Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Celor din alte secte si culte - De ce v-ati [re]botezat? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7739)

Danut7 05.12.2009 21:10:45

Te rog nu ne mai spune povesti adventiste.

Daca ne-ar interesa basmele , ne-am pune si noi sa citim Fat-Frumos.

Ioana-Andreea 05.12.2009 21:12:52

Citat:

În prealabil postat de tricesimusseptimus (Post 188371)
Ce înțelegi prin "evenimente creștine"?
Și dacă este scris de "nenumărate ori", apare măcar o dată sub forma unei porunci (să zicem ceva asemănător cu porunca referitoare la sâmbătă)?

dar unde scrie "sa nu fumezi!"?

tricesimusseptimus 05.12.2009 21:25:34

Citat:

În prealabil postat de Ioana-Andreea (Post 188389)
dar unde scrie "sa nu fumezi!"?

Care e legătura?

Ioana-Andreea 05.12.2009 21:27:48

pai daca nu e porunca "sa nu fumezi" nu inseamna ca nu e pacat sa fumezi.Nu trebuie sa scrie explicit.

tricesimusseptimus 05.12.2009 21:38:08

Citat:

În prealabil postat de Ioana-Andreea (Post 188394)
pai daca nu e porunca "sa nu fumezi" nu inseamna ca nu e pacat sa fumezi.Nu trebuie sa scrie explicit.

Dar să-ți necinstești trupul, scrie că-i păcat?
Însă nu asta era problema. Problema era cu referire la "multele locuri" unde scrie de ziua întâia a săptămânii. Este menționat într-unul din acele "multe locuri" că trebuie păzită această zi?

Ioana-Andreea 05.12.2009 21:49:49

si crezi ca e pomenita prima zi din coincidenta mereu?

tricesimusseptimus 05.12.2009 21:53:28

Citat:

În prealabil postat de Ioana-Andreea (Post 188402)
si crezi ca e pomenita prima zi din coincidenta mereu?

Dacă acesta e argumentul tău, se întoarce împotriva ta: sâmbăta e pomenită de mult mai multe ori.

Ioana-Andreea 05.12.2009 23:09:44

Citat:

În prealabil postat de tricesimusseptimus (Post 188403)
Dacă acesta e argumentul tău, se întoarce împotriva ta: sâmbăta e pomenită de mult mai multe ori.

da,pt ca era ziua evreilor.
Si Duminica e a Legii celei Noi.Altfel,n-ar fi insistat sa spuna fix ziua.

tricesimusseptimus 06.12.2009 00:41:05

Citat:

În prealabil postat de Ioana-Andreea (Post 188430)
da,pt ca era ziua evreilor.

Sâmbăta a fost dată pentru oameni, nu doar pentru evrei (Marcu 2,27).

Citat:

Si Duminica e a Legii celei Noi.

Deocamdată, singura lege duminicală este cea a lui Constantin cel Mare la 321.

Citat:

Altfel,n-ar fi insistat sa spuna fix ziua.

Cine a "insistat"?. Pomenirea de câteva ori în Scriptură a primei zile a săptămânii (neînsoțită de vreo poruncă sau măcar vreun sfat pentru păzirea ei) o numești tu "insistență"?

AndruscaCIM 06.12.2009 01:45:00

Citat:

În prealabil postat de tricesimusseptimus (Post 188459)

Si deci inainte de anul 321 ce zi crezi tu ca era sarbatorita de catre crestini, Sabatul sau Duminica...tot nu vrei sa raspunzi? :65:

tricesimusseptimus 06.12.2009 01:53:31

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 188466)
Si deci inainte de anul 321 ce zi crezi tu ca era sarbatorita de catre crestini, Sabatul sau Duminica...tot nu vrei sa raspunzi? :65:

În primul secol doar sabatul, apoi sabatul și duminica în paralel.

Danut7 06.12.2009 12:23:07

Citat:

În prealabil postat de tricesimusseptimus (Post 188468)
În primul secol doar sabatul, apoi sabatul și duminica în paralel.

Fals, iara minti lumea?

Toate atestarile istorice si bisericesti arata praznuirea Duminicii de pe vremea apostolilor si din secolul I.Poate ca la inceput s-au tinut impreuna si sambata si duminica , prin prisma influentei iudaice.Aceiasi influenta care zicea ca trebuie sa ne si taiem imprejur si sa facem alte chestii(vezi Faptele Apostolilor).Oricum nu exista o dovada clara in Scriptura care sa ateste praznuirea sambetei in Noul Testament, mai ales dupa Invierea lui Hristos.In schimb apostolul Ioan spune ca era in Duh in Ziua Domnului.Aceasta este Duminica , "Dies Domini" de unde vine si numele de "Duminica".Inca de la primii parinti bisericesti,parintii apostolici ne este atestata praznuirea duminicii de catre Biserica si crestini.

Ioana-Andreea 06.12.2009 13:18:22

Citat:

În prealabil postat de tricesimusseptimus (Post 188459)
Sâmbăta a fost dată pentru oameni, nu doar pentru evrei (Marcu 2,27).

Cine a "insistat"?. Pomenirea de câteva ori în Scriptură a primei zile a săptămânii (neînsoțită de vreo poruncă sau măcar vreun sfat pentru păzirea ei) o numești tu "insistență"?

sambata pt oameni,nu oamenii pt sambata.
dc,atunci,nu scrie nicaieri si "in a 2a,3a,4,a zi"?

tricesimusseptimus 06.12.2009 14:16:06

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 188481)
Fals, iara minti lumea?

Toate atestarile istorice si bisericesti arata praznuirea Duminicii de pe vremea apostolilor si din secolul I.

Prezintă o singură dovadă. Sau poate nu știi ce înseamnă secolul I...

Citat:

In schimb apostolul Ioan spune ca era in Duh in Ziua Domnului.Aceasta este Duminica , "Dies Domini" de unde vine si numele de "Duminica"

Iarăși nu știi ce vorbești. Prima zi a săptămânii a primit numele de "Dies Domini" câteva secole mai târziu. În secolul IV încă i se spunea "Dies Solis". Încearcă altă șmecherie.

tricesimusseptimus 06.12.2009 14:17:10

Citat:

În prealabil postat de Ioana-Andreea (Post 188483)
sambata pt oameni,nu oamenii pt sambata.
dc,atunci,nu scrie nicaieri si "in a 2a,3a,4,a zi"?

Creștinii se raportau doar la Sabat, era cea mai importantă zi a săptămânii. Ziua de dinainte o numeau "ziua pregătirii", pentru că se pregăteau pentru sabat. Ziua de după (și ești pe cale să mai afli o noutate bine ascunsă de cei care vor să te țină în întuneric), era numită "prima de după sabat".

daaniell 06.12.2009 14:53:32

Vor fi multe, chiar foarte multe cuvinte..dar oare toate vor fi izvorate din lumina? Ajuta-ne Dumnezeule si tamaduieste ranile noastre, caci in intuneric fiind..vom putea noi oare vedea Lumina..indura-Te de noi si ajuta-ne.
De vom vinde o paine..ar fi inaltator, sa o putem darui..De vom vinde o mama..nu stim a iubi..De vom vinde sufletul..nu stim a ne smeri.
Intunericul nu va accepta un Cuvant al Luminii..aceasta fiind chiar lupta de veacuri, de ani si ani, de zi cu zi, o lupta ce se duce in fiecare clipa..el intunericul, inselatorul impotriva Celui ce ne este Tamaduitor, Mantuitor sufletelor noastre. Vicleanul nu poate sa accepte Cuvantul, caci in Cuvant e puterea, dar el vicleanul crede..se intreaba.si se cutremura.
Dragii mei frati, cei care ati parasit Biserica Ortodoxa, Cuvantul nu il puteti accepta..dar de intreba va puteti intreba si voi dragii mei..In tara mea este o Biserica Ortodoxa, in satul meu este o Biserica Ortodoxa..si au trecut mai bine de cateva sute de ani sa apara..asa cum a fost prescris, erezia. Intrebarea e aceasta dragii mei, pana sa apara toate aceste culte, care sunt mai mult decat lumina lumii pentru voi, oare nu a fost mantuire?
Oare nu ma consider mai presus decat Dumnezeu, oare nu ma fac eu pe mine dumnezeu, oare nu sunt tare egoist, sa cred una ca aceasta..cand cuvantul penticostal, baptist, adeventist..etc nici macar nu aparuse..exista atunci Biserica luptatoare, Biserica Ortodoxa, existau Sfintii, exista Maicuta noastra cea draga, Maica Domnului..caci Tu Doamne I-ai ales
spre mantuirea noastra, a pacatosilor..si bucuria noastra cea mare este aceasta..caci Ei toti Cei ai Luminii sunt vi si astazi, si precum a fost mantuire de cand e lumea e si azi aceeasi mantuire.
Si dragi mei, mantuire este numai si numai prin Cruce..aceea pe care voi nu o cinstiti..Caci Cel ce s-a jertfit pe Cruce aduce mantuirea..si nu faptele noastre..sau mandria noastra de a fi cineva..caci si de vom face ceva, sa ne consideram netrebinici si pacatosi..aceasta este smerenia, atat de straina ereticilor. Aceasta este inselatoria..mai intai au rupt Cuvantul, ca mai intai sa-si vanda ce au mai de pret. Caci dragii mei frati, desi stiti ca bilblia acesta pe care o tot purtati voi, a fost pangarita de mandria aceasta de om, dati cu pietre in ceea ce este Sfant. Oare cine are dreptul sa scoata macar un cuvant din Biblie, dar sa scoata Carti intregi? Oare cine poate sa rupa Cuvantul?
Dumnezeu in mijlocul nostru..Ajuta-ne Doamne, fie-ti mila de noi, iarta-ne si ne lumineaza..

Danut7 06.12.2009 16:58:14

Citat:

În prealabil postat de tricesimusseptimus (Post 188486)

Iarăși nu știi ce vorbești. Prima zi a săptămânii a primit numele de "Dies Domini" câteva secole mai târziu. În secolul IV încă i se spunea "Dies Solis". Încearcă altă șmecherie.

-Sf Ignatie, ucenic al Sf Ap. Ioan Evanghelistul, martirizat la 107 spune:,, Cei ce traiau in lucrurile cele vechi au ajuns la o noua credinta, nemaitinanad sambata, ci traind dupa ziua Domnului, in care a rasarit si viata noastra prin moartea si invierea lui Iisus Hristos.,,
-Sf Varnava-96: ,,Serbam ziua Domnului cu bucurie fiindca acesta e ziua in care a inviat Iisus din morti."
-Pliniu cel Tanar-113-scrie Imp. Traian ca ,,crestinii se aduna in ziua soarelui si canta lui Hristos si se feresc de orice lucru.,,
- Sf Iusin Martirul-153- scrie:In ziua numita a soarelui, cand Hristos a inviat din morti, toti crestinii de prin sate si orase si campii se aduna si serbeaza ziua Domnului.,,
-Sf Clement al Alexandriei-194-zice:,,Vechea zi a saptea n-a ajuns decat o zi de lucru si in locul ei serbam ziua Domnului cu totii.,,
-Tertulian din Cartagina-200- zice : ,,Duminicile noi ne bucuram si tinem invierea Domnului.,,

tricesimusseptimus 06.12.2009 17:35:38

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 188507)
-Sf Ignatie, ucenic al Sf Ap. Ioan Evanghelistul, martirizat la 107 spune:,, Cei ce traiau in lucrurile cele vechi au ajuns la o noua credinta, nemaitinanad sambata, ci traind dupa ziua Domnului, in care a rasarit si viata noastra prin moartea si invierea lui Iisus Hristos.,,
-Sf Varnava-96: ,,Serbam ziua Domnului cu bucurie fiindca acesta e ziua in care a inviat Iisus din morti."
-Pliniu cel Tanar-113-scrie Imp. Traian ca ,,crestinii se aduna in ziua soarelui si canta lui Hristos si se feresc de orice lucru.,,
- Sf Iusin Martirul-153- scrie:In ziua numita a soarelui, cand Hristos a inviat din morti, toti crestinii de prin sate si orase si campii se aduna si serbeaza ziua Domnului.,,
-Sf Clement al Alexandriei-194-zice:,,Vechea zi a saptea n-a ajuns decat o zi de lucru si in locul ei serbam ziua Domnului cu totii.,,
-Tertulian din Cartagina-200- zice : ,,Duminicile noi ne bucuram si tinem invierea Domnului.,,

Ți-am cerut o singură dovadă la minciuna asta:

Citat:

Toate atestarile istorice si bisericesti arata praznuirea Duminicii de pe vremea apostolilor si din secolul I.

Mi-ai adus 6, demonstrând totodată că nu știi ce înseamnă secolul I.
Bun. Să ne oprim doar la "dovezile" din secolul I. Dp-mi te rog lucrarea, autorul și pagina de unde ai luat primele două citate, apoi mai discutăm...
Următoarele citate demonstrează exact ce am spus: prima zi a săptămânii încă era cu numele ei păgân de "ziua soarelui".

Ioana-Andreea 06.12.2009 20:10:20

Citat:

În prealabil postat de tricesimusseptimus (Post 188487)
Creștinii se raportau doar la Sabat, era cea mai importantă zi a săptămânii. Ziua de dinainte o numeau "ziua pregătirii", pentru că se pregăteau pentru sabat. Ziua de după (și ești pe cale să mai afli o noutate bine ascunsă de cei care vor să te țină în întuneric), era numită "prima de după sabat".

N-am vazut sa scrie "ziua de dinainte",ci doar "in prima zi a saptamanii".Prima de dupa Sabat,da,dar dc crezi ca apostolii frangeau painea duminica?pt ca era ziua de dupa Sabat?daca respectau atat Sabatul,s-ar fi intalnit sambata

Ioana-Andreea 06.12.2009 20:13:21

Citat:

În prealabil postat de tricesimusseptimus (Post 188514)
Ți-am cerut o singură dovadă la minciuna asta:

Mi-ai adus 6, demonstrând totodată că nu știi ce înseamnă secolul I.
Bun. Să ne oprim doar la "dovezile" din secolul I. Dp-mi te rog lucrarea, autorul și pagina de unde ai luat primele două citate, apoi mai discutăm...
Următoarele citate demonstrează exact ce am spus: prima zi a săptămânii încă era cu numele ei păgân de "ziua soarelui".

In primul rand,oamenii nu sarbatoreau soarele,ci pe Hristos,deci nu mai exista paganism in asta,ci au eliminat adorarea soarelui pt a-L adora pe Hristos.In al doilea rand,Dumnezeu a ales ziua Invierii cu mult inainte sa apara cei care adorau soarele.Deci,idolatrii soarelui au aparut dupa,chiar daca,luandu-ne dupa ani,primii.Pt ca Iisus S-a nascut mai inainte de toti vecii.

Danut7 06.12.2009 20:19:07

Ignatie Teoforul - Epistola catre Magnezieni capitolul VIII

Varnava - Epistola lui Varnava 15:9

"Dumnezeu hotărăște din nou o zi, astăzi rostind prin gura lui David, după atâta vreme, precum s-a zis mai sus: "Dacă veți auzi astăzi glasul Lui, nu învârtoșați inimile voastre".
Căci dacă Iosua le-ar fi adus odihnă, Dumnezeu n-ar mai fi vorbit, după acestea, de o altă zi de odihnă.
Drept aceea, s-a lăsat altă sărbătoare de odihnă poporului lui Dumnezeu.
Pentru că cine a intrat în odihna lui Dumnezeu s-a odihnit și el de lucrurile lui, precum Dumnezeu de ale Sale.
Să ne silim, deci, ca să intrăm în acea odihnă, ca nimeni să nu cadă în aceeași pildă a neascultării," Evrei 4:7-11

Danut7 06.12.2009 20:25:43

Citat:

În prealabil postat de Ioana-Andreea (Post 188548)
In primul rand,oamenii nu sarbatoreau soarele,ci pe Hristos,deci nu mai exista paganism in asta,ci au eliminat adorarea soarelui pt a-L adora pe Hristos.In al doilea rand,Dumnezeu a ales ziua Invierii cu mult inainte sa apara cei care adorau soarele.Deci,idolatrii soarelui au aparut dupa,chiar daca,luandu-ne dupa ani,primii.Pt ca Iisus S-a nascut mai inainte de toti vecii.

Nu are nici o relevanta "numele zilei".In engleza duminica si azi se numeste "ziua soarelui".Nu numele zilei conteaza ci ceea ce reprezinta ziua.

tricesimusseptimus 06.12.2009 22:07:04

Citat:

În prealabil postat de Ioana-Andreea (Post 188547)
N-am vazut sa scrie "ziua de dinainte",ci doar "in prima zi a saptamanii".

Marcu 15,42

Citat:

În prealabil postat de Ioana-Andreea (Post 188547)
Prima de dupa Sabat,da,dar dc crezi ca apostolii frangeau painea duminica?pt ca era ziua de dupa Sabat?daca respectau atat Sabatul,s-ar fi intalnit sambata

Apostolii frângeau pâinea zilnic: Fapte 2,46

tricesimusseptimus 06.12.2009 22:08:33

Citat:

In primul rand,oamenii nu sarbatoreau soarele,ci pe Hristos,deci nu mai exista paganism in asta,ci au eliminat adorarea soarelui pt a-L adora pe Hristos.

Din păcate nu întru totul. Prin secolul IV în creștinism a avut loc o însemnată invazie păgână, oamenii nefiind dispuși să renunțe cu totul la această închinare solară. Însuși Constantin cel Mare- cel care a legiferat ziua soarelui pentru creștini, a fost un închinător al soarelui toată viața:

"Ca adorator al lui Sol invictus, Constantin era adeptul monoteismului solar de tendinta filozofica si considera ca aceasta nu este incompatibila cu credinta crestina, deoarece suprema Divinitas, din aceasta religie, nu-i parea deosebita de Dumnezeul crestinilor. Constantin n-a repudiat dintr-o data toata mostenirea paganismului si, la fel ca tatal sau, care fusese monoteist, el considera soarele ca mediator vizibil intre Dumnezeul suprem si oameni." (Eusebiu de Cezareea. Scrieri, partea a doua. Viata lui Constantin cel Mare.- stdiu introductiv de Prof. Dr. Emilian Popescu , traducere si note de Radu Alexandrescu. Ed. IBM al BOR, Bucuresti 1991, pag.31)

Citat:

In al doilea rand,Dumnezeu a ales ziua Invierii cu mult inainte sa apara cei care adorau soarele.Deci,idolatrii soarelui au aparut dupa,chiar daca,luandu-ne dupa ani,primii.Pt ca Iisus S-a nascut mai inainte de toti vecii.

Adoratori ai soarelui au existat și înainte de Hristos (înaintea erei noastre). Deși au existat încercări ale diavolului de a introduce închinarea la corpuri cerești chiar în poporul lui Dumnezeu, sincretismul de care vorbeam mai sus s-a produs abia după moartea apostolilor.

tricesimusseptimus 06.12.2009 22:10:00

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 188552)
Ignatie Teoforul - Epistola catre Magnezieni capitolul VIII

Mulțumesc mai întâi pentru trimiteri. A fost important pentru mine să știu unde anume în scrierile sf. Ignație apare acest citat (nu l-am verificat încă). Ce pot să spun deocamdată este că chiar în scrierile biblice și-au permis unii să interpoleze cuvinte, expresii și fraze (de regulă nevinovate, cu bune intenții), cu atât mai mult literatura creștină post-biblică a putut fi și chiar a fost alterată, incomparabil mai mult, întrucât aceasta a fost mai puțin răspândită decât cărțile biblice. Epistola lui Ignațiu către Magnezieni există în două versiuni (una lungă și alta scurtă), ceea ce ridică mari semne de întrebare asupra adevăratei forme a celei originale. Dar chiar dacă aceste scrieri ar fi absolut autentice, sub toate aspectele, părerile teologice ale unor oameni neinspirați, chiar dacă ar fi fost și contemporani cu apostolii, nu au autoritate suficientă pentru a produce o schimbare atât de revoluționară în interpretarea Bibliei. Pentru mine important este ce zice Duhul lui Dumnezeu inspirînd Biblia, și nu ce interpretează teologii că ar fi spus Sfinții Părinți (dacă ar fi spus așa ceva vreodată).

Ioana-Andreea 06.12.2009 23:10:08

Citat:

În prealabil postat de tricesimusseptimus (Post 188584)
Din păcate nu întru totul. Prin secolul IV în creștinism a avut loc o însemnată invazie păgână, oamenii nefiind dispuși să renunțe cu totul la această închinare solară. Însuși Constantin cel Mare- cel care a legiferat ziua soarelui pentru creștini, a fost un închinător al soarelui toată viața:

Adoratori ai soarelui au existat și înainte de Hristos (înaintea erei noastre). Deși au existat încercări ale diavolului de a introduce închinarea la corpuri cerești chiar în poporul lui Dumnezeu, sincretismul de care vorbeam mai sus s-a produs abia după moartea apostolilor.

Dar ortodocsii de azi nu iau exemplul lui Constantin,noi Il adoram pe Dumnezeu prin ziua de Duminica.

tricesimusseptimus 07.12.2009 00:04:38

Citat:

În prealabil postat de Ioana-Andreea (Post 188594)
Dar ortodocsii de azi nu iau exemplul lui Constantin,noi Il adoram pe Dumnezeu prin ziua de Duminica.

... poruncită de Constantin, și neporuncită de Dumnezeu.

AndruscaCIM 07.12.2009 00:16:18

Citat:

În prealabil postat de tricesimusseptimus (Post 188486)

Prima zi a săptămânii a primit numele de "Dies Domini" câteva secole mai târziu. În secolul IV încă i se spunea "Dies Solis". Încearcă altă șmecherie.

Trice eu as vrea o dovada, am impresia ca tu ai pretentii la care nu te poti nici macar ridica!!!:1:

Dovada ca in sec. I se tinea Sabatul!!!!!

Care era structura organizatorico-educativa a primilor crestini???
As vrea raspuns, dovezi....te rog!!!Incearca...nu te impacienta, dar fa-ne sa ne schimbam opinia ca tu ai argumente aduse de o femeie si atat...eu insa vreau dovezi!!!

De ce marii biblisti protestanti tin Duminica????????????????:1::71:

AndruscaCIM 07.12.2009 00:20:56

Citat:

În prealabil postat de tricesimusseptimus (Post 188604)
... poruncită de Constantin, și neporuncită de Dumnezeu.

Cine este Mantuitorul pentru tine?

mihai1936 07.12.2009 01:50:23

Citat:

În prealabil postat de lareine (Post 187324)
Nu stiu daca s-a mai pus aceasta intrebare, daca da - imi cer scuze; insa mie mi se pare foarte importanta motivatia voastra si mi-as dori sa stiu ce resorturi interioare v-au determinat sa va indreptati spre alte culte si secte, intrucat acesta e un act cat se poate de constient si voluntar.

Va rog.

alti sau dus la alte biserici cretine asa cum si tu te-ai dus la ortodoxi.ti se pare ca daca suntem ortodoxi suntem mai buni ca altii?Uite de exemplu noi ne inchinam la icoane iar Dumnezeu spune clar sa nu ne inchinam la ele:iesirea(exodul)20:5 si mai spune de ele ca au urechi si nu aud,ca au ochi si nu vad,au gura si nu vorbesc si mai depare spune .....ca ele o sa ajungeti toti.Asa ca sa nu mai intrebam pe alti de ce pleaca de la ortodoxi ci mai bine sa invatam noi Cuvantul lui Dumnezeu mai bine si sa luam ascultare de la El.Si noi ortodocsii avem multe carente.

AndruscaCIM 07.12.2009 02:05:58

Citat:

În prealabil postat de mihai1936 (Post 188613)
alti sau dus la alte biserici cretine asa cum si tu te-ai dus la ortodoxi.ti se pare ca daca suntem ortodoxi suntem mai buni ca altii?Uite de exemplu noi ne inchinam la icoane iar Dumnezeu spune clar sa nu ne inchinam la ele:iesirea(exodul)20:5 si mai spune de ele ca au urechi si nu aud,ca au ochi si nu vad,au gura si nu vorbesc si mai depare spune .....ca ele o sa ajungeti toti.Asa ca sa nu mai intrebam pe alti de ce pleaca de la ortodoxi ci mai bine sa invatam noi Cuvantul lui Dumnezeu mai bine si sa luam ascultare de la El.Si noi ortodocsii avem multe carente.

Dar uite ca eu ma intreb de ce nu stii tu sa scrii si de ce pretinzi ca esti ortodox??? Imi dai voie?:24:

Tu esti un mincinos, cum indraznesti sa dai sfaturi cuiva in postura asta?

tricesimusseptimus 07.12.2009 07:06:50

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 188605)
Trice eu as vrea o dovada, am impresia ca tu ai pretentii la care nu te poti nici macar ridica!!!:1:

Dovada ca in sec. I se tinea Sabatul!!!!!

Care era structura organizatorico-educativa a primilor crestini???
As vrea raspuns, dovezi....te rog!!!Incearca...nu te impacienta, dar fa-ne sa ne schimbam opinia ca tu ai argumente aduse de o femeie si atat...eu insa vreau dovezi!!!

De ce marii biblisti protestanti tin Duminica????????????????:1::71:

Dovada o ai în Sfânta Scriptură și nu o poți contesta, pentru că e Cuvântul lui Dumneze (versetele le găsești pe topicul despre sabat).

Structura organizatorică în Biserica Primară era aceasta: Cor.12,28 Orice versiune ai folosi, acolo nu ai să găsești preoți, dacă asta ai vrut să spui.

De ce țin marii bibliști duminica? Poate ar trebui să-i întrebi pe ei. Auzisem de marele evanghelist Billy Graham (care nu e adventist) că a început să țină sabatul.

tricesimusseptimus 07.12.2009 07:07:42

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 188606)
Cine este Mantuitorul pentru tine?

Răspunsul e categoric: Iisus Hristos!

tricesimusseptimus 07.12.2009 07:09:24

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 188614)
Dar uite ca eu ma intreb de ce nu stii tu sa scrii si de ce pretinzi ca esti ortodox??? Imi dai voie?:24:

Enervată și stimată doamnă, unii nu-și mai editează mesajele după ce le-au postat ;)

Danut7 07.12.2009 12:08:50

Citat:

În prealabil postat de tricesimusseptimus (Post 188584)

"Ca adorator al lui Sol invictus, Constantin era adeptul monoteismului solar de tendinta filozofica si considera ca aceasta nu este incompatibila cu credinta crestina, deoarece suprema Divinitas, din aceasta religie, nu-i parea deosebita de Dumnezeul crestinilor. Constantin n-a repudiat dintr-o data toata mostenirea paganismului si, la fel ca tatal sau, care fusese monoteist, el considera soarele ca mediator vizibil intre Dumnezeul suprem si oameni." (Eusebiu de Cezareea. Scrieri, partea a doua. Viata lui Constantin cel Mare.- stdiu introductiv de Prof. Dr. Emilian Popescu , traducere si note de Radu Alexandrescu. Ed. IBM al BOR, Bucuresti 1991, pag.31)

Nu are nici o revelanta afirmatia asta avand in vedere ca crestini au tinut duminica cu mult inainte de Constantin.

"Pe alții în schimb pe care demonul cel rău n-a putut să-i despartă de dragostea lui Hristos,i-a robit,câștigandu-i cu alte slăbiciuni: cei de demult pe bună dreptate i-au numit pe aceștia <<ebioniți>> deoarece vedeau în Hristos un fel de sărăntoc, o ființă fără nici o pretenție.
Erau de părere că Legea lui Moise trebuie respectată întru totul pentru că ziceau ei omul nu s-ar putea mântui numai prin credința în Hristos și printr-o viață conformă acestei credințe.
Ei credeau că vor trebui respinse cu totul Epistolele Apostolului(Pavel) pe care-l numeau <<apostat al Legii>>, servindu-se numai de Evanghelia zisă după Evrei, pe când de celelalte nu țineau seamă.Respectau sâmbăta și celelalte rânduieli iudaice, ca și ceilalți,dar, pe de altă parte,cinsteau și duminicilie așa ca noi, în amintirea Învierii Mântuitorului." Eusebiu de Cezareea Istorie Bisericească Carte III capitolul XXVII

"În acest înțeles s-au ținut sinoade și adunări și toți deopotrivă au declarat în scris ca regulă bisericească pentru creștinii de pretutindeni să nu serbeze Paștile în altă zi decât în cea de duminică, argumentând că taina Învierii din morti a Mântuitorului nu s-ar putea serba nicicum in altă zi decât duminica si că numai în această zi am putea sfârși postul Pastilor." Eusebiu de Cezareea "Istorie Bisericească cartea V capitolul XXIII"

"Or,având în vedere că prin dovezi cât se poate de lucrătoare și limpezi s-a putut vedea cum - întru puterea,întru îndemnurile și întru sprijinul pe care Dumnezeul Cel atotputernic a binevoit necontenit să mi le trimită- apăsarea care strivea cândva întreaga stare a omului a fost de acuma ridicată de pretutindeni sub soare, puteți vedea- dacă fiecare în parte și totți întreolaltă vă veți da silința spre așa ceva- de cât prisos de putere și har a fost nevoie pentru ca - dacă se poate spune - până și sămânța celor ticăloși și netrebnici să fie spulberată și nimicită, bucuria să le fie redată celor buni și răspândită cu îmbelșugare peste toate meleagurile pământului.Tuturor li s-a dat putința să slujească dumnezeieștii legi după cuviință cu toată cinstirea, îngăduindu-le celor care se vor fi dedicat ei să i se închine potrivit datinei.Ieșit-au aceștia la lumină ca din străfundurile beznelor;incât ajungând ei să capete limpedea cunoaștere a lucrurilor, vor avea a-i sluji în viitor în chip cuvenit și a-i arăta unanima cinstire.
Se va trimite pe meleagurile răsăritene ale împărăției noastre.
Iată ce ordona edictul trimis nouă de împărat.

Și a trecut împăratul de la lucrurile acestea la faptă.Dintâi a numit peste neamurile din provincii guvernatori, dintre care cei mai mulți îmbrățișaseră credința mântuitoare, iar pe inșii rămași credincioși păgânismului i-a oprit să mai aducă jertfe.
Constantin,biruitorul,măritul si augustul,către Eusebiu.
Cunoscând faptul că pînă astăzi nelegiuitul bun plac al tiranilor n-a contenit a-i prigoni pe slujitorii Mântuitorului Dumnezeu, înțeles-am și m-am încredințat cu tărie , prea iubite frate, că toate lucrările de zidărie ale bisericilor s-au năruit, fie din cauză că nu au mai fost întreținute , fie că de frica silniciei , care plutea deasupra tuturor, ele au fost durate la proporții mai modeste decât li s-ar fi cuvenit.Astăzi însă - odată cu reîntoarcerea libertății , odată cu izgonirea - prin pronia Dumnezeului Celui Prea Înalt și prin purtarea noastră de grijă- a acelui balaur de la cârma puterii - îmi pare mie că s-ar cuveni ca toată lumea să poată limpede cunoaște puterea lui Dumnezeu, iar oamenii care de frică sau din necredință vor fi alunecat cândva în păcat,să-L recunoască pe Cel ce cu
adevărat este și să-și întemeieze iarăși viața pe adevăr și pe dreptate."(Scrieri partea a doua.Viata lui Constantin de Eusebiu de Cezareea)

Celor din afara Bisericii le place sa insinueze despre Constantin cel Mare fel si fel de lucruri.Am sa-ti spun ce a facut Constantin , el a eliberat pe crestini din jugul persecutiei , l-a marturisit pe Hristos , a declarat religia oficiala a Imperiului religia crestina.A ajutat si a intarit pe crestini.A construit si a ajutat la construirea de biserici.Si in 325 a convocat primul sinod de la Niceea.Asa ca nu stiu cat de incompatibil cu crestinismul sau cat de anti-crestin a fost, ba chiar contrariul.Am citit Scrieri partea a doua.Viata lui Constantin a lui Eusebiu de Cezareea , si personal nu am vazut ceea ce tu insinuezi aici , si mai ales ce insinueaza "prea-sfanta biserica" adventista.Probabil ca sunteti experti in fraudare.Mi-ai mai venit odata tot cu asha zise afirmatii pro-adventiste facute din partea unor voci ortodoxe, care de asemenea s-au dovedit a fi foarte controversate.

AndruscaCIM 07.12.2009 12:51:27

Citat:

În prealabil postat de tricesimusseptimus (Post 188619)
Dovada o ai în Sfânta Scriptură și nu o poți contesta, pentru că e Cuvântul lui Dumneze (versetele le găsești pe topicul despre sabat).

Structura organizatorică în Biserica Primară era aceasta: Cor.12,28 Orice versiune ai folosi, acolo nu ai să găsești preoți, dacă asta ai vrut să spui.

De ce țin marii bibliști duminica? Poate ar trebui să-i întrebi pe ei. Auzisem de marele evanghelist Billy Graham (care nu e adventist) că a început să țină sabatul.

Trice...eu vreau dovada ca in Biblie scrie ca Sfanta Scriptura este singura autoritate!!

Vreau versetul care dovedeste ca inca din primul secol crestin se tinea Sabatul?

De ce tin marii Biblisti protestanti Duminica....vreau sa aud parerea ta!!

De ce pana la White s-a tinut numai Duminica, si numai voi adventistii tineti Sabatul?

AndruscaCIM 07.12.2009 12:52:50

Citat:

În prealabil postat de tricesimusseptimus (Post 188621)
Enervată și stimată doamnă, unii nu-și mai editează mesajele după ce le-au postat ;)

Asa si?:24:...dar eu le editez, ai vreo problema?...pe mine nu ma intereseaza...rezolv-o!

AndruscaCIM 07.12.2009 13:47:52

Auzi Trice, tu ca de altfel toti sectantii aveti un punct comun...nu sunteti de acord cu Istoria Crestinismului, si o dati ba ca e contrafacuta...ba ca nu e obiectiva, dar eu as vrea totusi sa inteleg punctul tau de vedere legat de cele ce urmeaza a-ti spune...:40:

Sfantul Imparat Constantin a fost cel care a eliberat Crestinismul de persecutiile pagane, facand astfel posibila propovaduirea Cuvantului lui Dumnezeu in toata lumea si increstinarea ei. Acest lucru nu s-a intamplat altfel decat numai cu ajutorul lui Dumnezeu. Dupa cum stii viata Sfantului Imparat a stat sub semnul Crucii " in hoc signo vinces", iar inaintea marii confruntari a imprimat Sfanta Cruce pe steaguri si cu ajutorul lui Dumnezeu l-a invins pe Maxentiu.

El a decretat Crestinismul religie de stat ca de altfel si ziua de Duminica, dar asta deoarece Crestinii tineau Duminica si nu altceva, deci nu Sfantul Imparat a inventat aceasta zi, el a respectat organizarea Crestinilor...asa cum a primit-o si a respectat-o.

Mama sa Elena este cea care potrivit Sfintei Traditiii a descoperit Crucea Domnului, ea ridicand Biserica Invierii Domnului ( Sfantul Mormant).

Toate acestea s-au facut numai cu ajutorul lui Dumnezeu care l-a invrednicit pe Sfantul Imparat Constantin sa aiba victorie asupra paganatatii si sa dea libertate Crestinismului.

Acestea fiind spuse, ce reprezinta White in Istoria Crestinismului ( deci nu a adventismului, ca in aceasta istorie stim ca ea e totul), dar pentru intreaga crestinatatae...cine este White??:65:

De ce de exemplu nu i-a trecut prin cap lui White ca poate cele 10 porunci au fost modificate de evrei de exemplu??? De ce nu pui tu la indoiala Vechiul Testament care cine stie cum a fost tradus sau inteles...si s-a inteles gresit, la asta nu te-ai gandit?

De ce numai Noul Testament nu iti place...si selectezi de acolo numai ce se potriveste doctrinei inventate de White???

Cum comentezi aceste versete?

" 2 Corinteni 5,17: Deci, dacă este cineva în Hristos, este făptură nouă; cele vechi au trecut, iată toate s-au făcut noi"

Evrei 4,4-9: Căci undeva, despre ziua a șaptea, a zis astfel: "Și S-a odihnit Dumnezeu în ziua a șaptea de toate lucrurile Sale". Și în același loc, zice iarăși: "Nu vor intra întru odihna Mea!". Deci, de vreme ce rămâne ca unii să intre în odihnă, iar aceia cărora mai dinainte li s-a binevestit, pentru nesupunerea lor, n-au intrat, Dumnezeu hotărăște din nou o zi, astăzi rostind prin gura lui David, după atâta vreme, precum s-a zis mai sus: "Dacă veți auzi astăzi glasul Lui, nu învârtoșați inimile voastre". Căci dacă Iosua le-ar fi adus odihnă, Dumnezeu n-ar mai fi vorbit, după acestea, de o altă zi de odihnă. Drept aceea, s-a lăsat altă sărbătoare de odihnă poporului lui Dumnezeu.

Ioan 9,16: Deci ziceau unii dintre farisei: Acest om [Iisus] nu este de la Dumnezeu, fiindcă nu ține sâmbăta.

Ieremia 31,31-32: Iată, vin zile – zice Domnul – când voi face un nou legământ cu casa lui Israel și cu casa lui Iuda; nu după legământul pe care l-am făcut cu părinții lor în ziua când i-am luat de mână ca să-i scot din țara Egiptului.

Deuteronomul 5,15: Adu-ți aminte că ai fost rob în pământul Egiptului și Domnul Dumnezeul tău te-a scos de acolo cu mână tare și cu braț înalt și de aceea ți-a poruncit Domnul Dumnezeul tău să păzești ziua odihnei și să o ții cu sfințenie. http://www.crestinortodox.ro/forum/i...c/progress.gif

"Dar Mângâietorul, Duhul Sfânt, pe Care-L va trimite Tatăl, în numele Meu, Acela vă va învăța toate și vă va aduce aminte despre toate cele ce v-am spus Eu" (Ioan 14, 26).

" Dar sunt și alte multe lucruri pe care le-a făcut Iisus și care, dacă s-ar fi scris cu de-amănuntul, cred că lumea aceasta n-ar cuprinde cărțile ce s-ar fi scris. Amin." ( Ioan 21, 25).

"Asa dar, fratilor, stati si tineti predaniile pe care le-ati invatat fie prin cuvantul, fie prin epistola noastra" (II Tes. II, 15)

Deci Mantuitorul nu a lasat nimic scris si nici nu a poruncit Sfintilor Apostoli sa scrie, ci sa propovaduiasca prin viu grai!!

Acestea fiind spuse, Sfanta Traditie sau Sfanta Predanie este invataturra data de Dumnezeu prin viu grai Bisericii si din care o parte s-a fixat in scris mai tarziu.

Asadar, ce reprezinta White pentru Istoria Crestinismului?????

anaana71 07.12.2009 14:51:21

[quote=tricesimusquintus;188055]Firma de la intrare nu garantează că înăuntru vei găsi "adevărata credință", ști vorba aceea "afară vopsit gardul..." Este chiar o biserică ce se autodenumește ”Adevărata Biserică a lui Dumnezeu”.

[quote=anaana71;187879]

Care e diferența?
Citat:

În prealabil postat de anaana71 (Post 187879)

Eu am stat și mai mult să mă gândesc decât tine. Am gândit, am cântărit și am ales. Singur și neforțat de cineva.

Iată un lucru pe care într-adevăr n-ai de unde să-l ști. Doar Dumnezeu cunoaște ce e în mintea omului.

vezi, asa cum spui, ca doar Dumnezeu stie ce-i in mintea omului, nici tu nu stii daca te-ai gandit mai mult decat mine sau nu. si inca ceva, daca ai azvarlit o mana se seminte in pamant, nu tb sa forteze nimeni si nimic ca semintele sa rasara. asa si cu tine, ti s-a azvarlit mana se seminte, si ele au rasarit. dupa are aveai nevoie de "apa si soare" si te-ai dus singurel si nefortat la cei care ti-au promis apa si soarele. logic :5:
ortodocsii spun Sfanta Scriptura si sectantii biblie, a fost doar un joc de cuvinte:p

AndruscaCIM 07.12.2009 15:09:23

Citat:

În prealabil postat de anaana71 (Post 188676)
ortodocsii spun Sfanta Scriptura si sectantii biblie, a fost doar un joc de cuvinte:p

La sectari nimic nu este Sfant...cam asta e ideea, si nu le place ideea de sfintenie, pentru ca simt diferenta si atunci contesta tot pentru a se simti bine cu alegerea facuta!:4:

Ora este GMT +3. Ora este acum 05:34:04.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.