![]() |
“Ceea ce m-a salvat, a fost rugăciunea Părintelui Emilianos – cineva care se afla pe cealaltă parte a planetei, în mănăstirea sa, fără să fi pus vreodată piciorul în America”, interviu cu Maica Emiliani de la Mănăstirea Înălțarea Sfintei Cruci, Teba, Grecia
http://sfantulmunteathos.files.wordp...eece.jpg?w=604Maica Emiliani, Mănăstirea Înălțarea Sfintei Cruci, Teba, Grecia Interviu cu Maica Emiliani de la Mănăstirea Înălțarea Sfintei Cruci, Teba, Grecia Teva: Întâi, vreau să vă mulțumesc pentru timpul acordat acestui interviu și pentru că împărtășiți gândurile dumneavoastră cititorilor revistei„St Nina Quarterly”. Sunteți de origine din Kansas și ați venit la Boston pentru a urma studiile superioare, la Universitatea Harvard. În timpul petrecut la Boston, ați fost primită în Biserica Ortodoxă. Ne vorbiți despre călătoria dumneavoastră către Biserică – ce v-a atras la Ortodoxie?(în prezent stareță la Mănăstirea Intrarea Maicii Domnului în Biserică, lângă Washington DC, n.n.), realizat de Teva Regule, apărut în „St Nina Quarterly”, Vol 3, Nr 4, septembrie 1999[/ ,,Maica Emiliani: Nu știam nimic despre Ortodoxie. Eram prietenă cu Mary Ford, acum profesoară la Sf .Tihon (Seminarul Teologic Ortodox Sf. Tihon de Zadonsk – Pennsylvania) – prima persoană care mi-a vorbit despre Ortodoxie. Studia teologia și literatura la vremea aceea și era în măsură să îmi explice diferențele teologice – ce este teologia ortodoxă și cum definește Occidentul teologia. Teologia Ortodoxă mi-a părut, în mod clar, mai adecvată, firească, pur și simplu… adevărată. Erau alte lucruri pe care nu le înțelegeam, nu-mi plăceau, sau le găseam respingătoare, dar un lucru pe pare l-am înțeles era acela că oamenii aceștia știau totul despre rugăciune. Știau despre legătura minții cu trupul. Înțelegerea acestor lucruri îmi era de ajuns. Aveam o relație de atracție-respingere cu biserica. A trebuit să mă întorc pe dos ca să pot intra în Biserică. (...) Părintele Emilianos mi-a spus, cu mult mai târziu, că Dumnezeu pregătește și aduce în viața fiecărui om, un hiatus (“Hyatt”, trimitere la tragedia de la Hotelul Regency Hyatt, nn.), ce reprezintă trecerea către o nouă viață." Continuare: http://sfantulmunteathos.wordpress.c...cu-maica-emil/ |
Citat:
Oare ce vrea să însemne? |
smerenie+litera de lege
|
Aceasta să fie etimologia cuvântului dogmă, la care se referea Laura?
|
Citat:
Cat de departe ai merge totusi cu compromisul daca: 1. Celalalt vrea sa aiba loc casatoria SI in "biserica" lui sau DOAR in biserica lui? 2. Celalat vrea sa nu fie botezati copii pana la varsta "maturitatii" (neoprotestant) sau sa fie botezati romano-catolici sau sa fie o parte botezati ortodocsi sau o parte romano-catolici? 3. Vrea ca acei copii sa se impartaseasca si in biserica ortodoxa si la romano-catolici (exista canon clar, fara pogoraminte impotriva la asa ceva)? 4. In timp ce tu ii inveti despre Biserica Ortodoxa el ii invata impotriva Bisericii Ortodoxe, tu ii inveti despre cinstirea icoanelor, el cum sa le puna pe foc, ca e inchinare la idoli, tu inveti despre Sf. Traditie, el invata ca Sf. Traditie e "invatatura omeaneasca" care falsifica adevarul Scripturistic, tu inveti ca BO a pastrat integral adevarul de credinta, el invata ca pana la Luther adevarul de credinta era aproape pierdut, inecat in "dogme" si superstitii, tu inveti despre cinstirea Sfintei Fecioare Maria, el invata ca e "doar un om", etc. Ce se poate accepta din lista de mai sus si ce nu? Explica-mi cum se aplica in cazurile de mai sus: Citat:
|
Dar de cand BO accepta sa faca Taina Cununiei cand unul din ei nu e ortodox? Mai e Taina valida, se mai primeste harul ? Eu in canoane si molitfelnic nu am gasit asa ceva. Chiar sunt curioasa ce zice preotul in cadrul Tainei daca unul din ei nu e ortodox, ce randuiala face. Sau o da inainte ca si cum ambii ar fi ortodocsi, desi nu sunt ?
Despre nunta mixta se vorbeste doar in cazul in care amandoi sunt pagani sau eretici, unul din ei trece la ortodoxie, celelalt nu. Dar nunta mixta de la bun inceput, nu. Cate pogoraminte se mai fac in Biserica Ortodoxa? Mai au vreun sens canoanele astea daca ptr. toate sunt pogoraminte si gasim un preot ca sa ne faca pe plac? Nu sunt destui ortodocsi in Romania, de ce taman unul de alta credinta vrem? Nu cumva ar trebui sa Il punem pe Hristos mai presus de chestiunile astea omenesti? Daca asta e crestinismul ortodox, nu e de mirare ca multi pararesc BO. |
Stiti, chestiunile astea omenesti ne fac tocmai...OAMENI.
Eu m-am casatorit cu un reformat. Eu am ramas ortodoxa, el a ramas reformat. Am facut cununia la ambele Biserici. Si cand vom avea copii, ii vom boteza la ambele Biserici, iar la maturitate, vor alege singuri la ce confesiune vor sa ramana. Intr-adevar, nu suntem niciunul crestini practicanti, mai degraba avem amandoi CAM aceleasi convingeri despre Dumnezeu, cu mici diferente, desi facem parte din Biserici diferite. In primul rand suntem oameni, se poate ajunge la o intelegere in orice. Stiti, pana la urma ne rugam aceluiasi Dumnezeu. Ca la reformati sunt chestiuni care, ca ortodoxa nu le pot accepta, asta e, asta nu inseamna ca trebuie sa blamez Biserica reformata, cat timp nu imi interzice nimeni sa raman la credinta mea. Valabil si viceversa. Ooo, ca voi fi judecata de juma' de forumisti, ca nu e in regula ce voi face cu copii, asta e. Nu vreau sa imi obig copilul sa fie ortodox sau e orice alta credeinta. Bine inteles, intai ii voi vorbi despre credinta, confesiuni si tot ce tine de subiectul acesta,la fel si sotul. Apoi isi va/vor alege el/ei confesiunea dorita, in cunostinta de cauza. Asa cum eu nu a fost obligata sa fiu ortodoxa/catolica/reformata/martor al lui iehova(desi ei au incercat sa ma "converteasca", asa nu voi obliga nici eu pe nimeni, chiar daca e vorba despre copii mei. ok, acum haideti, sariti-mi in cap pentru ca convingerea mea emult diferita fata de a majoritatii. N-ar fi prima data... Dar multumesc oricum, pentr ca asa pot savad si alte pareri, chiar daca unele (nu e generalizare) nu sunt spuse chiar in ce mai frumos mod. |
Deci iata dovada- doi oameni maturi care se iubesc cu adevarat pot trece peste diferentele de conceptii religioase!
|
Citat:
Ceea ce ai scris e gresit din punct de vedere ortodox. In Biserica Ortodoxa preotul poate casatori doar doi ortodocsi, asadar cel ce nu este trebuie sa se converteasca la ortodoxie. Probabil ati omis sa-i spuneti preotului ca nu sunteti ambii ortodocsi, adica l-ati pacalit fara sa vreti. |
Mai interesant mi se pare cand unul din soti este botezat ortodox dar e ateu. Acesta va participa la slujba ca la un fel de traditie omeneasca, preotul nu stie ca nu e credincios, il intreaba doar daca e botezat. Cred ca sunt multe astfel de cazuri, ca sa nu mai spun de ortodocsi care cred, dar nu sunt practicanti sau nici macar nu se roaga.
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 07:12:33. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.