![]() |
Citat:
Acum sa-ti dau un raspuns concret. Eu am sa-ti prezint cam ce mananc eu, insa nu stiu daca e cel mai corect si echilibrat program. Dimineata se poate manca un amestec de cereale, semite si fructe [url="http://www.veggie.ro/en/musli-cu-alune.html]"Musli nuts"[/ulr] (si nu cu tot felul de arome si zahar) cu lapte de soia indulcit cu miere de albine. Tot dimineata se mai poate manca paine cu dulceata (de prune, de macese etc) cu o cana de cafea facuta din cicoare cu lapte vegetal si indulcit cu fructoza. Intre mese: alune de padure, samburi de migdale si fructe. Alunele sau semintele sa nu fie prajite sau sarate. O data prajite isi pierd din vitamine si propietati. La amiaza: o ciorba de legume cu linte (naut, fasole pastai). Apoi cartofi copti cu ulei de masline, fulgi de drojdie uscata. Se pot gati tot felul de mancaruri de legume scazute. Drob de soia. Eu de exemplu foarte rar manac felul doi, la mine mancarea de baza la amiaza e ciorba. Dupa ciorba mananc ceva usor - o paine prajita cu varza murata, un cartof copt, o salata de boeuf vegetala (foarte buna). Seara e mai complicat: eu nu prea mancam seara - rontai niste alune de padure, migdale, fructe, o budinca de quinua sau de amarant. Trebuie sa-ti precizez ca alimentaia o aleg si in functie de anotimp si anume: primavara mananc multe verdeturi: ceapa, usturoi, leurda, urzica, stevie, ridichi etc, vara de exemplu mananc multe fructe: cierese (foarte multe - sunt si foarte benefice), pepene rosu, caise etc, vara spre toamna: afine, catina, coacaze, zmeura etc. Iarna: mere, banane, mandarine, clementine, ananas, kivi, in general cittrice. Acum sa nu intelegi ca de ex nu mananc vara un mar sau citrice... ci am precizat pe ceea ce insist. Ti-am dat doar niste exemple, insa gama este mult mai variata. Citat:
|
Ovidiu,sunt tare curios ce inaltime si ce greutate ai :)
Oricum si cele ce le-ai mentionat tu sunt destul de scumpe,avand in vedere ca trebuie zi de zi. Nu stiu cati din cititorii forumului si-ar putea permite. De aceea am spus ca ma intereseaza costul. |
Citat:
Surse naturale: sfecla rosie, patrunjel, spanac si or mai fi si altele insa nu cunosc insa am sa ma documentez sa-ti aduc noi informatii. Acum poti foarte usor sa iei un supliment alimentar care sa contina glutamina si ai rezolvat problema. Surse de proteinele vegetale complete: soia, orz, ovaz, quinoa, amarant, kamut, teff, spirulina (contin proteine complete datorita faptului ca ele contin toti aminoacizii esentali). Aici sunt doua articole: http://cenaclulluminalina.com/index....teina-completa, http://cenaclulluminalina.com/index....neca-veganului |
Ovidiu,evident ca luam glutamina sub forma de suplimente,un pliculet parca continea 5 grame de glutamina,nu mai retin exact. In fine.
Sunt curios cat costa alimentatia pentru o zi formata din tot ce ai enumerat tu (kiwi,banane,cirese etc. etc.). Sa ne gandim putin: poti trai cu 10 ron pe zi? Eu spun ca nu. Chiar si asa ar fi 300 ron pe luna doar pe mancare,pentru un singur om! Daca ne-am incadra in 15 ron pe zi,ar fi 450 ron pe luna. La 20 ron/zi ar iesi 600 pe luna,adica un salariu minim pe economie,pe care un om ar trebui sa-l dea doar pe mancare. Sincer cred ca banii ii mai trebuiesc si pentru altceva: intretinere,curent,gaze,telefon,poate o rata la banca etc. Deci facand recomandari peste recomandari si ignorand costurile mi se pare mai mult a lauda. Pot si eu sa incep sa spun cum dadeam milioane pe luna numai pe suplimente: Proteine,glutamina,diversi aminoacizi,creatina,carnitina,dextroza etc. Dar ce mi-ar zice semenii atunci? In cazul asta tot mai bine traiesti cu oua,cartofi,organe si limba de la macelarie etc. Adica sa fim si realisti putin :1: |
Citat:
Nu sunt scumpe. Laptele vegetal sa spunem e un pic mai scump, dar nu mananc zilnic dimineata - de multe ori nu am nevoie. La amiaza ciorba e cat se poate de ieftina. Cartofii si painea la fel. Legumele la fel nu sunt scumpe. Alunele de padure, migdale sunt mai scumpe. Crede-ma ca vad cosul meu cand fac cumparaturi - 2, 3 game de fructe, niste seminte de migdale etc o leguma si gata....in rest eu nu cumpar nici macar mezeluri vegetale, sucuri sau altele. E atat de simplu. Carnea, laptele etc sunt mult mai scumpe. Pe langa ca sunt scmpe, iti mai dauneaza si sanatatii :4: |
Citat:
In rest, fructe mananca si un omnivor in functie de cat ii permite buzunarul. Nu inseamna ca ce am enumerat eu mai sus mananc zilnic si in acel mod. |
Citat:
Ca am prezentat niste fructe ce ar putea fi consumate asta nu inseamna ca le mananc zilnic sau ca trebuie mancate. |
Citat:
Glutamină neglutamină, trebuie să ai nițică grijă să mănânci sănătos, lăsând la o parte scuzele, să mănânci cu măsură, și cel mai important să nu devină mâncare un scop în sine. Știi și tu, nu trăiești ca să mănânci, ci mănânci ca să trăiești. Și nu-ți fă tu griji, că ajungi o așchie sfrijită.. Are Dumnezeu grijă! Hai, cu măsură, cu înfrânare, cu rugăciune! Iartă-mă! Să nu te superi pe fratele tău! Să știi că m-ești drag, așa cum scrii tu. Așa open minded și rebel. Important e că vrei să faci binele. Maica Domnului să te miluiască, frate! |
Citat:
|
Citat:
|
1. Stati linistiti fratilor,nu m-am suparat pe nimeni,chiar imi face placere sa dialoghez. Dimpotriva,voi sa nu fiti suparati pe mine.
2. Nu stiu,aici poate ma mai "impotmolesc" eu in viata asta,ca nu prea pot fara carne. Insa nici nu-i critic pe cei vegetarieni. Eu unul daca nu mananc cat trebuie slabesc,e si normal,si nu prea vreau asta. Stiu ca uneori acord prea multa atentie trupului,sunt constient de asta,dar am 22 de ani,poate la varsta voastra nici pe mine n-o sa ma mai intereseze atat de mult aspectul fizic. Spuneam de costuri pentru ca ajunsesem sa cheltui mult pe mancare,vreo 150 de euro pe luna chiar,si mai mancam si prost,toate chimicalele! Asta este,cateodata e greu... Mai beam si 3-4 energizante zi de zi,uneori ajungand si la 8. Otrava curata. De aceea ma tot chinui si eu sa gasesc un mod de alimentatie cat mai bun ca raport calitate - pret. Doamne-ajuta! |
Raoul cea mai buna mancare raport calitate-pret - este cea de la taranii nosti. Ei inca sunt saraci sa foloseasca tot felul de chimicale. Nu imi veni ca trebuie sa iti plantezi in casa nu stiu eu ce. Nici ca nu ai de unde sa cumperi.
Si legumele si fructele sunt chimizate - nu neg faptul acesta - dar sunt oricum mai benefice decat carnea, branza, laptele, ouale - care pe langa faptul ca sunt chimizate produc si dezechilibre (gen fermentatii, perioada de digerare mult mai mare, putrefactii etc). |
Da,posibil sa ai dreptate. Ideea e ca nu ma pricep deloc la gatit,si efectiv nu are cine sa-mi pregateasca nici cea mai rudimentara mancare. Mai mult de un ou prajit si cartofi prajiti chiar nu stiu sa fac spre rusinea mea. Acum mai am si eu posibilitatea sa mananc o ciorba ceva si ceva mancare gatita,in rest m-am descurcat destul de greu pot spune.
Multumesc mult pentru sfaturi. |
Citat:
(Sotul meu - face body building- insista ca ar trebui sa consum cam 100 g proteine in zilele in care fac sport.. cam 2 pe kg corp.. deci 5 - 7 batoane.. In realitate cu 4 trec ziua). Totusi nu pot zice ca sunt sanatate curata... Dar daca vrei neaparat sa alergi sau alta activitate intensa.. sunt destul de bune. Dar ma uit la sotul meu care face sport cam o ora pe zi.. uneori are o singura masa pe zi: proteine (fie si din concentratele ale ce le bea el) si salata.. @Ovidiu Cat despre quinoa.. nu cred ca tot ce este superlaudat este si sanatos. Copilului meu mic ii place mult quinoa, dar ii face rau la burtica intotdeauna (ca sa ma exprim asa). Eu nu m-as arunca catre plante cultivate mult timp in asia sau america latina. Populatiile din zona aceea s-au adaptat la acel stil de alimentatie, noi nu. Noi suntem mai adaptati la ceea ce s-a cultivat mult timp pe teritoriul nostru.. asta este firesc sa mancam, cred eu. |
Citat:
Cat despre quinoa nu pot sa spun numai lucruri bune. Acum ca copilul are probleme - ma indoiesc ca de la quinoa - mai degraba de la batonele alea superenergizante sau altele. |
Citat:
Eu nu incerc sa conving pe cineva, ci doar expun niste idei care poate ar puta ajuta pe cineva interesat de acest aspect. Sa-ti fie de folos! Oricand te astept cu drag sa discutam! |
Ma straduiesc Ovidiu,ma straduiesc. Rugati-va si pentru mine,ziceti un "Doamne-miluieste" si pentru Raoul cel pacatos.
Doamne-ajuta! |
Citat:
Traind in mediu multicultural, am incercat multe lucruri care nu sunt comune (sau chiar necunoscute) in Romania. Asa am ajuns la concluzia ca trebuie sa ai o anumita rezistenta la anumite alimente, formata probabil in generatii. De ex. quinoa este laxativa (are o capsula amara, care daca nu este curatata bine are efecte neplacute). Pt. cei care consuma de generatii, nu este o mare problema, ca pt unul obisnuit cu mancare europeana. Laptele de soia nu se da copiiilor! Am citit multe opinii ca ar fi daunator chiar pt adulti. |
Citat:
|
Citat:
Este mai bun laptele de vaca pentru adulti? Sunt de acord ca alimentatia copiiilor sa contina laptele animalier. Dar subliniez doar pentru copii! |
Citat:
1. E bogata in fitoestrogeni (un motiv ffff important pt care e nociva pt copii) 2. Contine toxine care impiedica digestia proteinelor, contine substante (phytates) care impiedica absortia de magneziu, calciu, fier etc.. Ca sa nu mai mentionez ca se folosesc culturi modificate genetic.. |
Citat:
- este toxică, dăunătoare, ar produce cancer, are substanțe dăunătoare, (inhibitorii de proteaze, fitoestrogeni, antienzime, lecitine, acid fitic, ce ar dăuna Fe, Ca, Zn și antitiroiniene), este pentru animale. - ar produce: pubertate precoce, ar tulbura creșterea, ar da sterilitate, ar produce deformații osoase și tulburări tiroidiene. Argumente ce le infirmă: - osteoporoza, bolile dislipidemice, bolile cardiovasculare și cancerul, sunt mai scăzute în regiunile unde se consumă soia în cantitate mare, de întreaga populație, ca în țările asiatice, unde alimentația este vegetariană sau semivegetariană, săracă în grăsimi și colesterol (ce se găsește doar în produsele animală), față de țările apusene unde soia nu este încă un aliment uzual. - în Asia se consumă soia de mii de ani și patologia cardi-acă și neoplazică este foarte scăzută. - în China unde soia este aliment tradițional, infarctul de miocard e de 10 ori mai rar ca în America. - Japonezii au o viață lungă, consumând soia pe plan național, iar cancerul de sân este foarte scăzut față de americane sau europene. - pentru că soia este consumată în cantitate mare în Asia, nu o putem acuza că ar produce „sterilitate” și asiaticii ar fi pe cale de dispariție. - în Asia cancerul de colon, de prostată și de sân sunt mai scăzute de 4-5 ori(deoarece le preîntâmpină) față de Europa și America, dar predomină cancerul de esofag și stomac, datorită alcoolului și consumului crescut de pește sărat sau prăjit. - asiaticii își pierd această rată scăzută de cancer de sân, prostată sau colon, când emigrează în America, deoarece se pare că alimentația cu soia le-o conferă (1Kg. grătar- 400 țig.) - date recente: soia conține doi inhibitori ai cancerului: - Browman Birk ce previne activitatea unor gene cancerigene - Kunitz ce inhibă carcinogeneza indusă chimic. |
Citat:
De ce trebuie sa ridicam in slavi toate alimentele "minune" de care abia am auzit? Bunicii nu stiau sa manance? Erau suferinzi,cumva, din cauza dietei? Painea nu mai e buna? |
Asiaticii consuma soia fermentata, nu lapte de soia.
Mai citeste. Citat:
|
Pentru durerea de stomac , cateva sugestii !
Infuzia de mușețel protejează mucoasa
Stresul este un factor des menționat de persoanele care suferă de probleme intestinale. De asemenea, și alimentația bogată în grăsimi poate cauza brusc contracții intestinale dureroase. În plus, alcoolul, cafeaua, ceaiul, mirodeniile și anumite mâncăruri ce fermentează trebuie evitate în cazul unui intestin sensibil. Ceaiul de mentă și ceaiul de mușețel sunt remedii recomandate pentru ameliorarea durerilor de stomac. Ceaiul de mușețel protejează mucoasa stomacului. El combate în special durerile care au ca efecte secundare flatulența și diareea. Flavonoidele și uleiurile esențiale conținute de mușețel protejează mucoasa stomacului și acționează ca un balsam asupra intestinelor, relaxând totodată mușchii. Ceaiul se prepară din una-două lingurițe cu plantă la 200 ml apă. Se beau două-trei căni pe zi. Mâncați iaurt, miere și pâine prăjită Amestecați într-un pahar cu apă zeama de la două lămâi, puțin zahăr și o jumătate de linguriță cu praf de copt. Administrați acest remediu pentru ameliorarea durerilor de stomac. Consumați în fiecare zi iaurt amestecat cu o pastă din semințe de schinduf. De asemenea, când aveți dureri de burtă luați un amestec de miere și ceai de lămâie. Când aveți dureri puteți consuma și pâine prăjită. Partea arsă a feliei este cea care are capacitatea de a absorbi durerea de stomac. Pentru a îmbunătăți gustul pâinii prăjite puteți adăuga puțină miere de albine. Chimen și coacăze Lăsați peste noapte în jumătate de litru de apă câte 2 g de semințe de chimen dulce și coacăze negre. A doua zi pasați semințele, apoi adăugați puțin zahăr. Urmați acest remediu în fiecare zi, pentru reducerea durerilor cronice de stomac. Pentru a încerca un alt remediu de acest gen, lăsați peste noapte într-un pahar cu apă câteva semințe de anason. A doua zi strecurați și beți acest amestec. Veți scăpa rapid de dureri. Lemn-dulce, amestec de lime și mentă Amestecați zeama de lime, suc de mentă sau suc de ghimbir cu sare neagră, pentru calmarea durerilor de burtă. Și rădăcina de lemn-dulce este recomandată în cazul crampelor. Calmează spasmele dureroase ale stomacului, având totodată acțiune antiinflamatoare și cicatrizantă. Se poate lua o linguriță cu pulbere de rădăcină de lemn-dulce înainte de mese sau din extract de lemn-dulce în pulbere amestecat în puțină apă. Urzicile sunt binefăcătoare în caz de arsuri Arsurile stomacale care apar deseori din cauza unei alimentații haotice pot fi tratate cu urzici. Acestea sunt surse bogate de minerale (fier, fosfor, potasiu), vitamine (A, B, C și K) și aminoacizi, substanțe nutritive foarte ușor de absorbit și utilizat de organism. Pentru infuzie se folosește o linguriță cu vârf cu urzică uscată la un sfert de litru de apă. Nu se fierbe, ci doar se opărește. În cazul tincturii de urzică se folosesc rădăcinile tăiate mărunt peste care se adaugă rachiu de secară de 38%-40%. Amestecul se toarnă într-o sticluță și se lasă să stea 14 zile la loc călduros. Scorțișoara are efect calmant Pentru calmarea spasmelor digestive adăugați trei vârfuri de cuțit cu pulbere de scorțișoară într-un pahar cu apă fierbinte. Amestecul se lasă puțin la infuzat, după care se consumă cu înghițituri mici. Pentru alinarea indigestiilor, beți un pahar cu lapte călduț peste care adăugați o jumătate de linguriță cu scorțișoară și puțină miere. Aplicați comprese calde În cazul durerilor de burtă (crampe), remediul cel mai bun este o compresă caldă cu mușețel: se toarnă jumătate de litru de apă clocotită peste două lingurițe cu mușețel, se lasă să stea zece minute, se înmoaie un prosop de in în infuzia fierbinte, se stoarce bine și se aplică pe abdomen. Se acoperă cu alt prosop mai gros sau cu o pătură și se lasă să acționeze 15 minute, cât timp compresa mai este caldă. De asemenea, mai puteți pune într-o șosetă scurtă puțin orez, amestecat cu ulei de levănțică, apoi faceți nod. Puneți șoseta la încălzit în cuptorul cu microunde, apoi așezați-o la nivelul zonei abdominale. Eficient este și masajul cu suc de ghimbir. De asemenea, puteți consuma ghimbir crud sau suc extras din rădăcină de ghimbir. Ce trebuie evitat Încercați să identificați alimentele sau ingredientele ce vă provoacă dureri abdominale. Luați masa într-un loc liniștit și relaxat. Împărțiți mesele (nu mâncați cantități prea mari la o singură masă). Evitați să înghițiți aer când mâncați repede sau când beți băuturi carbogazoase. De asemenea, țineți cont că unele fructe sau legume, cum ar fi varza, fasolea, broccoli, ceapa, prunele sau merele, fermentează ușor în intestine. Pont! Ceaiul de dafin este bun pentru orice problemă digestivă. Se pun într-o ceașcă două foi de dafin și coaja spălată bine a unei jumătăți de portocală. Apoi se adaugă apă fiartă și se lasă zece minute înainte de a se bea. |
Multumesc inca o data, Cristi. Si imi cer scuze de indrazneala.
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
(parte din efectele laptelui de soia le-am experimentat si eu intr-un post. De ex. aveam "caderi de calciu" desi luam supliment.. |
Citat:
Niciodata nu va fi toata lumea de acord cu soia sau cu alte alimente. Insa te intreb daca esti de acord cu afirmatiile de mai jos? - osteoporoza, bolile dislipidemice, bolile cardiovasculare și cancerul, sunt mai scăzute în regiunile unde se consumă soia în cantitate mare, de întreaga populație, ca în țările asiatice, unde alimentația este vegetariană sau semivegetariană, săracă în grăsimi și colesterol (ce se găsește doar în produsele animală), față de țările apusene unde soia nu este încă un aliment uzual. - în Asia se consumă soia de mii de ani și patologia cardi-acă și neoplazică este foarte scăzută. - în China unde soia este aliment tradițional, infarctul de miocard e de 10 ori mai rar ca în America. - Japonezii au o viață lungă, consumând soia pe plan național, iar cancerul de sân este foarte scăzut față de americane sau europene. |
Soia este prelucrata cu totul altfel in Asia: este fermentata.
De aceea are alte proprietati. Citeste acel link. Mai am si altele. |
Citat:
"Acestea sunt produsele din soia fermentate primare veți găsi: - Tempeh un tort de soia fermentate, cu o textură fermă și alune, ciuperci, cum ar fi aroma. - Sos de soia, care este în mod tradițional face prin fermentarea de soia, sare și enzime..." Pai sa fim seriosi sosul ala de soia e pe departe sanatos - la continutul de sare pe care il are. Dar vad ca e pe lista de recomandate. E cam ciudata sursa sincer. L-am gasit pe cel cu cornite pe aici. Apoi vorbeste de soia fermantata si de anumitele produse care sunt recomandate (Tempeh, Miso, Natto, Soy sauce) dar nu vorbeste nimic depre efectele fermentatiei. Sincer articolul pare mai mult o reclama la acele produse fermentate si deja porcesate - lucru cu care eu nu sunt de acord. Eu ma feresc de orice mezel din soia sau orice alta planta. Prefer sa le procesez eu acasa. Deci sa-mi fie cu iertare....dar sosul ala este otrava pentru organism - orice argument ati aduce. |
nu face nimeni reclama la sosul de soia.
Dimpotriva. In primul rand, sosul de soia NU este mancare. Este condiment. Asa consuma asiaticii soia, drept condiment sau supliment pe langa mancare. Cauta pe net sa vezi cata soia se consuma in Asia.. Sunt mai multe studii. Se consuma in medie sub 10 grame pe zi. (barbatii consuma cam 8 g, iar femeile 6-7 g, in functie de studiu). Deci nu e nicidecum o sursa esentiala de hrana (proteine) cum cred occidentalii. Cauta si tu singur, daca nu ma crezi. Citat:
|
Citat:
Nu am dat link catre blogul lui gigel care-si da cu parerea. Iar ala cu cornite ne convinge ca cu paine traieste omul.. (adica sa ne preocupam de ce mancam ca acolo sta sanatatea noastra.. Nu e chiar asa) |
Citat:
ps: raman la parerea ca sosul de soia e o saramura si otrava pentru corp...iar cei care au postat iformatiile tocmai isi faceau reclama - numai anumite produse erau recomandate - (poate gresesc - dar asta e parerea mea). |
Articol exceptional
Recomand urmatorul articol:
http://www.razbointrucuvant.ro/2011/...timit-aceasta/ Daca aveti rabdare sa cititi pana la capat o sa vedeti altfel orice mancare ce o aveti in fata. Extras: Odată aveam niște mâncare de fasole, care se stricase, iar noi, cei tineri, nu puteam s-o mâncăm. Dar Starețul se mâhnea să o aruncăm. Atunci s-a rugat cu lacrimi și ne-a dat-o a doua zi. Și o, preaslăvită minune! Fasolele înăcrite deveniseră atât de gustoase, încât păreau a fi o delicatesă. Învățătura Starețului era aceasta: când cineva duce lipsă de ceva și rabdă, atunci vine binecuvântarea lui Dumnezeu. Odată părintele Arsenie a îndrăznit să spună: - Nu are nici un gust peștele. - Tot ce ne-a dat Dumnezeu, i-a răspuns Starețul, este bun. Vom plăti pentru cârtirea ta, părinte Arsenie. Și într-adevăr, mai apoi a venit foametea. |
Citat:
Cand tineam post in Romania, nu sufeream de nimic. Cand am avut acces la tot felul de "produse de post" (hummus, tapenade, soia, cereal bars, avocado, salsa, tofu, pasta de alune, pasta de fig.. etc etc.. ) am fost mai mult bolnava in fiecare post. Ca daca mancam paine prajita si ceai as fi fost mult mai bine. :) |
Citat:
Acum cu postul e mai mult decat o simpla alimentatie. Nu degeaba spunea un parinte drag mie: sa nu ne parasim tara. Tara noastra este ocrotita de Maica Domnului. Eu asa cred si nadajduiesc sa ne ocrotesca si sa ne apere de toate. Si nu pentru ca suntem noi mai credinciosi ca altii, ci pentru mucenia parintilor nostri si a sfintilor pe care i-a dat poporul roman. Neamul nostru a fost un neam credincios si sper sa ramana pana la capat un neam crestin ortodox in ciuda influentelor asiatice si apusene. |
Produsele din soia. Imitatie de carne? Imitatie de post?
"Se spune uneori ca e greu sa postesti! Insa crestinul inceputului de mileniu III se pare ca si-a rezolvat aceasta problema, inlocuind carnea si branzeturile cu sortimente din soia asemanatoare ca prezentare si gust. Altfel spus, ai pofta de carne in post? Iti cumperi soia fulgi sau soia cubulete pentru ciorbe sau tocanite sau soia snitel pentru gratar sau snitel, sau de ce nu pateu vegetal, salam, parizer sau cremwursti din soia. Ai pofta de oarece branzeturi? Poti sa-ti cumperi tofu (branza vegetala - din soia - simpla, cu ardei sau cu chimen) si chiar... cascaval. Ai bea un lapte dimineata? Nici o problema... Tehnologia preparatelor a inventat laptele din soia (cu aroma de cicoare, scortisoara sau vanilie). Un singur sortiment lipseste ca, din perspectiva gustativa, sa nu fie nici o diferenta intre produsele de post si cele de dulce. Nu avem inca oul de post. Nu s-a "inventat" nici in bucataria europeana, nici in cea veche orientala (de unde provine tofu).
Consumand in exces produse de post care imita carnea si branzeturile, imitam de fapt hrana perioadei de dulce. Cum sa te bucuri atunci de roadele postului daca nu tai-imprejur "dulceata gatlejului"? Postul inseamna in primul rand infranare, el fiind prin excelenta un exercitiu de asceza, o nevointa. Daca privim la chipul in care Hristos a postit aflam ca postind... a flamanzit (cf. Matei 4, 2). In aceasta perioada crestinul trebuie sa-si sporeasca eforturile in vederea desavarsirii. Daca diferenta dintre produsele din carne sau branzeturi si echivalentele lor din soia e doar una de eticheta, inseamna ca postind astfel crestinul nostru inlatura nevointa trupeasca si, implicit, pe cea sufleteasca, suprima lupta cu nebunia stomacului, cum numeau Sfintii Parinti lacomia pantecelui. Mai ales cand pietele agro-alimentare sunt pline de legume, se cuvine sa avem discernamant si sa facem un efort binecuvantat intru asteptarea praznicului care incheie postul de durata." http://www.laurentiudumitru.ro/carti.php?id=2&cap=51 De asemenea am mai citit si in alte carti unde spuneau duhovnicii ca ce post este acela in care inlocuiesti carnea,branza cu soia? Pentru dansii a consuma lapte de soia si alti inlocuitor e ca si cum ai consuma de dulce. Postul inseamna mancare putina, si renuntarea la mancarea de dulce, nu la folosirea inlocuitorilor. Personal, nu sunt de acord cu soia si preparatele pe baza de soia in post. |
Alerta! Soia are efecte dezastruoase asupra sanatatii, mai ales la copii
"Soia bio: Proteina din soia e catabolica, duce la hipotiroidism (ceea ce e ff rau). Opreste dezvoltarea creierului copiilor!!! Creste de ~ 3 ori riscul de Alzheimer. Distruge sistemul reproducator.
Despre soia “bio” (pentru ca cea modificata genetic e de 10 ori mai nociva decat aceasta): Dar, daca ati afla ca soia este un deseu industrial care nu se mai da animalelor pentru ca atunci cand li se dadea acestea se imbolnaveau grav, si ca duce la zeci de disfunctii si boli? In timpul postului, pentru multi, apar intrebari precum ce sa mananc, ca am de muncit, de unde imi iau proteinele etc. Si iata ca vine soia in intampinarea lor: se spune ca e un fel de carne vegetala, poate chiar mai hranitoare, cu multa proteina, fara colesterol, face bine la inima si nu numai, e ieftina ca braga, chiar seamana putin cu carnea (daca e bine preparata). Si mai e si de post. Dar… Sa incepem cu putina istorie: in Asia, soia este cultivata de mii de ani. Pana acum aproximativ 2000 de ani, a fost utilizata strict ca INGRASAMANT VEGETAL, datorita proprietatii plantei de a fixa azotul in sol precum fasolea. Acum ~2000 de ani a fost descoperit procesul de fermentare a soii, care o face mult mai gustoasa si usor de mancat, si elimina multe din substantele toxice din ea. Preparatele pe baza de soia nefermentata sunt mai recente. In Europa, soia este folosita in primul rand pentru producerea uleiului de soia; acesta este cel mai ieftin si mai folosit ulei in industria alimentara (daca scrie ulei vegetal pe o eticheta, inseamna fie de soia, fie de rapita, fie, in cazul fericit, de palmier). In urma extragerii uleiului, ramane o cantitate foarte mare de proteina din soia. Timp de ani de zile, aceasta proteina a fost folosita ca FURAJ. Numai ca animalele hranite cu foarte multa soia au inceput sa sufere tulburari grave de sanatate, in special ale sistemului reproducator. PROTEINA DE CALITATE INFERIOARA De ce este soia nesanatoasa? Sa incepem cu unul din primele motive pentru care oamenii mananca soia: ca inlocuitor de carne/sursa de proteina teoretic de buna calitate. Proteina din soia nu are proprietatile anti-catabolice, anabolice, anti-oxidante si de intarire a sistemului imunitar pe care le au proteina animala si chiar multe proteine vegetale. Contine substante care inhiba digestia si absorbtia proteinelor (inhibitori ai proteazelor), iar aceste substante nu sunt distruse in timpul gatitului. Astfel, pe termen lung, dietele care contin multa soia pot duce la deficiente de aminoacizi. Aceste substanse de asemenea pot duce la disfunctii pancreatice si crestere incetinita sau chiar oprita . Unele studii au observat chiar ca poate fi catabolica. Deci, soia nu este o sursa buna de proteina in timpul postului. Exista multe alte proteine vegetale de calitate mai buna.* De asemenea, soia opreste absorbtia mineralelor, si creste necesarul de minerale (din care oricum consumam, de obicei, prea pusin) si de vitamine (in special B12 si D3, iar B12 nu se gaseste in surse vegetale). Si totusi, aceste efecte sunt incomparabile ca gravitate cu efectele pe care soia le are asupra creierului, sistemului endocrin si a celui reproducator… CONTRACEPTIVE ORALE Soia contine fitoestrogeni (faimoasele izoflavone – genisteina si daidzeina). In cazul unor consumuri ridicate (cam cat ar consuma un european care a auzit ca soia este hrana de calitate…*), efectele vor fi asemanatoare cu ale contraceptivelor orale (estrogenului sintetic): modificari hormonale, tulburari de ciclu (la femei), cresterea sanilor (la barbati), iar, la copii si nou-nascuti poate avea efecte dezastruoase. Se estimeaza ca un copil hranit cu lapte de soia/hrana pentru nou-nascuti pe baza de soia primeste zilnic echivalentul a 5 pastile contraceptive. Un studiu publicat in cunoscuta publicatie The Lancet a descoperit ca copiii sunt expusi la o cantitate de izoflavone de 6 pana 11 ori mai mare decat cea care produce modificari hormonale la adulti (nota importanta: sistemul reproducator al copiilor este in formare; la adulti, aceste schimbari sunt reversibile, in cazul copiilor in schimb vor produce modificari ireversibile: sterilitate, efeminare in cazul baietilor, pubertate precoce la fete… la fel ca contraceptivele orale date unor copii mici). In sangele copiilor hraniti cu asemenea mancaruri, au fost detectate concentratii ale izoflavonelor de 13000-22000 (treisprezece pana la douazeci si doua de mii) de ori mai mari decat nivelul natural al estrogenului. HIPOTIROIDISM… DIABET… Tot aceste doua izoflavone reduc sinteza hormonilor tiroidieni, si doar 30 g de soia/zi pot duce la hipotiroidism si boli autoimune ale tiroidei. (nota: o cutie de tofu are cam 200 de grame, si nu e greu sa fie mancata la o singura masa). Un studiu a observat ca copiii care au fost hraniai cu soia au o incidenta dubla a diabetului… CREIERE MICSORATE, DEMENTA, IQ REDUS… Un studiu la scara mare a observat ca barbatii care consuma tofu de cel putin de doua ori pe saptamana au un risc de 2.4 ori mai mare sa faca Alzheimer, un grad mai ridicat de atrofiere a creierului si creiere care apar cu aprox. 5 ani mai imbatranite. De asemenea, izoflavonele din soia pot conduce la dementa vasculara. Copiii femeilor care au deficiente tiroidiene au un risc de 4 ori mai mare sa aiba IQ-ul sub 85 decat cei ai femeilor care nu au astfel de deficiente. Zincul este un element important pentru transmiterea impulsurilor nervoase intre neuroni (printre multe alte functii). Deficienta in zinc in timpul sarcinii si alaptarii (si in copilarie) duce la anomalii congenitale ale sistemului nervos, si a fost asociata cu “capacitate redusa de invatare, apatie, letargie, si retard mental”. Intr-un studiu pe 372 de copii chinezi deficitari in zinc, cei care au au primit suplimente de zinc si-au imbunatatit mai mult performantele“ in perceptie, memorie, rationare, abilitati psiho-motorii precum coordonarea mana-ochi. Alte trei studii au observat cresterea capacitatilor cognitive in urma suplimentarii cu zinc. Prin continutul foarte ridicat de acid fitic, soia duce in special la deficiente in zinc. S-a observat ca mancarea pentru nou-nascuti pe baza de soia a dus la scaderea nivelelor de zinc in toti copiii carora li s-a administrat. Chiar cand dietele au fost suplimentate cu zinc, a existat o corelatie puternica intre continutul de acid fitic din mancare si cresterea incetinita (zincul are un rol important si in cresterea si dezvoltarea organismului) *Asiaticii consuma in medie 12 grame de leguminoase pe zi (Colin Campbell, autorul “studiului China”), cu variatii intre 6 si 30 de grame. Departe de litrul de lapte de soia sau 200 de grame de snitele, chiftele, pateu din soia, sau tofu, pe care le poate consuma un occidental. REACTII OFICIALE Cat de serioasa este aceasta problema? Organismele nationale din mai multe tari au inceput sa ia atitudine. Intai, Ministerul Sanatatii din Israel a avertizat ca copiii mici nu trebuie sa fie hraniti cu mancare pe baza de soia, iar copii pot manca soia maxim o data pe zi, de maxim trei ori pe saptamana, iar adultii trebuie sa fie precauti datorita efectelor adverse asupra fertilitatii si riscului crescut de cancer la san. Universitate Cornell a avertizat ca femeile cu un risc crescut de cancer la san trebuie sa evite soia. Autoritatile elvetiene recomanda ca utilizarea soii in hrana bebelusilor sa fie “foarte restransa”. In Anglia si Australia autoritatile le spun parintilor sa intrebe un doctor inainte de a le da copiilor hrana pe baza de soia. Informatiile din acest articol cuprind o parte infima a cercetarilor din domeniu. Fiecare efecte negativ are in spate mai multe studii, si incep sa se cunoasca si mecanismele prin soia duce la aceste efecte. Pentru cei interesati de surse si care doresc sa afle mai multe, pe blog vor fi date trimiterile la articolele originale. De asemenea mai pe larg despre alimentele hranitoare care pot fi consumate in timpul postului (hrisca, ovazul, cerealele integrale, nucile etc.) Un “studiu de caz”- prizonierilor dintr-o inchisoare din SUA li s-a dat soia in loc de carne (60-70% proteina din soia, restul carne sau lactate), ceea ce i-a facut sa sufere de lesin, palpitatii, insomnii, depresii, simptome ale hipotiroidismului precum senzatie permanenta de frig, oboseala, crestere in greutate, gandire incetosata, infectii frecvente, glanda tiroida marita. Acestia au dat in judecata guvernul american in anul 2007. "http://codexalimentarius.info/?p=705 Nu am postat acest articol ca fiind litera de lege ptr mine, insa este bine sa luam in calcul toate parerile, si pro si contra, inainte sa consumam ceva, mai ales ceva nou pe piata, alimentele pe baza de soia sunt ceva recent la romani. Bunica nu manca asa ceva :21:. Pe vremuri, in perioada de dinainte de 1989, populatia se scandaliza, in taina, ca salamul continea, pe langa carne, si soia. Deci putem posta aici retete si tratamente pe baza de plante? (nu dealta dar retele ptr raceli sau altele nu fac parte din alimentatie, si mie sa nu se devieze de la subiect) |
| Ora este GMT +3. Ora este acum 21:58:15. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.