![]() |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Desi,daca stam sa ne gandim in urma si chiar si in prezent,multe au fost si sunt contestate de oamenii de stiinta. Si psihologia pana acum ceva timp nu era recunoscuta din acest punct de vedere. Dar,vorbind de evolutie,banuiesc ca si din acest punct de vedere trebuie sa existe niste etape. Oricum,ce nu am inteles niciodata la unii dintre cei se ocupa de stiinta,este scepticismul exagerat si ironiile neavenite atunci cand discutam despre un univers atat de vast,despre care mai avem de descoperit si invatat atat de multe. Poate,tocmai de la ei m-as fi asteptat sa fie mai deschisi, macar din punct de vedere rational. Desi Topcat o sa imi spuna ca el nu crede in teoria conspiratiei,eu consider ca unii astfel de oameni de stiinta au cunostinta despre mult mai multe decat vor sau pot sa spuna,insa ei nu ajung sa fie decat niste simple instrumente in mainile celor care ii utilizeaza.E o parere de-a mea... |
In sfarsit ai atins problema exact cum banuiesc de mult ca este.
|
Citat:
|
Citat:
Numai dintr-un asemenea experiment de jucarie nu se poate trage o concluzie atit de importanta cum e existenta sufletului. Psihologia nu a fost recunoscuta pentru ca nu avea baze stiintifice. Ea s-a schimbat enorm de cind are baze evolutioniste. Scepticismul nu este exagerat, are niste baze logice, fara de care stiinta nu ar putea progresa. Oricum, oameni mai inventivi si mai deschisi catre idei noi (se vede clar din ceea ce ei genereaza) mai rar, nu inteleg de ce ai aceasta idee despre ei. Doar pentru ca nu accepta o idee care nu are absolut nici un suport stiintific? O fi existind vreo conspiratie, dar ea nu este decit punctuala, nu ai nici o baza pentru generalizare. |
Topcat, pe mine una nu ma prea intereseaza cate grame are sufletul (eu personal cred ca nu este masurabil), un crestin nu ar trebui sa ceara minuni pentru a se convinge, ci sa aiba ochi sa vada minunile care se fac cu el in fiecare zi (si in dimindeata asta mi s-a intamplat ceva minunat, la care eu, in putina mea credinta, nu il mai credeam realizabil :( ). Un crestin nu are nevoie sa auda ca s-au facut niste masuratori si s-au gasit 21 de grame si iata sufletul si nici nu se indoieste de existenta lui cand aude de nascocirile asa-zis stiintifice. Si da, e o conspiratie! Se stiu muulte lucruri si nu se prezinta sau se prezinta totul denaturat, dar nu asta sta mantuirea noastra, slava Domnului! Ceea ce voiam eu sa arat cu acest suflet de 21 de grame este faptul ca unii vor gasi in asta temei sa isi alimenteze necredinta. orice descoperire naturala sau stiintifica nu este de ajuns sa schimbe o mentalitate sau o credinta puternica (fie a unui crestin, fie a unui ateu), poate doar sa starneasca niste indoieli. E.g., le poti arata unor crestini cate maimute si cate statistici vrei, ca ii vei convinge. poate vei semana doar niste indoieli in sufletul unora, insa nu prin dovezile tale, ci prin terenul fertil pe care l-ai gasit, tot asa cum un crestin ii poate arata un ateu o mie de dovezi ale lui Dumnezeu; daca acesta nu vrea sa le primeasca, e in zadar.dar aici mai intervine si mila lui Dumnezeu.
asadar, daca vrei sa crezi, vei crede, daca nu, nu, e chestie de alegere personala ;). Eu una simt ca vei gasi odata si odata Adevarul! :) |
Citat:
Cum spuneam, nu cer nimanui sa creada in evolutionism. Pina la urma e treaba fiecaruia. Mica mea contributie ar fi constientizarea ca exista alti oameni care gindesc altfel ca voi, pe alte baze, care pot fi si acestea cel putin la fel de bune. Si asta mi-o doresc intradevar pentru ca trebuie sa locuim impreuna in coltul asta de lume. |
Citat:
|
Citat:
Acum, serios, crestinismul mi se pare o utopie. Si, ca oricarei utopii, ii lipseste realismul. |
Citat:
|
Citat:
Sper sa-l fi urmarit si Topcat pentru a se convinge de modul cu totul si cu totul " original" in care au ajuns oamenii de stiinta sa isi imagineze o maimuta-om dintr-un dinte de porc si de asemenea cate alte minciuni au ca baza pentru aceasta teorie-minciuno-aberatie ;) |
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Vezi ce nu imi place la voi? Ca sinteti cam ipocriti. Adica zici ca credinta zideste suflete si da sfinti si cind trebuie sa dai exemple te muti in alta tara. Nu ma intereseaza alta tara, ma intereseaza sa zideasca aici, linga mine. E clar ca nu reuseste. Nici un sfint din nici o pustie nu are cu ce sa depaseasca un om de stiinta in domeniul sau, dupa cum s-a vazut in practica. In legatura cu documentarul, daca studiai putin ai fi vazut ca e fals. Sint date citate trunchiate si scoase din context. De exemplu, citatul din Colin Petterson este luat dintr-o discutie despre Archaeopterix, cind a fost intrebat daca e sigur ca respectiva fosila este stramosul pasarilor, a dat un raspuns normal: anume ca nu exista o evidenta clara si ca nu stie sigur daca aceasta fosila e stramosul pasarilor sau, posibil, o alta fosila, pentru ca, in acest caz, nu exista o secventa de fosile care sa duca la o concluzie clara. De fapt, Petterson crede ca exista fosile tranzitionale: "In several animal and plant groups, enough fossils are known to bridge the wide gaps between existing types. In mammals, for example, the gap between horses, asses and zebras (genus Equus) and their closest living relatives, the rhinoceroses and tapirs, is filled by an extensive series of fossils extending back sixty-million years to a small animal, Hyracotherium, which can only be distinguished from the rhinoceros-tapir group by one or two horse-like details of the skull. There are many other examples of fossil 'missing links', such as Archaeopteryx, the Jurassic bird which links birds with dinosaurs (Fig. 45), and Ichthyostega, the late Devonian amphibian which links land vertebrates and the extinct choanate (having internal nostrils) fishes ..." Dar, desigur, scopul scuza mijloacele si probabil ca asta nu te deranjeaza atita timp cit iti sustine teoria. Nu conteaza ce nume mari mai sint in evolutionism, important este ca gindirea lui Darwin se confirma, chiar daca nu 100%, si este completata stralucit de noi domenii aparute de atunci. Maimutele nu sint modele, bineinteles, dar daca nu stim de unde am plecat nu stim cum sa ajungem unde dorim. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
In alta ordine de idei, am citit candva ca Darwin nici macar nu era ateu: "In cele mai extreme (sic, stiu ca e pleonasm) clipe de indoiala, niciodata nu am fost ateu, in sensul ca as fi tagaduit existenta lui Dumnezeu". Eu nu stiu asta, nici nu ma intereseaza prea tare in ce credea Darwin, dar daca a spus asa, e mare lucru. |
Citat:
Darwin era credincios pentru ca pe acea vreme procentul ateilor era minuscul. Dar asta nu conteaza, poti crede in orice zeu, in fata evidentelor nu poti sa dai inapoi. Nu te intereseaza dar e totusi mare lucru :) |
De ce nu te inscrii intr-o biserica ateista Topcat?...daca nu crezi in Dumnezeu...Sunt atatea dovezi ale existentei Celui de Sus....Isus e dovada vie....in fine....asta este, semne vor mai veni.....si oamenii vor avea din nou certitudini.
|
Citat:
Hai ca asta n-am mai auzit-o pina acum :) Dovada. De ce e nevoie de dovezi sau semne? Ce poate fi luat drept dovada? Pe ce baza? De ce trebuie ca oamenii sa aibe din nou certitudini? A dat gres cineva in acest sens? :) |
Citat:
Vaaai, nici macar Darwin nu credea in teoriile lui! :)))))))) Eu una nu pricep cum e posibil sa crezi si in Dumnezeu, si in maimuta... e un paradox. Nu poti spune ca era credincios pentru ca asa erau toti din jurul lui,toti din jurul tau sunt crestini, dar tu esti ateu... sau o fi vreun spirit de fronda, ca la darwin. Nu ma intereseaza ce era in sufletil omului Darwin, dar asta demonstreaza cat de slabe erau teoriile lui! Din moment ce era credincios (lucru pe care il si afirma), inseamna ca nu era convins din tot sufletul in teoria lui. Asta mi se pare mare lucru, tocmai pentru ca omul nu e iremediabil pierdut! Aviz amatorilor de maimute! |
Citat:
Evolutionismul nu exclude un Dzeu in sensul de creator al universului si eventual de scinteie a vietii. Teoria lui se baza pe niste fapte care exista si nu puteau fi ignorate indiferent de credintele sale. Ai sa iti dai seama ca Darwin credea mai mult in teoria sa si in stiinta in general decit in Dzeu: To suppose that the eye [...] could have been formed by natural selection, seems, I freely confess, absurd in the highest degree. When it was first said that the sun stood still and the world turned round, the common sense of mankind declared the doctrine false; but the old saying of Vox populi, vox Dei, as every philosopher knows, cannot be trusted in science. Reason tells me, that if numerous gradations from a simple and imperfect eye to one complex and perfect can be shown to exist, each grade being useful to its possessor, as is certainly the case; if further, the eye ever varies and the variations be inherited, as is likewise certainly the case and if such variations should be useful to any animal under changing conditions of life, then the difficulty of believing that a perfect and complex eye could be formed by natural selection, though insuperable by our imagination, should not be considered as subversive of the theory. |
Eu nu sunt asa impotriva evolutionismului. Nu stiu ce sa cred, nu-s nici om de stiinta, n-am dovezile, nu stiu ce sa cred si pana la urma...nu-mi pasa. Dupa cum v-am spus, Episcopul din judetul nostru care mie imi e fffff drag nu contesta evolutionismul. El insa spunea ca DUPA CADERE, oamenii au ajuns "ca dobitoacele". Deci pe noi crestinii ne intereseaza ce era inainte de cadere si la ce suntem chemati. Intre aceste doua extreme cum o fi evoluat omul, de unde si pana unde, e o curiozitate mai mult intelectuala decat duhovniceasca. Oricum, important e ce suntem CHEMATI sa ajungem.
Uneori simt ca incercam sa convingem pentru ca nu suntem noi insine convinsi. Daca am fi convinsi am avea pace si am sti ca toti oamenii (atei, pacatosi, sfinti) oricum vor da de Dumnezeu mai devreme sau mai tarziu. Ce grija avem noi? Sa nu cumva sa ne lepadam noi insine de El, asta e important. Grija asta sa o avem. |
Citat:
|
Uau, Topcat, suntem de acord cu faptul ca evolutionismul e total impotriva invataturilor Bisericii despre crearea si caderea omului! ;) Nu exista cale de mijloc.
Uite ce se intampla, eu nu vreau sa conving pe nimeni de nimic; sufar eu de patima mandriei, dar sunt, totusi, realista, dar exista oameni cu har si chemare sa faca asa ceva. Eu una nu as putea sa ii impartasesc cuiva experienta mea personala care ma face in mod constant sa cred in Dumnezeu si in invatatura Bisericii. Steindhart are dreptate, experientele personale sunt intransmisibile. eu imi apar doar Biserica si credinta si daca nu mi-ar face placere acest schimb de replici mai mult sau mai putin inteligente cu Topcat, nu i-as mai da nicio importanta. Pe mine ma intereseaza sa cunosc ce crede un ateu inteligent ca el, tocmai pentru ca in ochii unui om foarte putin credincios (nu chiar ateu, ca Topcat) si "inzestrat" cu o gramada de pacate, am gasit certitudinea ca Dumnezeu ne-a creat pe toti. mi-e simpatic Topcat si imi face placere sa il contrez (cand nu sunt prea iritata de niste absurditati), desi mi-e clar ca orice as spune eu si orice ar spune el, credintele noastre nu se schimba. Pentru asta e nevoie de ceva mult mai mare, dar minuni se intampla in fiecare zi. Eu sunt sigura ca Topcat va gasi candva calea spre Adevar si cand o va gasi, va crede din toata inima lui. |
Citat:
Dar se pare ca or fi gasit catolicii vreo portita, ceva. |
Citat:
|
Citat:
Eu am dat o ipoteza mai demult care ar impaca si capra si varza, in care caderea sa fie interpretata ca aparitie a constiintei, care a dus la nelinistile existentiale ale omului, care acum tinde spre starea de liniste si, practic, impacare cu sine, pe care o au animalele si o avea si omul inainte (cind defapt nu era om, dar asta conteaza mai putin acum). |
Tu nu intelegi ce zic? Eu vorbesc de faptul ca noi cunoastem trecutul pana la un anumit punct in timp (nu-mi zice acuma ca il cunoastem in infinitul trecutului) INAINTE de acel punct in timp, stiinta nu mai stie nimic. De aia nu se mai poate baga. Asa ca nu are cum sa explice caderea sau ce era inainte de cadere.
|
Citat:
In plus, noi credem ca odata cu caderea universul s-a schimbat. A fost o catastrofa cosmica - iarasi, depasind planul material, dar inglobandu-l. Eu cred (este o interpretare - nu numai a mea - posibila, exista si altele) ca odata cu caderea lumea s-a schimbat si retrospectiv, a fost o cadere si intr-un alt plan materialo-temporal. Stiinta vede doar niste urme in planul nostru. |
Citat:
Am spus, singura asemanare cu caderea voastra ar fi aparitia constiintei, momentul cind omul constientizeaza pacatul si aparitia moralei constiente(desi stiinta spune ca acest moment nu e unul punctual, dar putem trece asta acum cu vederea). Iar acum omul ar incerca sa scape de pacat, prin asta sa ajunga la Dzeu, sa ajunga in starea de dinainte de constientizarea pacatului. Fani, ideea ta cum ca pacatul a avut loc nu-stiu-cind si ca apoi a fost propagat in timp e un SF. |
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 13:05:28. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.