În prealabil postat de N.Priceputu
(Post 487921)
Iată că m-am dus la culcare și m-am și trezit, însă răspunsul e tot cel pe care îl găsisem aseară:
N-aș putea fi fericit. Și cred că nici Dumnezeu n-ar putea fi fericit cu nefericirea mea și a altora („pentru că atât de mult a iubit Dumnezeu lumea...”). Și această nefericire, durere a mea pentru ceilalți ar fi mai mult decât orice rugăciune pentru ei și o legătură între inima mea și inima lor. Iar această legătură ar putea fi funia pe care ei să se cocoațe, înainte de Judecata Universală, în Rai. Cel mai dureros pentru ei ar fi să-i uiți, să-ți întorci fața, să-i renegi. Atunci s-ar prăbuși în iadul deznădejdii.
Pe de altă parte, nici ceilalți nu pot fi cu totul opaci. Nu cunosc pe nimeni care să se opună cu încrâncenare oricărei chemări a lui Dumnezeu. Poate nu se duce la biserică, dar poate Îi răspunde altfel. Nici nu cred că aș putea iubi pe cineva cu o inimă împietrită cu totul.
De aceea am speranță pentru toți.
Iadul și raiul cred că pot fi cunoscute încă din viața asta, în sufletele noastre. Un suflet liniștit, împăcat cu Dumnezeu, pregustă Împărăția, răspândind lumină în jurul lui. Cel stăpânit de păcatele, de egoismul lui, e neliniștit și chinuit, aducând tulburare, răceală, întuneric în jur. Dacă el se învârtoșează în starea asta și moare în ea, dacă nu mai are nicio licărire de pocăință sau de milă pentru cineva, în ea se va adânci, probabil, și după moarte.
Dar, din nou, cred că nimeni nu poate fi atât de bolnav de moarte. Nici măcar de l-ar chema Stalin sau Hitler.
Însă încep să speculez, așa că mă opresc aici, păstrând, cum am spus, speranța.
|