![]() |
Relatia dintre stiinta-religie-credinta-morala
Ontologia pleaca de la sensul fiintei umane ca fiinta deschisa pentru cunoastere si astfel pentru descifrarea lumii, transformand cunoasterea, prin trairea interioara, intr-un mod de a fi, nu numai de a sti. Legatura omului cu lumea incepe pe plan natural, dar se dezvolta si se termina pe plan spiritual. Lumea fizica, psihica si spirituala a omului, in unitatea dar si in ierarhizarea lor, face ca sacrul sa depaseasca fizicul prin sublimarea acestuia din urma in spirit, ceea ce face ca religia si stiinta sa nu fie antinomice, incat, daca stiinta fragmenteaza cunoasterea, religia, spiritul, o unifica. Astfel, adevarul ultim devine legat de divinitate prin transcendenta vietii in sacru si nemurire. Pentru ca, tot ceea ce depaseste ratiunea umana devine mister, este revelatie si acest mister reprezinta domeniul credintei, domeniul intrebarilor nelimitate si firesti pe care si le pune omul (domeniul cunoasterii aporetice). Cum existenta omului are o structura duala, imanenta si transcendenta, complementaritatea lor, (ce depaseste limitele cunoasterii), unitatea lor, pot concura la intelegerea (nu numai la cunoasterea) universului. http://www.crestinortodox.ro/Stiinta_si_religie_complementaritat e_sau_opozitie-365-19965.html http://www.crestinortodox.ro/Traditia_patristica_si_dialogul_din tre_stiinta_si_teologie-365-18572.html http://www.crestinortodox.ro/Vindecarea_miraculoa |
ia spunemi <<Traditie>> daca un om ajunge medic sau inginer si isi cladeste viata si stiinta sa pe Hristos ,isi va pierde roadele muncii sale in viata viitoare???
|
daca nu exista celule in organismul uman, inseama ca nici ovocitul, care e cea mai mare celula dintre toate celulele, nu exista, nu? si atunci cum se va mai face fecundatia dintre ovocit si sprematozoid, cum va mai apare fatul??
Ovocitul (celula sexuala feminina) este expulzat din foliculul ovarian la momentul ovulatiei si “absorbit” de trompa uterina. Aici este locul unde are loc fecundatia, adica patrunderea unui spermatozoid in ovocit. Deci oul se formeaza prin unirea celulei sexuale feminine cu celula sexuala masculina (=spermatozoid). Oul parcurge un drum pana la momentul fixarii sale (5-6 zile) in mucoasa uterina (implantare). In aceasta perioada au loc diviziuni celulare (= multiplicari de celule, cu cresterea numarului acestora) si oul se va denumi embrion. |
Daca ajunge inginer, nu cred ca e o problema acest lucru.
Daca ajunge medic, nu cred ca se poate mântui fiindca daca practica medicina înseamna ca si crede în ea. Nu exista ovocit, spermatozoid etc, nasterea e lucrata de Dumnezeu. |
Cristian,nu stiu daca ai facut medicina,prin felul atat de exact si de frumos in care ai explicat despre minunata conceptie umana,insa si eu cred ca medicina,este o stiinta fantastica,extraordinar de complexa dar si incontestabila...este darul cel mai suprem oferit pamantului,de catre cel ce l-a creeat.
|
Fiecare se raporteaza la realitate in felul sau si are propriile convingeri. Clar ca pentru orice crestin sfintii si pustnicii sunt exemple a ceea ce am putea deveni si modele pentru a trai o viata profund duhovniceasca. Faptul ca nu traim ca acestia nu inseamna ca nu ne vom mantui. Desigur ca sfintii nu foloseau internetul, tel mobil, nu aveau medic de familie dar toate astea nu sunt nici o piedica si nici ajutor in calea manturii. Sa afirmi ca sunt in ratacire fiindca cred in niste efecte ale unei plante mi se pare aberant.
Sunt oameni care au studiat stiintele naturii, matematica, fizica si care sunt crestini practicanti Sunt oameni care intreaga lor viata au folosit-o in slujba stiintei si carora le datoram multe din lucrurile pe care le folosim astazi si nu mi se pare normal sa fie considerati niste lucratori ai antihristului etc. Asa cum a nu fi om de stiint anu te mantuieste nici invers nu este categoric valabil. Fiecare cu talantul lui si daca cienva s-a nascut cu talantul acesta al aplecarii spre stiinte foarte bine. |
Nu e nimeni care sa fi descoperit ceva din propria putere, Dumnezeu e autorul oricarui lucru bun.
Viata noastra în vesnicie va fi rezultatul vietii duse acum. Daca sadim în trup, vom culege putreziciune. Daca credem în medicina si stiinta, nu vom ajunge sa primim lucrarile harului, fiindca harul nu poate lucra la cei care au idei preconcepute (despre orice), fiindca ar însemna sa le violeze libertatea. |
cum adica daca este medic nu se mantuieste? Un criteriu al mantuirii este profesia? Dar de sfintii care au studiat si practicat medicina ce zici? Daca e inginer "crezi ca nu e o problema" dar daca e medic atunci e o poblema....Da, nu exista ovule spermatozoizi...vine ingerasul si pune copilul in burtica lu mamica.
|
Continui sa spui ca stiinta a descoperit ceva. Asta, repet, reflecta convingerea ca lumea materiala e un spatiu existential, o fiinta reala. În realitate nu e, e creata din nimic si nu are ce secrete sa reveleze.
Daca e necesar sa stim sau sa descoperim ceva, o face Dumnezeu cum stie El fara ca noi sa ne preocupam de asta. |
da draga traditie stiinta a descoperit ( ceea ce e diferit de a crea) Realitatea poate fi revelata (sa ai o cunoastere prin revelatia mistica) sau paote fi cunoscuta prin stiinta Dumnezeu nu poate fi cunoascut stiintific ci numai revelat. Acuma daca lumea amteriala este o iluzie la fel si noi suntem de fapt niste iluzii Cert este ca functionam dupa nsite reguli Noi facem parte din aceasta lume din "iluzie" si deci universul este adevarat in sensul ca pentru o iluzie iluzia este reala. Este apa reala ori este o iluzie, este setea reala ori este o iluzie cert este ca daca nu bei apa mori, este moartea o iluzie?
Poate ca asa stie Dumnezeu sa ne descoere ce crede El ca trebuie sa stim prin stiinta Poate ca chair Dumnezeu a sadit aceasta preocupare in mintea unora caci a dorit sa stim ceste lucruri si aceasta a fost calea. Poti sti tu care este voia SA? Asa se trezesc unii ca stiu ei ce e de la Dumnezeu si ce nu, ce e mantuitor si ce nu, stim ca medicii nu se mantuiesc si multe altele |
Ora este GMT +3. Ora este acum 21:29:28. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.