Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Stiri, actualitati, anunturi (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=504)
-   -   Catolicii din Sapanta vor sa ia Biserica si Cimitirul Vesel (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11562)

Mihailc 12.12.2011 20:09:02

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 414358)
Iar argumentele dumneavoastră de apologet amator se coboară din nou la nivelul curții grădiniței: ba tu ! ba tu! Noi avortăm, dar voi luați anticoncepționale ! Și ce dacă noi avortăm, înseamnă că voi sunteți mai buni ?!

Plus că nu înțeleg de ce credeți că v-am comparat neapărat cu Occidentul catolic. Din acest punct de vedere, al masacrului inocenților, stați foarte prost și într-o comparație cu Turcia.

Să înțeleg că: fie dumneata nu ești român de vreme ce te autoexcluzi de la apartenența la un popor campion în prunucideri fie ai dat în paranoia antiortodoxă și nu-ți mai e clară propria identitate etnică!

Să înțeleg că mintea ta obosită de atâta trudă sofistică, identifică cauza numărului mare de avorturi în credința mărturisită strict statistic de către majoritatea românilor?

stefan florin 12.12.2011 20:10:42

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 414376)
Si eu cind trec pe linga minastiri ortodoxe intru in ele. Dupa cum am fost si la slujbe ortodoxe atunci cind n-am avut alternativa catolica. Iar cind am fost in Turcia am intrat si in moschei si am i-am vizitat si pe dervisi. Pentru ca eu cred ca suflarea de viata pe care Domnul Dumnezeu a suflat-o asupra fiecarui om face ca esenta omului sa fie una buna, iar omul nu-si gaseste implinirea decit in Dumnezeu, oricare ar fi confesiunea acestui om. Dupa toate aceste vizite (si analize) mi-am intarit convingerea ca Biserica Catolica ne da intregul adevar revelat de Duhul Sfint pina in acest moment. Aceasta este credinta mea.

Pe mine nu ma bucura ca bisericile ortodoxe sint goale; pentru ca daca ar fi pline de oameni cu adevarat sfinti, acei oameni s-ar ruga pentru toata lumea si in special pentru cei pacatosi; iar eu, ca o persoana cu multe pacate, as fi salvata de rugaciunile acelor oameni sfinti care se roaga dezinteresat pentru toata lumea.

Referitor la Martorii lui Iehova si Italia, habar n-am de unde ati luat aceste date; pe net nu le-am gasit. Oricum, eu nu m-as bucura ca vecinul are o capra raioasa pentru ca s-ar putea ca raia caprei vecinului sa molipseasca si capra mea.

Aceste date se gasesc in Turnul de Veghe. Supravegetorul de district pe judetul in care locuiesc eu ( Vrancea) este italian (supravegetor este echivalent cu episcop). Dumneavoastra ati afirmat ca anumiti oameni nu gasesc divinitatea in BO si din acest motiv au trecut la BRC iar aici l-au sasit in sfarsit pe Dumnezeu, lovind subtil in clerul ortodox ceea ce nu este corect. Si apropos bisericile ortodoxe NU SUNT GOALE, sunteti gresit informata. Doamne ajuta!

Erethorn 12.12.2011 20:13:25

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 414375)
esti smecher prietene, se vede ca esti avocat! Cand zici ALTELE, la care biserici te referi? Doamne ajuta!

Ești deja a treia persoană care se leagă din senin de profesia mea. Au oare ortodocșii alergie la lege și la cei care o slujesc ?

În ceea ce privește "altele", printre acestea se numără atât Bisericile revenite acasă, așa zis "unite", cum ar fi BRU sau Biserica Ruteană, cât și acelea care nu au rupt niciodată legătură cu urmașul lui Petru, cum ar fi Biserica Catolică Siro-Malabareză, Biserica Maronită etc.

Erethorn 12.12.2011 20:18:36

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 414379)
Să înțeleg că: fie dumneata nu ești român de vreme ce te autoexcluzi de la apartenența la un popor campion în prunucideri fie ai dat în paranoia antiortodoxă și nu-ți mai e clară propria identitate etnică!

Nu, domnule, nu sunt român.

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 414379)
Să înțeleg că mintea ta obosită de atâta trudă sofistică, identifică cauza numărului mare de avorturi în credința mărturisită strict statistic de către majoritatea românilor?

O să identific și o să demonstrez exact cauza masacrului inocenților din România, atunci când onorabilul Stefan Florin o să demonstreze în ce fel catolicismul este cauza Martorilor lui Jehova.

Dacă nu ați observat, replica mea cu nr. de avorturi a venit vis-a-vis de "argumentul" dânsului legat de proporția pe care o au arienii în Italia, și de replica lui infatuată: "La asta ce mai aveți de zis ?!".

stefan florin 12.12.2011 20:25:08

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 414384)
Ești deja a treia persoană care se leagă din senin de profesia mea. Au oare ortodocșii alergie la lege și la cei care o slujesc ?

În ceea ce privește "altele", printre acestea se numără atât Bisericile revenite acasă, așa zis "unite", cum ar fi BRU sau Biserica Ruteană, cât și acelea care nu au rupt niciodată legătură cu urmașul lui Petru, cum ar fi Biserica Catolică Siro-Malabareză, Biserica Maronită etc.

prietene, nu te supara! Cand am zis ca este smecher si avocat am zis-o ca pe o lauda, deci ti-am facut un compliment. BRU a luat fiinta oficial la 16 iulie 1716, deci cum poti tu sa zici ca pe aceasta biserica a infiintat-o Hristos! Din afirmatiile tale sa inteleg ca BO este eretica pt ca ea nu este acasa nu? Cu urmasul lui Petru...las-o balta! Ai argumente scripturistice pt aceste afirmatii? Doamne ajuta!

Mihailc 12.12.2011 20:42:52

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 414385)
Nu, domnule, nu sunt român.
O să identific și o să demonstrez exact cauza masacrului inocenților din România, atunci când onorabilul Stefan Florin o să demonstreze în ce fel catolicismul este cauza Martorilor lui Jehova.

Dacă nu ați observat, replica mea cu nr. de avorturi a venit vis-a-vis de "argumentul" dânsului legat de proporția pe care o au arienii în Italia, și de replica lui infatuată: "La asta ce mai aveți de zis ?!".

Amândoi ați făcut erori de apreciere din cauza zelului polemic excesiv , deși atât înmulțirea neoarienilor dintr-o țară, cât și numărul mare de avorturi, pot fi semne ale ineficienței pastorale.

Erethorn 12.12.2011 20:46:32

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 414392)
prietene, nu te supara! Cand am zis ca este smecher si avocat am zis-o ca pe o lauda, deci ti-am facut un compliment. BRU a luat fiinta oficial la 16 iulie 1716, deci cum poti tu sa zici ca pe aceasta biserica a infiintat-o Hristos!

Păi nici n-am spus. BRU este o Biserică particulară din cadrul Bisericii Universale.

Atunci când spunem Una, Catolică și Apostolică Biserică, ne referim la Biserica Catolică, din care fac parte cele mai diverse rituri, și Biserici Particulare, precum ar fi Biserica Romano-Catolică, BRU sau Biserica Siro Malabareză.

Prin actul de Unire, ortodocșii români s-au întors acasă, la Roma, nu în sensul că ar fi acceptat ritul roman, ci în sensul că au acceptat autoritatea Episcopului Romei, devenind astfel parte din Biserica Catolică, nu din Biserica Romano-Catolică.

DragosP 12.12.2011 20:53:23

...și purgatoriul...

nutucutu 12.12.2011 21:08:04

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 414381)
Aceste date se gasesc in Turnul de Veghe. Supravegetorul de district pe judetul in care locuiesc eu ( Vrancea) este italian (supravegetor este echivalent cu episcop). Dumneavoastra ati afirmat ca anumiti oameni nu gasesc divinitatea in BO si din acest motiv au trecut la BRC iar aici l-au sasit in sfarsit pe Dumnezeu, lovind subtil in clerul ortodox ceea ce nu este corect. Si apropos bisericile ortodoxe NU SUNT GOALE, sunteti gresit informata. Doamne ajuta!

Nici vorba de asa ceva. Am vorbit la modul general; sint multi ortodocsi care au trecut la secte. Iar intentia mea nu era sa lovesc in clerul ortodox, era sa "lovesc" in aceasta conceptie pe care am gasit-o frecvent la ortodocsi: daca un ortodox a trecut la o alta confesiune, acestuia i se atribuie o gramda de epitete. Insa nu am vazut niciodata un ortodox care sa se fi intrebat: "oare ce puteam eu sa fac pentru salvarea lui si nu am facut?"

Banuiam ca o sa-mi spuneti ca bisericile ortodoxe nu sint goale. Eu stiu ca ma invirt intr-un spatiu ortodox si din toate cunostintele mele ortodoxe intilnite de vreo 15 ani incoace, exceptind preotii ortodocsi, cunosc doar 3 persoane care merg duminica de duminica la biserica. Doua dintre ele sint trecute de 60 ani.

Cu alte cuvinte, bolile occidentului incep sa-si faca aparitita si la noi in tara. Iar noi, cred eu, avem datoria sa mai facem si cite ceva, nu sa fim doar constatatori.

stefan florin 12.12.2011 21:42:27

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 414397)
Păi nici n-am spus. BRU este o Biserică particulară din cadrul Bisericii Universale.

Atunci când spunem Una, Catolică și Apostolică Biserică, ne referim la Biserica Catolică, din care fac parte cele mai diverse rituri, și Biserici Particulare, precum ar fi Biserica Romano-Catolică, BRU sau Biserica Siro Malabareză.

Prin actul de Unire, ortodocșii români s-au întors acasă, la Roma, nu în sensul că ar fi acceptat ritul roman, ci în sensul că au acceptat autoritatea Episcopului Romei, devenind astfel parte din Biserica Catolică, nu din Biserica Romano-Catolică.

mda...vechia poveste referitoare la autoritatea papei! Argumente biblice ai privind acesta autoritate a papei? Doamne ajuta!

stefan florin 12.12.2011 21:45:44

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 414404)
Nici vorba de asa ceva. Am vorbit la modul general; sint multi ortodocsi care au trecut la secte. Iar intentia mea nu era sa lovesc in clerul ortodox, era sa "lovesc" in aceasta conceptie pe care am gasit-o frecvent la ortodocsi: daca un ortodox a trecut la o alta confesiune, acestuia i se atribuie o gramda de epitete. Insa nu am vazut niciodata un ortodox care sa se fi intrebat: "oare ce puteam eu sa fac pentru salvarea lui si nu am facut?"

Banuiam ca o sa-mi spuneti ca bisericile ortodoxe nu sint goale. Eu stiu ca ma invirt intr-un spatiu ortodox si din toate cunostintele mele ortodoxe intilnite de vreo 15 ani incoace, exceptind preotii ortodocsi, cunosc doar 3 persoane care merg duminica de duminica la biserica. Doua dintre ele sint trecute de 60 ani.

Cu alte cuvinte, bolile occidentului incep sa-si faca aparitita si la noi in tara. Iar noi, cred eu, avem datoria sa mai facem si cite ceva, nu sa fim doar constatatori.

in legatura cu aceste epitete de care vorbiti se gasesc si la romano caolici, nu numai la ortodocsi. Cu ultima parte a mesajului dumneavoastra sunt cu totul de acord. Doamne ajuta!

DragosP 13.12.2011 07:48:57

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 414404)

Generalizați. Lăsați cunoștințele Dvs., nu sunt nici pe departe un eșantion reprezentativ, mergeți duminica pe la diverse biserici ortodoxe.
Eu unul cel puțin, și-n concediu când mă duc prin alte părți dar și-n restul timpului la mine-n oraș, văd bisericile dacă nu pline ochi, dar măcar cu mulți credincioși în ele. E drept că în general spre vârsta a 3-a, dar și destui în floare vârstei.

nutucutu 13.12.2011 08:49:33

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 414449)
Generalizați. Lăsați cunoștințele Dvs., nu sunt nici pe departe un eșantion reprezentativ, mergeți duminica pe la diverse biserici ortodoxe.
Eu unul cel puțin, și-n concediu când mă duc prin alte părți dar și-n restul timpului la mine-n oraș, văd bisericile dacă nu pline ochi, dar măcar cu mulți credincioși în ele. E drept că în general spre vârsta a 3-a, dar și destui în floare vârstei.

Sa dea domnul sa ma insel. Lucrez intr-o fabrica de 60 persoane, iar eu sint singura catolica, restul sint ortodocsi. Dintre acestia doar femeia de servici e cea care merge regulat la biserica.

E un lucru pe care nu l-ati inteles, cred. Eu nu incerc sa fac concurs cu dumneavoastra, ortodocsii, ca am fi noi, catolicii, mai credinciosi. Constat ca atit in zona catolica, cit si in cea ortodoxa, oamenii se indeparteaza de credinta. Iar daca un suflet Il paraseste pe Domnul, dusmanul Domnului va mai cistiga un suflet. Iar din asta avem toti de pierdut, nu numai acel suflet. Pentru ca incet, incet, raul cistiga loc in lume, iar copiii si nepotii nostri vor trebui sa traiasca intr-o lume mult mai plina de tentatii si pacat, iar lupta lor pentru mintuire va fi mai grea.

anita 13.12.2011 09:25:56

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 414338)
Si cele mai multe avorturi din Europa sunt in Romania si Rusia. La asta ce aveti de comentat ?

Daca ar fi sa ne raportam la anticonceptionale care sunt tot mijloace avortive ,campionii avorturilor sunt in occident

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 414338)
Dar, vedeti, Biserica Catolica nu va disparea pana la sfarsitul veacului, si pentru asta nici macar nu trebuie sa ne rugam, pentru ca nu indraznim sa-L facem mincinos pe Cristos. In schimb, ne rugam pentru cei aflati, voluntar sau involuntar, in schisma, pentru ca ei sa revina acasa, in Una, Catolica si Apostolica Biserica.

"Am fost la Vatican. Mi-au aratat muzeul, cartile pe care le lucreaza ei acolo, o biblioteca extraordinara, cu milioane de carti, kilometri. Le-am pus o intrebare simpla: “cinstiti parinti, sunteti multumiti cu atata cultura cata aveti?“. Stiti ce mi-au zis: “Parinte, vorbiti-ne ceva de rugaciunea inimii. Dumneavoastra aveti mistica, noi avem cultura aceasta, politica, si ea ne usuca si se osifica. Dumneavoastra aveti duhul, pe care noi nu-l avem“."(par.Ioanichie Balan

DragosP 13.12.2011 09:30:50

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 414452)
Eu nu incerc sa fac concurs cu dumneavoastra, ortodocsii, ca am fi noi, catolicii, mai credinciosi.

Am înțeles foarte bine ce ați spus, tocmai de aceea v-am atras atenția că paote vă pripiți cu concluziile.

anita 13.12.2011 09:32:13

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 414452)
Sa dea domnul sa ma insel. Lucrez intr-o fabrica de 60 persoane, iar eu sint singura catolica, restul sint ortodocsi. Dintre acestia doar femeia de servici e cea care merge regulat la biserica.

E un lucru pe care nu l-ati inteles, cred. Eu nu incerc sa fac concurs cu dumneavoastra, ortodocsii, ca am fi noi, catolicii, mai credinciosi. Constat ca atit in zona catolica, cit si in cea ortodoxa, oamenii se indeparteaza de credinta. Iar daca un suflet Il paraseste pe Domnul, dusmanul Domnului va mai cistiga un suflet. Iar din asta avem toti de pierdut, nu numai acel suflet. Pentru ca incet, incet, raul cistiga loc in lume, iar copiii si nepotii nostri vor trebui sa traiasca intr-o lume mult mai plina de tentatii si pacat, iar lupta lor pentru mintuire va fi mai grea.

Cred ca v-ati exprimat gresit ,nu oamenii se departeaza de credinta ,ci oamenii nu vin la Dumnezeu.
Povestea cu credinciosii din uzina nu e relevanta ,poate sunt institutii unde merg mai multi la biserica.
Daca ar fi sa analizam dupa numarul de biserici din Bucuresti ,care mi se par destul de putine raportat la nr.de locuitori ,intr-adevar nici in Bucuresti nu sunt prea multi ortodocsi practicanti.Desi acestea duminica sunt pline.

Erethorn 13.12.2011 09:34:57

Citat:

În prealabil postat de anita (Post 414457)

"Am fost la Vatican. Mi-au aratat muzeul, cartile pe care le lucreaza ei acolo, o biblioteca extraordinara, cu milioane de carti, kilometri. Le-am pus o intrebare simpla: “cinstiti parinti, sunteti multumiti cu atata cultura cata aveti?“. Stiti ce mi-au zis: “Parinte, vorbiti-ne ceva de rugaciunea inimii. Dumneavoastra aveti mistica, noi avem cultura aceasta, politica, si ea ne usuca si se osifica. Dumneavoastra aveti duhul, pe care noi nu-l avem“."(par.Ioanichie Balan

Probabil ca a fost tocmai Papa de la Roma cel care i-a spus acestea parintelui Balan. Ma mir ca nu s-a si convertit... :)

Exista experienta mistica, si inca din belsug, in Biserica Catolica.

stefan florin 13.12.2011 10:59:30

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 414461)
Probabil ca a fost tocmai Papa de la Roma cel care i-a spus acestea parintelui Balan. Ma mir ca nu s-a si convertit... :)

prietene, nu mi-ai adus inca versetele biblice care sa dovedeasca ca papa este urmasul Sfantului Petru. Doamne ajuta!

anita 13.12.2011 11:18:40

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 414461)

O fi mintit parintele?
El ne vorbeste noua ,nu catolicilor .
Noi avem evlavie la sfintii parinti.
Ajuta la smerenie.

nutucutu 13.12.2011 12:21:28

Citat:

În prealabil postat de anita (Post 414468)
O fi mintit parintele?
El ne vorbeste noua ,nu catolicilor .
Noi avem evlavie la sfintii parinti.
Ajuta la smerenie.

Povesti din astea am auzit nenumarate. Nu cred ca parintele a mintit ci cred ca a interpretat acel dialog subiectiv. Am mari dubii ca un om cu scaun la cap se angajeaza intr-o munca stiind ca nu va avea rezultat. Deci nu pot crede ca un preot catolic va spue "noi nu-l avem pe duhul" si continua sa lucreze in via Domnului.

Referitor la evlavia la sfintii parinti: ce v-ati fi facut fara bibliotecile Vaticanului? Nu prea ati fi avut de unde sa cunoasteti scrierile sfintilor parinti daca nu ar fi existat multa si tacuta munca a calugarilor catolici, care s-au straduit sa transmita din generatie in generatie acele pretioase scrieri...

catalin2 13.12.2011 12:32:32

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 414363)
prietene, iar vii cu ...INTORSI ACASA LA BRC? Te-am mai intrebat odata si te intreb din nou: Hristos a intemeiat BRC? Se gaseste termenul BISERICA ROMANO-CATOLICA in Biblie? Au fost apostolii romano-catolici? Atunci cum zici tu...INTORSI ACASA LA BRC? Cu alte cuvinte BO s-a rupt din BRC? Nu cunva ai luat-o pe aratura cu astfel de afirmatii nefondate?
PS: Ar fi mai corect sa scrii Biserica Romano Catolica in postarile tale atunci cand faci referire la confesiunea din care faci parte (parca asa se numeste oficial nu?) si nu Biserica Catolica. Nu e corect! Intre BRC si BC este o diferenta!Doamne ajuta!

De la inceput Biserica s-a numit Biserica sau Biserica Crestina. Am citit ca la inceputul secolului IV a aparut prima data denumirea de Catolica, adica Universala, probabil pentru ca incepusera sa apara diferite secte, culte.
Dupa sinodul Calcedon o mare parte din crestinii rasariteni s-au despartit. Biserica a ramas aceeasi, nu s-a rupt in doua, cei despartiti au fost numiti monofiziti (desi poate ei se numesc pe sine biserica), actual miafiziti.
Dupa Schisma din 1054 crestinii din apus s-au despartit de Biserica, Biserica a ramas aceeasi, nu s-a rupt in doua ca nu are cum. S-a numit tot Biserica, niciodata apusenii nu au fost numiti Biserica Catolica pana in zilele noastre. Chiar si mai recent, in enciclica din 1848 erau numiti Papism.

Trebuie sa intelegem ca nu exista decat o singura Biserica, nu exista nici Biserica Calvina, nici Biserica Penticostala, sau Biserica Catolica. Acelea sunt grupari rupte de Biserica, care s-au autodenumit biserici si ele. Doar de cand exista ecumenismul asta aiuristic se spune Biserica Catolica de ortodocsi, ca sa nu se supere catolicii cand mergem la dialog cu ei.
De exemplu in 1848 Biserica nu era numita Ortodoxa, ci Una Sfanta Soborniceasca si Apostoleasca sau Biserica Soborniceasca.
Biserica Catolica este doar Biserica Ortodoxa (Sobornicesc este un termen ce inseamna tot universal), dar apusenii au laut acest titlu si pentru a nu se face confuzie ne-am luat un alt atribut, mai sugestiv decat universal, ortodox.
BC este o parte care a facut parte din Biserica, la fel ca mopnofizitii, s-au despartit si apoi au pierdut harul. Au cautat sa mascheze lipsa harului cu sare in apa, moaste care arata ca atunci cand au adormit, minuni ciudate, au luat manifestarile paranormale si au zis ca sunt minuni la fel ca cele crestine. Cand am fost la Manastirea Caraiman la Busteni parintele Gherontie i-a spsu cuiva cu care venisem ca daca pleaca ingerul pazitor vine altcineva in locul lui, ingerul celalalt, la fel la pierderea harului.

Dovada cea mai clara pentru un ortodox (dar si pentru un catolic sincer ca ceva nu e in regula) e ca monofizitii desi sunt despartiti de 1500 de ani nu spun ca au sfinte moaste de dupa 500, si nici de minuni nu prea am auzit. De exemplu am cautat acum despre armeni, au la mare cinste mana dreapta a sfantului Grigorie Luminatorul (cel ce a increstinat Armenia),si mai sunt cateva moaste dinainte de 500. In 1500 de ani ar fi trebuit sa aiba si ei ca si noi minuni si sfinte moaste, dar macar nu se prefac ca le au.

catalin2 13.12.2011 12:37:31

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 414449)

E si normal ca nu sunt toti practicanti, oricum ar trebui sa stea acasa duminica pentru ca ar trebui sa avem mult mai multe biserici. Din fericire (nu si pentru mine) si in orasul meu, desi s-au construit tot timpul biserici noi nu pot merge duminica la biserica decat la cele unde nu sunt arhipline, si acolo inainte de ora 10. Dupa ora 10 cine vine trebuie sa stea intr-un picior si acela pe piciorul altcuiva.

catalin2 13.12.2011 12:43:05

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 414300)
Din ortodocsii pe care ii cunosc eu, care au renuntat la ortodoxie pentru religa catolica, pot enumera: un calugar ortodox, un crestin ortodox cu mama ortodoxa practicanta, o crestina ortodoxa care s-a convertiti dupa un pelerinaj la Lourdes, in urma caruia s-a vindecat de pareza.

Sunt curios cine era acel calugar si imprejurarile in care s-a convertit. Am mai enumerat cazuri in care din cauza neintelegerii invataturii ortodoxe si insusirii unor conceptii ecumeniste unii ortodocsi ajung sa frecventeze biserici catolice si devin practicanti catolici inainte sa se converteasca. Eu vreau sa spun ca niciun credincios ortodox care intelege ceva din invatatura ortodoxa nu are cum sa se converteasca la alt cult, nu numai la catolici. Iar eu pana acum nu am intalnit nici macar un ortodox practicant, poate or fi, nu stiu.

anita 13.12.2011 13:00:55

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 414476)
Povesti din astea am auzit nenumarate. Nu cred ca parintele a mintit ci cred ca a interpretat acel dialog subiectiv. Am mari dubii ca un om cu scaun la cap se angajeaza intr-o munca stiind ca nu va avea rezultat. Deci nu pot crede ca un preot catolic va spue "noi nu-l avem pe duhul" si continua sa lucreze in via Domnului.

Referitor la evlavia la sfintii parinti: ce v-ati fi facut fara bibliotecile Vaticanului? Nu prea ati fi avut de unde sa cunoasteti scrierile sfintilor parinti daca nu ar fi existat multa si tacuta munca a calugarilor catolici, care s-au straduit sa transmita din generatie in generatie acele pretioase scrieri...

Un preot catolic smerit e posibil sa fi afirmat ce scrie par.Ioanichie .
Dansul avea discernamant ,dovada cartile scrise de dumnealui ,printre care si Patericul romanesc.
Daca cititi patericul sfantului Munte veti vedea ce se spune despre sf.Nicodim Aghioratul ,un mare teolog care a adunat multe din scrierile sfintilor parinti
Mai sunt si parinti romani care au scris carti valoroase la sf.Munte ,au traduceri importante
Ar fi bine sa cititi aceasta carte sa aflati cati calugari ortodocsi au fost ucisi la sf.Munte dupa schisma catolica de catolicii italieni .
Martiri de care ortodoxia nu duce lipsa.
Ce prozelitism este acela cu sabia in mana ?Cum de altfel s-a intamplat si in Ardeal cu biserica greco-catolica.

nutucutu 13.12.2011 13:24:28

Citat:

În prealabil postat de anita (Post 414484)
Un preot catolic smerit e posibil sa fi afirmat ce scrie par.Ioanichie .
Dansul avea discernamant ,dovada cartile scrise de dumnealui ,printre care si Patericul romanesc.
Daca cititi patericul sfantului Munte veti vedea ce se spune despre sf.Nicodim Aghioratul ,un mare teolog care a adunat multe din scrierile sfintilor parinti
Mai sunt si parinti romani care au scris carti valoroase la sf.Munte ,au traduceri importante
Ar fi bine sa cititi aceasta carte sa aflati cati calugari ortodocsi au fost ucisi la sf.Munte dupa schisma catolica de catolicii italieni .
Martiri de care ortodoxia nu duce lipsa.
Ce prozelitism este acela cu sabia in mana ?Cum de altfel s-a intamplat si in Ardeal cu biserica greco-catolica.

Doamna, dumneavoastra ati criticat bibliotecile Vaticanului. Am incercat sa va atentionez ca fara acei kilometri de carti duhul existent in ortodoxie n-ar fi fost posibil. Nu v-am spus nici o secunda ca nu ar exista scrieri in ortodoxie, sau martiri, sau...

De exemplu, ce prozelitism e acela al ortodocsilor din Sapinta care refuza sa le dea greco-catolicilor inapoi biserica? Daca greco-catolicii din Ardeal au fost constrinsi cu sabia cum spuneti, iata ca acesti greco-catolici au murit pentru credinta lor, in numar mare. Si iata ca dupa citeva sute de ani marturisesc aceiasi credinta.

Erethorn 13.12.2011 13:34:43

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 414477)
. Au cautat sa mascheze lipsa harului cu sare in apa, moaste care arata ca atunci cand au adormit, minuni ciudate, au luat manifestarile paranormale si au zis ca sunt minuni la fel ca cele crestine. .

V-am mai întrebat o dată dacă aveți curajul să vă susțineți alegațiile.

O fac din nou.

Mergem împreună și luăm apă, de unde doriți dumneavoastră, ducem o parte să fie sfințită de preotul ortodox și alta la preotul catolic, o punem în recipiente identice și vedem care se strică prima. Sunt dispus să las recipientele sigilate la dumneavoastră acasă.

Eu sunt dispus să vin în decursul anului viitor la Brașov pentru a face în mod public acest experiment.

Aștept poziția dumneavoastră.

anita 13.12.2011 13:39:12

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 414489)
Doamna, dumneavoastra ati criticat bibliotecile Vaticanului. Am incercat sa va atentionez ca fara acei kilometri de carti duhul existent in ortodoxie n-ar fi fost posibil. Nu v-am spus nici o secunda ca nu ar exista scrieri in ortodoxie, sau martiri, sau...

De exemplu, ce prozelitism e acela al ortodocsilor din Sapinta care refuza sa le dea greco-catolicilor inapoi biserica? Daca greco-catolicii din Ardeal au fost constrinsi cu sabia cum spuneti, iata ca acesti greco-catolici au murit pentru credinta lor, in numar mare. Si iata ca dupa citeva sute de ani marturisesc aceiasi credinta.

Am criticat eu Biblioteca Vaticanului ?
Insusi par.Ioanichie a laudat aceste scrieri.
Am spus ca si la sf.Munte exista scrieri importante pt.ortodoxie ,cum ar fi cele care stau la baza Filocaliei.
Au fost constransi stramosii lor cu sabia ,nu e nici un dubiu in privinta asta.
Se stie cate manastiri au pierit sub tunurile austriece.
Din pacate nu multi ardeleni au avut posibilitatea sa fuga in Moldova pt.a se apara de urgia gen.Bucow.
Faptul ca acei ortodocsi refuza sa dea biserica greco-catolica nu dovedeste prozelitism .

stefan florin 13.12.2011 14:06:47

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 414476)

mda...dar de cruciada a 4-a ati auzit doamna in care Constantinopolul a fost jefuit de cruciatii catolici, bineinteles cu binecuvantarea "urmasului Santului Petru" ? Atunci nu au fost jefuite si celebrele biblioteci ale Constantinopolului? Nu au fost furate si manuscrise? Dupa acesta cruciada Vaticanul si-a imbogatit "fondul de carti" si manuscrise. Asa ca lasati-ma cu calugarii catolici, acesti adevarati "soareci de biblioteca". Doamne ajuta!

nutucutu 13.12.2011 14:20:17

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 414503)
mda...dar de cruciada a 4-a ati auzit doamna in care Constantinopolul a fost jefuit de cruciatii catolici, bineinteles cu binecuvantarea "urmasului Santului Petru" ? Atunci nu au fost jefuite si celebrele biblioteci ale Constantinopolului? Nu au fost furate si manuscrise? Dupa acesta cruciada Vaticanul si-a imbogatit "fondul de carti" si manuscrise. Asa ca lasati-ma cu calugarii catolici, acesti adevarati "soareci de biblioteca". Doamne ajuta!

Am auzit si de lucrurile gresite facute de cruciati. Faptul ca au avut binecuvintarea papei este, bineinteles, minciuna. Pe de alta parte, acesti blamati cruciati au construit niste biserici. Iar unele din ele, daca nu ma insel, sint acum biserici ortodoxe.

Pe de alta parte, a vedea lucrurile in alb si negru mi se pare lipsit de maturitate. A introduce milioane de calugari/calugarite care si-au dedicat viata Domnului intr-o singura oala, doar pentru ca sint catolici, mi se pare in cel mai bun caz prostie, daca nu de-a dreptul rea intentie.

stefan florin 13.12.2011 14:40:56

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 414507)
Am auzit si de lucrurile gresite facute de cruciati. Faptul ca au avut binecuvintarea papei este, bineinteles, minciuna. Pe de alta parte, acesti blamati cruciati au construit niste biserici. Iar unele din ele, daca nu ma insel, sint acum biserici ortodoxe.

Pe de alta parte, a vedea lucrurile in alb si negru mi se pare lipsit de maturitate. A introduce milioane de calugari/calugarite care si-au dedicat viata Domnului intr-o singura oala, doar pentru ca sint catolici, mi se pare in cel mai bun caz prostie, daca nu de-a dreptul rea intentie.

binecuvantarea papei minciuna...ma faceti sa rad! Si...nu i-am bagat pe toti calugarii catolici in aceeasi oala. Sunt si calugari catolici adevarati monahi care si-au inchinat viata Domnului si si-au respectat (respecta) votul depus. Doamne ajuta!

Mihailc 13.12.2011 14:43:25

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 414492)

O fac din nou.

Mergem împreună și luăm apă, de unde doriți dumneavoastră, ducem o parte să fie sfințită de preotul ortodox și alta la preotul catolic, o punem în recipiente identice și vedem care se strică prima. Sunt dispus să las recipientele sigilate la dumneavoastră acasă.

Eu sunt dispus să vin în decursul anului viitor la Brașov pentru a face în mod public acest experiment.

Am aghiasmă de la Sihăstria din 1989. Parcă ieri am adus-o de la izvor, așa e de proaspătă. Mai am și din alți ani, la fel de ”nestricată”.

Experimentul tău nu are relevanță!

lore86 13.12.2011 15:46:40

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 414492)

O fac din nou.

fara sa stau pe ganduri, eu as accepta asa ceva. Aghiasma precum si anafura pastrata corespunzator rezista cu anii.

nutucutu 13.12.2011 16:15:42

Citat:

În prealabil postat de lore86 (Post 414529)
fara sa stau pe ganduri, eu as accepta asa ceva. Aghiasma precum si anafura pastrata corespunzator rezista cu anii.

Pastrate corespunzator rezista cu anii multe lucruri, fara a fi sfintite. Anafura cu siguranta nu rezista; am vazut cu ochii mei anafura mucegaita.

Erethorn 13.12.2011 17:08:16

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 414514)
Am aghiasmă de la Sihăstria din 1989. Parcă ieri am adus-o de la izvor, așa e de proaspătă. Mai am și din alți ani, la fel de ”nestricată”.

Experimentul tău nu are relevanță!

Experimentul meu nu-și propune să demonstreze faptul că în anumite circumstanțe apa sfințită, inclusiv cea sfințită de preotul ortodox, nu se strică; eu cred acest lucru și nu am nevoie de experimente pentru a o dovedi.

Experimentul meu își propune să-i demonstreze domnului Cătălin cât de falsă este ideea pe care o tot vehiculează pe aici cum că numai agheasma ortodoxă nu se strică, și că de aceea catolicii pun sare în apa sfințită; dumnealui are o viziune extrem de mecanicistă, aș putea îndrăzni să afirm chiar materialistă, asupra a ceea ce constituie dovada ortodoxiei unei biserici sau a prezenței harului, ceva de genul "ăia cu moaște de o anumită culoare, de o anumită greutate și un anumit miros au har, ceilalți nu".

De aceea îi repet provocarea domnului Cătălin: aceeași apă, fără sare, fără clor, fără nimic, sfințită de preotul ortodox și de preotul greco-catolic, sau romano-catolic.

AlinB 13.12.2011 17:29:11

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 414553)
De aceea îi repet provocarea domnului Cătălin: aceeași apă, fără sare, fără clor, fără nimic, sfințită de preotul ortodox și de preotul greco-catolic, sau romano-catolic.

Si ar trebui pastrate ca referinta, unde? De cine?
Cam greu de pus in practica.

AlinB 13.12.2011 17:32:57

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 414024)
Domnule Alin, cred că faceți o nefericită confuzie atunci când restrângeți noțiunea de post la post alimentar. Credeți că acesta este sensul cuvintelor Mântuitorului, pe care le-ați citat ?

Hoho, eu nu restrang la, ci dvs. excludeti postul alimentar.
Sau credeti ca in cuvintele respective nu era inclus sau avea doar o valoare simbolica?

Citat:

Asta ar fi o problemă. O a doua problemă este înțelesul noțiunii de disciplină așa cum este ea utilizată în catolicismul răsăritean:
http://www.newadvent.org/cathen/05030a.htm
Nu v-am trimis sa cititi nu stiu cate pagini de teorii ortodoxe pe subiect in discutie curenta, deci nu mi-o luati in nume de rau daca ignor link -ul de mai sus.
In schimb daca puteti face un rezumat, as fi fericit sa iau la cunostinta.

Citat:

O a treia problema este neadevarul pe care l-ati spus, si anume ca "am desfiintat postul". Ar fi, poate, decent sa va cereti scuze.
Deformat ar fi un cuvant mai bun?

Citat:

Ați afirmat, cu privire la îndeplinirea poruncii Mantuitorului:
"Dar cand ai pierdut restul..te lauzi cu ce a mai ramas.."
Pot și eu să afirm că, atunci când ai pierdut ceva esențial (în măsura în care l-ai avut vreodată), te apuci să-i ponegrești pe cei care îl au în continuare.
As fi bucuros sa-mi indicati inovatiile doctrinare din BOR, cam ce practici stil "agionarmaneto" au aparut de la fatidicul an 1054 incoace.

Mihnea Dragomir 13.12.2011 17:40:49

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 414566)

As fi bucuros sa-mi indicati inovatiile doctrinare din BOR,

Numeroase. V-aș face o listă, dacă dezvoltarea în această direcție nu ar fi cu totul off-topic. Un prim prilej de meditație care merită dezvoltat pe alte topicuri: doctrina asupra Energiilor Necreate.

AlinB 13.12.2011 17:44:37

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 414033)
Eu nu ma laud cu nimic. Raspund doar celor care imi spun ca m-as afla pe un drum gresit. Iar Biserica Catolica mi-a aratat ca ea a facut tot ce i-a stat in putinta pentru mintuirea mea si a sufletelor. Pe de alta parte, doar de dragul de a spune ca celalat greseste, il contraziceti pe DOmnul nostru: a duce Vestea ce Buna pina la marginile pamintului este chiar o virtute. Biserica Catolica a respectat si respecta porunca conducatorului ei, Domnul nostru Isus Cristos.

"Vestea cea buna" este una singura.
Ca este Papa inlocuitorul lui Hristos pe Pamant, sau ca trebuie sa tinem sabatul si sa nu mancam carne de porc, n-au nici o legatura cu ea.

O lingurita de otrava intr-un butoi de miere..

Citat:

Nu am desfiintat postul, chiar deloc.Insa, Biserica Catolica, nu pune pe umerii credinciosilor ei sarcini anevoie de purtat; asa ne-a invatat Domnul nostru Isus Cristos si asa face si Biserica.
..anevoie de purtat care nu le poarta nici macar maimarii lor, va rog derulati intregul context.

Asa da, va inteleg.

Citat:

Intimplator chiar a spus. Cititi pasajul in care ucenicii nu au putut goni niste duhuri necurate, iar Domnul nostru le-a spus de ce. Prin rugaciune se poate obtine orice. Se pot opri chiar si razboaie.
Oh, boala asta grea a ciuntirii Scripturii.
Reluati pasajul si vedeti ca pe langa rugaciune mai era ceva..

Citat:

Eu stiam ca si ortodocsii se lupta cu ei insisi sa se lepede de patimi si pacat! Iar asta o fac in fiecare zi. Pentru mine a merge in fiecare duminica la biserica inseamna deja program. Spovada o data pe luna inseamna inca un punct din program. Rugaciunea de dimineata si seara, inainte si dupa masa inseamna tot rutina zilnica. Analiza zilei care a trecut pentru a vedea unde am gresit si cum trebuie sa ma corectez in continuare inseamna tot program.
Si ortodocsii fac acelasi lucru si totusi nu s-au gandit ca astea ar inlocui postul alimentar.

Citat:

Necredinciosii nu fac asta, chiar daca sint minati de intentii bune.
Ba cum sa nu, au programul lor, doar ca axat pe alte chestii.
Stii ca nu e usor sa ratezi nici un meci din campionat?

Citat:

Credinciosii incearca sa-I ofere Domnului fiecare secunda a vietii lor, sa se ghideze dupa inspiratiile Domnului, iar disciplina ii ajuta sa-si atinga obiectivul.
Postul este si ea o forma de disciplina, dar una de nivel superior.

Prelegerea ta e ceva de genul: "am fost un elev foarte bun, nu mai am nevoie de facultate".

Citat:

Imi amintesc ca am citit undeva in Sfinta Scriptura ca Domnul spunea printr-un profet, cred, ca poporul Lui nu respecta disciplina Lui (imi amintesc ca era folosit chiar cuvintul disciplina).
Iti amintesti gresit, probabil ai auzit-o intr-un context catolic.
Si te mai intrebi de unde a invatat Luther sa se joace cu Scriptura.

Citat:

Mie, de exemplu, nu-mi este prea greu sa tin post
Asta venind din partea unei persoane care chiar il tine ?
Asa ii aud si pe unii protestanti, ca ei pot sa tina post, la o adica chiar post negru, ce mare lucru, si maine imi demonstreaza ca nu manca decat paine si apa 3 zile la rand.

Eu stii ce le zic? Sa tina un an toate posturile ortodoxe si pe urma sa zica daca a fost greu sau usor.

Citat:

Stiu pe cineva care mi-a spus ca nu conteaza ca e catolic, va tine postul in fel ortodox, ca macar atita sa faca si el daca lucrurile mai grele nu le poate face.
Serios..ce logica..catolica.

Citat:

Pentru unii e greu postul de mincare, pentru altii altele. Important e sa luptam cu noi insine si sa nu abandonam lupta, asta ne invata pe noi Biserica noastra.
Mda..nu conteaza ca a binecuvantat contraceptia "naturala" ba chiar e ridicata la rang de virtute, atat timp cat nu binecuvanteaza avortul, BRC n-a abandonat lupta..
Minunat.

AlinB 13.12.2011 17:45:39

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 414570)
Numeroase. V-aș face o listă, dacă dezvoltarea în această direcție nu ar fi cu totul off-topic. Un prim prilej de meditație care merită dezvoltat pe alte topicuri: doctrina asupra Energiilor Necreate.

Gata, am meditat. Urmatorul?

Acum serios:
1. Topicul oricum a deviat de mult
2. Daca aveti ce spune pe tema asta deschideti un topic nou si prezentati-va parerile.

Erethorn 13.12.2011 19:53:10

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 414566)

As fi bucuros sa-mi indicati inovatiile doctrinare din BOR, cam ce practici stil "agionarmaneto" au aparut de la fatidicul an 1054 incoace.

Eu nu la inovații doctrinare mă refeream, ci la lipsa misionarismului.

Pe de lată parte, nu știam că BOR datează de la 1054. Cam din jurul acelui an datează, în schimb, dieceza romano-catolică de care aparțin eu.

Ora este GMT +3. Ora este acum 16:26:47.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.