![]() |
Citat:
|
Citat:
Asa ca in continuare astept sa va faceti ceea ce tine de datoria dumneavoastra si sa imi aratati care invatatura din ceea ce am spus nu este cea a lui Hristos. |
Citat:
Pai, soro, zii pe de-a dreptu' ca te doare-n cot de ce-ti zice preotu' si nu mai umbla cu vrajeala! Varianta 2 Stimata doamna, faptul ca filtrati cuvantul preotului se poate traduce ca fiind neincredere in Harul Preotiei care este de la Hristos si deci, indirect, neincredere in Hristos. Prin credinta crestinul cere cuvant din gura preotului si primeste cuvantul ca fiind de la Datatorul Harului, Hristos. Etc......... Varianta 1 - continuare Bre, eu nu spun ca esti varza, dar daca mai spui multe imi schimb parerea! Varianta 2 - continuare Ramaneti cu bine doamna, eu plec la rugaciune! Pentru prima varianta de raspuns mi-a trecut prin cap sa-mi fac un alt cont, dar nu pot sa mint; totusi m-am gandit! Alege ce varianta de raspuns preferi, eu as alege-o pe a doua, sincer! La aceasta ai si optiunea de a inlocui partea "Etc......" cu ce doreste domnia ta. Sa fiti iubita si inteleasa de Domnul! Last edit: "Chestia" cu sistemul bancar era doar o ironie! Iarta-ma, ca si asta este o mancare prea grea pentru domnia ta. |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Domnul sa va binecuvinteze! |
Citat:
|
Citat:
va multumesc ca ati expus obiectiv credinta (in prinicpal privitoare la Botez si Euharistie) si practica cultelor neprotestante (in general), dumneavostra fiind un reprezentat al cultului penticostal. Bineinteles ca nu are rost sa ne certam inutil. Discutam in mod civilizat si respectuos doar pentru a ne cunoaste mai bine. Stim ca nu putem ajunge la un consens intrucat doctrinele noastre sunt radical diferite. Biserica Ortodoxa nu s-a abatut si nu se va abate niciodata de la dogma Sfintelor Taine, mai ales de la cea a Sfintei Euharistii. |
Citat:
|
Citat:
Sa va fie rusine pentru astfel de acuzatii fanteziste si nefondata la adresa Bisericii Ortodoxe. Isasi cultul Maicii Domnului din biserica Ortodoxa cand ea ca FEMEIE (om adevarat in exclusivitate) este supracinstita si supravenerata mai presus decat toti Apostolii, proorocii, sfintii, martirii, ingerii... arata valoarea pe care o da Biserica Ortodoxa FEMEII. Hristos Iisus este Dumnezeu adevarat si om adevarat, de aceea EL este adorat precum Dumnezeu Tatal (Ioan 5, 23). Nu va mai refulati frustrarile feministe in atacarea doctrinei ortodoxe. Maica Domnului si toata ceata sfintelor, proorocitelor, mucenitelor... lui Hristos se simt foarte bine in Biserica Ortodoxa (a lui Hristos Iisus Domnul Dumnezeu nostru si fratele nostru). |
Citat:
Ce ne facem cu colegul dumneavoastra (la ale carui postari subscrieti de zor) ortodox care stie sa-i spuna unei doamne: „mars eretico!”. Nu credeti ca Taina Sfintei Euharistii ar trebui sa actioneze putin si asupra limbajului unei persoane care o ia in mod corect si neeretic? (Am amintit doar „mars eretico!” fara sa mai aduc in discutie injuraturile si blestemele si dracuielile) Sau nu credeti ca dumneavoastra ar trebui ca pe langa „subscriu la cele afirmate” atunci cand tipul scrie bine sa mai scrieti si un „huo!” sau ceva asemanator [:)] atunci cand scrie insultator? Va intreb, asa, pentru ca tot ne dorim o discutie civilizata si respectuoasa... |
Citat:
OMUL ISI POATE FACE TOT TRUPUL RUSINOS PRIN PERVERSIUNE (NU DOAR ORGANELE GENITALE... CI SI GURA ETC.) SI ASTFEL SE SPURCA TOT. cat despre "trupul Domnului fara cap" la care ati facut referie: omul (credinciosul crestin ortodox) se decapiteaza singur cand nu vrea sa asculte (intru totul) de Biserica Ortodoxa (mai precis de invatatura ei), intrucat capul Bisericii care este Hristos. Prin Sfintele Taine... mai exact prin Taina Sfantului Botez, prin Taina Sfintei Spovedanii dar mai ales prin Taina Sfintei Euharisii, intreg sufletul (mai ales spiritul sufletului) si trupul (absoult tot, din crestet pana la talpi... fiecare firisor de par, fiecare molecula, fiecare celula... fiecare atom) este curatat si patruns de Hristos Iisus Dumnezeu in chip REAL nu simbolic. prin afirmatiile pe care le faceti privitor la Sfanta Euharistie va lispeste intreg capul (cu creier, minte...) Trupul si Sangele Domnului HRISTOS IISUS ESTE PREZENT REAL IN SFANTUL POTIR. O singura picatura din sfant sangele LUI si o singura bucatica din preasfant trupul LUI este patrunsa de intreaga fire Dumnezeiasca in toata deplinatatea ei si deci undeste pe cel ce se impartaseste cu Dumnezeu. In concluzie FIECARE MOLECULA, FIECARE ATOM... DIN TRUPUL SI SANGELE DOMNULUI IISUS HRISTOS ESTE UNIT IN INTREGIME CU TOATA DEPLINATATEA FIRII DUMNEZEIESTI SI ASTFEL FIECARE CREDINCIOS PRIN TAINA SFINTEI IMPARTASANII SE UNESTE IN CHIP REAL CU INTREG HRISTOS IISUS DOMNUL DUMNEZEUL NOSTRU. ASTFEL NU ESTE NECESARA SA FIE PREZENTA INTREAGA MASA A CORPULUI DOMNULUI IISUS HRISTOS IN SFANTUL POTIR SI NICI IN LINGURITA SFINTEI IMPARTASANII, CI ESTE SUFICIENT CA FIECARE CREDINCIOS SA PRIMEASCA O SINGURA MOLECULA, UN SINGUR ATOM DIN TRUPUL DOMUL DOMNULUI PENTRU CA UNIREA CU INTREG DOMNUL IISUS HRISTOS (DUMNEZEU ADEVARAT SI OM ADEVARAT) SA FIE DEPLINA. Daca un credincios a primit la Sfanta impartasanie, in lingurita, o "bucatica" mai mare din Trupul Domnului nu inseamna nicidecum ca acesta s-a unit "mai mult" sau "mai deplin" cu Hristos decat un alt credincios care a primit o bucatica mai mica, caci amndoi s-au unit la fel cu intreg Domnul Iisus Hristos, deci cu deplinatatea lui Dumnezeu. Desigur este indicat ca fiecare crestin sa se uneasca cat mai des (cam o data pe luna) cu Hristos Domnul in Taina Sfintei Impartasanii, dupa randuiala Bisericii, sub indrumarea preotului duhovnic. NU MAI JUECATI MATERIAL (FIZIC) CELE CE SE CUGETA DOAR DUHOVNICESTE (IN DUHUL SFANT DUMNEZEU) Sfantul Ioan Damaschin - Dogmatica, cartea a IV-a, cap XIII: "Pâinea si vinul sunt în chip real trupul unit cu Dumnezeirea; ele sunt trupul luat din Sfânta Fecioară. Asta nu înseamnă că se pogoară din cer trupul care a fost înălțat, ci că însăși pâinea și vinul se prefac în trupul si sângele Domnului. Dar dacă cauți să afli chipul în care se face aceasta, îți este de ajuns să auzi că se fac prin Duhul Sfânt, după cum Domnul si-a făcut prin Duhul Sfânt, luiși în El însuși, trup din Sfânta Născătoare de Dumnezeu. Mai mult nu cunoaștem decât că Cuvântul lui Dumnezeu este real, activ, atotputernic, dar modul în care se prefac nu s e poate cerceta. Nu este rău să spunem și aceasta, că după cum în chip natural, prin mâncare, pâinea, iar prin băutură, vinul și apa se prefac în trupul si sângele celui care mănâncă si bea, și nu devine alt corp decât corpul lui cel mai dinainte, tot astfel și pâinea punerii înainte, vinul si apa, prin invocarea și pogorîrea Sfântului Duh se prefac în chip supranatural în trupul și sângele lui Hristos și nu sunt doi, ci unul si același. ... Cărbunele nu este un lemn simplu, ci este unit cu focul. Tot astfel si pâinea împărtășaniei, nu este pâine simplă, ci unită cu Dumnezeirea; iar trupul unit cu Dumnezeirea nu este o singură fire, ci una a trupului si alta a Dumnezeirii unite cu el; pentru aceea amândoua împreună nu sunt o fire, ci două. " |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
afirmatia mea vine in contextul in care (o asazisa crestina ortodoxa) punea problema prezentei in Sfanta Taina a Euharistiei a Domnului Iisus Hristos "fara cap"... si in acest context a fost necesar sa fac aceasta afirmatie, "raspunzand pe limba" celei ce are obraznicia si impertinenta sa se considere in continuare cresina ortodoxa desi credinta dumneaei este straina cu totul de doctrina Bisericii Ortodoxe. "Nu răspunde nebunului după nebunia lui, ca să nu te asemeni și tu cu el. 5. Răspunde nebunului după nebunia lui, ca să nu se creadă înțelept în ochii lui. " Pildele lui Solomon 26,4-5. |
Eugen, asa se intampla cu omul care reduce taina la mintea lui si nu incearca sa-si schimbe mintea pentru a se invrednici de taina - greseste. Sa-mi fie cu iertare, dar cand vezi ce ineptii sustin unii neoprotestanti, chiar ca ajungi sa crezi ca natura umana a fost distrusa de pacat dupa cum ei sustin, caci nu mai naste nimic bun in acest sens.
|
The Eucharist
|
PLANSUL MISTIC al parintelui ARSENIE BOCA
http://www.formula-as.ro/magazine/at...1265828636.jpg
S-a ajuns la momentul cand se rosteau cuvintele Domnului, de instituire a Sfintei Euharistii, spuse de Domnul Hristos la Cina de Taina, din Joia cea mare: "Luati, mancati, acesta este Trupul Meu, Care se frange pentru voi spre iertarea pacatelor" si "Beti dintru acesta toti, acesta este Sangele Meu, al Legii celei noua (asa rostea Parintele Arsenie) care pentru voi si pentru multi se varsa, spre iertarea pacatelor"; si apoi "ale Tale dintru ale Tale, Tie Ti-aducem de toate si pentru toate" - momente sublime ale Sfintei Litur ghii. Rostirea cuvintelor era amestecata cu plansul Parintelui Arsenie, plansul lui mistic, de care am auzit mai tar ziu. A venit apoi momentul cand Sfantul Duh, invocat de preoti, se coboara pe Sfanta Masa din Altar si preface Painea (Agnetul) si Vinul in Trupul si Sangele Domnului, moment mistic si misteric, cand se canta imnul "Pe Tine Te laudam"... Plansul amestecat cu lacrimi al Parintelui Arsenie transmitea o traire si o incarcatura spirituala cum nu mai auzisem. In acelasi timp, credinciosii ingenuncheati traiau si ei intens momentul: se auzeau in surdina oftaturi sau chiar plansete. Numai cei care l-au auzit pe Parintele Arsenie liturghisind pot martu risi acest adevar, greu de interpretat pentru cei nestiutori, dar luminat pentru noi, cei care mai tarziu am studiat teologia si am acumulat cunostinte ascet-mistice despre Sfanta Liturghie, explicate de unii dintre Sfintii Bisericii si traite de acestia. Ca studenti in teologie am invatat despre misterul liturgic si des pre mistica liturgica, lucruri pe care Parintele Arsenie le cunostea, dar le si traia, cu un simtamant pe care nu l-am mai vazut la nici un preot, fie ca era vorba de preoti de mir, de monahi sau chiar de ierarhi. Ceea ce trebuie subliniat este ca Sfanta Liturghie - cu miscarile, gesturile si cuvintele rostite - s-a facut in spiritul evla viei si al trairii fiecarui moment, dupa importanta sa, si totul s-a desfa surat in chip liturgic, fara ostentatie, dar nu in chip mecanic, cum auzim la unele biserici, unde preotii slujesc fara nici un fior de traire, fapt pe care credinciosii il simt. Atat Parintele Arsenie cat si Parintele Serafim trecusera prin "Teolo gie" ca studenti eminenti; si unul si altul facusera voturile monahale, fusesera la Athos, aveau o constiinta clara a vocatiei pentru monahism si preotie si cunosteau foarte bine sensul adevarat al Sfintei Liturghii, care rememoreaza in chip mistic, dar real, jertfa de pe Golgota a Domnu lui nostru Iisus si Invierea Sa. http://www.formula-as.ro/magazine/at...1265828193.jpg Parintele Arsenie a explicat de multe ori valoarea Sfintei Liturghii, spunand intr-o predica, devenita capitol in "Cararea Imparatiei": "Rabda Fiul lui Dumnezeu o rastignire neintrerupta. Mielul-Imparat sta mereu che zas inaintea Tatalui, aducandu-se jertfa neincetata, rugaminte de mijlocire pentru biata lume. Ca de n-ar fi sangele Mielului, al Insusi Arhiereului-Imparat, Iisus Hristos, dat de buna voie si neincetat pret de mantuire pentru oameni, stand cu iubire si partinire pentru lume, demult ar fi inecat Dumnezeu pamantul in sangele oamenilor si l-ar fi ars cu foc, desfacand de istov stihiile. Dumnezeu coboara intre oameni si suie oamenii la Sine, pe Scara Sfintei Litur ghii". Apoi, afirma in chip deosebit: "Toata lumea ar trebui sa vie la Sfanta Liturghie, ca pentru dainui rea lumii e darul acesta pe pamant". Atata vreme cat crestinii vor continua sa doreasca si sa aiba sfinte altare, pe care sa se savarseasca Sfanta Liturghie - Jertfa cea de-a pururi, de care vorbeste Prorocul Daniel - lumea va exista, dar cand Jertfa cea de-a pururi va inceta, din vrerea oamenilor, va incepe "uraciunea pustii rii" (Daniel 12, 11-12) si va fi sfarsitul lumii. |
sfanta euharistie
Cuvantul EUHARISTIA in limba greaca inseamna ,,multumire'',recunostinta,si prin el este definita Taina instituita insusi de Mantuitorul IISUS HRISTOS,prin rugaciune de multumire si binecuvantarea painii si vinului,la ultima Sa cina cu apostolii,in care Biserica actualizeaza in mod sacramental opera Sa rascumparatoare,concentrata in jertfa si invierea Sa.Biserica si Euharistia sunt doua realitati inseparabile,deoarece nasterea noului popor al lui Dumnezeu,a crestinilor,este pecetluita cu sangele lui IISUS HRISTOS .Pentru teologia rasariteana Euharistia nu este o simpla actiune sacra,ci este centrul intregii vieti bisericesti.Termenul de Euharistia apare pt. prima data in scrierile Sf.Ignatie al Antohiei:,,Purtati de grija sa va adunati cat mai des pt. a aduce lui Dzeu multumire(euharistie)si marire.Tot el o numeste,,painea care este leacul nemuririi'',antidotul mortii pt. a trai in IISUS HRISTOS pt. totdeauna.Sf.Euharistie,spun Sfintii Parinti,are efectul de a-i aduna pe oameni,pe credinciosi la HRISTOS,Cel in care cred.Altarul pe care se aduce Euharistia este izvorul unitatii Bisericii:,,Nimeni sa nu risipeasca ;daca cineva nu se afla in launtrul altarului,el se va lipsi de painea lui Dzeu'',spune acelasi Ignatie al Antiohiei,aceasta unitate depasind marginile pamantului,fiind regasita si implinita in imparatia lui Dzeu.Pt. Sf.Vasile cel Mare,Sf.Euharistie este,,hrana pt. drumul vesniciei''.Liturghia,care are in centrul sau Sf.Euharistie,este o recapitulare a iconomiei divine,a planului de mantuire a lui Dzeu pt. om si creatia Sa.,,Ca am avut pomenirea mortii Tale,vazut-am chipul invierii Tale,umplutu-ne-am deviata Ta cea nesfarsita,indulcitu-ne-am de hrana Ta cea neimputinata''(frag. din Liturghia Sf. Vasile)
|
"Zice atat de frumos Sfantul Isaac Sirul: “Cel ce a aflat dragostea mananca pe Hristos (se hraneste cu Hristos) in fiecare zi si ceas. Si se face prin aceasta nemuritor. Ca «cel ce manaca din painea pe care i-o voi da Eu lui nu va vedea moartea in veac»”. Deci cine mananca din Cuvantul lui Dumnezeu, din lumina si iubirea Lui, din dumnezeiasca Impartasanie, nu va vedea moartea in veac. Fericit este cel ce mananca din Painea dragostei, care este Iisus. Caci cel ce se hraneste din dragoste se hraneste din Hristos, Dumnezeul Cel peste toate; El o marturiseste si Ioan intareste: “Dumnezeu este Iubire”. Prin urmare cel ce vietuieste in dragoste rodeste viata din Dumnezeu si gusta invierea inca din viata de aici.
O, Doamne, fa-ne partasi sa gustam din taina invierii de aici; adica din taina iubirii. Tu, pururea fiind si acelasi fiind, fa-ne si pe noi sa fim aceiasi; fiecare suflet sa ramana acelasi in iubire, in ofranda sfanta… " http://www.crestinortodox.ro/sarbato...lor-96932.html Acesta este cel mai frumos raspuns la intrebare. |
Citat:
”Cercetați Scripturile, că socotiți că în ele aveți viață veșnică. Și acelea sunt care mărturisesc despre Mine.” (Ioan 5,39) La fel cum nu mestecăm hârtia Scripturii pentru a căpăta viața veșnică, aidoma nu e nevoie să mușcăm din trupul Mântuitorului (nici nu am putea face așa ceva) pentru a avea parte cu El. Este interesantă o altă paralelă ce reiese din întâlnirea după Înviere a lui Hristos cu cei doi ucenici descrisă în Luca 24,13-32. Hristos nu le arată palmele Sale ca lui Toma, ci le deschide Scriptura pentru a-L recunoaște. Iar când le frânge pâinea (atenție: pâinea, nu trupul Său!) exact ca la Cina cea de Taină (vers.30-31) li se deschid ochii și-L recunosc. |
Citat:
Omul este trup si suflet, deci si hrana este dubla: fizica (trupeasca) si sufleteasca. Hrata trupeasca cea adevarata a omului este Sfanta Euharistie, impartasirea reala (nu simbolica!) cu adevarat trupul si sangele Domnului Iisus Hristos, cand ne facem partasi la deplinatatea firii dumnezeieti (II petru 1,4) cu intreg sufletul si intreg trupul nostru, deci cu intreaga noastra fiinta. Hrana sufleteasca a omului este de natura sufleteasca (spirituala, duhovniceasca) si nu are nici o legatura cu trupul (materia) caci este cunoastere. Sfanta Scrptura este Cuvantul lui Dumnezeu si este hrana cea adevarata pentru sufletul omului. Sfanta Scriptura poate fi pe numeroase suprturi fizice: carte, audio, video... suporturi informatice (web, documente etc) dar prin orice mijloc am culege cu simturile trupesti (vaz, auz) aceste informatii sunt exclusiv pentru sufletul nostru. SFANTA SCRIPTURA NU POATE FI INTELEASA FARA SFANTA EUHARISTIE, FARA DUHUL SFANT. (VEZI LUCA CAP 24, cand Frangerea painii este intocmai Sfanta Euharistie). Cum puteti sustine ca in Luca cap 24 nu este vorba de Sfanta EUHARISTIE cand Sfanta Scriptura spne clar ca intocmai ca la cina cea de Taina, "luând El pâinea, a binecuvântat și, frângând, le-a dat lor. " Luca 24,30? Cum puteti sustine ca dupa binecuvantare mai este paine si nu este intocmai trupul LUI cel Sfant?! De ce scoateti in mod tendetios verbul "BINECUVANTAND" cand este vorba de Frangera Painii (Taina Sfintei Euharistii)?! Daca nu ar fi binecuvantat Domnul painea (atat la cina cea de Taina cat si in acest caz) ar fi fost doar paine simpla. va rugam sa nu mai incercati sa ne ironizati "ca precum nu mancam fizic Sfanta Scriptura" asa nu trebuie sa mancam efectiv adevarat trupul si sangele Domnului. La ce ar folosi daca si noi crestinii ortodocsi am incepe sa va ironizam ca "doar simbolizati" unirea cu Hristos?! |
Sa imi fie iertata intrebarea, dar Hristos nu este in Euharistie sub forma in care zice sfantul? Daca nu, explicati in ce fel este El present, pentru ca din discutiile purtate pe acest topic nu se intelege deloc in ce forma este aceasta prezenta reala a lui Hristos in Euharistie.
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Tot un paradox aparent inexplicabil (inexplicabil bineînțeles doar pentru unii) este că două mișcări protestante, care ambele se revendică de la Sola Scriptura, ambele protestante, anume Lutheranismul și Neopocăiții, ambele mergând pe sola scriptura, în ceea ce privește Euharistia au ajuns la două interpretări complet contradictorii !! Cu alte cuvinte, în materie de interpretare a Sfintei Scripturi, dacă prin metoda sola scriptura se ajunge în două organizații la două concluzii doctrinare total opuse și contradictorii, și ținând cont că Luther și Lutheranii sunt inițiatorii conceptului de sola scriptura, și în nici un caz sectarii/cultiștii sâmbătari sau tremurători sau iehoviști sau sau sau, este evident că metoda sola scriptura, generând concluzii total opuse are în realitate o mare problemă !!! Tot pe sola scriptura lutheranii susțineau împărtășirea reală cu trupul și sângele lui Hristos, deși repetăm doctrina lutherană este grav deviată de la credința Bisericii. Însă tot pe sola scriptura cultiștii/sectarii neopocăiți susțin teoria valorii de reprezentare simbolică. Totuși cele două teorii se contrazic. Atunci, întrebăm și noi, dacă ambele se bazează pe sola scriptura, cine se poate risca să spună că are în fapt dreptate ?!? Bineînțeles este o întrebare retorică și asta datorită faptului că principiul sola scriptura este unul eronat, sau ca să nu se simtă unii sectari jigniți, este un criteriu neîndestulător (asta neînsemnând ferească Dumnezeu că aș afirma greșelnicia Scripturii, ci greșelnicia interpretării exclusiv pe textul scripturisitic, în afara Sfintei Tradiții a Bisericii și în afara unei reale luminări a Duhului Adevărului).
|
Citat:
In ceea ce priveste Traditia, exista cel putin doua traditii la fel de vechi, daca nu chiar mai multe, dar le amintesc pe cea catolica si ortodoxa, ambele vechi de 2010 ani. Cineva care nu vine din traditie crestina dar vrea sa devina crestin de unde sa stie care este Traditia si ca atare Biserica cea adevarata? Pentru ca citind pe acest site, atat ortodocsii cat si catolicii isi apara Traditia in acelasi mod, cu aceleasi argumente. Eu care nu am fost crescuta in nici o traditie crestina, dar cred in Domnul numit I(i)sus asa cum apare El in Biblie si vreau sa fiu crestina, pe cine sa cred? Zicea un catolic pe acest site ca oricine citeste Biblia intelege ca trebuie sa caute un preot catolic. Ortodocsii insa sunt siguri ca preot ortodox trebuie cautat. Eu de unde stiu cine are dreptate, pentru ca toti, si catolicii si ortodocsii, isi justifica pozitia pe baza Scripturii + Traditiei milenare apostolice si ca atare intelegerea Scripturii sub lumina Duhului Sfant. Si vreau sa precizez ca am cercetat ambele Biserici (dupa cum m-am priceput si eu) si ambele mi s-au parut la fel de bune. De unde se poate sti, fara greseala, care trebuie aleasa? Iar in ceea ce priveste topicul pe care ne aflam, ce este Euharistia, stie cineva cu adevarat sa imi explice si mie: aceasta Euharistie sub ce forma cuprinde Trupul si Sangele Domnului, pentru ca din ceea ce s-a scris pana acum pe acest site, nu se intelege, si cum s-a spus ca pentru mantuire este obligatorie o buna intelegere a acestei Taine, imi puteti explica si mie in ce fel Trupul si Sangele Domnului sunt in Euharistie dupa ceea ce spune Traditia ortodoxa si/sau catolica? |
Citat:
Citat:
|
Citat:
Inteleg din raspunsul dvs ca la intrebarea despre Euharistie raspunsul dumneavoastra este ca nu stiti. Cat despre discernamantul duhovnicesc, daca nu il am, inseamna ca la Judecata nu pot fi trasa la raspundere daca voi fi gasita ca nu cred drept, o sa raspund ca nu am avut ce face din moment ce nu am primit si eu discernamant duhovnicesc ca si altii, ci acest discernamant este rezervat unui numar atat de restrans de persoane. Domnul insa a zis ca se va propovadui Evanghelia Sa pana la capatul pamantului ca la Judecata sa nu mai zica nimeni ca nu a stiut. Asa ca eu merg pe mana Domnului care da discernamant tuturor din moment ce apoi ii va judeca daca au ascultat si au facut conform acestei Evanghelii sau nu. Cat despre restul raspunsului dvs, no comment. Eu alte intrebari nu va voi mai pune, nu ati demonstrat ca sunteti in masura sa raspundeti. Oricum, va multumesc pentru incercare, si ramaneti cu bine. |
Citat:
Ți-am spus și îți repet: te rog să mă lămurești personal cum s-a săvârșit întruparea Fiului lui Dumnezeu ? Cum Dumnezeul universului care este Duh, Spirit S-a întrupat într-un trup omenesc ? Cum coexistau în același timp în Iisus Hristos firea dumnezeiască și firea omenească ? Explică-ne și nouă cum și după aceea s-ar putea să capeți mai multă deschidere către Dumnezeiasca Taină a Euharistiei. |
Citat:
Cereti cam multe de la cineva fara discernamant duhovnicesc. Pacat ca nu va puneti si intrebarea cum de Domnul a multumit Tatalui pentru ca a ascuns toate cate le intrebati de cei invatati si le-a dezvaluit celor cu "mai putin discernamant" cum ii numiti dvs (mai putin din punctul de vedere al celor invatati). Si eu ii multumesc Tatalui pentru acelasi lucru. Si de asemenea ii multumesc pentru ceea ce a spus atat in Vechiul cat si Noul Testament, si anume ca in noul Sau legamant cu omul, totul va fi scris direct in inima lui ca sa nu mai aiba nevoie sa il invete nimeni. Si intr-adevar, multimile cele "fara discernamant" Il urmau pe Domnul fara ca cineva sa le dea explicatii de dogmatica despre cele ce Iisus spunea. Invatatii insa, din cauza prea multelor invataturi, nu vedeau ca in fata lor se afla de fapt Dumnezeu. Eu prefer sa fiu din prima categorie, catalogata drept "fara discernamant" sau chiar si "proasta" daca asa va va dori inima sa va numiti aproapele, dar ata dupa Iisus pana la capatul pamantului si mai departe. Si este si ultimul cuvant pe care il mai schimb cu dvs pentru ca intentia dvs nu este deloc cea de a lamuri in vreun fel lucrurile (si este normal sa nu puteti din moment ce tocmai ati dezvaluit ca nu stiti raspunsul), insa dvs doriti cu dinadinsul sa ii si umiliti pe interlocutorii dvs cu judecatile dvs proprii despre ei. Numai bine va doresc! |
Citat:
|
Citat:
Vorbiti in numele propriu, pentru ca dvs nu sunteti "noi", sunteti doar "eu". Taina Logosului este descoperita doar de Duhul Sfant, si doar celor saraci cu duhul, pentru ca cei care sunt prea plini de ei insisi, trebuie mai intai sa se goleasca de alte duhuri pentru a face loc Duhului Logosului, adica al Adevaruui, si apoi vor primi ceea ce cer. Eu am primit raspunsul, si este exact cel pe care l-a primit si sfantul mai sus citat. Si cu asta m-am convins ca multi dau impresia ca ar sti ceva, ii umilesc pe cei care vor sa caute adevarul, de parca cineva s-ar fi nascut invatat din burta mamei, si apoi tot in bezna raman. Cand o sa doriti cu sinceritate sa aflati si dvs. raspunsul, Duhul Sfant o sa vi-l dezvaluie. Asa ca nu ma mai provocati cu intrebari nelalocul lor, pentru ca raspunsul o sa il gasiti in alta parte si doar atunci cand intentia dvs sincera va fi sa aflati raspunsuri si nu sa ii umiliti pe ceilalti cu ceea ce nu stiti. |
Citat:
|
salut,doctor_faustus
Citat:
|
Citat:
|
salut,doctor_faustus
Citat:
numa bine |
Citat:
Dvs. veniti cu judecati si nu cu raspunsuri, pentru ca raspunsuri dupa cum bine vedeti, nu aveti. Haideti sa va spun ce am citit prin cercurile prin care am fost si care se numesc ortodoxe. Am citit ca au fost unii oameni care nu puteau sa creada ca in Euharistie este cu adevarat Trupul si Sangele Domnului (ceea ce nu este si cazul meu). Si acelor oameni li s-a dat sa vada, in loc de paine si vin, un trup uman si sange uman. Dvs ati citit despre asa ceva in Traditia Ortodoxa? Ca eu am citit, si iata ca nu numai ca nu stiti ce anume au vazut acei oameni, dar nici macar nu ati suportat o astfel de idee desi este una pur ortodoxa si pe baza ei ii contraziceti pe cei de alte credinte. Descoperirea pe care am primit-o eu insa a fost identica cu cea a sfantului sus mentionat, si daca ati avut curiozitatea sa cercetati cine este acest sfant, o sa vedeti ca la inceput a fost contestat de dogmatica ortodoxa, si in ciuda dogmelor diferite, astazi este considerat sfant. Si de fapt asa se intampla cu mai toti sfintii, sunt recunoscuti ca atare post-mortem. In orice caz, faptul ca am primit ca si descoperire ceea ce a primit si acel sfant, arata ca nu am fost chiar atata de plina de duhuri, ci doar prost inteleasa de altii care nu au dorit sa inteleaga ceva ci doar sa atace non-stop cu judecati si acuzatii. Sa fiti sanatos, ca am si altele mai bune de facut. Este ultima data ca va mai raspund pentru ca desi v-am rugat sa nu mai provocati aproapele, vad ca nu prea va pasa si tot asa o tineti. Daca asa va place, asa sa faceti, dar frumos oricum nu este. |
Citat:
Dvs. veniti cu judecati si nu cu raspunsuri, pentru ca raspunsuri dupa cum bine vedeti, nu aveti. Haideti sa va spun ce am citit prin cercurile prin care am fost si care se numesc ortodoxe. Am citit ca au fost unii oameni care nu puteau sa creada ca in Euharistie este cu adevarat Trupul si Sangele Domnului (ceea ce nu este si cazul meu). Si acelor oameni li s-a dat sa vada, in loc de paine si vin, un trup uman si sange uman. Dvs ati citit despre asa ceva in Traditia Ortodoxa? Ca eu am citit, si iata ca nu numai ca nu stiti ce anume au vazut acei oameni, dar nici macar nu ati suportat o astfel de idee desi este una pur ortodoxa si pe baza ei ii contraziceti pe cei de alte credinte. Descoperirea pe care am primit-o eu insa a fost identica cu cea a sfantului sus mentionat, si nicidecum nu l-am citit pe sfant inainte, uitati-va numai in ce data a fost publicat articolul pe crestinortodox. Iar daca ati avut curiozitatea sa cercetati cine este acest sfant, o sa vedeti ca la inceput a fost contestat de dogmatica ortodoxa, si in ciuda dogmelor diferite, astazi este considerat sfant de catre ortodocsi. Si de fapt asa se intampla cu mai toti sfintii, sunt recunoscuti ca atare post-mortem si dupa multa vreme, cand Dumnezeu le arata oamenilor ca El este Cel care are dreptate pentru ca El este iubire. In orice caz, faptul ca am primit ca si descoperire ceea ce a primit si acel sfant, arata ca nu am fost chiar atata de plina de duhuri, ci doar prost inteleasa de altii care nu au dorit sa inteleaga ceva ci doar sa atace non-stop cu judecati si acuzatii. Sa fiti sanatos, ca am si altele mai bune de facut. Este ultima data ca va mai raspund pentru ca desi v-am rugat sa nu mai provocati aproapele, vad ca nu prea va pasa si tot asa o tineti. Daca asa va place, asa sa faceti, dar frumos oricum nu este. |
Cei care au nesocotit hotărârea primului Sinod Ecumenic:
”20. Ci să le scriem să se ferească de întinările idolilor și de desfrâu și de (animale) sugrumate și de sânge.” (Fapte 15) au fost socotiți eretici. Cei care au pretenția că în cadrul euharistiei beau la propriu sânge de om și încă de Om-Dumnezeu ar trebui să știe că ei de fapt beau din ”rodul viței” (Mat.26,29), din ”sângele strugurelui”(Facerea 49,11; Deut.32,11) - simbol perfect ales de Mântuitorul pentru sângele (viața, caracterul) Lui curat. |
Citat:
Iată doar mărturia unui mare sfânt ortodox: sfântul Simeon Noul Teolog. "Pentru cei ce nu s-au ridicat mai presus de cele simtite, Painea Euharistiei le apare ca o paine simpla, cu toate ca in chip tainic ea este o lumina inaccesibila si de neincaput. Tot astfel si vinul Impartasaniei in chip tainic este lumina, foc, apa vie. Pentru cei ce sunt straini de o sincera pocainta, este inaccesibila simtirea luminii si puterii de foc primite in sine. Lumina divina lumineaza si pe cei ce nu simt, dar ei fiind orbi, nu se lumineaza. Focul Dumnezeirii sloboade asupra lor o caldura, dar ei raman reci." Așa-zisele descoperiri despre care vorbești nu ltiu cât sunt de ortodoxe, dar chiar și din morfologia lor denotă că sunt făcute pentru niște oameni cu minte nu prea iluminată de Duhul Sfânt, iar când mă refer la o astfel de minte iluminată mă refer la una gen Simeon Noul Teolog. Nici măcar așa-zisele descoperiri de sânge și trup uman nu sunt prea veridice și prea ortodoxe, pentru simplul motiv că trupul și sângele lui Hristos sunt total îndumnezeite și pătrunse și transfigurate de puterea nemuritoare a dumnezeieștii învieri, adică nu sunt pur și simplu sânge și trup uman, ci trup și sânge ale Dumnezeului-Om Iisus Hristos înviat, cu alte cuvinte sunt trup și sânge îndumnezeite și prezente în chip tainic, misteric, sacramental sub cipul pâinii și a vinului. |
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 20:43:54. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.