Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Intrebare pt sectanti: de ce va considerati copiii sfinti? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=8994)

tricesimusquintus 13.04.2010 21:01:50

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 234517)
Sau nu stiti ca "biserica" adventista a "excomunicat" "toate" "bisericile" (neo)protestante, pentru ca n-au primit "a doua solie ingereasca"?

Se pare că dvs nu știți. Confundați relațiile noastre cu ruptura de la 1054 când BO și BC s-au spurcat (este un regionalism care înseamnă "s-au împroșcat cu noroi"), anatemizat și afurisit reciproc.

vasalie 13.04.2010 21:04:13

Citat:

În prealabil postat de lacrimi (Post 234643)
Cred si atat? Exista mantuire fara un botez in Numele Tatalui, al Fiului si al Duhului Sfant? Exista credinta fara fapte? Exista mantuire fara respectarea poruncilor?...

Credinta adevarata este urmata si de ceea ce ai enumerat: botez (ca marturisire a credintei), fapte (generate de o credinta adevarata), respectarea poruncilor (ca o exprimare a dragostei fata de Dumnezeu)...

Altfel, nu este credinta crestina.

tricesimusquintus 13.04.2010 21:06:52

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 234552)
Da, dar n-am gasit acolo interpretarea adventista a lor.

Până și Biserica Ortodoxă a început să interpreteze una din acele solii. E drept că s-a cam umplut de penibil anul trecut de când cu pașapoartele biometrice...

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 234552)
Amuzant, adica tocmai Biserica care a dat Scriptura si in care Scriptura nu lipseste de la nici o slujba, "incearca sa-i faca pe oameni sa evite Sfanta Scriptura".
O ineptie mai mare sa zici nici ca se putea.
Adica stai, nu tin sa ma contrazici la afirmatia asta..

O asemenea gogomănie nu poate să nu fie taxată. Scriptura a dat-o Dumnezeu prin inspirația Duhului Sfânt, nu Biserica.
Cum adică "nu lipsește de la nici o slujbă", faptul că e pusă pe altar, ori că se recită câteva fragmente? Scriptura nu lipsește nici de pe măsuța ghicitoarelor, alături de globul de cristal...

danyel 13.04.2010 21:11:21

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 234651)

O asemenea gogomănie nu poate să nu fie taxată. Scriptura a dat-o Dumnezeu prin inspirația Duhului Sfânt, nu Biserica.
Cum adică "nu lipsește de la nici o slujbă", faptul că e pusă pe altar, ori că se recită câteva fragmente? Scriptura nu lipsește nici de pe măsuța ghicitoarelor, alături de globul de cristal...

Ignoranta, obraznicie si batjocura adusa Bisericii Ortodoxe, tipic neo-protestantilor, am crezut la un momendat ca ai mai invatat cate ceva de pe acest forum si ai scapat de unele stereotipuri dar se pare ca am fost naiv, defapt ati ramas cu totii in preconceptiile caracterisitice

tricesimusquintus 13.04.2010 21:13:38

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 234564)
Daca ai sa intrebi un protestant daca un copil de 12 ani se inscrie la credinciosi sau necredinciosi, la cei care pot primi botezul sau cei care sunt mantuiti "by default" (scrie asa ceva in Biblie?) ca deh, "sunt copii", nu o sa-ti poata raspunde.

Nu știu cine a scornit-o pe asta cu mântuirea by default prin botezul NP. Cred că este un complex ortodox, că doar ei sunt disperați să-și boteze pruncii "să nu moară nebotezați" deci nemântuiți.

tricesimusquintus 13.04.2010 21:15:42

Citat:

În prealabil postat de danyel (Post 234655)
Ignoranta, obraznicie si batjocura adusa Bisericii Ortodoxe, tipic neo-protestantilor, am crezut la un momendat ca ai mai invatat cate ceva de pe acest forum si ai scapat de unele stereotipuri dar se pare ca am fost naiv, defapt ati ramas cu totii in preconceptiile caracterisitice

Văd că te-ai enervat deja... Nu te supăra, dar obrăznicie este să afirmi că Cuvântul lui Dumnezeu este monopol ortodox și că ar fi opera Bisericii (Ortodoxe bineînțeles)!

danyel 13.04.2010 21:18:45

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 234658)
Văd că te-ai enervat deja... Nu te supăra, dar obrăznicie este să afirmi că Cuvântul lui Dumnezeu este monopol ortodox și că ar fi opera Bisericii (Ortodoxe bineînțeles)!

Poi ma enervez normal cand vad ipocrizie
sti si tu la ce se referea Alin cand a zis ca Biserica a dat Scriptura asa ca nush de ce in orice discutie despre spiritualitate faceti pe prostii intentionat, incepand de la cei de pe strada care au nesimtirea sa strige dupa noi ca l-am inlocuit pe Dumnezeu cu Maria

Mihnea Dragomir 13.04.2010 21:23:08

Sf Scriptură a fost încredințată de Dumnezeu profetesei White, care, după întruparea ei în urmă cu 100 de ani, a predat-o adventiștilor. În primele 19 secole de după Cristos, Biserica Lui a evoluat incognito, iar astăzi este la lumina zilei la Adventiștii de Ziua a Șaptea, din cauză că Mileniul se apropie.
Despre asta, am să vă mai spun sâmbăta viitoare. La sinagogă.

tricesimusquintus 13.04.2010 21:28:28

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 234626)
Este ca un fel de "bilet la ordin" dacă vreți. Așa s-au mântuit toți drepții Vechiului Testament. În locul lor, Altcineva a garantat pentru ei și Altcineva a mărturisit pentru ei.

Ei, am trăit s-o văd și pe asta: nașul se substituie lui Hristos, garantând mântuirea bebelușului!
Am o întrebare: un ortodox/catolic nepracticant, care bineînțeles a fost botezat ca prunc, va fi mântuit? Că am văzut azi un procent (oferit de un ortodox) care m-a îngrozit: 10% ortodocși practicanți în România!

tricesimusquintus 13.04.2010 21:30:12

Citat:

În prealabil postat de danyel (Post 234662)
Poi ma enervez normal

Dacă te-ai enervat, te las să te calmez...

vasalie 13.04.2010 21:43:42

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 234664)
Sf Scriptură a fost încredințată de Dumnezeu profetesei White, care, după întruparea ei în urmă cu 100 de ani, a predat-o adventiștilor. În primele 19 secole de după Cristos, Biserica Lui a evoluat incognito, iar astăzi este la lumina zilei la Adventiștii de Ziua a Șaptea, din cauză că Mileniul se apropie.
Despre asta, am să vă mai spun sâmbăta viitoare. La sinagogă.

"Ce se intampla doctore?" Ce anume ti-a provocat acest delir?

cojanete 13.04.2010 22:09:21

Citat:

În prealabil postat de vasalie (Post 234544)
Eu am citit ca Sfantul Ioan Gura de Aur a primit, primele elemente de educatie crestina, de la mama sa, Antusa.

Dar despre Sfantul Vasile cel Mare, care, de asemenea, s-a botezat la maturitate, ce zici? Tot din parinti necredinciosi se trage?

Sf Vasile cel Mare s-a nascut din parinti binecrdinciosi ,si cinstitori de Dumnezeu. A primit taina botezului la 26 ani la cererea sa si a fost botezat de sf Maxim in Iordan

Erethorn 13.04.2010 22:13:02

LOL. Propun un armistitiu:

Sfanta Scriptura a fost inspirata de Duhul Sfant, suntem cu totii de acord, corect ?

Noul Testament (ca si Vechiul Testament, de altfel) a fost scris, sub inspiratia Duhului Sfant, de diversi oameni, corect ?

O buna parte din Noul Testament a fost, de exemplu, scrisa de apostolul Paul, suntem de acord cu totii, corect ?

Sfantul Paul a fost ortodox, in sensul ca a pastrat si transmis credinta cea dreapta in Hristos, corect ?

Sfantul Paul, care a pledat la primul Conciliu pentru propavaduirea Evangheliei catre toate popoarele, si s-a plimbat prin aproape toata lumea cunoscuta in vremea sa, a fost si catolic, corect ?

Acelasi Paul, care in epistolele sale avertizeaza crestinii sa fie pregatiti in orice moment, deoarece venirea lui Hristos este, ca sa zic asa, iminenta, a fost si adventist, corect ?

tricesimusquintus 13.04.2010 23:01:35

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 234693)

Sfanta Scriptura a fost inspirata de Duhul Sfant, suntem cu totii de acord, corect ?

Noul Testament (ca si Vechiul Testament, de altfel) a fost scris, sub inspiratia Duhului Sfant, de diversi oameni, corect ?

O buna parte din Noul Testament a fost, de exemplu, scrisa de apostolul Paul, suntem de acord cu totii, corect ?

Sfantul Paul a fost ortodox, in sensul ca a pastrat si transmis credinta cea dreapta in Hristos, corect ?

Sfantul Paul, care a pledat la primul Conciliu pentru propavaduirea Evangheliei catre toate popoarele, si s-a plimbat prin aproape toata lumea cunoscuta in vremea sa, a fost si catolic, corect ?

Acelasi Paul, care in epistolele sale avertizeaza crestinii sa fie pregatiti in orice moment, deoarece venirea lui Hristos este, ca sa zic asa, iminenta, a fost si adventist, corect ?

Sunt gata să semnez actul armistițiului:1:

Mihnea Dragomir 13.04.2010 23:07:58

Citat:

Nu, asta nu mai e corect. Nu accept a se da cu pietre în Apostolul Neamurilor. Nu a fost un bun adventist. A fost în comuniune cu Petru, până la a muri în același oraș, legat de acelaș lanț și în aceeași zi, deci a fost mult prea catolic ca să fie adventist. De asemenea, a luat partea celor care au spus că e permis a de mânca porc, a "neamurilor" în disputa cu "iudeocreștinii", deci a fost prea ortodox ca să fie adventist.

penticostalulmantuit 13.04.2010 23:16:13

Citat:

Dacă ai mai fi spus și că ei toți au fost penticostali pentru că au vorbit în limbi, abia atunci și numai atunci ar fi fost corect:67:
În aceste condiții eu aș fi de acord cu armistițiul.

Și încă ceva: vă rog să nu uităm, tovarăși, că armistițiile au, prin definiția lor, o viață scurtă. Deci armistițiu da, dar...

tricesimusquintus 13.04.2010 23:37:35

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 234713)
Nu, asta nu mai e corect. Nu accept a se da cu pietre în Apostolul Neamurilor. Nu a fost un bun adventist.

Stimate frate, a fost un bun adventist căci L-a așteptat pe Domnul și Mântuitorul său să revină. Mai mult decât atât, a trăit cu convingerea că va prinde în viață revenirea Lui (ah, greșeala lui Miller, White și alți adventiști!).

Citat:

A fost în comuniune cu Petru, până la a muri în același oraș, legat de acelaș lanț și în aceeași zi, deci a fost mult prea catolic ca să fie adventist.

Nu văd legătura. Oricum, și Petru era un bun adventist:1:

Citat:

De asemenea, a luat partea celor care au spus că e permis a de mânca porc, a "neamurilor" în disputa cu "iudeocreștinii", deci a fost prea ortodox ca să fie adventist.

Asta e o noutate, unde ai găsit-o? Ortodoxia se rezumă la a mânca carne de porc? Or fi având românii "cultura porcului", dar nici chiar așa...

AlinB 14.04.2010 11:13:06

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 234726)
Stimate frate, a fost un bun adventist căci L-a așteptat pe Domnul și Mântuitorul său să revină. Mai mult decât atât, a trăit cu convingerea că va prinde în viață revenirea Lui (ah, greșeala lui Miller, White și alți adventiști!).

Eroare, diferenta fundamentala este ca Miller s-a aventurat chiar sa dea o data exacta, cu toate ca Scriptura zice altceva.
El a crezut ca are muschi spirituali destul de lucrati ca sa poata scoate din Scriptura cu hocuspocus ceea ce Scriptura spune destul de clar ca nu se poate:

"Iar despre ziua aceea și despre ceasul acela nimeni nu știe, nici îngerii din cer, nici Fiul, ci numai Tatăl." (Marcu 13:32)

"Iar de ziua și de ceasul acela nimeni nu știe, nici îngerii din ceruri, nici Fiul, ci numai Tatăl. " (Matei 24:36)

EGW care a lasat mereu impresia ca ar fi "profetesa" a folosit iluzia celorlalti in avantajul ei, dandu-le de inteles ca ar avea "informatii de sus" despre a doua venire, avansand anumite date aproximative.

Cand ele nu s-au implinit, s-a dat vina binenteles pe credinciosi, ca n-au fost destul de zelosi pentru a face posibila a doua venire. Ca si cand planurile lui Dumnezeu ar fi depins de oameni iar El a avut, vezi Doamne, asteptari nerealiste in functie de care si-a facut programul si a dat drumul la "revelatii".

tricesimusquintus 14.04.2010 11:45:12

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 234853)
Eroare, diferenta fundamentala este ca Miller s-a aventurat chiar sa dea o data exacta, cu toate ca Scriptura zice altceva.
El a crezut ca are muschi spirituali destul de lucrati ca sa poata scoate din Scriptura cu hocuspocus ceea ce Scriptura spune destul de clar ca nu se poate

Miller a făcut această greșeală, cu toate acestea încredințarea lui că-L va prinde pe Domnul în viață fiind a avut-o până în ziua morții lui. La fel și primii adventiști de ziua a șaptea care i-au urmat (EGW și alți pionieri), aceștia nemaifăcând greșeala lui Miller.

Citat:

EGW care a lasat mereu impresia ca ar fi "profetesa" a folosit iluzia celorlalti in avantajul ei, dandu-le de inteles ca ar avea "informatii de sus" despre a doua venire, avansand anumite date aproximative.

Ce înseamnă exprimarea aceasta aproximativă "anumite date aproximative"? EGW n-a fixat nici o dată cu privire la revenirea lui Iisus.

Citat:

Cand ele nu s-au implinit, s-a dat vina binenteles pe credinciosi, ca n-au fost destul de zelosi pentru a face posibila a doua venire. Ca si cand planurile lui Dumnezeu ar fi depins de oameni iar El a avut, vezi Doamne, asteptari nerealiste in functie de care si-a facut programul si a dat drumul la "revelatii".

Ai omis ideea din 2 Petru 3,11.12:

"Deci dacă toate acestea se vor desființa, cât de mult vi se cuvine vouă să umblați întru viață sfântă și în cucernicie, așteptând și grăbind venirea zilei Domnului, din pricina căreia cerurile, luând foc, se vor nimici, iar stihiile, aprinse, se vor topi!"

și din Matei 24,14 de asemenea:

"Și se va propovădui această Evanghelie a împărăției în toată lumea spre mărturie la toate neamurile; și atunci va veni sfârșitul."

Erethorn 14.04.2010 11:47:46

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 234726)

Exact, la asta m-am referit, nu la restrictiile culinare (despre care, de altfel, inteleg ca nu ar constitui pentru adventisti o problema de dogmatica, ci de disciplina, in sensul catolic al termenilor). Din punct de vedere al relatiei neamuri - iudeocrestini, a fost, evident, "catolic".

Si, intr-adevar, dpdv al darurilor Duhului Sfant, a fost si foarte penticostal...

Domnule Dragomir, imi pare rau ca ati interpretat ideea mea drept "aruncare cu pietre". In mod evident, nu am sustinut ca Paul ar fi fost adventist (sau ortodox, sau catolic) in intelesul pe care il dam astazi acestor termeni.

Grabriella 14.04.2010 12:03:54

Citat:

În prealabil postat de lacrimi (Post 234364)
Sunt foarte interesata sa discut cu tine despre experienta ta... A mea nu este tocmai o experienta placuta si plina de bucurie, dar mi-am acceptat destinul si-I multumesc Domnului pentru tot, si bune si rele... Ma rog Domnului sa-mi dea putere si intelepciune si sa-mi arate Lumina lui pana la capat...
Doamne ajuta

Privind omeneste existenta mea a fost una dezastruoasa si suferintele mele greu de imaginat. Sa nu-ti inchipui ca mi-a fost usor sa gasesc singura "Casa Tatalui" fara sa fiu o prada usoara pentru orice fiare salbatice care , pe orice cale, stau gata sa inghita un biet suflet.
Totusi este importanta nu scoala in sine, ci rezultatul.

lacrimi 14.04.2010 12:54:36

Citat:

În prealabil postat de Grabriella (Post 234880)
Privind omeneste existenta mea a fost una dezastruoasa si suferintele mele greu de imaginat. Sa nu-ti inchipui ca mi-a fost usor sa gasesc singura "Casa Tatalui" fara sa fiu o prada usoara pentru orice fiare salbatice care , pe orice cale, stau gata sa inghita un biet suflet.
Totusi este importanta nu scoala in sine, ci rezultatul.

Imi imaginez... Ma bucur ca Dumnezeu ti-a aratat calea spre Casa, te-a indrumat sa iesi dintre oile ratacite si de a te alatura turmei... Doamne ajuta

tricesimusquintus 14.04.2010 13:13:24

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 234874)
restrictiile culinare (despre care, de altfel, inteleg ca nu ar constitui pentru adventisti o problema de dogmatica, ci de disciplina, in sensul catolic al termenilor).

Întrucâtva, deși eu mai degrabă aș introduce postul printre disciplinele spirituale. Abținerea de la anumite alimente (alături de alte elemente spicifice modului sănătos de viețuire) ține mai mult de tratarea corpului ca sediu al Spiritului Sfânt.

lacrimi 14.04.2010 13:32:10

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 234909)
Întrucâtva, deși eu mai degrabă aș introduce postul printre disciplinele spirituale. Abținerea de la anumite alimente (alături de alte elemente spicifice modului sănătos de viețuire) ține mai mult de tratarea corpului ca sediu al Spiritului Sfânt.

Eu vad postul ca o "jertfa" adusa Domnului, de curatire a trupului, cat si a duhului. Multi sunt cei ce vad postul ca o "abtinere de la anumite alimente", dar postul implica mult mai mult de atat... As fi curioasa cati adventisti sau penticostali au taria sa posteasca asa cum postim noi?

tricesimusquintus 14.04.2010 13:49:33

Citat:

În prealabil postat de lacrimi (Post 234917)
Eu vad postul ca o "jertfa" adusa Domnului, de curatire a trupului, cat si a duhului. Multi sunt cei ce vad postul ca o "abtinere de la anumite alimente", dar postul implica mult mai mult de atat... As fi curioasa cati adventisti sau penticostali au taria sa posteasca asa cum postim noi?

Foarte mulți adventiști postesc în felul ortodox (fără carne), și nu doar câteva zile pe an, ci toată viața! Dacă te referi la "postul negru", majoritatea adventiștilor postesc și în felul cesta.

penticostalulmantuit 14.04.2010 14:07:18

Citat:

În prealabil postat de lacrimi (Post 234917)
As fi curioasa cati adventisti sau penticostali au taria sa posteasca asa cum postim noi?

Foarte puțini penticostali postesc așa ca ortodocșii.

lacrimi 14.04.2010 14:13:05

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 234929)
Foarte mulți adventiști postesc în felul ortodox (fără carne), și nu doar câteva zile pe an, ci toată viața! Dacă te referi la "postul negru", majoritatea adventiștilor postesc și în felul cesta.

Ma refer la adevaratul post.... pentru ca el nu inseamna doar ce mananci

tricesimusquintus 14.04.2010 14:49:43

Citat:

În prealabil postat de lacrimi (Post 234937)
Ma refer la adevaratul post.... pentru ca el nu inseamna doar ce mananci

Ai drepate, postul este și o aplecare spre cele spirituale, e însoțit de rugăciune, iar în exterior se manifestă așa cum spune Isaia prin "sfărâmarea lanțurilor răutății". Acesta este adevăratul post plăcut lui Dumnezeu. Cred că am răspuns la întrebare...

maria12021974 14.04.2010 15:53:37

Citat:

În prealabil postat de NTatiana (Post 229680)
Isus Cristos a spus ca trebuie sa avem cu totii ( se referea la adulti ) inima si sufletul curat al uni copil...nu-i asa ? eu nu sunt sectanta , sunt crestin-ortodxa , dar cred ca Isus stia ce spune...stia ca toti copiii se nasc curati, ei nu au pacate savarsite care sa ii apese...dar in cativa ani ( cam in 6-7 ani) sufeltele lor incep sa fie pervertite de adultii din jurul lor ...de situatiile la cere ei sunt martori cu sau fara voia lor; putem noi , adultii nega acest lucru ??? nu cred...chiar parintii gresesc, chiar fara sa isi dea seama ...si copiii lor vad , si asculta si invata...invata mai mult rau decat bine ...din pacate...; e normal ,ca dupa vreo cativa ani de viata a micutilor printre adulti , sa trebuiasca sa fie invitati la Sfantul Botez pentru a li se aduce aminte de lumea lui Dumnezeu, de faptul ca spiritele acestor copii au nevoie de o reconfirmare ca Dumnezeu exista si Isus Cristos deasemenea si sa isi ia asupra lor numele lui Isus Cristos si sa isi inceapa, de data aceasta constient, viata spirituala ...poate gresesc eu ...si sa ma ierte Bunul Dumnezeu daca gresesc gandind asa,dar eu stiu ca El imi cunoaste inima si gandul si tot ceea ce fac...

Cu tot respectul un crestin ortodox trebuie sa stie sa scrie corect "Iisus Hristos".

Heurtebise 15.04.2010 09:52:39

Citat:

În prealabil postat de lacrimi (Post 229687)
Din DEX: "SÉCTĂ s.f. Grup de persoane formând o comunitate religioasă care s-a separat de biserica oficială; (p. ext.) grup de adepți ai unei doctrine.  grup de persoane care s-au închis în cercul intereselor lor mărunte"

Unde e greseala? Sau de ce va intriga atat de tare catalogarea asta?

Partea cu "interese marunte" are o tenta ofensatoare:P

Heurtebise 15.04.2010 10:15:32

Dumnezeu e un gentleman

Penticostalii si alti neoprotestanti isi binecuvanteaza copiii la nastere urmand ca abia peste cativa ani buni sa aiba loc si botezul(consimtit). Inteleg simbolistica botezului in apa dar la fel de bine, nu cred ca Dumnezeu ar trimite in iad un copil nebotezat; pe aceeasi idee merg si neoprotestantii care ii considera pe copii inocenti(nici chiar sfinti!!!); eu nu am nicio religie tocmai pentru ca nu am fost botezata de mica. Si chiar daca, repet, inteleg de ce ortodocsii isi boteaza copiii de mici(si nu am nimic impotriva), tot nu pot sa nu fiu de acord cu Nicolae Steinhardt care spunea( dupa ce a fost botezat in inchisoare) ca nimic nu se compara cu acea fericire si curatire a renasterii prin botez mai ales cand e si constientizata; copiii mici nu au cum sa simta ca le-au fost iertate si uitate pacatele cu ajutorul botezului in apa deoarece pe inimile lor nu apasa aceleasi pacate grele si jenante cum apasa pe noi. Ati putea sa-mi spuneti ca exista spovedanie pentru iertare de pacate...dar tot nu se compara cu ce simte un om mare, urat, "amortit" si fara speranta in momentul in care "intra in viata" prin botez...:)

Heurtebise 15.04.2010 10:17:22

Penticostalii si alti neoprotestanti isi binecuvanteaza copiii la nastere urmand ca abia peste cativa ani buni sa aiba loc si botezul(consimtit). Inteleg simbolistica botezului in apa dar la fel de bine, nu cred ca Dumnezeu ar trimite in iad un copil nebotezat; pe aceeasi idee merg si neoprotestantii care ii considera pe copii inocenti(nici chiar sfinti!!!); eu nu am nicio religie tocmai pentru ca nu am fost botezata de mica. Si chiar daca, repet, inteleg de ce ortodocsii isi boteaza copiii de mici(si nu am nimic impotriva), tot nu pot sa nu fiu de acord cu Nicolae Steinhardt care spunea( dupa ce a fost botezat in inchisoare) ca nimic nu se compara cu acea fericire si curatire a renasterii prin botez mai ales cand e si constientizata; copiii mici nu au cum sa simta ca le-au fost iertate si uitate pacatele cu ajutorul botezului in apa deoarece pe inimile lor nu apasa aceleasi pacate grele si jenante cum apasa pe noi. Ati putea sa-mi spuneti ca exista spovedanie pentru iertare de pacate...dar tot nu se compara cu ce simte un om mare, urat, "amortit" si fara speranta in momentul in care "intra in viata" prin botez...:)

Dumitru73 15.04.2010 10:18:22

Citat:

În prealabil postat de Heurtebise (Post 235287)

la ce varsta isi boteaza neoprotestantii copii?

Heurtebise 15.04.2010 10:28:38

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 235288)
la ce varsta isi boteaza neoprotestantii copii?

Nu si-i boteaza; ei singuri aleg daca sa se boteze sau nu:P( de aceea eu sunt inca nebotezata). Am vazut si care se boteaza la 13 ani sau din contra, la 60 de ani; botezul la ei trebuie sa fie constientizat si oficiat din libera alegere a omului.

Doriana 15.04.2010 10:38:12

Citat:

În prealabil postat de Heurtebise (Post 235283)
Partea cu "interese marunte" are o tenta ofensatoare:P

Sa presupunem ca merge un ortodox intr-o tara majoritar...catolica sau anglicana, sau baptista. Deci acolo ortodoxia ar fi o secta pentru ca e desprinsa de biserica majoritara. Sunt curioasa cat de bine s-ar simti cand l-ar lua un baptist prieteneste dupa umeri si l-ar intreba: "Draga sectantule, explica-mi si mie problema asta..." :)) Oare ar mai afisa definitia DEX-ului?

Dumitru73 15.04.2010 10:40:26

Citat:

În prealabil postat de Heurtebise (Post 235291)
Nu si-i boteaza; ei singuri aleg daca sa se boteze sau nu:P( de aceea eu sunt inca nebotezata). Am vazut si care se boteaza la 13 ani sau din contra, la 60 de ani; botezul la ei trebuie sa fie constientizat si oficiat din libera alegere a omului.

inseamna ca cel ce se boteaza la 60 de ani nu este considerat membru bisericii respective pana la acea varsta?

Heurtebise 15.04.2010 10:48:34

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 235295)
inseamna ca cel ce se boteaza la 60 de ani nu este considerat membru bisericii respective pana la acea varsta?

Cei care se boteaza la 60 de ani sunt oamenii convertiti; ceilalti, care au crescut in sanul adunarii se boteaza in adolescenta sau pana in 30 de ani.

Dumitru73 15.04.2010 10:57:59

Citat:

În prealabil postat de Heurtebise (Post 235298)
Cei care se boteaza la 60 de ani sunt oamenii convertiti; ceilalti, care au crescut in sanul adunarii se boteaza in adolescenta sau pana in 30 de ani.

ai ocolit raspunsul initial.
intrebarea era: la ce varsta isi boteaza neoprotestantii copii?
se intelege de aici ca ma refer si la cei convertiti la 60 de ani?

tricesimusquintus 15.04.2010 11:17:36

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 235300)
ai ocolit raspunsul initial.
intrebarea era: la ce varsta isi boteaza neoprotestantii copii?
se intelege de aici ca ma refer si la cei convertiti la 60 de ani?

Cred că răspunsul a fost suficient de clar. Nu există o vârstă standard, fiecare copil/tânăr/adult/bătrân se botează când consideră că e pregătit pentru pasul acesta. Copilul e lăsat să aleagă el momentul potrivit, nu este dus cu forța la bazinul de botez.

Dumitru73 15.04.2010 11:35:03

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 235305)
Cred că răspunsul a fost suficient de clar. Nu există o vârstă standard, fiecare copil/tânăr/adult/bătrân se botează când consideră că e pregătit pentru pasul acesta. Copilul e lăsat să aleagă el momentul potrivit, nu este dus cu forța la bazinul de botez.

nu a fost clar, vad ca si tu incerci sa ocolesti.
ideea e ca un copil de 12-13 ani nu poate sa decida singur pentru el.
va face ce ii vor spune parintii.

Ora este GMT +3. Ora este acum 18:33:37.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.