Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Impartasania (Taina Euharistiei) (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5020)
-   -   impartasania in "acele" momente ale lunii (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=2319)

Florin-Ionut 07.08.2013 00:18:56

Citat:

În prealabil postat de Jamaica (Post 529463)
ba e mare pacat sa amesteci Sfanta Impartasanie cu altele

Cum așa, tu nu mănînci după ce te împărtășești?

Geo_Geo79 07.08.2013 00:20:57

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 529465)
Cum așa, tu nu mănînci după ce te împărtășești?

Inainte de sf impartasanie nu dupa. Cel putin asa am inteles.

Citat:

În prealabil postat de Jamaica (Post 529453)
chiar asta am vrut sa stiu daca este valabila. de ex prima oara cand m-am impartasit nu stiam ca trebuie sa ma duc nemancata/nebauta si inainte am luat pastile si o cafea in cazul acesta nu mai e "valabila" :)

Multumesc pentru raspunsuri m-ati linistit!

Florin-Ionut 07.08.2013 01:00:46

Citat:

În prealabil postat de Geo_Geo79 (Post 529466)
Inainte de sf impartasanie nu dupa. Cel putin asa am inteles.

Da, așa s-a stabilit acum, să nu mîncăm înainte de Liturghie și să treacă vreo 12 ore de la ultima masă pînă la primirea Împărtășaniei. Dar în trecut nu a fost așa, primii creștini se împărtășeau după ce țineau acea agapă frățească.

E bine să facem cum a hotărît Biserica azi. Dar, dacă accidental am băut apă dimineață sau ne-am spălat pe dinți înainte de Liturghie și am înghițit puțină pastă sau apă, nu e nici o tragedie dacă ne împărtășim. Mai grav e (creștini practicanți fiind) cînd mergem la Liturghie și nu ne împărtășim, neavînd motiv serios să nu ne apropiem de Potir - vezi canonul 9 apostolic.

Geo_Geo79 07.08.2013 15:03:04

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 529472)

E bine să facem cum a hotărît Biserica azi. Dar, dacă accidental am băut apă dimineață sau ne-am spălat pe dinți înainte de Liturghie și am înghițit puțină pastă sau apă, nu e nici o tragedie dacă ne împărtășim. Mai grav e (creștini practicanți fiind) cînd mergem la Liturghie și nu ne împărtășim, neavînd motiv serios să nu ne apropiem de Potir - vezi canonul 9 apostolic.

Pai... nu e chiar asa, eu cand stiu ca ma impartaseasc sunt f atenta la tot ceea ce fac, inclusiv la apa sau altceva, si daca totusi se intampla sa beau apa din greseala ma impartasesc in alta zi, desigur nu fac asta cu puterea mea ci pt ca asa mi-a zis duhovnicul. Sf impartasanie este cel mai de pret lucru si e normal sa nu consumam nimic inainte.

Tu Florine, ti-ai intrebat duhovnicul daca este voie sa bei apa inainte de impartasanie?

Jamaica 07.08.2013 17:10:19

nu ai voie nici apa sa bei geo. recomandarea e nici macar sa nu te speli pe dinti inainte ca sa nu existe accidente.

Florin-Ionut 07.08.2013 17:33:05

Citat:

În prealabil postat de Geo_Geo79 (Post 529516)
Pai... nu e chiar asa, eu cand stiu ca ma impartaseasc sunt f atenta la tot ceea ce fac, inclusiv la apa sau altceva, si daca totusi se intampla sa beau apa din greseala ma impartasesc in alta zi, desigur nu fac asta cu puterea mea ci pt ca asa mi-a zis duhovnicul. Sf impartasanie este cel mai de pret lucru si e normal sa nu consumam nimic inainte.

Tu Florine, ti-ai intrebat duhovnicul daca este voie sa bei apa inainte de impartasanie?

Geo,

Am prezentat cazul unui accident, cînd fără să vrei ai înghițit apă sau poate ai băut un pahar cu apă noaptea, trezit din somn de arșiță uitînd pe moment de postul negru de 12 ore dinaintea Împărtășirii.

Uite ce ne scrie Sfîntul Timotei:

A doua problemă de care tocmai amintisem se prezintă pentru noi ca fiind de‑a dreptul șocantă și ea se leagă de Canonul 16 al Sfântului Timotei al Alexandriei. După ce Sfântul Timotei arată obligativitatea ajunării înainte de împărtășire, el spune: „Dacă însă cineva ajunând spre a se împărtăși, spălându‑și gura sau făcând baie a înghițit apă fără să vrea, se cuvine a se împărtăși căci satana, aflând prilej de a‑l opri (pe om) de la împărtășire, mai des face aceasta”. Fără a mai comenta, menționăm că acest canon nu a fost anulat de vreun sinod.

Yasmina 07.08.2013 18:44:49

Oare cum se impartasesc diabeticii si alti nevoiasi?

Preotul mi-a spus ca in cazul in care sunt nevolnica si trebuie sa beau putina apa sau sa iau o inghititura de mancare inainte de impartasanie,sa fac asta cat mai de dimineata si apoi sa dorm un pic,ca intre consum si impartasit sa existe o pauza de somn.

DragosP 07.08.2013 19:04:44

Sfânta Euharistie se poate primi și la prima oră: la 7 sau 7:30, depinde când începe de obicei Utrenia. Sau chiar în orice altă zi. De la caz la caz, sigur găsește părintele duhovnic cea mai bună soluție.

Geo_Geo79 07.08.2013 19:40:00

Scuze de off-topic.

Jamaica 07.08.2013 20:44:37

fiecare sa faca dupa puteri si dupa cum ii zice preotul !

Ora este GMT +3. Ora este acum 10:19:21.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.