Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Romano-Catolica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5029)
-   -   filioque (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=9158)

DragosP 26.03.2015 13:48:10

Din câte știu eu, în purgatoriu ajung, după credința catolică, TOȚI cei care trec la Domnul.
Indiferent că-s sau nu sfinți.
Ceea ce cam dă la gunoi Taina Spovedaniei.

P.S. Evident este foarte posibil să știu greșit.

Mihnea Dragomir 26.03.2015 14:22:46

In Purgatoriu ajung:
-cei care au pacate usoare de care nu s-au cait si pe care nu le-au reparat
-cei care, avand pacate de moarte, au primit absolvirea dupa o buna spovada, dar nu au reparat pacatele lor.

Sfintii, adica botezatii care nu au avut niciun pacat (de exemplu: copiii care mor intre botez si varsta intelegerii), precum si cei care s-au cait de pacatele lor, s-au spovedit, si au reparat consecintele temporale ale pacatelor lor prin indeplinirea canonului penitential, alte penitente, indulgente ori fapte de credinta, intra direct, dupa judecata particulara, in starea de fericire paradisiaca data de viziunea beatifica.

Art 1030 din C.B.C.:
"Cei care mor în harul și prietenia lui Dumnezeu dar imperfect purificați, deși sunt siguri de mântuirea veșnică, suferă după moarte o purificare ca să dobândească sfințenia necesară pentru a intra în bucuria cerului."

stefan florin 26.03.2015 15:00:27

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 586289)
In Purgatoriu ajung:
-cei care, avand pacate de moarte, au primit absolvirea dupa o buna spovada, dar nu au reparat pacatele lor.

Sfintii, adica botezatii care nu au avut niciun pacat (de exemplu: copiii care mor intre botez si varsta intelegerii), precum si cei care s-au cait de pacatele lor, s-au spovedit, si au reparat consecintele temporale ale pacatelor lor prin indeplinirea canonului penitential, alte penitente, indulgente ori fapte de credinta, intra direct, dupa judecata particulara, in starea de fericire paradisiaca data de viziunea beatifica.

Art 1030 din C.B.C.:
"Cei care mor în harul și prietenia lui Dumnezeu dar imperfect purificați, deși sunt siguri de mântuirea veșnică, suferă după moarte o purificare ca să dobândească sfințenia necesară pentru a intra în bucuria cerului."

amice, Hristos contrazice ceea ce spui tu. Hristos a spus talharului de pe cruce, ca va ajunge in rai si nu in purgatoriu. Talharul a avut pacate de moarte, a avut pacatele absolvite dupa o spovada in fata Mantuitorului, dar nu a avut cand sa-si repare pacatele, si totusi nu a ajuns in prgatoriu ci direct in rai. Deci chestia cu purgatoriul, nu tine!

DragosP 26.03.2015 15:02:37

A.. Ok, nu e chiar cum am zis eu că știam, dar tot se aruncă Taina Spovedaniei la coș.

AlinB 26.03.2015 16:34:42

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 586293)
A.. Ok, nu e chiar cum am zis eu că știam, dar tot se aruncă Taina Spovedaniei la coș.

Cum asa???

Barsaumas 26.03.2015 16:47:28

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 586292)
amice, Hristos contrazice ceea ce spui tu. Hristos a spus talharului de pe cruce, ca va ajunge in rai si nu in purgatoriu. Talharul a avut pacate de moarte, a avut pacatele absolvite dupa o spovada in fata Mantuitorului, dar nu a avut cand sa-si repare pacatele, si totusi nu a ajuns in prgatoriu ci direct in rai. Deci chestia cu purgatoriul, nu tine!

Florin, ala a fost un caz special. Nu e cazul de extrapolari. Si mie mi se pare logic Purgatoriul.

GMihai 26.03.2015 16:53:56

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 586292)

Florine, ce canon penitențial mai mare decât moartea pe cruce vrei ?

DragosP 26.03.2015 17:12:49

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 586289)
In Purgatoriu ajung:

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 586314)
Cum asa???

Uite așa, citește ce a scris la a 2-a liniuță domnul doctor.

AlinB 26.03.2015 18:46:49

Se pare ca sunt mai rigoristi ca noi.
Cel putin in teorie.

Aparent la noi, in practica, se considera ca daca ai fost la spovedanie, esti deja iertat, canonul sau reparatia pacatelor e oarecum facultativa.

Si tu probabil incerci sa zici ceva de genul asta, ca daca s-a spovedit, atunci e iertat deja, raiul e garantat, restul nesemnificativ.

GMihai 26.03.2015 18:50:33

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 586334)
Uite așa, citește ce a scris la a 2-a liniuță domnul doctor.

Dragoș, este o distincție între două tipuri de urmări ale păcatului. Spovedania înlătură unul dintre ele, iar penitența, canonul, pe cel de-al doilea.

Ora este GMT +3. Ora este acum 20:05:26.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.