Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Despre cinstirea Sfintei Cruci (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=2723)

Iustin32 26.10.2008 13:57:52

Cum citesti in VT? Evreii foloseau citeva obiecte ca sa reprezinte inchinarea ,dar nu se inchinau la sau prin intermediul lor.
Daca citesti totul literal ,te poti incurca .Multe texte sint metaforice ,ca sa te puna sa gindesti ,sa-ti imaginezi cum se poate manifesta dragostea lui Dumnezeu. Iata textul in care se arata ca evreii se inchinau inaintea Chivotului Domnului:
6. Atunci Iosua si-a sfasiat vesmintele sale, a cazut cu fata la pamant inaintea chivotului Domnului si a stat asa pana seara si el si batranii lui Israel si si-au presarat pulbere pe capetele lor.(Iosua 7,6)

Si cine e cel care poate sa hotarasca ce versete sunt metaforice si care nu? La mandria si parerea de sine pe care o ai, e clar ca tu esti unul din barbatii ,,sfinti,, ai lui Dumnezeu purtat intradevar de un duh (al mandriei) cum spune Sfantul Petru:
20. Aceasta stiind mai dinainte ca nici o proorocie a Scripturii nu se talcuieste dupa socotinta fiecaruia;
21. Pentru ca niciodata proorocia nu s-a facut din voia omului, ci oamenii cei sfinti ai lui Dumnezeu au grait, purtati fiind de Duhul Sfant.
(II Petru 1,20-21)

Apropos, vino cu argumente scripturistice, nu cu vorbe goale!

vasinec 26.10.2008 14:00:38

Citat:

În prealabil postat de Iustin32 (Post 97766)
Fara versetul din Biblie care sa sprijine afirmatiile tale , mai bine te-ai abtine sa postezi un raspuns cu vorbe goale. Eu ti-am dat marturii din Biblie

Biblia este plina de marturii in care mana era folosita pentru a ajuta pe cel cazut (ex: pilda bunului samaritean). Dar nu am gasit ABSOLUT NICI UN EXEMPLU DE FACERE A SEMNULUI CRUCII. Nu exista nici un verset in care sa se spuna ca Sfintii Apostoli isi faceau semnul crucii. De ce oare? Nu au avut privilegiul sa cunoasca invataturile Sf. Iustin 32?

Eu voi copia pe Sfintii Apostoli si nu-mi voi face semnul crucii. Ce voi pati? Sunt curios de raspuns, ca am mai primit unul foarte nostim ("te ia dracu' "- mi-a raspuns geo.nektarios)

marmat 26.10.2008 21:11:47

Citat:

În prealabil postat de Iustin32 (Post 97739)
Manase. [SIZE=4][COLOR=navy]Inadins si-a incrucisat mainile, [/COLOR][/SIZE]

11. [SIZE=3][COLOR=navy]Cand îsi ridica Moise mainile, biruia Israel; iar cand îsi lasa el mainile, biruiau Amalecitii. [/COLOR][/SIZE]
12. Dar obosind mainile lui Moise, au luat o piatra si au pus-o langa el si a sezut Moise pe piatra; iar Aaron si Or îi sprijineau mainile, unul de o parte si altul de alta parte. [SIZE=3][COLOR=navy]Si au stat mainile lui ridicate pana la asfintitul soarelui. [/COLOR][/SIZE]

Chiar ma mira ca vrei sa insinuezi semnul crucii.
Din nou textul nu te ajuta . Incrucisarea miinilor peste piept seamana cu un x .
Ridicarea miinilor se facea deschizind miinile . Nu ai mai vazut oameni care il implora pe Dumnezeu in felul acesta ?
Noi la rugaciune inchidem ochii ca se ne rupem de exterior si toate gindurile se indreapta spre Dumnezeu in ruga. Impreunam miinile fiecare cum simte sau chiar ridica miinile ca ruga spre Parintele lui. Este o relatie ca in familie ,copii cu parintii. Domnul vede inima si simtirea .
Nu contest faptul ca va faceti cruce .E treaba fiecaruia .
Ci doar apreciem ca nu e nevoie sa faci semnul crucii .
Cind Domnul spune sa ne luam crucea este in sensul rastignirii firii noastre pamintesti prin credinta ,deschizindu-ne inima ca hristos sa traiasca in noi si sa devenim firi duhovnicesti., sa ne schimbam caracterul ,sa recunoastem pacatosenia noastra ,si nevoia de ajutorul lui Dumnezeu.

marmat 26.10.2008 21:23:19

Citat:

În prealabil postat de Iustin32 (Post 97770)
Iata textul in care se arata ca evreii se inchinau inaintea Chivotului Domnului:
6. Atunci Iosua si-a sfasiat vesmintele sale, a cazut cu fata la pamant inaintea chivotului Domnului si a stat asa pana seara si el si batranii lui Israel si si-au presarat pulbere pe capetele lor.(Iosua 7,6)

Apropos, vino cu argumente scripturistice, nu cu vorbe goale!

a cazut cu fata la pamint inaintea chivotului.
Asta nu insemna inchinare la chivot ( doar daca nu fortezi nota)
Fata era la pamint si mintea la Domnul .

Apoi cu jerta de pe cruce ritualul de la cort si Templu nu mai avea importanta. Inchinarea se cuvine doar lui Dunezeu cel nevazut si vesnic viu .
Nimic nu poate fi vesnic viu decit El.De aceea nu se poate ca sufletul sa traiasca dupa moarte.Doar Dumnezeu stabileste si atribuie vesnicia .
El este adevarul absolut.

Poate nu sint tocmai goale acum vorbele mele.Dar nu esti dispus sa vrei sa le intelegi.

Iustin32 26.10.2008 22:19:12

Citat:

În prealabil postat de marmat (Post 97864)
a cazut cu fata la pamint inaintea chivotului.
Asta nu insemna inchinare la chivot ( doar daca nu fortezi nota)
Fata era la pamint si mintea la Domnul .

Apoi cu jerta de pe cruce ritualul de la cort si Templu nu mai avea importanta. Inchinarea se cuvine doar lui Dunezeu cel nevazut si vesnic viu .
Nimic nu poate fi vesnic viu decit El.De aceea nu se poate ca sufletul sa traiasca dupa moarte.Doar Dumnezeu stabileste si atribuie vesnicia .
El este adevarul absolut.

Poate nu sint tocmai goale acum vorbele mele.Dar nu esti dispus sa vrei sa le intelegi.

Ca de fiecare data pui la indoiala versetele care nu confirma teoria voastra ceva asemanator cu ce fac evolutionistii-atei.
Eu ti-am explicat in mod coerent si logic cu texte biblice, iar tu vii numai cu negatii fara argumente scripturistice ceva in felulul in care un papuas din America de Sud ar raspunde la afirmatia ca omul a ajuns pe Luna: Nu cred ca e posibil. Asa faci tu si crede-ma ca chiar esti ridicol.
Fara versetul din Biblie care sa sprijine afirmatiile tale , mai bine te-ai abtine sa postezi un raspuns cu vorbe goale. Eu ti-am dat marturii din Biblie peste care ai trecut fara sa aduci un argument punctual si scripturistic. Mai ne si acuzi pe noi ortodocsii ca nu folosim Biblia, in acelasi timp laudandu-te mereu ca singura Biblia e cea dupa care te ghidezi. Nu se vede deloc acest lucru.

marmat 26.10.2008 23:46:58

Citat:

În prealabil postat de Iustin32 (Post 97871)
. Eu ti-am dat marturii din Biblie peste care ai trecut fara sa aduci un argument punctual si scripturistic. Mai ne si acuzi pe noi ortodocsii ca nu folosim Biblia, in acelasi timp laudandu-te mereu ca singura Biblia e cea dupa care te ghidezi. Nu se vede deloc acest lucru.

Ti-am raspuns la versetul care l-ai prezentat si ti-am spus ca nu e corect ce vrei sa insinuezi cu inchinarea la reprezentari.

Vezi ce zice Moise in exod .Nici un evreu nu facea asa ceva sub pedeapsa mortii.

mihai07 27.10.2008 09:02:38

Citat:

În prealabil postat de marmat (Post 97890)
Ti-am raspuns la versetul care l-ai prezentat si ti-am spus ca nu e corect ce vrei sa insinuezi cu inchinarea la reprezentari.

Vezi ce zice Moise in exod .Nici un evreu nu facea asa ceva sub pedeapsa mortii.

Versete vrem frate, versete cu care sa dovedesti contrariul

vasinec 27.10.2008 11:45:51

Citat:

În prealabil postat de mihai07 (Post 97928)
Versete vrem frate, versete cu care sa dovedesti contrariul

De ce niste versete si nu tot Noul Testament? In Evanghelia dupa Ioan la cap.4, Domnul Iisus Hristos ne vorbeste despre inchinarea "in duh si adevar". Apoi, putem lua cartea Faptele Apostolilor si toate epistolele Sfintilor Apostoli si vom vedea ca acestia (Sfintii Apostol) nu si-au facut niciodata semnul crucii, nu s-au inchinat niciodata in fata icoanelor, nu s-au inchinat niciodata in fata ingerilor (Apostolul Ioan a incercat, dar a fost oprit de inger- Apocalipsa 22:8,9), etc. Daca ar fi practicat una din aceste tipuri de inchinare, nu ar mai fi fost o inchinare in duh si adevar.

Anca-Miha 27.10.2008 14:34:59

Citat:

În prealabil postat de vasinec (Post 97772)
Biblia este plina de marturii in care mana era folosita pentru a ajuta pe cel cazut (ex: pilda bunului samaritean). Dar nu am gasit ABSOLUT NICI UN EXEMPLU DE FACERE A SEMNULUI CRUCII. Nu exista nici un verset in care sa se spuna ca Sfintii Apostoli isi faceau semnul crucii. De ce oare? Nu au avut privilegiul sa cunoasca invataturile Sf. Iustin 32?

Eu voi copia pe Sfintii Apostoli si nu-mi voi face semnul crucii. Ce voi pati? Sunt curios de raspuns, ca am mai primit unul foarte nostim ("te ia dracu' "- mi-a raspuns geo.nektarios)

Vrei sa spui ca de la scrierea Apocalipsei, Dumnezeu sta pasiv si nu ne mai spune nimic?
Ai uitat ca oamenii au primit semnul Crucii abia dupa 300 ani? Cum sa se fi inchinat Apostolii, devreme ce nu primisera inca a se inchina cu acest semn?
Dar e si asta o tactica a inchide urechile si ochii, spunand apoi la Judecata: "Nu am stiut!"
Crezi ca va ajuta?

georgeval 27.10.2008 14:38:31

Citat:

În prealabil postat de marmat (Post 96944)
Cu cita autoritate vorbesti tot timpul. Eu sint doar un alt pacatos .

Acel semn este insasi venirea Lui in persoana ,nu ce pretind falsii christosi.
Ce e asa greu de inteles .Daca tu esti obisnuit cu crucea ,de ce ii obligi pe altii sa inteleaga ca tine .

Autoritatea este a Sfintilor Parinti nu a mea. Si eu sunt un pacatos, care ma straduiesc sa merg pe drumul batatorit de ei marcat prin trairea in Hristos. Sinoadele confirma si apara de erezii credinta apostolica, nu definesc credinta si Adevarul in sine, ci exprimarea ei corecta.

Ora este GMT +3. Ora este acum 22:47:31.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.