![]() |
anonymous
Those who are giving and generous in nature have the power to make others feel loved, appreciated and special.
|
proverbe românești
Dumnezeu îți dă, dar nu-ți și bagă în traistă.
Omul sfințește locul. |
POEZII cu iz de Filocalii
1 atașament(e)
Poezii cu iz de Filocalii...
Veți găsi scrise aici Povestiri mari și mai mici Despre vulpi, arici, purcei, Urși, broscoi și dovlecei. Toate vă pun înainte O oglindă ce nu minte, Unde patimile toate Fără milă-s arătate. S-ar putea să vă vedeți Așa cum de fapt sunteți, Și nu cum ați vrea să fiți... Ei, mai vreți să le citiți...?! Un dovleac portocaliu Un dovleac portocaliu A crescut fără să știu În grădină, pe un strat; E grăsun și îndesat Și fiindcă a răsărit Fără să fi fost sădit, Stă ascuns, cuprins de frică, Dup-o varză mai pitică. Însă eu, cum l-am văzut, Iute l-am și luat din scurt: - Ce dovleac needucat! Ai crescut nesemănat Chiar pe stratul cel mai bun; Ce să fac cu tine-acum? Drept răspuns, dovleacul mic S-a făcut și mai pitic Și din roz-portocaliu S-a făcut de-un roșu viu. Însă nu m-a-nduioșat Și iar l-am apostrofat: - Nici nu știu la ce esti bun... Poate-n ciorbă să te pun Sau să te prăjesc în post... Dar nu, n-are nici un rost! Ești așa urât și mic, Nu ești bun de mai nimic! Dovlecelul vinovat Nici măcar nu s-a mișcat Ci, spășit, ședea-n picioare. Ca să-l pun la încercare I-am mai zis răutăcios: - Totuși, poți fi de folos: Am în curte un purcel, Poate te mănâncă el, Deși așa sec cum ești, S-ar putea să nu-i priești! Și după acest cuvânt Dovlecelul cel mărunt A rămas netulburat. Și atunci am cugetat Să-l încerc și în alt fel: - Ia ascultă, dovlecel, Dacă te privesc mai mult, Nu ești chiar așa urât, Ba chiar cred că ești gustos, Dulce și cu miez zemos; Cred c-am să te folosesc La plăcinta ce-o gătesc Sâmbătă, de ziua mea! Dar dovleacul mâlc tăcea. * De atunci mă tot gândesc: Oare eu, când mai greșesc Și primesc câte-o mustrare, Rabd fără de tulburare? Sau când alții mă jignesc, Oare tac și mă smeresc? Iar când toți de bine zic Și mă laudă un pic, Tac sau țin nasul pe sus? Cred că știți ce am răspuns... Ce concluzie să trag? Nu fac nici cât un dovleac!!! * Și Ioan Scărarul spune, Cu multă înțelepciune, Că blând este-acela care, Șade fără tulburare Și-n laudă, și-n ocară: Ca dovleacul, bunăoară...! |
Aflarea chipului ascuns al răzvrătiților
Vreau să spun că, atunci când vedem un om, fie ascultând o muzică ciudată, fie vorbind niște ciudățenii (poate chiar hule), fie purtând niște haine ciudate, noi nu trebuie să îl condamnăm, poate că și el cântă din cimpoi cântece de distracție, de beție, dar noi trebuie să vedem trăirea lui interioară, trecutul lui, motivele lui. Către ce tinde, ce caută, ce vrea? Pentru că niciodată un om care nu caută nimic,nu se deosebește. Dacă un tânăr ascultă rock, să zicem, poartă lanțuri,nu e ca ceilalți, înseamnă că el vrea să spună ceva. Și singurul criteriu al calității trăirii lui, pentru început, cred că este sinceritatea. Să știți că nu toți ascultă rock, nu toți poartă haine ciudate și se vopsesc în verde, nu toți sunt bețivani, ăștia sunt oameni nemulțumiți de ceva, și pe ei e mai ușor să-i împingi spre ceva mai bun, folosindu-te chiar de energia revoltei lor. Evanghelia ne-o arată foarte bine, e plină de desfrânați și de ciudați, oameni nemulțumiți, răniți, „sărmani”, cum îi numește Dostoievski, citându-l pa David. Și acest om „sărman” este aproapele nostru, despre care ne vorbește Hristos în pilda samarineanului milostiv. Noi de multe ori luăm pildele așa cum scrie, la literă, și așteptăm ocazia să întâlnim vreun bubos ca să-l ajutăm. De, l-am fi ajutat noi, dar nu prea îl întâlnim. Că așa scrie în Biblie,că dacă întâlnești un bubos, îl ajuți, pentru că e aproapele tău, și te mântuiești. Dar cum buboși nu prea găsești… Și-atunci, cred eu că bubosul din Evanghelie e și adolescentul ăsta care în troleu te fluieră și-ți strigă: „Aliluia, aliluia, aliluia!”. Atunci îl întrebi – pentru că ăsta a fost suspinul lui de om căzut, poate a fost și mirosul bubelor lui – și noi ne oprim, pur și simplu, noi intrăm în vorbă cu el, dar nu intrăm cu scopul de a-l converti, ci cu scopul de a-l cunoaște. Nu de a ne face pe noi cunoscuți, ci de a-l înțelege, de a-l cunoaște pe el. Și nu este o punte mai bună, mai sigură, nu e o garanție mai mare că vom fi primiți și înțeleși, decât dacă arătăm că suntem curioși față de un om de care nimeni, poate niciodată, nu a fost curios în acest fel. Pe care nimeni, niciodată, nu l-a întrebat cu niște cuvinte cu totul simple, pe un ton care într-adevăr să-l miște. În felul acesta, noi îl ridicăm pe spatele nostru. Și faptul că îl ducem până în „satul din apropiere” și-l lăsăm acolo, ne spune tocmai asta: că nu e numaidecât obligatoriu să-l duci până la altar, să te convingi că el e acolo, ci tu, de-acuma, prin cuvintele astea, l-ai adus pe umerii tăi în „cetatea din apropiere”, adică este încă un pas, încă un popas în calea lui spre Biserică, spre Dumnezeu. Ai lăsat doi bănuți cu nădejdea că el va ajunge acolo. Doi bănuți sunt ăștia: dragostea și vocea cu care i-ai vorbit lui, pe care el și le va aminti. El, cândva, pe acești doi bănuți își va cumpăra bucuria de a îndrăzni să meargă mai departe, atunci când lumea nu-i va mai oferi nimic. Poate că va și ajunge acolo, în Împărăție, și noi nu vom ști. De acum singur, fără noi, sau purtat de alții. Și cred că, de fapt, convertirile, majoritatea, nu sunt imediate, tocmai ca omul să nu aibă ocazia să triumfe în deșert, că a convertit pe cineva pentru Hristos. Că așa zice acolo: „Unul seamănă, altul udă, altul culege”. Este minunat că e așa. Știți cum se asamblează lucrurile secrete? În Petersburg este o uzină unde se fac submarine de armată, și unele piese se fac în Ucraina, altele în altă parte, altele cu totul altundeva. Și cel care lucrează habar nu are ce face. Nu știe că lucrează la submarin. Așa și noi: am spus un cuvânt, am făcut o piesuliță, habar n-avem noi, noi n-avem nevoie să vedem submarinul, este mai bine nici să nu-l vedem, ca să nu dăm mărgăritarele porcilor, iar porcii, de data asta, suntem chiar noi, dacă râmăm prea mult această taină. Să nu spunem taina lucrării acesteia, să lăsăm minunea, care este Dumnezeu, nedescoperită până la capăt. Altcineva va spune altceva, și ajunge, în sfârșit, și se împlinește. Asta socotesc eu că e un început al vieții creștine, nu nevoia de a îndrepta lumea, nu nevoia de a-l îndrepta pe celălalt, ci, pur și simplu, dragostea și curiozitatea minunată de a-l trăi pe celălalt în noi înșine, de a-i trăi suferința lui, neliniștea, de a-l înțelege, pur și simplu. Noi stăm bombardați de patimi, de pietrele lumii din jur, condamnați pentru credința în Hristos, pentru ciudățenia asta de credință, dar nu spunem ca apostolul: „Doamne, lucrează Tu!”, noi spunem: „Nu-i frumos să faceți cutare și cutare!” și încercăm să-i convingem pe oameni și ne mirăm de ce nu suntem ascultați. Și până la urmă murim și noi și ne aducem aminte că poate trebuia, totuși, probabil, să-L fi întrebat pe Dumnezeu! Poate o fi fost Dumnezeu, strălucind deasupra capului nostru, dar nu L-am văzut pentru că eram ocupați, tocmai atunci explicam platforma de lucru cu societatea a Bisericii! O fi fost, numaidecât o fi fost Dumnezeu! Ar trebui să ne întoarcem și noi la aceasta, adică să vorbim mai mult lui Dumnezeu de necazurile noastre, decât oamenilor. Să ne gândim, pur și simplu, mai mult la gestul apostolilor și al mucenicilor, la felul lor de a vedea lucrurile. „Vremea este a face Domnului, stricat-au legea Ta!”. Vremea este să lucreze Domnul, noi singuri nimic nu putem face. Ieromonah Savatie Baștovoi, fragment din cartea „Curaj și libertate în ortodoxie” |
Citat:
|
Citat:
http://www.librariasophia.ro/images/zitem3.png http://www.librariasophia.ro/img/poz...calii-6915.jpg |
Citat:
Nu știu cine le-a scris, am primit și eu o xerocopie de curând. Am să întreb despre autor. O poveste... înmurată (pentru postitorii zilelor noastre) Pleacă ursul la pădure Să culeagă fragi și mure. Dar nu ia la întâmplare Orice mură-i iese-n cale. Ci le-alege mai zemoase, Fragede, mari și frumoase, Dulci la gust și aromate, Proaspete și parfumate. Apoi scoate tacticos Un butoi de miere gros Și-nghite pe săturate Mure-n miere înmuiate. Ar mai tot mânca, "plăpândul", Dar i-a cam pierit avântul, Fiindcă burta-i ursulească Gata stă ca să plesnească. * Șade ursul sub umbrar, Mormăind sub cerul clar: - Doamne, tare-s mulțumit Că și astăzi am postit! Povestea crinului Jos în vale, lângă râu, Șade-n ierburi pân' la brâu, Ocrotit de-o tufă deasă, Un crin alb ca o mireasă. Cum mijește dimineața, El cu rouă-și spală fața Și o-ndreaptă-apoi sfios, Către cerul luminos. Floarea lui cea delicată Numai soarelui o-arată, Iar acesta îi trimite Raze blânde să-l alinte. Și petrece pe pământ Numai el cu cerul sfânt, Numai el cu mândrul soare, De când crește până moare. * Crinul e, copilul meu, Chipul sufletului tău: Alb, curat, privind mereu Numai sus, la Dumnezeu. |
Poezii cu iz de filocalii
Scrisoare către Sfântul Nicolae
Dragă Sfinte Nicolae, Știu că sunt un pic cam mare Ca s-aștept să-mi pui în zori Bunătăți în pantofiori. Însă tot te rog ceva: Azi pun înaintea ta Ghetele inimii mele, Ca să le umpli pe ele Cu daruri duhovnicești Din cămările cerești: Bucurie și răbdare, Pace, milă și iertare, Blândețe, nepizmuire Și, bine-nțeles, iubire. Și-aș mai vrea să-mi dăruiești, Ca un milostiv ce ești, Și smerenie, credință, Nădejde și pocăință. * Dar de ce te-ncrunți așa?! Crezi că nu vor încăpea? Am uitat să-ți spun, se vede, Că port 43 la ghete! Scrisoare de la Sfântul Nicolae Astăzi Sfântul Nicolae Mi-a lăsat în ghete-o foaie; Și pe ea scria așa: Nu mai căuta mata Ciocolată în papuci, Ci fă bine să te-apuci De ceea ce se cuvine Unui ditai om ca tine: Fă smerenie, răbdare, Rugăciune și-nfrânare. Și ascultă-aici, drăguță, Că pun mâna pe vărguță: Mintea sus și nasul jos, Că văd că le ții pe dos! |
Nu-l voi sacrifica pe Dumnezeu, pentru a face pe plac oamenilor. Deviza Sf. Ioan Gură de Aur.
Eu mă potolesc imediat, gândindu-mă cât este de ridicol de a te mânia împotriva greșalelor altora, când le ai pe ale tale de corectat. Sf.Ioan Gură de Aur. Nu există ceva pe lume mai frumos decât sinceritatea, și ceva mai urât decât lingușirea. F.M. Dovstoievski. Laobiecția păgânilor care-l învinuiau de minciună pe Sf. Ioan Gură de Aur, sub motivul că omul n-are puterea care i-o atribuie el peste animale, sfântul răspundea: Omul păstrează o parte din această putere, pentru că singură privirea sa, este de ajuns să supună (să domolească) fiarele cele mai crude, și dacă el n-o mai are cu totul întreagă, păcatul este cel care l-a dezbrăcat de ea. Istoria Sf. Ioan Gură de Aur. Altădată,casele erau biserici; astăzi biserica este o casă. Atunci nu se zicea nimic lumesc în case; acum nu se zice nimic duhovnicesc în biserică. Voi aduceți aici afacerile și discuțiile din piața publică, Nu vă temeți de mânia omului puternic, să vă temeți doar de tirania păcatului. Omul nu vă poate face rău. Voi singuri vă puteți face rău. Sf. Ioan Gură de Aur. Totuși pe mama am iubit-o întotdeauna, așa că nici vorbă nu putea fi de ură, dar așa se întâmplă întotdeauna: pe cine iubești mai mult, pe acela-l jignești mai tare. F.M. Dostoievski… http://cristiboss56.blogratuit.ro/ |
pr. Savatie Baștovoi
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 14:10:05. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.