Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Despre suflet, duh si starea omului in moarte (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11275)

osutafaraunu 20.12.2011 11:49:03

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 416700)
Apostolii au vazut sufletele lui Ilie si Moise. Faptul ca au putut sa le vada este ca Iisus le-a permis asta. Doar nu sustii ca au inviat si apoi au murit din nou. Doamne ajuta!

De ce să moară dacă erau vii? Moise a fost înviat. Cât despre Ilie, el n-a murit niciodată. A fost ridicat la cer în viață fiind.

Profetul de carton 20.12.2011 11:59:13

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 416701)
De ce să moară dacă erau vii? Moise a fost înviat. Cât despre Ilie, el n-a murit niciodată. A fost ridicat la cer în viață fiind.

Moise nu a fost inviat si nici Ilie. Ambii sunt morti acum si asteapta Invierea.

Ilie nu a fost ridicat la Cer ci mutat dintr-o parte in alta. Probabil nu ati citit Scripturile deoarece Isus ne asigura ca nimeni nu s-a ridicat la Cer. Doriti sa va furnizez versetul???

osutafaraunu 20.12.2011 12:08:20

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 416704)
Ilie nu a fost ridicat la Cer ci mutat dintr-o parte in alta.

Ciudat... Poftim, mutat! Dar ca să fie "mutat", a trebuit să fie ridicat la/spre cer (atenție! în viață fiind). E mai bine așa? Probabil și Enoh a fost "mutat"...:106:

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 416704)
Probabil nu ati citit Scripturile deoarece Isus ne asigura ca nimeni nu s-a ridicat la Cer. Doriti sa va furnizez versetul???

Nu este nevoie, îl cunosc. Îi cunosc de asemenea sensul.

Profetul de carton 20.12.2011 12:11:36

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 416710)
Ciudat... Poftim, mutat! Dar ca să fie "mutat", a trebuit să fie ridicat la/spre cer (atenție! în viață fiind). E mai bine așa? Probabil și Enoh a fost "mutat"...:106:

Domnule, nu pot carnea si sangele sa mosteneasca Imparatia. Pentru a ajunge in Ceruri, ne trebuie trupul ceresc. Dar cei vii nu o vor lua-o inaintea celor morti, ci la a doua venire a Domnului, vom fi rapiti pe nori si cei vii impreuna cu cei morti, si atunci vom primi cu totii trupurile ceresti, si Il vom vedea pe Domnul exact asa cum este. Cu acel trup vom putea trai in Cer. Asta e rascumpararea trupurilor. Acesta muritor, de tarana, va fi schimbat cu unul nou, ceresc ! In Biblie nu scrie niciunde ca Ilie sau Enoh sunt acum, vii, in Cer, in trupul ceresc. Nu scrie.

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 416710)
Nu este nevoie, îl cunosc. Îi cunosc de asemenea sensul.

Habar nu aveti. Si despre David scrie ca nu s-a urcat la Ceruri. Nimeni nu s-a urcat la Ceruri, pentru ca inca nu a venit Invierea si Rascumpararea trupurilor.

osutafaraunu 20.12.2011 12:21:24

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 416712)
Domnule, nu pot carnea si sangele sa mosteneasca Imparatia. Pentru a ajunge in Ceruri, ne trebuie trupul ceresc.

N-am spus în ce fel de trup au fost ridicați/mutați Ilie și Enoh

Citat:

Dar cei vii nu o vor lua-o inaintea celor morti

Corectură: "noi cei vii" (1 Tes. 4,15.17). Apostolul Pavel se referă la contemporanii revenirii Domnului.

Citat:

In Biblie nu scrie niciunde ca Ilie sau Enoh sunt acum, vii, in Cer, in trupul ceresc. Nu scrie.

Dar scrie că au fost ridicați, fiind în viață. Iar că în cer ar fi morminte, mi-e greu să accept...

Profetul de carton 20.12.2011 12:28:19

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 416718)
Corectură: "noi cei vii" (1 Tes. 4,15.17). Apostolul Pavel se referă la contemporanii revenirii Domnului.

La aceia m-am referit si eu; si noi putem fi contemporani cu revenirea Domnului, daca nu vom fi noi, atunci vor fi altii, iar noi vom fi dintre cei morti; cert este ca cei vii nu o vor lua-o inaintea celor morti ! Asta nu intelegeti. Ar insemna ca Ilie si Enoh au luat-o inainte, ceea ce nu e adevarat.

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 416718)
Dar scrie că au fost ridicați, fiind în viață. Iar că în cer ar fi morminte, mi-e greu să accept...

Dumneavoastra nu ati citit traducerile Bibliei unde se arata ca verbul este "a muta" si nu a "ridica" la Cer. Profetii ii spuneau lui Ilie ca va fi luat pe deasupra capetelor lor. Atat si nimic mai mult. DAR UNDE SCRIE CA ILIE SI ENOH SUNT ACUM, VII, IN CER?

stefan florin 20.12.2011 12:53:11

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 416701)

Moise a fost inviat? Si unde anume ai gasit tu asta in Biblie? Doamne ajuta!

osutafaraunu 20.12.2011 13:18:56

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 416719)
Dumneavoastra nu ati citit traducerile Bibliei unde se arata ca verbul este "a muta" si nu a "ridica" la Cer.

E drept, nu am citit acele traduceri, în schimb am verificat acum originalul ebraic și traducerea Septuaginta. Ambele vorbesc de o ridicare sus la cer.

Citat:

Profetii ii spuneau lui Ilie ca va fi luat pe deasupra capetelor lor. Atat si nimic mai mult. DAR UNDE SCRIE CA ILIE SI ENOH SUNT ACUM, VII, IN CER?

Deci sugerați că în realitate Ilie nu a fost ridicat la cer, ci a fost "mutat" undeva într-o groapă anonimă?

osutafaraunu 20.12.2011 13:19:45

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 416733)
Moise a fost inviat? Si unde anume ai gasit tu asta in Biblie? Doamne ajuta!

Iuda 1,9....

Profetul de carton 20.12.2011 13:23:03

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 416751)
E drept, nu am citit acele traduceri, în schimb am verificat acum originalul ebraic și traducerea Septuaginta. Ambele vorbesc de o ridicare sus la cer.

Ridicarea sus la cer nu o contest pentru Ilie. Eu am zis de Enoh ca a fost mutat. Nu ati fost atent! Iar Ilie, daca a fost ridicat la cer, nu inseamna asta ca a fost dus in Imparatia lui Dumnezeu ci pur si simplu purtat prin aer dintr-un loc in altul.

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 416751)
Deci sugerați că în realitate Ilie nu a fost ridicat la cer, ci a fost "mutat" undeva într-o groapă anonimă?

Nu.

Profetul de carton 20.12.2011 13:24:30

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 416753)
Iuda 1,9....

Cu ce chestii ieftine veniti ! acolo se descrie cum Mihail se lupta cu Satana pentru ca Satana sa nu ia trupul decedat al lui Moise. de ce? pentru ca Satana dorea ca evreii sa se inchine acelui trup.

osutafaraunu 20.12.2011 16:15:36

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 416754)
Ridicarea sus la cer nu o contest pentru Ilie.

OK. S-a lămurit.

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 416754)
Eu am zis de Enoh ca a fost mutat.

"Enoh a umblat cu Dumnezeu; apoi nu s-a mai văzut, pentru că l-a luat Dumnezeu." (Gen.5,24)

Cuvântul la'qach (לָקַח), „El [Dumnezeu] l-a luat”, niciodată nu a fost folosit ca să indice moartea. Obiceiul creștin modern de folosire a expresiei ca eufemism pentru moarte este lipsit de autoritate biblică. Același cuvânt este folosit însă în legătură cu înălțarea lui Ilie (2 Regi 2,3.5.9.10).

Septuaginta redă această expresie astfel: „pentru că Dumnezeu l-a înălțat” (ότι μετέθηκεν αύτόν ό Θεός), și a fost preluată literal în Evrei 11,5:

"Prin credință a fost mutat Enoh..."

Și revin la ideea dvs.:

Citat:

DAR UNDE SCRIE CA ILIE SI ENOH SUNT ACUM, VII, IN CER?

Aici, în Evrei 11,5. Pavel spune că Enoh a fost mutat "ca să nu vadă moartea", deci e viu. Că e în cer, la fel e adevărat, căci pe pământ nu e. Știți că "cerul" are trei sensuri în Biblie. N-am spus că e neapărat la Tronul lui Dumnezeu.

osutafaraunu 20.12.2011 16:17:24

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 416756)
Cu ce chestii ieftine veniti ! acolo se descrie cum Mihail se lupta cu Satana pentru ca Satana sa nu ia trupul decedat al lui Moise. de ce? pentru ca Satana dorea ca evreii sa se inchine acelui trup.

Hai că și asta e tare de tot! Adică inițiatorul cultului moaștelor e Satana? Nu știu cum o vor înghiți ortodocșii...

Profetul de carton 20.12.2011 16:28:23

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 416864)
Adică inițiatorul cultului moaștelor e Satana?

Nu ma fac responsabil de ce ati scris mai sus ! E concluzia dumneavoastra.
Personal, nu stiu de ce Satana dorea trupul lui Moise.

Profetul de carton 20.12.2011 16:30:05

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 416862)
Aici, în Evrei 11,5. Pavel spune că Enoh a fost mutat "ca să nu vadă moartea", deci e viu. Că e în cer, la fel e adevărat, căci pe pământ nu e. Știți că "cerul" are trei sensuri în Biblie. N-am spus că e neapărat la Tronul lui Dumnezeu.

Eu am citit niste comentarii ale unor eruditi si acestia sunt de parere ca Enoh a fost mutat in sensul ca Domnul l-a ferit de violenta oamenilor din acel timp.

Aratati-mi unde scrie ca Ilie si Enoh sunt in Cer la Domnul ! Cu Biblia.

osutafaraunu 20.12.2011 16:41:13

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 416870)
Personal, nu stiu de ce Satana dorea trupul lui Moise.

Ați spus "personal" de ce:

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 416756)
pentru ca Satana dorea ca evreii sa se inchine acelui trup.

Profetul de carton 20.12.2011 16:43:23

Mi-a scapat!
Oricum, nu asta e important.

Vreau, cu Biblia, sa-mi aratati ca Ilie si Enoh sunt in Cer.
Eu va arat ca Domnul Isus spune ca nimeni nu s-a urcat in Cer si ca David imparatul, la fel, nu s-a urcat in Cer.

osutafaraunu 20.12.2011 16:46:08

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 416874)
Aratati-mi unde scrie ca Ilie si Enoh sunt in Cer la Domnul ! Cu Biblia.

N-am spus că sunt la Tronul lui Dumnezeu, ori în Rai cu Domnul; am spus doar ce spune Biblia: că au fost ridicați/luați/răpiți la cer, și că sunt vii, nu morți. Nu-mi cereți să vă spun în ce constelație ori galaxie că nu știu.

osutafaraunu 20.12.2011 16:48:36

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 416881)
Mi-a scapat!
Oricum, nu asta e important.

No problem, errare umanum est...

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 416881)
Eu va arat ca Domnul Isus spune ca nimeni nu s-a urcat in Cer si ca David imparatul, la fel, nu s-a urcat in Cer.

Adevărat cu privire la cei morți. Aceștia nu s-au urcat la Cer, ci ... s-au coborât în pământ (respectiv au fost coborâți de către familie).

stefan florin 20.12.2011 16:58:24

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 416753)
Iuda 1,9....

Prietene, tu glumesti? Pai in versetul amintit se vorbeste de trupul MORT al lui Moise.se aminteste cumva de o inviere a lui Moise? Doamne ajuta!

Florin-Ionut 20.12.2011 17:05:37

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 415678)
Nu va este clar ca 'iezerul de foc' este simbol pt moartea definitiva? cum poti arunca moartea, care e o stare, deci nu ceva fizic, in ceva care e fizic? si iadul ! pai multi zic ca 'iezerul de foc' este 'iadul', deoarece vad acolo ca 'iadul' e aruncat in 'iezer' si trag concluzia ca...daca 'iadul' e vesnic, atunci e acel 'iezer'.

Nu este deloc așa, deoarece Ioan ne spune:

"Și diavolul, care-i amăgise, a fost aruncat în iezerul de foc și de pucioasă, unde este și fiara și proorocul mincinos, și vor fi chinuiți acolo, zi și noapte, în vecii vecilor."

Diavolul, fiara și proorocul mincinos vor fi chinuiți acolo (în iezerul de foc) în vecii vecilor. Deci nu vor dispărea în neant, nu vor fi nimiciți, existența lor nu va înceta deoarece nu ar mai avea cine să fie chinuit în vecii vecilor. E atît de clar.

Filosofic vorbind, dacă existența unei părți a oamenilor ar fi temporară din cauză că ei au îmbrățișat ideea răului, atunci toată treaba asta cu Creația și tot ce presupune ea ar fi o glumă proastă.

stefan florin 20.12.2011 17:10:32

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 416882)
N-am spus că sunt la Tronul lui Dumnezeu, ori în Rai cu Domnul; am spus doar ce spune Biblia: că au fost ridicați/luați/răpiți la cer, și că sunt vii, nu morți. Nu-mi cereți să vă spun în ce constelație ori galaxie că nu știu.

Este totusi o problema legata de rapirea la cel a lui Ilie la care eu nu am gasit rezolvarea.
Observați că relatarea cu Ilie, ne spune că unii fii ai profeților i-au cerut voie lui Elisei să-l caute pe Ilie prin munți sau prin văi unde credeau că l-a dus Spiritul lui Dumnezeu (2Împărați 2:15-18). Deci ei au înțeles că Ilie nu a fost răpit la cer unde este Dumnezeu, și chiar dacă nu l-au găsit, conceptul din vremea respectivă era că Spiritul lui Dumnezeu strămută sau mută oamenii prin văzduh dintr-o zonă în alta (1Împărați 18:12).
Ilie a trimis o scrisoare la regele Ioram al lui Iuda, după aproximativ 10 ani de la răpirea lui. Pentru a înțeleg mai bine vă prezint în continuare firul cronologic al evenimentelor: Răpirea lui Ilie a avut loc în anul când Ioram fiul lui Ahab a început să domnească peste Israel la Samaria, în al 18 an al lui Iosafat regele lui Iuda (2Împărați 3:1). În al cincilea an al domniei lui Ioram fiul lui Ahab care era rege în Israel, în Iuda a devenit rege un alt Ioram fiul lui Iosafat (2Împărați 8:16). Acest Ioram fiul lui Iosafat care a domnit în Ierusalim 8 ani, și-a ucis frații și casa tatălui Său și a îndemnat poporul la idolatrie. Pentru aceasta Ilie îi scrie o scrisoare (oare din cer?!) probabil în primul an al domniei lui Ioram, care profețea că va fi lovit de o boală până va muri. Boala l-a lovit pe la sfârșitul anului al doilea al domniei lui și ea sa agravat până a murit după opt ani de domnie (2Cronici 21:5,11-20). Daca Ilie era in cer Atunci cum a putut el sa trimit o scrisoare regelui Iosafat? Doamne ajuta!

osutafaraunu 20.12.2011 17:16:41

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 416900)
Observați că relatarea cu Ilie, ne spune că unii fii ai profeților i-au cerut voie lui Elisei să-l caute pe Ilie prin munți sau prin văi unde credeau că l-a dus Spiritul lui Dumnezeu (2Împărați 2:15-18). Deci ei au înțeles că Ilie nu a fost răpit la cer unde este Dumnezeu

Ei, ce să facă și ei? Au scotocit pe unde aveau posibilitate, navetele spațiale nu fuseseră încă inventate...:21:

stefan florin 20.12.2011 22:17:08

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 416543)
Daca sufletul e nemuritor si dupa moarte omul pacatos se duce in Iad unde este chinuit iar cel drept se ridica la Cer pentru a fi cu dreptii, in ce mai consta Invierea? ca si cel rau dar si cel drept sunt vii. A....stiu ce veti zice, ca Invierea consta in aceea ca sufletul celui drept primeste un trup. Dar...se pune intrebarea, daca sufletul traieste si asa, bine-mersi, la ce-i mai trebuie trup? Si doar la asta se rezuma Invierea, la faptul ca sufletul viu primeste o haina(trupul)?

Răspunsul este simplu, deoarece Domnul Isus Cristos nu a răscumpărat doar sufletul sau spiritul; ci, și corpul sau trupul fizic, despre această răscumpărare vorbește Pavel când spune în Romani 8:23: „Și nu numai ea, dar și noi, care avem cele dintâi roade ale Duhului, suspinăm în noi și așteptăm înfierea, adică răscumpărarea trupului nostru.” Astfel creștinul are nevoie de înviere, deoarece el este răscumpărat complet de Domnul nostru: suflet (spirit) și trup (comp. cu 1Tesaloniceni 5:23). În plus, creștinul va învia în trup, după cum spune și Pavel în Romani 8:11: „Și dacă Duhul Celui ce a înviat pe Isus dintre cei morți locuiește în voi, Cel ce a înviat pe Hristos Isus din morți, va învia și trupurile voastre muritoare, din pricina Duhului Său, care locuiește în voi.”Deci textul spune clar, că trupurile creștinilor muritoare, vor învia, aici textul nu spune că creștinii vor învia în alt trup; ci, chiar cel în care au murit, va fi ridicat la viață, bineînțeles că acesta va trece printr-un proces de transformare ca să devină nemuritor (1Corinteni 15:52-54), pentru că trupurile imperfecte în starea de păcat și cu gena morții în ele, nu poate moșteni cerul (1Corinteni 15:50).
Ce biruință ar fi dacă Dumnezeu nu ar reuși decât ca suflet să-l salveze pe om ?! Așa cum din păcate cred unii, când nu înțeleg în ce corp vor învia cei morți în Cristos, și neagă credința apostolică exprimată în „Crezul apostolilor”, și care spunea clar: „cred în... învierea trupului”. Prin urmare, și noi trebuie să credem că Dumnezeu este cel ce va purifica pe baza răscumpărării lui Isus atât și spiritul nostru cât și trupul nostru dându-le un destin etern (comp. 2Corinteni 7:1 cu 1Tesaloniceni 5:23; 1Corinteni 7:34).
De fapt, învierea este o unire din nou a trupului cu sufletul sau cu spiritul. Dacă la moarte se desparte trupul de spirit, la înviere este reversul medaliei, adică trupul cu spiritul (sufletul+suflarea) se unesc, ca și la creiere.
Părinții bisericii, au susținut în mod clar că învierea este unirea din nou a trupului cu sufletul.
De pildă, Atenagora Atenianul în tratatul său: „Despre învierea morților” (177-180 e.n.) spune în Cap. XV:
„Când ne gândim la creiere omului, implicit ne gândim că trebuia să existe un singur scop pentru sufletul cât și pentru trupul lui...învierea trupurilor moarte și descompuse, fără de care o nouă împreunare firească a celor două componente (suflet și trup) nu s-ar putea concepe…omul trebuie să dăinuiască etern sub forma ambelor elemente, fapt care ar fi de ne-conceput fără înviere” Deci e clar, învierea este unirea din nou a sufletului (spiritului) cu trupul, partea imaterială cu cea materială, de aceea avem nevoie de înviere. Doamne ajuta!

Profetul de carton 21.12.2011 09:08:33

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 416894)
existența lor nu va înceta deoarece nu ar mai avea cine să fie chinuit în vecii vecilor. E atît de clar.

Nivelul meu inferior de intelegere imi spune ca daca Iezerul este moartea a 2-a inseamna ca e simbolul mortii definitive. In Iezer se arunca Iadul, Moartea. Nu poti arunca pentru chin, Moartea, care e o stare, nu o entitate vie. Iadul, nici atat.

Profetul de carton 21.12.2011 09:10:07

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 416882)

Imi pare rau, dar eu laudam Biserica Adventista pentru invataturile corecte despre starea omului in moarte si despre Inviere.

stefan florin 21.12.2011 13:36:29

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 417124)
Imi pare rau, dar eu laudam Biserica Adventista pentru invataturile corecte despre starea omului in moarte si despre Inviere.

asta e o gluma nu? Invatatura adventista corecta despre morte? E o gluma buna! Doamne ajuta!

grasu77 21.12.2011 14:20:12

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 417221)
asta e o gluma nu? Invatatura adventista corecta despre morte? E o gluma buna! Doamne ajuta!

Posibil sa fie o gluma buna. Adventistii se remarca prin credinta in invataturile despre inviere (nu despre moarte - care oricum este ceva de o clipa). Ce mare lucru poti sa spui despre moarte, in care nu stii nimic?

Profetul de carton 21.12.2011 15:28:21

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 417221)

am spus : "despre starea omului in moarte" .

stefan florin 21.12.2011 19:22:54

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 417275)
am spus : "despre starea omului in moarte" .

starea omului in moarte. OK! Exista asa ceva? Te rog sa-mi arati asta in Biblie?

Profetul de carton 21.12.2011 20:16:11

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 417356)
starea omului in moarte. OK! Exista asa ceva? Te rog sa-mi arati asta in Biblie?

Da. Putem incepe cu un verset:

Isaia 26:19 Morții Tăi vor trăi și trupurile lor vor învia! Deșteptați-vă, cântați de bucurie, voi cei ce sălășluiți în pulbere! Căci roua Ta este rouă de lumină și din sânul pământului umbrele vor învia.

http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=43&cap=26

acest verset ne arata unde sunt mortii (am ingrosat).

Erethorn 21.12.2011 20:20:05

Morții vor trăi și trupurile lor vor învia.

Observați că se face o distincție între morți, pe de o parte, și trupurile lor, pe de altă parte; distincție pe care adventiștii nu o fac.

osutafaraunu 22.12.2011 00:21:11

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 417379)

Observați că se face o distincție între morți, pe de o parte, și trupurile lor, pe de altă parte;

Nu se face nicio dinstincție, este pur și simplu caracteristica liricii ebraice ("paralelismul membrelor").

Citat:

distincție pe care adventiștii nu o fac.

Adventiștii au o concepție holistică cu privire la om, așa cum ne-o relevă Scriptura.

Profetul de carton 22.12.2011 08:52:35

Citat:

Observați că se face o distincție între morți, pe de o parte, și trupurile lor, pe de altă parte; distincție pe care adventiștii nu o fac.

Unde este distinctia? "voi ce salasuiti in pulbere", se refera la ei, ca persoane.

Ceva in genul:

Dan. 12:13 Și tu mergi spre sfârșitul tău și te odihnește și te vei scula, ca să primești moștenirea ta în vremea cea de apoi!".

http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=16&cap=12

Ce este aceasta 'sculare' ? literar, acolo apare termnul de a se ridica. Din tarana, evident. El, ca persoana. Nu se refera la trup. Adica daca sufletul din Cer, al lui Daniel, ar primi un trup ceresc, nu ar mai fi vorba de nicio ridicare.

New Living Translation (©2007)
"As for you, go your way until the end. You will rest, and then at the end of the days, you will rise again to receive the inheritance set aside for you."

aceeasi idee o spune si Domnul Isus:

Ioan 5
28.nu vă mirați de aceasta; căci vine ceasul când toți cei din morminte vor auzi glasul Lui,
29.si vor ieși, cei ce au făcut cele bune spre învierea vieții și cei ce au făcut cele rele spre învierea osândirii.

Mortii ies din morminte (din tarana), nu scrie ca sufletele lor sunt deja in Cer, in cazul celor buni si acolo vor primi un trup iar cei rai in Iad, alt trup. Toti mortii, fie buni, fie rai, ies tin tarana, adica invie.

Deci mortii buni sau rai vor iesi din morminte. Exact ce scrie la Apocalipsa, ca Iadul va da afara pe oameni spre a fi judecati apoi isi vor primi plata. Ori viata vesnica, ori moarte vesnica, a 2-a moarte, simbolizata de Iazul de foc.
Pavel spune la fel: "va fi o inviere a celor drepti dar si a celor nedrepti" Fapt. 24:15

stefan florin 22.12.2011 09:10:49

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 417501)
Unde este distinctia? "voi ce salasuiti in pulbere", se refera la ei, ca persoane.

Ceva in genul:

Dan. 12:13 Și tu mergi spre sfârșitul tău și te odihnește și te vei scula, ca să primești moștenirea ta în vremea cea de apoi!".

http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=16&cap=12

Ce este aceasta 'sculare' ? literar, acolo apare termnul de a se ridica. Din tarana, evident. El, ca persoana. Nu se refera la trup. Adica daca sufletul din Cer, al lui Daniel, ar primi un trup ceresc, nu ar mai fi vorba de nicio ridicare.

New Living Translation (©2007)
"As for you, go your way until the end. You will rest, and then at the end of the days, you will rise again to receive the inheritance set aside for you."

aceeasi idee o spune si Domnul Isus:

Ioan 5
28.nu vă mirați de aceasta; căci vine ceasul când toți cei din morminte vor auzi glasul Lui,
29.si vor ieși, cei ce au făcut cele bune spre învierea vieții și cei ce au făcut cele rele spre învierea osândirii.

Mortii ies din morminte (din tarana), nu scrie ca sufletele lor sunt deja in Cer, in cazul celor buni si acolo vor primi un trup iar cei rai in Iad, alt trup. Toti mortii, fie buni, fie rai, ies tin tarana, adica invie.

Deci mortii buni sau rai vor iesi din morminte. Exact ce scrie la Apocalipsa, ca Iadul va da afara pe oameni spre a fi judecati apoi isi vor primi plata. Ori viata vesnica, ori moarte vesnica, a 2-a moarte, simbolizata de Iazul de foc.
Pavel spune la fel: "va fi o inviere a celor drepti dar si a celor nedrepti" Fapt. 24:15

Ok. Dar sa vedem ce zice mantuitorul pe cruce talharului: "Și Iisus i-a zis: Adevărat grăiesc ție, astăzi vei fi cu Mine în rai". (Luca 23:43). Deci ASTAZI, nu maine, nu la anul. Raiul unde este prietene? Tot in Ev. lui Luca se pomeneste de Sanul lui Avraam. Dupa parerea ta unde?
Sa continuam!
"Și când a deschis pecetea a cincea, am văzut, sub jertfelnic, sufletele celor înjunghiați pentru cuvântul lui Dumnezeu și pentru mărturia pe care au dat-o.
Și strigau cu glas mare și ziceau: Până când, Stăpâne sfinte și adevărate, nu vei judeca și nu vei răzbuna sângele nostru, față de cei ce locuiesc pe pământ?
Și fiecăruia dintre ei i s-a dat câte un veșmânt alb și li s-a spus ca să stea în tihnă, încă puțină vreme, până când vor împlini numărul și cei împreună-slujitori cu ei și frații lor, cei ce aveau să fie omorâți ca și ei". (Apocalipsa 6:9-11)
Acest jertfelnic unde se afla prietene, nu cumva in cer? Deci sufletele unde erau? Cumva tu negi existenta sufletelor?
Mai departe!
"Și am văzut tronuri și celor ce ședeau pe ele li s-a dat să facă judecată. Și am văzut sufletele celor tăiați pentru mărturia lui Iisus și pentru cuvântul lui Dumnezeu, care nu s-au închinat fiarei, nici chipului ei, și nu au primit semnul ei pe fruntea și pe mâna lor. Și ei au înviat și au împărățit cu Hristos mii de ani". (Apocalipsa 20:4)
Dupa cum vezi prietene SUFLETELE (care se aflau unde?...in cer) au INVIAT si au imparatit cu Hristos mii de ani. Si dupa cum vezi sufletele sunt intr-o stare CONSTIENTA nu dorm sau NU sunt intr-o stare de amorteala asa cum zic adventistii. NU HIBERNEAZA. Si cum se face ca ai vazut versetul 20 din cap 20 din Apocalipsa si versetul 4 nu tot din acelasi capitol? Si apropos, a zis cineva ca cei buni vor primi in rai un trup si cei rai in iad isi vor primi trupul? Nu prietene, la Inviere si cei buni vor inviat in trup la fel ca si cei rai care tot in trup vor invia.
Astept parerea ta. Doamne ajuta!

stefan florin 22.12.2011 09:57:09

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 417461)
Nu se face nicio dinstincție, este pur și simplu caracteristica liricii ebraice ("paralelismul membrelor").

Adventiștii au o concepție holistică cu privire la om, așa cum ne-o relevă Scriptura.

ce gluma buna. Doamne ajuta!

osutafaraunu 22.12.2011 10:02:44

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 417506)
Ok. Dar sa vedem ce zice mantuitorul pe cruce talharului: "Și Iisus i-a zis: Adevărat grăiesc ție, astăzi vei fi cu Mine în rai". (Luca 23:43). Deci ASTAZI, nu maine, nu la anul. Raiul unde este prietene? Tot in Ev. lui Luca se pomeneste de Sanul lui Avraam. Dupa parerea ta unde?
Sa continuam!
"Și când a deschis pecetea a cincea, am văzut, sub jertfelnic, sufletele celor înjunghiați pentru cuvântul lui Dumnezeu și pentru mărturia pe care au dat-o.
Și strigau cu glas mare și ziceau: Până când, Stăpâne sfinte și adevărate, nu vei judeca și nu vei răzbuna sângele nostru, față de cei ce locuiesc pe pământ?
Și fiecăruia dintre ei i s-a dat câte un veșmânt alb și li s-a spus ca să stea în tihnă, încă puțină vreme, până când vor împlini numărul și cei împreună-slujitori cu ei și frații lor, cei ce aveau să fie omorâți ca și ei". (Apocalipsa 6:9-11)
Acest jertfelnic unde se afla prietene, nu cumva in cer? Deci sufletele unde erau? Cumva tu negi existenta sufletelor?
Mai departe!
"Și am văzut tronuri și celor ce ședeau pe ele li s-a dat să facă judecată. Și am văzut sufletele celor tăiați pentru mărturia lui Iisus și pentru cuvântul lui Dumnezeu, care nu s-au închinat fiarei, nici chipului ei, și nu au primit semnul ei pe fruntea și pe mâna lor. Și ei au înviat și au împărățit cu Hristos mii de ani". (Apocalipsa 20:4)
Dupa cum vezi prietene SUFLETELE (care se aflau unde?...in cer) au INVIAT si au imparatit cu Hristos mii de ani. Si dupa cum vezi sufletele sunt intr-o stare CONSTIENTA nu dorm sau NU sunt intr-o stare de amorteala asa cum zic adventistii. NU HIBERNEAZA.
Astept parerea ta. Doamne ajuta!

Despre:
  • celebra virgulă din Luc. 23,43
  • expresia "sânul lui Avraam" din folclorul iudaic (Luc. 16,22)
  • și "sufletele" din cartea simbolică a Apocalipsei (6,9-11)
s-a mai discutat suficient de mult pe subforumul acesta. Sufletele din Apoc. 20,4 nu cred că s-au mai luat în discuție. Am o întrebare: cum pot fi aceste suflete deja în cer din moment ce acei martiri (neînchinătorii la semnul fiarei) încă n-au murit și posibil nici nu s-au născut încă?

osutafaraunu 22.12.2011 10:03:38

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 417511)
ce gluma buna. Doamne ajuta!

Nu este glumă, este un pasaj liric... nu e evident?

Profetul de carton 22.12.2011 10:46:06

Citat:

Ok. Dar sa vedem ce zice mantuitorul pe cruce talharului: "Și Iisus i-a zis: Adevărat grăiesc ție, astăzi vei fi cu Mine în rai". (Luca 23:43). Deci ASTAZI, nu maine, nu la anul.

Nu putea Isus sa fie cu talharul in aceeasi zi in Cer, din simplul motiv ca trebuia sa ramana mort 3 zile si abia apoi sa invie, si dupa aceea au mai trecut 40 de zile pentru ridicarea la Cer.

Citat:

Raiul unde este prietene?

in Cer.

Lucian008 22.12.2011 11:37:36

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 416630)
Eu cred că vă faceți prea multe probleme de unde nu aveți. Aveți o apetență deosebită pentru parabole, mai exact pentru elementele lor irelevante. Și nici asta n-ar fi o problemă atât de mare, dacă n-ați stabili dogme pe baza acestor felii de "învățăturtă". Mergând pe această cale, putem conchide că Dumnezeu este un Judecător nedrept (Luca 18), că El trimite în sclavie (pilda în discuție), ori că laudă corupția și furtul în afaceri (Luca 16,8).

Si dupa sustineti ca eu va acuz pe nedrept ca nu raspundeti la intrebari. Eu am intrebat, fiind o parabilor, care este scopul ei final. Puteti sa imi raspundeti? Ce ii spune omului acesta parabola despre ceea ce se intampla dupa moarte, ca doar asta este important?

Citat:

Cum am mai spus, nu din pilde trebuie să înțelegeți asta, cel puțin nu din pildele care tratează alte probleme. De exemplu pilda cu bogatul Lazăr și săracul Luzăr. Despre murirea ori nemurirea sufletului trebuie să înțelegeți direct din exemplele de viață (ori de moarte), gen învierea lui Lazăr. Hristos nu-l cheamă pe Lazăr să se coboare nici din Cer, nici de la streașina casei, ci să iasă din mormânt.

Vroiati sa ii spuna trupului care se afla in mormant sa vina din cer? In princiupiu sufletul lui Lazar, ca al tuturor celor morti pana atunci (si ca se evit intrebarea, inclusiv al dreptilor vechiului testament) era in Iad. Sufletul lui Lazar a venit din Iad la trup, dar trupul trebuia sa iasa din mormant. Deci lui Lazar cel inviat nu i se putea adresa Mantuitorul decat acolo unde era el atunci. Lazar era deja viu. Invierea avusese loc cand Hristos se rugase si multumise Tatalui.
Ca sa inteleg (asta este o nelamurire) dvs sustineti ca sufletul, in starea lui de "adormire", e legat de trup? Si cand acesta putrezeste si ajunge pamant?

Citat:

Ce pretenție aveți de la un prost?:9: E mai grav când un deștept debitează prostii!

Nu imi atribuiti lucruri pe care nu le-am sustinut. Nu am spus ca sunteti prost. Si nici nu cred asta. Dar cred ca sunteti indoctrinat si nu vreti sa analizati argumentele si explicatiile pe care le primiti. Si cred ca atunci cand totusi nu aveti nici un raspuns fie nu raspundeti, fie evitati raspunsul si vorbiti despre altceva, fie va faceti ca nu ati inteles si de asemenea raspundeti la altceva.

Citat:

Și "existența" cine o dă? Diavolul? Poate el susține ori întreține existența, ba încă la infinit? Ori omul însuși, care a ajuns acum zeu în Infern?

V-am spus ca nu cred ca sunteti prost, si stiti bine ca am mai raspuns la acesta intrebare (cu fix aceleasi cuvinte): Existenta este sustinuta de Dumnezeu. Inca de la Creatie.

Citat:

Nu vă place termenul "suprimare"? Eu nici nu l-am folosit. Să folosim termenul "încetarea existenței" că pare-se vi-e mai la îndemână. Între moarte și judecată -mă refer desigur la faza executorie a judecății (κρίμα)- nu uitați că intervine învierea.

Sunt sinonime.

Citat:

Pentru că n-ați fost atent, ori pentru că prejudecata a fost mai puternică decât atenția. Chinul va surveni la faza executorie a judecății, adică în focul final, nu imediat la moartea omului.

Eu altceva intreb. Ce ce ii mai chinuie. Daca tot vor inceta sa existe, ce satisfactie mai are Dumnezeu ii ai chinui? Atunci nu ar fi bun. Daca ii chinuie propriile fapte, fiindca liberi au ales indepartarea Dumnezeu e drept. Si e bun ptr ca le-a dat ocazia sa aiba viata vesnica. Si asta cu toate ca vesnicia o vor petrece in chin. Si totusi paradoxul vine de la faptul ca nu ar fi bun daca I-ar chinui ptr o perioada. Ptr ca atunci (in afara de faptul ca eu inteleg ca dvs sustineti ca i-ar chinui Dumnezeu) insemna ca I-ar aduce o satisfactie chinul unora care oricum dispar.

Citat:

Vedeți dumneavoastră, mântuirea se capătă prin har nu prin faptele bune. Că așa cum bine ați spus, nici oamenii buni nu sunt buni (ba uneori se dovedesc a fi groaznic de răi-fiecare ne-am descoperit în această ipostază), ci "acceptabili", mai corect acceptați prin și datorită harului lui Hristos și desigur datorită acceptării lui Hristos ca Mântuitor personal.

Am mai auzit asta. Doar ca iar ideea asta contravine cu bunatatea Lui Dumnezeu. Daca doar harul ne mantuieste atunci omul care nu se mantuieste nu este responsabil. Dumnezeu nu ar fi bun ptr ca nu ar vrea sa ii mantuiasca pe toti. Harul e dat de Dumnezeu. Daca doar unii il primesc (si nu ma refer la faptul ca el este acceptat de respectivii) de la Dumnezeu insemana ca ceilalti nu au avut nici o sansa. Ca Dumnezeu il ofera tuturor si ca doar unii il primesc e cu totul altceva. Faptele bune sunt "rodul" harului, deci ele impreuna cu harul ne mantuiesc. Mantuirea o da Dumnezeu, dar si omul lucreaza la ea.

Citat:

Și dacă concluzia dvs. e cea greșită? Dacă înțelegeți greșit că "Dumnezeu îi chinuie"? În Scriptură există două expresii ce aruncă lumină asupra raportului mântuire/pierzare: "anul de îndurare al Domnului" vs. "ziua mâniei lui Dumnezeu". Cam așa stau lucrurile...

Atunci lamuriti-ma va rog. Eu am spus ce va presupune chinul. Cum va fi nu stim. Dar ce presupune stim.Si atat timp cat eu am repetat de nenumarate ori ca ii chinuie faptele facute, deciziile care l-au indepartat de Dumnezeu, cum puteti sustine ca eu inteleg gresit si spun ca Dumnezeu ii chinuie? Asta nu inseamna minciuna?
In conceptia dvs cine sau ce ii chinuie? Si in ce consta chinul?

Ora este GMT +3. Ora este acum 21:02:09.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.