Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa Romana (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=507)
-   -   Catedrala Mantuirii Neamului (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=8503)

Anytza 18.06.2010 18:56:29

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 260403)
Daca peste doi ani acelasi patriarh vine si spune ca trebuie musai sa rambursam creditul si ca in acest scop se aduna spre a fi valorificate icoane valoroase, sfinte moaste si altele asemenea, ce vom face?

hai ca n-o sa vanda Sfinte Moaste ca nu sunt de vanzare, poate sa le puna pe toate in Catedrala sa ne rugam sa ne ajute.

AlinB 21.06.2010 17:40:41

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 260248)
Mi se pare absolut fascinant ca antoniap, chiar si intr-o discutie despre o catedrala ortodoxa face ce face si reuseste sa strecoare o soparla la adresa papei si a catolicismului.

In ce priveste catedrala, din partea mea sa o faca, dar sa o faca frumoasa si sa o umple cu preoti vrednici.

E un reflex.
Ca o a doua natura.. :)

Sau poate un discurs invatat mecanic la o adica..

Un fel de limba de lemn la nivel ideologic a unui soi de neo-ortodoxie care nu (mai) vede adevarate probleme din curtea ei, ci din curtea altora..

antoniap 22.06.2010 08:24:03

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 261288)
E un reflex.
Ca o a doua natura.. :)

Sau poate un discurs invatat mecanic la o adica..

Un fel de limba de lemn la nivel ideologic a unui soi de neo-ortodoxie care nu (mai) vede adevarate probleme din curtea ei, ci din curtea altora..

Ortodoxia este asa cum ne-a fost lasata de Sfintii Parinti, nu cum incearca unii s-o ajusteze pentru a fi pe placul lumii. Nu pledez pentru neo-ortodoxie, ci pur si simplu pentru ORTODOXIE in teorie si in practica.

Fireste ca au aparut numeroase probleme si in sanul Bisericii Ortodoxe. Majoritatea dintre acestea au fost atent dirijate. Era de asteptat ca, dupa 1989 acestea sa-si gaseasca rezolvarea. De la ateism, se face, insa, un salt spre un fel de credinta fara Dumnezeu! Cu care se pare ca esti de acord. Eu ma rog lui Dumnezeu sa nu fiu de acord cu asa ceva niciodata, indiferent cine ar incerca sa ma spele pe creier si sa-mi spuna ca sunt demodata etc.

Va exista o cernere serioasa. Unii vor alege sa fie pe placul lumii, altii - pe placul lui Dumnezeu!

De aceea, ma rog sa putem recladi in inimile romanilor bisericile daramate de regimul comunist si de pacatele colective si individuale, biserici nepieritoare in care sa-L primim pe Hristos. Este oare gresit?

blue_cat 24.06.2010 11:29:38

http://www.gandul.info/puterea-gandu...mnezeu-5500754

"Catedrala Mântuirii Neamului este proclamația de putere a Bisericii Ortodoxe Române, a supremației sale în raport cu statul, a suveranității sale asupra sufletelor, cu același efect asupra privitorului, ca și construcția vecină. Gigantismul arhitectonic izvorăște din orgoliul și din politica BOR de a-și maximiza influența și nu din dorința de mântuire națională, mântuirea fiind, în concepția ortodoxă, un proces individual și de durată, în care o etapă importantă o constituie faptele bune ("Credința fără faptă și fapta fără credință vor fi la fel de lepădate", Diadoh al Foticeii)."

Mihai36 25.06.2010 10:11:47

Mantuirea neamului

Fiti pe pace fratilor, daca va trebui construita se va construi iar daca nu trebuie nu se va mai apuca.
Cineva in sutana vorbea si despre implinirea profetiei lui Sundar Sing, intradevar ca tara noastra sa devina tara de pelerinaj este un ideal maret care cu voia lui Dumnezeu se poate implini intro forma sau alta.
Insa aceasta profetie este doar una din multele care se armonizeaza intre ele si care trebuie avute in vedere.
Noul "Ierusalim" venit pe pamant poate avea un inteles metaforic, unul pamantesc dar mai degraba si unul divin, cuprinzator. Prezenta lui Dumnezeu pe pamant care va prelua personal autoritatea religioasa pamanteasca.
Prin legatura cu cei 144000 se poate referi la acel Cineva de pe tronul acoperit de curcubeu - curcubeu la care sa mergem atunci cind il vom vedea dupa cum spune alt verset.
Daca intelesul duhovnicesc se refera in fapt la Dumnezeu Duhul Sfant venit a doua oara dupa cum spune si VT alaturi de Mesia (curtea interioara fiind forma de organizare religioasa si de calauzire spirituala nemijlocita in toate lucrurile) atunci mireasa este tocmai ceata celor 144000 -propria biserica-religie care vor chema alaturi de Duhul Sfant ("Vino!") -in ziua celor doua strigari - toate semintiile la unitate, calauzire si sfintenie.
Asadar dupa acest moment trebuie sa mai trecem de ziua incercarii credintei, hule si demonizari, marturii mincinoase, la adresa acelui Cineva si a celor 144000.
Mesia ca Judecatorul nu va avea parte de hule fiindca probabil va fi prezentat oamenilor lumii abia dupa trecerea celor 3 zile justitiare de intuneric vulcanic (care vor aduce prima cernere numerica) in intervalul celor doua parti de grea restriste materiala a pamantenilor.

cristiboss56 01.07.2010 20:42:32

Conferinta de Presa . . .

http://www.basilica.ro/ro/stiri/bcon...riarhieib.html

cristiboss56 02.07.2010 19:43:47

Astazi , 2 iulie 2010 , ora 12:00

http://www.basilica.ro/ro/stiri/la_p..._neamului.html

luchian 03.07.2010 23:07:58

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 265780)

Superb, deci s-au hotarat sa puna gaj patrimoniul bisericii ca sa intre cu forta in cartile de istorie.
http://www.danionvasile.ro/blog/2010...-si-deziluzie/

antoradoi 04.07.2010 04:06:07

Citat:

În prealabil postat de vlad90 (Post 212707)
Pana ce unii isi revarsa unele frustrari pe aici, iata cum va arata Catedrala.

Salve Vlad90 !Uite ,am hotarit sa-mi revars ,si eu,frustrarea, pe aici,nu ininte de a admira poza aia.
Da.Faina!,nimic de zis.Dar am obosit sa tot privesc la cladiri si la masini de lux,si turle opulente.Si am obosit sa fiu un simplu privitor la ceea ce "vad",si aud. Imi displace sa ma rog "monitorizata" (daca insisti am sa ma si explic,insa azi am sa tac,la capitolul asta).Ma doare sufletul sa constat ca mamaie nu-si mai poate duce darul la sf Altar,asa cum a invatat ea in decursul zecilor de ani,prin traditie,nu prin impunere ,pentru ca luminare-ai prea scumpa ,pt ea ,doar pentru ca e "cu scris"(deci ...costa) si ea are morti destui,multi pacatosi care au nevoie de ..lumina...M-am saturat sa privesc teancul de LUMINA(ziarul), ,impus parohiilor (daca e bun,si interesant,lasa-l liber pe piata,parinte Patriarh,sa vezi cit rezista).Am obosit sa stau nepasatoare si sa tac cind aud ca iar a mai fost inlocuit un preot cu altul intr-o parohie unde preotul cu ajutorul credinciosilor a construit..Am obosit sa mi se spuna ca n-am voie sa aprind candelute rosii ca va fi amendat parohul.Ma doare pina la singerare sa vad ca sint alungati cersetorii de la portile Bisericilor de catre BADIGARZI(ce aiureala,badigard la Biserica,si pt ce ,ca sa te apere de ...cersetori,in loc sa-i dai un banut,ca e LAZARUL tau ,pus de Dumnezeu la Poarta ta...)
"Frustrati "sint o multime de batrinei care din pricina taxelor impuse parohiilor de catre MAI-MARII din Deal,nu se vor mai putea aduna 2 sau 3 ,in numele lui Hristos,in Bisericile actuale.Dar...nu-i nimic,vor avea...CATEDRALA Neamului.Al carui neam,oameni buni?A neamurilor Parintelui Patriarh,si/sau a parintelui Ctin Stoica , "purtator" al cuvintului (a se citi : ORDINELOR) PATRIARHULUI catre supusii sai ? Si neamurile citorva dintre cei "agreati" in Deal? N-avem nevoie de opulenta .Avem nevoie de Biserica lui Hristos.Avem nevoie de Cuvintul lui Dumnezeu.De Sf Scriptura la un pret rezonabil atit incit sa poata fi accesibil oricarui om.Asta sa faca Patriarhul.Nu-i destul sa merg la Biserica.Vreau sa citesc Biblia.Sa vad eu cu ochii mei,si sa CERCETEZ tot ce scrie acolo....Fa un sondaj ,draga Vlad,si vei afla ca ortodocsii,in proportie f f f mare ,nu au citit Biblia.De ce? Nu din nestiinta de carte,ci pentru ca ...e prea scumpa.Toate cultele ,o da gratis,numai la noi,la ortodocsi ,costa .scump.As tipari-o(ca s-o donez nevoiasilor) ,dar,vai! imi trebuie o "binecuvintare" si nu se da.
Frustrati sint preotii care-au construit biserici ,cu ajutorul credinciosilor,si sint alungati din parohiile lor,si inlocuiti cu altii...
iti pot da N exemple Vlad draga,dar ,nu-i cazul acum.
Sa nu ma intelegi gresit.N-am nimic impotriva Catedralei acesteia ,insa ea nu se construieste dintr-o necesitate spirituala,dintr-o prea mare dragoste pentru Domnul Hristos a Parintelui patriarh.Nu.Nu ma convingi de acest lucru.Si nici pt ca ,vezi Doamne, poporul roman ,ortodox,n-are suficiente Biserici.Dar ,sa lasam! Bine-ar fi sa anunte miine ,pe TRINITAS-alta gaselnita- ,parintele Patriarh,ca aduna toti sarmanii strazilor din Bucuresti,si-i gazduieste la hotelul ala de la Poalele Patriarhiei ,dindu-le adapost si hrana,apoi si ceva de lucru ,unde-i cazul,timp de 10 ani,ca atit i-ar cam ajunge banii strinsi deja pt Catedrala aceeia .Si cred ca Domnului hristos i-ar bineplacea aceasta, si atunci m-as simti mai putin frustrata,si cred ca si sarmanii acestia ar fi,si ei, mai putin frustrati.
Iarta-ma! era doar o opinie.Nu tie ma-am adresat...

CalmDown 10.07.2010 20:31:14

Doresc construirea Catedralei Mântuirii Neamului!

N-am să încep să descriu ce caracterizează viața unui creștin ortodox autentic. Nici nu am să dau, tocmai eu – „ăla bun”, sfaturi preacucernice de smerenie, modestie și nu în cele din urmă respect. N-am de gând să stresez capetele luminate ale unora de spiritul umanist, lipsit de bigotism, ce-i definesc.
Sunt niște oameni raționali, nu-i așa? Domniile lor nu pot să priceapă o regulă elementară de bun simț: de ce dai cu piatra, de ce acuzi nejustificat fără nici un argument? Acuză că biserica va fi construită din banii publici. Banii tăi, banii mei... Fraților, nu ne obligă nici măcar Cel de Sus să dăm ceva dacă nu vrem! Să-și vadă stimabilii de atitudinea lor ingrată și să nu mai lovească o instituție numai pentru că nu intră în calculele domniilor lor de modernitate și de afirmarea unor moravuri care nu au nimic de-a face cu spiritul creștin.
Nu sunt cleric, nu sunt nici măcar laic, sunt pur și simplu un profan care vrea să gândească în termeni de eficiență socială: această catedrală a neamului nu cred că are darul de-a aduce nimic rău pentru societatea românească, ba, dimpotrivă, ar putea contribui la mobilizarea unor resurse latente ale acestui neam, ne-ar putea ancora în istoria europeană a acestui început de mileniu. Îmi vor replica unii că biserica creștină nu are nimic de-a face cu spiritul european prezent. Sincer să fiu, cred că are! Frivolitatea și superficialitatea vieții noastre centrate în promiscuitatea valorilor nu poate să constituie viitorul acestei umanități la răscruce de drumuri. (Chiar societatea capitalistă încearcă să-și redefinească pozițiile).
Nu știu de ce luptă împotriva acestui neam. Singura instituție autentic românească din România este Biserica Ortodoxă Română. Dumnezeu să-i binecuvânteze credincioșii, clerici și mireni deopotrivă! Armata nu mai e a noastră (luptă pentru o alianță și interese străine de noi), poliția n-a fost niciodată, clasa politică nici măcar atât și aș mai putea enumera, dar n-are sens. Cine va vrea să priceapă, va pricepe și așa!
Să lăsăm românilor noștri o speranță: este cineva alături de ei și acel cineva este Biserica Ortodoxă. Nu cred și n-am să cred vreodată că ne-ar putea reprezenta Biserica romano – catolică sau cea numai unită cu Roma, care amândouă reprezintă interesele infailibile ale Papei, nici măcar alte biserici protestante și neoprotestante, nemavorbind de confesiunile necreștine, care sunt supuse unor interese de aiurea ce n-au nimic românesc.
Eu zic așa: să ne iubim rădăcinile, părinții și strămoșii și mai ales, să iubim această Biserică ortodoxă care ne aduce aminte constant și sistematic cine suntem și de unde venim! Să ne ferească Dumnezeu de rău!
Cât despre sărăcia românilor (pensionari și alte categorii sociale defavorizate, oameni amărâți, inclusiv eu, fraților plângăcioși și lipsiți (unii!!!) de bărbăție și credință), lăsați-l pe Dumnezeu să se ocupe de asta! Nu cred că vă va părăsi sau a părăsit vreodată pe cineva dintre cei care s-au apropiat de El cu credință și nu din dorința de a obține ceva imediat, fie material, fie spiritual.
Eu spun că a venit vremea să-L reîntronăm pe Dumnezeu în viețile noastre! Și de acesată dată, mă adresez și unor clerici care mai uită că tot ceea ce sunt astăzi o datorează lui Dumnezeu. Puțină smerenie n-ar strica nimănui. Mai spun că trebuie să ne rugăm constant și mai ales, să nu uităm să ne începem rugăciunile cu mulțumiri către Cel de Sus! Și să nu-mi spuneți că este greu fiindcă nu știți cu cine aveți de-a face. N-am să-mi pun (upload) pe internet povestea, dar când spun că Dumnezeu plouă cu binecuvântări, o cred cu sfințenie! Fraților, n-am murit deși mulți mă credeau și mă doreau mort (la figurat, desigur)!
Cât despre cei care nu mai pot de grija săracilor, i-aș sfătui să facă ceva pentru ei, nu să le plângă de milă!
Și toate acestea le-am scris fără a fi creștin autentic!

eodor nastasa 10.07.2010 20:40:12

Citat:

În prealabil postat de CalmDown (Post 268009)
N-am să încep să descriu ce caracterizează viața unui creștin ortodox autentic. Nici nu am să dau, tocmai eu – „ăla bun”, sfaturi preacucernice de smerenie, modestie și nu în cele din urmă respect. N-am de gând să stresez capetele luminate ale unora de spiritul umanist, lipsit de bigotism, ce-i definesc.
Sunt niște oameni raționali, nu-i așa? Domniile lor nu pot să priceapă o regulă elementară de bun simț: de ce dai cu piatra, de ce acuzi nejustificat fără nici un argument? Acuză că biserica va fi construită din banii publici. Banii tăi, banii mei... Fraților, nu ne obligă nici măcar Cel de Sus să dăm ceva dacă nu vrem! Să-și vadă stimabilii de atitudinea lor ingrată și să nu mai lovească o instituție numai pentru că nu intră în calculele domniilor lor de modernitate și de afirmarea unor moravuri care nu au nimic de-a face cu spiritul creștin.
Nu sunt cleric, nu sunt nici măcar laic, sunt pur și simplu un profan care vrea să gândească în termeni de eficiență socială: această catedrală a neamului nu cred că are darul de-a aduce nimic rău pentru societatea românească, ba, dimpotrivă, ar putea contribui la mobilizarea unor resurse latente ale acestui neam, ne-ar putea ancora în istoria europeană a acestui început de mileniu. Îmi vor replica unii că biserica creștină nu are nimic de-a face cu spiritul european prezent. Sincer să fiu, cred că are! Frivolitatea și superficialitatea vieții noastre centrate în promiscuitatea valorilor nu poate să constituie viitorul acestei umanități la răscruce de drumuri. (Chiar societatea capitalistă încearcă să-și redefinească pozițiile).
Nu știu de ce luptă împotriva acestui neam. Singura instituție autentic românească din România este Biserica Ortodoxă Română. Dumnezeu să-i binecuvânteze credincioșii, clerici și mireni deopotrivă! Armata nu mai e a noastră (luptă pentru o alianță și interese străine de noi), poliția n-a fost niciodată, clasa politică nici măcar atât și aș mai putea enumera, dar n-are sens. Cine va vrea să priceapă, va pricepe și așa!
Să lăsăm românilor noștri o speranță: este cineva alături de ei și acel cineva este Biserica Ortodoxă. Nu cred și n-am să cred vreodată că ne-ar putea reprezenta Biserica romano – catolică sau cea numai unită cu Roma, care amândouă reprezintă interesele infailibile ale Papei, nici măcar alte biserici protestante și neoprotestante, nemavorbind de confesiunile necreștine, care sunt supuse unor interese de aiurea ce n-au nimic românesc.
Eu zic așa: să ne iubim rădăcinile, părinții și strămoșii și mai ales, să iubim această Biserică ortodoxă care ne aduce aminte constant și sistematic cine suntem și de unde veni! Să ne ferească Dumnezeu de rău!

...Amin.:63:

luchian 12.07.2010 18:14:51

Citat:

În prealabil postat de CalmDown (Post 268009)
N-am să încep să descriu ..........................................
Și toate acestea le-am scris fără a fi creștin autentic!

Prietene, propaganda ieftina nu-si are locul aici... Din pledoaria asta iti lipseste elementul esential : CREDITUL DE LA BANCI ....?!!?!?!??!

Sa faca cea mai mare catedrala din lume, chiar cate una in fiecare localitate. Dar nu ti se pare ca-i ceva ipocrizie in actiunea lor?

CalmDown 12.07.2010 18:58:46

Citat:

În prealabil postat de luchian (Post 268386)
Prietene, propaganda ieftina nu-si are locul aici... Din pledoaria asta iti lipseste elementul esential : CREDITUL DE LA BANCI ....?!!?!?!??!

Sa faca cea mai mare catedrala din lume, chiar cate una in fiecare localitate. Dar nu ti se pare ca-i ceva ipocrizie in actiunea lor?

Sunt împotriva oricărei forme de creditare de la bănci. Prea mult trebuie să plătești pentru domnie și prostie: din prea multă lăcomie, pentru a avea astăzi ceva pe seama veniturilor de mâine, faci credite! Cu alte cuvinte, a mânca păine astăzi din salariul de mâine, a trăi astăzi pe seama zilei de mâine mi se pare, principial vorbind, un lucru lipsit de logică și sens. Ei bine, dar adepții înfocați ai capitalismului, "democrației" și economiei de piață nu ar putea înțelege așa ceva. Mă pun fățiș împotriva unei mentalității acceptate astăzi ca un dat firesc și necesar, nu-i așa? Auzi, dom'le, se trezi unul să spună că nu e bine să te creditezi? E nebun, dom'le...
Și unele din păcatele noastre, care ne duc la prăbușire, sunt tocmai lăcomia și lipsa răbdării!
Mai sus am vorbit de lăcomie.
Soluția: cei 100 - 400 milioane de euro necesari ar trebui adunați în timp. Nu înțeleg: de ce trebuie plătit un credit, cu dobânzi cu tot, timp de 4 ani, când în 4 ani de acumulare, s-ar strânge cu răbdare banii necesari.

Cred că v-am răspuns la întrebare!

P.S. 1. Soluția, stimate domn, e simplă. E simplă ca Evanghelia! Dar cine mai are vreme să asculte și să înțeleagă spiritul legii și nu litera ei.
P.S. 2. Propaganda nu e ieftină: dacă aș fi un creștin autentic nu aș avea ce căuta pe forumuri care au ca obiect polemica! (Asta, în virtutea unui drept la replică.)

eugenb 12.07.2010 23:28:21

Catedrala Mantuirii Neamului

Citat:

În prealabil postat de CalmDown (Post 268412)
P.S. 2. Propaganda nu e ieftină: dacă aș fi un creștin autentic nu aș avea ce căuta pe forumuri care au ca obiect polemica! (Asta, în virtutea unui drept la replică.)

Sa intelegem ca ... sunteti un "crestin fals" ? Atuncea de ce mai intrati pe acest Forum ? Nu va inteleg deloc !

CalmDown 13.07.2010 00:02:43

Citat:

În prealabil postat de eugenb (Post 268500)
Sa intelegem ca ... sunteti un "crestin fals" ? Atuncea de ce mai intrati pe acest Forum ? Nu va inteleg deloc !

Domnule, logica nu este doar aristotelică (adevăr și fals), există o sumedenie de logici polivalente. Citește, dragul meu, citește...

Între autentic (adevăr) și fals, mai poate exista cel puțin o valoare de adevăr, dacă nu o sumedenie. De exemplu, probabil că sunt creștin pe cale, în devenire, nici adevărat și nici fals. Și poate că voi învăța de la dvs. cum e să fii un creștin adevărat și nu un "creștin fals". Probabil că d'aia intru pe acest forum.

Cu dragoste frățească, dragul meu domn.
Doamne ajută!

eodor nastasa 13.07.2010 01:09:56

Propaganda "ieftina", propaganda "scumpa", hm...
Un crestin ortodox "desavarsit" graieste, intelept fiind, doar tacerea.
Deci...? Cum ramane cu forumu' ? (fie el polemic ori nu)

eugenb 13.07.2010 01:12:59

Catedrala Mantaririi Neamului

Citind postarile postate de diferiti useri am ajuns la ceva care banuiam, dar nu credeam ca este asa de pregnant manifestata pe un Forum care este "supra numit" : cresin-ortodox si care ar sugera mai degraba o APROPIERE intre oameni si nu o INDEPARTARE vadita intre ei.
1.- Unii posteaza numai ... ca sa se vada aparuti pe Forum, fara sa-i intereseze daca ce au postat este corect sau gresit. Acestia sunt, de regula, cei care nu si-au terminat studiile scolare.
2.-Altii, mai in varsta ca primii (oare ?!), isi posteaza toata "nemultumirea" fata de aceasta constructie NUMAI pentru ca ... trebuie sa fie "impotriva" acestui lucru (doar ei sunt impotriva oricarei ideii care nu pleaca de la ei).
3) Altii, cu mult mai motivati decat anteriorii prezentati de mine, sunt impotriva acestei constructie din cauza ca ei sunt subit apucati de ... "grija fata de averea Bisericii Ortodoxe Romane". Aici trebuie sa ma opresc mai mult asupra acestei "grupare" ca sa vedem cine fac parte din ea:
a) Cei care se "auta-intituleaza" ... ATEI. De fapt ce vor ei sa demonstreze ? Nici ei nu stiu de fapt, dar trerbuie sa fie impotriva, asa ca aduc tot felul de "motive" (unul mai de tot rasul decat altul). De ex. s-a gandit vreun asa-sis Ateu cam cati metrii cubi de AER trebuie sa fie asigurati in aceasta constructie considerand ca va fi PLINA la un moment dat ? Le las placerea de a cauta in Legislatia romana raspunsul la aceasta intrebare, dupa ce vor calcula binenteles, si cat a prevazut Proiectantul. Daca tot va dati "isteti" in Constructii si Instalatii, inseamna ca le va fi foarte usor sa afle si daca "sarcinile" au fost "descarcate" corespunzator, etc., etc., etc. Unul din acesti useri facea caz foarte mare de constructie. Daca nu au priceput atunci de ce trebui facuta asa de mare, degeaba li se va demonstra acum. Ideea de "negare" este atat de "infipta" in modul de a gandi, ca ar fi pierdere de vreme ca sa se straduiasca cineva ca sa i-o scoata cineva.
b) Cei care sunt "crestini-ortodocsi" doar cu numele si nu cu fapta. Acestia fac orice pentru a "demonstra" ca numai CREDINTA lor este ADEVARATA, iar cea a BOR este gresita. Din pacate, se alatura acestei "convingeri" si cei pe care BOR vrea sa-i aduca "pe calea cea buna". De ex. Catolicii, care cred ca ... Papa este "urmasul lui Iisus pe Pamant", uitand ca BISERICA este una singura si ca toti sunt "egali" in fata Lui. Dar binenteles, ca acest lucru nu are o prea mare importanta pentru ei ! Patriarhul Romaniei degeaba se straduieste sa-i faca sa inteleaga de acest ADEVAR ca ei se fac ca nu pricep.
c) Cei care, desi nu sunt "diferiti" prea mult de ortodocsii romani, au "interese" ... ne-ortodoxe. Si aici i-as include pe unii din Biserica Ortodoxa Rusa (de rit vechi) care vor "gonirea" BOR din Basarabia, sau pe unii din Biserica Ortodoxa Bulgara sau Sarba care nu vad cu "ochi buni" influienta asupra romanilor ce traiesc in tarile lor, sau unii din Biserica Ortodoxa Elena (Greaca) care pe de o parte sunt "suparati" ca multe din Manastirele de la Athos au beneficiat de "sponsorizari" substantiale din partea unor romani, iar pe de alta parte sunt "suparati" ca Patriarhul Romaniei este "Loctiitor al Tronului Cezareei Capadociei".

Acum as mai face cateva remarci asupra amplasarii acestei constructii :
1.- Istoric :
Amplasarea cladirii a fost discuta de cativa ani buni (chiar si in ... Parlamentul Romaniei). Initial s-a propus de unii din Primaria Capitalei (era ... Basescu atunci Primar General) amplasarea in Parcul din Piata Unirii dar a cazut propunerea din cauza ca ... trebuiau sa schimbe traseele de Metrou si ar fi "blocat" intreaga circulatie "subterane" AUTO si CF.
O a doua amplasare a fost propusa in spatele cladirii preconizate initial de comunisti, sa fie o noua "Biblioteca Nationala". Dar a cazut si aceasta deoarece ... SENATUL pusese pe aceasta constructie si-i deranjau "clopotelor".
O alta amplasare a fost in Parcul Carol prin demolarea Maosoleului (initial Basescu fusese de acord, dar vazand ca Bucurestenii nu sunt de acord si-a schimbat atitudinea - se apropiau ... alegerile).
Ultima amplasare a intrunit "voturile" Consilierilor Primariei Capitalei si s-a stabilit sa fie ... pe teritoriul ARMATEI. Pentru cei care nu stiu toata zona respectiva fusese "rapita ... fara ACTE" de catre "onor Comandantul Suprem" ...
2.- Conform din cele precizate de BOR banii pentru acestei constructii vor fi din ... fondurilor (impozitate) ale Bisericii Ortodoxe Romane (o parte au fost stransi si din DONATII ale ENORIASILOR care i-au donat anterior). Pe de alta parte, creditele acelor Banci vor fi folositi pentru ca sa se construiasca un COMPLEX, care sa fie folositor celor care vor veni din tara sau din strainatate aici. Se pare ca unii cred ca va ramane Roma sau Tel-Aviv -ul ... fara turistii, daca se realizeaza asa ceva si la noi ?!
3.- Banii ulteriori necesari pentru definitivarea constructiei se vor strange prin ... donatii, care se vor incasa NUMAI in Bisericile care tin de BOR (atat din Romania, cat si din Diaspora), cu eliberarea de chitante (asa ca Statul isi va incasa ... impozitul). Deci cine nu este de acord cu aceasta constructie nu va da nici un ban in acest scop. Fiecare Biserica are un Consiliu Parohial care hotareste ce se va face cu banii stransi. Numai cei care ori nu stiu, ori mint intentionat pot sa nege importanta acestui Consiliu Parohial.
A propos :
a) Stiati de ex. ca in Bisericile de tip "NEO" se stie exact ce venituri au fiecare enorias si ca acestia sunt ... OBLIGATI (nu pe fata, evident) sa "cotizeze" cu minim 10% din venit lunar (informatie aflata de la un "credincios" mai "nehotarat") ?
b) Stiati ca toti cei care predau in scolile generale sau licee (colegii) sunt Cadre Didactice (indiferent daca au vreun "grad" si in BOR sau in alta Religie recunoscuta de Statul Roman) si pentru acest lucru ei au DREPTUL sa fie remunerati de Statul Roman ?
c) Stiati cumva, ca multi dintre cei care fac parte din BOR (sau din alte Religii sau Confesiuni) au GRADE UNIVERSITARE recunoscute de ACADEMIA ROMANA si/sau alte ACADEMII INTERNATIONALE ?

Au acuma destule subiecte la care sa se gandeasca ... "dusmanii" construirii acestei "cladiri", inainte de a face afirmatii pur si simplu "rau-voitoare".

Poate (ii) va ajuta :
[ VT ]*Vechiul Testament
[ Lv ]*Leviticul
[ Cap. 21 ]
Sfințenia preoților.

8
Cinstește-l ca pe un sfânt, căci el este cel ce-I aduce daruri Domnului, Dumnezeului tău; sfânt să vă fie, că sfânt sunt Eu, Domnul, Cel ce-i sfințesc pe ei.
Lv 11:44 Lv 22:32

eugenb 13.07.2010 01:21:51

Binenteles ca aceasta este doar ... parerea mea si deci puteti fi de acord sau nu cu ea. Adica nu vreau sa creada cineva ca as "obliga" pe cineva ca sa fie de acord cu mine.
Semneaza :
Un biet si "nevrednic" crestin-ortodox roman care are, totusi, ... "incredere in Sfantul Sinod si Patriarhul Roman".

CalmDown 13.07.2010 07:24:14

Citat:

În prealabil postat de eugenb (Post 268521)
Binenteles ca aceasta este doar ... parerea mea si deci puteti fi de acord sau nu cu ea. Adica nu vreau sa creada cineva ca as "obliga" pe cineva ca sa fie de acord cu mine.
Semneaza :
Un biet si "nevrednic" crestin-ortodox roman care are, totusi, ... "incredere in Sfantul Sinod si Patriarhul Roman".

Sunt de acord, TREBUIE să avem "incredere in Sfantul Sinod si Patriarhul Roman", chiar dacă uneori anumite hotărâri ne contrariază.
Și cum am spus: cred cu tărie în construirea Catedralei, dar cu răbdare, multă și multă răbdare, fiindcă graba și dorința imediată de-a avea ceva nu a dus niciodată la nimic bun.

AlinB 18.07.2010 01:15:36

Citat:

În prealabil postat de eugenb (Post 268520)

Acum as mai face cateva remarci asupra amplasarii acestei constructii :
(...)
Ultima amplasare a intrunit "voturile" Consilierilor Primariei Capitalei si s-a stabilit sa fie ... pe teritoriul ARMATEI. Pentru cei care nu stiu toata zona respectiva fusese "rapita ... fara ACTE" de catre "onor Comandantul Suprem" ...

Unde vine asta mai exact?

Citat:

2.- Conform din cele precizate de BOR banii pentru acestei constructii vor fi din ... fondurilor (impozitate) ale Bisericii Ortodoxe Romane (o parte au fost stransi si din DONATII ale ENORIASILOR care i-au donat anterior). Pe de alta parte, creditele acelor Banci vor fi folositi pentru ca sa se construiasca un COMPLEX, care sa fie folositor celor care vor veni din tara sau din strainatate aici. Se pare ca unii cred ca va ramane Roma sau Tel-Aviv -ul ... fara turistii, daca se realizeaza asa ceva si la noi ?!
Ce intelegi prin "COMPLEX"?
Biserica-Mall?

Nu cred ca ortodocsii au nevoie de asa ceva. Non-ortodocsi au deja Mall -urile lor si alte locuri de distractie.

Din fonduri proprii?
Ajuta-ma te rog sa inteleg, pana acum unde au mers aceste "fonduri proprii"?
Au fost investite in actiuni specifice, sau au mers (cel putin o parte) in conturi bancare?

As fi si eu curios cam cat s-au strans an de an in acest conturi, SAU daca NU e cazul, ce activitati BOR vor fi restranse pentru ca sumele in cauza sa fie redirectionate catre catedrala.

Citat:

3.- Banii ulteriori necesari pentru definitivarea constructiei se vor strange prin ... donatii, care se vor incasa NUMAI in Bisericile care tin de BOR (atat din Romania, cat si din Diaspora), cu eliberarea de chitante (asa ca Statul isi va incasa ... impozitul).
In teorie suna frumos.
Hai sa vedem in practica cum stau lucrurile.
Sa zicem ca necesarul de 200mil de Euro pentru constructia "la rosu" este deja asigurat.

Mai ramane sa se stranga din "donatii benevole" inca 200 milioane de Euro.
In cat timp se preconizeaza a se strange aceasta suma?

Daca vorbim de 2 ani sa zicem si cca. 10mil de potentiali donatori (e o cifra optimista, crede-ma, in ciuda statisticii cu ~87% ortodocsi), inseamna 10 euro de crestin pe an.

Teoretic n-ar fi foarte mult, insa pentru majoritatea cred ca ar fi, mai ales ca, personal cred ca majoritatea romanilor, chiar si ortodocsi practicanti nu sunt convinsi ca acest proiect ii reprezenta, in ciuda denumiri pompoase prin care incearca sa promita ceva ceea ce practic nu poate oferi. In nici un caz o constructie ("Mantuirea Neamului").

In schimb sunt convins ca cele 2000 biserici (sau mai multe) care s-ar putea construi cu cei 400 mil. de Euro + 3-4000 preoti care ar sluji/spovedi in ele ar fi mult mai de folos in directia asta.

Ar inseamna practic pentru BOR un potential spor poate de mai bine de 1.000.000 suflete la mantuire (crestini practicanti, familiile lor, apropiati, etc) ceea ce n-ar fi rau in vremurile astea de criza nu doar economica.

Ce se ofera in schimb? O constructie extravaganta, mai degraba Mall decat biserica, si asistenta spirituala pentru cat? Teoretic cateva mii de suflete care ar putea asista la slujbe si in mod clar mult mai putine care ar putea efectiv primi consiliere spirituala acolo, doar daca nu vor sluji cativa zeci de preoti.

Citat:

Deci cine nu este de acord cu aceasta constructie nu va da nici un ban in acest scop. Fiecare Biserica are un Consiliu Parohial care hotareste ce se va face cu banii stransi. Numai cei care ori nu stiu, ori mint intentionat pot sa nege importanta acestui Consiliu Parohial.
Si ce se va intampla daca "de sus" se va decide infiinatara unui "fond pentru Catedrala" cu contributii minimale obligatorii?
Punem un mic pariu ca lucrul asta se va intampla?

Citat:

A propos :
a) Stiati de ex. ca in Bisericile de tip "NEO" se stie exact ce venituri au fiecare enorias si ca acestia sunt ... OBLIGATI (nu pe fata, evident) sa "cotizeze" cu minim 10% din venit lunar (informatie aflata de la un "credincios" mai "nehotarat") ?
1. Nu la toti se practica filosofia celor 10%
2. Chestia cu "cunoasterea exacta a veniturilor enoriasilor" nu cred ca exista pe undeva, poate eventual la vreo secta obscura, in rest nimeni nu este obligat sa declare nimic. Dar daca poti sa vii cu exemple in acest sens, as fi curios sa le aud.
3. Aduci aceasta chestiune in discutie in sensul: "vedeti, poate fi si mai rau"?
Nu cred ca este o tactica prea stralucita..

Citat:

b) Stiati ca toti cei care predau in scolile generale sau licee (colegii) sunt Cadre Didactice (indiferent daca au vreun "grad" si in BOR sau in alta Religie recunoscuta de Statul Roman) si pentru acest lucru ei au DREPTUL sa fie remunerati de Statul Roman ?
Te referi la profesorii de religie?
Relevanta care este?

Citat:

c) Stiati cumva, ca multi dintre cei care fac parte din BOR (sau din alte Religii sau Confesiuni) au GRADE UNIVERSITARE recunoscute de ACADEMIA ROMANA si/sau alte ACADEMII INTERNATIONALE ?
Care e relevanta?

Citat:

Au acuma destule subiecte la care sa se gandeasca ... "dusmanii" construirii acestei "cladiri", inainte de a face afirmatii pur si simplu "rau-voitoare".
Astept sa-mi semnalezi care sunt afirmatiile rauvoitoare in ceea ce am scris mai sus, eventual daca poti sa-mi raspunzi la nelamuriri eventual sa-mi arati unde gresesc.

Citat:

Cinstește-l ca pe un sfânt, căci el este cel ce-I aduce daruri Domnului, Dumnezeului tău; sfânt să vă fie, că sfânt sunt Eu, Domnul, Cel ce-i sfințesc pe ei.
Lv 11:44 Lv 22:32
Asta nu inseamna ca doar preotii/episcopii au dreptul sa decida pe spatele buzunarelor credinciosilor, iar daca credinciosii nu sunt de acord cu proiecte care implica financiar intr-o directie periculoasa Biserica si fara argumente SPIRITUALE solide, atunci nu isi respecta preotii.

Sa nu uitam ca sedintele BOR in care s-au discutat aceste aspecte NU sunt publice, si cred ca asta spune destul de mult, mai ales cand este vorba de un proiect public care priveste intreaga Biserica (a se vedea proprietatile Bisericii cu care se vor garanta imprumuturile).

De ce nu s-a incercat sa se faca in prealabil sondaj in randul credinciosilor apropo de utilitatea acestei investitii si s-a asumat un "DA" care este evident zic eu, destul de indoelnic?

Cine va fi vinovat daca BOR va ajunge la executare silita?
Binenteles, credinciosii care n-au vrut sa contribuie financiar la acest proiect pe care nu si l-au dorit niciodata.

AlinB 18.07.2010 01:18:49

Citat:

În prealabil postat de CalmDown (Post 268538)
Sunt de acord, TREBUIE să avem "incredere in Sfantul Sinod si Patriarhul Roman", chiar dacă uneori anumite hotărâri ne contrariază.
Și cum am spus: cred cu tărie în construirea Catedralei, dar cu răbdare, multă și multă răbdare, fiindcă graba și dorința imediată de-a avea ceva nu a dus niciodată la nimic bun.

Eu incerc asta, dar increderea oarba care se cere este cam problematica.

Ceea ce se poate vedea, sunt probleme peste probleme iar scopul practic-spiritual al acestui proiect cam ramane in ceata..

O poti numi lipsa de viziune, dar daca tu vezi ceva ce mie imi scapa..

Miha-anca 18.07.2010 13:29:25

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 269987)
Eu incerc asta, dar increderea oarba care se cere este cam problematica.

Ceea ce se poate vedea, sunt probleme peste probleme iar scopul practic-spiritual al acestui proiect cam ramane in ceata..

O poti numi lipsa de viziune, dar daca tu vezi ceva ce mie imi scapa..

Iata scopul:
http://www.patriarhia.ro/ro/documente/comunicat_8.html

eugenb 18.07.2010 19:05:28

Lui "AlinB"

Inainte de a va raspund la intrebarile pe care mi le adresati as vrea (daca nu va deranjeaza prea tare) sa-mi spuneti de ce Biserica tineti (eu cred ca sunteti ... "neo" preotestant, dar s-ar putea sa ma insel) si de ce v-a "palit grija" de acest subiect, daca nu faceti parte din enoriasii care "asculta" de Patriarhul Romaniei si Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane ? Biserica dumneavoastra (cea in care va inchinati) nu are destule "probleme" ca sa va ocupati de ele ? Dupa ce imi veti raspunde (daca puteti, binenteles) la aceste intrebari, pe care vi le-am pus din pura curiozitate ca sa inteleg in ce ... "tabara" trebui sa va "cataloghez" (scuze dar alt termen nu am gasit acuma) ... am sa va trec si parerile si raspunsurile mele.

P.S.
Deoarece nu exista un topic in care sa fie trecut fiecare "user" impreuna cu Biserica de care tine (ex. eugenb - BOR; X user - catolic; Y user - baptist; Z user - Martorii lui Iehova; Q user - evreu mozaic; etc) sunt nevoit sa va intreb acest lucru. Si ca sa nu va deranjeze prea tare acest fapt ... nu am fost (si nici nu sunt ... politist). Daca observati m-am trecut si pe mine ... "eugenb - BOR" .

eugenb 18.07.2010 21:59:28

Lui "AlinB" :
V-am pregatit raspunsul solicitat, dar astept mai intai sa imi raspundeti la ce v-am rugat, altfel voi considera ca nu va mai intereseaza raspunsul meu !

cristiboss56 20.07.2010 20:24:40

Catedrala Mantuirii Neamului - "la zi "

www.catedralaneamului.ro , site-ul oficial lansat de curand de Patriarhia Romana .

eodor nastasa 20.07.2010 22:33:28

Cu cladirea, ca cu cladirea...se face, mandra, semeata, "impungand norii", da, ce facem cu sufletu' lu' fiecare dintre noi ? A ?

andreicozia 21.07.2010 04:19:48

Citat:

În prealabil postat de eodor nastasa (Post 270567)
Cu cladirea, ca cu cladirea...se face, mandra, semeata, "impungand norii", da, ce facem cu sufletu' lu' fiecare dintre noi ? A ?

Dar ce nevoie avem de cladire, nene, daca vine sfirsitu'?

eodor nastasa 21.07.2010 08:48:47

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 270609)
Dar ce nevoie avem de cladire, nene, daca vine sfirsitu'?

Asa crezi ? Parca sustineai pe ici pe colo, ca nu vine nici un "sfarsit", ba din contra, incepe un nou "inceput", cu omu' fericit si globalizat, in'cip'uit s'n mana,, frunte, pasaport, cid, piramidon, samd...:4:
S'acu, cine a zis ca avem nevoie de cladire ?...A ? Eu zisasi de sufletel, mai inainte de toate, nu de boltari si hiare'betoane, bre.

AlinB 21.07.2010 23:03:08

Citat:

În prealabil postat de eugenb (Post 270080)
Inainte de a va raspund la intrebarile pe care mi le adresati as vrea (daca nu va deranjeaza prea tare) sa-mi spuneti de ce Biserica tineti (eu cred ca sunteti ... "neo" preotestant, dar s-ar putea sa ma insel) si de ce v-a "palit grija" de acest subiect, daca nu faceti parte din enoriasii care "asculta" de Patriarhul Romaniei si Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane ? Biserica dumneavoastra (cea in care va inchinati) nu are destule "probleme" ca sa va ocupati de ele ? Dupa ce imi veti raspunde (daca puteti, binenteles) la aceste intrebari, pe care vi le-am pus din pura curiozitate ca sa inteleg in ce ... "tabara" trebui sa va "cataloghez" (scuze dar alt termen nu am gasit acuma) ... am sa va trec si parerile si raspunsurile mele.

P.S.
Deoarece nu exista un topic in care sa fie trecut fiecare "user" impreuna cu Biserica de care tine (ex. eugenb - BOR; X user - catolic; Y user - baptist; Z user - Martorii lui Iehova; Q user - evreu mozaic; etc) sunt nevoit sa va intreb acest lucru. Si ca sa nu va deranjeze prea tare acest fapt ... nu am fost (si nici nu sunt ... politist). Daca observati m-am trecut si pe mine ... "eugenb - BOR" .

1. Lasati-va de sportul cu ghicitul - nu aveti stofa.

2. Nu m-a "palit" grija, sunt doar ingrijorat. Poate pentru dumneata e acelasi lucru, multi altii cred ca ar fi de alta parere.

3. Va aduc aminte ca subiectul topicului este "Catedrala Mantuirii Neamului" si nu convingerile mele religioase.
Faceti un efort de concentrare si ramaneti pe subiect.

4. Sigur ca are, asta cred ca e unul dintre ele.

5. Nu consider ca ascultarea trebuie sa fie oarba si irationala.
Oare ce s-a intamplat cu cei care au ascultat orbeste si pana la capat de Arie si altii ca el?

5. Imi cer iertare ca satisfacerea acelor curiozitati marunte si strict personale nu o consider relevanta pentru aceasta discutie, si daca reusiti sa ganditi matur (inca sper) va veti da seama de ce.

Astept in continuare argumentele legate de subiect daca mai aveti si altele.

AlinB 21.07.2010 23:09:03

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 270036)

Este cumva o ironie?

Miha-anca 22.07.2010 00:17:12

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 270758)
Este cumva o ironie?

Dar de ce ar fi o ironie?!? Iata ca s-au expus motivele. si mai este o luare de atitudine a PF, pe care a postat-o cristibos la Stiri, dar nu am gasit-o cand am cautat-o, ca sa dau aici un link.

Adrinskaia 22.07.2010 05:00:20

In Ploiesti s a construit o catedrala, care ani buni a functionat la subsol, si chiar si in prezent in timpul iernii se prefera subsolul, si ar fi cred folositor ca sa aflam daca si aceasta catedrala are un astfel de subsol mai usor de incalzit iarna...

As vrea sa cunosc daca secularizarea averilor manastiresti ar putea reprezenta o furaciune pentru care vom fi platit mai devreme sau mai tarziu...25% din suprafata tarii,nu i deloc putin...

Am intalnit in Proloage ceva interesant a propos de cei care fura de la Biserica...

Am mai intalnit si o profetie pe acest forum, unde se afirma ca vom saraci mai tare si vom plati prin macel 25 milioane de avorturi si alte pacate, si astfel vom deveni o tara neinteresanta pentru cel de al treilea razboi mondial...

Parintele Argatu recomanda sa daruim 10% din venituri celei mai apropiate Biserici in constructie pentru sporul casei...ori alte variante...

A propos de faptul ca s ar fi putut face nu stiu cate Biserici cu banii, pentru Catedrala...nu prea se vor mai face preoti, tocmai am aflat ca nu s au ocupat locurile la teologie...

Ne mandrim cu catedrala fumatului, ce valoare ??? si nu mergem la aceia sa i invatam ce se putea face cu banii ...in douazeci de ani groaznici, sa fie timp si de botezul focului pentru acestia...

...deocamdata suntem toate unsi cu toate pacatele: vorbire desarta, inchinare la idoli........

eugenb 22.07.2010 16:46:46

1. Nici nu ati demonstrat ca n-as avea dreptate. Deci ... imi adeveriti ce credeam.
2. Ingijorarea dumneavoastra nu ma convinge. Nu fac referinta si la zicala referitoare la ... "grija" ca sa nu va simtiti jignit, dar nu pot sa nu ma gandesc la ea.
3. Daca va uitati la toate postarile mele sta scris si ... titlul topicului respectiv. Dar atunci cand ai o convingere religioasa alta decat cea a poporului in limba caruia se desfasoara discutia, civilizat ar fi ca sa faci publica convingerea pe care o ai. Asa ar insemna ca aveti o religie care va este ... cel putin "necunoscuta" ca sa nu spun ... "dusmana". Asta nu inseamna ca nu sunt pe ... "subiect", dimpotriva !
4. Nefacand parte din Biserica Ortodoxa Romana nu ma intereseaza ... grijile Bisericii dumneavoastra.
5. Deoarece eu nu-l cunosc pe ... Arie nu va pot raspude la aceasta afirmatie a dumneavoastra.
6. Ce imi inchipui eu acum ... va pune intr-o postura foarte defavorabila. Asta doriti ?!

"Pretentia" aceasta am avut-o din prima discutie cu "admin" la intrarea pe acest Forum (initial credeam altceva decat ce mi s-a dovedit ca este) Nu ma intereseaza ca sa fac ... propaganda pentru Biserica Ortodoxa Romana, ci vreau sa stiu cu cine stau de vorba si cat de serios este - pana acum nu m-ati convins, din pacate. Iar celor care m-au primit intre cei pe care ii numesc ... "Prieteni" i-am avertizat ce "pretentie" am eu ("pretentia" lor o cunosteam deja si o acceptasem), asa ca nu vad de ce va este frica sa recunoasteti Biserica pe care o "slujiti" (este cumva ... interzisa de Lege in Romania) sau, poate, faptul ca nu credeti in Dumnezeu mai are vreo importanta pentru dumneavoastra ca sa dezvaluiti acest lucru ?! Astept in continuare sa-mi / sa ne dezvaluiti care este "adevarul" in legatura cu dumneavoastra in ce priveste ... Religia la care va "inchinati". Fiind un Forum care are la baza ortodoxismul cererea mea nu este "deplasata" cum ati crede, ci este ... "obligatorie", din pur si simplul motiv ca asta o cere ... buna-cuviinta intre doi oameni despre care se crede ca sunt "crestini" - daca "ortodoxisti" nu s-a observat inca in discutia lor pana acum.

Ora este GMT +3. Ora este acum 04:43:35.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.