![]() |
Citat:
|
La urma urmei ce ar mai conta o 'cearta' in plus?
Ce mai conteaza inca o contrazicere in opinii,la cate sunt pe aici? Dar nu trebuie sa uitam ca nimeni nu vorbeste pt sine ci pentru zidirea celorlalti ! Eu consider drept ca pe acest thread privitor la judecata aproapelui ,sa analizam insusi judecata. Caci aceasta e un cancer care mananca toate bunele intentii cu care intram pe acest forum. Dar vezi,nu teoretic sa o analizam,si apoi sa intram pe alte threaduri si sa continuam acest sport,de a te inalta mereu peste celalalt,si care nu isi are originea decat in mandrie si slava desarta. A nu judeca trebuie sa devina un mod de viata,sapat in inima ta,la fel cum este a iti iubi copilul,sau a te apara. Si sa nu gandim ca ,da,e bun acest principiu,dar trebuie sa fac cate o exceptie pentru a corecta pe aproapele.NU! Chiar cu riscul de a nu ne indeplini rolul de a atrage atentia celor care gresesc,sa incepem prin a nu judeca pe nimeni,fara nici o exceptie,si pentru nici un motiv. Tine-ti dar acest post al judecarii aproapelui ,si nu va ingrijorati ca astfel nu veti putea sa ii comunicati parerile voastre despre greselile lui.Dumnezeu va va da calea de sti cum sa il corectati,daca voi,din adancul sufletului veti vrea sa nu il judecati. |
Draga Iustine, cam tardiva interventia ta, caci intre timp s-a ajuns la un numitor comun. Au fost mai mult tratative, nu judecati. S-au judecat faptele , vorbele, nu persoanele. Dar iti multumim ca ti-ai spus parerea.
|
Citat:
Noi doar ne simtim judecati ! |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Ooo de ar sti acesti micuti sa isi insusasca critica,si sa zica :<<are dreptate fratele ca zice de mine,ca sunt mult mai pacatos si mai nedrept decat zice el>>.Atunci nu ar mai exista nici aceste repetate contraziceri,si cel care a vrut sa atinga,se va retrage descumpanit. Hbar n-am 'ce' sa vorbesc,dar ma intereseaza mult 'cum' vorbesc.Si tare as vrea sa nu nedreptatesc pe nimeni! |
Citat:
Dar vine gandul cel bun si imi spune :"Rusine nu ti-ar fi?chiar azi te-ai spovedit pacatosule ,si te pregatesti de Cina Domnului ,si stai aici si necajesti pe fratele tau care pe drept ti-a atras atentia? Recunoaste-ti gresala si du-te mai bine si da slava lui Dumnezeu." Pe care din ei ii voi asculta? Iertare frate! Aceasta e si cu judecata ,Oricand O PUTEM BIRUI,ASTA VROIAM SA SPUN. |
Citat:
|
Citat:
Dar spune-mi, te rog, Iustin, tie iti este frica sa fii criticat?!? Stii, dupa razboi multi eroi apar... Daca vezi pe cineva adus de spate, si riscand sa se cocoseze de-a binelea, ce faci? a. il lasi in pace, din mila? b. ii spui: Indreapta-ti spatele frate! Altfel te vei cocosa de tot. Cu tot riscul, de a fi interpretat gresit, as apela la a doua varianta; caci nu astept laude, ci vreau sa-l ajut sa se indrepte. Intr-un tarziu va intelege ca i-am vrut binele. In asemena caz tacerea ar fi egala cu indiferenta. Dar tu ce ai face? |
Citat:
Asa ca ma voi apleca de spate,ma voi cocosa ,si ii voi spune: "frate,ce stramba e lumea!" :) |
Citat:
Dar asta e tendinta, ca lumea sa se cocoseze tot mai tare si sa i se para ca e normal. Mie duhovnicul altceva mi-a spus si m-a invatat sa fac. Si am canon sa citesc zilnic din Sfintii Parinti, tocmai pentru a nu ma cocosa. Dar, fiecare cu ce i-a spus duhovnicul. Mi-a facut placere sa schimb mesaje cu tine, Iustin. Noapte buna si Doamne ajuta! |
Nu judeca ,ca sa nu fi judecat!
Aceasta am primit si pe aceasta o tin. Si tot ce s-a zis dupa aceasta porunca,incerc sa o armonizez cu aceasta porunca de capatai a Domnului.
Daca se da liber la a ii corecta pe ceialalti ,si a le atrage atentia,cu placere,ma bag si eu ! Dar pastrez in minte mereu porunca Domnului ,si prefer sa nu fiu judecat de El,decat sa fiu judecat ca poate l-am invatat prost pe celalalt,si poate eu insumi sunt mai ratacit ca el. |
M-a uns la suflet acest mesaj...
Cum spuneam....nu sunt de multa vreme pe aici, dar am vazut destule care nu mi-au placut (nu rimeaza deloc cu crestinortodox - numele forumului), de aceea am si intrat pe subiectul acesta.
Tot citind am vazut mesaje impresionante de la OmuBun, ceea ce ma face sa cred ca si-a ales corect acest ID...Dar primul in top (glumesc cu expresia) este acest mesaj care m-a impresionat prin umanitate si prin intelegerea adanca (dupa parerea mea) a ceea ce inseamna credinta, credincios, dragoste...Pentru ca foarte multi dau citate, asa cum spunea si Sophia, iti "dau cu biblia in cap", dar din mesajele lor moralizatoare si seci nu se vede nici un pic de dragoste. Mi se par un fel de tocilari ai ortodoxiei. Eu am observat doar mandrie: eu nu sunt pacatos, pe cand tu esti!!!, eu stiu pe cand tu nu stii, eu vreau sa invat, pe cand tu nu vrei...tu vorbesti, mai pacatosule? tu ma inveti pe mine??? si variatiuni pe aceeasi tema, implicand judecarea fara drept si cu duritate a aproapelui. Foarte multe mesaje ale unor astfel de "titani" ai forumului (nu dau nume, ca se deduc cu usurinta) mie mi-au inspirat doar ipocrizie, fariseism, mandrie, rautate....Poate m-am inselat eu, bine ar fi!!! Din pacate, din cate observ eu, ortodoxul tipic, scolit la facultati de religie si seminarii, dus la biserica, postit etc....este foarte ingropat in forma...dupa umila mea parere multi pierd fondul. Ca in orice profesie sau meserie, multi sunt chemati, putini alesi... Marimira a exprimat-o foarte frumos, sensibil si poate vor intelege si cei neintelegatori...ca mai sunt si pacatosi printrei ei, cei mantuiti...;) Cu alte cuvinte, atentie: pacatosii sunt printre voi!!!! Scuipati in san si feriti-va!!! Citat:
|
Frumos spus...
Si cand e spus asa si nu cu rautate, parca suna altfel....te aduce la adevar! Eu personal stiu ca as putea face mai mult si din cand in cand mai fac. Dar cu regularitate, nu-mi pun problema, fiind vorba intr-adevar de confortul personal...Merita meditat la ceea ce spui!
Citat:
|
Mi-a placut abordarea. Una din tocilarele ortodoxiei?! Eu cred ca multi dintre sustinatorii teoriilor de pe acest forum, nu au o viata reala...fie ea mai buna sau mai rea! Din pacate!
Citat:
|
Of, Doamne....
Mesaje din astea cu "la noi acasa"...sunt exact de genul cine n-a mancat salam cu soia nu are voie in Romania sau de ce sa voteze romanii din strainatate? Ei ce treaba au? Este vorba de romanisme....Or fi avand sau nu legatura cu ortodoxia, nu stiu, ca sunt si romani catolici (ce-i drept, provin in general din nemti, unguri si alte nationalitati si diferenta se vede). Nici nu stiam ca nu ai voie sa-i treci pe pomelnice pe desfranati sau alcoolici...Doamne fereste!!!! Dar preotul nu stie, atunci daca eu il scriu pe Costel despre care stiu ca e alcoolic, inseamna ca e pacatul meu??? Doamne....mare ti-e gradina!
Citat:
|
In sfarsit...autocritica si introspectie! Se vede si barna din ochiul propriu....Bravo, putini au curajul....
Citat:
|
Draga Nemuritorule, dar nu ai observat ca omul este boss??? Ce a zis el e sfant....Oamenii isi dau nick-uri ca noi sa intelegem ceva din ele, nu??? Intram aici mai noi si nu observam cine este seful? Se poate??? ;)
Citat:
|
Ma bag si eu in seama (vorba aia: buna! sunt noua...)....Ii explicam si Nemuritorului ca nu trebuie sa uitam cine este seful...(boss). Omul daca si-a luat acest nick vrea sa fie respectat, nu? Si noi ignoram aspectul...
Citat:
|
Ce mesaj frumos...Mai ales ca este trecut prin experienta proprie, asa cum solicita Sophia si nu neaparat prin citate si trimiteri la diverse scrieri....M-a impresionat si ar merita lecturat de multi, sper sa o faca...
Citat:
|
Fericiti cei blanzi...
Citat:
Extraordinar mesaj! Mi-a atins sufletul. Multumesc pentru invatatura. Si vreau sa cer iertare celor pe care i-am lezat in mesajele mele, cu voie sau fara voie. Iertati-ma! Va rog sa ma credeti ca dorinta mea initiala a fost sa fiu si eu de folos. Nu m-am priceput sa o spun. Nu m-am priceput nici sa o fac. E vina mea ca am facut altceva. Inca o data: Multumesc, Caminaris! Si multumesc Gabriela4ever, ca ai readus acest mesaj. Sofia, iarta-ma! |
Citat:
In acest mesaj ai multa dreptate, dar trebuie sa intelegi si tu si altii un lucru. Poate ca nu este tocmai crestin, dar este f.real si omenesc. Acesti micuti, printre care ma vad si pe mine, au si ei un suflet si este posibil ca tocami sa aiba aceste stradanii tot timpul, in viata reala. Primesc lovituri si refuzuri si incearca sa le inghita, sa se vada pe sine, sa mearga mai departe, sa functioneze, sa caute sa se indrepte, sa faca tot posibilul. E posibil insa si omeneste, ca la un moment dat paharul sa se umple si atunci e greu de stavilit ceea ce da pe dinafara. Si atunci se poate ajunge si la boala de suflet, depresii, etc. Omul nu e din fier, iar sufletul (la multa lume, poate nu la toti), este f.firav. Si nu se vindeca usor pe urma, daca se vindeca vreodata. De aia cei mici mai izbucnesc si ii doare rau. Si critica, acolo in sufletul lor si-o insusesc, sa stii. Ei stiu ca sunt mici si nu stiu multe si ca sunt pacatosi. @ toti - si mie mi-a placut mesajul lui caminaris si m-a impresionat. Asa imi doresc sa fie pe un forum crestin, asa mesaje. Vorbe bune si fratesti intre oameni si nu cerc de teologie. De asa sfaturi si vorbe avem nevoie. Multumesc Caminaris inca o data. Dumnezeu sa-ti ajute. |
@Iustin si Anca - nu mai stiu cine a venit cu pilda cocosatului.
Exista inca o posbilitate de a-l ajuta, dar depinde de om. Eu una as incerca sa-l ajut mai inati cu ce are nevoie practic. Si as incerca sa-i vobesc bland, incercand sa aflu despre suferinta lui: cauze, origini, sa-i dau ceva sfaturi daca ma pricep, din acelea simple, omenesti. A nu-l baga in seama nu este bine, la fel cum a da sfaturi pe ton aspru ("indreapta-te frate...") nu este bine. Nu stii ce este in sufletul sau, nu stii ce dureri are. Crezi ca el nu stie deja ceea ii dictezi tu? Si daca nu poate s-o faca? Depinde de natusa cocosarii. Anca, eu nu stiu ce duhovnic ai si cum te sfatuieste. Poate ca tie asta ti se potriveste, sa citesti. Dar nu sunt de acord cu cocosarea. Mai intai ca nu cred ca la tine este vorba de asta, de o cocosare spirituala ma refer. Dar poate ca ma insel, nu te pot evalua decat prin prezenta ta aici pe forum si asta nu ne arata in lumina reala. Ceea ce scriem reflecta de multe ori interiorul nostru, problemele si nu felul in care suntem noi intr-adevar. Smerenia si iubirea de aproape pentru mine sa face prin cocosare, prin coborarea la nivelul celui suferind, cazut. A sta cu spatele drept si privind in sus este omeneste si firesc, dar nu a privi pe cineva de sus, de la distanta. Nu stiu exact la ce se referea duhovnicul tau cu incovoierea. In pilda cocosatului este vorba de altceva insa, de pozitia fata de aproapele. Dar stiti voi ceva: Am invatat aici (unde locuiesc acum) lucruri noi si ciudate pentru mine. Aici lumea este impotriva sfaturilor si criticilor. Daca cineva este in suferinta, sau face o greseala, aici metoda este de a-l lasa in pace. Eu am vrut de cateva ori sa fac asa cum stiam eu, cum se face la noi: sa merg sa-l mangai, sa-l ajut, sau in cazul de greseala sa-i spun c-o face , sa-i dau sfat. Am fost oprita si de cei din jur: "lasa-l in pace, nu ai dreptul sa dai sfaturi, trebuie sa se descurce singur", si chiar cel in cauza a refuzat si s-a incuiat. Asa ca eu pana la urma nu stiu cum e mai bine. Crestineste este sa ajuti si eu asa imi si doresc daca am nevoie. Cu sfatul...cam delicat. Depinde de situatie cred (cum il dai, cui il dai etc.) |
@Mishi - te iert si iti intind mana. Nici n-am fost suparata pe tine.
@pentru voi toti Eu va intind mana pacii. Nu tin suparare. Sa mergem sa ne impartasim in pace. Eu...maine. |
Pentru cei, care cred ca trebuie doar sa tacem in orice situatie:
Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel Cap. 11 19. Căci trebuie să fie între voi și eresuri, ca să se învedereze între voi cei încercați. |
Citat:
|
Citat:
Galateni 6,14.Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume! Deci "rastignit" nu "zamislit". |
Citat:
oricum este in comentariile patristice. Nu stiu daca mai am timp sa caut pana maine seara de cand mi-am impus post de forum. |
Citat:
Macar pentru noi care ne pretindem a fi adevarati crestini ortodocsi saptamana asta sa nu insemne numai curatenie in disperare( in casa) si facutul mancarii cat mai multe, neglijand aspectul spiritual. Macar acum sa ne ingrijim mai mult de suflet ca Maria si sa o lasam pe Marta sa ia pauza. Serviciu, daca putem sa participam la denii ( daca nu, sa fim cu gandul in biserica), citire din Sf. Scriptura, rugaciune , meditare la Patimile Domnului. Saptamana asta e plina de emotie sfanta, e o perioada unica in an, sa ii acordam atentia cuvenita. |
:63::6::6:
Citat:
|
Citat:
Si va cer iertare tuturor daca v-am suparat. Uneori sunt cam repezita. |
Si eu as fi vrut la fel,sa ma abtin de la acest forum in saptamana care vine.Oricum nici nu e timp ,caci slujbele sunt in fiecare zi,si dureaza pana tarziu.Iar daca mai pui si postul ,si servicul care il are ,clar ca nu mai e timp.In plus si sufletul cu care vii de la aceste slujbe,numai la stat la despicat firu in patru nu te mai impinge
Dar daca m-as abtine,as recunoaste ca acest forum e ceva rau.As recunoaste ca e o patima de fapt,care ma stapaneste.Eu sunt convins insa,si de menirea pozitiva a acestui forum ,ca el suplineste poate o lipsa din viata noastra.Asa ca as vrea sa il port cu mine chiar si in saptamana mare,sa nu ma rusinez de nimic ce e uman in noi. Si as vrea sa folosesc chiar si acest forum pentru a aduce ,daca mi se va da,cuvinte de slavire a jertfei Mantuitorului,de cainta si durere pentru mizeria cu care l-am primit noi ,oamenii. Ceea ce stiu insa sigur ca ar trebui sa ne abtinem,macar aceasta saptamana,sunt discutiile contradictorii si fara sens,si orice urma de judecata care sa o mai aducem aproapelui nostru,si in viata reala,dar chiar si aici pe forum. Sa ne abtinem chiar si sa mai corectam pe aproapele(macar o saptamana) ,,sa fim plini doar de dragoste si solidaritate umana,si dornici mai bine la a spala picioarele aproapelui nostru,indiferent cine este el. Caci jertfa Mantuitorului s-a facut totusi cu multa durere,si coplesiti de aceasta durere ,suferita numai si numai pentr noi,sa ne iubim smeriti unii pe altii |
Doamne ajuta!
Citat:
Cred ca, de fapt, multi dintre noi am intrat pe forum si ca sa gasim parteneri cu care sa impartasim ganduri, bucurii, dureri, - dar si cautand putina iubire - iubire frateasca, crestina; cautand sa facem un schimb de idei, dar si prietenia celor cu care, eventual, vorbim "aceeasi limba". Imi pare rau ca am pasit cu stangul in acest forum. Sper ca intr-o zi sa gasesc iertare, si, poate si prieteni. Si inchei, adresandu-va tuturor "blestemul" :)) parintelui Cleopa: "Manca-v-ar Raiul sa va manance!" |
Citat:
|
Doamne ajuta !
Citat:
Multumesc de intampinare si de vorba buna! Ca e tare buna de suflet. Doamne ajuta ! |
Fiecare face asa cum simte ca este mai bine pentru sufletul lui.
Mie mi-a placut ce faceau calugarii din manastirea parintelui Zosima din viata Sfintei Maria Egipteanca in timpul Postului Pastelui : se retrageau in pustie fiecare separat cu putina hrana uscata. Oare daca se rugau pt. un timp separat in pustie inseamna ca nu isi mai iubeau aproapele? Oare daca se retrageau din manastire pt scurt timp inseamna ca nu le era de folos manastirea? Nicidecum. Pur si simplu, asa respectau ei acea perioada. Eu zic ca e un timp pt. toate: si pentru martusrisire si pentru retragere ,,in pustieŽŽ. |
Citat:
"Facem dragoste pentru aproapele cand il ajutam sa se indrepte pe calea cea buna, nu cand il lasam neindreptat, ca sa nu-l deranjam". Pe mine m-a convins. |
Citat:
Curata-te pe tine - > Apoi indreapta-i pe ceilalti. Cand se zice ca suntem datori sa ii indreptam pe ceilalti,se vorbeste despre efectul final,despre rodirea noastra. Dar,nu vom putea ajunge la aceasta minunata lucrare,a indreptarii aproapelui,fara sa ne curatim pe noi insine,cu platosa curateniei,si fierul smereniei. Multi pot zice ca indrepata pe aproapele,dar rezultatele sunt singurele care spun care este adevarul. A atrage atentia,nu inseamna ca l-ai indreptat deja pe celalalt.E mult mai complicat.Si ,in aceasta misiune grea,a atrage atentia pur si simplu,poate devni chiar contra-productiv . De aceea si ap Pavel spune"bucura-te cu cel ce se bucura,plangi cu cel ce plange,si fa-te tuturora totul,ca sa castigi pe unii" |
Citat:
Si ce alte fapte de milostenie vom mai putea face, care sa ne duca la usa raiului, daca pe aceasta o amanam pana la calendele grecesti?!? Poti sti tu oare cand te vei fi curatat pe tine, ca sa incepi atunci sa te ocupi si de altul? Si stii tu cate zile ai, ca sa rezervi unele si pentru dragostea de aproapele? E posibil sa nu ne curatim de tot niciodata, sau prea tarziu printr-o boala... Dar fiecare sa asculte de duhovnicul lui. Asta e cel mai sigur. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 00:15:36. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.