Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   despre vopsitul parului (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=1653)

Juli 01.05.2007 16:54:02

Citat:

În prealabil postat de 2io
Citat:

În prealabil postat de Juli
un calugar se lauda fata de altul ca el n-a mai coborat in satul de langa obste de ani de zile, iar fratele ii raspunde ca el in fiecare noapte da ocol satului de teama sa nu se mandreasca cu faptul ca nu a fost in sat. De aia am pomenit de mandrie, ca e periculoasa si cateodata mai imbraca si hainele smereniei false (pe asta tot din carti am luat-o).

Iartă-mă, te înteleg, tot la fel am gândit si eu într-o astfel de situatie.

Să-i pun sau nu cercei fetitei mele, că acum, cât e micută, pielea fragedă, nu simte durerea. Și tineam sus si tare să-i aibă cercei, sotia să nu-i aibă. Atunci, asa cum recomand si la altii, am căutat ce spun Sfintii Părinti [Sfântul Ioan Gură de Aur] si ne-am înteles să facem precum spune acolo [eu fiind sigur că voi găsi că e bine să aibă cercei, dar fiind sigur că pot gresi].

"Multi îsi atârna cercei de aur si în urechi, când nici fetele n-ar trebui sa poarte. Voi si pe baieti îi duceti la pierzare."

Asa că urmăm acest sfat.

Dumnezeu cu mila!
Ionut

Da Ionut, si eu, daca mi-o da Domnul sa am copii o sa-i las sa aleaga singuri in privinta asta, ca pe mine asa ma enerveaza gaurile din urechi, sunt mare ispita, ca imi mai pun cateodata cercei...insa daca nu as fi avut gaurile, acum nu mi-as fi facut...

moro.d 01.05.2007 19:16:38

stai k mi-a scapat ceva... diferenta dintre cazul copilei si cazul baiatului despre kre vorbeste Juli este urmatoarea: dak copila si-ar asculta mama ar pacatui, pe knd baiatul nu a pacatuit ascultandu-si tatal.

nu vreau sa se inteleaga k am contrazis pe cineva, ci doar mi-am spus parerea. cum spunea un parinte, "probabil k fiecare are dreptate. nu-i contrazic, din sistemul lor de referinta probabil ca au". asa si aici: fiecare a raspuns in functie de experienta de viata, din ce a mai auzit de la altzi sfinti parinti sau au citit...
consider k scopul forumului este schimbul de idei, informatii... deci, nu are rost sa ne suparam dak cineva a scris alta parere... poate k si el are dreptate :)

eu i-am spus copilei sa nu-si vopseask mama, dar ma uit la mine k la varsta mea deja mi-au aparut fire albe... ma gandesc cu groaza ce voi face mai tarziu knd vor fi evidente :| :(

2io 01.05.2007 19:58:09

Citat:

În prealabil postat de ispita_ta
stai k mi-a scapat ceva... diferenta dintre cazul copilei si cazul baiatului despre kre vorbeste Juli este urmatoarea: dak copila si-ar asculta mama ar pacatui, pe knd baiatul nu a pacatuit ascultandu-si tatal.

Să-mi dea Dumnezeu mintea limpede ca să pot exprima următoarele:

În cazul de fată părintele doreste să facă ceva ce nu e chiar ortodox [nu e ortodox deoarece nu este folositor spre mântuire, chiar te ajută să te legi de cele trecătoare], să se vopsească. Pentru aceasta cere ajutorul copilului.

În cel de-al doilea caz: îmi aduc aminte că de curând am auzit într-o predică precum că ortodoxia, prin mucenici, a înlăturat sclavagismul, deci a fi sclav nu e chiar ortodox. Părintele, deoarece nu are bani, împinge pe copil să facă ceva ce nu e chiar ortodox.

Doamne ajută!
Ionut

ancah 01.05.2007 20:18:18

Nu cred ca e buna asa multa severitate. A-ti ajuta mama, nu transforma pe nimeni in sclav.

moro.d 01.05.2007 20:45:52

nu stiam k a fi sclav e pacat. :| scuze

2io 01.05.2007 21:20:55

Citat:

În prealabil postat de ispita_ta
nu stiam k a fi sclav e pacat. :| scuze

că e păcat sau nu, nu stiu... dar Biserica Ortodoxă are multi mucenici (repet, asa am auzit) care pentru înlăturarea sclavagismului au murit. Simt (dar nu stiu să exprim) că notiunea de "sclav" din ideea anterioară nu este aceeasi cu notiunea de slujire din:

Și care este mai mare între voi să fie slujitorul vostru.

sau

26 Dar între voi să nu fie astfel, ci cel mai mare dintre voi să fie ca cel mai tânăr, si căpetenia ca acela care slujeste.
27 Căci cine este mai mare: cel care stă la masă, sau cel care slujeste? Oare, nu cel ce stă la masă? Iar Eu, în mijlocul vostru, sunt ca unul ce slujeste.

Doamne ajută!
Ionut

windorin 20.07.2009 10:03:58

[COLOR=darkred]Vopsitul parului[/COLOR] mi se pare a fi o [COLOR=darkred]urmare a plictiselii omului de el insusi[/COLOR].

Nu stiu ce sa zic. [COLOR=darkred]Personal[/COLOR], sunt impotriva lucrurilor artificiale de orice fel ar fi ele (trupesti sau nu). Cred in inima mea ca tot ce este artificial seamana cu o revolta impotriva lui Dumnezeu, care "nu a facut ce trebuie". Adica noi suntem mai buni si mai priceputi decat Creatorul: facem flori de plastica, care nu se mai ofilesc, ne facem in cap de alta culoare, ca e "mai bine si mai frumos", etc.

dorinastoica14 20.07.2009 15:18:58

Majoritatea femeilor (și mulți bărbați își vopsesc părul).
Nu poți impune nimănui să o facă sau să nu o facă.Dacă vrei să fii plăcut oamenilor o vei face până mori.Dacă dorința ta este să fii plăcut lui Dumnezeu vei renunța fără nici un regret.Fiecare vârstă are frumusețea ei,chiar și bătrânețea dacă este acceptată și dacă ești sănătos.

heaven 20.07.2009 16:54:01

Citat:

În prealabil postat de dorinastoica14 (Post 155019)
Majoritatea femeilor (și mulți bărbați își vopsesc părul).
Nu poți impune nimănui să o facă sau să nu o facă.Dacă vrei să fii plăcut oamenilor o vei face până mori.Dacă dorința ta este să fii plăcut lui Dumnezeu vei renunța fără nici un regret.Fiecare vârstă are frumusețea ei,chiar și bătrânețea dacă este acceptată și dacă ești sănătos.

Ma indoiesc ca ingrijirea trupeasca displace lui Dumnezeu,atata vreme cat nu cade in ostentativ si vulgar.
Eu,personal,nu vad cu ochi buni un om,barbat,dar mai ales femeie,care nu se ingrijeste.Cred ca denota ceva lipsa de respect visavi de sine,dar si fata de cei din jur.
Iar,revenind la vopsitul parului,fiecare cu alegerea sa,insa sunt chiar cazuri cand,datorita mostenirii genetice,anumite persoane albesc in jurul varstei de 30 de ani si atunci cam ce ar trebui sa faca?
Sa incetam sa mai privim lucrurile in extreme,pentru ca nu cred ca e ceva sanatos pentru trup,minte sau suflet.

dorinastoica14 20.07.2009 17:09:21

Citat:

În prealabil postat de heaven (Post 155058)
Ma indoiesc ca ingrijirea trupeasca displace lui Dumnezeu,atata vreme cat nu cade in ostentativ si vulgar.
Eu,personal,nu vad cu ochi buni un om,barbat,dar mai ales femeie,care nu se ingrijeste.Cred ca denota ceva lipsa de respect visavi de sine,dar si fata de cei din jur.
Iar,revenind la vopsitul parului,fiecare cu alegerea sa,insa sunt chiar cazuri cand,datorita mostenirii genetice,anumite persoane albesc in jurul varstei de 30 de ani si atunci cam ce ar trebui sa faca?
Sa incetam sa mai privim lucrurile in extreme,pentru ca nu cred ca e ceva sanatos pentru trup,minte sau suflet.

Am exprimat un punct de vedere personal(nu impun și nici nu judec).Îmi plac persoanele îngrijite și sunt o persoană îngrijită.Mi-am vopsit părul până acum câțiva ami.Renunțarea la bijuterii,la artificii,la împodobire a venit de la sine.

Ora este GMT +3. Ora este acum 16:18:56.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.