![]() |
Citat:
Nota autorului: "Scopul principal al acestei carti a fost ca poporul lui Dumnezeu sa realizeze necesitatea unei participari cat mai vii, cat mai inflacarate si mai autentice, la Taina Impartasirii cu Iisus Hristos, pentru schimbarea si indumnezeirea fapturii umane. Pentru ca sa accentuez maretia neegalata a Sfintei Liturghii, m-am straduit sa aduc fapte adevarate, in legatura directa sau indirecta cu taina Sfintei Euharistii, atat spre folosul simplilor participanti, cat si celor ce se impartaseau din Potirul Vietii. Experientele acestea le-am preluat din vietile sfintilor, din ceea ce am auzit si am vazut personal in cei 43 de ani de slujire preoteasca la parinti imbunatatiti si nevoitori, smeriti si cu har, la monahii din Sfantul Munte sau la crestinii simpli, dar cinstitori de Dumnezeu". |
Andrei Kuraev, "Despre Hristos"
va postez cateva fragmente "Și atunci cînd tratăm subiectul mai îndeaproape, nu pot să nu remarc un lucru straniu, un lucru pe care îl constat la numeroase suflete ortodoxe, în numeroase familii dreptmăritoare. Iar constatarea este următoarea: adeseori, poposind la cineva, observ cu multă tristețe - chiar și în casele unor tineri slujitori bisericești - că în locul dedicat al casei, în "ungherașul sfînt", nu se află vreo icoană de-a Mîntuitorului. În multe case ea lipsește cu desăvîrșire. E drept, există icoane ale Maicii Domnului, din cele mai variate, sunt și o mulțime de icoane mai mici și mai mari ale Sfinților. Dar oamenii nici nu sesizează vreo lipsă prin faptul că nu au icoana lui Hristos. Ca să vă dați seama, în Epistola către Evrei, Ap. Pavel vorbește despre sfinți ca fiind "nor de mărturii" (Evrei 12:1). Se crează impresia, însă, că în mintea unor oameni acest "nor" devine atît de dens că nu mai lasă să se întrezărească "Soarele" după el - tocmai Acela despre Care aceia mărturisesc." "Pentru început, aș vrea să ne lămurim într-o chestiune cam încurcată azi, dar care, de fapt, este foarte simplă. Ce înseamnă a fi creștin? Nu v-ați întrebat? E un subiect plin de confuzie. În realitate, însă, e simplu de tot: creștin se numește omul care Îl privește pe Hristos prin ochi de Apostol. Vă dați seama, îl putem califica pe creștin ca bun, ca rău, ca deștept, ca obtuz - dar ele nu țin decât de particular. Pe Hristos Îl putem privi cu ochi diferiți. E limpede că un fel de privire este a lui Iuda și un alt fel este a Sfîntului Apostol Petru. Privirea lui Ponțiu Pilat e și ea diferită. Irod are și el o viziune asupra lui Hristos. Înțelegem, dar, că a fi creștin nu înseamnă să te uiți la Hristos ca și Pilat, ci așa cum se uitau la El Apostolii. O altă nedumerire apare imediat, și anume, unde se pot găsi acești "ochi"? Cum putem face rost de acea privire de ucenic, de acel om care Îl vedea pe Hristos, care Îl auzea, care viețuia împreună cu El, care Îl iubea - mai ales ca acesta din urmă, pentru că inimii care iubește i se descoperă lucrurile cele mai importante." |
Citat:
Suntem pe un forum ortodox, nu pe un forum de literatura si trebuie tinut cont de acest aspect, care trebuie sa primeze. Orice crestin ortodox este dator sa aiba o atitudine corespunzatoare inclusiv fata de unele opere literare "impecabile" chiar si la nivel academic. Tocmai in asta consta frumusetea unui forum, ca fiecare sa isi poata expune criticile sau aprecierile prin replici! |
|
|
Citat:
Dar ca sa fie clar si pentru unii care nu stiu unde poate duce admiratia pentru scrierile lui Tolstoi citez din ASPECTE ALE SECTARISMULUI RUS ÎN SECOLUL AL XIX-lea: O mișcare importantă a fost secta tolstoiștilor, întemeiată de contele L.N. Tolstoi (1828-1910). Ea se deosebea de sectarismul tipic prin caracterul etic al învățăturii, nu cel religios. Secta a fost predominant social-politică, dar învățătura se caracteriza printr-o ostilitate severă față de Biserică. Învățătura radical-religioasă, răspândită de L.Tolstoi la sfârșitul anilor ’70 ai sec.XIX, s-a dezvoltat pe baza criticii culturii și a esențelor ei social-morale [37]. La 4 martie 1855, Tolstoi scria în notițele sale: „Discuția de ieri despre divinitate și credință m-a îndreptat spre o idee măreață, pentru realizarea căreia mă simt în stare să-mi dedic toată viața. Ideea aceasta înseamnă înființarea unei noi religii, corespunzătoare dezvoltării omenirii, religiei lui Hristos, dar eliberată de credință și mistică, religiei practice, care nu promite fericirea viitoare, dar dăruie fericirea pe pământ. Realizarea acestei idei eu cred că este posibilă doar prin munca câtorva generații. O generație va transmite ideea următoarei generații și cândva fanatismul sau rațiunea vor aduce la realizarea ei. A acționa conștient pentru unirea oamenilor cu religia este baza ideii, care, sper că mă va pasiona” [38]. Ideea l-a impresionat pe L.Tolstoi în ultimii 50 de ani de viață, el scriind în „Învățătura creștină”: „Mă mobilizează în ceea ce fac nu interesul mercantil, nu dorința de slavă, nu scopuri lumești, doar teama de a nu realiza ceea ce așteaptă Cel Care m-a trimis pe mine în această lume și la Care în fiece clipă așteaptă întoarcerea mea… Deci, eu m-am convins că în credințele existente nu voi găsi rezolvarea problemei mele și alinarea suferințelor. Disperarea mea era atât de mare, încât eram aproape de sinucidere. Atunci a venit însă și salvarea mea. Am păstrat vag în memorie încă din copilărie că în Evanghelie pot găsi răspunsul la întrebarea mea. În învățătura Evangheliei, în pofida tuturor schimonosirilor ei de Biserica Creștină, eu intuiam adevărul. Și ca o ultimă încercare, eu am dat la o parte toate explicațiile învățăturii evanghelice, am început să citesc Evanghelia și a-i pătrunde sensul. Și cu cât mai mult pătrundeam în gândul acestei cărți, cu atât mai mult mi se deschidea ceva nou, deloc asemănător cu ceea ce învață Bisericile Creștine, dar care răspundea la întrebarea vieții mele” [39]. În viziunea lui Tolstoi, Hristos este un mare învățător, la fel ca Socrate, Budda ș.a. Tolstoi era un raționalist radical, care tindea să elibereze creștinismul de tot ce „este excepțional, imposibil, necesar și chiar contradictoriu”, după cum scria în articolul „Cum să citim Evanghelia și care este sensul ei?” (1896). Conform „Învățăturii creștine” religia este necesară omului pentru a înțelege că fericirea vieții, spre care el tinde ca ființă rațională, constă în urmarea rațiunii și dragostei. Păcatele personale și cele sociale moștenite, tradițiile și obiceiurile împiedică această fericire a vieții în dragoste. Șase păcate stau în calea dragostei pentru aproape: pasiunile, lenea, dorința de putere, lăcomia, desfrâul și beția. Ispitirea păcatului se face prin „minciuna credinței” în creștinism, care constă din: „1) răstălmăcirea adevărului evanghelic; 2) credința în minuni; 3) stabilirea intermediarului între om și Dumnezeu; 4) acțiunea asupra sentimentelor exterioare ale omului și 5) insuflarea credinței false copiilor… Minciuna credinței – este baza tuturor păcatelor și nenorocirilor oamenilor”. Numai după eliberarea de minciuna credinței este posibilă eliberarea de ispita păcatului [40]. Zeci de ani Tolstoi a luptat contra Bisericii până când, în 1901, Sfântul Sinod l-a excomunicat. Radicalismul ideilor lui Tolstoi a influențat unele secte, cum ar fi cea a molocanilor, duhoborilor și ștundo-baptiștilor. Mișcarea tolstoiștilor și-a găsit adepții mai mult printre studenți, care erau atrași mai mult de critica socială a lui Tolstoi. Îmsă această critică nu a fost răspândită [41]. .................................................. .................................................. .................. În cele din urmă, putem constata că în sec. XIX, în Imperiul Rus pe lângă sectele existente mai apar și unele noi. Din punctul de vedere al originii, acestea fie că aveau rădăcini în Rusia, fie că erau preluate din Occident, de cele mai multe ori fiind niște influențe ale protestantismului. Numărul mare al sectelor, precum și convertirea noilor membri ai societății ruse se datora, în primul rând, raporturilor stabilite între autoritatea de stat și Biserica Ortodoxă rusă, care, pe de o parte, nu a întreprins măsurile administrative necesare pentru combaterea sectarismului, iar pe de altă parte, nu permitea instituției ecleziastice să acționeze în combaterea sectarismului. Aceasta a și generat atitudinea pasivă a clerului în problema luptei cu ideile sectare și a permis, în cele din urmă, o evoluție pozitivă a sectelor. |
Un alt aspect mai putin discutat este faptul ca atunci cand citesti o carte, duhul in care a fost scrisa de autor in multe cazuri il poate influenta pe cititor chiar daca cititorul nu sesizeaza aceasta influenta, ea fiind mult mai subtila cu atat mai mult pentru un om neinduhovnicit.
Aceasta am citit-o la mai multi parinti harismatici dar nu mai tin minte exact la cine: Parintelui Arsenie Muscalu punandu-i-se o intrebare asemanatoare a dat un raspuns foarte lamurit: Intrebare: Spuneti-mi: toate valorile cultivate in emisiunile de radio, tv, presa, si in marea majoritate a cartilor laice, nu sunt niste sfaturi ale necredinciosilor? Toate acele lucruri izvorasc din credinta sau din trairea unei vieti duhovnicesti? Parintele Arsenie M.: Sa stiti ca noi, citind o carte intram in comuniune cu autorul, cu toate simtirile si gandurile lui. Daca a avut ganduri si simtiri sfinte, hranite in el de harul dumnezeiesc, ni se transmit si noua. Daca a avut o viata ticaloasa, pacatoasa, simtiri pacatoase va pata si sufletul nostru. De aceea am spus ca trebuie foarte mare discernamant. Ceva asemanator am citit la Parintele Lavrentie Sovre despre purtarea hainelor second hand: O creștină avea ispite trupești și nu știa de unde îi vin. Ea era fecioară. Și părintele o tot întreba ba de una de alta și până la urmă a întrebat-o: „Nu cumva porți haine cumpărate la mâna a doua?" „Da, a zis ea". Și părintele a zis: „Așa cum hainele pe care le poartă sfinții, poartă sfințenie și sunt vindecătoare, tot așa și hainele pe care le poartă păcătoșii, poartă păcatele în ele și sunt dăunătoare". Și ne zicea să nu cumpărăm haine sau încălțăminte purtate de alții, că ne încărcăm cu păcate străine. |
Cred că Părinții nu sunt unanimi în privința asta (mă refer la purtarea hainelor altora). Personal nu împărtășesc părerile de mai sus. Hristos S-a atins de toți păcătoșii, iar noi, prin mila Lui, ne atingem de El, și El ne locuiește. Când sfinții se atingeau de bolnavi și de păcătoși nu o făceau din cauză că se știau sfinți, ci pentru că aveau încredere în dragostea și puterea lui Dumnezeu.
Dacă am da curs unor astfel de îndemnuri am ajunge să fugim de oameni, să nu mai dăm mâna cu nimeni, să nu stăm la masă decât cu oamenii fără păcat, să ne izolăm, la limită, de lume, obsedați de aflarea unui mediu aseptic din punct de vedere spiritual. Nu păcatele celorlalți ne îmbolnăvesc, ci numai ale noastre. Chiar dacă este adevărat că lăsăm o amprentă (energetică? spirituală?) pe tot ce atingem, ea nu este indelebilă. Maleficul care poate însoți hainele (ca și mâncarea) de proveniență îndoielnică poate fi îndepărtat printr-o rugăciune făcută înainte de a le folosi, sau prin ducerea lor la biserică. Exista un obicei în bătrâni, ca orice haină nou îmbrăcată să se poarte cu ocazia mersului la biserică. Pentru orice lucru nou, pentru orice început, se căuta binecuvântare. În ceea ce privește autorii cărților pe care le citim, cred că duhul lor se transpune, într-adevăr, în opera lor. Se simte duhul Părintelui Stăniloae, spre exemplu, când îi citești cărțile. Sau poate e vorba, în termeni laici, de amprenta personalității, de stil. Și știm că nu poate pom rău să facă roade bune. Trebuie să ne cultivăm discernământul, primind, cel puțin pentru început, laptele duhovnicesc de la părinți incontestabil înduhovniciți. După ce vom simți gustul acestuia, vom putea deosebi ceea ce este fals de ceea ce e veritabil. |
Ultima discutie a atins o framantare de a mea. Sa va spun ce am patit, acum cateva luni am citit un articol al parintelui Serafim Rose si m-a impresionat foarte mult, o sa va las articolul mai jos, in fine eu acum mi-a facut asa o lista cu niste carti si autori clasici ( in afara de carti ortodoxe care le citesc ), si care sper eu sa ma ajute cumva. Uitati lista:
Autori: Ivan Turghenev, Ernest Hemingway, John Steinbeck, Charles Dickens, Sir Arthur Conan Doyle, Jules Verne, Alexandre Dumas, Lev Tolstoi, Anton Cehov, Victor Hugo, Gustave Flaubert, Stendhal, Feodor Dostoievski, Franz Kafka, Mihail Bulgakov, Jane Austen, Honore de Balzac, Johann Wolfgang von Goethe, Nikolai Gogol, Thomas Mann, Daniel Defoe, Aleksandr Pușkin, William Shakespeare, surorile Brontë, Emile Zola Carti: Mark Twain – Print si cersetor, Charles Dickens - David Copperfield, Cel mai iubit dintre pamanteni - Marin Preda, De veghe în lanul de secară, Oliver Twist – Charles Dickens, Moș Goriot - Honore de Balzac, Frans eemil silja, Doctor Jivago – Boris Pasternak , O mie noua sute optzeci si patru - George Orwell, Mizerabilii, Amintiri din viata - 20 de ani in Siberia, Zorba grecul - Nikos Kazantzakis, George Orwell – Ferma animalelor, Fructele maniei - John Steinbeck, Evgheni Zamiatin – Noi, Muntele vrăjit, Procesul – Franz Kafka , Marile sperante - Charles Dickens, Anna Karenina - Lev Tolstoi, Vraciul - Tadeusz Mostowicz, Notre-Dame de Paris - Victor Hugo, Papillon - Henri Charrière, Coliba unchiului Tom, Enigma Otiliei, Mara, Mandrie si prejudecata , Spre Far – Virginia Wolf, Jane Eyre, Moliere – Avarul, Departe de lumea dezlantuita, Ben Hur, La răsărit de Eden, Mantaua – Nikolai Gogol O sa ziceti ca am inebunit, nu, inca nu dar pur si simplu ma simt ignorat, am facut un alt topic in care mai vorbeam despre asta, nu stiu daca au raspuns mai mult de 2 persoane, cand e vorba de ecumenism sau alte teme de astea toata lumea sare cu comentarii disparata, dar cand un tanar cere ajutor pentru a-si gasi niste carti decente de citit toata lumea doarme, deci o sa ma supar daca mi se ignora mesajul si va rog nu incepeti sa postati, pana nu cititi articolul asta http://www.razbointrucuvant.ro/2012/...etelor-tinere/ |
Citat:
Si nici nu este corect ca exemplul de mai sus sa fie scos din context. De la purtarea hainelor second hand, pana la mancare, pana la o simpla atingere sau imbratisare, este cale lunga ! |
Citat:
Nu știu dacă ar trebui să te ții de această listă. Nu pentru că ar fi ceva în neregulă cu ea, dar te condiționezi pe tine însuți și nu mi se pare bine. Parcă îți limitezi singur libertatea de alegere. Întrucât sunt multe cărți și mulți autori în listă, asta înseamnă că îți va lua mult timp să le/ îi citești pe toate/ toți. În acest timp preferințele ți se pot schimba. Eu citesc ceea ce mă atrage la momentul respectiv. Dintre ce ai enumerat tu, mi-a plăcut Steinbeck, însă "Fructele mâniei" nu am terminat-o, căci are și aspecte triste, nedreptăți din viața personajelor, și fiind și mai voluminoasă nu am mai avut dispoziția să o termin. Am citit însă "La răsărit de Eden", "Iarna vrajbei noastre" și mi-au plăcut. Pe Kafka l-aș exclude, căci scrie foarte pesimist. Cred că ar fi bine să ne spui și cam ce vârstă ai. Unele cărți selectate par mai pentru copii. "Vraciul" mi-a mai plăcut. Am citit-o acum câțiva ani. Îți recomand și "Mizerabilii". Mă opresc cu recomandările, pentru că sunt subiective, și nici nu îmi vin acum în minte niște cărți consacrate care mi-au plăcut mult și pe care să ți le recomand fără ezitare. Eu aș insista pe ideea de a avea încredere în tine și în gustul tău atunci când te apuci să citești o carte. De altfel, nici nu știu cum ai putea să citești ceva, chiar și supra-lăudat, dacă pe tine nu te prinde. Mai vorbim... |
Citat:
|
Citat:
dintre cei amintiti de tine, Dostoievski mi se pare un autor minunat. merita citit si recitit. Intră intr-o librarie sau intr-un anticariat și răsfoiește, s-ar putea să ai parte de surprize foarte plăcute. Dar poate că ai deja acest obicei :) |
Citat:
|
Mie mi-au fost de mare folos( si mi-au placut muuult):
Parintele Cleopa- "Calauza in credinta ortodoxa" Sfantul Ioan Gura de Aur- "Problemele vietii" Parintele Iustin Parvu- " Daruri duhovnicesti" Ieremonah Savatie Bostovoi - " A iubi insemna a ierta" ( imi mai amintesc si altele pe parcurs) Sper sa-ti fie de folos. |
Citat:
Pentru că, la 20 de ani am făcut și eu o listă asemănătoare, permite-mi câteva sugestii: 1. Dacă te apuci de grădinărit, mai întâi trebuie să înveți cum anume se face treaba asta. La fel și în lectură, mai întâi învață, oricât ar putea să sune de ciudat, să ... lecturezi! Există cărți despre lectură. Caută-le! Altminteri, vei citi anapoda. 2. O carte bună pentru orice om care ține o carte în mână și mai ales pentru studenți: "Învață cum să înveți!", autor Derek Rowntree. Ți-o pot oferi online. Există în carte și un capitol dedicat lecturii, precum și multe alte lucruri folositoare la studiu. 3. Când citești, merită să urmezi două criterii, pe care vrei la alegere: ori alegi o temă și apoi citești mai mulți autori care au scris pe tema respectivă; ori alegi un autor și îi citești cât mai multe cărți. Inclusiv critica literară, ajută foarte mult. Să zicem că alegi ca temă prietenia. În acest caz poți citi Dickens, Shakespeare, Panait Istrati, Epopeea lui Ghilgamesh, Jules Verne etc. Deși toți scriitorii mari au scris pagini memorabile despre prietenie și dragoste. Dacă alegi un autor, e mult mai simplu. Iei la rând tot ce poartă semnătura lui. Așa am făcut eu cu Istrati, cu Preda, cu Kazantzakis sau cu Graham Greene. 4. Bine ar fi să dezbați cu un cititor mai iscusit cărțile pe care le citești. Când eram copil mă ajuta tatăl meu, care era filolog. Apoi un văr, poet, apoi mi-am făcut (o, minune!) o gașcă de cititori pasionați și citeam cu toții aceeași carte apoi o dezbăteam îndelung (inclusiv prin scrisori). Cât privește familia, eu și soția obișnuim să citim împreună aceeași carte și să o dezbatem, fie și în contradictoriu, dacă prea multe completări reciproce nu ne putem face uneori...:) 5. Există pericolul livrescului. Cartea e un dar al vieții, o bucurie, dar atenție să nu o confunzi cu viața, care bate cartea. Cartea nu ne e dată ca să ne înlocuiască viața concretă, ci doar s-o lumineze, să-i îmbogățească semnificațiile și sensurile. Observ că din lista ta lipsesc poezia și teatrul. Păcat! Pentru vârsta ta consider că poezia și teatrul sunt de primă importanță. Spor la lectură! Domnul să te lumineze! P.S. Când eram tânăr nu făceam așa, că nu descoperisem beneficiul: acum însă, îți mărturisesc, cred că merită ca înainte să te apuci de lectură să spui "Împărate Ceresc..." și/sau "Doamne, Doamne, Ceresc Tată..." Îți doresc să faci chiar așa! |
Citat:
|
Citat:
Mai întâi renunță la "mersi" (un cititor spune "mulțumesc") și la tonul că ne tragem de șireturi. În al doilea rând, sună urât "cartea aia". Mai vorbim. |
Citat:
Iertare :) poezie nu am pus, am in biblioteca un volum de Blaga, si pentru mine poeziile sunt prea profunde, nu le inteleg, nici nu stiu cu ce sa incep, si teatru am numai momente si schite, cam atat, deci daca vrei sa faci niste recoamandari, ar fi binefenit :D |
Poeți care îmi plac:
Eminescu Nichita Stănescu Arghezi Blaga Rainer Maria Rilke - lucrarea mea preferată este de fapt o colecție de povestiri, scrise însă cu suflet de poet (Povestiri despre Bunul Dumnezeu) Tagore Rudyard Kipling |
pentru Marcel Ionut
Spui ca pe langa cartile religioase ,ce sa mai citesti. Eu nu prea as fi de acord sa iti mai pierzi vremea cu carti de literatura,atat timp cat ai descoperit izvorul vietii. Dar asta depinde de tine,de structura ta.Daca ai aceasta idee,omul e liber sa faca ce vrea,sa incerce orice,atunci apuca-te de citit. Insa eu nu ti-as recomanda decat carti religioase,poate pare prea extremist ,dar asa gandesc eu. |
Marcel Ionut, daca nu ai citit inca, poti incerca Legendele Olimpului.
Eu ti-as recomanda Oedip rege al lui Sofocle, cred ca il gasesti pe scribd, in general, toata tragedia greaca, si teatrul lui Blaga. Insa e pericolul pe care il amintea Cezar Ioan. Ia zi, ai dat bacul? |
La 20 de ani ar fi cam trebuit.
|
Titlu: Sfantul Cosma Etolianul - Viata si invataturile
Constantin V. Triandafiliu Editura: Evanghelismos, Bucuresti 2010 Traducere din limba greacă de Ieroschim. Ștefan Nuțescu, Schitul Lacu - Sfântul Munte Athos http://www.librariasophia.ro/img/poz...vataturile.jpg Barbatul si femeia nu erau ziditi. Dumnezeu a luat tina din pamant, a facut un barbat ca noi, a suflat asupra lui si i-a daruit suflet ingeresc, nemuritor. Si asa cum noi oamenii luam faina si apa, le framantam si facem paine, tot astfel si Dumnezeu a framantat pamantul cu Duhul si l-a facut pe barbat. Trebuie sa ne gandim ce este trupul si ce este sufletul. Trupul este pamant tina si maine il vor manca viermii, insa sufletul se va bucura pururea in Rai, daca face binele sau va arde in iad, daca face raul. Acest trup pe care il vedeti, fratii mei, nu este om, ci este ca o haina a sufletului. Omul este suflet. Sufletul este cel ce vede, aude, vorbeste, apuca, umbla, invata carte si mestesuguri, dă viață trupului si nu-l lasă să se strice. Iar daca iese sufletul, atunci trupul se împuțește și se umple de viermi pentru că nu este om. Trupul are ochi, dar nu vede, are urechi, dar nu aude, are gura, dar nu vorbeste, are maini, dar nu apuca, are picioare dar nu umbla. Așa cum este piatra tot astfel este și trupul fără suflet . Atunci când in satul vostru mor oamenii, îi vedeți cu ochii voștri. Sau nu mor ? - Mor, Sfinte al lui Dumnezeu. - Așadar, nu aveți nevoie de cineva ca să vă învețe. Îl plângeți pe cel mort ? - Îl plângem. - După cum se pare, vă doare inima pentru el. Și câte zile îl țineți ? - Două-trei ceasuri. - Sărmanul, atâta dragoste aveți pentru el ? De azi înainte să nu-l îngropați așa curând, ci să-l țineți douăzeci și patru de ceasuri și să vă adunați toți, mici și mari, barbați, femei și copii și fetițe, să vă gândiți bine la el, fiindcă nu este învățător mai bun ca moartea. Eu pot să râd de tine și tu să râzi de mine, însă moartea nu râde nici de tine, nici de mine. Și să nu-i plângeți pe morții voștrii, pentru că vă faceți rău și vouă și lor. Iar femeile care aveți basmale murdare (adică basmale de doliu) să le aruncați. Dar voi, fratii mei crestini, cum petreceti ? Aveti dragoste inlauntrul vostru ? Daca vreti sa va mantuiti, nimic altceva sa nu cautati in lumea aceasta decat dragostea. Este vreunul dintre voi care iubeste pe fratii sai ? Sa se ridice si sa-mi spuna ca sa-l binecuvantez, sa-i pun pe toti crestini sa-l ierte, sa primeasca o iertare pe care n-ar gasi-o de ar da mii de florini. - Sfinte al lui Dumnezeu, Îl iubesc pe Dumnezeu și pe frații mei. - Bine, copilul meu, să ai binecuvântarea mea. Cum te cheamă ? - Kostas. - Ce meserie ai ? - Păstor de oi. - Când vinzi brânza o cântărești ? - O cântăresc. - Tu, copilul meu, ai învățat să cântărești brânza, iar eu am învățat să cântăresc dragostea. Se rușinează cântarul de stăpânul său ? - Nu. Am să cântăresc dragostea ta și, dacă este bună, iar nu goală pe dinăuntru, atunci am să te binecuvintez și am să-i pun pe toți creștinii să te ierte. Cum să-mi dau seama copilul meu, ce fel de dragoste ai pentru fratii tai ? Să zicem că prin locurile pe unde merg sa invat lumea, spun ca il iubesc pe domnul Kostas ca pe ochii din cap. Tu mă auzi spunând că te iubesc, dar nu crezi, ci vrei să mă pui la încercare mai întâi și apoi să crezi. Am pâine, iar tu nu ai. Daca iti dau si tie o bucata, dau dovada ca te iubesc. Dar daca mananc toata painea, iar tu rabzi de foame, ce arat ? Arat ca dragostea pe care o am pentru tine este mincinoasa. Am doua pahare de vin, iar tu nu ai nici unul. Daca îți dau și ție sa bei, atunci dau dovada ca te iubesc, dar daca nu-ți dau, dragostea mea nu este adevarata. Am și doua-trei haine, iar tu nu ai si iti este frig. Daca scot una si ti-o dau, atunci este adevarata dragostea mea. Dar daca le tin inchise intr-un cufar, ca sa le manance moliile, iar tu umbli gol, dragostea mea nu este adevarata. Esti intristat pentru ca a murit mama ta sau tatal tau sau copilul tau sa pentru ca esti bolnav. Daca vin si te mangai, atunci dragostea mea este adevarata. Daca insa tu plangi si te tanguiesti, iar eu mananc, beau, cant, joc si chefuiesc, dragostea mea este mincinoasa. Îl iubești pe acel copil sărac ? - Îl iubesc. - Dacă îl iubesti, ii ei o camasuta, pentru ca este gol, ca sa se roage si el pentru sufletul tau. Atunci dragostea ta este adevarata, in vreme ce acum este falsa. Nu este falsa, crestinii mei ? Nu ne umplem hambarul cu taciuni si nu mergem in Rai cu dragoste mincinoasa. Daca vrei copilul meu, ca dragostea ta sa fie adevarata, imbraca pe copiii saraci si atunci ii voi pune sa te ierte. - Vei face aceasta ? - O voi face. - Fratii mei, domnul Kostas a inteles ca dragostea pe care a avut-o pana acum pentru fratii sai a fost mincinoasa si ar vrea sa o faca adevarata, vrea sa imbrace pe copiii saraci. Pentru ca l-am pedepsit si l-am facut sa roseasca, va rog sa spuneti pentru el de trei ori : "Dumnezeu să-l ierte și să-l miluiască pe el" |
Alte carti duhovnicesti au fost prezentate pe aceste topice:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ead.php?t=9634 http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=11792 M-a impresionat ,,Ne vorbeste parintele Cleopa'', volumul 15. |
Citat:
|
Citat:
|
Tocmai am terminat de citit o carte de suflet pe care v-o recomand.
Am tot auzit despre Sf. Nectarie din Eghina si de o vreme m-am apropiat si eu de acest minunat sfant. Am gasit in librarie o carte caci imi doream sa aflu mai multe despre acest sfant contemporan oarecum. Nu pot pune poza cartii aici. Nu stiu de ce nu-mi permite, sau nu stiu eu cum se face. In fine. Cartea se numeste: "Sfantul Nectarie din Egina Facatorul de minuni" si este scrisa de monahul Teoclit Dionisiatul. Cartea cuprinde viata sfantului, invataturi, scrisori pastorale (corespondenta cu monahii de la manastirea din Eghina pe care o infiintase si o pastorea, atitudinea sfantului fata de sfintele icoane, viata monahala si erezii si aprecieri/impresii ale unor fosti elevi (mai ales de la Seminariul Rizarios). Asa cum mi-am imaginat reiese atat din scrierile sale (scrisori) cat si din ceea ce spun elevii sai, ca Sfantul Nectarie era un om bland si credinta sa se vedea atat in operele sale, cat si in suflet si in fapte. Cumva l-am revazut in el (sau poate ca este tocmai invers), pe parintele Galeriu. Este genul de parinte/monah/sfant care imi umple sufletul si reprezinta pentru mine credinta ortodoxa cu adevarat. Un om care avea multa si delicata grija de oameni in general, dar mai ales de monahiile din manastirea sa, preocupandu-se de sanatatea lor fizica si sufleteasca (da, intelegea foarte bine cum se simteau si cu sufletul), precum si de cresterea lor intru credinta. Le trimetea bani si medicamente, le sfatuia cum sa posteasca incat sa nu se imbolnaveasca, si cum sa se protejeze la sanatate si chiar ce activitate i-ar face bine fiecareia (pictura, lucru manual, cantat etc.). Spun cei care l-au cunoscut personal ca avea o bunatate de copil (naivitate), ajutand pe toti cei aflati in nevoie, daruindu-si si rasa ce o avea, el ramanand fara. Era bland. Despre minuni se stie bine. A scris multe lucrari bisericesti mai ales multe imnuri inchinate Nascatoarei de Dumnezeu. M-a surpins placut atitudinea sa fata de eretici (cei de alte credinte). Nu-i certa, nu-i judeca, nu-i ura. Dimpotriva tine contact cu ei, le trimetea lucrari si ii ajuta sa invete mai mult intru credinta. Ii era mila si intelegea cauza si situatia. Iubea si pazea credinta ortodoxa, dar nu judeca pe altul, ci incerca sa-l ajute. Si nu uita niciodata sa fie om si Om. Mai mult veti afla din carte. Merita citita. |
Citat:
|
Citat:
Apoi ii vei intelege mai bine pe cei din lista ta! Uite, ai putea sa ne spui care sunt preferatii tai de pe lista bibliografica de la Bac? Mie imi placeau Blaga, cu Poemele luminii si Caragiale, ultimul mi-a si picat la oral. |
Citat:
http://ajutorlaexamene.wordpress.com/ |
Citat:
|
Citat:
sau cel putin asa cred eu |
Citat:
|
Citat:
Chiar daca a invatat tot, chiar daca nu a invatat prea bine, tot trebuie sa se roage Domnului. Ar trebui sa facem totul cu ajutorul Sau. |
Rugăciuni nepotrivite: cutare se roagă lui Dumnezeu să câștige un serviciu, cutare să câștige la loto, unul să i se descopere hoții, altul să i se risipească dușmanii, iar un școlar să reușească la examene...Lucruri pământești, trecătoare, nimicuri.
Ne-am pus vreodată problema ce ne cere Dumnezeu nouă? Ce-ar dori să cerem? Să fim ca Iisus, în care S-a îmbrăcat El, dându-ni-se model și viață. Dumnezeu pune accentul pe ”a fi”, noi pe ”a avea”. De aici și marea nepotrivire între ce cer oamenii lui Dumnezeu și ce cere Dumnezeu oamenilor. |
Citat:
La fel este ok sa vii in fata lui Dumnezeu cu smerenie si sa ii marturisesti slabiciunea si neputiinta ta (a faptului ca din cauza patimilor proprii ne simtim raniti si tentati sa reactionam in vreun fel oarecare) si rugandu-L sa ridice ispita pe care simtim ca nu o putem duce (dar in acelasi timp luptandu-ne din rasputeri cu noi sa nu raspundem la rau cu rau), si sa le ofere "dusmanilor" nostrii tot ce le este bun si de folos si sa a impace El. , |
Dumnezeu stie ca un tanar trebuie sa invete, trebuie sa dea examene peste examene, trebuie sa gaseasca un servici ptr. a se intretine pe sine, pe viitoarea familie, parintii batrani si ptr. ai ajuta pe cei in nevoi. Dumnezeu stie toate treburile acestea. Daca astfel de rugi ar fi fost gresite, nu am mai gasi rugaciuni ptr. scoala, ptr. aflarea adevarului in cartile de rugaciuni. Monahii nu ar mai accepta sa faca acatiste ptr. cei pagubiti sau preotii nu ar mai citi rugaciuni elevilor inainte de examene si teste. Icoana Maicii Domnului, Sporirea Mintii, celor ce nu pot invata, nu ar mai fi existat si nici Acatistul acestei icoane nu ar mai fi fost scris. Sfintii nu ar mai ajuta oamenii cand sunt rugati ptr. astfel de treburi "omenesti". Nu stiam ca Dumnezeu considera lumeste si pacatos sa inveti si sa iti cauti servici.
Trebuie sa inveti si sa muncesti, dar una e cand o faci numai cu puterile tale si te increzi in tine, si alta este cand ii ceri ajutorul Domnului Iisus. Este greu in prezent sa iti gasesti servici unde poti sa castigi un salar decent si sa fi si ortodox. Dumnezeu stie ca avem nevoie de asta ptr. a supravietui. Ce faci cand ai o problema de acest gen? Nu ii ceri ajutorul, sa te ajute ? De cand este interzis sa ii ceri ajutorul Domnului in chestiuni de supravietuire?! Nu poti sa pui pe acelsi plan ruga ptr. lotto si ruga unui tata ptr. servici! Una e sa vrei sa fi bogat fara sa muncesti, alta e cand vrei sa muncesti si nu gasesti loc de munca! Nu te impiedica deloc sa faci tot ce poti ptr. a fi un crestin bun daca in nevoie te rogi Domnului! Plus ca, multi astfel se intaresc in credinta si data viitoare nu vor mai apela la oameni, ci la Domnul si Ii vor si multumi. De ce e gresit daca Il incluzi pe Dumnezeu in toata viata ta, inclusiv cand ai probleme si nevoi?! Aici nu e vorba deloc despre a nu fi activ in Biserica Ortodoxa. Foarte multi elevi si studenti, se roaga cand au un examen greu sau nu pot invata f.bine. Ar trebui sa inceteze sa se mai roage ptr. chestii lumesti gen scoala?! Cititi viata si minunile Sf.Nectarie,Sf.Efrem,Sf.Paracheva,Sf.Fanurie etc. Si sa imi spuneti si mie care Parinte a zis ca e pacat sa ii ceri ajutorul Domnului ! |
Citat:
|
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 22:51:09. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.