![]() |
Citat:
Pavel era bolnav , si spune ca de 3 ori i-a cerut Domnului sa indeparteze tepusul si Domnul nu a voit ci a zis "Puterea Mea in slabiciune este facuta desavarsita". |
Citat:
exact asa cum zici, MariS NP nu fac distinctia intre mantuirea obiectiva facuta de Hristos pentru toti si mantuirea subiectiva. ei confunda momentul convertirii cu mantuirea adica cu unirea cu Hristos si devenirea noastra drept madulare ale Trupului al carui cap e Hristos. in ortodoxie, noi intelegem mantuirea, in sens dinamic, e un drum lung de parcurs impreuna cu Hristos. convertirea ( hotararea de a nu te mai abate din drum) e doar primul pas al drumului. ei exact asta fac: zic hop inainte de a sari parleazul, spun ca au ajuns la capatul drumului inainte de a-l parcurge. au facut primul pas(convertirea) si afirma ca sunt deja mantuiti doar prin credinta. In BO, la unirea cu Hristos nu se ajunge decat prin HAR (sf. taine), CREDINTA SI FAPTELE CREDINTEI. asta asa pe scurt de tot. |
Citat:
Sau un alt exemplu ar fi cei care merg duminica la biserica si in timpul saptamanii traiesc in pacat. Citat:
Daca un om cade inselat de satana atunci inseamna ceea ce spune pilda semanatorului: "Voi, deci, ascultați pilda semănătorului: De la oricine aude cuvântul împărăției și nu-l înțelege, vine cel viclean și răpește ce s-a semănat în inima lui; aceasta este sămânța semănată lângă drum." Intelegi?Un om care zice ca e credincios dar care e inselat de satana se identifica cu samanta cazuta langa drum, adica acel om nu era credincios. Un om afirma ca e mantuit deoarece se increde in promisiunea lui Dumnezeu care spune ca oricine crede in Hristos e mantuit. Mantuirea e prin credinta. Si nu zici hop pana nu ai sarit parleazul ca nu tu il sari, nu poti, Hristos e cel ce te trece parleazul(Ca sa folosesc expresia ta). Citat:
Dumnezeu imi garanteaza ca voi dori pana la sfarsitul vietii sa stau langa El. Eu te intreb altfel, de ce n-ar mai dori cineva sa stea langa El?As vrea sa imi raspunzi daca poti. Citat:
Faptul ca afirm ca sunt mantuit nu inseamna ca sunt vrednic de mantuire si ca sunt cu motz, ci inseamna ca m-am increzut in promisiunea lui Hristos care afirma ca oricine crede in El e mantuit. Siguranta mea e Hristos. Inca o data repet, faptul ca ma consider mantuit nu inseamna ca las garda jos, din contra, inseamna ca lupt. Pavel scrie f frumos in Efeseni cap 6 cand ne indeamna sa luptam impotriva celui rau. A fi mantuit nu inseamna a nu mai lupta cum gresit inteleg unii. |
Citat:
Ti-am spus ca tu faci niste confuzii mari intre mantuire si sfintire. Sfintirea dureaza toata viata credinciosului insa mantuirea e un dar de la Dumnezeu pe care il primesti prin credinta. |
Hristos a vindecat firea omeneasca prin nasterea, moartea, invierea si inaltarea Sa. Ca omul sa treca in cele vesnice cu o fire vindecata, trebuie sa se impartaseasca cu Trupul si Sangele lui Hristos. Asa isi va insusi vindecarea adusa de Hristos.
|
Citat:
Citat:
ce a facut. Ca sa fiu mai clar: Iuda credea ca ceea ce face el e bine pentru Iisus, el nu vroia sa-l vanda ci vroia ca batranii sinedriului sa-L recunoasca si ei ca Mesia. Desigur, gandul acesta a venit de la diavol, asta e clar, dar el nu stia acest lucru. Asa va fi si cu antihristul, el la inceput crede in Hristos, adica vreau sa spun ca lui i se pare ca e credincios. Insa numai Hristos e cel ce poate face diferenta intre o credinta autentica si una neautentica. Iuda era sigur ca are o credinta autentica, dar Hristos stia ca nu e autentica. Noi, oamenii, suntem subiectivi cand vine vorba de credinta noastra, suntem convinsi ca e autentica, desi ea ar putea sa nu fie. Doar Hristos poate fi obiectiv in evaluarea credintei noastre. Iar ca antihristul iese dintre noi o spune chiar versetul de mai sus, desigur nu la modul specific, dar mi se pare foarte credibil tocmai pentru ca ii va fi mai usor sa ne insele. Citat:
ca El respecta libertatea omului. Dumnezeu garanteaza numai ca va avea grija de mantuirea mea daca fac toata VOIA SA. Nu i-a garantat nici lui Lucifer care era ingerul cel mai apropiat de Dumnezeu. Unul dintre raspunsurile la ultima intrebare e cel dat chiar de Lucifer. Iata un inger care a stat langa Dumnezeu, si totusi la un moment dat s-a departat de El. Sunt diverse motive care te pot determina la un moment dat sa te departezi de Dumnezeu: curiozitatea, egoismul, mandria, plictiseala, autonomia, fronda, etc. Sigur, imi puteti reprosa ca cele enumerate nu sunt conforme cu o credinta autentica. Sunt de acord cu acest lucru, dar omul poate fi usor indus in eroare si sa creda ca, de fapt, el are o credinta autentica. Asa a fost indus in eroare Iuda, pentru ca el s-a sinucis cand si-a dat seama ca a facut o imensa eroare de evaluare. Daca ar fi dorit de la inceput vinderea lui Iisus ar fi trebuit sa se bucure de reusita, nu sa cada in disperare si sa nu mai vada nici o solutie decat sinuciderea. De asta e bine sa fim rezervati atunci cand ne autoevaluam ca nu stim daca picam pe aceasi evaluare ca si Hristos. Har, smerenie si jertfa de sine. |
Citat:
putin pentru noi. Desi am vazut ca ei fac diferenta intre mantuire si sfintire, ultima se deruleaza si la ei pe toata durata vietii, totusi la mantuire mi se pare ca evaluarea este subiectiva. A afirma inainte de Judecata ca sunt deja mantuit cred ca e o imprudenta. Daca ar afirma Hristos acest lucru atunci as fi de acord. Sau daca ar garanta cineva nestramutarea vointei mele in a face doar voia Domnului, atunci ar fi altceva, dar si atunci as considera ca e mai bine sa ma smeresc chiar si pentru motivul de nu provoca mandria sa sape la mantuirea mea. Starea de asteptare a mantuirii e mai buna decat starea ca as fi deja mantuit. Te mobilizeaza mai bine, te face sa ramai treaz, sa lucrezi cu mai multa tenacitate la mantuirea ta. Har, smerenie si jertfa de sine. |
Citat:
"Dintre noi au ieșit, dar nu erau de-ai noștri, căci de-ar fi fost de-ai noștri, ar fi rămas cu noi; ci ca să se arate că nu sunt toți de-ai noștri, de aceea au ieșit." Ioan firma f clar ca acei antihristi nu au fost dintre credinciosi. Erau impreuna cu ei dar nu erau dintre ei. Citat:
Daca citesti antent in Evanghelii ai sa vezi ca Iuda il numeste pe Hristos "Invatatorule" dar nu "Doamne" ceea ce denota faptul ca pt Iuda Hristos era doar un invatator si nu Domnul. Citat:
Apostolul Pavel spune in 2 Corinteni cap 13 f clar urmatorul lucru: "Cercetați-vă pe voi înșivă dacă sunteți în credință; încercați-vă pe voi înșivă. Sau nu vă cunoașteți voi singuri bine că Hristos Iisus este întru voi? Afară numai dacă nu sunteți netrebnici." Vezi?Pavel afirma clar ca putem vedea daca suntem in credinta. Citat:
Ai dreptate, acele lucruri nu sunt conforme cu o credinta autentica. Omul cand se increde in Hristos incepe schimbarea in viata lui. Nu se schimba brusc, insa mintea lui va fi cu totul alta(metanoia). Omul credincios poate avea caderi dar asta nu inseamna ca Dumnezeu il paraseste si-l lasa de izbeliste. Tu daca ai un copil il lasi sa faca ce vrea? Daca vrea sa se apuce de droguri il lasi? Ii respecti "liberul arbitru"? Sau fiind copilul tau il educi si ii arati ce e rau si ce e bine?Daca tu ca om stii sa ai grija de copii tai si nu ii lasi sa faca ce vor, ce te face sa crezi ca Dumnezeu ar face-o? Crezi ca esti un parinte mai bun decat e Dumnezeu? Tu trebuie sa intelegi un lucru, ca cei care sunt credinciosi sunt copii lui Dumnezeu si El se ingrijeste de ei asa cum un tata are grija de copii lui. Citat:
Ti-aas sugera sa citesti 1 Ioan eu iti dau niste versete care prezinte niste teste ale credintei: "Cel ce zice: L-am cunoscut, dar poruncile Lui nu le păzește, mincinos este și întru el adevărul nu se află. Iar cine păzește cuvântul Lui, întru acela, cu adevărat, dragostea lui Dumnezeu este desăvârșită. Prin aceasta, cunoaștem că suntem întru El." "Nu iubiți lumea, nici cele ce sunt în lume. Dacă cineva iubește lumea, iubirea Tatălui nu este întru el; Pentru că tot ce este în lume, adică pofta trupului și pofta ochilor și trufia vieții, nu sunt de la Tatăl, ci sunt din lume. " "Cine săvârșește păcatul este de la diavolul, pentru că de la început diavolul păcătuiește. Pentru aceasta S-a arătat Fiul lui Dumnezeu, ca să strice lucrurile diavolului. Oricine este născut din Dumnezeu nu săvârșește păcat, pentru că sămânța lui Dumnezeu rămâne în acesta; și nu poate să păcătuiască, fiindcă este născut din Dumnezeu. " Toate exemplele sunt din 1 Ioan. |
Citat:
Nu e vorba de mandrie, pentru ca mantuirea e prin meritele Lui nu ale mele. Daca as zice ca eu sunt mantuit ca am facut fapte vrednice ca sa fiu mantuit atunci ar fi mandrie, dar in momentul in care afirm ca meritul este al lui Hristos unde e pricina de mandrie? |
Citat:
Cred ca intelegem diferit termenul de MANTUIT. In BO prin mantuit se intelege trecerea de la moarte la VIATA, adica trecerea de la viata aceasta marcata de moarte, viata efemera si trecatoare, la Viata cea vesnica, Raiul sau Imparatia Lui Dumnezeu. Si noi spunem ca acest lucru nu se intampla in timpul vietii unui om pentru ca atunci el ar trebui sa traiasca vesnic. Dumneavoastra spuneti ca sunteti mantuit dar acceptati ca o sa muriti. Sper sa nu gresesc. Sa ma corectati daca gresesc. Iar daca sunteti muritor inseamna, dupa viziunea BO, ca inca nu sunteti mantuit. Daca totusi sustineti ca sunteti mantuit atunci aveti o alta viziune asupra acestui statut de mantuit. E cumva acela ca sunteti "indreptatit" sa credeti ca veti avea viata vesnica? Sau care e acel statut la dvs? Iar testele pe care mi le-ati exemplificat pentru edificarea unei credinte adevarate sunt de acord ca sunt valabile cu conditia sa le trec nu doar la momentul prezent ci pana cand inchid ochii. Eu pot sa am acum o credinta foarte corecta si totusi sa cad la un moment dat. Dvs sustineti ca daca un om trece acele teste el sigur nu mai poate cadea? La noi in ortodoxie s-au vazut si cazuri de calugari foarte inaintati in sfintenie si care au cazut inselati de satana prin asa numitele ispite de-a dreapta. Ispitele de-a dreapta le numim acele ispite care te provoaca sa te crezi deja mantuit. Patericul are multe pilde de acest fel. Oricate teste am face tot nu putem scapa de subiectivism in aprecierea noastra si atunci preferam sa lasam in seama lui Hristos marea si finala evaluare. Dar noi speram ca ne vom mantui si chiar trebuie sa speram acest lucru. Nadejdea este o virtute care trebuie pastrata impreuna cu credinta si iubirea pana cand trecem la cele vesnice. Har, smerenie si jertfa de sine. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 09:08:29. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.