![]() |
Citat:
|
Citat:
Se înțelege că nu fac apologia ignoranței aici: susțin ceea ce Domnul nostru bănuiesc că a intenționat să spună când ni i-a dat ca exemplu pe copii. Trebuie nu să fim ignoranți ca și copiii, ci să avem capacitatea pe care o au ei de a ne lăsa conduși de mânuță. Chestiunea se reduce, deci, la: diminuează inteligența această capacitate ? Poate că aici este diferența dintre inteligență și înțelepciune. |
Da, probabil că inteligența în accepțiunea ei curentă poate fi o problemă. Însă inteligență nu înseamnă neapărat a vrea să diseci și ceea ce nu intră sub simțuri. A fi inteligent ar putea însemna și să înțelegi că dincolo de ceea ce este analizabil este inanalzabilul, taina pe care nu trebuie nici să o negi, nici să încerci să o diseci.
Cred că Sfinții Părinți au fost oameni de o inteligență ieșită din comun. Iar în timpurile noastre, marii noștri teologi s-au remarcat și ei prin inteligență. E adevărat că s-au lăsat și iluminați de har, altfel nu ar fi putut fi cu adevărat mari. Cât privește chemarea Mântuitorului de a fi precum copiii, cred că se referea la inimile lor curate. Căci mai spune și „fiți înțelepți precum șerpii și curați ca porumbeii”. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
ci smeriti, puri, cu inima curata ca ei. |
1 atașament(e)
O analiză expozitivă și total nepătimașă a catolicismului (cu accent pe Conciliul Vatican II și reverberațiile sale ) în documentul atașat.
|
Citat:
Martir nu este cel ce-si da viata pentru o idee, ci cel ce-si da viata pentru Hristos. |
Citat:
Subscriu. In esenta, cred ca e o chestiune de gestionare a orgoliului. Inteligenta si intelepciunea, departe de a fi unul si acelasi lucru, uneori, nici macar nu au ceva in comun. Doar uneori. Exista un tip de inteligenta care e mandra ca a ajuns sa stie atat de multe. In timp ce intelepciunea e intotdeauna umila ca stie atat de putin. „Putini sunt cei care stiu cat de mult ar trebui sa stie, ca sa stie cat de putin stiu”. Mi-am amintit ca Scotianul, „omul-enciclopedie”, a spus candva pe forum citatul asta al lui Shakespeare (?). Sau ca sa-l citez pe N.Priceputu: „trebuie să fii suficient de inteligent pentru a înțelege că inteligența nu e suficienta”. |
Citat:
|
| Ora este GMT +3. Ora este acum 12:13:31. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.