![]() |
Citat:
|
[quote=izotaurel;241516]Buna ziua frati crestini
Am inceput de curand sa studiez Biblia in speranta ca ma va aduce mai aproape de Dumnezeu. Din pacate incep sa imi pierd credinta dupa ce am citit mare parte din Vechiul Testament . Multe lucruri mi se par de-a dreptul ciudate si par ca nu au legatura cu lumea in care traiam, am vazut si cateva contradictii (poate nu am inteles eu bine) dar cel mai mult m-a afectat cruzimea :(. @izotaurel incepe cu Noul Testament ca sa intelegi de la inceput notiunile de viata, moarte, pacat, pedeapsa, suferinta etc. direct din spusele lui Hristos. Daca citesti Biblia in limba romana, iti recomand calduros cea mai noua versiune a BOR, versiunea Anania, reeditata si confruntata cu originalele in limba ebraica si greaca veche plus ca are peste 7000 de note explicative de-ale sfintilor parinti si marilor teologi. uite aici un link http://www.dervent.ro/biblia.php si nu uita, textul scris are si un subtext nescris, pe care il intelegi NUMAI daca te lumineaza Duhul Sfant. oricine poate citi biblia dar nu oricine o si poate pricepe. de aia e asa de controversata. de aia unii inteleg una, altii alta. |
Citat:
Chestia este ca eu incep sa inteleg Biblia. Pur si simplu Dumnezeu este un tiran violent care a scris o carte care contine o gramada de contradictii. Noi toti suntem asemeni lui Dumnezeu, cunoastem binele de rau. Nu puteti sa spuneti ca omul nu are capacitatea asta, altfel il contraziceti pe Dumnezeu. De asta au fost oamenii izgoniti din Eden (care unde e acum ?), ca nu cumva sa mancam si din pomul vietii si sa fim nemuritori ca Dumnezeu. |
Citat:
|
[quote=izotaurel;242021]Pai cum ajungi la Duhul Sfant daca nu stii Cuvantul lui Dumnezeu ?
@izotaurel Nu tu ajungi la Duhul Sfant. El vine la tine. prin rugaciune si harul sfintelor taine. repet, incepe cu Noul Testament unde o sa ai imaginea adevarata a lui Dumnezeu prin Fiul Lui. Iisus Hristos e imaginea vazuta a Dumnezeului celui nevazut. si o sa gasesti descrisa in NT exact situatia in care esti tu acum, adica "sunt unii care ratacesc cu Scriptura in mana, spre a lor pierzare" . Sa nu fie !!! Si mai raspunde tot acolo Hristos la nedumeririle unora zicand ca mai are multe de spus dar nu le putem purta acum, adica nu avem varsta duhovniceasca (care nu coincide cu varsta biologica) sa intelegem tot dintr-odata. "Preotii sunt oameni care au pacate, Biblia ar trebui sa fie perfecta. Daca vrem sa-l cunoastem pe Dumnezeu eu zic sa apelam la Cuvantul Lui, nu la cuvantul omului pacatos." Adica un preot nu intelege Biblia ca are pacate dar tu o intelegi. Sa presupunem deci ca tu esti fara de pacat?? Ti-am dat un link catre o Biblie explicata de experti in limbile in care a fost scrisa biblia si de exegeti care vorbesc in cunostinta de cauza. Daca nu te multumeste trimiterea mea la experti, crezi ca aici pe forum o sa gasesti raspuns la ce cauti tu?? "Chestia este ca eu incep sa inteleg Biblia" chestia e ca ti se pare ca intelegi. Biblia are mai multe nivele de intelegere. La nivelul incepator sau nivel de abecedar se rezuma la relatarea strica a unor fapte si evenimente fara macar sa banuiesti substratul duhovnicesc de dincolo de litera. La nivelul duhovnicesc se ajunge greu de tot. Un copil de clasa 1 nu are cum sa inteleaga Trigonometrie sau Astrofizica . E nevoie de mult timp si efort mental sa-si exerseze intelegerea. La fel e si cu Biblia daca nu cumva chiar mai anevoios. Pe langa timp indelungat si efort mental mai trebuie sa incepi sa-ti cureti sufletul de patimi, caci cu sufletul se intelege Biblia. Sufletul e ca o fereastra si daca e murdara, ai impresia ca afara e noapte cand te uiti pe geam. Deci intai curata sufletul si apoi vei vedea ce lumina e. Despre ce ai zis ca Dumnezeu e un tiran violent, nu pot decat sa ma infior ca ai ajuns la asemenea concluzie. Afla din Noul Testament intelesul de suferinta, pedeapsa, fagaduinte si celelalte. Dumnezeu sfantul sa te lumineze, da' vezi ca nu-L poti fenta. Daca Il cauti cu inima curata, o sa-ti vina in intampinare si o sa intelegi ce-ti este tie de folos , dar daca doar vrei sa-L ispitesti si sa-I demonstrezi Lui cu Scriptura in mana ca e un tiran violent, te avertizez ca e ispita demonica. |
Asa e, nu va mai preocupati de ceilalti ca nu va iese nimic. Mai importanta este mantuirea voastra chiar daca inseamna sa nu cunoasteti adevarata fata a Scripturii. Eu nu judec pe Dumnezeu, IL DESCRIU conform Bibliei. Daca voua nu va convine inseamna ca nu va convine de Dumnezeu.
Cum va iubiti voi aproapele daca credeti ca e just sa sufere in Iad pentru eternitate ? Voua v-ar placea asa ceva ? Am venit aici sperand sa gasesc iubirea promisa de Dumnezeu de care aud tot timpul de la preoti. Si ce am gasit ? Oameni care considera ca Dumnezeu este un tiran, ca trebuie sa ascultam indiferent ce face si ca nu toate actiunile lui sunt bune. Daca nu vedeti contradictiile din Biblie inseamna ca nu ati citit Biblia. --- Am citit Biblia si in Noul Testament. Desi ma repet mai zic odata : nu are nicio relevanta. Eu nu inteleg cum Dumnezeu a poruncit CRIME,RAZBOAIE,INTOLERANTA,etc. Sau cum un Dumnzeu onest, iubitor a dat porunca ca un violator daca violeaza o fata virgina sa o poata lua de nevasta sau cum poate un Dumnezeu onest,iubitor sa permita VINDEREA PROPRIILOR COPII CA SCLAVI sau cum poate un Dumnezeu onest,iubitor sa porunceasca UCIDEREA UNOR COPII NEVINOVATI. Trebuie sa renunti la toata logica ca sa crezi ca poti sa faci aceste lucruri fara sa fii catalogat drept un tiran. Mi-e frica de Dumnezeu dar logica si iubirea fata de aproape ma face sa nu-l iubesc dupa ce a facut asemenea acte crude fata de semenii mei. Pur si simplu cuvantul "iubire" a disparut din relatia mea cu Dumnezeu si a fost inlocuit cu credinta oarba si frica. |
Citat:
Iti spun din propria mea experienta, ca am dat si eu cu capul de toate pragurile si-am dat prin toate gropile, ca Dumnezeu pare tiran si restrictiv doar unui om patimas si mandru, pentru ca sufletul citind isi da seama ca asta il angajeaza la ceva, ca nu e ok starea in care se afla. Si-atunci avem de ales: ori ne menajam pe noi insine zicand "eu sunt bine, Dumnezeu e ala rau", caz in care mandria si iubirea de sine si-a spus cuvantul. Eu nu vreau sa ma schimb dar Dumnezeu nu ma aproba si eu simt asta, asa ca e numaidecat El de vina. Fie spunem, "nu stiu exact cum e Dumnezeu, dar eu sigur sunt varza", moment in care deja se aprinde o luminita in suflet. Important e sa nu te sperii si de umbra ta pe parcurs, si cand te cuprinde teama sau razvratirea sa stii ca asta nu e din cauza lui Dumnezeu ci din cauza slabiciunii tale. Care nu-i bai, cu ajutorul lui Dumnezeu, se tamaduieste. Sa stii ca o dovada ca Dumnezeu e BUN, frate, e si asta ca ne indura sa gandim si sa hulim si sa Il barfim si sa Il criticam. Ce e tiranic aici? Si sa vezi ca dupa tot ce am spus si am facut, cand ne rugam si zicem Doamne iarta-ne pentru toate cate am zis si am facut, tot El ne mangaie si ne primeste. :105: Daca tot citesti VT, citeste Psalmii de pe la nr. 90 incolo, ca sa te indulcesti un pic :) Si daca o sa citesti profetiile, vei vedea ca Dumnezeu ii avertiza intotdeauna ca nu le va fi bine daca ei vor pacatui in continuare si nu se vor pocai -- deci erau pusi in tema -- si la fel le spunea si ce binecuvantari va revarsa asupra lor daca-si schimba purtarile. Ai sa vezi cat a negociat Avram cu El ca sa scape cetatile Sodomei si ale Gomorei, ca ar fi iertat cetatile acelea daca gasea in ele macar cativa oameni drepti, si pentru (de dragul?) aceia putini nu ar fi urgisit. Ca i-a avertizat pe cei din Ninive ca ii va pedepsi si cand a vazut indreptarea lor I-a fost mila de ei si nu le-a mai facut nimic. Citat:
|
Citat:
Si credinta este tot un dar.. Iti lipseste, o ceri lui Dumnezeu. (Nu este deloc absurd.. eu am inceput tot cu "cred Doamne, ajuta necredintei mele"). Credinta NU tine de un exercitiu intelectual.. iti spun de acum. Cititul ajuta, dar poti ajunge sa o enciclopedie teologica umblatoare lipsita de traire (cam cum erau fariseii). Fara rugaciune nu ajungi nicaieri. Nu ma preocupa aparenta "cruzime" din VT. Eu nu stiu judecatile lui Dumnezeu, poate ca oameni pedepsiti aspru pe pamant au scapat de o pedeapsa mare dincolo. Nu stiu. Si nici alti ortodocsi nu stiu sa-ti raspunda pt simplu motiv ca nu le trece multora prin minte sa-si ridice dreptatea proprie mai sus decat cea dumnezeiasca (un minim de modestie ne spune ca nu putem noi pacatosii sa-L intelegem pe Dumnezeu.. sa nu ajungem judecatorii Lui). In plus, multe lucruri le intelegi intai cu inima.. mai greu le transpui in cuvinte. Si grija lui Dumnezeu este covarsitoare, dar nu o vezi daca nu ai "ochelarii potriviti". Unui ateu pot sa-i spun zilnic in cate feluri m-a ajutat Dumnezeu (doar ceea ce vad, ca vad f putin din grija lui Dumnezeu.. infim, chiar). Ateul/necredinciosul va spune ca sunt doar coincidente. Si cu cat deschizi mai mult inima, cu atat aceste "coincidente" fericite se inmultesc.. Pana cand detalii delicate iti fac ziua o sarbatoare, ca stii ca nu esti niciodata singur. Asta este perspectiva mea, nu stiu cum vad alti crestini lucrurile. Dar primul pas este rugaciunea. |
Intru totul de acord cu delia31 si cu Jane Says.
Domnule izotaurel, nu ti se pare ca ai renuntat cam repede la credinta ta? De la prima postare, atat de omeneasca si calduroasa in adresare si pana la hulirea si furia din ultimele a trecut, pare-mi-se, numai o zi. Cum ai "cataloga" aceasta atitudine? Cei ce ti-au raspuns au incercat sa-ti dea, cat s-au priceput, raspunsuri, explicatii, indrumari (aceasta era ceea ce cerusei). Ai rabdare si nu renunta sa cauti sa intelegi, crezandu-te mai destept decat altii. Problema pe care ai pus-o este mult prea complicata pentru a fi rezolvata pe un thread de forum si prima capcana in care risti sa cazi este mandria, orgoliul. Ceea ce vrei dumneata sa intelegi echivaleaza cu o maturizare. Oare unui copil ii poti explica intreaga complexitate a vietii si a mortii intr-o singura zi? Dumnezeu sa te ajute sa treci cu bine aceasta incercare! |
Citat:
Nu esti nici primul, nici ultimul care se crede mai milos decat Dumnezeu si e indignat si revoltat de purtarile lui despotice din Vechiul Testament si de existenta raului in lume. Esti aproape leit ca Ivan din romanul Fratii Karamazov. Si el ca si alti atei sau antitei, era mistuit de iubire covarsitoare pentru oameni (teoretic) si ar fi recreat lumea muuuult mai bine decat a facut-o Dumnezeu. Unii ca astia sustin ca ar fi facut o lume in care nu exista suferinta si in care nu ar permite nimanui sa ajunga in iad. Tupeista atitudine, luciferica de-a dreptul, orgoliu transant. Dar iadul nu e un loc sau o stare in care ajungi ca te trimite Dumnezeu asa ca sa se afle in treaba, ci e un loc si o stare in care ajungi singur ca urmare a propriei alegeri. Cu alte cuvinte, in lumea aia perfecta pe care ar crea-o un ateu sau antiteu, le-ar interzice, le-ar incalca libertatea si i-ar obliga pe toti sa ajunga in Rai. DAR, fara ca omul sa-si doresca raiul, sa tanjeasca sa ajunga acolo, sa se straduiasca cat de cat, evident cu ajutorul lui Dumnezeu, sa fie alegerea lui, deci fara asta, Dumnezeu - ca un LORD ce e- nu vrea sa-l oblige la nimic, ii respecta optiunea si nu il tine cu forta langa El. El sufera mai tare dacat toata umanitatea la un loc ca pe toti ne vrea cu El. Dumnezeu i-a creat pe oameni sa-i fie parteneri, colaboratori la diverse planuri pe care le are cu noi, nu niste robotei cu telecomanda cu care sa se joace printre pomii raiului. Esti liber sa respecti regulile lui Dumnezeu care nu pot fi decat spre binele omului, dar esti la fel de liber sa nu le respecti daca consideri ca esti mai destept decat cel ce a facut lumea. Dar istoria umanitatii si bunul simt minimal spun ca e total contraindicat pentru ca urmarea este indepartarea de Dumnezeu. Azi te indepartezi un pic, maine un pic si tot asa te tot indepartezi si ajungi intr-un hau launtric, durere, necazuri, suferinte etc . cu cat e mai departe de Dumnezeu, cu atat e mai infricosator. De multe ori, tocmai de frica asta omul face drumul invers si se intoarce. si Dumnezeu e tot acolo, cu mana streasina la ochi, te astepta pe tine. si tu plangi si ii spui sa te ierte (prin cei pe care i-a randuit sa-ti dea dezlegare de pacate ). Ca unii nu se intorc, nu e vina lui Dumnezeu. e marea Lui durere. Nu-L vor pe Dumnezeu, ii calca pe nervi niste porunci si randuieli aparent aberante asa ca Il exclud si isi faca ei propriile reguli, isi creeaza fiecare separat un loc fara Dumnezeu. Doar ca adevarata fata a iadului se vede in toata hidosenia dupa ce ne debarasam de materialtatea trupului, dupa ce trecem prin moarte dincolo. Nu Dumnezeu i-a trimis acolo, din contra, ne-a dat niste indicii (porunci, reguli) sa nu ne aventuram pe coclaurile pacatelor ca ne ratacim si o sa fie greu sa mai gasim drumul. da' omu' fire slaba, curioasa si mandra isi zice las' ca stiu mai bine . si urmarea o stim toti. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 03:27:37. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.