Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa Romana (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=507)
-   -   Sinaxa interortodoxa din 4 aprilie (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=18878)

catalin2 28.04.2017 18:04:19

Citat:

În prealabil postat de suslik (Post 647615)
Catalin, sincer, fara rautate: le gasesc ca fiiind propaganda depasita, in limbaj prea arhaic, chiar si pentru un iubitor de vechi ca mine. Da, si "Vietile sfintilor", si Limonariul.

Chiar de asta te-am intrebat daca doresti sa afli adevarul, pentru ca multi nu vor sa afle un raspuns si eu imi pierd doar timpul. Si, desi Cristian n-o sa creada, stiu si ce crezi tu si ce conceptii ai.

CristianR 28.04.2017 18:16:52

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 647614)
Toti oamenii de pe pamant au convingerea ca ceea ce cred ei e adevarul.

Nu. Diferența e că unii știu că nu știu, în timp ce alții cred sau sunt convinși că știu și vor să-i scoată pe cei dintâi din fericita stare interogativă pe care o păstrează și care îi poate propulsa mereu mai sus sau mai adânc.

iana 28.04.2017 20:48:04

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 647588)
Acest fragment, din cate stiu, face parte dintr-o carte/brosura controversata, aparuta in 1917, "Agonia Bisericii", o scriere timpurie, inainte ca sfantul sa fie numit episcop. In perioada primului razboi sfantul a fost trimis de BO a Serbiei in tarile apusene, iar aceasta carte e facuta din conferintele din Anglia. E o carte complet eronata, care nu apare in biografiile sfantului si are conceptii pe care sfantul le-a lepadat apoi si le-a indreptat. In ea sfantul ii numeste sfinti pe Buddha, Lao-Tze, Confucius, zei pagani si alti lideri spirituali. De asemenea, considera ca toate cultele sunt la fel ca BO. E scrisa in spirit new-age si ecumenist.
Mai tarziu a renuntat complet la aceste conceptii gresite, de tinerete. In catehismul scris in 1949 (pe care l-am citat de mai multe ori) spune ca Biserica este Una, Biserica Ortodoxa si nu se poate mantui nimeni in afara Bisericii. http://www.crestinortodox.ro/carti-o...nta-79744.html
Citez: "Se poate mantui omul in afara Bisericii?
Nu se poate mantui, pentru ca Biserica este vistierul harului lui Dumnezeu, fara de care nimeni nu se poate mantui, ca o mana desprinsa de trup."

Indiferent de perioada in care a scris cartea si indiferent de cine l-ar fi scris, acest fragment reflecta realitatea. Perioada de inflorire a crestinismului a fost cat timp au fost impreuna. o data cu cearta a venit si decaderea. Si sa nu uitam ca intr-o cearta nu exista un singur vinovat. Va fi iarasi bine cand cele doua biserici vor fi iar Una.

iuliu46 28.04.2017 21:09:25

Citat:

În prealabil postat de CristianR (Post 647617)
Nu. Diferența e că unii știu că nu știu, în timp ce alții cred sau sunt convinși că știu și vor să-i scoată pe cei dintâi din fericita stare interogativă pe care o păstrează și care îi poate propulsa mereu mai sus sau mai adânc.

Unii stiu ca nu stiu si altii stiu ca Socrates a fost un jucator exponential al nationalei Braziliei. Pacat ca dupa ce a castigat Cupa Mondiala a baut cucuta din ea. :)

CristianR 28.04.2017 21:21:33

Citat:

În prealabil postat de iana (Post 647620)
Si sa nu uitam ca intr-o cearta nu exista un singur vinovat.

Adevărat. Dacă am avea cu toții conștiința asta, deja altfel ne-am privi unii pe alții.

Citat:

Va fi iarasi bine cand cele doua biserici vor fi iar Una.
Numai Dumnezeu știe dacă și când se va întâmpla asta. Dar până atunci, cum zicea iarăși Răzvan Codrescu (pe care văd că îl tot citez în ultimele zile), nu unire, dar unitate.

CristianR 28.04.2017 21:23:45

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 647621)
Unii stiu ca nu stiu si altii stiu ca Socrates a fost un jucator exponential al nationalei Braziliei.

Și viceversa: Unii (ca mine) nu ști(a)u cine a fost Socrates.

iuliu46 28.04.2017 21:26:44

Citat:

În prealabil postat de CristianR (Post 647623)
Și viceversa: Unii (ca mine) nu ști(a)u cine a fost Socrates.

Pai am vazut ca citezi spusele lui. Nu a spus el "stiu ca nu stiu nimic" ? :)

CristianR 28.04.2017 21:30:03

Dar am crezut că e tiz cu un fotbalist brazilian. Pe ăsta nu-l știu.
Că pe primul îl știm ca Socrate (noi, românii).

iana 28.04.2017 22:00:21

Citat:

În prealabil postat de CristianR (Post 647622)
Adevărat. Dacă am avea cu toții conștiința asta, deja altfel ne-am privi unii pe alții.

Numai Dumnezeu știe dacă și când se va întâmpla asta. Dar până atunci, cum zicea iarăși Răzvan Codrescu (pe care văd că îl tot citez în ultimele zile), nu unire, dar unitate.

Pe mine ma intriga incrancenarea fata de tot ce e dincolo de "granitele" ortodoxiei. Acrivie la sange. In interior insa, iconomie cat incape. Cand nu mai incape, inchidem ochii.

CristianR 28.04.2017 22:13:03

Da, e explicabilă psihologic tendința asta de a fi aspru cu ceilalți și îngăduitori cu noi înșine. Nu doar la nivel confesional sau social, ci și individual. Mi se întâmplă adesea, mai ales când mă aflu în biserică.

În plus, se pare că reproșăm mai abitir altora păcatele pe care le facem noi înșine. Sau invers, cum spunea părintele Stăniloae: Când râzi (arăți cu degetul) de păcatele altuia, cazi din har și Dumnezeu te lasă să cazi tu în același păcat, ca să te smerească.

Ora este GMT +3. Ora este acum 21:48:20.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.