Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Pocainta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5019)
-   -   Invidia (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=5816)

glykys 02.01.2013 20:37:11

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 492386)
Fara comentarii . . .:)

E un joc de cuvinte:
Capra crapa piatra-n patru.
Crapa-i-ar caprei capul cum a crapat si piatra-n patru!
:)
[COLOR=#000000]
[/COLOR]

cristiboss56 02.01.2013 20:39:39

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 492352)
. Ma si gandesc ce vom avea de raspuns la judecata noi insine in privinta unor oameni de genul celor pe care i-ai postat. Scrie si in Biblie undeva ca e cersetori ii avem cu noi mereu. Totusi, cred ca acesti oameni sunt mult mai bogati sufleteste si se mantuiesc mai usor, precum saracul Lazar. Durerea mare e de cei bogati, care se cred si se comporta ca niste saraci (atat din punct de vedere material, cat si spiritual).

Raspunsul e dat de faptele fiecaruia in parte !
Cat despre cei bogati care se comporta ca niste saraci , din toate punctele de vedere , nu ma mira , au fost , sunt si vor mai fi cu siguranta , sau crezi ca Hagi Tudose a disparut asa peste noapte !

cristiboss56 02.01.2013 20:43:10

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 492389)
E un joc de cuvinte:
Capra crapa piatra-n patru.
Crapa-i-ar caprei capul cum a crapat si piatra-n patru!
:)

O putem insusi si ca o definitie a invidiei , asta dupa ce o rostim repede si fara greseala ! :)

cristiboss56 02.01.2013 20:49:18

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 492345)

Uite: INVÍDIE, invidii, s. f. Sentiment egoist de părere de rău, de necaz, de ciudă, provocat de succesele sau de situația bună a altuia; pizmă. –

Invidia este in principal tristetea pentru fericirea aproapelui nostru si bucuria pentru nefericirea lui. Dupa cum noteaza Sfantul Vasile cel Mare pe care ieri l-am praznuit, invidia este "tristetea pentru succesul aproapelui". Fericirea fratelui nostru este "hrana bolii si adaos de suferinta pentru cel gelos". In mod obisnuit, cel invidios este mahnit, este stapanit de o tristete insuportabila, nu atat pentru raul care i-a venit lui, ci pentru binele care i-a venit semenului sau. Nu socoteste binele lui propriu, nici nu slaveste pe Dumnezeu pentru binefacerile pe care i le trimite zilnic, ci este chinuit pentru fericirea fratelui sau. Se intristeaza deoarece fratele lui se bucura, deoarece acela dispune mai mult de ceea ce dispune el ,mai spune Sfantul Vasile cel Mare .
La multi ani tuturor celor care poarta numele Marelui Ierarh Vasile !

eliza-georgiana 02.01.2013 21:54:41

un subiect mereu actual

Ai grijă să nu te înșeli. Invidia nu se înfățișează sub numele ei adevărat. Curvia se ascunde sub numele dragostei, iubirea de arginți sub numele chiverniselii, jocurile de noroc sub numele divertismentului, beția sub numele iubirii de prieteni, iar invidia sub numele dreptății și egalității. Și în tine însuți invidia se înfățișează ca o revoltă împotriva nedreptății și inegalității.

Ai grijă să nu te înșeli! Tot tâlharul ce vine la ușă strigă: Eu sânt binefăcătorul și prietenul tău. Păzește-te să nu te înșele glăsuirea lui și nu deschide ușa ta.
http://www.razbointrucuvant.ro/2010/...ma-de-invidie/

cezar_ioan 03.01.2013 00:56:39

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 492193)
Sora geamana a invidiei este in acest sens mandria/lipsa de smerenie.

Saru'mana, Sophia!

Yasmina 03.01.2013 01:15:50

Cativa useri au pus in discutie invidia dintr-o alta perspectiva,impingand vina mai inpre cel invidiat...

Mie nu imi pare corect,dupa ca ca pacatuim urandu-l pe altul pentru succesul avut(in oricare dintre domenii)mai il facem vinovat tot pe el pentru uriciunea noastra?
Adica fata violata este vinovata ca era frumoasa si apetisanta,iar cel furat este vinovat ca s-a afisat cu agoniseala lui;pana la urma inversand logica si ideile,criminalii ajung victime,de parca Dumnezeu nu ne-a dat legi,invataturi,inteligenta si o constiinta.Ce parca ne-a lasat asa ca animalele in drum,neputandu-ne controla si abtine de la netrebnicii?
A da mereu vina pe altii pt situatiile in care te gasesti este un semn de imaturitate dar si de lasitate.

Acum sa nu cadem nici un extrema cealalta in a ascunde celorlalti cine suntem cu adevarat,doar pt a-i proteja pe niste rautaciosi,necredinciosi si prost crescuti de sentimente de inferioritate.
Daca sunt cat de cat destepti,succesele mele pot sa-l urneasca din starea de inertie si decat sa ma urasca mai bine imi cer detalii cum sa faca sa-si rezolve si ei problemele!

Cei care se afiseaza ostentativ nu sunt subiectul meu de invidie;stiu ca au o problema de comportament si atitudine si nu le fac jocul observandu-le excesele.Dar desigur,exista si o educatie mai periferica care intretine acest prost obicei sau cei care se simt raspunzatori pt gadilarea orgoliului unor persoane dupa care pot avea oaresce profit.

cezar_ioan 03.01.2013 01:18:23

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 492251)
Cred ca mai degraba saracia accentueaza anumite trasaturi de caracter, cum sunt rautatea, invidia sau chiar lacomia, dar in niciun caz nu le determina. Tot asa cum si bogatia accentueaza, dar nu determina lacomia, mandria, dispretul fata de ceilalti.

Draga mea sora, saracia, cum si durerea si alte lucruri si experiente omenesti, deosebit de sensibile (fata/femeia nemaritata, barbatul solitar, sarac-lipitul, cancerosul, omul-strazii, betivul s.a.) sunt cele mai bune prilejuri, randuite de Bunul Dumnezeu, spre intoarcerea Mancatorului de Roscove (alias Fiul Risipitor) Acasa.
Asadar, rautatea-invidia-lacomia nu sunt singura alternativa (cum crede cel ce deznadajduieste). Dimpotriva! Acu-i momentul, cercat pana si de dreptul Iov, de a ne catara in Palma lui Dumnezeu!
Tot nevoitorul pustiei si nu numai, asta isi si doreste: prilej de sfanta suferinta, pe care unii o numesc, in acest context cu totul aparte, in ton psihologizant si vadit neintelegator: masochism. Sa ne rugam pentru cel concurent noua, din noi insine. AMIN+

Pelerin spre Rasarit 03.01.2013 01:28:47

Sintagma ,,prilej de sfanta suferinta"ma duce cu gandul,pastrand proportiile, la Sfantul Ignatie Teoforul.Lumea actuala a eliminat sintagma,pronuntata public este calea cea mai scurta spre balamuc.Este si acesta un simptom al instrainarii radicale spre care ne indreptam,in care nebunul ratacit in umbra mortii vrea sa se vindece singur si mai ales fara spini si fara cruci in cale,poate doar la marginea drumului si doar decorative.In acest context al absurdului este imposibil ca fiica preferata a nebuniei,invidia,sa lipseasca,cand esti gol cauti sa-ti umpli haul si tacerea cu orice,chiar si dand prin gandul invidiei cu pietre in propria ta fiinta.Conteaza sa nu auzi tacerea,de asta fuge toata lumea asta,de tacerea asta a nimicului pe care l-am sadit in noi,buruieni peste lumina chipului ce ne aducea aminte ce trebuia sa fim.Bat campii,scuze.

Yasmina 03.01.2013 01:44:24

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 492337)
Nu e chiar asa.
Invidiosul nu doreste moartea caprei, ci doreste sa aibe si el o capra.
Sa nu amestecam aici si rautatea. Daca doreste moartea caprei mai este si rau.
Si nu doreste capra pentru ca este a vecinului si nu a lui, ci in multe cazuri doreste/are si el nevoie de o capra.
Si normal este sa poata sa aibe si el sansa sa aibe o capra.
Si de ce spui ta ca invidia este indreptata impotriva propriei fiinte. Da, cumva indirect...

Poti sa invidiezi din placere, din rautate, din nevoie, din lacomie. Depinde...

Cum o fi sa invidiezi din placere?Si cum se manifesta?

Nevoile personale nu ar trebui sa fie o forma de invidie lansata impotriva celorlalti,cel putin nu la fiinte bipede...care mai au si pretentii spirituale...
Dumnezeu nu ne vrea haiduci,sa-i pradam pe cei avuti si sa dam celor saraci si nici nu pomeneste de asa

Pana la urma,hotarul dintre invidie si criminalitate poate fi foarte subtire.
Primul caz de invidie:Cain si Abel.

Ora este GMT +3. Ora este acum 15:45:39.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.