Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Postul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5059)
-   -   Dieta vegetariana versus cea omnivora - articol interesant (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16574)

AlinB 02.07.2013 12:16:58

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 525113)
Cum se numește atunci cînd un animal elimină în mod natural un ou? Parcă avea o denumire științifică...

Ouatus? :)
Si care e legatura?

AlinB 02.07.2013 12:18:35

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 525114)
Nu știe nimeni, am întrebat și pe teologie.net. De fapt mai nimeni nu și-a pus întrebarea asta.

Rămîne să trec la forumurile în engleză, măcar să mă trimită cineva la niște cărți care ating cît de cît subiectul.

Se poate aborda si altfel.
Cele mai vechi canoane despre post sunt din ..?

cezar_ioan 02.07.2013 14:48:16

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 525113)
Frate Ioane,

Înainte să bați ouăle, pune-ți niște întrebări cugetătoare, și anume:

Oare provin de la un animal sănătos?
Ce a mîncat animalul la viața lui? Ghici...
Cît de vechi sînt ouăle, în ce condiții au fost transportate pînă la magazin?
E bine să consumi ulei încins?
Ai putea înlocui omleta cu altceva mai puțin dăunător?
Cum se numește atunci cînd un animal elimină în mod natural un ou? Parcă avea o denumire științifică...

Bune îndemnuri! Mulțumesc, printre altele mi-ai adus aminte de bunica. Și ea mă învăța la fel când aveam 3 ani. Nu strică, totuși, o reamintire.

Florine, eu cu dietele de pe aici n-am nimic în principiu. Bine este să mănânce omul cât mai sănătos și mai ponderat. Dovada sunt eu însumi, ca să trec la argumentul cel mai solid, că nu găsesc un argument mai zdravăn decât propria mea experiență privind alimentația.
Hai să ne lămurim odată pentru totdeauna asupra cestiunii, așa încât și Alin și Ovidiu (îi amintesc întrucât îmi pare că am avut ceva dezacorduri pe tema alimentației și aș vrea ca ei să nu rămână cu o impresie greșită, una care nu mă caracterizează, despre poziția mea privind alimentația):
- nu am fost niciodată gras, cel puțin de la 14 ani când mi-au fost atent și constant monitorizate datele biologice (întrucât am făcut liceul militar și ceva școală militară) raportul dintre greutatea și înălțimea mea a fost cam așa: 1,80 m și aprox. 70 kg. Când făceam atletism de performanță ajunsesem la 67-68 kg.
- în prezent am 1,79 și 67 kg
- consum o masă principală pe zi (de obicei la prânz, uneori dimineața), bogată în legume și fructe, dacă se poate cu iaurt; uneori aleg lapte și puțină carne
- de două ori pe săptămână consum un ou sau două, cel mult; uneori trece o lună fără să apelez la serviciile ouătoarelor
- vara mănînc zilnic supă sau ciorbă de legume, salate cât cuprinde, brânză, fructe la greu, orice gen de fructe (inclusiv de pe jos, murdare, pe la țară, ca în copilărie...)
- nu pot mânca mai mult de un șnițel pe săptămână, nici măcar iarna, întrucât mă simt rău; probabil că ficatul meu nu iubește prea mult carnea prăjită, uleiurile etc.
- consum pește - fiert, prăjit sau fript, de două-trei ori pe lună
- evit dulciurile, gen prăjituri, ciocolată și creme, de care îmi e cam silă, greață...

Acest tip de dietă m-a ținut sănătos toată viața, în orice caz fără probleme digestive sau alte treburi metabolice. Mi-a dat și putere cât să pot munci fizic și să studiez etc.

Am observat că în perioada când practicam sistematic rugăciunea îndelungată, ajunsesem să mănînc mai puțin și mai vegetarian, ca de la sine. Nu făceam un efort aparte, îmi ascultam, doar, corpul.

Întotdeauna am respectat pe de o parte cerințele corpului iar pe de alta recomandările medicului (în general, pentru o viață sănătoasă ori în particular la caz de boală).

Țin mult la vorba din bătrîni care zice să mâncăm cu moderație.
Nu mă ridic de la masă cu stomacul plin, niciodată. Pur și simplu niciodată, în ultimii 30 ani cel puțin, nu m-am ridicat de la masă cu burta plină, cu râgâituri ori alte manifestări.

Ca urmare, discuțiile care înalță castele de detalii superelaborate pe tema hranei, mie mi se par aiurea (chiar pătimașe) și îmi sugerează o anumită înclinare spre bizarerie (ceva mecanism de apărare pe acolo, în loc de confruntare cu cine știe ce probleme emoționale și dezvoltare de abilități acolo unde e vădită lipsa...).
Când, însă, omul e bolnav, înțeleg să aibă o dietă aparte, cea recomandată de medic.

AlinB 03.07.2013 09:41:37

Ioane,

discutia nu era despre ce maninci tu personal, erau discutii de principiu despre alimentatie.

sophia 03.07.2013 11:39:59

E foarte buna aceasta postare a lui Cezar_Ioan. Un exemplu personal inseamna mai mult decat o gramada de citate si teorii mai mult sau mai putin intelese de unul sau altul.

Eu as mai avea de adaugat la aceasta alimentatie corecta inca ceva: somnul si linistea (mai ales cea sufleteasca).
Lipsa de somn si strersul pot sa fac rau si numai daca te hranesti cu aer. Te fac praf.
De aceea eu ma tot intreb cum reusesc sa reziste monahii cu asa somn putin si mereu intrerupt (pentru rugaciuni) si fara mancare si cu munca.

Pe urma si altii care au serviciu cu stres, sau lucreaza in schimburi, sau calatoresc mult, politicieni care n-au nici o zi libera si etc., oameni cu zeci de spaime si stresuri.

Nu numai hrana conteaza. A se observa ca in concediu, intr-o perioada relaxata, cu somn de voie si mult aer liber nu ai probleme cu alimentatia, nu-ti face rau nimic. Oamenii la tara mananca oua, lapte, branza, slana si traiesc pana la adanci batraneti.

Legat de niste intrebari pe care (si) le punea cineva mai sus ca oare de la ce animal vine oul, cat de sanatos si ce-o fi mancat si cat a facut oul pana la piata si etc. Mi se pare foarte exagerate.
Atunci nici taranii n-ar trebui sa mai existe si sa mai creasca vreun animal.
Si daca ne-am gandi la toate astea nu ne-am mai hrani cu nimic.
Animalele la tara sunt hranite si cu resturi de la masa omului, mai scurma gainile si in balegar, mai mananca si rame si insecte.
Si asta ne face noua rau?
Vita mananca si ea iarba si alte plante, ce stim noi care.
Ma refer aici la animalele bio.

Iar ouale eu stiu ca (undeva scria lucrul asta) nu se consuma imediat ce au fost ouate, ci dupa minimum 1-2 zile. Exact nu stiu sa spun de ce.
Omleta se poate inlocui cu oul fiert. Este mai sanatos si mai usor de digerat.

Si astfel de in trebari ne putem pune si la alte produse:
1. legumele, fructele cum au fost ele cultivate? Cu baligar de la animale sanatoase?
2. Ce animale au trecut peste ele? Insecte, melci, viermi, etc. or fi fost sanatoase? Dar caini si pisicile si alte animale care au trecut prin gradina, sau pe camp si s-or fi pisulit si alte cele pe acolo? Or fi fost sanatosi/sanatoase?
3. Oamenii care umbla cu ele s-or spala pe maini? Or fi sanatosi?
4. Oare la moara o fi curat, or fi sobolani? Morarul o fi sanatos, instalatia curatata?

...samd.

Florin-Ionut 03.07.2013 18:34:12

Bună Sophia,

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 525255)
Lipsa de somn si strersul pot sa fac rau si numai daca te hranesti cu aer. Te fac praf.
De aceea eu ma tot intreb cum reusesc sa reziste monahii cu asa somn putin si mereu intrerupt (pentru rugaciuni) si fara mancare si cu munca.

Monahii nu se stresează. Și eu am învățat să fac asta. Pentru ce să te consumi?

Un somn de cîteva ore cu periodicitate strictă, cu program, poate odihni suficient.

Din contra, mîncarea multă obosește mai tare. Iar munca este exercițiu fizic - lucru mult mai important decît multe altele cînd e vorba de sănătate.

Iar dacă toate acestea se combină cu rugăciunea - e perfect.

Citat:

Oamenii la tara mananca oua, lapte, branza, slana si traiesc pana la adanci batraneti.
Traiau poate. Confunzi țăranii care mîncau produse animale ocazional (nu avea frigider, nu aveau acces la magazine) și care munceau, vorba bunicei mele, ”mai mult ca unu' tînăr”, cu cei de acum care au acces la carne la alimentara din sat.

Citat:

Legat de niste intrebari pe care (si) le punea cineva mai sus
Cineva ăsta sînt eu și am un nume. Cît mă deranjează cum colegii de pe forum folosesc cuvîntul ”unii” de parcă ar evita astfel referirea la o anume persoană care tocmai ce a postat mai sus și care orcum citește răspunsul în cauză.

Citat:

Atunci nici taranii n-ar trebui sa mai existe
Sophia, asta merită pusă la faza zilei! :)

Citat:

Animalele la tara sunt hranite si cu resturi de la masa omului, mai scurma gainile si in balegar, mai mananca si rame si insecte.
Și noi mîncăm viermi din fructe și legume fără să știm. Un om înghite vreo 10 păianjeni la viața lui, în somn. Nu poți controla asta.

Citat:

1. legumele, fructele cum au fost ele cultivate? Cu baligar de la animale sanatoase?
2. Ce animale au trecut peste ele? Insecte, melci, viermi, etc. or fi fost sanatoase? Dar caini si pisicile si alte animale care au trecut prin gradina, sau pe camp si s-or fi pisulit si alte cele pe acolo? Or fi fost sanatosi/sanatoase?
4. Oare la moara o fi curat, or fi sobolani? Morarul o fi sanatos, instalatia curatata?
Cert e că vegetalele sînt mult mai bune pentru sănătatea noastră decît carnea, ouăle și laptele. Nu am întîlnit niciodată vreo recomandare să mănînci un anumit tip de carne pentru a te ajuta în tratamentul vreunei boli. Pe cînd mai toate vegetalele te ajută să te menții sănătos.

Totul e chimizat și poluat astăzi, de la apă și aer pînă la mîncarea de orice fel. Dar e de preferat să mănînc fasole de la supermarket decît un picior de pui sau ouă de găină de fermă.

Plus că în general vezi clar dacă fructele, legumele și semințele sînt bolnave și le poți alege, le poți spăla, pe cînd habar nu ai ce probleme a avut animalul de pe urma căruia te hrănești. Boala animalului nu se vede, nu se simte nici la gust - au grijă producătorii de asta.

șamd

Yasmina 03.07.2013 19:18:49

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 525255)
E foarte buna aceasta postare a lui Cezar_Ioan. Un exemplu personal inseamna mai mult decat o gramada de citate si teorii mai mult sau mai putin intelese de unul sau altul.

Eu as mai avea de adaugat la aceasta alimentatie corecta inca ceva: somnul si linistea (mai ales cea sufleteasca).

Pe urma si altii care au serviciu cu stres, sau lucreaza in schimburi, sau calatoresc mult, politicieni care n-au nici o zi libera si etc., oameni cu zeci de spaime si stresuri.

Nu numai hrana conteaza. A se observa ca in concediu, intr-o perioada relaxata, cu somn de voie si mult aer liber nu ai probleme cu alimentatia, nu-ti face rau nimic. Oamenii la tara mananca oua, lapte, branza, slana si traiesc pana la adanci batraneti.

Legat de niste intrebari pe care (si) le punea cineva mai sus ca oare de la ce animal vine oul, cat de sanatos si ce-o fi mancat si cat a facut oul pana la piata si etc. Mi se pare foarte exagerate.
Atunci nici taranii n-ar trebui sa mai existe si sa mai creasca vreun animal.
Si daca ne-am gandi la toate astea nu ne-am mai hrani cu nimic.
Vita mananca si ea iarba si alte plante, ce stim noi care.
Ma refer aici la animalele bio.

Iar ouale eu stiu ca (undeva scria lucrul asta) nu se consuma imediat ce au fost ouate, ci dupa minimum 1-2 zile. Exact nu stiu sa spun de ce.
Omleta se poate inlocui cu oul fiert. Este mai sanatos si mai usor de digerat.

...samd.

Te intrebi cum rezista monahii...asta oare nu ne da de gandit ca omul poate trai oricum dar musai cu multa rugaciune si in comuniune cu Domnul?
Sa ne gandim putin si la martirii inchisorilor comuniste...

La fel de bine te poti intreba,de ce vedete internationale,care au totul, dorm in puf si matase,intr-un resort din Maldive au insomnii,depresii si tendinte de suicid...

Ati vazut adevarati crestini stresati?Sfintii oare sunt cunoscuti noua pt stresul enorm pe care il emanau sau pentru pacea interioara ?

Concediul,vacanta sunt importante desigur,insa bolile,afectiunile si dispozitiile personale pot lovi si acolo bine mersi! Afectiunile gastrointestinale te lovesc si in concediu cand iti este lumea mai draga daca nu tii cont de o dieta adecvata tipului de afectiune pe care o ai.

Oare slanina,carnea,carnatii si sunca ii facea pe batranii nostri sa traiasca mult? Dar la mostenirea unui ADN teapan,sanatos,nestricacios de la batranii lor care se fereau de pacat,tineau posturi,traiau mai smerit si mai simplu,v-ati gandit?
Asa cum poti mosteni un ADN bun la fel poti mosteni si unul prost ...
In acest caz,nu mai poti sa traiesti cum vrei si sa incerci sa copiezi stilul de viata al unui om sanatos tun! Ar fi chiar culmea!

cezar_ioan 03.07.2013 22:02:14

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 525245)
Ioane,

discutia nu era despre ce maninci tu personal, erau discutii de principiu despre alimentatie.

Am băgat de seamă, cum oare n-ai sesizat?
Sau te faci că n-ai înțeles și mai arunci câte o ironie...
Am băgat de seamă, citesc de mai multă vreme topicurile despre alimentație și tocmai de aceea am dat un exemplu, cel pe care îl cunosc cel mai bine (al meu). Învățătura fără exemple e cam șubredă, nu-i așa?
Iar din exemplul pe care l-am dat se înțelege și ce nu-ți place ție, probabil: că o dietă echilibrată, moderată, e sănătoasă și că nu-i nevoie să flecărim la nesfârșit pe tema obsesională a hranei.
Cât privește nutriția, sunt destui oameni specializați în asta. De pildă, medicii nutriționiști. Deși n-am apelat la ei, deocamdată...
În ce-i privește pe Părinții noștri din Sfânta Biserică, eu am găsit peste tot:
- îndemnuri la moderație, la cumpătare
- ținerea posturilor rânduite de Biserică

A pune în opoziție dieta vegetariană cu dieta omnivoră îmi pare, cum de multe ori se întâmplă pe forum, scornirea unei false și "colosale" probleme. Din puțul gândirii. Prea general, prea vag, inutil conflictul etc. De asta ne arde nouă? Mai degrabă mă așteptam să împăcăm contrarii aparente, decât să le accentuăm mentalist și apoi să ne ardem pătimaș în respingeri emoționale. Hai Dinamo, ba hai Steaua, trăiască duhul gigibecalist cațavencist și farfuridist (în ton cu tema stomăcească).

cezar_ioan 04.07.2013 02:19:25

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 523482)
Mai, da multa frumusete este in lumea asta ortodoxa, care este neschimbata inca de la intemeierea ei !
Multe si grele probleme isi mai pune valahul in ziua de astazi !
I-a 'uzi : sa mincam sau nu carne ?
Adica : se cade sa dam dajdie romanilor sau nu ? Ori, se cade sa lucram simbata sau nu ?!
Si daca dam, vom da doar cu banul chipului sau ori cu orice ban ?

In orice si in oricine cauta raspuns valahul ortodox la problemele sale, numai la Cel care are raspunsurile, nu !
Si asta pt. ca el vrea statistica si studii, stiinta si convingeri riguroase si multa competenta elitista !

NB: de mai multe ori am scris despre nefericitii care au mincat stiintific si care s-au curatat exact ca fraierii... deoarece Viata, este numai de la Dumnezeu . Chiar daca oculta ne-a bagat in subconstient butada : suntem ceea ce mincam ! Cel putin incepind cu taina sf. botez, eu sunt convins ca suntem mult mai mult decit atit ! Dar probabil ca unii ajung doar atit: ceea ce maninca ! Atunci, este numai treaba lor !
Au mai incercat si chinezii cu a lor acupunctura si si indienii cu aiurica-veda lor si multii tamaduitori natur-alisti ai cancerului precum Gunter, Gershon,Heselback, Shopin, Comaneci, Bute, etc, etc, dar ... nimic . Nimeni nu poate sa dea o zi de viata in plus nimanui si nici sa-i garanteze o longevitate ca a parintilor deoarece totul este numai de la Dumnezeu .
Aviz amatorilor, asta nu insemneaza sa esuam cu gindirea in extrema opusa si sa intelegeti ca promovez excesele alimentare si mincarea contrafacuta . In nici un caz !

Păi da, cam așa ceva...

AlinB 04.07.2013 02:41:35

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 525312)
Am băgat de seamă, cum oare n-ai sesizat?
Sau te faci că n-ai înțeles și mai arunci câte o ironie...

Apoi matalutza esti cam sensibil, ca era doar o constatare, nu ironie.

Citat:

Am băgat de seamă, citesc de mai multă vreme topicurile despre alimentație și tocmai de aceea am dat un exemplu, cel pe care îl cunosc cel mai bine (al meu). Învățătura fără exemple e cam șubredă, nu-i așa?
Pai daca era asa, tocmai partea substantiala a exemplului a lipsit si anume retetele alimentatiei personale(de data asta poti sa o iei ca pe o ironie)

Citat:

Iar din exemplul pe care l-am dat se înțelege și ce nu-ți place ție, probabil: că o dietă echilibrată, moderată, e sănătoasă și că nu-i nevoie să flecărim la nesfârșit pe tema obsesională a hranei.
In teorie toate sunt simple, stii cum se zice, practica ne omoara.
Matalutza chiar te consideri sanatos beton si in buna forma fizica?
Ca altii s-ar putea sa fie de alta parere.

Citat:

Cât privește nutriția, sunt destui oameni specializați în asta. De pildă, medicii nutriționiști. Deși n-am apelat la ei, deocamdată...
Acum depinde la care medic nutrionist te duci. Ala omnivor sau ala vegetarian (apropo de topic).

Citat:

În ce-i privește pe Părinții noștri din Sfânta Biserică, eu am găsit peste tot:
- îndemnuri la moderație, la cumpătare
- ținerea posturilor rânduite de Biserică
Stim teoria, dar in practica, dupa cum se pare, nu prea avem alura de asceti decat daca natura ne-a "daruit" cate un handicap pe partea asta (proasta asimilatie, lipsa de pofta de mancare, etc.).

Citat:

A pune în opoziție dieta vegetariană cu dieta omnivoră îmi pare, cum de multe ori se întâmplă pe forum, scornirea unei false și "colosale" probleme. Din puțul gândirii. Prea general, prea vag, inutil conflictul etc. De asta ne arde nouă? Mai degrabă mă așteptam să împăcăm contrarii aparente, decât să le accentuăm mentalist și apoi să ne ardem pătimaș în respingeri emoționale. Hai Dinamo, ba hai Steaua, trăiască duhul gigibecalist cațavencist și farfuridist (în ton cu tema stomăcească).
Pai in deschiderea topicului tocmai asta se facea, cu mincinoase argumente, de un vestit nene, idol nutritionist al romanului teledepdent.

Desi sunt studii care demonstreaza clar ca e mincinos si de ce, unii s-au gandit ca nu strica sa mai nascoceasca neste sensuri noi la problema, cel mai vinovat in acest sens l-ai aplaudat chiar nitel mai sus.

Ora este GMT +3. Ora este acum 01:48:39.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.