Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Slujba inmormantarii (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5058)
-   -   Traditii..inutile (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=4230)

axios 18.02.2009 18:18:27

...

Citat:

În prealabil postat de scrabble (Post 117275)
Exact.

Adica daca inlaturi impuritatile necrestine din felul in care-si traiesc romanii de azi viata spirituala rezulta un om care respecta numai invatatura lui Dumnezeu si a Bisericii adica un habotnic? Un om care e cum ar trebui sa fie, fara superstitii, fara ritualuri paganesti este habotnic? Absurda definitie a cuvantului.

Ce e amuzant in asta? Scrie in Biblie negru pe alb (inclusiv consecintele), scrie chiar in invataturile bisericii, faptul ca oamenii nu dau doi bani pe asta si dau inainte cu superstitiile ar trebui sa va ingrijoreze ca si crestin, nu sa va amuze.

Bineinteles ca nu, dar semnalam pe buna dreptate ca dupa 2000 de ani de ortodoxie pe meleagurile noastre n-am vazut nunta sau inmormantare sau botez in cei 24 de ani de viata care sa nu includa ritualuri necrestine. Asta e ingrijorator.

Cum ar zice englezul, „whatever floats your boat”.

Nu numai. In lupta cu superstitiile e nevoie de perseverenta, ceea ce n-am vazut la preotii ortodocsi pe care-i stiu. N-am vazut nici macar interes. Iar daca traditii paganesti se studiaza la Teologie, ce interes sa existe? ZERO.

Dumnezeu ingaduie razboaie si multe altele, asta nu inseamna ca nu trebuie sa ne dorim sa nu fie razboi.[/quote]

succes in misiunea pe care ti/o propui. Doamne ajuta!
nu incerc sa conving pe cineva de ceva anume ci sa explic cum vad eu lucrurile in contextul prezentului, cand se intampla lucruri mult mai infioratoare in lume, pe langa care babismele sunt floare la ureche...
iarta/ma daca te/am jignit cu ceva.

danyel 18.02.2009 20:14:37

Eu tare tind sa-i dau dreptate lui scrabble..cred ca ne-a dat niste invataturi bune chiar daca el ca ateu nu pune mare pret pe ele

Exact, cand imi vine "baba" la biserica eu ca preot ii spun "sora draga, tu de ce vi la biserica? a ca esti credncioasa lui Hristos? poi uite ce zice Hristos in Biblie, uite ce zic Sfintii Parinti, ce faci dumneata e gresit, si nu se cuvine unui crestin"

care este problema, insasi aceasta pasivitate, "babele" in marea lor majoritate cred ca traditiile si superstitiile chiar tin de biserica, de credinta, de Dumnezeu, daca preotul de teama gurii lumii nu le explica
ele de unde sa deduca?

Nu zic ca dintr-o data s-ar stopa, dar ar mai invata lumea..
In staele unde preotii au fost vrednici se observa o oarecare detasare de exagerarile rituale

In biserica unde merg eu, inainte se practica atingerea credinciosilor cu sfintele daruri pana intr-o zi can preotul a zis, STOP, aceste practici n-au nicio legatura cu ortodoxia si de azi am incheiat cu ele, asa ca nu se mai practica si cu toate acestea oamenii vin la biserica un alt exemplu, aici in ardeal se canta in unele zone la inmormantare asa numita "hora mortului" in care cantaretul bisericesc canta o biografie in versuri a celui decedat, dar de-o vreme in mai multe parohii preotii au spus STOP, nu se cuvine ca slujba inmormantarii sa fie pangarita cu astfel de practici si lumea bine si frumos a renuntat la ele, iarasi, unii preoti au zis ca in perioada postului la masa de pomana sa se gateasca de post si sa nu se serveasca alcool, altii au carcotit altii nu dar randuiala s-a schimbat si acum nici nu se mai pune problema de consum de alcool si mancare de dulce la pomeni in timpul postului tot asa aici s-au scos si "bocitoarele" care jugau un teatru jalnic
lista poate continua daca se vrea sa poate, preotul este iconim al Tainelor lui Dumnezeu si propovaduitor al Evangheliei a sta pasiv la astfel de practici mi se pare o lipsa de respect pentru Evanghelie si Jertfa Mantuitorului Hristos

axios 18.02.2009 21:01:33

...

ma fratiorilor... nush ce sa ma fac cu voi... voi nu intelegeti ca problema babelor e poate cea mai mica problema... stati cu apa pana la glezne in casa si certati copilu ca a rasturnat vaza cu flori...

dar na'... spor la treaba! predicati din baba in baba pana la victoria finala...

scrabble 18.02.2009 23:05:02

Citat:

În prealabil postat de axios (Post 117341)
ma fratiorilor... nush ce sa ma fac cu voi... voi nu intelegeti ca problema babelor e poate cea mai mica problema... stati cu apa pana la glezne in casa si certati copilu ca a rasturnat vaza cu flori...

dar na'... spor la treaba! predicati din baba in baba pana la victoria finala...

Nu e un concurs de "care problema e mai mare". Aici se discuta ceva, daca nu-ti place si crezi ca-ti poti consuma energia in mod constructiv in alta privinta, scrie in alt topic.

Superstitiile astea polueaza si dilueaza doctrina si tu esti foarte putin ingrijorat(a). Cand sectarii fac acelasi lucru toata lumea sare in sus. Pe mine asta ma deranjeaza, dualitatea, ipocrizia.

Cand "ai lor" vin sa va spuna cum sa interpretati Scriptura si Sfintii Parinti, strigati "crima!". Cand "ai vostri" calca stramb si aduc elemente evident paganesti ii iertati, ca doar sunt crestini.

Pe de o parte strigati oamenilor sa nu se mai increada in horoscoape si ghicitoare, pentru ca este un pacat mare si periculos, pe de alta parte sunteti condescendenti cu ritualurile babesti, samanice, pagane. Pentru ca este greu sa schimbi metehne necrestine, vechi de 2000 de ani, le denumiti "traditii" si dintr-o data sunt acceptabile.

Chiar atat de orbi sunt unii dintre voi incat nu vedeti jocul dublu, limba despicata a sarpelui?

axios 19.02.2009 07:23:55

...

Citat:

În prealabil postat de scrabble (Post 117389)
Nu e un concurs de "care problema e mai mare". Aici se discuta ceva, daca nu-ti place si crezi ca-ti poti consuma energia in mod constructiv in alta privinta, scrie in alt topic.

Superstitiile astea polueaza si dilueaza doctrina si tu esti foarte putin ingrijorat(a). Cand sectarii fac acelasi lucru toata lumea sare in sus. Pe mine asta ma deranjeaza, dualitatea, ipocrizia.

Cand "ai lor" vin sa va spuna cum sa interpretati Scriptura si Sfintii Parinti, strigati "crima!". Cand "ai vostri" calca stramb si aduc elemente evident paganesti ii iertati, ca doar sunt crestini.

Pe de o parte strigati oamenilor sa nu se mai increada in horoscoape si ghicitoare, pentru ca este un pacat mare si periculos, pe de alta parte sunteti condescendenti cu ritualurile babesti, samanice, pagane. Pentru ca este greu sa schimbi metehne necrestine, vechi de 2000 de ani, le denumiti "traditii" si dintr-o data sunt acceptabile.

Chiar atat de orbi sunt unii dintre voi incat nu vedeti jocul dublu, limba despicata a sarpelui?

pe mine ma amuza ca, desi te declari agnostic, te bagi ca musca/n lapte si/ti dai cu parerea. nu poti sa intelegi un crestin daca nu esti crestin. e ca si cum te/ai duce in china acu fara sa stii o boaba limba lor si ei incearca sa/ti spuna doua vorbe intr/o engleza stalcita si tu tot intrebe ce spun. asta e un exemplu exagerat dar numai bun pt mintea ta incetosata. din punctul meu de vedere, inafara ca esti instigator si joci foarte bine rolul sarpelui de care vorbesti, chiar ar trebui sa te duci sa te joci pac/pac cu baietii de teapa ta sau sa taci si sa incerci macar sa intelegi. n/am spus nicaieri ca se accepta babismele. dar daca le-am prigoni ar trebui sa va spanzuram si pe voi sau sa facem ca betii din vest, sa va ardem pe rug. insa noi va dam cel mai mare dar - libertatea. voi alegeti si niciodata n/ati inteles. noi ii spunem babei dar nu putem s/o fugarim de langa cosciug. sau preotul nu poate lasa adormitul fara slujba doar pt ca o baba vrea sa dea colaci. ma rog... oricum vorbesc la pereti... dar poate o sa te lumineze si pe tine Dumnezeu intr/o zi. Doamne ajuta!

scrabble 19.02.2009 09:45:18

Citat:

În prealabil postat de axios (Post 117427)
pe mine ma amuza ca, desi te declari agnostic, te bagi ca musca/n lapte si/ti dai cu parerea. nu poti sa intelegi un crestin daca nu esti crestin. e ca si cum te/ai duce in china acu fara sa stii o boaba limba lor si ei incearca sa/ti spuna doua vorbe intr/o engleza stalcita si tu tot intrebe ce spun. asta e un exemplu exagerat dar numai bun pt mintea ta incetosata. din punctul meu de vedere, inafara ca esti instigator si joci foarte bine rolul sarpelui de care vorbesti, chiar ar trebui sa te duci sa te joci pac/pac cu baietii de teapa ta sau sa taci si sa incerci macar sa intelegi. n/am spus nicaieri ca se accepta babismele. dar daca le-am prigoni ar trebui sa va spanzuram si pe voi sau sa facem ca betii din vest, sa va ardem pe rug. insa noi va dam cel mai mare dar - libertatea. voi alegeti si niciodata n/ati inteles. noi ii spunem babei dar nu putem s/o fugarim de langa cosciug. sau preotul nu poate lasa adormitul fara slujba doar pt ca o baba vrea sa dea colaci. ma rog... oricum vorbesc la pereti... dar poate o sa te lumineze si pe tine Dumnezeu intr/o zi. Doamne ajuta!

Multumesc, axios. In aceste timpuri tulburi esti un model de ratiune si decenta pentru noi toti. In special prin atacurile ad hominem, la care nu raspund. Asa ca o sa ma fac ca replica ta nu exista.

axios 19.02.2009 09:52:27

...

fratioare. in singurul moment in care m-am purtat asa cum ceri tu sa ne purtam cu babele, nu imi raspunzi si imi intorci spatele. crezi ca babele ar avea alt comportament? asta e un exemplu pentru tine ca sa intelegi ca ortodoxia nu se administreaza cu lopata... ortodoxia se traieste ca sa poata fii inteleasa. nu se pune la microscop si in nici un caz nu se dezbate. asta e tot. "cine are urechi de auzit sa auda...."

scrabble 19.02.2009 10:09:43

Citat:

În prealabil postat de axios (Post 117447)
fratioare. in singurul moment in care m-am purtat asa cum ceri tu sa ne purtam cu babele, nu imi raspunzi si imi intorci spatele. crezi ca babele ar avea alt comportament? asta e un exemplu pentru tine ca sa intelegi ca ortodoxia nu se administreaza cu lopata... ortodoxia se traieste ca sa poata fii inteleasa. nu se pune la microscop si in nici un caz nu se dezbate. asta e tot. "cine are urechi de auzit sa auda...."

Curios, pentru ca eu si cu cei care au mai postat aici pe topic, inclusiv tu, exact asta faceam, dezbateam. Pana la un moment dat, cand n-ai mai avut ce sa spui si te-ai apucat sa ma ataci nemotivat.

Si pentru ca nu mai vrei sa dezbati subiectul, deoarece iti cauzeaza la corason din motive necunoscute mie, iti doresti ca nimeni sa nu mai dezbata. Asa ca vii cu argumentum ex culo: "ortodoxia nu se dezbate". Noi dezbatem o problema specifica, nu ortodoxia in sine, iar daca tie nu-ti place esti liber sa nu participi. Faptul ca vrei sa bagi calusul in gura interlocutorului doar pentru ca nu stii sa te retragi elegant spune multe despre ce fel de persoana esti.

axios 19.02.2009 12:21:22

...

din pacate pentru tine sunt destul de relaxat si de linistit in ceea te priveste. doar ca, dupa cum iti spuneam, dezbati lucruri care te depasesc si/ti dai cu parerea intr/un domeniu care iti este strain. si ma refer la ortodoxie.
cat despre faptul ca imi pui eticheta... poate imi spui si ce numar de telefon am...
nu m/am retras si ti/am dat raspunsuri exact la problemele tale. numai ca vorbim limbi diferite. asta e tot. daca ma intrabai despre lumea ta poate ma retrageam si ridicam din umeri. dar aici e o lume straina pentru tine. si nu vrei sa intelegi ca atata vreme cat stai si privesti oul dinafara n/o sa afli ce se afla inauntru. poti sa/ti dai cu parerea pana cazi in nas...
dar vorba ta... imi vad de treaba mea ca n/am cu cine...
Doamne ajuta!

axios 19.02.2009 12:23:57

...

chiar vreau sa incheiem discutia. imi pare rau pentru ca ti/am lezat mandria. recunosc ca am exagerat si eu. poate ne potrivim la o partida de table ca pe forumul asta nu prea o sa avem sanse...

Ora este GMT +3. Ora este acum 13:29:05.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.