Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa Romana (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=507)
-   -   Cuvant pentru suflet ! (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16604)

cristiboss56 27.07.2016 13:15:56

Vederea sufletului se află în inimă. Din inimă și prin inimă o persoană duhovnicească își vede și își controlează întregul său suflet. O inimă curată înseamnă o vedere duhovnicească sănătoasă. Cu ajutorul unei inimi curate, omul își vede nu numai sufletul, dar chiar și pe Dumnezeu însuși, precum în cuvintele lui Hristos: „Fericiți cei curați cu inima, că aceia vor vedea pe Dumnezeu”. Întocmai precum vedem noi cu vederea noastră fizică nu numai lumina, ci și soarele, izvorul luminii exterioare, tot astfel, cu vederea noastră duhovnicească, noi vedem într-adevăr înlăuntrul nostru nu numai nesfârșitele minuni ale luminii lui Dumnezeu, ci și pe Dumnezeu însuși, soarele duhovnicesc, izvorul prim al luminii duhovnicești, adică lumina adevărului și a iubirii.

(Sfântul Nicolae Velimirovici, Sfântul Justin Popovici, Lupta pentru credință și alte scrieri, traducere de prof. Paul Bălan, Editura Rotonda, Pitești, 2011, p. 59)

cristiboss56 27.07.2016 20:15:26

In zilele de azi se consideră o povară nașterea de prunci. Planning-ul familial, metodele contraceptive vin însă să le „rezolve” problema. Vedeți vreun sens în această opțiune de a programa contracepția? N-are nici un sens, ci dimpotrivă, ele duc familia spre pieire; nu mai există bunul mers al familiei, nu există ajutor în familie, pentru că Dumnezeu nu binecuvântează lucrarea familiei respective. Părinții își pun problema cum să nu facă o perioadă de timp copii, iar apoi, după ce fac, constată că deja a fost foarte complicat, apoi se sfătuiesc cum odraslele lor să nu facă copii. Într-un cuvânt, nu mai doresc să fie dusă crucea căsătoriei.

(Părintele Nicolae Tănase)

cristiboss56 27.07.2016 22:30:25

Este pe deplin caracteristică descrierea de mai jos a greutăților căsătoriei, făcută de un mare Părinte și teolog al Bisericii, Sfântul Grigorie de Nyssa, cel care mărturisește că experiența lui personală din „viața lumească” îl face să prețuiască în mod special fecioria: „De unde ar putea începe cineva descrierea greutăților vieții din căsătorie și cum ar putea cineva prezenta chinurile acestei vieți pe care toți oamenii le cunosc din experiență, și pe care nu știu cum a reușit natura să îi facă pe aceștia să rabde, să sufere și să le depășească în mod voit?”.

Să începem cu cele îmbucurătoare. Condiția de bază sau scopul esențial al celor care se gândesc să se căsătorească este acela de a reuși o conviețuire îmbucurătoare, o conviețuire mulțumitoare. Să zicem că aceasta s-a reușit și căsnicia aceasta este văzută de toți ca vrednică de invidie sau de dorit.

Obârșie nobilă a soților, bunăcuviință, vârste potrivite, crema aceasta a vieții, multă dragoste, tot ce poate gândi mai bun unul pentru celălalt, dulcea dăruire a unuia către celălalt, fiecare vrea să îl depășească pe celălalt în dragoste. Să adăugăm la acestea slava, puterea, bucuria și orice altceva doriți.

Dar urmăriți și durerea care conviețuiește neîndoielnic cu necesitatea, care arde ca un foc mocnit alături de nenumăratele binecuvântări.

(Preot Filotei Faros, Preot Stavros Kofinas)

cristiboss56 28.07.2016 11:26:33

Datoria creștinească, după ce ne-am rugat pentru noi, să ne rugăm și unii pentru alții, precum ne sfătuiește Sfântul Apostol Iacob: „Rugați-vă unii pentru alții, ca să vă vindecați, căci mult poate rugăciunea dreptului, care se face” (Iacov 5, 16). În rugăciunile noastre, să ne rugăm pentru vii și adormiți, pentru prieteni și pentru vrăjmași, și pentru toți cei ce au dreptul la ea: părinți, frați, binefăcători, conducători bisericești și lumești, pentru cei ce ne-au ajutat în multe chipuri și pentru toți cei ce ne-au poruncit nouă să ne rugăm pentru dânșii.

(Protosinghel Nicodim Măndiță

cristiboss56 28.07.2016 12:31:41

Multi barbați, din toate timpurile și locurile, mărturisesc că s-au întors la Hristos, că au lăsat înșelăciunea și păcatul, și au venit la adevăr și lumină, că au luat drumul harului, că s-au izbăvit de patimile tiranice datorită soțiilor lor creștine. Acestea s-au făcut instrumentele lui Dumnezeu pentru mântuirea lor. De aceea Îl și preaslăvesc pe Dumnezeu, Care le-a dăruit astfel de soții creștine.

Faptul acesta le întărește pe femeile creștine care nu i-au văzut încă pe soții lor aproape de Iisus Hristos și le îndeamnă să continue luptele până când vor fi câștigați și aceștia pentru Hristos și mântuiți prin Biserica Lui.

(Atanasie I. Skarmoghiani

cristiboss56 28.07.2016 15:34:57

"Nimic nu facem pentru lume, ci pentru mântuire! Noi nu mai știm ce să facem ca "să‑L îmblânzim" pe Dumnezeu, pentru că am greșit o viață și acum, ca să‑L întoarcem și să ne ierte, trebuie "să‑L îmblânzim". Cu ce? Pocăință, smerenie, dragoste și fapte bune - astea sunt cele ce trebuie să facem!"
(Preasfințitul Longhin Jar - Starețul Mănăstirii Bănceni din Ucraina)

Preasfințitul Longhin Jar s‑a născut pe 19 august 1965 în fosta localitate românească Mihoreni, devenită Petrasevka și alipită la URSS după 1940, astăzi parte a Ucrainei. A primit la botez numele de Mihail. A avut o copilărie dramatică, rămânând orfan de ambii părinți. La 24 de ani a fost hirotonit preot și a pus apoi bazele unor orfelinate în care astăzi sunt îngrijiți 400 de copii, din care 84 sunt bolnavi de SIDA, iar 82 au malformații congenitale. Încă de când era preot de mir a început ridicarea unei mânăstiri la Bănceni, localitate aflată la doar 7 km de granița cu România și la 20 de km de Cernăuți. Soția sa a făcut același lucru la Boian. Astăzi, monahii și monahiile celor două mănăstiri se îngrijesc de cei 400 de orfani. După întemeierea celor două mănăstiri și Părintele Mihail și preoteasa lui s‑au călugărit, părintele primind numele de Longhin. În anul 2012, Părintele Longhin Jar a fost hirotonit Episcop‑vicar al eparhiei Cernăuți.

La vârsta de 16ani Părintele Longhin Jar a dormit timp de 6 luni pe mormântul mamei sale.

Dumnezeu să-l întărească în tot ceea ce face!
(Sursa Lumea Monahilor)

Vă invit cu mare drag să urmăriți acest filmat: https://www.youtube.com/watch?v=RsQlahqCcIA

PS: Lăsați lacrimile să curgă, e semn că iubiți... e semn că vă pasă! <3

cristiboss56 28.07.2016 16:50:33

"Palma Cunoașterii lui Dumnezeu din Împrejurările Vieții"!

Am intalnit o data un om mai putin credincios, care dupa o intamplare minunata, a devenit credincios!
A reusit sa se strecoare in Sfantul Mormant, vrand sa demonstreze ca "Lumina" care vine acolo la Inviere, este pusa de cineva.
Asa a avut ocazia sa vada cum vine Sfanta Lumina la Sfantul Mormant! Bineinteles ca dupa aceea, omul a zidit o biserica, o casa de prăznuire, a devenit credincios, însă a trebuit să plătească un preț. Pentru îndoiala lui i-a fost ingaduita o suferinta si cel dintai nascut copil, a murit. De ce a făcut Dumnezeu lucrul acesta, n-as putea sa va spun, dar probabil a vrut sa ii verifice credinta.
Cea dintâi negare a lui Dumnezeu este "nihilismul"!
În termeni moderni i se spune ateism! Care aduce mai mult cu o forma de "lene a mintii" sau a necunoașterii lui Dumnezeu. Cunoașterea lui Dumnezeu înseamnă Luminarea Minții sau Lumina Cunoștintei! Negarea lui Dumnezeu, înseamnă a te împotrivi Logosului Divin si Proniei Divine. Iar aici intervine "Palma Cunoașterii lui Dumnezeu din Împrejurările Vieții"!
Demonizarea acesta intelectuală, a încăpățânării, a necunoașterii lui Dumnezeu, a ambiției si a orgoliului, vine pe seama RAȚIONAMENTULUI!
Noi suntem plini de Rațiune!
Toată lumea vrea sa explice Fenomenele Teologice - Științific!
Toată lumea vrea sa explice Sfânta Scriptură din punct de vedere al descoperirilor arheologice și științifice.
Dar la Dumnezeu nu contează nici anii, nu contează nici timpul, nu contează nici faptele și nici oamenii.. contează evenimentele.
https://youtu.be/bax-kkWAAQE

cristiboss56 28.07.2016 19:55:55

Sfântul Maxim: Când vei vedea pe cineva că te urăște, sau te nedreptățește, fie cu dreptate, fie cu nedreptate, începe să-l pomenești la rugăciune. Dar să nu-l pomenești, să-i fie lui vreun rău, că atunci cade pe tine. Să zici așa: "Doamne, Iisuse Hristoase, miluiește-mă pe mine păcătosul și pe fratele meu (cutare), că pentru păcatele mele s-a supărat pe mine. Pentru că fratele meu este oglinda mea și el vede răutațile mele".
Așa spune și Sfântul Ioan Scărarul. "Să nu învinuiești cumva pe fratele tău când te rogi pentru el, sau să-i ceri pedeapsă", cum îi pun unii în pomelnice la vrăjmași. Nu-i voie! Chiar dacă îi puneți pe unii la vrăjmași, Biserica știți cum se roagă? Biserica se roagă pentru vrăjmași să-i înțelepțească, să le ierte păcatele, să-i aducă la cunoștința adevărului, să-i facă blânzi și să-i întoarcă cu bine.

cristiboss56 28.07.2016 22:53:43

În vremea încercărilor și a necazurilor, atunci când inima este înconjurată, împresurată de gândurile îndoielii, puținătății de suflet, nemulțumirii, cârtirii, trebuie să ne silim a repeta adesea, fără grabă, cu luare aminte, cuvintele „Slavă lui Dumnezeu!”.

Cel ce va crede întru simplitatea inimii sfatul înfățișat aici, și îl va pune la încercare atunci când se va ivi nevoia, acela va vedea minunata putere a slavoslovirii lui Dumnezeu, acela se va bucura de aflarea unei noi cunoștințe atât de folositoare, se va bucura de aflarea unei arme atât de puternice și lesnicioase împotriva vrăjmașilor gândiți.

Singur răsunetul acestor cuvinte rostite atunci când năvălesc mulțime de gânduri ale întristării și trândăviei, singur răsunetul acestor cuvinte rostite cu silire de sine, parcă numai cu gura și parcă în văzduh, este de-ajuns ca toate căpeteniile văzduhului să se cutremure și să se întoarcă, fugind.

(Sfântul Ignatie Briancianinov, Cuvinte către cei care vor să se mântuiască, traducere de Adrian si Xenia Tănăsescu-Vlas, Editura Sophia, București, 2000, p. 52)

cristiboss56 30.07.2016 12:10:14

„Pentru ce tu omule, M-ai lăsat pe Mine ?

Pentru ce de la Cel ce te-a iubit te-ai întors?

Pentru ce iarăși te-ai lipit de vrăjmașul ?

Adu-ți aminte că pentru tine din cer M-am pogorât,

Adu-ți aminte că pentru tine, trup M-am făcut,

Adu-ți aminte că pentru tine din Fecioară M-am născut,

Adu-ți aminte că pentru tine am pruncit,

Adu-ți aminte că pentru tine, M-am smerit,

Adu-ți aminte că pentru tine, pe pământ am viețuit,

Adu-ți aminte că pentru tine, goniri am răbdat,

Adu-ți aminte că pentru tine, grăiri de rău, ocări, batjocuri, necinste, răni, scuipări, loviri cu pumnii, luări în râs și patimi de necinste am primit,

Adu-ți aminte că pentru tine, cu cei fără de lege M-am socotit,

Adu-ți aminte că pentru tine, cu moarte de ocară am murit,

Adu-ți aminte că pentru tine, am fost îngropat,

M-am pogorât din ceruri, ca pe tine să te sui la ceruri,

M-am smerit, ca pe tine să te înalț,

Am sărăcit, ca pe tine să te proslăvesc,

M-am rănit, ca pe tine să te vindec,

Am murit, ca pe tine să te înviez,

Tu ai păcătuit, iar Eu păcatul tău asupra Mea l-am luat,

Tu cel vinovat, iar Eu munca am primit,

Tu cel datornic, iar Eu datoria am plătit,

Tu spre moarte osândit, iar Eu pentru tine am murit,

Căci la aceasta M-au tras dragostea și milostivirea Mea,

Pentru că Eu n-am putut răbda ca să pătimești tu acest fel de nenorocire.

Deci tu pe această a Mea dragoste o treci cu vederea ?

Că în loc de dragoste, cu urâciune îmi răsplătești,

În locul Meu iubești păcatul,

În locul Meu, slujești patimilor. Dar ce ai aflat întru Mine vrednic de întoarcere, de nu voiești a veni către Mine ?

De voiești binele tău - tot binele este la Mine.

De voiești fericire - toată fericirea este la Mine.

De voiești frumusețe, cine este mai frumos decât Mine?

Au bun neam voiești ? Dar cine este mai din bun neam decât Fiul lui Dumnezeu și al Fecioarei?

Au voiești înălțime ? Dar cine este mai înalt decât Împăratul Cerului ?

Au voiești slavă ? Dar cine este mai slăvit decât Mine ?

Au voiești bogăție ? Dar la Mine este toată bogăția !

Au voiești înțelepciune ? Dar Eu sunt înțelepciunea lui Dumnezeu.

Au voiești prietenie ? Da cine este mai iubit și mai iubitor decât Mine, Care Mi-am pus sufletul pentru toți ?

Au ajutor cauți ? Dar cine îți va ajuta afară de Mine ?

Au doctor cauți ? Dar cine te va vindeca afară de Mine?

Au veselie cauți ? Dar cine te va veseli afară de Mine ?

Au mângâiere cauți ? Dar cine te va mângâia afară de Mine ?

Au cauți odihna ? Întru Mine vei afla odihna sufletului tău.

De cauți pace, Eu sunt pacea sufletului tău

De cauți viața, întru Mine este izvorul vieții

De cauți lumina, Eu sunt lumina lumii.

De cauți adevărul, Eu sunt adevărul.

De cauți calea, Eu sunt calea.

De cauți povățuitor spre cer, Eu sunt povățuitor credincios.

Atunci pentru ce nu voiești a veni către Mine?

Au doară nu îndrăznești a te apropia ? Dar către cine mai cu înlesnire este apropierea ?

Au a cere te sfiești ? Dar cine a cerut de la Mine cu credință și nu i-am dat ?

De nu te lasă pe tine păcatul, Eu pentru păcătoși am murit.

De te tulbură pe tine mulțimea păcatelor, la Mine este mai multă milostivire, căci am zis: Veniți la Mine toți cei osteniți și împovărați (cu păcate) și Eu vă voi odihni pe voi.“(Mt. 11,28)

(Prea Sfințitul Episcop Tihon al Voronejului)

Ora este GMT +3. Ora este acum 12:34:37.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.