Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Morala Crestina (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5076)
-   -   Atitudinea ortodoxa fata de oamenii de alte culte religioase (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14465)

catalin2 08.03.2012 19:05:48

Citat:

În prealabil postat de penticostalul (Post 433814)
Inteleg ca esti suparat ca am semnalat neadevarul pe care l-ai scris.
Observa insa cat am fost delicat: l-am numit „neadevar”, nu minciuna.

Dar neadevarul e neadevar, Catalin: Protestantii NU considera ca „Isus ne-a lasat doar o filozofie” precum spui tu. Ei nu-l cred pe Isus doar un filozof. Ei marturisesc ca Isus Hristos este Dumnezeul adevarat care a murit si a inviat pentru pacatele lumii, ca este Mantuitorul si Domnul.

Dar daca prin „a dialoga normal” intelegi sa te las sa faci afirmatii false despre protestanti, e in regula, asa voi face.
Pentru ca esti mai sensibil, si pentru buna intelegere pe forum, pentru o vreme nu le voi mai semnala.

Continui sa te prefaci ca nu intelegi, desi ti-am scris peste zece mesaje pe tema asta, inclusiv cand aveai nick-ul banat. Iti repet a suta oara, problema nu e ce scrii, ci modul in care o faci. Adica incerci cu forta sa iti impui conceptiile atacandu-l pe cel caruia ii raspunzi. Incerci sa il discreditezi, sa il ironizezi, sa il jignesti chiar. Daca postai un mesaj normal ca cel de acum nimeni nu-ti spunea nimic, dar se pare ca nu poti face asta fara sa ai si rautate. In plus tot nu vrei sa intelegi ca ale tale conceptii le consider si le considera orotodocsii de pe forum gresite, iar aici nu esti pe un forum penticostal sa le impui cu aroganta, ca fiind axiome. Si ca si userul catolic banat desi ti-am spus de mai multe ori sa nu-mi mai comentezi mesajele ca nu vreau un dialog cu tine nu vrei sa intelegi, ma pot descurca si fara ironiile si rautatile din mesajele tale. De aceea nici nu iti rapund la ideile din acest mesaj legate de filozofia protestanta. Desi ma indoiesc ca nu stii, pentru ca am scris de mai multe ori asta.

catalin2 08.03.2012 19:42:35

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 433806)
Mai presus de Biserica Sa, El ne-a lăsat Duhul Sfânt:

"Dar Mângâietorul, Duhul Sfânt, pe Care-L va trimite Tatăl, în numele Meu, Acela vă va învăța toate și vă va aduce aminte despre toate cele ce v-am spus Eu." (Ioan 14,26 - versiunea Sinodală)

Iar Acesta ne aduce aminte tot ce ne-a spus și învățat Hristos. Dacă o biserică are învățături ce nu concordă cu ce ne-a spus Hristos, cu ce găsim în Scriptură, tare mă tem că ea nu este "Biserica Sa" oricât ar pretinde acest lucru...

Asa este, si cand a coborat Duhul Sfant? Ortodoxia spune ca la Cincizecime s-a infiintat Biserica. E de fapt harul, iar aceasta cum se transmitea credinciosilor? Cautati pasajul in care se spune ca unii primisera botezul lui Iisus dar nu primisera harul, dat prin punerea mainilor. Cine facea botezul si punea mainile? Cei randuiti de Apostoli, adica episcopii si prezbiterii. Nu toata lumea boteza. Si toti acestia impreuna cu credinciosii si Capul Iisus sunt Biserica.
E adevarat si pasajul al doilea, in Biserica e numai adevarul, de aceea ereziile erau indepartate. Acum ceva ce ar trebui sa ii incurce pe neoprotestanti: Mantuitorul a spus ca portile Iadului nu vor birui niciodata Biserica Sa. Timp de 1800 de ani, pana la formarea neoprotestantilor, nu a fost Biserica, adica portile iadului nu au biruit-o?
Iar despre faptul ca BO este Biserica am mai discutat, Dumnezeu arata adevarul, prin minuni, nu oamenii. Pentru ca fiecare cult sau religie crede ca acolo e si adevarul, dar asta e doar parerea lor omeneasca. Daca nu are si o dovada, de unde stim ca e si adevarat si asa spune si Dumnezeu?

osutafaraunu 08.03.2012 21:35:08

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 433856)
Asa este, si cand a coborat Duhul Sfant? Ortodoxia spune ca la Cincizecime s-a infiintat Biserica.

La fel spun și eu... de fapt așa susțin toate bisericile creștine.

Citat:

Cine facea botezul si punea mainile? Cei randuiti de Apostoli, adica episcopii si prezbiterii. Nu toata lumea boteza.

Corect, nu toată lumea boteza, doar apostolii și prezbiterii (care se mai numeau și episcopi). Apostolii au murit, dar au rămas cei investiți cu autoritate în Biserică (prezbiterii/episcopii) să facă lucrarea aceasta. Credeți că la neoprotestanți e altfel?

Citat:

Si toti acestia impreuna cu credinciosii si Capul Iisus sunt Biserica.

La fel spun și eu. Vedeți că mărturisim aceeași concepție?

Citat:

E adevarat si pasajul al doilea, in Biserica e numai adevarul, de aceea ereziile erau indepartate. Acum ceva ce ar trebui sa ii incurce pe neoprotestanti: Mantuitorul a spus ca portile Iadului nu vor birui niciodata Biserica Sa. Timp de 1800 de ani, pana la formarea neoprotestantilor, nu a fost Biserica, adica portile iadului nu au biruit-o?

Dar de ce să-i încurce? Eu personal nu văd niciun impediment... Biserica n-a dispărut, chiar dacă a trecut prin perioade dificile. La început persecuție cruntă, apoi valuri de erezii, apoi reviriment reformator... iar în final, Biserica luptătoare va ieși biruitoare.

Citat:

Iar despre faptul ca BO este Biserica am mai discutat

Da, s-a discutat mult, însă nu s-a putut aduce nicio probă că Biserica fondată la Cincizecime se numea Biserica Ortodoxă.

Citat:

Dumnezeu arata adevarul, prin minuni, nu oamenii. Pentru ca fiecare cult sau religie crede ca acolo e si adevarul, dar asta e doar parerea lor omeneasca. Daca nu are si o dovada, de unde stim ca e si adevarat si asa spune si Dumnezeu?

Adevărata dovadă nu e constituită din minuni, iar acest lucru îl știți și dumneavoastră. Minuni găsiți în orice biserică creștină, ba chiar și diavolul poate face minuni (ori măcar poate face ca astfel să fie percepute). Adevărul nu are nevoie de minuni, ci poate sta în picioare prin el însuși. E suficient să-l descoperi și să-l crezi. Și să nu uităm:
  • Hristos este Adevărul. Ioan 14,6.
  • Cuvântul lui Dumnezeu este adevărul. Ioan 17,17.
Cine vrea să facă parte din Biserica lui Dumnezeu, trebuie să respecte învățătura lui Hristos-Adevărul aflată în Scriptura-Adevărul. Pare simplu, nu-i așa? Și totuși câtă rătăcire și câtă întunecime spirituală poate să existe...

ioan cezar 09.03.2012 03:45:07

Domnul fie laudat!

"O! mintea mea e slaba!
Ca o mica lumanare, un singur suflu usor e de ajuns pentru a o stinge; dar mintea sfintilor era inflacarata asemenea rugului aprins si nu se temea de nici un vant.
Cine imi va da o asemenea inflacarare, incat nici ziua, nici noaptea, iubirea lui Dumnezeu sa nu-mi lase odihna? Iubirea dumnezeiasca e arzatoare. Pentru ea sfintii au rabdat toate suferintele si au dobandi puterea de a savarsi minuni. Vindecau bolnavi, inviau morti, mergeau pe apa, erau inaltati in vazduh la ceasul rugaciunii, prin rugaciunea lor faceau sa cada ploaia din cer.
Dar eu nu vreau sa invat decat smerenia si iubirea lui Hristos, ca sa nu ranesc pe nimeni si sa ma rog pentru toti oamenii ca pentru mine insumi."
Sfantul Siluan Athonitul

"Sufletul care a cunoscut pe Domnul, Facatorul si Parintele sau ceresc, nu poate avea odihna pe pamant.
Si cugeta intru sine: Cand ma voi arata inaintea Domnului, voi cere milostivirea Lui spre mantuirea tuturor crestinilor!
Dar, in acelasi timp cugeta: Cand voi vedea doritul Tau chip, in bucuria mea nu voi putea spune nimic! caci atunci cand e napadit de bucurie, omul nu poate rosti nici un cuvant.
Si din nou cugeta: Ma voi ruga pentru tot neamul omenesc, ca toti oamenii sa se intoarca spre Domnul si sa-si gaseasca in El pacea, caci iubirea dumnezeiasca vrea ca toti sa se mantuiasca!"
Sfantul Siluan Athonitul
In lucrarea "Viata si invatatura staretului Siluan Athonitul", scrise de ucenicul sau, arhimandritul Sofronie, Editura Deisis 2004, pp. 290-291

ucenic 09.03.2012 03:58:09

Citat:

În prealabil postat de ioan cezar (Post 433915)
Domnul fie laudat!

"O! mintea mea e slaba!
Ca o mica lumanare, un singur suflu usor e de ajuns pentru a o stinge; dar mintea sfintilor era inflacarata asemenea rugului aprins si nu se temea de nici un vant.
Cine imi va da o asemenea inflacarare, incat nici ziua, nici noaptea, iubirea lui Dumnezeu sa nu-mi lase odihna? Iubirea dumnezeiasca e arzatoare. Pentru ea sfintii au rabdat toate suferintele si au dobandi puterea de a savarsi minuni. Vindecau bolnavi, inviau morti, mergeau pe apa, erau inaltati in vazduh la ceasul rugaciunii, prin rugaciunea lor faceau sa cada ploaia din cer.
Dar eu nu vreau sa invat decat smerenia si iubirea lui Hristos, ca sa nu ranesc pe nimeni si sa ma rog pentru toti oamenii ca pentru mine insumi."
Sfantul Siluan Athonitul

"Sufletul care a cunoscut pe Domnul, Facatorul si Parintele sau ceresc, nu poate avea odihna pe pamant.
Si cugeta intru sine: Cand ma voi arata inaintea Domnului, voi cere milostivirea Lui spre mantuirea tuturor crestinilor!
Dar, in acelasi timp cugeta: Cand voi vedea doritul Tau chip, in bucuria mea nu voi putea spune nimic! caci atunci cand e napadit de bucurie, omul nu poate rosti nici un cuvant.
Si din nou cugeta: Ma voi ruga pentru tot neamul omenesc, ca toti oamenii sa se intoarca spre Domnul si sa-si gaseasca in El pacea, caci iubirea dumnezeiasca vrea ca toti sa se mantuiasca!"
Sfantul Siluan Athonitul

Domnul meu si Dumnezeul meu, Tu, Cela ce esti singurul vrednic de lauda, binecuvinteaza-ne Doamne, fa-ne partasi harului Tau si da-ne noua nu dupa ceea ce meritam ci dupa indurarea Ta, in Hristos Iisus. Caci a Ta este Imparatia si Puterea si Slava, in veci. Amin.

catalin2 11.03.2012 21:59:52

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 433886)
iar în final, Biserica luptătoare va ieși biruitoare.

Da, s-a discutat mult, însă nu s-a putut aduce nicio probă că Biserica fondată la Cincizecime se numea Biserica Ortodoxă.

Adevărata dovadă nu e constituită din minuni, iar acest lucru îl știți și dumneavoastră. Minuni găsiți în orice biserică creștină, ba chiar și diavolul poate face minuni (ori măcar poate face ca astfel să fie percepute). Adevărul nu are nevoie de minuni, ci poate sta în picioare prin el însuși. E suficient să-l descoperi și să-l crezi.

Intotdeauna este biruitoare, nu ar avea cum sa fie biruitoare numai la sfarsit sau in cateva momente. Altfel ce fac oamenii care traiau atunci, doar cei care au trait la sfarsit se mantuiesc. Asta daca nu ai vrut sa spui de sfarsitul veacului cand va veni Iisus.
Si atunci si azi se numea Biserica. azi se numeste Biserica Ortodoxa ca sa se diferentieze de alte adunari care isi spun si ele biserica, de exemplu Biserica Catolica, or Biserica Ortodoxa e de fapt Biserica Catolica. Dar cum nu exista exclusivitate si inregistratea denumirii oricine isi face un cultulet se poate numi biserica, asa sunt cateva sute sau mii. Dar Biserica a fost intotdeauna numai una, iar aceasta e in zilele noastre Biserica Ortodoxa. restul sunt adunari omenesti simpatizante ale Bibliei.

Desigur ca minuni poate face si ingerul cazut, dar doar cateva copii, la fel ca pe timpul faraonului. De aceea intotdeauna in crestinism si apoi in ortodoxie s-a pus accentul pe deosebirea duhurilor. Dar daca ne uitam in Biblie vedem ca tot timpul adevarul era aratat prin minuni, nu prin discutii filozofice. Si nu pentru ca ar avea nevoie adevarul de minuni, ci pentru ca oamenii nu il puteau vedea. Din cauza departarii de Dumnezeu au ajuns la filozofii si idolatrie. Azi au ajuns la ateism.
Spui ca in toate cultele sunt minuni. Eu stiu doar de minuni pe la penticostali si mai au si catolicii cateva, dar acestea nu sunt minuni divine. In rest nu prea au nici macar inselari din acestea, doar o filozofie.
Iar oameni care nu sunt rai si fapte bune vedem si la musulmani, si la atei, hindusi, etc. Nu numai la cei ce cred in Iisus, deci nu ne putem ghida numai dupa asta. Asadar cu teoria si faptele bune nu e nicio dovada. Poti sa fii ateu sau in alta religie, ai si acolo o teorie si paote face cineva fapte bune, fara sa creada in Iisus sau Dumnezeu. Cum vezi singura dovada din afara sunt minunile. Si un ateu, musulman, hindus sau adventist poate vedea Lumina de la Ierusalim sau sfintele moaste (care exista doar in crestinism si apoi in ortodoxie).

osutafaraunu 12.03.2012 08:08:00

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 434368)
Intotdeauna este biruitoare, nu ar avea cum sa fie biruitoare numai la sfarsit sau in cateva momente. Altfel ce fac oamenii care traiau atunci, doar cei care au trait la sfarsit se mantuiesc. Asta daca nu ai vrut sa spui de sfarsitul veacului cand va veni Iisus.

Da, asta am vrut să spun.:1: Sfârșitul luptei de veacuri dintre Bine și rău va aduce biruința deplină și a Bisericii lui Hristos.

Citat:

Si atunci si azi se numea Biserica. azi se numeste Biserica Ortodoxa ca sa se diferentieze de alte adunari care isi spun si ele biserica, de exemplu Biserica Catolica, or Biserica Ortodoxa e de fapt Biserica Catolica.

Cam confuz... În rest, parțial adevărat. Și la fondarea ei și azi, ea se numește Biserica, eventual Biserica Creștină. Că e "dreaptă", "universală", "botezătoare", "înduhovnicită", "sâmbătară și așteptătoare" - acestea sunt denumiri date de apartenenții ei (ai Bisericii).

Citat:

intotdeauna in crestinism si apoi in ortodoxie s-a pus accentul pe deosebirea duhurilor. Dar daca ne uitam in Biblie vedem ca tot timpul adevarul era aratat prin minuni, nu prin discutii filozofice.

În Biblie, evreii cer minuni, iar grecii cer discuții filosofice; însă Adevărul S-a revelat ca fiind Hristos. De El avem nevoie cu toții, nu de minuni ori vorbărie:

"Fiindcă și iudeii cer semne, iar elinii caută înțelepciune,
Însă noi propovăduim pe Hristos cel răstignit: pentru iudei, sminteală; pentru neamuri, nebunie.
" (1 Cor.1,22.23 - versiunea Sinodală)

Citat:

Spui ca in toate cultele sunt minuni. Eu stiu doar de minuni pe la penticostali si mai au si catolicii cateva, dar acestea nu sunt minuni divine. In rest nu prea au nici macar inselari din acestea, doar o filozofie.

Nu știu care e percepția ta cu privire la minuni, eu văd de exemplu vindecări de cancer prin puterea lui Dumnezeu, dar nu acestea le consider ca fiind minunile ce demonstrează Adevărul. Cea mai mare minune este transformarea caracterului uman după voia lui Dumnezeu și o viață schimbată asemenea lui Hristos mărturisind despre Adevăr.

ovidiu b. 12.03.2012 08:36:02

Citat:

Cine vrea să facă parte din Biserica lui Dumnezeu, trebuie să respecte învățătura lui Hristos-Adevărul aflată în Scriptura-Adevărul. Pare simplu, nu-i așa? Și totuși câtă rătăcire și câtă întunecime spirituală poate să existe...

Cine vrea să propovăduiască pe Hristos Cel Biblic-Evanghelic trebuie să păstreze distincția dintre Persoana Ființială Hristică și revelațiile Sale evanghelice. A „limita” Persoana Hristică doar la „versetele” biblice este o insuficiență. Cuvintele evanghelice sunt Revelația Persoanei Care ni se comunică atât cât putem noi recepționa. Cuvintele Sale sunt „Viață și Adevăr”, dar să nu se cadă în „magia cuvintelor” peste Persoana Sa. Chipul Persoanei Sale „izvorăște” cuvintele și doar în legătură au valabilitate. Grupările neoprotestante încearcă o „religie a cuvintelor” în locul religiei Persoanei Hristice.

ps: nu aștept un răspuns

ovidiu b. 12.03.2012 08:44:03

HRISTOS Cel Adevărat este HRISOS Cel PERSONAL cu deodată toate Capacitățile Sale de Revelație Biblică și de Biserică HARISMATICĂ. Doar un HRISTOS PERSOANĂ DUMNEZEIASCĂ, Același în Descoperirile sale Biblice și Același în HARISMELE Bisericii Sale, este HRISTOSUL Deplin, Căruia se poate ÎNCHINA „toată suflarea”. HRISTOS Cel deodată metafizic, Biblic și ICOANĂ HARISMATICĂ de Biserică este HRISTOSUL Cel UNIC și inconfundabil.

osutafaraunu 12.03.2012 08:46:13

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 434420)
Cine vrea să propovăduiască pe Hristos Cel Biblic-Evanghelic trebuie să păstreze distincția dintre Persoana Ființială Hristică și revelațiile Sale evanghelice. A „limita” Persoana Hristică doar la „versetele” biblice este o insuficiență. Cuvintele evanghelice sunt Revelația Persoanei Care ni se comunică atât cât putem noi recepționa. Cuvintele Sale sunt „Viață și Adevăr”, dar să nu se cadă în „magia cuvintelor” peste Persoana Sa. Chipul Persoanei Sale „izvorăște” cuvintele și doar în legătură au valabilitate. Grupările neoprotestante încearcă o „religie a cuvintelor” în locul religiei Persoanei Hristice.

ps: nu aștept un răspuns

Nu e un răspuns, e o corectură! Citește bine ce am scris:

Citat:

Dacă citești bine ce am scris, postarea ta e fără rost.

Ora este GMT +3. Ora este acum 19:54:35.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.