Mihailc |
19.01.2016 16:01:42 |
Citat:
În prealabil postat de alia28aa
(Post 610703)
Exista ambele, sunt chestiuni distincte si se practica actualmente.
In casatoria alba sotii traiesc ca parteneri care se sustin unul pe celalalt in tot, dar fara a avea o relatie intima in sensul fizic, ci doar in sens spiritual.
Calugaria alba e o forma de pustnicie in lume. E dificila, dar foarte frumoasa.
Ambele sunt cai atipice, oarecum neconventionale prin frecventa redusa cu care sunt practicate. Dar de existat, exista.
|
În logica asta, pot trăi foarte bine căsătoriți și doi bărbați sau două femei, că doar "relația intimă în sens spiritual" nu cade sub osânda desfrânării în nicio codificare canonică. Deci poți să ai "relații intime în sens spiritual" cu cine dorești, fără discriminare, cât timp nu pui cărnița la bătaie.
Am auzit de taina cununiei și de slujba tunderii în monahism, le-am și citit oarecând pe îndelete, dar n-am dat de nici o clasificare pe criterii cromatic-simbolice. Atât căsătoria cât și călugăria sunt "incolore" în rânduiala Bisericii.
Însă așa-zisa "căsătorie albă" poate fi o sacralizare ipocrită a unor probleme de relaționare destul de grave.
Iar "călugăria albă" ascunde în umbra sublimei sale portretizări, apucături egocentrice mult mai rele decât păcatele căldiceilor săvârșite în inerția ignoranței.
Să ne înțelegem: căsătoria și călugăria sunt moduri de existență specifice dar convergente, binecuvântate de Dumnezeu prin Biserică. În ambele situații, persoana nu mai trăiește după capul ei, ci învață să se acomodeze dinamic la alteritate prin exercițiul iubirii și ascultării.
|