![]() |
Citat:
|
Citat:
|
pt. solentina
Citat:
Nu-i nimic,renunt la subiect. Constat insa ca esti amabila si elganta,nu te superi si ai buna vointa.Lucru care mi se pare f. bun pe linga atitudinea etern polemizatoare. Cred ca ai sesizat si tu ca aici pe forum daca te lauda cineva...vai ,vai, cum este,se raspunde politicos si chipurile retinut.Dar daca iti arata cineva vreo greseala ,apai si-a dat foc ,ca urmeaza o serie de explicatii si apoi reveniri si iar explicatii pina te lasi pagubas. Sa nu cumva sa ii arati cuiva greseala sau sa indrasnesti sa-i spui ca a gresit ! Chiar avem o sora,aproape tipica, care se exprima frumos in scris ,face sa zicem asa ,,leteratura" buna,dar daca indrasnesti sa o contrezi revine cu explicatii iar si iar reexplicindu-se si traducind din romana in romana ca si cum noi nu ar trebui sa intelegem scrisul decit in modul cum doreste ea. Este adevarat ca exprimarea in scris este mai laborioasa de cit cea pur verbala,dar ce sa facem ,asa este pe forum! Ca la voi la biserica se procedeaza asa,cum descri,ca modul acesta simti ca va uneste,ca ati primit aprecieri chiar din tara,ca ai sesizat ca astfel este mai bine decit se procedeaza in vechea Dacie... ce sa zic,cred ca este bine,oricum tu nu poti controla situatia si facind parte din sisten iti trebuie mult realism si avans duhovnicesc ca sa-ti dai seama. Cam asa se intimpla si in tara cu cei ce ne conduc: sondajele de opinie arata ca cei mai multi suntem de acord ca mergem intro directie buna sociala ,desi jucatorii scenei politice nu sunt loiali pina la capat natiunii... iar noi credem ca in general este ...bine... si traim bucurosi. Nu doresc sa te necajesc. Este o parere,a ta, iau act de ea, o apreciez intr-un anume fel si... sa fim sanatosi amindoi !Daca este sa ne luam dupa celebrul principiu filosofic cum ca unitatea si lupta contrariilor determina progresul ...sa asteptam ca si in viata duhovniceasca sa facem astfel progres, din cauza contrariilor. Cu toate ca in acest tip de viata se aplica alte reguli(care tin cont de existenta vrasmasului- iar filosofia nu).Cea mai expresiva ,dupa parerea mea, este ca: din lada cu mere se scoate in tot deauna marul stricat, ca sa nu le strice si pe celelalte! Sa ne auzim cu pace si bine! La pagina 61-63 din arhiva de articole ale site-ului gasesti interviul cu parintele Calcui ,despre deasa impartasanie. Poate fi un reper. Pe parintele cred ca-l sti ! |
Citat:
Referitor la pacate ,nu am inteles ce doresti sa afli iti raspund asa cum fac eu ,fata de parinte spun tot ce fac si bune si rele ,deci tot ce mi se intimpla in intervalul de la ultima spovedanie.Si o fac des cam la doua saptamani ,de multe ori nu e nevoie mi-o zice si preotul dar ma simt eu impacata asa.Voi vreti sa ma judecati e problema voastra eu oricum imi stiu calea.Am o familie frumoasa cu un copil reusit ,20 ani de casatorie ,o casatorie frumoasa si linistita .Totul s-a bazat pe respect si increderea fata de celalat.Mergem impreuna la biserica ,baietelul meu cint la strana cu cintaretii si de foarte multe ori la ajutat si pe parinte in Sfintul Altar ,asta cin dascalul era ocupat ,el din pacate trebuie sa si munceasca sa isi intretina familia ca la biserica nu are salariu si preotul traiesti din ce da lumea la biserica ,nu are salariu ca cei din tara.Poate si de aceea suntem asa uniti.Uite am sa iti spun o situtie care mi s-a intimplat astazi si cu asta inchid .Dupa ce s-a terminat slujba cind sa plecam acasa nu am mai gasit masina ,da ne-au furat -o si o aveam parcata linga biserica,numai ca pe hoti nu ii interseaza lucrul acesta ei isi vad doar scopul lor.Imediat parintele a fost alaturi de noi si lumea din biserica la fel au incercat sa ne consoleze ,i-am linistit pe toti pentru ca noi ne-am impacat imediat cu situatia.Asa a fost voia lui Dumnezeu si probail asa a fost sa fie ,chiar asta poate sa fie si o incercare sa vada bunul Dunbezeu cum trecem peste necaz.Daca EL a vrut sa imi dea palma asta eu o accept cu bucurie ,nu ma voi pune impotriva Lui,daca suntem sanatosi o sa luam alta ,oricum vroiam sa ne cumparam o alta pentru ca aceasta aveam probleme cu ea si sotului ii trebuia pentru munca.Aici distantele sunt mari si daca nu ai masina nu poti ajunge la lucru ,nu e ca acasa ca masina la multi e un moft ,la noi nu,e o necesitate.Am fost la politie preotul ne este martor ca e posibil ,ca cei care au luat-o e pentru a comite o spargere in alta parte si dupa o arunca sau ii da foc si daca noi am denuntat furtul suntem absolviti de tot ca eu nu pot raspunde pentru fapta altuia.Aici se practica mult acest lucru.Asta e lumea lui 2009 si trebuie sa traim si noi bunii printre cei rai.M-am rugat pentru toti astazi la biserica si pentru voi ,sa aveti sanatate , pace sufleteasca si liniste in casele voastre .Cu mare bucurie va trimit asta si te mai rog ceva incearca sa citesti de pe sit-ul Cestin -ortodox despre viata sfintilor Sf Leon al Cataniei ,Sf Agata si Sf Ambrozie de la Milano si cauta si cuvintarile lor sa vezi ce zice la Sfinta Impartasanie .Va iubesc pe toti si imi cer iertare de la voi ,va doresc sanatate si va rog din suflet sa nu va mai certai pe forum intre voi ,haideti sa dam totul uitarii sa facem cu m cere Domnul "Iubitiva unu pre altii".Doamne ajuta |
pt. solentina
Citat:
|
Solentina, la impartasanie saptamanala, trebuie si spovedanie saptamanala. Impresionant, daca voi reusiti acest lucru. Practic cand faceti spovedania, inainte de Sf. Liturghie?
am incercat sa intru pe site-ul bisericii voastre, dar nu am reusit; vrei te rog sa ne dai adresa site-ului? Mi-ar face placere sa vad cum se organizeaza o biserica ortodoxa in Spania. Noi nu am ajuns la asa performante si poate avem ceva de invatat. ai spus ca aveti preot tanar. De cand il aveti si cat de tanar e? Iarta-ma ca pun atatea intrebari, dar as vrea sa vad care e "cheia succesului", caci din cele citite imi pareti o parohie f buna. |
Citat:
|
Adresa este incompleta. Incearca s-ao accesezi in felul in care ai scris-o si vei vedea ca nu poti intra pe site. Lipseste ceva.
|
link
Am incercat sa accesez link-ul. Nu se deschide nicio pagina... :20:
|
Citat:
|
Multumesc, Solentina; eu duc dorul unei asemenea biserici.
Da, varsta preotului este importanta... Nu ma pot transpune total in situatia bisericii voastre, caci la noi conditiile difera. Daca sunteti o parohie mare, nu imi dau seama cum se pot spovedi toti inainte de Sf. Impartasanie, caci asta cere timp. Nu ma indoiesc de spusele tale; doar nu-mi pot imagina cum se rezolva practic spovedania tuturor in fiecare saptamana. Pentru mine e o situatie "de vis", sa ma pot spovedi saptamanal si sa ma pot impartasi oricand. Ma multumesc cu cele 4 posturi si multumesc lui Dumnezeu ca am si atat. |
Pentru ca tot se vorbeste cu Doamna Solentina,tin sa-i multumesc si eu pe aceasta cale pentru ceea ce a facut pentru sora mea care se afla tot in Italia.Sa va ajute Dumnezeu si sa va dea sanatate !imi pare rau sa aud de problema cu masina.
Cred ca este o parohie cu oameni extraordinari din moment ce Solentina face parte dintre dansii! Si preotul,desi este tanar cred ca are intradevar har,din moment ce a simtit ca Solentina se ruga profund pentru o alta persoana aflata in nevoi. A miruit-o o data ,apoi s-a intors si a mai miruit-o inca o data!Intru folosul crestinei pentru care se ruga,sora mea Maria. Va multumesc,Dumnezeu sa va ajute sa va rezolvati si aceasta problema. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
raspuns
Dragii mei va dau dinou pasii sper ca de data asta sa vedeti eu am intrat foarte usor..Scrieti direc direct parohia ortodoxa catania si va aparea pagina cu Biserica Ortodoxa Romana Sf.Agata.apoi pe lista in jos puteti deschide Parohia ortodoxa romana din catania aci veti descoperi un pelerinaj pe care l-am facut la o Minastire in zona Calabria.mai este si youtube-psaltii catedralei patriarhale in catania ,asa e trecut cu litere mici.Sper ca de data asta sa reusiti.Mai vorbim Doamne ajuta.
|
Catania
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
parohie
Citat:
Sa va dea Bunul Dumnezeu bucurii duhovnicesti si impacare cu adevarat frateasca in sanul parohiei! Doamne ajuta! |
Referitor la subiectul topicului
Într un dialog cu părintele Arsenie Papacioc , acesta amintea că unii au un principiu stupid : să te împărtășești pentru a recupera timpul cât ai stat neâmpărtășit. Depinde , spunea Sfinția Sa, de căința fiecăruia . Depinde și de el cum plânge, cât îi pare de rău și lui de ce a făcut. Nu timpul decide, ci sfărâmarea inimii, pregătirea ta interioară. Că Seântul Ioan Gură de Aur întreabă: "Să spună : cine este pregătit pentru Sfintele Taine în fiecare zi ? " . Postul nu este condiția sine qua non. Dar, pentru că te mai smerește , pentru că ți-l recomandă duhovnicul, că e foarte bun ca mijlob, primește-l. Și aș vrea să știu cine a avut viață mai lungă decât cei care au fost mari postitori ?
|
Un articol de bun simț și folositor
Pe prima pagină a saitului Adrian Cocoșilă, semnează un articol interesant și de bun simț intitulat "Neparticiparea la împărtășire ". Am reținut un fragment ce poate spune multe : "Pentru neparticiparea la împărtășanie se invocă drept răspuns - oamenii nu sunt vrednici să se apropie de Trupul și Sângele Domnului. Sfântul Apostol Pavel spune că omul trebuie să se cerceteze pe sine atunci când dorește să se împărtășească , însă niciodată nu spune : < Voi cei vrednici împărtășiți-vă, iar voi cei nevrednici să vă abțineți>. Părintele Alexander Schmemann zice : < în întreaga creație , nimeni nu este vrednic ca prin virtuțile sale, să se apropie de Trupul și Sângele Domnului și ca urmare, pregătirea nu constă în calculul și analiza "pregătirii" și a "nepregătirii" , ci în răspunsul iubirii la iubire".
|
Si sa nu uitam Cristi ca in rugaciunile de dinainte de Sfanta Impartasanie sunt puse inaintea noastra numai exemple de oameni care au cazut deci nevrednici, insa s-au pocaint (femeia cea desfranata, talharul, etc. )
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Ceea ce curata Dumnezeu prin rugaciunile preotului nimeni nu are voie sa numeasca spurcat. Daca preotul care este duhovnic cu simtul raspunderii se face garant si se roaga pentru noi, putem dobandi iertarea pacatelor. Iertarea pacatelor se face prin pocainta, nu prin Sfanta Impartasanie! Sfanta Impartasanie ne ofera Har daca facem pocainta, adica ne ajuta sa progresam duhovniceste. Altminteri, toata lumea s-ar mantui numai luand Sfanta Impartasanie!
Vad ca incet si sigur ideile catolice patrund si la noi si asta nu e bine. Ori suntem ortodocsi si marturisim pana la capat acest lucru, ori schimbam denumirea site-ului. O ortodoxie cu practici catolice nu mai e Ortodoxie. |
Citat:
Asta e formula ortodoxa, nu catolica. Se vede si din rugaciunile dinainte de impartasanie pe care le citim acasa: ne rugam printre altele ca prin uimpartasanie sa fim curatiti de pacate. Pacatul nu este numai un acft concret, ci este boala fiintei noastre, departarea de Dumnezeu. Numai prin focul dumnezeiesc luat cu credinta si dorinta de a ne schimba se poate curata aceasta 'boala' a pacatului. Pacatele se iarta prin spovedanie, dar SI prin impartasanie. Impartasania e pecetea vietii noastre, e pecetea si a pocaintei noastre pe care o manifestam mai ales in taina spovedaniei, dar si in restul timpului. In multe locuri se practica impartasania deasa, si fara spovedanie necesara de fiecare data: Grecia, tarile arabe, tarile din Europa occidentala. A se citi scrierile parintelui Alexandru Schmemann in acest sens. Nu ne mantuim automat, luand impartasania, ci luand-o cu credinta si frica de Dumnezeu (cum se spune tot la slujba ortodoxa), si facand-o sa dea roade in viata noastra. |
Parintele zice mereu ca deasa Spovedanie este cheia intelegerii lucrurilor.
Spovedania curateste mintea si inima, in vederea primirii Dumnezeiestilor lui Hristos Taine. Din deasa Spovedanie va veni si o Impartasanie mai deasa, insa in timp, potrivit fiecaruia. |
Citat:
A nu se confunda obiectivitatea transformarii care este independenta de noi, cu 'subiectivitatea' lucrarii lor in noi (adica, ele nu pot da rod in noi daca noi nu facem la randul nostru un efort, daca nu 'conlucram' (sinergia) cu Dumnezeu. Aceasta conlucrare consta intr-o pregatire, prin pocainta, rugaciune si post (care nu trebuie sa fie neaparat post inainte de impartasanie, cateva zile, cum cer unii preoti in Romania; este o traditie romaneasca, pe care rusii de ex. nu o cunosc), dar si in viata de toate zilele, in felul cum il lasam pe Dumnezeu sa lucreze in noi dupa ce ne impartasim. Mie impartasania imi da putere si curaj. |
Sursele mele de informare sunt Scrierile Sfintilor Parinti, scrieri vechi care au trecut prin multe ,,filtre''. Ceva se intampla daca luam cu nevrednicie Sfanta Impartasanie, dar nu ceva bun, caci Hristos nu Se lasa batjocorit.
,,Trupul Stapanului vrand sa-l primesti spre hrana, Fii cu frica sa nu te arzi, ca foc este;" (din randuiala Sfintei Impartasanii) Alte citate nu am la indemana acum, dar nici prin cap nu-mi trece sa citesc scrieri actuale care orienteaza Ortodoxia catre ecumenism. |
Citat:
Mai lipsesc cipurile si pasapoartele biometrice aici :-) Ei, sigur, iti dau dreptate, se pot intampla lucruri rele daca ne impartasim cu nevrednicie, insa nu ce ziceai tu mai sus. Insa intrebarea este ce inseamna cu nevrednicie. Sf Pavel spune 'fara sa luam seama de trupul si sangele Domnului'. Nu stiu daca stii cartea sfantului Nicodim Aghioritul despre 'Impartasania frecventa' (a aparut pe romaneste intr-o colectie de la muntele Athos), in care sfantul argumeneaza ca trebuie sa ne impartasim cat mai des - dar sa si incercam sa fim vrednici de asta. Adica viata noastra sa se transforme impreuna cu impartasania. Asa sa fie! Doamne ajuta! |
O intamplare
Nu am avut timp sa citesc multimea de posturi referitoare la aceasta tema, am citit doar cateva si am recunoscut cele 2 atitudini referitoare la deasa/rara impartasanie.
Duhovnicul nostru (al meu si al sotiei) este pentru deasa impartasanie, desi nu impune asta fiilor lui. Astfel avem in biserica noastra cunoscuti care se impartasesc si de cateva ori pe an, dar avem si care se impartsesc de cateva ori pe saptamana. Eu personal, eram pentru o cale mai de mijloc, adica o data la o saptamana, sau doua. Cu timpul (anii), am ajuns sa ma impartsesc mai des, nu ca un "premiu" ci ca o "necesitate" sau mai bine spus "medicament". De multe ori m-am intrebat oare cum vede Domnul deasa mea impartasire. Daca printre duhovnici gaseam cu usurinta adepti ai desei impartasiri (bineinteles, cu pregatirea de rigoare) ma gandeam sa nu-mi atrag "mania Domnului" care "arde" pe cei nevrednici. Intamplarea urmatoare am primit-o ca un raspuns la framantarea mea. Era intr-o joi, cand la bisericuta noastra se tinea liturghie, eu ma pregatisem citindu-mi canonul si rugaciunile pentru Impartasanie. Dar in acea seara, am avut polutie sau scurgere. A doua zi dimineata, desi stiam ca Parintele ma mai oprise de la Impartasanie in astfel de situatii, am intrat la Dansul in Proscomidiar si i-am spus de problema mea. I-am cerut binecuvantare pentru a ma impartasii. (De regula nu sunt asa de nesimtit dar atunci doream mult sa ma impartasesc). Parintele mi-a spus ca il opresc canoanele, si ca mai bine sa vin in ziua urmatoare. Am iesit de la Parinte impacat si linistit cu hotararea lui. Slujba a continuat, iar atunci cand Parintele impartasea credincioasii s-a intamplate ceva care l-a facut pe Parinte sa se retraga cu Potirul in altar. Apoi, la urma, dupa ce a terminat de impartasit credinciosii m-a chemat si pe mine. Eu i-am adus aminte (discret) ca sunt oprit. Parintele m-a incurajat zicand ca asta-i voia Domnului. Ceva l-a facut sa se razgandeasca, nu stiu cand si cum caci nu mi-a spus nici mai apoi cand i-am cerut iertare pentru cele intamplate. Dar de atunci pastrez vie amintirea dorintei Domnului meu de a se uni EL cu mine nevrednicul. Nu sunt un cuvios, sunt un tata si un sot, cu un servicu lumesc. Un om lumesc intr-un cuvant. Dar totusi, Domnul a VRUT sa intre in camara inimii mele. Ma umplu de recunostinta ori de cate ori imi aduc aminte de aceasta. Cred ca judecatile Domnului sunt ca de la cer la pamant fata de ale noastre, cred ca Domnul se uita la inimile noastre mai mult decat la canoane si posturi, si mai cred ca si noi, care ades ne impartasim putem fi minutul asta purtatori ai Domnului in noi , iar in minutul urmator vanzatori ai Domnului Hristos (asemenea lui Petru caruia Domnul i-a spus "Inapoia mea Satano ca siminteal imi esti" asta la scurt timp dupa ce il laudase pentru marturisirea lui de credinta) In legatura cu postul inainte de Sf. Imaprtasanie as mai adauga ceva. Din cele cateva posturi pe care le-am citit am dedus ca lumea posteste chiar si 8 zile inainte. Parintele nostru nu cere asa ceva celor ce ne impartasim des, dar care tinem toate posturile de peste an, miercurea si vinerea inclusiv deoarece aceset zile de post insumate reprezinta mai mult de jumatate din zilele anului, si dupa parea Dansului, ar ajunge Sf. Impartasanie ceva obositor. Toate cele bune, Doamne ajuta! |
Citat:
Vasile multumim ca ai impartasit cu noi aceasta intamplare dar te rog sa fii mai explicit cind sa intors in altar poate dupa ce au trecut cei de la impartasit sau cum? Doamne ajuta |
Parintele meu duhovnic mi-a spus:"Setea si foamea un parinte o simte atunci cand un fiu are nevoie.Sfanta Jertfa a Domnului este medicina care vindeca toate,prin Hristos toate se curata si toate se indreapta,vindecarea vine prin El si in El se desavarseste totul si toate sunt ingaduite de la Dumnezeu pentru a ne smerii si a ne inalta in acelasi timp.".Deci daca ne impartasim des cu Sfanta Jertfa a Domnului,ne impartasim cu taina iubirii supreme a lui Dumnezeu,care impartasire,printre alte daruri are si pe acela ca ne ridica de la intelegerea prunceasca a vietii.
|
Draga frate, VasileVas!
Cred ca Parintele v-a impartasit pana la sfarsit, gandindu-se la pocainta si sinceritatea dv. de la Spovedanie.Indepartandu-va de la Sfanta Impartasanie ar fi insemnat predarea dv." in mainile vrajmasului", dupa cum spune Sf.Teofan Zavoratul.Domnul insusi, in mila Lui,a daruit insuflare si indrumare Parintelui privind modul in care sa procedeze.Doamne ajuta-ne sa ne amintim toate neputintele si pacatele pentru a ni le marturisi la vreme Parintelui nostru duhovnic! |
CANONUL 9 apostolic:
Toți credincioșii care intră (în biserică) și ascultă scripturile, dar nu rămân la rugăciune (slujbă) și la Sfânta împărtășanie, aceia trebuie să se afurisească, ca făcând neorânduială în biserică. (66, 80 Trul.; 2 Antioh.; 11 Sard.; 2 Dionisie Alex.) CANONUL 2 Antiohia : Toți cei ce intră în Biserică și ascultă Sfintele Scripturi, dar nu participă la rugăciune împreună cu poporul, sau se feresc de participare la Sfânta Euharistie potrivit oarecărei nerânduieli, aceștia să se lepede din Biserică, până când nu se vor mărturisi și nu vor arăta roduri de pocăință, și atunci rugându-se vor putea primi iertare. http://canoaneortodoxe.net/pdf/1.Can...Apostolice.pdf http://canoaneortodoxe.net/pdf/3.Can...e_Antiohia.pdf Parintele duhovnic mi-a recomandat cartea lui Ioan Ică jr. "Impartasirea continua cu Sfintele Taine. Dosarul unei controverse, marturiile Traditiei." A citit-o cineva? Parintele meu mi-a spus ca impartasania nu este un premiu pe care-l primim pentru viata noastra virtuoasa sau pentru nu stiu ce merite. Este conditia pentru a fi iertati de pacate, spovedania fiind mai mult o despovarare a constiintei. |
La noi la catolici, obligația este să ne împărtășim cel puțin o dată pe an, de preferință în timpul pascal, care se întinde pe o perioadă de 12 săptămâni centrată pe Sf Paști. Nu este recomandabil să ne împărtășim de două ori în aceeași zi, în afara unor situații absolut speciale și extreme.
Între minimul de "odată pe an" și maximul de "odată pe zi", frecvența împărtășirii este la latitudinea fiecărui credincios. Eu mă împărtășesc, de regulă, săptămânal, adică duminica, atunci când e obligatoriu să merg la Sf Liturghie, precum și în alte zile de poruncă, dacă nu cad duminica. Azi nu m-am împărtășit, fiindcă era coadă la spovadă și examenul de conștiință mi-a arătat că am nevoie de spovadă mai întâi. Tradiția catolică (pe care noi am cam pierdut-o) recomandă ca examenul de conștiință să fie vinerea, eventuala spovadă sâmbăta, iar cuminecarea duminica. |
Un studiu referitor la aceasta problematica. Impartasirea deasa / impartasirea rara: http://www.blog.teologie.net/2010/01...ne-impartasim/
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 22:33:27. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.