![]() |
eu stiu canoanele ecumenice,aiurelile cu adaugiri nu maintereseaza.Argumente nu aiureli!Dar pana ce le gaseti discuta cu Nicu,poate stie ala (cine o fi,ca trebuie sa fie cineva important de ti s-a pus pata pe el)ce vrei sa spui!
|
Data serbari Pastelui se stabileste astfel:in prima duminica dupa prima luna plina dupa ischimerie(AU LUNA PLINA LA ISCHIMERIE),iar daca atunci cade si Pesah al iudeilor se amana pt duminica imediat urmatoare.
dupa cum stim la Niceea a fixat definitiv ischimeria pe 21martie.Stilistii insa au ischimeria pe 8 martie dar in calcule folosesc eronat tot 21 martie dar dupa calendarul lor ca data a ischimeriei.La stilisti cand soarele este la ischimeria de primavara este data de 8 martie Anul acesta am avut ischimeria pe 21martie(8martiesv) luna plina in noaptea de21 spre 22 martie(8 spre 9 martiesv) iar pe 23martie(10martie sv)zi de duminica.Daca am fi respectat hotararile de la Niceea trebuia ca in aceasta duminica sa serbam Pastele. Noi insa am serbat Pastele pe 27 aprilie adica dupa adoua luna plina de dupa ischimerie.A DOUA LUNA PLINA dupa ischimerie a fost in noaptea de 19spre20 aprilie(12spre13aprilie sv). _________________ Sa stam drepti...! Sus |
cumva , domnule dorstor , dumneavoastra sunteti preot ? pai atuncea ar trebui sa va spun parinte , nui asa ?
ma rog ... nu stiu carei treaba caci nam inteles inca care este situatia dumneavoastra ... dar nu asta vroiam sa spun ... cuvintele : ,, Daca vre un episcop,ori preot,ori diacon,sfant zi a Pastilor mai inainte de primavereaca ischimerie,cu iudeii o va savarsi, sa se cateriseasca.' despre care dumneavoastra ati spus ca sunt scrise si in originale nu vi se par a fi incalcare de BOR ? ? ? caci BOR deja a sarbatorit pastele de cateva ori odata cu iudeii ... ca sa nu mai zic ca si inainte de ei , dar dumneavoastra ziceti ca asta au adugat cei din BOSV ... ma rog ... atuncea explicati de ce BOR a sarbatorit pastele odata cu iudeii ... caci dupa cuvintele de mai sus este necanonic ... astept explicatiile dumnevoastra si sa stiti ca convorbirea cu dumneavoastra mi se pare foarte interesanta , caci dumneavoastra luptati numai cu conoanele sfintilor parinti , si asta arata evlavie , ceea ce eu apreciez foarte mult , daca conteaza pentru dumneavoastra parerea mea ... deci as vrea sami explicati ... dar mai intai sa spun si eu cate ceva despre cum inteleg eu problema : datorita faptului ca isimeria de 21 martie se foloseste in calcularea datei pastelui si de BOR si de BOSV ( si folosesc aceeasi regula ) , inseamna ca ambele sustin ca au isimeria pe 21 martie , numai ca ele calculeaza aceasta data de 21 martie cu metode de calcul diferite : BOR faloseste cal gregorian care calculeaza data de 21 martie folosind ca unitate ziua solara , iar BOSV foloseste cal iulian care foloseste ca unitate o zi a carei durata este intre durata unei zile solare si cea a unei zile lunare ... de aceea data de 21 martie nu cade in aceeasi zi , ci are un decalaj care in ziua de azi a ajuns la 13 zile ... deci sa dau inca odata cuvitele pe care dumneavoastra ati spus ca nu sunt inventate caci sunt din original : ,, Daca vre un episcop,ori preot,ori diacon,sfant zi a Pastilor mai inainte de primavereaca ischimerie,cu iudeii o va savarsi, sa se cateriseasca.' sa ne uitam cu atentie la ceea ce afirma aceste cuvinte ... deci BOSV sarbatoreste pastele asa cum o cere si regula de fixare a datei pastelui dupa isimeria de 21 martie ( caci ea calculeaza data de 21 martie dupa cal iulian care a fost folosit de biserica ortodoxa vreme de aproape doua mii de ani , si nu cred ca puteti sa spuneti ca acest cal iulian nu poate fi valabil pentru a calcula data de 21 martie , caci daca ati face asta vati impotrivi practicii bisericii de doua mii de ani ; ceea ce nu cred ca vreti sa faceti ) deci si BOSV calculeaza de fapt TOT data de 21 martie , deci TOT data de 21 martie o foloseste si ea , numai ca aceasta data este calculata cu ajutorul calen iulian ; caci nu se poate spune ca data de 21 martie nu se poate ca;cula si cu ajutorul cal iulian ... caci daca a fost posibila aceasta vreme de 2 mii de ani , de ce adica sa nu fie posibila aceasta si acuma , in secolul 21 ???????? ce are acest secol in plus sau in minus fata de alte secole , nu este tot un vai de capul lui de secol ? din punctul meu de vedere , cal iulian este capabil sa calculeze data de 21 martie , si cea mai palpabila dovada este aceea ca , in momentul de fata si ierusalimul si atosul si alte biserici mai calculeaza si azi data de 21 martie tot dupa cal iulian ... si ce este cel mai interesant , este ca Dumnezeu trimite lumina sfanta si intoarce apele iordanului tot dupa cal iulian , si asta in acest secol 21 , vai de capul lui ... deci ????? poate sa spuna cineva ca cal iulian a devenit peste noaptea din 1924 infirm si nu mai poate calcula data de 21 martie ? ( intradevar , asa cum am mai spus , el nu calculeaza numai dupa soare , ci si dupa luna si dupa stele , deci este perfect normal sa puna data de 21 martie in alta zi dupa cum arata soarele pe cer ... caci asta o face de 2 mii de ani ... ) iar in plus BOSV nu sarbatoreste absolut niciodata pastele odata cu evreii ( si deci nici inaitea lor , caci daca nai voie sa ajungi cu fixarea datei pastelui in aceeasi zi cu iudeii , normal ca nu vei ajunge niciodata sa o ai inaite de a lor ... dar ma rog , dumneavoastra ziceti ca aceasta nu este clar pentru toata lumea ... ) dar chiar si asa cum ziceti dumneavoastra , BOSV nu incalca nici un canon , caci nu sarbatoreste data pastelui niciodata cu evreii ... ( iar isimeria BOSV eset DE FAPT TOT PE 21 MARTIE , dar 21 martie calculat cu ajutorul cal iulian ... ) sa luam si cazul BOR : oare niciodata BOR na sarbatorit pastele odata cu evreii ? cred ca stiti foarte bine ca a facuto ... deci iata ca BOR calca canonul pe care si dumneavoastra lati recunoscut ca fiind adevarat ... este adevarat ca , isimeria de 21 martie o foloseste si BOR in calcularea datei pastelui , asa cum cere regula , acel 21 martie folosit de BOR duce inevitabil la sarbatorirea pastelui odata cu evreii ... deci iata ca BOR este pusa prin cal gregorian in imposibilitatea de a indeplini acest canon , chiar si in forma pe care ati recunoscuto si dumneavoastra ... deci vina BOR nu este ca nu foloseste data de 21 martie in calcularea datei pastelui ( caci tot dupa aceasta data se orienteaza si ea ) , dar data de 21 martie folosita de BOR duce inevitabil la incalcarea canonului enuntat mai sus ... caci dupa cal gregorian nu numai ca ajungi sa sarbatoresti pastele cu iudeii , ba chiar , uneori , ajungi sal sarbatoresti inaintea lor si cu o luna ...!!! oare biserica de pana in 1924 na folosit ea tot data de 21 martie pentru calcularea daei pastelui ? ba da ... normal ca da ... asta a facuto vreme de 2 mii de ani ... dar dupa ce cal ? dupa cal iulian , evident ... deci cal iulian este vrednic sa calculeze data data de 21 martie ... dar ce obsevam ? ca data de 21 martie calculata de cal iulian cadea si inainte de 1924 cu 13 zile inainte de 21 martie calculat cu cal gregorian ( altfel spus 21 martie calculat cu cal iulian era cu 13 zile mai devreme decat arata soarele pe cer , deci si cal gregorian care este un cal solar ) ... deci aceasta nu poate sa fie o greseala in sine .... este o greseala pentru cei care vor sa calculeze exact data de 21 martie luanduse numai dupa soare .. ori biserica niciodata nu a urmarit acest lucru ... una la mana ca ea nu a urmarit aceasta deoarece scopul ei era sa foloseasca un cal care sa no aduca in situati de a sarbatori pastele odata cu evreii , si a doua la mana ca ea chiar a dorit intentionat sa nu ia in calcul numai soarele in calcularea isimeriei , ci si luna si stelele , care sunt si ele pe cer ( ori asta o face cal iulian , nu cel gregorian ) ... astept raspunsul dumneavoastra la ceea ce am scris eu sa vedem ce alte motive vau mai facut sa treceti din BOSV in BOR ... Doamne ajuta si Hristos a inviat ! |
pai voi ati serbat pastele pe 27 aprilie dupa gregorian si 14 aprilie dupa iulian ... asta deoarece toate bisericile ortodoxe din intrega lume inca serbeaza pastele dupa cal iulian , inafara de biserica finlandei ...
dar ce veti face cand veti trece la noul calendar si cu sarbatorirea pastelui dupa cal gregorian ; caci asa se spune ca veti face cu timpul , asta au spiso ierarhii vostri ... dar iata ca biserica finlandei , cu care voi sunteti in comuniune deplina , deja a folosete cal gregorian si in privinta pastelui ; si aceasta biserica deja a sarbatorit de mai multe ori pastele odata cu evreii , ca sa nu mai zic ca si inainte ; dar ma rog dumneavoastra spuneti ca cuvintete " inainte ... " au fost adaugate ; dar cum ramane cu " in acelasi timp cu evreii ... " pe care nu le mai puteti inlatura ... si voi sunteti in comuniune deplina cu biserica finlandei , ceea ce arata si mai hatarat ca va veni ziua cand veti sarbatori si voi pastele odata cu evreii , cand veti trece la cal gregorian ... ca sa nu mai zic ca inovatia aceasta de avea doua calendare in aceasi timp , pe care a inventato BOR , este tot o schisma ; si asta deoarece duce la alte incalcari ale canoanelor : ANULAREA POSTULUI SFINTILOR APOSTOLI IMPOSIBILITATEA DE A MAI CADEA BUNAVESTIRE ODATA CU PASTELE FAPTUL CA LA ORA ACTUALA BISERICA FINLANDEI NU SARBATORESTE PASTELE IN ACELASI TIMP CU CEILALTI ORTODOXI , CEEA CE IARASI ESTE NECANONIC ... EI , CE RASPUNDETI ????? |
si daca ar mai fi sa luam in considerare ceea ce a spus razvan , odata , pai atunci ar trebui sa ne ucam pe pereti :
ce ati face daca intro zi statele lumii , sub obalduirea lui antihrist , vor aduce un cu totul alt calendar la moda : sa zicem un calendar cu 5 luni intrun an , cu 9 saptamani pe luna si cu 8 zile pe saptamana , lunile 1 , 3 , 5 , 7 , si 9 avand cu o zi mai mult decat celelalte ( 2 , 4 , 6 si 8 ) ??? prin calcule dau tot 365 de zile ... cum ati mai pune atunci sarbatorile , daca nati mai avea lunile : iunie , iulie , august , septembrie ,octombrie , noiembrie , decembrie ... vedeti ca totul este o scorneala a acestor vremuri antihristice ? si cum de nu va puneti intrebarea : de ce a aparut aceasta scorneala a ecumenismului si schimbarii cal iulian tocmai in acest secol 20 despre care si proorociile au spus ca este inceputul vremurilor antihristice ? ... ca doar cal gregorian exista cu sute de ani inainte de 1924 , de ce a aparut inovatia aceasta tocmai dupa aaul 1900 , despre care sfintii parinti au spus ca va intra inselaciunea lui antihrist si in biserica ( sfinti ca Nil pustnicul , Lavrentie de Cernigov , Calinic de la Cernica , Ioan de Kronstad , si multi altii - cred ca inca vreo 5-6 mai pot cita , au spus negru pe alb ca dupa 1900 VA INTRA INSELACIUNEA LUI ANTIHRIST IN BISERICA , LUCRU CARE IN FINAL VA DUCE LA SCHISME SI DEPARTAREA HARULUI DE LA MULTE BISERICI ; se spune ca nu vor mai intra crestinii in multe biserici deoarece acolo nu va mai fi harul ... |
Frate Emanuel, rog a nu denatura ce am spus citandu-l pe parintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa, cel ce si-a "petrecut" cei mai frumosi ani din viata la inchisoarea bolsevica de la Pitesti, apoi de la Aiud: parintele spunea ca data de 1 ianuarie a fiecarui calendar ar putea fi decalata inainte sau inapoi cu un numar de luni, nu sa se sara peste un numar de luni din actualul calendar, ci doar ca acesta ar putea fi decalat prin schimbarea datei de 1 ianuarie cu data de 1 mai sau 1 iunie, caci nu are nicio importanta asupra crestinilor ortodocsi. Adica, daca 1 ianuarie este pe actuala data de 1 iunie, atunci 30 ianuarie va fi pe actuala data 30 iunie, 31 ianuarie pe 1 iulie s.a.m.d. Data de 1 ianuarie, zice parintele, a fost stabilita arbitrar conform rationamentelor omenesti, caci ea nu are nicio semnificatie (adica inceputul anului lumesc nu are nicio semnificatie deosebita dpdv religios)religioasa. Sau sa zicem ca mutam 1 ianuarie pe 1 septembrie ca anul lumesc sa coincida cu cel bisericesc.
Eu nu am vorbit niciodata de "stergerea" efectiva a unor luni din calendar asa incat din 12 sa devina 5 sau 6, frate Emanuel. Domnul sa ne ajute sa putem trece prin aceste vremuri de imputinare a credintei adevarate. .................................................. .............................................. ........... Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine,pacatosul! |
Hristos A Inviat!
Rog userii care folosesc aceasta subsectiune a forumului crestin ortodox, "Biserica Ortodoxa de Rasarit (de Stil Vechi)" si care cred ca se pricep sa interpreteze Canoanele Sfintei Biserici Ortodoxe, sa posteze si pe subsectiunea "Canoanele Bisericii Primare a lui Hristos-Temelia credintei noastre ortodoxe", deschis la sectiunea "Despre Biserica Ortodoxa In General". Doamne ajuta. .................................................. .................................................. ............... Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul! |
da bine ,ma rog , tu nai spus asta , dar eu am spus ... asa ca , odata ce este posibil sa se intample una ca ast atrebuie so luam in considerare ...
|
Hristos A Inviat!
Sora ispita_ta Eu n-am zis ca le interpretez, am invitat doar pe altii ce cred ca ar putea fi in stare de asa ceva (posibil, preoti, caci noi mirenii, numai Domnul stie cat de pacatosi suntem, si nu le putem interpreta cu dreptate. |
da da, am inteles ca nu tu le interpretezi.. stai linistit. am inteles ca scopul deschiderii topicului este bine intentionat.
dar eu vorbeam in general... ca trebuie sa fii (tu sau eu sau altii) mandru ca sa poti face asta... canoanele de la aceasta adresa sunt talcuite si oricare alta interpretare e de prisos.. parerea mea. http://www.sfantuldaniilsihastrul.ro/fisiere/pidalion.pdf |
Ora este GMT +3. Ora este acum 12:02:33. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.