Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Despre Sfanta Scriptura (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5014)
-   -   Crede si nu cerceta (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11465)

Fr.Guillaume de Ruszka 01.02.2011 01:05:31

Ratiune si Credinta

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 331116)
Adevarul despre care eu vorbesc este Iisus Hristos!
Dar iti pot da si un alt exemplu de adevar.Afara PLOUA.E un adevar neconditionat de inteligenta.

Propozitia "Afara ploua " este adevarata sau falsa numai in masura in care tu ,ofiinta rationala afirmi:Daca ploua, relatia e corecta, deci e adevarat,iar daca nu ci doar tu o afirmi este incorecta ,deci falsa.

Melissa 01.02.2011 01:09:22

Citat:

În prealabil postat de Fr.Guillaume de Ruszka (Post 331127)
Pentru a fi ADEVAR trebuie sa se dea relatia intre INTELIGENTA si OBIECT.Deci adevarul,consista intr-o relatie in care se afirma sau se neaga ceva. Sf. Toma d'Aquino se intreaba:Dacanu ar exista nici o creatura inteligenta,ar exista Adevar? Raspunde:Da,Adevarul divin ,Dumnezeu fiind INTELIGENTA ABSOLUTA.Dar apoi zice:Iar daca am face o abstractie zicand ca daca nu ar exista nici Dumnezeu,atunci ar exista vre-un Adevar. Raspuns:NU,fiindca ADEVARUL in fond se afla in INTELIGENTA,care face relatia de afirmatie,negatie.
Asa daca nu afirmi si nu negi, nu are cum sa existe adevar.De exemplu:"Caine", "Porc","Carte"..........Adevarat sau fals?..........pffffffffffffffff...........nici una,nici alta.

Cred ca ti se pare aberant ca il tot contrazic pe Sf. Toma d'Aquino,dar iti mai zic ceva.Intr-un astfel de rationament sunt 2 greseli:
1. - nu se poate face abstractie de ceva ce exista ( Dumnezeu) pentru a demonstra tocmai ca acel ceva nu exista.E absurd.
2.-daca tot facem acea absractie, totusi raspunsul corect ar fi :DA.Adevarul este urmatorul in acest caz: ca NU exista Dumnezeu.

Pippo_ 01.02.2011 01:10:52

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 331116)
Afara PLOUA.E un adevar neconditionat de inteligenta.

Ba e foarte conditionat de inteligenta. Ai pus in miscare un intreg mecanism al ratiunii cand ai facut observatia asta. Ai adus in planul atentiei ganduri, le-ai combinat intre ele, ai lansat mecanismul de interpretare a gandului in cuvant, si mecanismul de despartire a cuvantului in litere... Crezi ca oricine poate face asta? Nu. Doar cei cu ratiunea (inteligenta) destul de dezvoltata si cu gandurile (conceptele) suficient de bine definite. Deci necesita un anumit nivel de inteligenta afirmatia dar si chiar si simpla observatie mentala. Ar putea fi cineva atat de nedezvoltat mental, incat sa nu inteleaga conceptul de "ploaie", sa fie totul confuz pentru el, incat sa simta ploaia, dar sa nu constientizeze si sa nu distinga mental ceea ce se intampla (precum probabil se intampla multor animale). Si animalul are inteligenta intr-o anumita masura. Cu cat ne indreptam spre om, inteligenta, claritatea si complexitatea mintii si a conceptelor(gandurilor) creste.

Melissa 01.02.2011 01:11:24

Citat:

În prealabil postat de Fr.Guillaume de Ruszka (Post 331131)
Propozitia "Afara ploua " este adevarata sau falsa numai in masura in care tu ,ofiinta rationala afirmi:Daca ploua, relatia e corecta, deci e adevarat,iar daca nu ci doar tu o afirmi este incorecta ,deci falsa.

Iti spun inca o data :ADEVARUL SI IN ACEST CAZ ESTE UNUL SINGUR : AFARA PLOUA!Ploaia asta bat-o norocul nu este conditionata de ce afirm eu sau nu!
E asa greu????

Melissa 01.02.2011 01:16:30

Citat:

În prealabil postat de Pippo_ (Post 331135)
Ba e foarte conditionat de inteligenta. Ai pus in miscare un intreg mecanism al ratiunii cand ai facut observatia asta. Ai adus in planul atentiei ganduri, le-ai combinat intre ele, ai lansat mecanismul de interpretare a gandului in cuvant, si mecanismul de despartire a cuvantului in litere... Crezi ca oricine poate face asta? Nu. Doar cei cu ratiunea (inteligenta) destul de dezvoltata si cu gandurile (conceptele) suficient de bine definite. Deci necesita un anumit nivel de inteligenta afirmatia dar si chiar si simpla observatie mentala. Ar putea fi cineva atat de nedezvoltat mental, incat sa nu inteleaga conceptul de "ploaie", sa fie totul confuz pentru el, incat sa simta ploaia, dar sa nu constientizeze si sa nu distinga mental ceea ce se intampla (precum probabil se intampla multor animale). Si animalul are inteligenta intr-o anumita masura. Cu cat ne indreptam spre om, inteligenta, claritatea si complexitatea mintii si a conceptelor(gandurilor) creste.

Te straduiesti te rog sa faci un pic diferenta intre ADEVAR si PERCEPTIA NOASTRA ASUPRA ADEVARULUI?
AFARA PLOUA!E un fenomen meteo care nu depinde de inteligenta mea sau a ta! Acesta este ADEVARUL si nu PERCEPTIA noastra asupra lui sau mecanismul pe care il folosim ca sa il observam sau sa-l definim.

andreicozia 01.02.2011 01:19:20

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 331137)
Iti spun inca o data :ADEVARUL SI IN ACEST CAZ ESTE UNUL SINGUR : AFARA PLOUA!Ploaia asta bat-o norocul nu este conditionata de ce afirm eu sau nu!
E asa greu????

Pina nu demult existau triburi in Africa, si in Papua N Guinee care jurau ca Ploaia erau lacrimile lui Dumnezeu cind plingea, si daca te opuneai te faceau frigarui.
deci dupa cum vezi Adevarul NU este unul singur ci este definit de cel care-l rosteste.

Oare cit timp va trece pina noi vom iesi din faza de mentalitate de papuasi si brusc realizam cu totul ALTCEVA? ? ?

...ca sa nu mai vorbim de felul in care percep animalele ploaia

Mihnea Dragomir 01.02.2011 01:26:21

Citat:

În prealabil postat de Fr.Guillaume de Ruszka (Post 331114)
In primul rand,textul nu l-am trecut in ghilimele, fiindca nu este ad-literam Eu am dat o explicatie a gandirii Sfantului Toma,pe care am inteles-o citind relatia ratiune-credinta la Toma de Aquino expusa in "Filosofia in Evul Mediu" a lui E. Gilson.Citez:"Dimpotriva,avem datoria sa inaintam cat se poate de mult cu interpretarea rationalana datelor credintei,sa urcam prin ratiune la revelatie si sa coboram din nou de la revelatie la ratiune"-in cazul theologiei, si:"In invatatura Scripturii exista taina si nedemonstrabil,dar exista si inteligibil si DEMONSTRABIL.Or,atunci cand ni se lasa posibilitatea alegerii,e mai bine sa intelegem decat sa credem.

M-am liniștit atunci. Nu avea cum să afirme Sf Toma din Aquino asemenea raport între rațiune și credință. Gilson ? Are scuza că e filozof de formație. Pe când Toma este teolog. Acuma, nu e vorba că aș ține partea teologilor, dar trebuie observat un lucru simplu: cunoașterea rațională este cunoaștere naturală. Credința este cunoaștere supranaturală.

Melissa 01.02.2011 01:41:03

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 331145)
Pina nu demult existau triburi in Africa, si in Papua N Guinee care jurau ca Ploaia erau lacrimile lui Dumnezeu cind plingea, si daca te opuneai te faceau frigarui.
deci dupa cum vezi Adevarul NU este unul singur ci este definit de cel care-l rosteste.

Oare cit timp va trece pina noi vom iesi din faza de mentalitate de papuasi si brusc realizam cu totul ALTCEVA? ? ?

...ca sa nu mai vorbim de felul in care percep animalele ploaia

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 331141)
Te straduiesti te rog sa faci un pic diferenta intre ADEVAR si PERCEPTIA NOASTRA ASUPRA ADEVARULUI?
AFARA PLOUA!E un fenomen meteo care nu depinde de inteligenta mea sau a ta! Acesta este ADEVARUL si nu PERCEPTIA noastra asupra lui sau mecanismul pe care il folosim ca sa il observam sau sa-l definim.

Deci nu are nici o legatura cum percep papuasii,animalele, eu sau tu ploaia, cu PLOAIA.
ADEVARUL=PLOAIA.Adevarul NU ESTE preceptia noastra.

Pippo_ 01.02.2011 01:44:50

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 331141)

Pai nu putem vorbi despre adevar, decat prin prisma propriilor noastre perceptii. Chiar si atunci cand incercam sa fim maxim de obiectivi, adevarul unanim acceptat este filtrat prin mecanismul subiectiv al omului. Pare sa fie obiectiv, dar obiectivul nu este absolut, ci este relativ la intreg grupul de oameni. Adica adevarul pe care il vedem fiecare in parte obiectiv este de fapt adevarul subiectiv al intregii omeniri. Este tot subiectiv, nu absolut, deoarece este trecut prin filtrul inteligentei omului. Adevarul Absolut doar Dumnezeu il stie.

mihaila_alin 01.02.2011 01:54:53

pippo oare ploua sau ninge

Melissa 01.02.2011 01:55:53

Citat:

În prealabil postat de Pippo_ (Post 331164)
Pai nu putem vorbi despre adevar, decat prin prisma propriilor noastre perceptii.

Corect,noi nu putem vorbi de adevar decat, logic,prin prisma propriilor noastre perceptii,dar asta NU SCHIMBA ADEVARUL !E banal de simplu ! ADEVARUL NU DEPINDE DE PERCEPTIILE NOASTRE.De perceptiile noastre depinde daca noi facem o afirmatie adevarata sau falsa,cu privire la ADEVAR.DAR ASTA NU SCHIMBA ADEVARUL.

Pippo_ 01.02.2011 02:10:56

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 331173)
Corect,noi nu putem vorbi de adevar decat, logic,prin prisma propriilor noastre perceptii,dar asta NU SCHIMBA ADEVARUL !E banal de simplu ! ADEVARUL NU DEPINDE DE PERCEPTIILE NOASTRE.De perceptiile noastre depinde daca noi facem o afirmatie adevarata sau falsa,cu privire la ADEVAR.DAR ASTA NU SCHIMBA ADEVARUL.

Am inteles asta. Dar faci o mica dar fatala eroare. Acum intelege ca adevarul asta care nu depinde de perceptiile noastre si nici de perceptiile intregii omeniri, adevarul despre care vorbesti tu, este ADEVARUL ABSOLUT. Adevarul Absolut nu este adevarul pe care il descrii ca "afara ploua". Ceea ce descrii, oricat te-ai stradui si tu si eu si omenirea intreaga este doar ADEVARUL SUBIECTIV AL OMENIRII (SI OBIECTIV DIN PERSPECTIVA FIECARUI OM). Adica, cand spui "Afara ploua", oricat de evident si obiectiv ti s-ar parea, oricat de riguros stiintific, ESTE DOAR ADEVARUL SUBIECTIV AL OMENIRII, nu este ADEVARUL ABSOLUT. Intelegi? Exemplul cu "afara ploua" pe care l-ai dat este adevar subiectiv al omenirii, iar in mintea ta il confunzi cu adevar absolut. Adevarul absolut nu il putem sti. Nu il putem imagina macar. Adevarul absolut nu este "afara ploua", este altceva. "Afara ploua" este ori adevar subiectiv (al omului), ori adevar obiectiv(al umanitatii). Dar singurul adevar care nu depinde de inteligenta noastra este doar adevarul absolut.

E putin mai greu de inteles asta. Trebuie sa incerci intr-o viziune in cascada, de la OM(ADEVAR SUBIECTIV AL OMULUI)-UMANITATE(ADEVAR SUBIECTIV AL UMANITATII SI OBIECTIV IN VIZIUNEA FIECARUI OM)-DUMNEZEU(ADEVAR ABSOLUT)

Cred ca ajungem tot la desene pentru a putea explica destul de clar conceptul

Melissa 01.02.2011 10:12:14

Citat:

În prealabil postat de Pippo_ (Post 331174)
Am inteles asta.

Ce bine..:18:
Citat:

Acum intelege ca adevarul asta care nu depinde de perceptiile noastre si nici de perceptiile intregii omeniri, adevarul despre care vorbesti tu, este ADEVARUL ABSOLUT. Adevarul Absolut nu este adevarul pe care il descrii ca "afara ploua".

Foarte corect.Daca recitesti prima mea postare dupa ce mi-ai spus sa iti dau un exemplu de adevar care nu depinde de inteligenta, am spus ca IISUS HRISTOS (DUMNEZEU/ADEVARUL ABSOLUT)este adevarul despre care eu vorbeam.Dar am continuat si ti-am spus ca iti pot da si un alt exemplu de adevar.Si atunci am spus ca afara ploua.(desi acu` ninge aici ca in povesti!)
Citat:

Adica, cand spui "Afara ploua", oricat de evident si obiectiv ti s-ar parea, oricat de riguros stiintific, ESTE DOAR ADEVARUL SUBIECTIV AL OMENIRII, nu este ADEVARUL ABSOLUT. Intelegi? Exemplul cu "afara ploua" pe care l-ai dat este adevar subiectiv al omenirii, iar in mintea ta il confunzi cu adevar absolut.

Nu il confund, ti-am explicat mai sus.:10:Doar ca am folosit termenul generic de ADEVAR.
Pana aici ne-am inteles perfect.:5:Daaaar,
Citat:

"Afara ploua" este ori adevar subiectiv (al omului), ori adevar obiectiv(al umanitatii). Dar singurul adevar care nu depinde de inteligenta noastra este doar adevarul absolut.

Imi mentin parerea ca ACTIUNEA DE A PLOUA, nu depinde de inteligenta noastra.Noi cu inteligenta noastra putem observa sau nu, corect sau incorect o actiune care se petrece fara voia noastra,fara acceptul nostru,fara inteligenta noastra.Suntem doar observatori ai actiunii de a ploua.
Citat:

Nu cred ca-i cazul sa-ti fac un desen.:10:

Fr.Guillaume de Ruszka 01.02.2011 10:23:40

Ratiune si Credinta

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 331150)
M-am liniștit atunci. Nu avea cum să afirme Sf Toma din Aquino asemenea raport între rațiune și credință. Gilson ? Are scuza că e filozof de formație. Pe când Toma este teolog. Acuma, nu e vorba că aș ține partea teologilor, dar trebuie observat un lucru simplu: cunoașterea rațională este cunoaștere naturală. Credința este cunoaștere supranaturală.

1. Toma d'Aquino este atat filosof,cat si teolog. Dar mai MULT filosof decat TEOLOG.Iarmarea parte a teologiei lui este teologie naturala,deci filosofie.
2.Credinta in conceptia tomista si a Bisericii Catolice NU este o "cunoastere supranaturala",ci o cunoastere a CELOR SUPRANATURALE,necesara doar in stadiul actual,nu in cel celestial in care ne vom bucura de "viziunea-directa."
Si repet, de la Sf. Augustin inca a ramas clara relatia ratiune-credinta:1.Credinta este superioara ratiunii din punct de vedere al Adevarului garantat de Autoritatea Divina.2.Ratiunea este superioara credintei din punct de vedere a naturii formei de cunoastere.
De aceea, Isus Cristos are ratiune,dar nu are credinta,fiind Dumnezeu.Iar autoritatea Adevarului revelat prin credinta este demonstrata tot prin filosofie,care prin argumentele ratiunii demonstreaza ca Dumnezeu nu poate nici minti ,nici gresi,nici face rau,fiindca ar fi in contradictie cu el insusi.
Si regret ca nu am la indemana tot textul "Suma contra Gentes",opera filosofica in care Sf. Toma demonstreaza relatia credinta-ratiune de mai sus
3.Gilson nu este filosof,ci doar istoric al gandirii filosofice.Faptul ca il vedeti pe toma ca teolog si nu ca filosof este influenta rea care o mai sufera inca in zilele noastre societatea din partea gandirii secolului al -XVIII-lea,care a tins sa desconsidere filosofia medievala.Or, ganditori precum Toma,Abelard,Albert cel Mare,Anselm,Scotus Eriugena........au fost mult mai filosofi decat Descartes,Spinoza,Malbranche,Leibnitz,Locke,Kant,J aspers,care au fost mult inclinati spre teologie,si de multe ori au amestecat cele doua, dar fara un rezultat compatibil.
Si repet,nu este doar parerea lui Gilson.Iau orice manual de filosofie tomista,de Epistemologie,Metafisica etc. si pune acelasi lucru referitor la Toma.

vsovivi 01.02.2011 11:41:42

Citat:

Citat: Andreicozia
Citat:

În prealabil postat de Scotsman http://www.crestinortodox.ro/forum/i...s/viewpost.gif
Serios?Habar nu aveam.Arta iconografica ma depaseste.Am citit diferite interpretari pe marginea la Ioan 20 si se spunea ca Toma l-ar fi recunoscut,intr-un final, pe Mantuitor fara a mai pune mana efectiv dar daca zici ca ai o icoana ortodoxa care asa arata scena,te cred pe cuvant.
http://www.google.ca/imgres?imgurl=h...LMmdgQexlIW8AQ

Uite ti-am gasit una la repezeala, dar exista altele vechi care il reprezinta pe Sf Toma cu degetele adinc infipte in rana.
Domnilor, Iisus a zis să vină să vadă și să pipăie, căci spunea Toma că nu va crede dacă nu va vedea și nu va pipăi chiar el însuși rănile Domnului, dar nu a avut curajul acesta ci Hristos l-a îndemnat și El însuși i-a luat mâna cu mâinile Lui cu răni în ele și a pus degetul sf. Ap. Toma în rana Sa din coaste... Și atunci a mărturisit sf. Toma: ''Domnul meu și Dumnezeul meu!'' închinându-se, și i-a răspuns Domnul:

''-Crezi Tomo pentru că m-ai văzut? Fericit ești Tomo că M-ai văzut și ai crezut, dar mai fericiți sunt cei ce nu M-au văzut și au crezut... că Tatăl M-a trimis... la voi.'' ...ceva de genul ăsta...

Și l-a sfâtuit pe maideparte mustrându-l cu Duhul blândeții: ''Fii credincios Tomo și nu necredincios''... căci el nu prea credea în mărturiile celorlalți... și iată că a recidivat mai târziu... dar a fost tot de la Dumnezeu lăsată recidiva... ca să se găsească mormântul gol al Fecioarei Preacurate și să primească el brâul de sus...

Pippo_ 01.02.2011 12:21:21

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 331213)
Imi mentin parerea ca ACTIUNEA DE A PLOUA, nu depinde de inteligenta noastra.Noi cu inteligenta noastra putem observa sau nu, corect sau incorect o actiune care se petrece fara voia noastra,fara acceptul nostru,fara inteligenta noastra.Suntem doar observatori ai actiunii de a ploua.

Nu cred ca-i cazul sa-ti fac un desen.:10:

Actiunea de "a ploua" nu exista fara inteligenta noastra in felul in care o vedem noi. Doar Adevarul Absolut pare sa nu depinda de inteligenta noastra. Dar ca sa afli Adevarul Absolut, trebuie sa devii Adevarul Absolut. Deci in toate cazurile interpretarea realitatii depinde de inteligenta noastra. Realitatea in ea insasi nu exista fara inteligenta noastra (inteligenta intregului, a TOT-ului).

Metoda de a privi lucrurile ca absolute, precum o face stiinta moderna, este o greseala care limiteaza mintea, imaginatia, si deci intelegerea.

Dar s-o lasam balta, este o idee mult prea complicata. Nici daca incercam sa desenam nu stiu daca e usor s-o explicam.

Fr.Guillaume de Ruszka 01.02.2011 12:30:13

Ratiune si Credinta

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 331134)
Cred ca ti se pare aberant ca il tot contrazic pe Sf. Toma d'Aquino,dar iti mai zic ceva.Intr-un astfel de rationament sunt 2 greseli:
1. - nu se poate face abstractie de ceva ce exista ( Dumnezeu) pentru a demonstra tocmai ca acel ceva nu exista.E absurd.
2.-daca tot facem acea absractie, totusi raspunsul corect ar fi :DA.Adevarul este urmatorul in acest caz: ca NU exista Dumnezeu.

Va raspund la questiuni:1.Se poate face abstractie de ceva ce exista,se numeste "reducere la absurd".
2.Esenta adevarolui este "relatia" intre Inteligenta si lucrul la care se refera,care constituie o relatie intre Subiect(Inteligenta) si Obiect(lucrul cunoscut),deci daca nu ar exista nici o Inteligenta(umana,angelica sau divina), ar lipsi Subiectul,iar cum relatia se da intre Subiect si Obiect,cum unul dintre cei doi lipseste,nu se da relatia,iar cum adevarul este tocmai aceasta relatie,daca nu exista relatia rezulta ca nu exista adevarul.Ceea ce numiti dumneavoastra "adevar" in argumentele pe care mi le-ati enumerat sunt Valide in cazul in care demonstreaza EXISTENTA lucrurilor cu independenta fata de INTELECTUL nostru,dar nu in cazul definirii Adevarului,cere este o relatie de "adecuare intre intelect si lucru",adica este exact ceea ce dumneavoastra ati pus, vad, intr-un argument ulterior:”Noi cu inteligenta noastra putem observa sau nu, corect sau incorect o actiune care se petrece fara voia noastra,fara acceptul nostru,fara inteligenta noastra.”(v-am citat).Ei,tocmai aceasta relatie :”Noi cu inteligenta noastra putem observa sau nu, corect sau incorect” este “adevarul”.Apoi,citatul: “o actiune care se petrece fara voia noastra,fara acceptul nostru,fara inteligenta noastra”este validpenru a demonstra doar EXISTENTA lucrurilor “in sine ” de forma independenta,ceea ce se poate numi prin analogie(analogie=in parte egal ,dar in parte distinct),adevar “ontologic”,dar un in sensul strict al termenului “adevar”,care este o RELATIE, denumita si “adevar logic”.Cele doua se afla intr.-o stricta relatie de dependenta:Adica , adevarul logic ca sa fie “adevarat” trebuie sa se fundeze in cel ontologic,DAR in sens strict al termenului “adevar”,acesta,revine doar celui logic.Ma bucur ca in final avem oarecum aceeasi pozitie,problema se da doar in faptul ca eu si dumneavoastra ne exprimam in alti termeni,deci o diferente de nomenclatura,nominala,si un una conceptuala.

calator prin ploaie 01.02.2011 12:31:11

Oameni buni...afara ninge in toata regula , eu totusi stau in alta "emisfera" si raman intr-o ploaie prin care ma calatoresc puzderie de nelamuriri....

Fr.Guillaume de Ruszka 01.02.2011 12:42:41

Ratiune si Credinta

Citat:

În prealabil postat de vsovivi (Post 331255)
Domnilor, Iisus a zis să vină să vadă și să pipăie, căci spunea Toma că nu va crede dacă nu va vedea și nu va pipăi chiar el însuși rănile Domnului, dar nu a avut curajul acesta ci Hristos l-a îndemnat și El însuși i-a luat mâna cu mâinile Lui cu răni în ele și a pus degetul sf. Ap. Toma în rana Sa din coaste... Și atunci a mărturisit sf. Toma: ''Domnul meu și Dumnezeul meu!'' închinându-se, și i-a răspuns Domnul:

''-Crezi Tomo pentru că m-ai văzut? Fericit ești Tomo că M-ai văzut și ai crezut, dar mai fericiți sunt cei ce nu M-au văzut și au crezut... că Tatăl M-a trimis... la voi.'' ...ceva de genul ăsta...

Și l-a sfâtuit pe maideparte mustrându-l cu Duhul blândeții: ''Fii credincios Tomo și nu necredincios''... căci el nu prea credea în mărturiile celorlalți... și iată că a recidivat mai târziu... dar a fost tot de la Dumnezeu lăsată recidiva... ca să se găsească mormântul gol al Fecioarei Preacurate și să primească el brâul de sus...

Ai o mica confuzie.In "Summa Theologiae" Toma d'Aquino se intreaba daca ceva "vazut" poate fi in acelasi timp "crezut".Raspunsul este ca NU,fiindca odata ce este vazut ,este
"evident",deci nu mai este obiect de "credinta".Apoi, se intreaba cum poate fi interpretat acest episod intre Cristos si Ap. Toma.Raspuns:"Apostolul Toma a vazut un lucru si a crezut in altula: l-a vazut pe om si crezand in Dumnezeu, l-a marturisit zicand:Domnul meu si Dumnezeul meu". Aceasta explicatie Toma d'Aquino a cules-o de la Sf.Papa Grigore cel Mare.

bob2909 01.02.2011 13:51:50

Citat:

În prealabil postat de Fr.Guillaume de Ruszka (Post 331290)
Ai o mica confuzie.In "Summa Theologiae" Toma d'Aquino se intreaba daca ceva "vazut" poate fi in acelasi timp "crezut".Raspunsul este ca NU,fiindca odata ce este vazut ,este
"evident",deci nu mai este obiect de "credinta".Apoi, se intreaba cum poate fi interpretat acest episod intre Cristos si Ap. Toma.Raspuns:"Apostolul Toma a vazut un lucru si a crezut in altula: l-a vazut pe om si crezand in Dumnezeu, l-a marturisit zicand:Domnul meu si Dumnezeul meu". Aceasta explicatie Toma d'Aquino a cules-o de la Sf.Papa Grigore cel Mare.

Da bine zis, imi place cand gasesc un adevar cu subinteles teologic... , si intrebarea :

De ce Toma cand l-a vazut pe om a crezut in Dumnezeu?

Pentru ca El (Iisus) prin inviere devine Domnul Dumnezeu Atottiitorul avand slava Tatalui , slava pe care inainte de Cruce nu o avea...

iar aceasta slava se va vedea la a doua venire , in inteles si mai tainic vorbesc...

Fr.Guillaume de Ruszka 01.02.2011 14:13:12

Ratiune si Credinta

Citat:

În prealabil postat de bob2909 (Post 331359)
Da bine zis, imi place cand gasesc un adevar cu subinteles teologic... , si intrebarea :

De ce Toma cand l-a vazut pe om a crezut in Dumnezeu?

Pentru ca El (Iisus) prin inviere devine Domnul Dumnezeu Atottiitorul avand slava Tatalui , slava pe care inainte de Cruce nu o avea...

iar aceasta slava se va vedea la a doua venire , in inteles si mai tainic vorbesc...

Ai mare grija! Afirmatia:"El (Iisus) prin inviere devine Domnul Dumnezeu Atottiitorul avand slava Tatalui , slava pe care inainte de Cruce nu o avea... "este eretica,si a fost condamnata in secolele IV-V.
Isus Cristos este Dumnezeu,este Ce-a de-a doua Persoana a Sfintei Treimi(Fiul,sau Cuvantul),care a asumat prin Intrupare natura umana.Deci are doua naturi:cea divina,si cea umana."Uniune fara confuzie si distinctie fara separatie".Deci desi are cele doua naturi,este totusi Persoana Divina si nu umana.Exista dintotdeauna,si este egal cu Tatal si Duhul Sfant:Trei Persoane, un singur Dumnezeu.

vsovivi 01.02.2011 14:17:34

Citat:

Citat:
În prealabil postat de vsovivi http://www.crestinortodox.ro/forum/i...s/viewpost.gif

Ce bine ar fi dacă aș avea doar mici confuzii... problema mea e de bârne... telescopice... unele cât stâlpii de telegraf și telefon radio.

Dar cine este acest Toma d'Aquino dacă el nu și-a dat seama câți oameni s-au văzut unii pe alții, s-au văzut între ei și au zis: ''ești, este, suntem'', și se distrau și petreceau și mâncau și se însurau și se măritau și-și făceau cadouri unii altora până ce a venit potopul și i-a luat pe toți, mai puțin pe Noe și familia lui, și a rămas pământul gol de om la fața sa după ce s-au retras apele, și abea apoi a ieșit Noe din corabie... și a zis: ''Numai tu ești Doamne... sfânt. În Cer și pe Pământ.''

Și a adus jertfă din fiecare pereche de animale curate, pentru suferința fraților oameni ca să-L mângâie pe Domnul căci îi părea și Lui rău de ceea ce a făcut.

Iar ce spune sf. Grigore cel mare, este corect, Apostolul Toma a văzut pe omul Iisus înviat din morți și a crezut în Dumnezeu că Îl înviase din morți pe acest om și Dumnezeu și a mărturisit fericit: ''Domnul meu și Dumnezeul Meu'' închinându-se sfiintei Treimi ce se vedea prin El. Dar mai târziu a recidivat... neștiind de ce numai el nu a fost chemat să cinstească trecerea la cele veșnice ale Preacuratei Fecioare... căci și el era apostol și necrezând că i-ar fi putut face Domnul așa ceva, nu putea concepe că ar fi putut fi exclus de la așa ceva, știa că Dumnezeu nu l-ar fi exclus niciodată, iată că nu-i venea să creadă... și nu a crezut în mărturisirile celorlalți apostoli și frați... până ce nu au deschis mormântul și sicriul... și acesta era gol. Iar apoi, a căzut din Cer, dintr-un Nor, peste el un brâu feciorelnic... și sfânt.

bob2909 01.02.2011 14:19:53

Citat:

În prealabil postat de Fr.Guillaume de Ruszka (Post 331382)
Ai mare grija! Afirmatia:"El (Iisus) prin inviere devine Domnul Dumnezeu Atottiitorul avand slava Tatalui , slava pe care inainte de Cruce nu o avea... "este eretica,si a fost condamnata in secolele IV-V.
Isus Cristos este Dumnezeu,este Ce-a de-a doua Persoana a Sfintei Treimi(Fiul,sau Cuvantul),care a asumat prin Intrupare natura umana.Deci are doua naturi:cea divina,si cea umana."Uniune fara confuzie si distinctie fara separatie".Deci desi are cele doua naturi,este totusi Persoana Divina si nu umana.Exista dintotdeauna,si este egal cu Tatal si Duhul Sfant:Trei Persoane, un singur Dumnezeu.

Ce intelegi tu din aceste versete ale lui Pavel? epistola catre evrei:

cap2:

"7. L-ai micșorat pe el cu puțin față de îngeri; și cu mărire și cu cinste l-ai încununat și l-ai pus peste lucrurile mâinilor Tale.
8. Toate le-ai supus sub picioarele lui". Dar prin faptul că a supus lui toate (înțelegem) că nimic nu i-a lăsat nesupus. Acum însă, încă nu vedem cum toate i-au fost supuse.
9. Ci pe Cel micșorat cu puțin față de îngeri, pe Iisus, Îl vedem încununat cu slavă și cu cinste, din pricina morții pe care a suferit-o, astfel că, prin harul lui Dumnezeu, El a gustat moartea pentru fiecare om. "

mihaila_alin 01.02.2011 14:20:20

Citat:

Am inteles asta. Dar faci o mica dar fatala eroare. Acum intelege ca adevarul asta care nu depinde de perceptiile noastre si nici de perceptiile intregii omeniri, adevarul despre care vorbesti tu, este ADEVARUL ABSOLUT. Adevarul Absolut nu este adevarul pe care il descrii ca "afara ploua". Ceea ce descrii, oricat te-ai stradui si tu si eu si omenirea intreaga este doar ADEVARUL SUBIECTIV AL OMENIRII (SI OBIECTIV DIN PERSPECTIVA FIECARUI OM). Adica, cand spui "Afara ploua", oricat de evident si obiectiv ti s-ar parea, oricat de riguros stiintific, ESTE DOAR ADEVARUL SUBIECTIV AL OMENIRII, nu este ADEVARUL ABSOLUT. Intelegi? Exemplul cu "afara ploua" pe care l-ai dat este adevar subiectiv al omenirii, iar in mintea ta il confunzi cu adevar absolut. Adevarul absolut nu il putem sti. Nu il putem imagina macar. Adevarul absolut nu este "afara ploua", este altceva. "Afara ploua" este ori adevar subiectiv (al omului), ori adevar obiectiv(al umanitatii). Dar singurul adevar care nu depinde de inteligenta noastra este doar adevarul absolut.

E putin mai greu de inteles asta. Trebuie sa incerci intr-o viziune in cascada, de la OM(ADEVAR SUBIECTIV AL OMULUI)-UMANITATE(ADEVAR SUBIECTIV AL UMANITATII SI OBIECTIV IN VIZIUNEA FIECARUI OM)-DUMNEZEU(ADEVAR ABSOLUT)

domnul pippo vezi ca moara merge de aseara si sau gatat cerealele ce nu pricepi ce zice melisa:AFARA PLOUA PAI PLOUA DOMNULE.in loc sa vedet ce trebuie sa faceti sa iesiti din starea de pacat de care suferim toti filozofati in lighean de aseara neajungind la nici un rezultat.domnule pescuitul se face in riu, fluviu,lac.mare,ocean si nici-decum in damigeana sau lighean.axati-va pe lucruri practice. ca s-au mai adunat vrio citva suspecti ce vor sa isi arate filozofia ce nu foloseste nici lor, unde va e smerenia laudarosilor sau ocosi cum zicem noi ardelenii. bateti pasul pe loc si nu spuneti nimic important.

Fr.Guillaume de Ruszka 01.02.2011 14:36:06

Ratiune si Credinta

Citat:

În prealabil postat de bob2909 (Post 331391)
Ce intelegi tu din aceste versete ale lui Pavel? epistola catre evrei:

cap2:

"7. L-ai micșorat pe el cu puțin față de îngeri; și cu mărire și cu cinste l-ai încununat și l-ai pus peste lucrurile mâinilor Tale.
8. Toate le-ai supus sub picioarele lui". Dar prin faptul că a supus lui toate (înțelegem) că nimic nu i-a lăsat nesupus. Acum însă, încă nu vedem cum toate i-au fost supuse.
9. Ci pe Cel micșorat cu puțin față de îngeri, pe Iisus, Îl vedem încununat cu slavă și cu cinste, din pricina morții pe care a suferit-o, astfel că, prin harul lui Dumnezeu, El a gustat moartea pentru fiecare om. "

In primul rand, Epistola catre evrei, sa demonstratde catre ultimele exegeze biblice ca nu ii apartine Sf.Pavel.Nu cunoastem autorul uman al acesteia.
Interpretarea este o comparatie intre natura umana in general(inferioara celei angelice),care datorita Inteligentei si a Vointei(imaginea lui Dumnezeu),se afla in fruntea creatiei materiale.Si actul de donatie pe care l-a facut Fiul,care fiind Dumnezeu s-a coborat si s-a umilit sub propria lui conditie,asumand conditia noastra umana,pentru a ne salva de sub sclavia pacatului,a ne transmite Duhul Sfant,si a ne face partasi de conditia de "fii ai lui Dumnezeu".Comentariul meu anterior il gasiti definit in Crez , iar acesta ultimul la fel,si chiar si-n Epistola Sf. Ap. Pavel catre Filipeni (2,6-11).

bob2909 01.02.2011 14:36:18

Citat:

În prealabil postat de Fr.Guillaume de Ruszka (Post 331382)

nu am timp sa stau pe aici pe forum pana raspunzi, dar iti repet din nou :

"Ci pe Cel micșorat cu puțin față de îngeri, pe Iisus, Îl vedem încununat cu slavă și cu cinste, din pricina morții pe care a suferit-o"

iar cei care s-au crezut DEMNI SA CONDEMNE, indiferent ca erau in sec IV-V , sau orice alt secol O SA PLTEASCA LA JUDECAT!!!!!!!!!!!!

JUDECATA CARE ESTE FOARTE APROAPE!!!!!!!!!!!!!!!!!

vsovivi 01.02.2011 14:46:50

Citat:

În prealabil postat de bob2909 (Post 331403)

"Ci pe Cel micșorat cu puțin față de îngeri, pe Iisus, Îl vedem încununat cu slavă și cu cinste, din pricina morții pe care a suferit-o"

iar cei care s-au crezut DEMNI SA CONDEMNE, indiferent ca erau in sec IV-V , sau orice alt secol O SA PLTEASCA LA JUDECAT!!!!!!!!!!!!

Dragul meu bob, nu te ambala că acest Guillaume nu pricepe ce spui și e atent doar după ereziile din capul lui... că precis lucrează la deparazitarea pământului de neghine... uitând să înceapă cu al lui...

Auzi acolo la el ce comedie, că cică Epistola către Evrei nu aparține sf. Ap. Pavel... Păi nu este evident stilul și adresarea și Harul din ea? Dar să știi că are dreptate, că defapt aparține mai mult Domnului dectât sf. Ap. Pavel.

Și sigur că da, El este Cel ce va face judecata în Numele Atotțiitorului... deci prin Cuvântul gurii Sale se vor judeca toate neamurile și toată făptura căci gLumea a fost demult judecată... deci în mâna Lui s-a dat toată puterea, în Cer și pe Pământ, și se vor boci toate neamurile pământului... iar Tatăl nu judecă pe nimeni... iubește mult și nu judecă pe nimeni... Deci El este autoritatea supremă, El desparte pe oi de capre... prin Cuvântul Său... Căci i s-a dat și și-a luat haina Judecătorului Suprem... în fața Căruia vor tremura toți cei ce L-au străpuns.

Iar drepții și sfinții și smeriții se vor veseli de Domnul în veacul vecilor.Amin.

Melissa 01.02.2011 14:54:15

Citat:

În prealabil postat de Pippo_ (Post 331280)
Actiunea de "a ploua" nu exista fara inteligenta noastra in felul in care o vedem noi.
Dar s-o lasam balta, este o idee mult prea complicata.

Deci nu te speria, ca n-am facaletul in mana:-))...Iti mai spun inca o data, cu alte cuvinte:
NU NOI DECLANSAM PLOAIA,NU NOI O PUTEM OPRI! Deci, PLOAIA NU DEPINDE de NOI in nici un fel.Ploaia este UN FENOMEN meteo,si in cazul exemplificat de mine,reprezinta adevarul: PLOUA! Nu putem influienta actiunea de a ploua,in nici un fel!Deci ADEVARUL in acest caz (si in multe altele) NU DEPINDE de inteligenta!
Dar, lucrurile simple sunt cel mai greu de inteles."Numai inteleptii pot sa le vaza."- nu m-am laudat, ci il citam pe Coelho:10:

Melissa 01.02.2011 15:20:43

Citat:

În prealabil postat de Fr.Guillaume de Ruszka (Post 331283)
Va raspund la questiuni:1.Se poate face abstractie de ceva ce exista,se numeste "reducere la absurd".

Corect,DAR "reducerea la absurd" demostreaza ca acel ceva care exista , CHIAR EXISTA!Deci, se poate demonstra prin "reducere la absurd" existenta unui lucru care EXISTA.Nu demonstrezi prin "reducere la absurd" ca un lucru care exista, NU EXISTA.Ca e absurd,repet!:-)
Citat:

În prealabil postat de Fr.Guillaume de Ruszka (Post 331283)
2.Ceea ce numiti dumneavoastra "adevar" in argumentele pe care mi le-ati enumerat sunt Valide in cazul in care demonstreaza EXISTENTA lucrurilor cu independenta fata de INTELECTUL nostru,dar nu in cazul definirii Adevarului,cere este o relatie de "adecuare intre intelect si lucru",adica este exact ceea ce dumneavoastra ati pus, vad, intr-un argument ulterior:”Noi cu inteligenta noastra putem observa sau nu, corect sau incorect o actiune care se petrece fara voia noastra,fara acceptul nostru,fara inteligenta noastra.”(v-am citat).Ei,tocmai aceasta relatie :”Noi cu inteligenta noastra putem observa sau nu, corect sau incorect” este “adevarul”.Apoi,citatul: “o actiune care se petrece fara voia noastra,fara acceptul nostru,fara inteligenta noastra”este validpenru a demonstra doar EXISTENTA lucrurilor “in sine ” de forma independenta,ceea ce se poate numi prin analogie(analogie=in parte egal ,dar in parte distinct),adevar “ontologic”,dar un in sensul strict al termenului “adevar”,care este o RELATIE, denumita si “adevar logic”.Cele doua se afla intr.-o stricta relatie de dependenta:Adica , adevarul logic ca sa fie “adevarat” trebuie sa se fundeze in cel ontologic,DAR in sens strict al termenului “adevar”,acesta,revine doar celui logic.Ma bucur ca in final avem oarecum aceeasi pozitie,problema se da doar in faptul ca eu si dumneavoastra ne exprimam in alti termeni,deci o diferente de nomenclatura,nominala,si NU una conceptuala.

Iar eu ma bucur ca m-ati citat pe mine ca sa imi demonstrati ca am dreptate!:4::5:Lasand gluma la o parte, MA BUCUR CA OARECUM M-ATI INTELES!

Pippo_ 01.02.2011 16:19:11

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 331414)
Deci nu te speria, ca n-am facaletul in mana:-))...Iti mai spun inca o data, cu alte cuvinte:
NU NOI DECLANSAM PLOAIA,NU NOI O PUTEM OPRI! Deci, PLOAIA NU DEPINDE de NOI in nici un fel.Ploaia este UN FENOMEN meteo,si in cazul exemplificat de mine,reprezinta adevarul: PLOUA! Nu putem influienta actiunea de a ploua,in nici un fel!Deci ADEVARUL in acest caz (si in multe altele) NU DEPINDE de inteligenta!
Dar, lucrurile simple sunt cel mai greu de inteles."Numai inteleptii pot sa le vaza."- nu m-am laudat, ci il citam pe Coelho:10:

Ti-am inteles punctul de vedere, dar este gresit. Nu e vorba de incapatanare din partea mea. Ai doar impresia ca este atat de simplu, deoarece faci in gandire eroarea pe care o face stiinta moderna scotandu-l pe Dumnezeu din ecuatie. De aceea iti rezulta "afara ploua" ca fiind independent de inteligenta umana. Reflecteaza mult. Incearca sa imaginezi mai exact ce am vrut sa spun in mesajele anterioare. Formeaza-ti imaginea lumii si mecanismul inteligentei pas cu pas in minte, renuntand la punctul de vedere ca "ploaia" ar fi independent de inteligenta. Asta o s-o intelegi dupa ce mai intai imaginezi corect ansamblul, pas cu pas. Mareste-ti viziunea de ansamblu.

Nu mai privi lucrurile din perspectiva stiintei moderne, iar ploaia ca pe un "fenomen meteo", deoarece insusi unghiul asta limiteaza imaginatia. Imagineaza mecanismul omului si lumea asa cum le vezi tu, nu asa cum iti spune stiinta moderna ca ar fi.

Fr.Guillaume de Ruszka 01.02.2011 16:38:07

Ratiune si Credinta

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 331433)
Corect,DAR "reducerea la absurd" demostreaza ca acel ceva care exista , CHIAR EXISTA!Deci, se poate demonstra prin "reducere la absurd" existenta unui lucru care EXISTA.Nu demonstrezi prin "reducere la absurd" ca un lucru care exista, NU EXISTA.Ca e absurd,repet!:-)

Iar eu ma bucur ca m-ati citat pe mine ca sa imi demonstrati ca am dreptate!:4::5:Lasand gluma la o parte, MA BUCUR CA OARECUM M-ATI INTELES!

Da, problema este ca dvs. ca majoritatea oamenilor faceti o oarecare confuzie intre "realitate " si "adevar".Eu am incercat sa va explic ca din punct de vedere Epistemologic sunt lucruri distincte:"realitatea"="adevarul ontologic" este independent de inteligenta,in schimb "adevarul"="adevarul logic" este tocmai relatia de "contopire "intre inteligenta si obiectul pe care il cunoaste.Inteligenta cunoaste prin operatiunea numita "abstragere",sau"abstractie",adica dintr-un individ concret,abstrage Forma si formeaza conceptul universal. Acum aceasta relatie de "adecuare"intre inteligenta si lucru,sau de "potrivire", daca este corecta=ADEVAR,iar daca nu,=FALS.Iar aceasta,aceasta relatie este in sens strict ceea ce noi numim "ADEVAR".Iar prin reducerea la absurd,nu am facut altceva decat sa demonstrez ca :1.Daca nu ar exista nici o Inteligenta nu ar fi posibila "relatia" Subiect-Obiect,fiindca Inteligenta fiind Subiectul,odata ce nu exista,nu avem "relatie",avem doar "Obiectul",care ar fi doar o "simpla realitate".
2.Adevarul fiind "relatie",odata ce nu este posibila "relatia",nu mai exista Adevar,in sensul de Adevar Logic.Deci ramanem cu o "realitate" si atata-tot.

Fr.Guillaume de Ruszka 01.02.2011 16:41:11

Ratiune si Credinta

Citat:

În prealabil postat de bob2909 (Post 331403)

Cei care au condamnat aceste grave erezii sunt printre Sfintii Parinti ai Bisericii.

bob2909 01.02.2011 16:51:05

Citat:

În prealabil postat de Fr.Guillaume de Ruszka (Post 331401)
In primul rand, Epistola catre evrei, sa demonstratde catre ultimele exegeze biblice ca nu ii apartine Sf.Pavel.Nu cunoastem autorul uman al acesteia.
Interpretarea este o comparatie intre natura umana in general(inferioara celei angelice),care datorita Inteligentei si a Vointei(imaginea lui Dumnezeu),se afla in fruntea creatiei materiale.Si actul de donatie pe care l-a facut Fiul,care fiind Dumnezeu s-a coborat si s-a umilit sub propria lui conditie,asumand conditia noastra umana,pentru a ne salva de sub sclavia pacatului,a ne transmite Duhul Sfant,si a ne face partasi de conditia de "fii ai lui Dumnezeu".Comentariul meu anterior il gasiti definit in Crez , iar acesta ultimul la fel,si chiar si-n Epistola Sf. Ap. Pavel catre Filipeni (2,6-11).

Evanghelia dupa Matei cap 16:

21. De atunci a început Iisus să arate ucenicilor Lui că El trebuie să meargă la Ierusalim și să pătimească multe de la bătrâni și de la arhierei și de la cărturari și să fie ucis, și a treia zi să învieze.
22. Și Petru, luându-L la o parte, a început să-L dojenească, zicându-I: Fie-Ți milă de Tine să nu Ți se întâmple Ție aceasta.
23. Iar El, întorcându-se, a zis lui Petru: Mergi înapoia Mea, satano! Sminteală Îmi ești; că nu cugeți cele ale lui Dumnezeu, ci cele ale oamenilor.
24. Atunci Iisus a zis ucenicilor Săi: Dacă vrea cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie.
25. Că cine va voi să-și scape sufletul îl va pierde; iar cine își va pierde sufletul pentru Mine îl va afla.
26. Pentru că ce-i va folosi omului, dacă va câștiga lumea întreagă, iar sufletul său îl va pierde? Sau ce va da omul în schimb pentru sufletul său?
27. Căci Fiul Omului va să vină întru slava Tatălui Său, cu îngerii Săi; și atunci va răsplăti fiecăruia după faptele sale. “

Uite ce am spus eu :” El (Iisus) prin inviere devine Domnul Dumnezeu Atottiitorul avand slava Tatalui , slava pe care inainte de Cruce nu o avea...”

Uite ce spune Iisus:” Căci Fiul Omului va să vină întru slava Tatălui Său, cu îngerii Săi; și atunci va răsplăti fiecăruia după faptele sale.”

Ti se pare ca este erezie ce am spus? …

dar eu va spun ca nu am venit aici pe pamant ca sa va invat, ca invatatura este deja, adica aveti evangheliile, epistolele, cartea revelatiei, vechiul testamen, insa eu am venit pentru seceris …

off, de cand astept judecata … de atat timp, dar mai e putin, putin de tot, 12 secunde sau 12 ani… iar in legatura cu sufletul celor care vor fii gasiti vinovatii , ceea ce este bun in ei va fii reciclat, caci energia cea buna nu poate sa se piarda, iar ceea ce este rau impreuna cu ei va merge in ghena…

bob2909 01.02.2011 16:54:12

Citat:

În prealabil postat de Fr.Guillaume de Ruszka (Post 331482)
Cei care au condamnat aceste grave erezii sunt printre Sfintii Parinti ai Bisericii.

In fata scaunului de judecata al lui Hristos se va prezenta toata lumea inclusiv apostolii si sfintii parinti

si te rog frumos sa imi spui care sfant parinte a condamnat aceasta erezie, :El (Iisus) prin inviere devine Domnul Dumnezeu Atottiitorul avand slava Tatalui , slava pe care inainte de Cruce nu o avea..."

vsovivi 01.02.2011 17:27:37

Citat:

În prealabil postat de bob2909 (Post 331491)
In fata scaunului de judecata al lui Hristos se va prezenta toata lumea inclusiv apostolii si sfintii parinti

si te rog frumos sa imi spui care sfant parinte a condamnat aceasta erezie, :El (Iisus) prin inviere devine Domnul Dumnezeu Atottiitorul avand slava Tatalui , slava pe care inainte de Cruce nu o avea..."

Ba avea slava la Tatăl încă de la întemeierea gLumii dar a lăsat-o ascultând de Dumnezeu pentru a lua firea omului umilit nevoit să-și ducă crucea de la oameni ca prin ea să-L ridice pe om spre Cer. Și a reintrat prin înviere în aceiași slavă, Slava Sfintei Treimi.

Deci nu știu dacă este erezie, dar nu este conform cu ceea ce este scris în scriptură... adică cu ceea ce a zis Iisus Hristos, deci a făcut totul nu pentru slavă ci din dragoste de om și ascultare de Dumnezeu.

Pippo_ 01.02.2011 17:37:33

Citat:

În prealabil postat de Fr.Guillaume de Ruszka (Post 331478)
Da, problema este ca dvs. ca majoritatea oamenilor faceti o oarecare confuzie intre "realitate " si "adevar".Eu am incercat sa va explic ca din punct de vedere Epistemologic sunt lucruri distincte:"realitatea"="adevarul ontologic" este independent de inteligenta,in schimb "adevarul"="adevarul logic" este tocmai relatia de "contopire "intre inteligenta si obiectul pe care il cunoaste.Inteligenta cunoaste prin operatiunea numita "abstragere",sau"abstractie",adica dintr-un individ concret,abstrage Forma si formeaza conceptul universal. Acum aceasta relatie de "adecuare"intre inteligenta si lucru,sau de "potrivire", daca este corecta=ADEVAR,iar daca nu,=FALS.Iar aceasta,aceasta relatie este in sens strict ceea ce noi numim "ADEVAR".Iar prin reducerea la absurd,nu am facut altceva decat sa demonstrez ca :1.Daca nu ar exista nici o Inteligenta nu ar fi posibila "relatia" Subiect-Obiect,fiindca Inteligenta fiind Subiectul,odata ce nu exista,nu avem "relatie",avem doar "Obiectul",care ar fi doar o "simpla realitate".
2.Adevarul fiind "relatie",odata ce nu este posibila "relatia",nu mai exista Adevar,in sensul de Adevar Logic.Deci ramanem cu o "realitate" si atata-tot.

Da. Pai "realitatea" depinde de (este relativa la) "adevarul logic". Iar "adevarul logic" depinde de (este relativ la) "adevarul logic absolut". Nu exista o "realitate" independenta de "adevarul logic" si nu exista "adevar logic" independent de "adevarul logic absolut".

O putem intoarce pe toate partile, in schimb nu se poate intelege decat imaginand ansamblul.

bob2909 01.02.2011 17:39:16

Citat:

În prealabil postat de vsovivi (Post 331507)
Ba avea slava la Tatăl încă de la întemeierea gLumii dar a lăsat-o ascultând de Dumnezeu pentru a lua firea omului umilit nevoit să-și ducă crucea de la oameni ca prin ea să-L ridice pe om spre Cer. Și a reintrat prin înviere în aceiași slavă, Slava Sfintei Treimi.

Deci nu știu dacă este erezie, dar nu este conform cu ceea ce este scris în scriptură... adică cu ceea ce a zis Iisus Hristos, deci a făcut totul nu pentru slavă ci din dragoste de om și ascultare de Dumnezeu.

M-am referit la prima venire ca nu a avut slava Tatalui... intelegi... si de aceea la a doua venire a spus ca va venii intru slava Tatalui , iar acest lucru datorita CRUCII, evidentiind calea crucii... si mai mult evidentiind si inviirea care este mai presus de fire si de o inviere normala , asa cum a avut Lazar...

Fr.Guillaume de Ruszka 01.02.2011 17:44:45

Ratiune si Credinta

Citat:

În prealabil postat de bob2909 (Post 331491)

In primul rand, "a devenit Dumnezeu " este un enunt in sine contradictoriu.Un "Dumnezeu Creat" nu poate exista.
Apoi, in 325 in Conciliul Ecumenic din Niceea,s-a stabilit clar acest aspect al faptului ca Fiul este Dumnezeu dintotdeauna.Unul dintre Sfintii Parinti in acest caz a fost Sf.Athanasie din Alexandria.

bob2909 01.02.2011 17:48:09

Citat:

În prealabil postat de Fr.Guillaume de Ruszka (Post 331519)
In primul rand, "a devenit Dumnezeu " este un enunt in sine contradictoriu.Un "Dumnezeu Creat" nu poate exista.
Apoi, in 325 in Conciliul Ecumenic din Niceea,s-a stabilit clar acest aspect al faptului ca Fiul este Dumnezeu dintotdeauna.Unul dintre Sfintii Parinti in acest caz a fost Sf.Athanasie din Alexandria.

Deci eu am evidentiat un lucru, ca ARE SLAVA TATALUI dupa inviere, adica el a fost Domnul Dumnezeu si inainte in sensul ca are fiinta dumnezeiasca din Tatal mai inainte de toti vecii, dar asta nu e tot una cu a avea slava Tatalui,...

ma intelegi?

si trebuie sa vii si cu citate din ce a spus Atanasie, in legatura cu aceasta dogma, ca altfel se pot intelege lucrurile gresit...

Fr.Guillaume de Ruszka 01.02.2011 17:54:43

Ratiune si Credinta

Citat:

În prealabil postat de Pippo_ (Post 331513)
Da. Pai "realitatea" depinde de (este relativa la) "adevarul logic". Iar "adevarul logic" depinde de (este relativ la) "adevarul logic absolut". Nu exista o "realitate" independenta de "adevarul logic" si nu exista "adevar logic" independent de "adevarul logic absolut".

O putem intoarce pe toate partile, in schimb nu se poate intelege decat imaginand ansamblul.

Nu. Am spus, "realitatea " ramane "realitate",chit ca o afirmi,chit ca o negi.Realitatea este Realitate in masura in care are FIINTA,iar fiinta nu depinde de intelectul nostru.Numai "adevarul logic" sau "propriu-zis" reside in Intelect,datorita relatiei deja explicate.Realitatea in schimb, exista,chit ca o cunosti,chit ca nu.Cazi in pericolul RELATIVISMULUI si al NIHILISMULUI.Nu,nu.........Noi trebuie sa fim adeptii unei filosofii REALISTE ,cea a lui Toma,adica:Realitatea exista avand "Act de Fiinta",iar noi ,fiinte rationale,prin experienta si abstractie o cunoastem,iar Adevarul se da in aceasta relatie intelectuala de cunoastere acecuata sau nu cu realitatea.Adecuata=Adevarata,Inadecuata =Falsa.

Ora este GMT +3. Ora este acum 08:58:40.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.