.02.2011 19:02:05

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 338930)
Pai eu sunt fericit cu cele trei amante ale mele. Sa ma pocaiasc ?! Sa renunt la fericire ?! Hai sictir, eu nu pot relationa decat cu ele.

De nervi, ati deviat de la realitatile discutate. BO nu binecuvinteaza asa ceva.

Citat:

Iata si interpretarea fortata si rauvoitoare.
Deloc, este solutia logica si evidenta care deriva de aici astfel incat toata lumea sa fie fericita si mantuita.
Intr-o societate catolica, divorturile legale moral s-ar putea finaliza la calau, prin tragere la sorti. Si cine ar zice ca e un lucru rau?
In mod sigur rata divorturilor va scadea substantial.
Si vor disparea si problemele cu partajul!

Citat:

Domnul meu, ideea ca Biserica Catolica propavaduieste o mentalitate anticonceptionala este un neadevar, ca sa nu spun altele mai rele.
Domnul meu:
1. Ii invata pe tineri cum sa procedeze ca sa nu faca copii? Da!
2. Ii invata ca sunt o serie de scuze de care se poate trage si se pot intinde f. usor astfel incat sa se fereasca de a avea (alti) copii? Da!

Ce ar trebui sa mai faca ca sa fiti de acord cu mine?
Sa imparta prezervative?
Nu ca n-ar fi pe cale sa o faca dupa cum au fost discutii recente..

Citat:

Dupa logica dumneavoastra, o viata normala inseamna sa poti face sex. Daca nu cu sotia, atunci cu alta sotie. Intr-o astfel de viziune, cei mai normali sunt musulmanii cu patru sotii.
Nu, gresit, inseamna sa poti sa ai o relatie normala cu un om, ca de la barbat la femeie, sa ai copii cu acea persoana, sa le poti oferi o familie, nu jumatate de familie, etc.
Daca erai fericit cu prietenii asexuate, nu te mai casatoreai de la bun inceput.

Pana la cele patru sotii este o cale lunga pe care numai imaginatia dumitale stimulata de lipsa de argumente o poate strabate.

nutucutu 17.02.2011 19:07:41

Citat:

Stii, e vorba ceea cu fariseii care pun poveri mari pe umerii oamenilor, poveri care nici ei nu le pot purta..

Nu stiu care sint formele extreme. Preotii nostri propovaduiesc castitatea si ei insisi sint primii care o practica. Asa ca ei nu pun absolut nici o povara pe umerii nostri. Proverbul "fa ce face popa nu ce spune popa" e unul ortodox; noi, catolicii, am fost invatati de mici sa ascultam de preot, pentru ca ascultind de preot ascultam chiar de Domnul nostru Isus Cristos.

Deasemenea, preotii nostri si Biserica Catolica ne invata sa Il punem pe Domnul nostru Isus Cristos in centrul vietii noastre. Daca facem asa povara Lui e usoara, oricit de mari ar fi problemele din casatorie sau familie. Crestinii catolici (si probabil si cei ortodocsi) stiu ca Dumnezeu nu pune pe umerii nostri o povara mai mare decit putem duce. Si nu e nici un sentiment mai placut decit acela in care simti ca iti este foarte greu, ii ceri ajutorul Domnului, iar apoi cistigi de doua ori: o data ca greutatea pe care o ai de dus devine usoara, pentru ca Domnul duce acea greutate, iar apoi poti oferi acea greutate ca o mica jertfa pentru cei din Purgator, de exemplu, fie ca sint ortodocsi, catolici sau pagini.

Deci daca Isus Cristos e centru vietii noastre, incercam sa-L imitam. Daca Il imitam atunci orice decizie pe care o luam, mare sau mica, o luam cu responsabilitate si maturitate. Iar daca am gresit, sau poate ni se pare doar ca am gresit, tot la Domnul nostru Isus Cristos trebuie sa ne intoarcem si sa-i cerem ajutorul, iar El nu ne va refuza. N-am auzit pina acum nici o persoana care sa fie refuzata de Domnul Isus Cristos.

AlinB 17.02.2011 19:11:42

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 338934)
Cum să mai fie căsătorit dacă este deja căsătorit? Poligamia era deja desființată în vremea vieții pe pământ a lui Isus. Cu atât mai puțin o susține Biserica, acum.

Casatorit de fapt, nu casatorit doar in acte.
Nu credeam ca tocmai dvs. v-ar scapa acesta diferenta.

Sau probabil din cauza propagandei duse in sensul casatoriei ca lege mai presus de substanta, nu reusit sa mai vedeti oamenii si implicit aceasta diferenta deloc minora?

Citat:

Căsătoria și călugăria sunt stări de viață deosebite. Nu pot fi călugări persoanele căsătorite. Și de ce ar fi, de fapt, călugăr ? Ca să trăiască în abstinență ? Păi, deja face asta. Tot așa de bine ești abstinent și cu tonsură, și fără tonsură.
Ar avea dreptul sa traiasca in manastire, iar asta ar incuraja/ajuta abstinenta.
Ori, nu poate asa ceva..trebuie sa fie si calugar (de factum) sa traiasca si in mijlocul ispitelor.

In regula, sunt oameni care aleg aceasta cale si chiar pot sa o duca, dar asta pentru ca au o vocatie si au ales sa faca asta, nu ca au fost fortati de imprejurari cand vocatia pe care au ales-o si pentru care se simteau chemati era alta.

Citat:

"Fiți sfinți pentru că eu, Domnul, sunt sfânt".
Corect, dar sfintenia nu se manifesta sablomatic.

Citat:

Toate sunt grele. Și să nu curvești. Și să nu furi. Și să nu iei în zadar numele Domnului. Toate. Cine a spus că toată lumea, sau marea majoritate, ar fi în curs de mântuire ?
Cine a spus ca trebuie sa pui poveri prea mari pe umerii unui om pentru ca textele de la Matei 5:32 si Matei 19:9 iti place sa le intelegi total anapoda?

Si nu doar atat..

AlinB 17.02.2011 19:17:23

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 338939)
Nu stiu care sint formele extreme. Preotii nostri propovaduiesc castitatea si ei insisi sint primii care o practica. Asa ca ei nu pun absolut nici o povara pe umerii nostri. Proverbul "fa ce face popa nu ce spune popa" e unul ortodox; noi, catolicii, am fost invatati de mici sa ascultam de preot, pentru ca ascultind de preot ascultam chiar de Domnul nostru Isus Cristos.

Din pacate au devenit notorii cazurile de preoti catolici care incalca juramantul castitatii.
Si macar daca si-ar fi luat o femeie pe ascuns, dar de obicei treaba e mult mai urata.
Acum..banuiesc ca este vorba si de multa "reclama" la fenomenul asta, dar sunt statistici care arata ca nu sunt deloc cazuri putine.
Ceea ce arata ca celibatul nu e o povara asa facila cum zice teoria, inclusiv cea expusa de tine mai jos.

Apropo, poate imi spuneti si mie ce sa le raspund celor care imi scot ochii cu treaba asta desi stiu ca nu sunt romano-catolic.

Citat:

Deasemenea, preotii nostri si Biserica Catolica ne invata sa Il punem pe Domnul nostru Isus Cristos in centrul vietii noastre. Daca facem asa povara Lui e usoara, oricit de mari ar fi problemele din casatorie sau familie. Crestinii catolici (si probabil si cei ortodocsi) stiu ca Dumnezeu nu pune pe umerii nostri o povara mai mare decit putem duce.
Dumnezeu nu.
Dar Biserica poate face ceva in privinta asta. In ambele sensuri.

Citat:

Si nu e nici un sentiment mai placut decit acela in care simti ca iti este foarte greu, ii ceri ajutorul Domnului, iar apoi cistigi de doua ori: o data ca greutatea pe care o ai de dus devine usoara, pentru ca Domnul duce acea greutate, iar apoi poti oferi acea greutate ca o mica jertfa pentru cei din Purgator, de exemplu, fie ca sint ortodocsi, catolici sau pagini.
Nu pentru toata lumea e atat de simplu.

Citat:

Deci daca Isus Cristos e centru vietii noastre, incercam sa-L imitam. Daca Il imitam atunci orice decizie pe care o luam, mare sau mica, o luam cu responsabilitate si maturitate. Iar daca am gresit, sau poate ni se pare doar ca am gresit, tot la Domnul nostru Isus Cristos trebuie sa ne intoarcem si sa-i cerem ajutorul, iar El nu ne va refuza. N-am auzit pina acum nici o persoana care sa fie refuzata de Domnul Isus Cristos.
Putem sa-l imitam dar nu la toate capitolele.
De ex. El nu a fost chiar deloc casatorit.
Este atunci casatoria condamnabila?

nutucutu 17.02.2011 19:46:02

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 338946)
1.Din pacate au devenit notorii cazurile de preoti catolici care incalca juramantul castitatii.
Si macar daca si-ar fi luat o femeie pe ascuns, dar de obicei treaba e mult mai urata.
Acum..banuiesc ca este vorba si de multa "reclama" la fenomenul asta, dar sunt statistici care arata ca nu sunt deloc cazuri putine.
Ceea ce arata ca celibatul nu e o povara asa facila cum zice teoria, inclusiv cea expusa de tine mai jos.
2.Apropo, poate imi spuneti si mie ce sa le raspund celor care imi scot ochii cu treaba asta desi stiu ca nu sunt romano-catolic.
3.Dumnezeu nu. Dar Biserica poate face ceva in privinta asta. In ambele sensuri.
4.Nu pentru toata lumea e atat de simplu.
5.Putem sa-l imitam dar nu la toate capitolele.
De ex. El nu a fost chiar deloc casatorit.
Este atunci casatoria condamnabila?

1. Asa e, insa eu nu am cunoscut nici un astfel de preot; cu siguranta ca sint unii care gresesc, cum probabil sint si unii calugari, insa 5-10 cazuri de preoti cu probleme nu pot darima stima pe care noi, catolicii, o avem fata de preotii nostri.
2. Nu stiu la care treaba va referiti
3. Am sa va dau un exemplu: i s-a intimplat unei prietene. Era casatorita cu un protestant german si avea un copil. A ramas insarcinata din nou, iar la analize s-a constatat ca copilul ar putea avea malformatii. S-au rugat ca copilul sa se nasca sanatos si i-au promis Domnului ca daca se va intimpla asta, se vor calugari. Copilul s-a nascut sanatos. Au vrut sa se calugareasca, insa Biserica Catolica nu a acceptat. Au trecut la ortodocsi, s-au calugarit, el traieste intr-o minastire in Germania, cu niste bulgari si isi doresc sa converteasca occidentul la ortodoxie, iar ea, cu cei doi copii, traieste la minastirea Petru Voda. Aceasta e o mare greutate pe care BO a pus-o pe umerii acestor 4 oameni: sot sotie despartiti, copii care cresc fara ambii parinti. Biserica Catolica i-ar fi dezlegat de promisiune. Este greu sa traiesti cu o persoana cu care nu esti compatibil/a, insa daca ai ales o astfel de persoana, cu siguranta ca n-ai cerut sfatul Domnului; insa niciodata nu e tirziu sa cerem ajutorul Lui.
4. Incercati macar o data si veti vedea ca e chiar foarte simplu
5. Putem sa-L imitam chiar la toate capitolele. Casatoria crestina, in Biserica Catolica, inseamna castitate.

Mihnea Dragomir 17.02.2011 19:50:27

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 338946)
Din pacate au devenit notorii cazurile de preoti catolici care incalca juramantul castitatii.

Dar sunt foarte mulți preoți care își respectă starea de celibi. Sunt atâția călugări care își respectă starea de celibi. Încă și mai mulți sunt laicii celibi, care nu din voia lor sunt astfel, ci pentru că nu au găsit un soț (o soție). Asta durează, uneori, toată viața. Nu-mi spuneți că ortodocșii necăsătoriți sunt îndemnați să curvească, ori că asemenea lucruri trebuie privite cu indulgență și nu ca păcate grave. Dacă soția mea m-ar părăsi, spuneți că este drept să îmi găsesc altă femeie ? Dar dacă nu aș fi fost deloc căsătorit, oare nu ar fi trebuit să trăiesc în abstinență, toată viața ?

Citat:

Apropo, poate imi spuneti si mie ce sa le raspund celor care imi scot ochii cu treaba asta desi stiu ca nu sunt romano-catolic.
Spuneți-le că nu cunoașteți niciun preot ortodox care să aibă amantă.

Citat:

Dumnezeu nu.
Dar Biserica poate face ceva in privinta asta.
Tocmai, aici este problema. Biserica nu că nu vrea, ci nu poate să desfacă o căsătorie validă. Ea este mireasa lui Cristos și trăiește în ascultare față de Mirele ei și de Capul ei nevăzut, Cristos. Nu se poate ca El să spună "ceea ce Dumnezeu a unit, omul să nu desfacă", iar Ea să spună "Nț ! Eu am hotărât că am capabilitatea de a acorda dispensă față de un Sacrament făcut de El !".

Din exact același motiv nu există, la noi, nici caterisire. Nu Biserica, ci Cristos, punându-și mâinile Lui, spune: "Tu es sacerdos in aeternum". Nimic și nimeni pe pământ nu mai poate desface preoția, așa cum nu poate desface căsătoria.

auraira 17.02.2011 21:49:54

...

eu am invatat in scoala ca despre purgatoriu se specifica doar in religia catolica,iar aici este vorba despre religia crestin ortodoxa,deci nu inteleg de unde aceasta discutie.

catalin2 17.02.2011 21:52:29

Citat:

În prealabil postat de Tuty2010 (Post 338881)
Eu nu cunosc niciun catolic obsedat sa demonstreze ceva, diferenta dintre atitudinea catolicilor si a unor ortodocsi ( dintre care faceti si dv parte) este uriasa si evidenta.

Nu e mai bine sa comentati mesajele decat userii? Dimpotriva, de fapt dvs. faceti, de exemplu: "De altfel orgoliul e cauza principala a ruperii ortodoxismului de singura Biserica a lui Cristios, adica BC."
Ortodocsii scriu in general despre catolicism, nu desptre catolici.
Citat:

De altfel, o simpla analiza asupra site-urilor catolice sau ortodoxe demonstreaza cam cine e suparat pe cine, pentru ca singurele site-uri unde celelalte religii sunt atacate constant, cu precadere BC sunt cele ortodoxe.

Unde ati facut o analiza? Ia cititi si pe forumurile catolice.
Citat:

Nu imi amintesc sa fi gasit vreun topic cu ceva pozitiv la adresa BC, toate sunt menite sa denigreze BC, intr-adevar, un comportament demn de un crestin.

Practic dvs. ii judecati si condamnati pe toti cei ce nu au parerile dvs. Ceea ce spuneam, daca un ortodox spune ca nu exista purgatoriul dvs. intelegeti asta ca un atac asupra catolicilor, ca si cum altii nu pot avea alte opinii decat cele ale dvs.
Citat:

Acum haideti, inversunati-va si mai mult, mai aruncati cateva jigniri, ca nu cumva sa nu aveti ultimul cuvant

Unde exista "mai aruncati" jigniri. Dar unde am jignit? In schimb uitati dvs. cate judecati ati facut. Asta doar daca nu consierati ca daca cineva scrie ceva in neconcordanta cu dogma catolica inseamna ca va jigneste.
Va rog, pe viitor comentati mesajele, nu userii.

Miha-anca 17.02.2011 22:13:57

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 338960)
3. Am sa va dau un exemplu: i s-a intimplat unei prietene. Era casatorita cu un protestant german si avea un copil. A ramas insarcinata din nou, iar la analize s-a constatat ca copilul ar putea avea malformatii. S-au rugat ca copilul sa se nasca sanatos si i-au promis Domnului ca daca se va intimpla asta, se vor calugari. Copilul s-a nascut sanatos. Au vrut sa se calugareasca, insa Biserica Catolica nu a acceptat. Au trecut la ortodocsi, s-au calugarit, el traieste intr-o minastire in Germania, cu niste bulgari si isi doresc sa converteasca occidentul la ortodoxie, iar ea, cu cei doi copii, traieste la minastirea Petru Voda. Aceasta e o mare greutate pe care BO a pus-o pe umerii acestor 4 oameni: sot sotie despartiti, copii care cresc fara ambii parinti. Biserica Catolica i-ar fi dezlegat de promisiune. Este greu sa traiesti cu o persoana cu care nu esti compatibil/a, insa daca ai ales o astfel de persoana, cu siguranta ca n-ai cerut sfatul Domnului; insa niciodata nu e tirziu sa cerem ajutorul Lui.

nutucutu, citeste te rog inca odata ce ai scris mai sus si vezi la ce concluzie ilogica ai ajuns!
Chiar uiti de la mana pana la gura ceea ce scrii?!?

Mihnea Dragomir 17.02.2011 22:18:22

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 339013)
nutucutu, citeste te rog inca odata ce ai scris mai sus si vezi la ce concluzie ilogica ai ajuns!

Am citit cu atenție de două ori și nu văd nici cea mai mică eroare de logică în ceea ce a scris preopinenta. Pesemne că sunt obosit. Ați avea amabilitatea să reliefați mai bine ceea ce considerați a fi ilogic ?

catalin2 17.02.2011 22:23:15

Citat:

În prealabil postat de Tuty2010 (Post 338896)
Pe mine ma mira ca ortodocsii nu inteleg grava eroare in care se afla, eroare datorita preotilor care ii conduc pe un drum gresit.

Am inteles morala, doar ortodocsii sa nu scrie despre BC, catolicii pot scrie ca au dreptul, in opinia dvs. De acum sper sa comentam mai mult mesajele decat sa-i judecam pe altii ce fac.

Revenind la subiect, care e cam off-topic, eu am mai scris despre asta. BO respecta canoanele date in primul mileniu, era de ajuns o informare pe net.
Nu e vorba de recasatorire doar cand moare partenerul. De remarcat ca in BO chiar si in cazul mortii partenerului tot trei casatorii sunt maxim admise, pe cand in Bc, din cate stiu, nu exista o limita.
Iata canonul 4 al Sf. vasile cel Mare: "In privinta celor ce se casatoresc a treia oara si a celor ce se casatoresc mai de multe ori, am hotarat acelasi canon, care este corespunzator si pentru cei ce se casatoresc a doua oara; adica pentru cei ce se casatoresc a doua oara, un an; altii insa au hotarat doi ani; iar pe cei ce se casatoresc a treia oara ii afurisesc pe trei, de multe ori si pe patru ani."
Acelasi Sf. Vasile cel Mare "Creșteți și vă înmulțiți" (Facere 1, 18) râd că el nu face deosebire între timpurile legiferărilor. Nunta a doua este remediu împotriva desfrâului, dar nu mijloc de încurajare pentru necumpătare. "Dar dacă nu se înfrânează, căsătorească-se" (I Cor. 7, 9) zice, iar nu și căsătorindu-se, să facă fărădelege.”
"Cand vine vorba de casatoria a patra, in canonul 80, Sf. Vasile cel Mare considera casatoria a patra ca pe un pacat mai mare ca desfraul si ca o fapta animalica. In privinta acesteia nu mai mainifesta nici macar toleranta, ca la casatoria a treia. Aceasta invatatura a Sfantului Vasile era doctrina intregii Biserici in acele timpuri."

Cred ca e clar care este invatatura Bisericii dintotdeauna.

catalin2 17.02.2011 22:30:32

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 339013)

De fapt nu s-a contrazis, vroia sa spuna ca BC i-ar fi dezlegat de promisiunea facuta de a se calugari. Dar ei cred ca vroiau sa faca asta, nu doar pentru ca au promis. Nu poti fi calugar daca nu vrei, doar ca ai promis, nu ai cum sa rezisti, nu-ti place viata calugareasca.
Pe de alta parte din cate stiu BO nu incurajeaza deloc calugaria pentru cineva care a ales sa se casatoreasca. Mai ales daca are si copil. Dar e ca si cum ar trai in infranare in casatorie.

Miha-anca 17.02.2011 22:33:08

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 339017)
Am citit cu atenție de două ori și nu văd nici cea mai mică eroare de logică în ceea ce a scris preopinenta. Pesemne că sunt obosit. Ați avea amabilitatea să reliefați mai bine ceea ce considerați a fi ilogic ?

Am subliniat in text contradictiile.

Ora este GMT +3. Ora este acum 02:11:40.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.