![]() |
Citat:
N-am spus nicaieri ceea ce intelegi tu din mesajul meu. Am spus ca in general oamenii fac ceea ce li s-a dat de la Dumnezu, talentul si pasiunea. Unul este sa fie medic, altul, avocat, altul preot si altul sa creasca animale sau sa cultive pamantul. Si daca statul si familia investesc in tine sa faci o facultate, sa-ti faci vocatia, nu poti sa arunci la gunoi totul si sa te duci la tara. Din asta ai dedus tu dispret si complex de superioritate? Si am mai spus mai jos ca exista situatii speciale in care daca poti te duci si faci si munci agricole: daca iti place, sau ai mostenit ceva, sau te casatoresti cu unul de la tara. Si mai ales daca ai puterea si sanatatea pentru asa ceva. Ca unii chiar nu pot. Si in rest nu mai comentez. Iti recomand sa citesti mesajele cu atentie intai si sa renunti sa mai ataci la persoana. Scrii numai prostii la adresa altora si te crezi mare invatat in ale ortodoxiei. Si nu este asa. |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Nu putem sa vorbim despre doctori si somaj-nu am vazut inca cazuri de doctori someri.Ca orice facultate grea si de durata,nu poti sa zici ca ies de acolo Medici pe banda rulanta. Nu acelasi lucru se intampla cu alte profesii care au fost luate cu asalt si te trezesti ca ai 1 mil de absolventi/an. Unde sa-i angajezi pe toti? Investsesti in copiii dar nu intotdeauna investitia isi aduce roadele,fie pt ca investesti intr-o persoana neinteresata de acel obiect,fie netalentata fie cu alte prioritati. Mai stiu parinti care isi pierd timpul cu ore de pian si de balet,mai ales cand fiica-sa este grasuta,lipsita de gratie si complexata complet de aparitia ei printre ceilalti. Ca unii parinti vor sa arunce cu banii in diverse scoli,meditatii si pregatiri extrascolare,este numai problema lor. Ei ar trebui sa stie mai bine ce marfa au acasa-dar de cele mai multe ori parintii sunt orbiti de dragostea odraslelor si nu-i evalueaza critic,obiectiv. Cat s-au zbatut bunicii mei ca ultimii lor copii sa faca liceul in Bucuresti apoi studiile si sa"ajunga oameni".Sau modul in care cara mancare la propriu,incarcandu-se cu traiste de produse la fiecare 3 saptamani,platind si o mica chirie la rudele unde statau. Oricum usor nu le fost... Iar matusa mea si unchiul,abia au asteptat sa termine si s-au intors inapoi la vatra pe capul lor. Cea mai mare realizare a fost ca matusa s-a casatorit,are o gospodarie frumoasa cu tot ce-i trebuie,un sot cu fire practica si 2 fiice de treaba ,bine educate. In rest,experienta Bucurestiului a fost o incercare,ca pt multi altii. |
Citat:
Intradevar nu avem de ce sa deplangem mersul la tara pt o persoana neinstruita in nimic. |
Citat:
Dar mentalitatea aceasta exista din pacate la mult prea multe persoane "de la oras". De fapt majoritatea taranilor, chiar si cei cu 4 sau 8 clase sunt mai destepti decat multi dintre orasenii cu studii. Taranii invata foarte mult practic, si cunosc multi, care desi au peste 60 de ani, inca sunt pasionati de citit si iarna, cand nu au asa mult de munca asta fac. Strabunicul meu era pasionat de astronomie si cultura generala si pentru aia tot munca pamantului o facea. Dar asta nu l-a oprit sa se cultive pe plan intelectual. Siner, eu admir foarte mult oamenii de la tara, pentru ca nu traiesc o iata usoara, si totusi nu s-au dat batuti si au invins in viata. sophia, chiar nu inteleg ce te-a deranjat la mesajul meu... Ca oricine, daca vrea poate sa faca si agricultura?! Tu sti macar cum e? Sti cat investesti, cata munca e si ce castiguri ai? Asa cum sunt eu care, cu toate ca am studii, as face-o, sigur sunt si altii la fel ca mine care ar face agricultura, chiar si cu studii in u totul alt domeniu. Am mai zis, depinde de fiecare om in parte. Nu suntem la fel, suntem chiar toti unici in felul nostru...Dar sincer nu mi se pare in regula sa desconsideri unle meserii,sau chiar oamenii care le practica (e un obicei prost al omului sa desconsidere si persoana, nu doar ceeace face) doar pentru ca ai impresia ca sunt sub nivelul tau. Asta a reiesit din mesajul tau, chiar daca poate nu asta ai vrut sa zici. Daca nu ar fi agricultorii, ma intreb de unde am manca noi legumele si fructele... nu cresc singure... Fiecare meserie chiar are scopul ei si undeva ar trebui sa acceptam ca fara maseriile "de jos"(cum le zice lumea - tamplar, dulgher, agricultor, crescator de animale etc.-) n-am supravietui prea mult... |
Nu stiu, chiar nu mai scriu in limba romana?
De ce si tu Corinusha si Lucian008 ati inteles altceva din mesajul meu. Inca o data - eu am spus asa: Fiecare om este liber sa faca ceea ce ii place (ca profesie/meserie), sa-si dezvolte talente, pasiuni etc. Dar (in general) e bine sa te gandesti de la inceput ce drum urmezi. Eu n-am scris nicaieri ceva impotriva unor meserii, sau impotriva taranilor (ca sunt mai prosti, sau ca sunt inferiori celor de la oras, sau celor care studiaza). Eu am spus doar ca daca cineva a dorit sa studieze, sa imbratiseze o anumita profesie nu este normal si nici corect s-o abandoneze si sa se duca la tara, la munca campului, sau la vite. Voi (m ai multi de aici) asa sustineti, sau este o neintelegere la mijloc. Dar voi asa scrieti ca noi cei care studiem suntem tampiti, ca nu vrem sa ne ducem sa ne facem tarani. N-am desconsiderat nici o meserie si nici pe cei ce o practica. Am si spus ca-i respect. Dar ca sa batjocoresti oamenii ca au studiat si nu vor sa se duca la tara la camp sau la vite, ci sa-si practice profesia pe care au studiat-o si o doresc, mi se pare incorect. Da, stiu cum este munca la tara. Tocmai ca stiu. Este foarte grea. Trebuie sa ai putere si sanatate. Si nu toti o au. Castiguri materiale (daca la ele te referi) nu stiu sa aibe, pentru ca preturile variaza mult si in plus recolta depinde mult de vreme. Anul asta am inteles ca au scazut preturile la cereale enorm. Nu stiu de ce. Probabil ca a fost recolta foarte buna si e multa oferta. N-am prea vazut taran bogat. Uite fraza cu care batjocoresti orasenii: "...dar sunt oraseni, care, "vai doamne, cum sa muncesc eu pamantul, doar am facut facultate si master, cum sa ajung eu o/un taranca/taran ca ultimul om?"" Si am mai spus in mesajul meu anterior ca exista si cazuri in care oamenii aleg singuri sa renunte la profesie si sa se duca la tara. Am si dat exemple in acest sens. Dar nu sa obligi pe cineva, sau sa-l batjocoresti ca vrea sa-si faca profesia si nu sa se duca la tara. Ia gandeste-te daca Eminescu, Sadoveanu, Enescu sau Pasteur, Babes, sau mai stiu eu acum, ramaneau la tara si nu foloseau talentul de la Dumnezeu. |
Citat:
Ce la sate nu are nimeni nevoie de medici,profesori,economisti,avocati??? Nu vad de ce nu se poate profesa si la sate o ocupatie mai de soi ??? |
Citat:
Asta este o greseala pe care nu numai parintii o fac, ci si intreaga societate. Trebuie sa investesti si sa sprijini un copil, un tanar,o persoana, dar acolo unde vezi ca este potrivit, ca are talent. In general se intampla insa invers. Oameni cu talent se pierd pentru ca nu au sustinere, iar cei fara talent inainteaza pentru ca au sustinere prea multa. Si cui ii foloseste? Pana la urma adevarul tot iese la suprafata, in ambele cazuri. Inainte vreme nu puteai studia ce vrei. Diversele generatii au avut de suferit. Multi de la tara nu au aveau conditii materiale sa faca scoala macar, daramite sa mai studieze. In alte vremuri nu puteai studia pentru anumite profesii, nu aveai voie. Pe urma mai tarziu cu anumite profesii erai aruncat cine stie unde si parintii infricosati nu te lasau. Si da, asa era, facultatile si alte scoli nu se adapatau la cerintele pietii. Asa s-a ajunsa ca inginerii sa ramana pe strazi si sa faca te miri ce ca sa castige un ban, iar cu alte profesii sa nu fie suficienti. Da, exista anumite profesii care niciodata nu vor vedea somajul. Nu stiu de ce si cum, dar este adevarat. Au avut si vor avea intotdeauna locul asigurat in societate: - medici - juristi (de toate felurile) - preoti - si cred ca si economisti Ar trebui sa se faca o selectie mai amanuntita in scoli macar (daca in familii nu) si sa vada ce talente au copiii si ce vor sa urmeze si sa fie sustinuti in functie de aceste raspunsuri. Sigur, asa cum spui si tu, unii reusesc sa-si realizeze visul. Au tarie, sunt luptatori. Dar nu este suficient. Au si sansa pana la urma. Asta trebuie totusi s-o ai. Si daca ai ajuns prin munca ta cinstita si prin talent pe o pozitie, de ce totusi sa abandonezi, sau sa cobori? Asta nu mai inteleg. Yasmina - Corinusha (si altii) se refera la munca campului sau la vite. Nu la o ocupatie mai de soi. Si inca ceva: depinde de sat. Una este (inca) in Romania si alta in strainatate. Macar ca locuit/trait. In Romania nu ai la sta cam nimic, nici macar cele vitale: apa, gaz, magazine, scoala, etc. In alte tari nici nu zici ca esti la tara. Poate tu nu stii: dat inainte vreme erau trimisi la tara absolventii de Universitate si medici, restul nu. Am cunoscut personal cazuri. Vai de mama lor ce viata aveau acum. De ce crezi tu ca pleaca si acum tinerii de la sat? De prea bine? O fi nevoie de multe profesii la sat, dar cine sta acolo? Prefera sa faca naveta in cel mai rau caz. In vest dimpotriva, vor sa stea la sat, ca arata altfel si cu masina n-au probleme. Si ce case isi fac. |
Citat:
Daca si aici o da in bara, e un caz fara speranta. Citat:
Deci nu stie ce inseamna foamea, daca ar sti, probabil ca optica s-ar schimba pe undeva. |
Aici total de acord cu ce a zis ""AlinB"!
Dar referindu-ma in general la orientarea profesionala, trebuie spus cate lucruri: -din pacate multi parinti nu pot sau nu stiu cam ce inclinatii ori aptitudini au copii lor- si asta ar trebui stiut inca de la 13-14 ani- pentru ca sa-i poata sfatui in a urma o forma de scolarizare dupa cele 8 clase obligatorii (scoala profesionala, liceu industrial sau vocational, liceu teoretic si facultate), potrivita cu aptitudinile si inclinatiile copiilor; -oricine presteaza o munca utila societatii si cinstita, indiferent de domeniul de activitate (de la tractorist la doctor), nu este cu nimic mai prejos decat altul, si nimeni nu are trebui sa se considere "superior"" fata de altcineva, numai pentru ca are alta meserie! Asa cum tractoristul are nevoie de doctor, la fel si doctorul nu ar aveea ce manca daca nu ar lucra tractoristul! Important este ca fiecare sa-si faca meseria care i place cu cinste si onoare. -in privinta mutarii la tara, sunt cateva aspecte: -cine a facut o facultate (si a facut lucrul asta ca intradevar i-a placut, la stat si la zi---excludem acele "facultati"" particulare facute la "fara frecventa", care sunt de multe ori "fabrici de diplome"", sau acele situatii cand unii au facut facultate numai la insistentele parintilor), este normal a-si dori sa practice meseria invatata in facultate. Acuma inainte de 1990 pentru acestia era foarte simplu: imediat primeau repartitie si post asigurat, inclusiv la tara, ca atunci slava Domnului era nevoie in satele romanesti si de ingineri agronomi, si de economisti, si de medici si de profesori (vedeti acele filme din seria ""Toamna/iarna/primavara bobocilor"")! Acuma insa, pentru cine a terminat una din aceste profesii, unde sa se angajeze in mediul rural ?! CAP-uri si IAS-uri care sa aiba nevoie de ingineri agronomi sau economisti nu mai exista, mare parte din scolile din mediul rural s-au desfiintat din lipsa de elevi, iar situatia dispensarelor din comune este si ea mai rea decat cea din 1990! -nici pentru cei care au studii profesionale sau tehnice nu este deloc usor in a se angaja in mediul rural: SMT-urile in care sa lucreze tractoristi sau mecanici agricoli au disparut, complexele zootehnice la fel (numai la Comtim lucrau in 1989 cca 15.000 de oameni!), cooperatia de consum si mestesugareasca e la pamant (si era un sector ce dadea de munca la tot felul de profesii: gestionari, depanatori radio-tv, ceasornicari, croitori, tamplari, tinichingii, etc), iar multitudinea de statii CFR care erau in mediul rural (unde lucrau multi ceferisti din ramura miscare-comercial) au fost desfiintate! -in mediul rural, pana cand nu se intelege un lucru elementar (pentru a putea trece de la o agricultura de subzistenta, faramitata, practicata cu mijloace arhaice pe suprafete mici si deci total necompetitiva, la o agricultura practicata pe suprafete mari, compacte, cu mijloace moderne)- anume ca taranii trebuie sa-si uneasca pamanturile in cooperative/asociatii agricole, nu vom putea aveea o agricultura moderna si implicit nici satul romanesc nu va putea progresa si nici posibilitati de angajare in mediul rural nu vor fi, iar populatia mai ales cea tanara va pleca din sat! -iar in privinta practicarii unei agriculturi individuale, e greu sa-i ceri unei femei- mai ales daca are o constitutie mai firava sau e delicata- sa se duca cu sapa in spinare la prasit pe deal la 35-40 de grade! |
Ora este GMT +3. Ora este acum 09:56:11. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.