Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Morala Crestina (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5076)
-   -   Atitudinea ortodoxa fata de oamenii de alte culte religioase (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14465)

ovidiu b. 12.03.2012 08:54:48

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 434424)
Dacă citești bine ce am scris, postarea ta e fără rost.

Ceea ce ai scris este incomplet, iar eu am făcut o remarcă...însă este FĂRĂ ROST. Poate și remarca asta este fără rost:

HRISTOS Cel Adevărat este HRISOS Cel PERSONAL cu deodată toate Capacitățile Sale de Revelație Biblică și de Biserică HARISMATICĂ. Doar un HRISTOS PERSOANĂ DUMNEZEIASCĂ, Același în Descoperirile sale Biblice și Același în HARISMELE Bisericii Sale, este HRISTOSUL Deplin, Căruia se poate ÎNCHINA „toată suflarea”. HRISTOS Cel deodată metafizic, Biblic și ICOANĂ HARISMATICĂ de Biserică este HRISTOSUL Cel UNIC și inconfundabil.

AlinB 12.03.2012 10:09:47

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 433700)
Calea se numeste Isus Cristos.

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 433701)
Amin!

"Eu sunt Calea, Adevarul si Viata. Nimeni nu vine la Tatal decat prin Mine." (Ioan.14:6)

Cum spunea parintele Boca: "In ziua de azi vezi multi calatori la Iad cu Scriptura in mana".
De ce? Pentru ca sa stii sa citesti nu e totul, fara har si binecuvantare e o vanatoare de iluzii, chiar si cu Biblia in mana poti aspecte esentiale pentru mantuire:

Marcu 13:22

"Se vor scula hristoși mincinoși și prooroci mincinoși și vor face semne și minuni, ca să ducă în rătăcire, de se poate, pe cei aleși."

Matei 24:24

"Căci se vor ridica hristoși mincinoși și prooroci mincinoși și vor da semne mari și chiar minuni, ca să amăgească, de va fi cu putință, și pe cei aleși."

2 Cor 11:13
"Pentru că unii ca aceștia sunt apostoli mincinoși, lucrători vicleni, care iau chip de apostoli ai lui Hristos."

AlinB 12.03.2012 10:15:23

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 433806)
Mai presus de Biserica Sa, El ne-a lăsat Duhul Sfânt:

"Dar Mângâietorul, Duhul Sfânt, pe Care-L va trimite Tatăl, în numele Meu, Acela vă va învăța toate și vă va aduce aminte despre toate cele ce v-am spus Eu." (Ioan 14,26 - versiunea Sinodală)

Iar Acesta ne aduce aminte tot ce ne-a spus și învățat Hristos. Dacă o biserică are învățături ce nu concordă cu ce ne-a spus Hristos, cu ce găsim în Scriptură, tare mă tem că ea nu este "Biserica Sa" oricât ar pretinde acest lucru...

A lasat Duhul Sfant Bisericii, nu sectarilor aparuti de nicaieri secole mai tarziu si pretinzand o autoritate pe care nu o au, in baza faptului ca:

1. Stiu sa jongleze cu versete
2. Sunt destui si mai ignoranti decat ei, dispusi sa ia de bun afirmatiile lor cu pretentii "profetice"

Daca un sectar pretinde ca invatatura lui mincinoase se regaseste in Scriptura iar cea a Bisericii nu, poate fi luat in seama doar de cei care:

1. Sunt ignoranti fata de Scriptura - chiar cu ea deschisa in fatza
sau/si
2. Iubesc ratacirea si compania celor rataciti

osutafaraunu 12.03.2012 12:27:11

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 434437)
A lasat Duhul Sfant Bisericii, nu sectarilor aparuti de nicaieri secole mai tarziu si pretinzand o autoritate pe care nu o au

Autoritatea este dată de Duhul Sfânt, nu de un perete afumat ori de o haină cusută cu fir de aur. Duhul Sfânt nu e monopol ori captiv la discreția unei biserici anume; dacă cineva își închipuie așa ceva să ia bine aminte: păcatul împotriva Duhului Sfânt nu e departe de el...

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 434437)
Daca un sectar pretinde ca invatatura lui mincinoase se regaseste in Scriptura iar cea a Bisericii nu [...]

Biserica lui Dumnezeu nu are învățătură/învățături (nu se înțelege ce ați vrut a scrie) mincinoasă/mincinoase. Ori acceptă minciuna para-dosită îndărătul zidurilor ei și atunci nu e Biserica, ori e Biserica și are învățătura curată a lui Hristos.

catalin2 12.03.2012 13:43:39

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 434416)
Cam confuz... În rest, parțial adevărat. Și la fondarea ei și azi, ea se numește Biserica, eventual Biserica Creștină. Că e "dreaptă", "universală", "botezătoare", "înduhovnicită", "sâmbătară și așteptătoare" - acestea sunt denumiri date de apartenenții ei (ai Bisericii).

Nu știu care e percepția ta cu privire la minuni, eu văd de exemplu vindecări de cancer prin puterea lui Dumnezeu, dar nu acestea le consider ca fiind minunile ce demonstrează Adevărul. Cea mai mare minune este transformarea caracterului uman după voia lui Dumnezeu și o viață schimbată asemenea lui Hristos mărturisind despre Adevăr.

Asadar incepi sa intelegi, o singura Biserica, nu o suta. Nu era gruparea Apostolilor, o alta grupare ce-si spuneau "botezatorii", altii ce-si spuneau "ziua de odihna", etc. Apostolii botezu ei la inceput apoi au randuit episcopi, prezbiteri, diaconi. Iar cand se duceau in alte parti nu aveau surpriza sa gaseasca altii care botezau si ei pe acolo, desi nu auzise nimeni de ei si nu pusesera Apostolii mainile pe capul lor. Intotdeauna de apropae 2000 de ani a fost o singura Biserica, adunare, cea lasata de Apostoli. Cei din afara ei erau in afara Bisericii, indiferent ca se numeau pagani, eretici sau schismatici.

In legatura cu vindecarile, cum iti scriam si in celelalat pasaj, tu dai exemple de lucruri care se intampla si in alte religii. Si samanii, paranormalii, pot vindeca boli, inclusiv cancer. Si in alte popoare oamenii se mai schimba, un japonez iti va zice ca si vecinul lui era alcoolic si s-a schimbat, acum e om bun. Asta intrebam si eu, cum spui ca la tine e adevarul si nu la altii, care nu cred in Iisus? Daca ii arati ca aveti aceleasi minuni ca cel pe care le stie el o sa ajunga la concluzia ca vraciul satului are religia cea mai buna, face cele mai multe vindecari.

osutafaraunu 12.03.2012 14:20:15

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 434469)
Asadar incepi sa intelegi, o singura Biserica, nu o suta. Nu era gruparea Apostolilor, o alta grupare ce-si spuneau "botezatorii", altii ce-si spuneau "ziua de odihna", etc.

Da, o singură Biserică, nu o sută; dar această Biserică a parcurs mai multe etape pe parcursul erei creștine: la început perioada apostolilor, apoi Biserica persecutată a martirilor, apoi Biserica eliberată de prigoană... Nu sunt mai multe biserici, e una singură luptătoare. Luptătoare cu influențele păgâne, luptătoare cu ispita cedării în fața prigoanei, luptătoare cu potopul de învățături false lansate de diavol la început dinafară, apoi dinăuntru, luptătoare pentru reforme, luptătoare pentru reîntoarcerea la puritatea dintru început. Ea niciodată n-a îngenunchiat, a luptat în permanență și avem asigurarea Mântuitorului că va birui deoarece El a biruit mai întâi.

Citat:

In legatura cu vindecarile, cum iti scriam si in celelalat pasaj, tu dai exemple de lucruri care se intampla si in alte religii. Si samanii, paranormalii, pot vindeca boli, inclusiv cancer.

Tocmai de aceea am spus că aceste minuni nu sunt concludente

Citat:

Si in alte popoare oamenii se mai schimba, un japonez iti va zice ca si vecinul lui era alcoolic si s-a schimbat, acum e om bun.

Nu la asemenea schimbări mă refeream. Metanoia nu este o "peticire" a vechiului caracter, o îmbunătățire prin educație ori voință a anumitor trăsături; ci este o transformare radicală prin puterea Duhului Sfânt. Ori, aceasta nu e posibilă decât în creștinism, în adevăratul creștinism - adică a credinței LUI Iisus, nu doar ÎN Iisus:

"Aici este răbdarea sfinților, care păzesc poruncile lui Dumnezeu și credința lui Iisus." (Apoc. 14,12 - versiunea Sinodală)

myself00 12.03.2012 15:19:07

ca să fiu sincer nu am citit nici măcar vreo postarea de-al vreunui membru...!
așa că vă rog iertați-mă dacă am rămas în urmă cu ceva ...!
însă am luat ca linei de conduită primul post ...!
cu toții aparținem în mod inerent unii cu alții...!
noi ajungem să-i judecăm pe alții in pofida nelegiuiri noastre...! credeți că acelei persoane îi este ușor să-și răsfrângă calea...? nu am timp să stau să delimitez aceste lucruri...!
comportamentul nostru nu trebuie să fie sub nici un formă unul strașnic față de cel de o altă confesiune...! nici măcar să sovăim dacă se cade sau nu...!
trebuie să fim cât mai duioși cu el nici prea aspri dar nici prea reverențioși ...! să încercăm să-l ghidăm către propășirea mântuiri... nu se cade sa fim sfiicioși cu ei...

AlinB 12.03.2012 17:16:46

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 434460)
Autoritatea este dată de Duhul Sfânt, nu de un perete afumat ori de o haină cusută cu fir de aur. Duhul Sfânt nu e monopol ori captiv la discreția unei biserici anume; dacă cineva își închipuie așa ceva să ia bine aminte: păcatul împotriva Duhului Sfânt nu e departe de el...

De acord, nu e a unei "biserici anume" ci este a Bisericii iar pacatul este a celor care cred ca punand mana pe o copie a Sfintei Scripturi isi pot asuma si indrumarea Duhului Sfant, fiind rupti de Biserica.

Citat:

Biserica lui Dumnezeu nu are învățătură/învățături (nu se înțelege ce ați vrut a scrie) mincinoasă/mincinoase. Ori acceptă minciuna para-dosită îndărătul zidurilor ei și atunci nu e Biserica, ori e Biserica și are învățătura curată a lui Hristos.
Iarasi suntem de acord, Biserica lui Dumnezeu nu poate avea decat o invatatura in Adevar.

Eu ma referam la sectele aparute secole mai tarziu, bazate pe sloganul mincinos "Sola Sriptura" cu care incearca sa atribuie inventiilor lor mincinoase autoritatea Sfintei Scripturi si cu care incearca sa se substituie Bisericii incercand sa treaca drept Biserica in ochii celor orbi spiritual.

osutafaraunu 12.03.2012 18:16:07

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 434502)
De acord, nu e a unei "biserici anume" ci este a Bisericii iar pacatul este a celor care cred ca punand mana pe o copie a Sfintei Scripturi isi pot asuma si indrumarea Duhului Sfant, fiind rupti de Biserica.

Iarasi suntem de acord, Biserica lui Dumnezeu nu poate avea decat o invatatura in Adevar.

Eu ma referam la sectele aparute secole mai tarziu, bazate pe sloganul mincinos "Sola Sriptura" cu care incearca sa atribuie inventiilor lor mincinoase autoritatea Sfintei Scripturi si cu care incearca sa se substituie Bisericii incercand sa treaca drept Biserica in ochii celor orbi spiritual.

Îmi pare bine că putem fi și noi de acord o dată.:21: Va trebui doar să ai puțintică grijă cu principiul "Sola Scriptura" - "stă scris". E de la Hristos și te-ai putea pune în situația nedorită de a păcătui împotriva Lui, însă cum știm acest păcat poate fi iertat. Dacă te pocăiești.

Mani 26.05.2012 16:23:46

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 426069)
Biserica e Una (nu doua sau mai multe) - dar biserica nu e o institutie care poarta o denumire ci Trupul lui Hristos, Mireasa lui Hristos. Din ea fac parte toti aceeia care fac voia Tatalui.

Si unde sunt acestia de gasit? Pretutindeni? Doctrina are vreo importanta? Daca e sa se converteasca un ateu, unde-l trimiti? Unde-o fi? Indiferent de invatatura care se da acolo?

Ora este GMT +3. Ora este acum 11:20:16.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.