Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Din Vechiul Testament (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5015)
-   -   Ne cunoaste Dumnezeu gandurile? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15210)

Cornel Urs 29.07.2012 11:03:50

momentan nu dispun de timpul necesar a va aduce argumentele pentru care Biserica ortodoxa numeste preoti (si nu prezbiteri), insa cu proxima ocazie sper ca va voi lamuri.

dar cel mai bine este sa mergeti la biserica ortodoxa cea mai apropiata de locuinta dumneavoastra si acolo veti primi toate explicatiile pentru nelamuririle pe care le aveti.

o zi buna!

(nu am parasit discutia, insa nu mai am timp astazi)

osutafaraunu 29.07.2012 11:08:21

Citat:

În prealabil postat de Cornel Urs (Post 461916)
bine, vad ca perseverati in nerusinare.

Acum sunteți de-a dreptul obraznic! Chiar de-ați avea 60 de ani... asta e...

Citat:

În prealabil postat de Cornel Urs (Post 461916)
o sa va dau imediat explicatia: apostolul Petru, apostolul Ioan au marturisit ca sunt prezbiteri, ori se pune intrebarea: care erau pastorii deasupra acestor prezbiteri?

(2Ioan.1:1)
(1Pet.5:1)

daca ati citit in Biblie 1Tim.5:19, de ce Pavel nu face nicio referire la pastor, stiind ca pastorul este ierarhic peste prezbiter, asa cum prezbiterul este peste diacon?

Aveți o construcție mentală cu prejudecata la fundație: că trebuie neapărat să fie un patriarh, apoi arghiepiscopi, apoi episcopi, apoi preoți și așa mai departe. În Noul Testament nu găsim o asemenea structură piramidală în care cel din vârf să taie și să spânzure, iar cei de sub el să "facă ascultare" până când acesta "iese din sistem" (AKA își dă obștescul sfârșit).

osutafaraunu 29.07.2012 11:09:24

Citat:

În prealabil postat de Cornel Urs (Post 461919)
momentan nu dispun de timpul necesar a va aduce argumentele pentru care Biserica ortodoxa numeste preoti (si nu prezbiteri), insa cu proxima ocazie sper ca va voi lamuri.

dar cel mai bine este sa mergeti la biserica ortodoxa cea mai apropiata de locuinta dumneavoastra si acolo veti primi toate explicatiile pentru nelamuririle pe care le aveti.

o zi buna!

(nu am parasit discutia, insa nu mai am timp astazi)

Am înțeles tactica:21:O duminică plăcută!

sad story 29.07.2012 12:19:40

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 461921)
Aveți o construcție mentală cu prejudecata la fundație: că trebuie neapărat să fie un patriarh, apoi arghiepiscopi, apoi episcopi, apoi preoți și așa mai departe. În Noul Testament nu găsim o asemenea structură piramidală în care cel din vârf să taie și să spânzure, iar cei de sub el să "facă ascultare" până când acesta "iese din sistem" (AKA își dă obștescul sfârșit).

Scuzati-ma ca intervin si eu in discutie, totusi nu despre asta era vorba, ci daca Petru si Ioan, despre care stim sigur ca erau prezbiteri ai bisericii, fiind insa si apostoli (care este slujba cea mai inalta), cum ar fi putut sa nu fie pastori? pentru ca la neoprotestanti, pastorul este unic in biserica si prezbiteri mai multi, insa ca si autoritate, pastorul are ultimul cuvant si nu prezbiterii. Era absolut necesar ca un apostol al bisericii sa fie totodata si pastor, nicidecum prezbiter, asta in cazul in care slujba unui pastor este diferita de slujba unui prezbiter.

osutafaraunu 29.07.2012 15:42:20

Citat:

În prealabil postat de sad story (Post 461933)
Scuzati-ma ca intervin si eu in discutie, totusi nu despre asta era vorba, ci daca Petru si Ioan, despre care stim sigur ca erau prezbiteri ai bisericii, fiind insa si apostoli (care este slujba cea mai inalta), cum ar fi putut sa nu fie pastori?

De unde știți că nu erau și pastori, adică păstoreau turma lui Hristos? Desigur termenul "pastor" este un neologism raportat la timpul apostolilor, arhaismul "păstor" este mai rar folosit (cel puțin în România). Poate și datorită conotației negative care adesea i se dă termenului "cioban", n-aș putea să vă spun sigur...

Citat:

pentru ca la neoprotestanti, pastorul este unic in biserica si prezbiteri mai multi

Nu este o regulă. Cel puțin la adventiști, sunt cazuri de comunități locale cu un prezbiter, ori altele cu doi pastori.

Citat:

insa ca si autoritate, pastorul are ultimul cuvant si nu prezbiterii

"ultimul cuvânt" în ce privință? De exemplu [în bisericile adventiste] în privința alegerilor, ori a unei decizii la nivel local, "ultimul cuvânt" îl are comunitatea și nu pastorul. Fără votul acesteia, pastorul nu poate face nimic.

sad story 29.07.2012 15:46:17

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 461995)
De unde știți că nu erau și pastori, adică păstoreau turma lui Hristos?

In acceptiunea ca pastorul si prezbiterul desemneaza aceeasi slujba, da, erau si pastori.

osutafaraunu 29.07.2012 15:49:26

Citat:

În prealabil postat de sad story (Post 461999)
In acceptiunea ca pastorul si prezbiterul desemneaza aceeasi slujba, da, erau si pastori.

Nu desemnează aceeași slujbă, însă un pastor poate fi și prezbiter, la fel cum un apostol poate fi și prezbiter. Iar dacă vreți, un prezbiter poate fi și diacon.

sad story 29.07.2012 15:54:30

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 462002)
Nu desemnează aceeași slujbă, însă un pastor poate fi și prezbiter, la fel cum un apostol poate fi și prezbiter. Iar dacă vreți, un prezbiter poate fi și diacon.

Stati, ca incurcati borcanele. Un apostol este apostol atunci cand pleaca in misiune (pentru ca asta inseamna a fi apostol), dar in biserica ramane prezbiter, pe cand la neoprotestanti, pastorul are o pozitie distincta de restul prezbiterilor. Pe de alta parte, nu aveti proba scripturii pentru afirmatia ca un pastor poate fi si prezbiter si vice-versa. Imi pare rau.

osutafaraunu 29.07.2012 15:56:11

Citat:

În prealabil postat de sad story (Post 462005)
Stati, ca incurcati borcanele. Un apostol este apostol atunci cand pleaca in misiune (pentru ca asta inseamna a fi apostol), dar in biserica ramane prezbiter, pe cand la neoprotestanti, pastorul are o pozitie distincta de restul prezbiterilor. Pe de alta parte, nu aveti proba scripturii pentru afirmatia ca un pastor poate fi si prezbiter si vice-versa. Imi pare rau.

Nu are de ce să vă pară rău. Nu sunteți adventist. Chestiunea vă e indiferentă...

Eugen7 02.08.2012 14:39:54

Citat:

În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit (Post 461749)
"Parinte profesor, ma iertati, dar eu m-am mirat cand v-ati rugat atat de simplu aseara". El mi-a raspuns: "Cea mai mare ispita este sa teologhisesti in timpul rugaciunii. Atunci nu vorbesti cu Dumnezeu, vorbesti cu tine insuti despre El".

Am luat aminte... trebuie sa intelegem ceea ce vorbim, mai ales in rugaciune.

Cat despre teologie, conisder pertinent indemul lui Socrate: "Nu pretind ca stiu ceea ce stiu ca nu stiu"

precum si:

"Din spusele unora si ale altora auzisem despre Tine, dar acum ochiul meu Te-a vazut. Pentru aceea ma urgisesc eu pe mine insumi si ma pocaiesc in praf si cenusa ". (42, 5-6).

"Și noi am crezut și am cunoscut că Tu ești Hristosul, Fiul Dumnezeului Celui viu." (Ioan 6,59)

"noi ceea ce stim vorbim si ceea ce am vazut marturisim" (Ioan 3,11)

"Câtă vreme duhul meu va fi întreg în mine și suflarea lui Dumnezeu (harul Duhului Sfant) în pieptul meu" (Iov 27,3)

"Cautati pacea cu toti si sfintenia, fara de care nimeni nu va vedea pe Domnul," Evrei 12,14

Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos. Amin.

Ora este GMT +3. Ora este acum 05:02:51.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.