Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5028)
-   -   Mantuirea - numai la ortodocsi?! (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=4689)

Noesisaa 04.02.2011 20:14:25

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 332985)
atunci si Hristos a avut pacat originar ca si el a avut natura umana.

Speculez acum, dar Hristos a avut natura umana indumnezeita/perfecta. El nu a avut nevoie de botez pentru a deveni parte a Bisericii lui Hristos pentru ca El Insusi este Hristos, si nu a avut pacat stramosesc fiindca El este noul Adam. Adam a fost creat fara pacatul original. La fel si Hristos.

Pacatul original este de fapt o anormalitate in natura umana, chiar daca toata lumea se naste cu el, fiindca Dumnezeu nu a creat pe Adam cazut, sau cu vreun pacat pe suflet.

Si apoi, Hristos a primit natura umana de la Sf. Fecioara, care in momentul conceperii nu avea pacatul original (ca s-a nascut fara el, ca a fost eliberata de el cand a spus "Da!" asta este alta poveste pe alt fir de discutie.)

Noesisaa 04.02.2011 20:17:33

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 333028)
Eu am vorbit despre nebotezați, nu despre ortodocși. Doctrina despre Botez este radical diferită în lumea catolică în comparație cu lumea protestantă.
Noi credem că Botezul este poarta de intrare în Biserica lui Cristos, care este Biserica Catolică. Prin urmare, toți copiii botezați în mod valid sunt catolici. Chiar dacă administratorul botezului este un preot ortodox, un pastor penticostal sau un webdesigner laic în afara oricărei denominații. Și când nu mai sunt cei botezați catolici ? Atunci când, ajunși la vârsta înțelegerii, în cunoștință de cauză:
-rejectează în mod obstinat un adevăr de credință, devenind astfel eretici
sau
-se declară rupți de Papa și de episcopii în comuniune cu el, devenind astfel schismatici
sau
-se leapădă de Cristos ca Dumnezeu, devenind astfel apostați
sau
-sunt excomunicați

Prin urmare, modalitatea de intrare în Biserica Catolică este Sfântul Botez, iar modalitățile de ieșire sunt acestea patru: erezia, schisma, apostazia și excomunicarea.

Intrebare: orice botez in numele Sf. Treimi este valid prin simplul fapt ca formula de botez este spusa corect?

Am vazut odata un botez neo-protestant in care pastorul a spus clar ca botezul nu este nici spre iertarea pacatelor, nici pentru a deveni membru al Bisericii, ci un semn ca acea persoana L-a acceptat pe Hristos ca mantuitor personal. :106:

Iosif77 04.02.2011 20:26:27

Multumesc, s-a mai luminat putin.

Totusi, eu intrebam despre mantuirea ortodocsilor iar dumneavoastra mi-ati vorbit mai mult despre Biserica Catolica.
Permiteti-mi, va rog, inca o intrebare:
- ortodocsii romani sunt rupti de Papa sau in comuniune cu el?
Eu nu mai stiu. A fost Marea Schisma apoi la mijlocul secolului trecut s-au impacat...

In starea in care sunt acum, ortodocsii romani sunt schismatici sau nu?
Iar daca sunt schismatici, intrebarea este: se vor putea mantui chiar fara sa revina in Biserica Catolica?

Erethorn 04.02.2011 20:28:24

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 333062)
Intrebare: orice botez in numele Sf. Treimi este valid prin simplul fapt ca formula de botez este spusa corect?

Am vazut odata un botez neo-protestant in care pastorul a spus clar ca botezul nu este nici spre iertarea pacatelor, nici pentru a deveni membru al Bisericii, ci un semn ca acea persoana L-a acceptat pe Hristos ca mantuitor personal. :106:

Trei cerințe trebuiesc îndeplinite pentru un botez valid:

1. Materie validă (apă, eventual nisip, cenușă etc., dacă nu există apă la dispoziție)

2. Formulă validă ("te botez în numele Tatălui, Fiului și Sfântului Duh")

3. Intenție validă - adică, cel care botează are intenția de a boteza, și nu face doar o pantomimă.

Mihnea Dragomir 04.02.2011 20:29:43

Citat:

Pentru ca un sacrament să fie valid este necesar să fie îndeplinite condițiile: materie proprie, formulă corectă, intenție, adminsitrator potrivit.
În cazul Botezului aceasta înseamnă: apă (sau altă materie folosită asemenea apei în caz de necesitate), formula treimică, dorința de a boteza, orice persoană anterior botezată.
Prin urmare, din câte relatați reiese că acel botez a fost valid. Cel care înainte era un păgân căzut de la grația divină a devenit un catolic. Din păcate, probabil că pentru foarte scurt timp... Dar, atâta vreme cât omul respiră, calea Damascului îi este deschisă.

catalin2 04.02.2011 20:31:47

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 332985)
atunci si Hristos a avut pacat originar ca si el a avut natura umana.

Invatatura crestina de baza e ca Iisus nu s-a nascut ca toti oamenii, ci Duhul S-a pogorat peste Fecioara. Iisus S-a intrupat si S-a nascut din Duhul Sfant. Deci nu avea cum sa mosteneasca un astfel de pacat. Fecioara Maria doar L-a purtat si L-a nascut.

Mihnea Dragomir 04.02.2011 20:32:12

Citat:

În prealabil postat de Iosif77 (Post 333082)
Multumesc, s-a mai luminat putin.

Totusi, eu intrebam despre mantuirea ortodocsilor iar dumneavoastra mi-ati vorbit mai mult despre Biserica Catolica.
Permiteti-mi, va rog, inca o intrebare:
- ortodoscsii romani sunt rupti de Papa sau in comuniune cu el?
Eu nu mai stiu. A fost Marea Schisma apoi la mijlocul secolului trecut s-au impacat...

In starea in care sunt acum, ortodocsii romani sunt schismatici sau nu?
Iar daca sunt schismatici, intrebarea este: se vor putea mantui chiar fara sa revina in Biserica Catolica?

Ca să vă pot răspunde, trebuie mai întâi să îmi spuneți dacă deosebiți între eroarea materială și eroarea formală. Dacă nu, mai întâi trebuie să vă prezint deosebirea dintre acestea două.

Noesisaa 04.02.2011 20:34:12

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 333088)
Pentru ca un sacrament să fie valid este necesar să fie îndeplinite condițiile: materie proprie, formulă corectă, intenție, adminsitrator potrivit.
În cazul Botezului aceasta înseamnă: apă (sau altă materie folosită asemenea apei în caz de necesitate), formula treimică, dorința de a boteza, orice persoană anterior botezată.
Prin urmare, din câte relatați reiese că acel botez a fost valid. Cel care înainte era un păgân căzut de la grația divină a devenit un catolic. Din păcate, probabil că pentru foarte scurt timp... Dar, atâta vreme cât omul respiră, calea Damascului îi este deschisă.

Eu stiam ca pentru o Sf. Taina sa fie valida conteaza ca cel care o savarseste sa aiba si intentia de a face ceea ce Biserica intentioneaza sa se realizeze prin acea Sf. Taina. In cazul botezului, Biserica intentioneaza: iertarea tuturor pacatelor, primirea acelui om ca membru al Bisericii, transformarea acelui om intr-un "om nou," copil adoptat al lui Hristos si participant in preotia universala.
Din cate imi dau eu seama, acel pastor intelegea cu totul altceva prin "te botez" -- putea sa foloseasca orice alt cuvant. Deci in fapt...

MariS_ 04.02.2011 20:35:43

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 332986)
Când vorbești așa frumos de fete, cum ai vrea să te putem jigni?

Draga camy, vreau sa fiu ocarat pentru ca eu am inca vie in memorie directia spre care ma indreptam cand toti (ei, nu chiar toti!) imi spuneau ca sunt "blond, frumos si inteligent"! Mai bine sa-mi spuna ca sunt prost, urat si ghebos! Imi foloseste.
Har, smerenie si jertfa de sine.

Mihnea Dragomir 04.02.2011 20:37:01

Citat:

ci un semn ca acea persoana L-a acceptat pe Hristos ca mantuitor personal. :106:

Este suficient, după părerea mea. Dar eu nu sunt decât un simplu credincios, nu mă pricep prea bine la teologie și nici nu sunt calificat să răspund: doar îmi dau cu părerea.

Ora este GMT +3. Ora este acum 11:35:50.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.