Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Sfanta scriptura modificata? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=2967)

cod_gabriel 18.01.2008 09:49:56

Citat:

În prealabil postat de vsovi
daca dumneata intradevar e asha cum spui shi te bazezi doar pe biblie, atunci iarta-ma shi iarta-mi shi fatzarnicia ca m-am amestecat in discutzie ca intre sectantzi, ca fireshte, voi nu consumatzi bere ca mine shi cantatzi pe TV despre Iisus... eu consum, ca pica bine o bere amara cu sare dupa felul corect in care m-ai descris din textele mele. Eu asha sunt spre deosebire de tine. Dar freddi sarmanul? poi pentru el am intervenit defapt shi nu ca sa stau de vorba cu domnia ta, ca se observa ca nu tzi-a folosit la nimic treptele respective:

continuam impreuna cu Duhul sf-lui Ioan Hrisostom:
....
care ni s-a facut. (<)
3. Cea de-a treia treapta e de a nu ne razbuna deloc,
si de a lasa razbunarea in grija lui Dumnezeu
....

E bine macar ca s-a recunoscut in descriere.
Dupa cum se vede, argumentele "induhovnicitului" raman insulta si calomnia, ca Biblia n-o citeste si ma indoiesc ca-i citeste macar pe Sfintii Parinti.

Ma bazez pe Biblie in primul rand din motive de ordin practic, si anume ca este o singura carte si exista programe de cautare. Pe cand Sfintii Parinti si ceilalti teologi sunt multi si au scris multe. Daca astept sa-i citesc pe ei si abia apoi ma apuc de Biblie ... n-am sa mai apuc niciodata sa inteleg ceva din crestinism.
A scrie despre crestinism doar pe baza a ceea ce au scris ei, fara a citi Biblia, mi se pare ca si cum ai comenta un film fara sa-l vezi, doar pe baza cometariilor altora. Unii chiar fac asta, am vazut.
In plus in privinta unor teologi ortodocsi, chiar si dintre cei mai faimosi, nu stiu cum sa spun ... unele lucruri pe care le scriu despre altii mi se par in contradictie cu atitudinea recomandata de Sf. Ap. Pavel:
"1. Primiti-l pe cel slab in credinta fara sa-i judecati gandurile.
2. Unul crede sa manance de toate; cel slab insa manancă legume.
3. Cel ce mananca sa nu dispretuiasca pe cel ce nu mananca; iar cel ce nu mananca sa nu osandeasca pe cel ce mananca, fiindca Dumnezeu l-a primit.
4. Cine esti tu, ca sa judeci pe sluga altuia? Pentru stapanul sau sta sau cade. Dar va sta, căci Domnul are putere ca să-l facă să stea.
5. Unul deosebeste o zi de alta, iar altul judeca toate zilele la fel. Fiecare sa fie deplin incredintat in mintea lui.
6. Cel ce tine ziua, o tine pentru Domnul; si cel ce nu tine ziua, nu o tine pentru Domnul. Si cel ce mananca pentru Domnul mananca, caci multumește lui Dumnezeu; și cel ce nu mananca pentru Domnul nu mananca, si multumeste lui Dumnezeu."
"12. Deci, dar, fiecare din voi va da seama despre sine lui Dumnezeu.
13. Deci să nu ne mai judecăm unii pe alții, ci mai degrabă judecați aceasta: Să nu dați fratelui prilej de poticnire sau de sminteală."
Ce-i drept, si eu am tendinta sa judec, dar nu atat credinta altora, cat argumetatia frauduloasa, care ma enerveaza la maxim, sau niste comportamente pe care, ca un rau crestin ce sunt, le gasesc demne de dispret. Atat la ortodocsi, cat si la ceilalti.

vsovi 18.01.2008 10:12:47

cod_gabriel:
"Dupa cum se vede, argumentele "induhovnicitului" raman insulta si calomnia, ca Biblia n-o citeste si ma indoiesc ca-i citeste macar pe Sfintii Parinti."

imi potzi arata te rog in textele mele referitoare la domnia ta, unde anume shi in ce a constat insulta shi calomnia? ca vad ca eshti foarte riguros in a da citate din texte.

cod_gabriel 18.01.2008 11:11:37

Citat:

daca dumneata intradevar e asha cum spui shi te bazezi doar pe biblie, atunci iarta-ma shi iarta-mi shi fatzarnicia ca m-am amestecat in discutzie ca intre sectantzi, ca fireshte, voi nu consumatzi bere ca mine shi cantatzi pe TV despre Iisus...

Desigur, iata:

ca fireshte, voi nu consumatzi

vsovi 18.01.2008 11:37:26

mai degraba poate fiindca v-am facut sectantzi, poate ar fi mai dureros, dar ca v-am zis ca voi nu betzi shi cantatzi pe TV timitzandu-va la fatzarnicia specific sectanta, asta e ceva ce oricum nu va deranjeaza, ca altfel atzi fi luat aminte de atatea sute de ani, deci imi cer scuze maidegraba pentru ca v-am facut sectantzi ca e un termen poate rauvoitor, deshi doar sectantzii se bazeaza exclusiv pe Biblie ignorand shi negand restul ca irelevant, ca va puteam spune neoprotestantzi doar cu biblie modificata ca sa nu ma abat de la adevar, iar daca shi asta v-ar jigni, atunci cum anume sa va fi definit?, sa va fi spus doar urmatorii lui... dar nu shtiu numele parintele vostru, iar in biblie masluind pe ici pe colo, in lucrurile esentziale cum a zis Caragiale, traducand-o cum vrea mushchii lor ca sa iasa cam ce ar vrea ei sa auza... shi asha cum vrea sa auza unii sa auza shi restul shi uite asha atzi reushit sa umblatzi pana la urma cu o broshurica, shi maine poimaine cu un cuvintzel shi iar sa ne intoarcem la paganismul care zicea catre orice ca e Dumnezeu.... dar citatele la ce va folosesc daca sunt din biblie modificata? sau daca nu va lasatzi sa va deschida Duhul ochii shi urechile, acolo unde a zis ca este El, adica unde anume il cautatzi? acolo unde a zis ca se afla.... in Biserica lui dreptmaritoare, una sfanta...

Deci iertatzi-ma ca iar am vorbit prea mult ca sa fac pe induhovnicitul, ca e drept, duhul pe e cam poturos shi spurcat de atata trandaveala a bonastarii.... ce sa fac... daca nu ma iertzi... asta e.... mi-oi duce osanda pentru ca am maniat un copil.... vrand de la el ce nu sunt in stare sa am grija la mine....

cod_gabriel 18.01.2008 12:22:30

Citat:

mai degraba poate fiindca v-am facut sectantzi, poate ar fi mai dureros, dar ca v-am zis ca voi nu betzi shi cantatzi pe TV timitzandu-va la fatzarnicia specific sectanta, asta e ceva ce oricum nu va deranjeaza, ca altfel atzi fi luat aminte de atatea sute de ani, deci imi cer scuze maidegraba pentru ca v-am facut sectantzi ca e un termen poate rauvoitor, deshi doar sectantzii se bazeaza exclusiv pe Biblie ignorand shi negand restul ca irelevant, ca va puteam spune neoprotestantzi doar cu biblie modificata ca sa nu ma abat de la adevar, iar daca shi asta v-ar jigni, atunci cum anume sa va fi definit?, sa va fi spus doar urmatorii lui... dar nu shtiu numele parintele vostru, iar in biblie masluind pe ici pe colo, in lucrurile esentziale cum a zis Caragiale, traducand-o cum vrea mushchii lor ca sa iasa cam ce ar vrea ei sa auza... shi asha cum vrea sa auza unii sa auza shi restul shi uite asha atzi reushit sa umblatzi pana la urma cu o broshurica, shi maine poimaine cu un cuvintzel shi iar sa ne intoarcem la paganismul care zicea catre orice ca e Dumnezeu.... dar citatele la ce va folosesc daca sunt din biblie modificata? sau daca nu va lasatzi sa va deschida Duhul ochii shi urechile, acolo unde a zis ca este El, adica unde anume il cautatzi? acolo unde a zis ca se afla.... in Biserica lui dreptmaritoare, una sfanta...

Deci iertatzi-ma ca iar am vorbit prea mult ca sa fac pe induhovnicitul, ca e drept, duhul pe e cam poturos shi spurcat de atata trandaveala a bonastarii.... ce sa fac... daca nu ma iertzi... asta e.... mi-oi duce osanda pentru ca am maniat un copil.... vrand de la el ce nu sunt in stare sa am grija la mine....

Domnule, nu termenul "sectant" ma deranjeaza, ci faptul ca in privinta mea cel putin, e minciuna sfruntata.
Domnule, nu incerca sa te erijezi in model al adevaratului crestin ortodox.
Nu incerca nici sa te erijezi in autoritatea care stabileste cine-i ortodox si cine nu.
Nu incerca sa-ti impui ignoranta si episoadele de delir (dupa cum ti-am scris pe "marii duhovnici ...") in cerinte obligatorii pentru calitatea de adevarat ortodox.
Cine nu e ca tine, cel mai mare crestin ortodox de pe forumul asta, daca nu chiar singurul, nu e ortodox.
Astea-s chestiile care ma shucaresc la tine. Si numai pe mine, dar eu sunt mai pacatos decat altii si nu ma sfiesc sa ti le spun.

vsovi 18.01.2008 12:49:29

poi stai linistit ca nu incerc, ci :D
dumneata shtii ce este ala un delir? poi delireaza fiecare om in fiecare noapte, ca visarea nocturna, de coshmar sau de frumusetze este defapt un delir.... iar a delira cu ochii deschishi este atunci cand te gandeshti la ziua de raspoimanine ca o fi shi ca o patzi ingrijindu-te de ea fara sa mai tzi seama ca pana acolo mai sunt cateva zile shi seri, shi diminetzi shi ore shi clipe shi amiezi shi noptzi care trec mai repede ca o clipa, shi rasarituri.... da da... rasarituri....

oricum multzumesc ca nu te sfieshti sa ma corijezi ca e adevarat ca eu n-am reushit sa ma strunesc... poate reusheshti tu... ca asha se intampla, propovaduind incepi sa surzeshti shi nu mai eshti in stare sa iei aminte la tine... tot mai surd shi tot mai orb...

sisu 18.01.2008 20:17:10

Ati deviat...:)

oni91 20.01.2008 01:31:01

eu am gasit in "Antichitati iudaice" a lui Josephus(care a fost un istoric evreun foarte important al primului secolnascut in anul 37 d. Cr.) un fragment in care autorul descrie cum un mare preot pe nume Anania a profitat de moarte guvernatorului roman Festus-care este mentionat si in Noul Testament-pentru a potunci uciderea lui Iacov:"A convocat o intrunire a Sanhedrinului si a adus inaintea lor un om pe nume Iacov, fratele lui Iisus, numit Cristosul, si inca cativa.I-a acuzat de calcarea legii si i-a predat pentru a fi ucisi cu pietre."
Daca nu erau frati de sange, atunci de ce scrie asa aici?Asta nu prea inteleg.Ca doar Josephus nu cred ca scria in ebraica. Sau da?
Citat:

1.Noul Testament a fost scris in greaca si nu in ebraica (o limba cred eu mai exacta decit ebraica).
Sisule, am si eu o intrebare. Exista manuscrise in limba greaca in care scrie explicit "frati"? Si daca da, de unde se stie ca acestea au fost primele si nu cele in limba ebraica?Sunt datate mai dinainte?Sau de unde ai aceasta informatie?

cod_gabriel 20.01.2008 13:25:47

Citat:

În prealabil postat de oni91
eu am gasit in "Antichitati iudaice" a lui Josephus(care a fost un istoric evreun foarte important al primului secolnascut in anul 37 d. Cr.) un fragment in care autorul descrie cum un mare preot pe nume Anania a profitat de moarte guvernatorului roman Festus-care este mentionat si in Noul Testament-pentru a potunci uciderea lui Iacov:"A convocat o intrunire a Sanhedrinului si a adus inaintea lor un om pe nume Iacov, fratele lui Iisus, numit Cristosul, si inca cativa.I-a acuzat de calcarea legii si i-a predat pentru a fi ucisi cu pietre."
Daca nu erau frati de sange, atunci de ce scrie asa aici?Asta nu prea inteleg.Ca doar Josephus nu cred ca scria in ebraica. Sau da?
Citat:

1.Noul Testament a fost scris in greaca si nu in ebraica (o limba cred eu mai exacta decit ebraica).
Sisule, am si eu o intrebare. Exista manuscrise in limba greaca in care scrie explicit "frati"? Si daca da, de unde se stie ca acestea au fost primele si nu cele in limba ebraica?Sunt datate mai dinainte?Sau de unde ai aceasta informatie?

Ceea ce nu ne spune nimic nou, intrucat si in Biblie sunt numiti frati, si am aratat mai sus ca era vorba de veri (Iacov fiind fratele lui Iosi si fiul Mariei lui Cleopa, matusa lui Iisus - am aratat mai sus asta). Josephus scrie din auzite si este foarte posibil sa fi preluat termenul "Iacov, fratele lui Iisus" chiar din evanghelii.

sisu 20.01.2008 18:05:17

oni91,nu am citit nici-un manuscris ca sa-ti confirm ca este scris explicit "frati".
Cele mai vechi manuscrise gasite, din cite stiu eu, sint :
Oxyrhynchus 2 = sec.III e.n. (Mat. 1);
Oxyrhynchus 1228 = sec.III e.n. (fragmente din Ioan);
Chester Beatty I = sec.III e.n. (fragmente din Matei,Marcu,Luca,Ioan si Fapte);
Bodmer 2 = catre 200 e.n. (ultima carte scrisa din Biblie - Evanghelia dupa Ioan).
Toate au fost scrise pe papyrus in greaca.
Ca au fost altele scrise in ebraica , poate, dar nu am nici-o informatie de genul.
Oricum vedem ca este o perioada de 2-300 ani intre redactare si descoperiri arheologice.
Redactari:
Matei;catre 41 e.n.; Palestina;
Marcu; catre 65 e.n. ; Roma;
Luca ; catre 58 e.n. ;Cesarea;
Ioan ; 98 e.n.; Efes.

Ora este GMT +3. Ora este acum 14:45:10.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.