Citat:
În prealabil postat de ory
(Post 195140)
Eu citesc multa superficialitate in calitatea crestinului, permanent speriat de propriile lucruri, de propria natura si indatorire, de parca Dumnezeul Cerului si al Pamantului, ar fi doar al cerului....
|
Ei, vezi tu,
ory, cum, fara sa-ti dai seama, cazi in aceeasi greseala precum a celor de sub propria-ti lupa!... De multe ori ma surprind pe mine insumi procedand la fel, dar nu-i corect. In general fiecare isi creeaza propria imagine despre ce inseamna in (sub)constientul lui BINE si ADEVAR; tot ce este in afara imaginii tabloidului sau, nu este important si este viciat. Si eu si tu si fiecare dintre noi suntem subiectivi si in mod normal, nu trebuie sa ne afecteze prea mult pozitia celorlalti, decat ca o initiere si o receptare a valorilor sau a experientelor altora. Dar noi ne-am obisnuit sa ne consideram in mijlocul unui Adevar, iar de acolo raportam totul. Astfel se nasc discutiile contradictorii, disputele, rautatile, dusmaniile. Omul smerit (nu neaparat crestinul, fiindca lumea nu se limiteaza doar la crestinism si mi-e ciuda ca motivatia de a fi crestin - cu predilectie ortodox - ne da acel sentiment de preamarire, de parca suntem deja alesii Mantuitorului Iisus, iar noi nu trebuie sa facem mare lucru pentru asta, ci doar sa spunem "Cred Doamne si marturisesc!", chiar daca imediat dupa aceea ne uitam chioras la cel care este de alta confesiune, avand certitudinea ca... se duce "dracului"!), omul smerit, deci, trebuie sa se inteleaga mai intai pe sine. Iar daca o face, nu va mai judeca pe nimeni, ci eventual se va ruga pentru ceilalti.
Citat:
În prealabil postat de ory
(Post 195142)
Sunt mult oameni care intra si raman pe forumul acesta fiindca le pasa de credinta, de Dumnezeu, altfel nu ar intra, insa isi manifesta acesta in mod diferit, fiindca suntem caractere diferite, iar Dumnezeu ne judeca dupa particularitatea fiecaruia interioara si exterioara , nu dupa " propovaduire ", dupa inimasi fapte .
|
Nu prea inteleg ce inseamna "fapte" pentru tine? Oare nu cumva tot la fapte se incadreaza si aceasta "propavaduire"? Depinde insa cum o intelege fiecare. Spre exemplu, de cand sunt pe acest forum am descoperit multe, iar la randul meu, dau mai departe ceea ce inteleg eu ca inseamna "Cuvantul Lui Dumnezeu". Astfel am gasit varianta audio a cartii
Pelerinul rus Am ascultat cu sufletul la gura, apoi am cumparat CD-uri si am downloadat integral in 7 exemplare a cate 8 CD-uri, pe care le voi duce duminica la biserica, iar parintele le va da celor care au in acasa sau in masina un CD-PLAYER, si au ceva in comun cu credinta. Intentionez sa fac la fel si cu
Sfanta Evanghelie , si cu
Filocalia , si cu multe altele. Am mai procedat astfel cu unele dintre predicile Parintelui Teofil Paraian, caut inca muzica bisericeasca deosebita (am gasit ceva, dar insuficient pentru a completa 60-80 de minute) si voi oferi gratuit bisericii. Oare asta nu unseamna tot un gen discret de propavaduire? Oare aceste fapte nu pot fi trecute la aceasta categorie?
Eu stiu ca sunt pacatos. Stiu ca nu sunt intotdeauna in stare sa ma rog cat si cum ar trebui. Sunt destul de orgolios cand de fapt ar trebui sa fiu smerit, dar am observat ca smerenia mea serveste altora drept incuviintare si acord pentru ceva cu care nu pot fi! Ofer obrazul celalalt
o singura data, iar daca ai avut tupeul sa lovesti din nou, iti blestemi singur zilele! Dar incerc totusi sa fac ceva cu care sa pot echilibra balanta la ziua judecatii! Eu asa vad lucrurile!