![]() |
Citat:
|
Citat:
(Dumnezeu) a facut lumea din bunatate si iubire, adica avand ca imbold si motivatie iubirea si bunatatea. Iar ca rezultat a iesit ceva fara fisura, fara greseala, adica corect, in armonie cu El. Total de acord. Deci, daca impulsul vine din bunatate, rezultatul contine si corectitudine. N-as putea sustine ca si invers se intampla la fel, adica daca impulsul ar veni din corectitudine, rezultatul ar contine si bunatate. Sa ne gandim ca daca Dumnezeu ar fi facut lumea din corectitudine, noi am fi fost roboti, pentru ca cei mai corecti sunt robotii. Sa ne gandim ca in Evul Mediu niste minti "corecte" au vrut sa actioneze "drept", intelegand prin dreptate corectitudine. Si ce a iesit? Ruguri umane. Dreptatea nu e tot una cu corectitudinea. Daca ar fi asa atunci ar fi vai de noi, ca nu ne-am mai mantui niciunul. De acord ca noi ne-am "strambat" prin cadere si ca e nevoie sa fim "in-dreptati", dar in-dreptarea se face cu/din bunatate si atunci rezultatul va avea si corectitudine, dar daca in-dreptarea s-ar face cu/din corectitudine nu mai cred ca rezultatul ar mai contine si bunatate. Evul Mediu imi confirma acest lucru. Eu incerc sa evit un nou Ev Mediu, de data asta generalizat. Stiu, insa, ca e zadarnic pentru ca lucrurile evolueaza spre acea directie, accelerate de semnele ce vor apare in curand. Dar imi fac datoria punand pietricele pentru a impiedica alunecarea. Ele imi vor zbura direct in fata, stiu si asta, dar nu pot face altfel. "Si nu uita, mama, sa fii bun!" - citat al unei simple mame de posibil sfant. Har, smerenie si jertfa de sine. |
Citat:
Dar pot sa iti spun ca a incerca sa pastram o credinta curata fara amestec ecumenic nu inseamna ca nu suntem buni la fire. In discutiile de acest gen fireste ca aperi credinta ta, insa ca om intre oameni trebuie sa facem fapte bune daca vrem sa fim buni. Sunt oameni cu inima buna dar care au o vorba mai taioasa, o fire mai iute, dar sunt buni si fac mult bine. Am vazut si din acestia. E foarte greu sa judecam oamenii din prisma asta si nici nu trebuie de altfel sa facem asta ca e mare pacat. In evul mediu acele minti corecte care au vrut sa actioneze drept prin corectitudine cine erau? Nu tot niste rataciti? Mie nu mi-e frica niciodata ca in sanul ortodoxiei va iesi "ruguri umane" pentru ca ortodoxul nu va recurge la violenta niciodata. Ortodoxia este iubire, este dragoste si niciodata nu se va ajunge la ura , decat daca poate nu este ortodox sau este un caldicel din acela care nu stie ce este ortodoxia. de aceea eu cred ca noi ortodocsii ar trebui sa corectam pe cei ce gresesc si nu cunosc credinta noastra pentru ca dintr-o iubire inteleasa gresit de unii, multi ortodocsi se pierd. Eu consider ca Dumnezeu este si bun si drept, fara a fi mai mult bun si mai putin drept si corect, pentru ca El este Totul si Atotputernic si le contine pe toate mai presus de firea noastra si de intelegerea noastra. Si o astfel de discutie este de-a dreptul periculoasa pentru cei care inca nu sunt intariti in credinta suficient. Eu consider ca suntem liberi sa traim cum vrem si sa facem ce vrem dar apoi cand vom ajunge in vesnicie sa nu spunem ca Dumnezeu nu este drept ca uite unde m-a pus si cum m-a judecat. Pentru ca el este bun cu noi in aceasta lume si corect cu noi in lumea de dincolo si ne aseaza acolo unde singuri ne-am randuit in asta lume. |
Citat:
Sigur ca da, kosmos inseamna lume in sensul de totalitatea fiintelor care populeaza universul. Cu precizarea ca universul a fost creat ca un sistem perfect ordonat, perfect armonios, cu legi perfecte. Semantic vorbind, termenul kosmos cuprinde in el insusi atat ideea de lume, cat si ideea de armonie ca atribut implicit al acestei lumi. Din radacina grecescului kosmos avem in romana termenii: cosmetic, a cosmetiza si toata familia de cuvinte. Chiar poti sa intrebi pe cineva prin preajma ta ce inteleg grecii prin "kosmetikos" -cosmetic. In intelesul lui originar, „kosmetikos” are sensul de a pune ceva in armonie, de a restabili frumusetea, de a restabili ordinea, de a decora pt. a se asemana cu "kosmosul" initial. afaik |
Citat:
Acum poate in greaca veche are inteles mult mai larg , asa cum zici tu, nu contest. Dar oricum , frumoasa explicatia ta si completa. Cand am venit aici prima data, m-a intrigat foarte tare acest termen de kosmos. Eu intelegeam cosmos in sensul stiut si ei se referau strict la lume. Eu ma gandeam la tot universul si ei se referau la lume, la oameni. |
Era acum cativa ani o reclama pentru restaurarea manastirilor din Moldova care spunea aproximativ asa:
"Cu sute de ani in urma oamenii nu stiau sa citeasca, dar stiau sa priveasca. Si intrevedeau nevazutul. Acum oamenii stiu sa scrie si sa citeasca, dar nu mai inteleg nimic, nici din cele vazute ori nevazute si nici din cele stiute ori nestiute." Catolicii au infailibilitatea unor persoane, si noi avem infailibilitate, a Bisericii, dar numai ce tine de partea divina. Se spune ca Biserica este o institutie divino-umana. De partea divina tin si invataturile de credinta, dogmele. Daca cineva spune ca acestea nu au importanta, afirma niste lucruri care tin de divinitate. Intreaga invatatura am primit-o prin revelatie prin Duhul Sfant. Oamenii nu aveau cum sa o ghiceasca sau sa o gandeasca, pentru ca din cauza indepartarii de Dumnezeu isi pierdusera legatura cu Dumnezue si capacitatea de a deosebi binele de rau si adevarul de neadevar. Orice invatatura altfel fata de cea revelata inseamna contrazicerea Duhului Sfant. Adica pacat impotriva Duhului Sfant. Iar Iisus a spus ca orice se iarta, afara de pacatul impotriva Duhului Sfant. Daca luam din Biblie sau din invatatura doar o parte si cealalta o neglijam inseamna ca e ceva gresit. Si facem noi invataturi care sunt diferite de cele aratate de Dumnezeu. Noi pe El il credem, nu conceptiile omenesti. E o greseala sa spui ca bunatatea trebuie mai bine decat corectitudinea sau adevarul. Toate sunt necesare, dar fara Iisus sunt degeaba. |
Citat:
Iar la Judecată nu ni se va cere să recităm frumos și corect Crezul, ci vom fi întrebați de acele fapte ale milosteniei pe care ni le-a arătat Mântuitorul, respectiv dacă L-am văzut pe El în fiecare sărman, nevoiaș, om în suferință. Căci acolo poate fi El aflat. |
Citat:
De ce spune Biserica despre manturie ca e nevoie de har, fapte si credinta? De ce nu spune doar fapte? |
Citat:
Fiind ființe dotate și cu minte, și cu inimă, trebuie ca amândouă să se împărtășească de Hristos. Însă dacă primează una, va apărea un dezechilibru: folosindu-ne mai mult de minte vom deveni reci la inimă, folosindu-ne doar de inimă, fără minte, vom deveni sentimentaliști. |
Citat:
Cel mai bine pentru cineva mai putin pregatit este sa aplice ceea ce scrie in Biblie: "9. Iar de întrebările nebunești și de înșirări de neamuri și de certuri și de sfădirile pentru lege, ferește-te, căci sunt nefolositoare și deșarte. 10. De omul eretic, după întâia și a doua mustrare, depărtează-te, 11. Știind că unul ca acesta s-a abătut și a căzut în păcat, fiind singur de sine osândit." |
Ora este GMT +3. Ora este acum 21:51:40. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.