Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Impartasania (Taina Euharistiei) (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5020)
-   -   Sa ne impartasim des sau rar? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=756)

Grand Moff Hadrianus 07.08.2015 12:00:13

Citat:

În prealabil postat de Copacel (Post 597487)
Nu stiu cum este in biserica ta, dar in Biserica Ortodoxa:

1.un mirean are obligatia sa faca ascultare de preot(duhovnicul sau).Ca sa existe mantuire intai trebuie sa fie ascultare.Nu-i ascultare de duhovnic, nu-i mantuire.

2.un mirean nu are voie sa intra in polemici cu al sau duhovnic.Un mirean
are obligatia sa-si lase parerile personale acasa atunci cand este in fatza
duhovnicului.

3.Ce-i spune duhovnicul mireanului este piatra de temelie(lege) pt mirean.
Asa cum oaia asculta de pastorul sau , asa si mireanul are obligatia sa
asculte de duhovnic.

In Biserica Ortodoxa, nici un mirean n-are dreptul sa-si contrazica preotul
de parohie, dar apoi un arhimandrit ?!

Deci Hristos imi spune ca regula intai pentru mantuirea mea este sa
ascult de preot.Din moment ce eu ca mirean trebuie sa fac ascultare de preot
eu n-am voie sa judec preotul meu dar si alti preoti, pentru ca asta inseamna
ascultarea.

Dar eu o sa ma duc sa-mi intreb duhovnicul despre impartasania intra-uterina.Daca duhovnicul ii da dreptate arhimandritului eu va trebui sa
fac ascultarea de duhovnic, pt ca pentru mantuire, ascultarea de
duhovnic este primordial-esentiala.

Haios. Ii consideri pe catolici "eretici papistasi", "cazuri din Har", "papolatri", etc., dar ai o soteriologie constituita exclusiv pe disciplina oarba, mai ceva decât ei. Bunul nostru coleg Mihnea poate pune, in mod deferential si intre patru ochi, spusele parohului sau, si el e un catolic extrem de înaintat in credinta, un adevărat crestin, pe care am avut onoarea sa il cunosc personal. Tu însă, cazi pe spate când auzi ca ciudatul respectiv e sacerdot.
Am doua întrebări pentru tine: Primo, daca duhovnicul tau ar zice ca "mariajele" homalailor tre recunoscute de Biserica, cumva ca un pogoramant, te-ai supune la asa o hula la adresa Autorului Decalogului (Care Autor e Acelasi cu Facatorul Universului, in "treacat" fie zis)? Secundo, expresia Sf. Vincentiu de Lerin, "ceea ce întotdeauna, pretutindeni si de către toata Biserica a fost crezut si propovaduit" iti spune ceva? Hint: acela e standardul credintei curate/mantuitoare. Sfântul Spirit i-a dat Sf. Vincentiu sa spună acestea.

GMihai 07.08.2015 12:02:03

Copacelule, si daca preotul tau de parohie iti spune sa aprinzi o tigara, asculti ?

ovidiu b. 07.08.2015 12:05:55

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 597482)
Super. Deci ai o amanta, te duci, te spovedesti, esti dezlegat, te intorci la amanta.

Bun, în cazul ăsta ce faci? Nu mai mărturisești păcatul? Că oricum te întorci la amantă? Sau îți mărturisești "isprava" care a avut loc de ultima spovedanie? Duhovnicul te dezleagă de păcatul mărturisit sau nu? Bineînțeles cu canonul aferent.

Citat:

Eventual daca ai si o boala la care nu este 100% exclus sa mori (in definitiv, se poate intampla si la o raceala) primesti si dezlegare sa te impartasesti.

N-am pus în discuție așa ceva. M-am referit strict la spovedanie. Faptul că părintele duhovnic te dezleagă de păcate nu înseamnă automat dezlegare la împărtășanie, după spovedanie poți primi foarte ușor canonul "data viitoare dacă ești cuminte".

Citat:

Sau donezi sange pentru un copil intr-o stare grava, incapabil sa mai fie impartasit, primesti iarasi dezlegare la impartasanie, nu pentru tine, ci pentru copilul respectiv.
Cam asta e ortodoxia in combinatie cu gandirea magica.

De acord. :)

Grand Moff Hadrianus 07.08.2015 12:06:34

Citat:

În prealabil postat de GMihai (Post 597492)
Copacelule, si daca preotul tau de parohie iti spune sa aprinzi o tigara, asculti ?

Exact ce îl intrebai si eu, dar eu pisei la o scara mult mai grava, pierzatoare de suflet. Mihnea fumează tigara, tu pipa, eu narghilea, dar fumatul nu este un păcat si deci nu o călăuză spre Iad, daca nu esti dependent de el. Însă să"recunosti" aglutinarile pseudo maritale ale lgbt-urilor si altor gunoaie drept mariaje ar fi efectiv scuipat in Sfânta Față a Domnului Isus.
Brrrr.
Sa nu fie!!!

Grand Moff Hadrianus 07.08.2015 12:07:35

Citat:

Exact ce îl intrebai si eu, dar eu pisei la o scara mult mai grava, pierzatoare de suflet. Mihnea fumează tigara, tu pipa, eu narghilea, dar fumatul nu este un păcat si deci nu o călăuză spre Iad, daca nu esti dependent de el. Însă să"recunosti" aglutinarile pseudo maritale ale lgbt-urilor si altor gunoaie drept mariaje ar fi efectiv scuipat in Sfânta Față a Domnului Isus.
Brrrr.
Sa nu fie!!!

DragosP 07.08.2015 12:09:01

1. Fumatul ESTE păcat sub orice formă.
2. În ceea ce privește articolul din link-ul dat de mine.
În primul rând scuze pentru eventualele sminteli.
În al doilea rând, câteva cuvinte proaspete, calde, de la un preot:
"pai se impartaseste pentru ca el este una cu mama lui
iar Sf Impartasanie cuprinde toata fiinta
Fiind ceva firesc, normal din punct de vedere moral si natural
Mantuitorul cuprinde si fiinta aceea care nu are libertatea de a iesi din pantece cat se impartaseste mama lui
aici vorbim de o exceptie de impartasanie prin comuniune
efectele sunt si ele duhovnicesti in sensul bunei evolutii a sarcinii"

Cam atât.
Succesuri!

catalin2 07.08.2015 12:15:07

Citat:

În prealabil postat de GMihai (Post 597326)
Deci avem un copil impartasit cu Hristos.
Ce se intampla daca, mai departe, se naste si moare nebotezat ? Sau daca se naste, e botezat la catolici si apoi moare.

Sa ne gandim si mai departe, ce se intampla daca moare inainte de nastere, ca tot suflet se considera ca e. Una din explicatiile iconomiei este ca cel ce vine la ortodoxie si primeste direct Sfanta Impartasanie (fara Botez si Mirungere), desi nu are un botez valid (decat ca forma, poate), el oricum beneficiaza de har prin Sfanta Impartasanie. Scopul principal al Botezului si Mirungerii este primirea harului.

ovidiu b. 07.08.2015 12:16:01

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 597496)
În al doilea rând, câteva cuvinte proaspete, calde, de la un preot:
"pai se impartaseste pentru ca el este una cu mama lui
iar Sf Impartasanie cuprinde toata fiinta
Fiind ceva firesc, normal din punct de vedere moral si natural
Mantuitorul cuprinde si fiinta aceea care nu are libertatea de a iesi din pantece cat se impartaseste mama lui
aici vorbim de o exceptie de impartasanie prin comuniune
efectele sunt si ele duhovnicesti in sensul bunei evolutii a sarcinii"

Ceea eu m-am încăpățânat să cred :) Și cred că majoritatea duhovnicilor vor da acest răspuns. De asemenea, explicația lui Cezar este una plauzibilă, una care ne scoate din ceață.

catalin2 07.08.2015 12:26:49

Citat:

În prealabil postat de Copacel (Post 597438)
Cum adica sunt ineptii ale mele ?
Eu am expus singurul mod in care pot valabile vorbele Arhimandrit-ului .Altfel nu se poate.
Altfel BOR-ul are o problema uriasaaaaaa....Nici nu-ti imaginezi ce problema.
Am o intrebare : esti preot ?

Parintele nu spune ca nu se mai boteaza. Evident ca se boteaza dupa ce se naste.

Copacel 07.08.2015 12:43:42

Citat:

Pai atunci nu mai este preotul meu, din moment ce ma indeamna la
pacat.Dooh;

Ora este GMT +3. Ora este acum 23:31:40.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.