Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Stiri, actualitati, anunturi (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=504)
-   -   MariS_ vrea sa plece. Convingeti-l sa nu! (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=13033)

dobrin7m 10.06.2011 10:51:50

Citat:

În prealabil postat de Daniel_7 (Post 367668)
Cred ca topicul ar trebui sa se intituleze altfel...,vad ca si-a atins scopul si incep sa fie dezbatute alte subiecte...

Se dezbate subiectul bunatate - corectitudine in prisma vazuta de MariS in postarea sa, acesta fiind motivul pentru care el vroia sa plece.

MariS_ 10.06.2011 10:52:49

Citat:

În prealabil postat de delia31 (Post 367654)
MariS, om bun, n-as zice dezacord, ci mai degraba faze de intelegere, faze complementare. Sau ca dizacordul aparent vine dintr-un fel de disociere (cam artifciala) intre mila si dreptatea lui Dumnezeu. Ele nu pot fi nicicum despartite. Sunt ca fata si verso-ul unei foi.
O sa-ti zic o interpretare interesanta, dar nu acum. Sa vad cand am timp sa o caut.

Acuma, e adevarat ce spui ca Dumnezeu a creat lumea din bunatate si iubire. Cine ar putea contrazice asta? Dar mai adaugi ca nu a creat-o din corectitudine.
Daca ai un pic rabdare, hai sa despicam un pic firu’n 4 si sa vedem care e intelesul “corect” (sau bun) al termenului “corectitudine” in contextul creatiei de care zici.
Iti zic cam ce am inteles eu pana acum fara sa am pretentia ca detin eu intelesul deplin si duhovnicesc.

Actul creatiei, fiind facut din bunatate si deci fiind bun, a avut ca rezultat un cosmos. Cuvantul “kosmos” in greaca e extraordinar de bogat si plin de sensuri: e si frumusete, si armonie si ordine si tot ce tine de perfectiune.
Cosmosul creat din bunatate si iubire e tocmai armonia lucrului drept si bine-facut. “Corectitudine” inseamna fara greseala.

Cosmosul, asa cum l-a creat initial, e fara fisura, fara greseala, deci nu putem exclude cu nici un chip, dreptatea si corectitudinea din actul creatiei.
Putem chiar nuanta: a facut lumea din bunatate si iubire, adica avand ca imbold si motivatie iubirea si bunatatea. Iar ca rezultat a iesit ceva fara fisura, fara greseala, adica corect, in armonie cu El.

Mai departe, nu putem neglija un lucru evident. Ne-a lasat si pe noi in peisaj ca fiinte libere, iar noi ce am facut din kosmos? Am stricat armonia si ordinea create de El, din noi insine si din natura.

Pentru a ramane lucru al lui Dumnezeu, (pe langa toate calitatile ce presupun armonia), lucrul/creatia trebuie sa fie si sa ramana drept, ne-strambat, in armonie cu Cel-ce-nu-poate-fi-stramb.
Daca ceva/cineva e nedrept, tocmai ne-dreptatea lui e cea care cere in-dreptarea lui.
Creatia s-a strambat si trebuie in-dreptata, armonizata din nou.

Dreptatea/corectitudinea tine de lucrul drept, fara devieri. Atunci cand ceea ce e drept prin creatie, devine stramb, intervenția dreptatii divine e solicitata tocmai de firea lucrului, care tanjeste sa redevina drept, adica firesc.

Omul ne-drept, (stramb) sufera din cauza strambatatii lui, pt. ca ne-dreptatea e improprie firii, e ne-fireasca. Adam, dupa pacat, s-a „strambat” pe dinlauntru.
Noi l-am mostenit. Aveam nevoie sa fim in-dreptati. Hristos ne-a in-dreptat prin jertfa Lui, dar noi iar ne-am strambat. Sper sa nu ne prinda sfarsitul ne-indreptati.

Dumnezeu drept fiind, isi manifesta dreptatea nu pentru ca ar fi fost ofensat de strambatatea (nedreptatea) lumii (Dumnezeu nu poate fi limitat de nici o ofensa), ci pentru ca lumea are nevoie de dreptatea Lui, are nevoia sa fie in-dreptata, sa fie din nou facuta dreapta. Cosmosul/creatia are nevoie sa i se restabileasca armonia, corectitudinea, lipsa de greseala.

Eu inteleg dreptatea / in-dreptarea ca o necesitate pt. ca omul sa poata fi din nou in comuniune cu Cel drept. Cu precizarea ca prefer in-dreptarea aici si acum, decat dupa ce va fi prea tarziu.
Stii doar ce zic ortodocsii in multe rugaciuni: “pedepseste-ma Doamne, insa cu mila si indurare.. in sensul de in-drepteaza-ma, corecteaza-ma, in-dreapta-ma, fa-ma partas dreptatii Tale, nu ma lasa stramb.

Omul cazut e o creatura suferinda care nu stie ca tocmai din pricina ca s-a strambat si nu e drept, tocmai de aceea ajunge sa-si provoace mai mult rau si sa sufere.
Iar in-dreptarea (facerea unui lucru stramb sa fie din nou drept) o face Dumnezeu nu ca pedeapsa, ci ca leac de vindecare, spre in-dreptare, tocmai din multa milostivirea si bunatatea Lui.
Eu nu le vad deloc separate – bunatatea si corectitudinea lui Dumnezeu.

Situatia e cam ca si a unei mame care din iubire pt. copilul care s-a jucat cu focul si a ars casa, il cearta, il pedepseste ca sa-i fie de leac, sa-l in-drepte, nu asa, ca se simte ea ofensata de pagubele materiale. Iar daca mama nu-l va certa spre in-dreptare, copilul va mai repeta experimentul si isi va provoca mai mult rau.

A zice ca Dumnezeu e bun si primeste pe oricine in Imparatia Lui e foarte corect si adevarat, ca doar El a zis “pe cel ce vine la Mine nu-l voi scoate afara”.
Iar ortodoxia precizeaza raspicat: cel ce vine la Hristos, daca nu vrea sa fie scos afara, trebuie sa se lase in-dreptat daca cumva e stramb (si cine nu e?), nu de alta dar sa nu ne trezim ca in pilda cu cel ce a fost dat afara pentru ca nu avea haina de nunta.
A venit omul la Hristos, bazandu-se ca nu-l va scoate afara si totusi a fost dat afara ca nu avea haina de nunta. Cum vine asta? Se contrazice Hristos? Prima data ii zice cu bunatate ca nu-l va scoate afara iar apoi totusi il scoate afara. Cum e? E corect sau nu ca l-a dat afara?

Cred ca aceluia i s-a dat un rastimp la dispozitie sa se pregateasca de nunta, sa-si schimbe tinuta launtrica, ca doar nu putea aparea asa oricum.
Nu stiu ce o fi facut in rastimpul ala, dar se pare ca vesmantul lui sufletesc era in disonanta cu nunta kosmica la care fusese invitat (unde kosmos = creatie in armonie cu Creatorul; lucru care, desi a fost stramb, s-a lasat in-dreptat, facut drept).

E binevenita discutia. Am subliniat ceea ce cred eu ca e esenta:
(Dumnezeu) a facut lumea din bunatate si iubire, adica avand ca imbold si motivatie iubirea si bunatatea. Iar ca rezultat a iesit ceva fara fisura, fara greseala, adica corect, in armonie cu El.
Total de acord. Deci, daca impulsul vine din bunatate, rezultatul contine si corectitudine. N-as putea sustine ca si invers se intampla la fel, adica daca impulsul ar veni din corectitudine, rezultatul ar contine si bunatate. Sa ne gandim ca daca Dumnezeu ar fi facut lumea din corectitudine, noi am fi fost roboti, pentru ca cei mai corecti sunt robotii. Sa ne gandim ca in Evul Mediu niste minti "corecte" au vrut sa actioneze "drept", intelegand prin dreptate corectitudine. Si ce a iesit? Ruguri umane. Dreptatea nu e tot una cu corectitudinea. Daca ar fi asa atunci ar fi vai de noi, ca nu ne-am mai mantui niciunul.
De acord ca noi ne-am "strambat" prin cadere si ca e nevoie sa fim "in-dreptati", dar in-dreptarea se face cu/din bunatate si atunci rezultatul va avea si corectitudine, dar daca in-dreptarea s-ar face cu/din corectitudine nu mai cred ca rezultatul ar mai contine si bunatate. Evul Mediu imi confirma acest lucru. Eu incerc sa evit un nou Ev Mediu, de data asta generalizat. Stiu, insa, ca e zadarnic pentru ca lucrurile evolueaza spre acea directie, accelerate de semnele ce vor apare in curand. Dar imi fac datoria punand pietricele pentru a impiedica alunecarea. Ele imi vor zbura direct in fata, stiu si asta, dar nu pot face altfel.
"Si nu uita, mama, sa fii bun!" - citat al unei simple mame de posibil sfant.
Har, smerenie si jertfa de sine.

dobrin7m 10.06.2011 11:37:21

Citat:

În prealabil postat de MariS_ (Post 367677)
E binevenita discutia. Am subliniat ceea ce cred eu ca e esenta:
(Dumnezeu) a facut lumea din bunatate si iubire, adica avand ca imbold si motivatie iubirea si bunatatea. Iar ca rezultat a iesit ceva fara fisura, fara greseala, adica corect, in armonie cu El.
Total de acord. Deci, daca impulsul vine din bunatate, rezultatul contine si corectitudine. N-as putea sustine ca si invers se intampla la fel, adica daca impulsul ar veni din corectitudine, rezultatul ar contine si bunatate. Sa ne gandim ca daca Dumnezeu ar fi facut lumea din corectitudine, noi am fi fost roboti, pentru ca cei mai corecti sunt robotii. Sa ne gandim ca in Evul Mediu niste minti "corecte" au vrut sa actioneze "drept", intelegand prin dreptate corectitudine. Si ce a iesit? Ruguri umane. Dreptatea nu e tot una cu corectitudinea. Daca ar fi asa atunci ar fi vai de noi, ca nu ne-am mai mantui niciunul.
De acord ca noi ne-am "strambat" prin cadere si ca e nevoie sa fim "in-dreptati", dar in-dreptarea se face cu/din bunatate si atunci rezultatul va avea si corectitudine, dar daca in-dreptarea s-ar face cu/din corectitudine nu mai cred ca rezultatul ar mai contine si bunatate. Evul Mediu imi confirma acest lucru. Eu incerc sa evit un nou Ev Mediu, de data asta generalizat. Stiu, insa, ca e zadarnic pentru ca lucrurile evolueaza spre acea directie, accelerate de semnele ce vor apare in curand. Dar imi fac datoria punand pietricele pentru a impiedica alunecarea. Ele imi vor zbura direct in fata, stiu si asta, dar nu pot face altfel.
"Si nu uita, mama, sa fii bun!" - citat al unei simple mame de posibil sfant.
Har, smerenie si jertfa de sine.

Eu inteleg esenta celor spuse de tine. Am vazut oameni care aplicau corectitudinea fara pic de bunatate. I-am vazut in actiune. Deci am putut discerne daca au sau nu bunatate. Stiindu-i trecutul de pilda si alte anumite fapte. Dar aici pe forum, nu ne cunoastem decat din prisma celor ce postam, nu stim ce viata am avut fiecare, ce fapte am facut, cum suntem in carne si oase , e greu sa spunem despre cineva ca nu este bun fara sa gresim, judecandu-l in acest mod.
Dar pot sa iti spun ca a incerca sa pastram o credinta curata fara amestec ecumenic nu inseamna ca nu suntem buni la fire. In discutiile de acest gen fireste ca aperi credinta ta, insa ca om intre oameni trebuie sa facem fapte bune daca vrem sa fim buni.
Sunt oameni cu inima buna dar care au o vorba mai taioasa, o fire mai iute, dar sunt buni si fac mult bine. Am vazut si din acestia. E foarte greu sa judecam oamenii din prisma asta si nici nu trebuie de altfel sa facem asta ca e mare pacat.

In evul mediu acele minti corecte care au vrut sa actioneze drept prin corectitudine cine erau? Nu tot niste rataciti?
Mie nu mi-e frica niciodata ca in sanul ortodoxiei va iesi "ruguri umane" pentru ca ortodoxul nu va recurge la violenta niciodata. Ortodoxia este iubire, este dragoste si niciodata nu se va ajunge la ura , decat daca poate nu este ortodox sau este un caldicel din acela care nu stie ce este ortodoxia. de aceea eu cred ca noi ortodocsii ar trebui sa corectam pe cei ce gresesc si nu cunosc credinta noastra pentru ca dintr-o iubire inteleasa gresit de unii, multi ortodocsi se pierd.

Eu consider ca Dumnezeu este si bun si drept, fara a fi mai mult bun si mai putin drept si corect, pentru ca El este Totul si Atotputernic si le contine pe toate mai presus de firea noastra si de intelegerea noastra. Si o astfel de discutie este de-a dreptul periculoasa pentru cei care inca nu sunt intariti in credinta suficient.
Eu consider ca suntem liberi sa traim cum vrem si sa facem ce vrem dar apoi cand vom ajunge in vesnicie sa nu spunem ca Dumnezeu nu este drept ca uite unde m-a pus si cum m-a judecat. Pentru ca el este bun cu noi in aceasta lume si corect cu noi in lumea de dincolo si ne aseaza acolo unde singuri ne-am randuit in asta lume.

delia31 10.06.2011 11:51:26

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 367666)
Mi-a placut mesajul tau, asa vad si eu lucrurile chiar daca nu stiu sa explic asa frumos ca tine.
Am doar o mica remarca: in greaca cuvantul κοσμος - kosmos inseamna "lume".

Sigur ca da, kosmos inseamna lume in sensul de totalitatea fiintelor care populeaza universul. Cu precizarea ca universul a fost creat ca un sistem perfect ordonat, perfect armonios, cu legi perfecte. Semantic vorbind, termenul kosmos cuprinde in el insusi atat ideea de lume, cat si ideea de armonie ca atribut implicit al acestei lumi.

Din radacina grecescului kosmos avem in romana termenii: cosmetic, a cosmetiza si toata familia de cuvinte.
Chiar poti sa intrebi pe cineva prin preajma ta ce inteleg grecii prin "kosmetikos" -cosmetic.
In intelesul lui originar, „kosmetikos” are sensul de a pune ceva in armonie, de a restabili frumusetea, de a restabili ordinea, de a decora pt. a se asemana cu "kosmosul" initial.
afaik

dobrin7m 10.06.2011 12:15:57

Citat:

În prealabil postat de delia31 (Post 367698)
Sigur ca da, kosmos inseamna lume in sensul de totalitatea fiintelor care populeaza universul. Cu precizarea ca universul a fost creat ca un sistem perfect ordonat, perfect armonios, cu legi perfecte. Semantic vorbind, termenul kosmos cuprinde in el insusi atat ideea de lume, cat si ideea de armonie ca atribut implicit al acestei lumi.

Din radacina grecescului kosmos avem in romana termenii: cosmetic, a cosmetiza si toata familia de cuvinte.
Chiar poti sa intrebi pe cineva prin preajma ta ce inteleg grecii prin "kosmetikos" -cosmetic.
In intelesul lui originar, „kosmetikos” are sensul de a pune ceva in armonie, de a restabili frumusetea, de a restabili ordinea, de a decora pt. a se asemana cu "kosmosul" initial.
afaik

Eu m-am referit strict la termenul Kosmos. Aici in Grecia cand se intreaba de pilda: este lume multa la magazin? se spune: ine poli kosmos sto magazio? poli kosmos insemnand multa lume.
Acum poate in greaca veche are inteles mult mai larg , asa cum zici tu, nu contest. Dar oricum , frumoasa explicatia ta si completa.

Cand am venit aici prima data, m-a intrigat foarte tare acest termen de kosmos. Eu intelegeam cosmos in sensul stiut si ei se referau strict la lume. Eu ma gandeam la tot universul si ei se referau la lume, la oameni.

catalin2 10.06.2011 13:24:48

Era acum cativa ani o reclama pentru restaurarea manastirilor din Moldova care spunea aproximativ asa:

"Cu sute de ani in urma oamenii nu stiau sa citeasca, dar stiau sa priveasca. Si intrevedeau nevazutul. Acum oamenii stiu sa scrie si sa citeasca, dar nu mai inteleg nimic, nici din cele vazute ori nevazute si nici din cele stiute ori nestiute."

Catolicii au infailibilitatea unor persoane, si noi avem infailibilitate, a Bisericii, dar numai ce tine de partea divina. Se spune ca Biserica este o institutie divino-umana. De partea divina tin si invataturile de credinta, dogmele. Daca cineva spune ca acestea nu au importanta, afirma niste lucruri care tin de divinitate. Intreaga invatatura am primit-o prin revelatie prin Duhul Sfant. Oamenii nu aveau cum sa o ghiceasca sau sa o gandeasca, pentru ca din cauza indepartarii de Dumnezeu isi pierdusera legatura cu Dumnezue si capacitatea de a deosebi binele de rau si adevarul de neadevar.
Orice invatatura altfel fata de cea revelata inseamna contrazicerea Duhului Sfant. Adica pacat impotriva Duhului Sfant. Iar Iisus a spus ca orice se iarta, afara de pacatul impotriva Duhului Sfant.
Daca luam din Biblie sau din invatatura doar o parte si cealalta o neglijam inseamna ca e ceva gresit. Si facem noi invataturi care sunt diferite de cele aratate de Dumnezeu. Noi pe El il credem, nu conceptiile omenesti.
E o greseala sa spui ca bunatatea trebuie mai bine decat corectitudinea sau adevarul. Toate sunt necesare, dar fara Iisus sunt degeaba.

N.Priceputu 10.06.2011 13:44:49

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 367727)
Daca cineva spune ca acestea nu au importanta, afirma niste lucruri care tin de divinitate. Intreaga invatatura am primit-o prin revelatie prin Duhul Sfant. Oamenii nu aveau cum sa o ghiceasca sau sa o gandeasca, pentru ca din cauza indepartarii de Dumnezeu isi pierdusera legatura cu Dumnezue si capacitatea de a deosebi binele de rau si adevarul de neadevar.

Problema și necesitatea distincției sau accentuării diferite a corectitudinii învățăturii respectiv a bunătății vine din faptul că prima este accesibilă doar învățaților, celor care se îndeletnicesc cu studiul aprofundat al cunoașterii teoretice a celor despre Dumnezeu, pe când cea de a doua e accesibilă oricui, inclusiv celui care nu știe să citească.

Iar la Judecată nu ni se va cere să recităm frumos și corect Crezul, ci vom fi întrebați de acele fapte ale milosteniei pe care ni le-a arătat Mântuitorul, respectiv dacă L-am văzut pe El în fiecare sărman, nevoiaș, om în suferință. Căci acolo poate fi El aflat.

catalin2 10.06.2011 14:01:44

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 367730)
Problema și necesitatea distincției sau accentuării diferite a corectitudinii învățăturii respectiv a bunătății vine din faptul că prima este accesibilă doar învățaților, celor care se îndeletnicesc cu studiul aprofundat al cunoașterii teoretice a celor despre Dumnezeu, pe când cea de a doua e accesibilă oricui, inclusiv celui care nu știe să citească.

Iar la Judecată nu ni se va cere să recităm frumos și corect Crezul, ci vom fi întrebați de acele fapte ale milosteniei pe care ni le-a arătat Mântuitorul, respectiv dacă L-am văzut pe El în fiecare sărman, nevoiaș, om în suferință. Căci acolo poate fi El aflat.

Ai dreptate, nu trebuie sa cunosti ce sun alte culte, dar trebuie sa cunosti ce spune Biserica Ortodoxa. De aceea cineva care vine la ortodoxie, chiar daca nu stie nici sa citeasca i se face o catehumizare de cateva zile, luni. Inainte aceasta dura chiar si cativa ani. Daca doar faptele conteaza de ce a venit Iisus, nu puteau face fapte si inainte? Am citit mai demult ca s-a facut un sondaj mai demult in cea mai periculoasa inchisoare din SUA. La intrebarea daca au facut ceva rau toti detinutii au raspuns ca nu, ca ei sunt buni.
De ce spune Biserica despre manturie ca e nevoie de har, fapte si credinta? De ce nu spune doar fapte?

N.Priceputu 10.06.2011 16:04:35

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 367742)
De ce spune Biserica despre manturie ca e nevoie de har, fapte si credinta? De ce nu spune doar fapte?

Nu e vorba numai de fapte, într-adevăr. E vorba de cunoașterea lui Hristos și comuniunea cu El. Trebuie să ne hrănim cu seva Lui - harul, și pentru asta trebie să fim în Biserică. Dar trebuie înțeles că pe El nu-L cunoaștem la modul teoretic, prin învățături tot mai elaborate și sofisticate. Îl cunoaștem din Evanghelii, din Sfintele Taine, din rugăciuni... din omul aflat în nevoi.

Fiind ființe dotate și cu minte, și cu inimă, trebuie ca amândouă să se împărtășească de Hristos. Însă dacă primează una, va apărea un dezechilibru: folosindu-ne mai mult de minte vom deveni reci la inimă, folosindu-ne doar de inimă, fără minte, vom deveni sentimentaliști.

catalin2 11.06.2011 12:07:41

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 367797)
Nu e vorba numai de fapte, într-adevăr. E vorba de cunoașterea lui Hristos și comuniunea cu El. Trebuie să ne hrănim cu seva Lui - harul, și pentru asta trebie să fim în Biserică. Dar trebuie înțeles că pe El nu-L cunoaștem la modul teoretic, prin învățături tot mai elaborate și sofisticate. Îl cunoaștem din Evanghelii, din Sfintele Taine, din rugăciuni... din omul aflat în nevoi.

Fiind ființe dotate și cu minte, și cu inimă, trebuie ca amândouă să se împărtășească de Hristos. Însă dacă primează una, va apărea un dezechilibru: folosindu-ne mai mult de minte vom deveni reci la inimă, folosindu-ne doar de inimă, fără minte, vom deveni sentimentaliști.

Asa este, acum ai dreptate. Nici nu e nevoie sa cunoastem dogmele in profunzime, dar daca discutam cu alte culte trebuie sa stim si ceva din toate acestea, nu putem doar repeta la nesfarsit ca asa spune BO. Pentru ca unii din ei cunosc foarte bine si Biblia si altele, iar pentru cineva mai putin intarit in credinta poate fi o cale de alunecare.
Cel mai bine pentru cineva mai putin pregatit este sa aplice ceea ce scrie in Biblie: "9. Iar de întrebările nebunești și de înșirări de neamuri și de certuri și de sfădirile pentru lege, ferește-te, căci sunt nefolositoare și deșarte.
10. De omul eretic, după întâia și a doua mustrare, depărtează-te,
11. Știind că unul ca acesta s-a abătut și a căzut în păcat, fiind singur de sine osândit."

Ora este GMT +3. Ora este acum 21:51:40.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.