![]() |
Nu e vorba de contestat miracolul. E vorba despre a avea dreptul să păstrezi anumite rezerve, care, culmea, nici măcar nu este incompatibil cu credința în miracol.
Pe de altă parte, atunci când minunile sunt argumentul suprem în sprijinul activismului confesional, este evident că orice îndoială este incompatibilă cu "normalitatea". După cum a arătat și domnul Dragomir, poziția catolică este nuanțată. În primul rând, catolicii nu exclud de plano existența minunilor "în afara Bisericii", deși exprimarea nu e tocmai fericită. De fapt, minunile nu se întâmplă "într-o Biserică" sau "în altă Biserică", minunile nu sunt intraconfesionale. De aceea zâmbesc mereu citind exprimările lui Cătălin, de genul "noi avem minuni" sau "catolicii nu au minuni", de parcă miracolul ar fi obiect al dreptului de proprietate. Parcă văd un avocat de drept canonic formulând o acțiune în revendicare mobiliară: "Să constate onoratul tribunal bisericesc că subscrisa Biserică X suntem proprietara de drept a minunii de la Ierusalim/Lanciano/Ciorogârla și să obligați pârâta Biserică Z să ne-o lase în deplină posesie, folosință și dispoziție..... " În al doilea rând, catolicii sunt (la fel ca și ortodocșii, de altfel) obligați în primul rând să dea dovadă de caritate; a nega vehement, și mai ales fără dovezi irefutabile, realitatea unei minuni în care crede alt creștin, este o dovadă de lipsă de caritate. Ca să nu mai spun că a atribui a priori minunile pe care tu le percepi ca fiind "la alții", diavolului, s-ar putea întâmpla să fie păcatul acela urât de care vorbea Iisus. |
Citat:
|
Acum pe bune, e tipic gandirii bizantine sa fundamenteze aderenta la credinta (atentie, nu credinta per se) prin miracole si propaganda desantata. Reflex vechi, de pe vremea imparatului bizantin.
|
Generalizezi prea mult.
|
Sti tu oare omule . . . ?
– De ce se închid norii când câmpiile sunt însetate de ploaie, și se deschid atunci când câmpiile nu vor ploaie? Din pricina răutății oamenilor, firea s’a tulburat și și-a lepădat rânduiala.
– Știi tu oare, fiule, de ce țarinile rodesc slab primăvara, iar vara dau recoltă proastă? Pentru că și fiicele oamenilor își urăsc rodul pântecelor lor și îl ucid în plină creștere. – Știi tu oare, fiule, de ce izvoarele seacă și roadele pământului nu mai au gustul de odinioară? Din pricina păcatelor oamenilor, prin care a intrat neputința în toată firea. – Știi tu oare, fiule, de ce neamul biruitor rabdă înfrângeri din pricina neînțelegerii din lăuntru și din pricina vrajbei, și mănâncă pâinea amărită de lacrimi și urâciune? Deoarece i-a biruit pe vărsătorii de sânge din jurul său, dar nu i-a biruit pe cei din lăuntru. – Știi tu oare, fiule, de ce maica nu își poate îndestula fiii? Pentru că, alăptându-i, nu le cântă cântecul dragostei, ci cântecul urii față de vecini. – Știi tu oare, fiule, de ce oamenii s’au urâțit și au pierdut frumusețea străbunilor? Din pricină că au lepădat chipul lui Dumnezeu, care din lăuntru, din suflet, dăruiește frumusețe feței și au pus pomezi pământești. – Știi tu oare, fiule, de ce s’au înmulțit bolile și înfricoșatele molime? Pentru că oamenii au început să creadă că sănătatea este furată de la natură și nu dăruită de Dumnezeu. Iar ceea ce e răpit cu sila, cu îndoită silă trebuie apărat. – Știi tu oare, fiule, de ce oamenii se luptă pentru pământ și nu se rușinează de asemănarea lor cu cârtițele? Pentru că pământul le crește prin inimă, iar ochii văd doar ceea ce crește în inimă. Și pentru că, fiul meu, păcatul prea mult îi slăbește în lupta pentru ceruri. Nu plânge, fiule, în curând Domnul va veni și va îndrepta toate. Sursa: Sfântul Nicolae Velimirovic |
No...
Gândire bizantină... De fapt e doar încălzirea globoasă. |
Citat:
Cum era in desenele animate, cand iesea fum pe urechi :)) |
Citat:
|
Cam acelasi lucru cu ce spunea si par. Petru Pruteanu.
|
Taci mai ecumenistule, cu ecumenistii tai, ce stiti voi?
Daca vreti sa stiti ceva intrebati-l pe catalin2, el are cheile adevarului absolut, restul sunt ecumenisti cu idei protestante :) |
Bine, si Mihnea in loc sa se uite la documentare unde se vorbeste despre sangele ala, pe el il intereseaza fosforul alb si smecheriile grecesti. Minunile lui au fost cica cercetate de stiinta si sunt minuni. :71:
Pacat ca nu au putut sa care tot Ierusalimul in Occident ca acum Mihnea ne-ar fi impuiat capul nu numai cu sfanta lumina venita din sfantul fulger dar ne-ar fi vorbit si despre sfanta vata pe care o foloseste episcopul. |
Citat:
|
Citat:
Parintele spune asa pentru ca mentioneaza ca lui nu i s-au aprins lumanarile, poate daca spunea mai putine lucruri eronate poate i se aprindeau. In mesajele urmatoare isi aminteste si de ofiterul turc, de minunea cu armenii (spune ca a uitat), etc. E acolo si o marturie a altei persoane: "Era prea multă lume de care nu putea să treacă, dar s-a gândit "Vino, Doamne, și la mine." și i s-au aprins lumânările." Acum si tu, nu te gandesti ca Patriahul si Patriarhii Ierusalimului nu au altceva mai bun de facut decat sa minta? |
Citat:
|
Citat:
Eu tind sa cred in autenticitatea miracolului, dar am si anumite indoieli. Exista un interviu al mitropolitului Cornelius de Petra care a tinut locul patriarhului Ierusalimului parca in 2001 daca nu ma insel, dupa moartea lui Diodor. El a intrat sa ia sfanta lumina, dar apoi intr-un interviu a declarat ca lumina e naturala, adevarata minune fiind rugaciunea comuna a oamenilor. Nu stiu daca e sau nu e minune, eu tind sa cred in ea, dar nu imi cladesc credinta pe ea. |
Ca de obicei, cand ai mintea usoara, nu te legi de ce spune omul, sa analizezi daca zice drept sau nu, ii pui eticheta si in baza etichetei ai scos si bata.
Problema rezolvata. Tactica de tortionar tipic. |
Citat:
Dau mai jos ce spune Par. Ioanichie. |
Parintele Ioanichie Balan: http://www.crestinortodox.ro/paste/s...lim-88534.html
"In mod suprafiresc ea este o minune dumnezeiasca necuprinsa de mintea noastra, care se repeta din an in an, in Sambata Mare, de aproape 20 de veacuri. Este cea mai mare minune din zilele noastre vazuta atat de credinciosi, cat si de necredinciosi. Este minunea care uimeste toata mintea si dovedeste oamenilor pana la sfarsitul veacurilor ca Hristos, lumina lumii si Mantuitorul sufletelor noastre, a inviat din morti a treia zi, daruind tuturor viata vesnica. Despre felul cum se savarseste aceasta minune a aprinderii sau mai corect spus, a venirii Sfintei Lumini pe Mormantul Domnului, s-a scris prea putin. Nici in zilele noastre nu se vorbeste cat s-ar cuveni despre aceasta negraita minune. Poate tocmai pentru ca este o minune publica, vazuta de toti si verificata, asupra careia ortodocsii nu au nici o indoiala! Sau, poate, pentru a nu crea discutii si controverse omenesti inutile asupra acestei sfinte minuni. Biserica Ortodoxa din Ierusalim nu accepta nici un fel de publicitate zgomotoasa, nici discutii si scrieri polemice pe aceasta tema. Cine crede in Hristos si voieste sa vada o mare minune a zilelor noastre, cine doreste sa se intareasca mai mult in dreapta credinta, sa mearga la Mormantul Domnului si va vedea minune negraita." |
Aha, vesnica autoritate si infaibilitate a sfintilor impreuna cu logica "infailibila" lui catalin2 => somnul ratiunii.
Daca parintele-cu-gura-de-aur a zis ca ortodocsii nu au nici o indoiala, e limpede ca aia care nu cred nu sunt ortodocsi. Gata, i-am facut si pe astia cu argumentele mele beton. Dintr-o lovitura din sfinti (+"logica" mea) i-am scos din ortodoxie pe toti care au si cea mai mica indoiala asupra posibilului miracol. |
Citat:
http://en.wikipedia.org/wiki/Januari...other_theories Citat:
Citat:
|
Citat:
Eu nu vreau sa vorbesc despre felul in care vine lumina. Nu stiu, nu am fost acolo si nu are rost sa bat eu campii. Am un scepticism sanatos intelegand totodata ca minunile sunt posibile. Dar mi se pare incredibil ca locul si preotul care intra in mormant este perchezitionat. Asta tine de un numar de circ, eu personal as protesta daca s-ar intampla asa ceva. Normal ar fi sa lase oamenii in pace - cine crede crede, cine nu, oricum o sa creada ca aia alesi au blat cu aia perchezitionati. O fi fost in regula acum sute de ani dar astazi la ce bun tot circul asta ? |
Pai iti dai seama ca e o formalitate. Sau nu tocmai, ci sa intareasca chestia cu miracolul adica vedeti, sigur e un miracol, pentru ca e perchezitionat.
Daca e pe bune perchezitia nu-si mai pune nimeni problema :) |
Interesant, exista ortodocsi (asa au scris la profil) care cred ca Patriarhul Ierusalimului ii minte pe ei, impreuna cu toti credinciosii care s-au perindat pe acolo. Mai mult, conspiratia cuprinde toata ortodoxia, toti ierarhii si aproape toti preotii sunt mana in mana, toti cred sau ii mint pe credinciosi.
|
Mie mi se pare și mai interesant că există persoane care susțin că toți catolicii care s-au rugat, de exemplu, la Maica Domnului pentru vindecare și care s-au vindecat, au fost de fapt vindecați de diavoli.
De fapt, mint, nu există persoane. Până acum am întâlnit numai una, adică tu. |
Citat:
Patriarhul ar trebui să renunțe la aceste adaosuri inutile. Cine crede cu adevărat, crede. Dar cine crede pentru că Patriarhul a fost percheziționat.... well, cam subțire credința. Nu mi se pare că e vorba de credință din aceea despre care vorbea Domnul Hristos, care poate muta munții. |
Citat:
|
Citat:
|
Da, dar ar fi nevoie de un cerc restrâns care să perpetueze o fraudă timp de o mie de ani. Ar fi nevoie ca fiecare Patriarh al Ierusalimului să fie un impostor și un mincinos, ceea ce este cel puțin improbabil.
Acesta este unul din argumentele pro-miracol, în opinia mea. |
Citat:
Ma rog, pana n-o sa strecoare cineva o camera in interiorul mormantului lui Iisus, n-o sa fie nimic cert. |
Citat:
|
Citat:
Să explic de ce e o prostie. Să zicem, teoretic, că cineva ar strecura o cameră, și ar apărea o înregistrare în care Patriarhul scoate o brichetă zippo din mâneca sutanei, ca să aprindă lumânările. Și ce ? De la problema autenticității miracolului, am regresa la problema autenticității înregistrării video. Cine garantează autenticitatea ? Cine garantează adevărul obiectiv ? Dacă cineva crede cu adevărat că un om s-a născut dintr-o virgină, a mers pe apă, a înviat din morți pe alți și apoi a înviat el însuși, dacă cineva crede că un tâmplar din Galileea, de acum două mii de ani, este de fapt Creatorul Universului și că bucata de pâine pe care a mâncat-o duminică este acel tâmplar, oare un simplu clip pe youtube, înfățișind un bărbos care aprinde o lumânare cu o brichetă, ar fi suficient să-l convingă de contrariu ?!! Haide să fim serioși. |
Citat:
|
Citat:
Am ras mult si bine. Si da, s-ar putea sa ai dreptate. |
De fapt si de drept se poate.
Tocmai faptul ca oamenii se indoiesc de realitatea chestiilor alea de la sursa ajung sa fuga spre astea mai "contemporane", mai "pipaibile", mai "tomesti". Taie-le pe astea si ai sa-i vezi tipand disperati ca s-au trezit fara suportul major al credintei lor. N-au cine stie ce dovezi dar continua sa tipe sus si tare ca e un miracol si esti obligat sa crezi si tu daca te vrei co-religionar cu ei si mai mult, o bucata de miracol sa fie plimbata anual cu avionul, sa puna ei mana pe ca sa poata sa urle si mai temeinic: "ESTEEEEEEEEEEE". |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Iarăși eterna absuditatete despre dreptul de priprietate asupra minunilor. "Ăia" nu au minuni. "Noi" avem.
|
Aici, pe acest topic, de la începutul și până la sfârșitul acestui topic, fiecare om ce a scris, scrie sau va scrie aici, orice ar scrie el sau ea, va face una din două lucruri:
1. Își va mai pune o pietricică, tainic, în drumul spre viață veșnică, mântuire, odihnă, fericire, comuniune și Rai, sau 2. Își va mai pune o cărămidă, tainic, în drumul spre moarte veșnică, pierzare și iad. Doamne, ai milă... |
Ora este GMT +3. Ora este acum 02:59:39. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.