![]() |
Citat:
Scrie ceva on-topic. |
|
On topic am scris aici in urma cu un an sau doi , domnule Ovidiu , iar dumneata mi-ai raspuns dupa doi ani , caci cele citate de dumneata la adresa mea erau postate cu muuult timp in urma , dorinta ta a fost doar de a readuce acest thread in actualitate , sau poate ai simtit nevoia de polemica , asa din senin !
Ti se pare normal sa-mi raspunzi dupa atataia ani la un subiect care pentru mine este incheiat , adica mi-am spus punctul de vedere , sau musai vrei sa facem discutii de dragul de a discuta ? |
Citat:
Eu desi nu doresc sa fac brad de Craciun,in fiecare an primesc cate unul in ghiveci ,desigur, de la prieteni si colegi. Acum ,vrei ,nu vrei trebuie sa-l faci...! |
Pt Yasmina :)
|
Citat:
Asta se deprinde pe parcursul timpului,realizezi ca parintii pun totul la cale,ba chiar ii suspectezi la un moment dat mai ales cand recunosti pe una dintre rude jucand rolul mosului dechizat. Nu prea vad dezamagirea sau poate nu-mi mai aduc eu aminte... Pe cand relatia copilului cu Hristos este alta,tainica,noua,abia banuita,i te rogi si iti raspunde...sau nu -si atunci chiar lipsa raspunsului este un raspuns in sine. Cum adica a devenit ateu cand a aflat? Asta presupune ca deja era credincios cu acte in regula -despre ce varsta vorbim aici? 5,6 ani? Sesizezi situatia ? :) |
Citat:
Mai in gluma,mai in serios ii amintesc cu emotie Craciunul si Pastele,sarbatorite cu batranii mei ,care se inmuiau o tzara si in fata dobitoacelor din curte spunand:"ia da-le fato niste mancare buna si cozonac afara la astea,sa simta si ele bucuria noastra!" Si uite asa,era sarbatoare si pt ele :) |
Foarte frumoase amintiri ! Craciun fericit alaturi de cei dragi,plin de credinta, bucurie,recunostiinta,pace si tot ce iti doresti !
|
Citat:
Acum doua saptamani cand a folosit cuvintele acelea urate intr-o dezbatere cu Mihailc a facut-o pt a denumi niste pacate grave,care completau o grila de pacate;nici mie nu mi-a convenit ca inca vorbim public despre Cezar ca despre un om cu anumite probleme. Cat de rusine sa ne fie ca oamenii vin aici pe forum cu inima deschisa ca o carte si-si spun problemele,patimile care-i mistuie iar noi ne folosim de aceste date la momentul oportun ca sa-i dam in cap? Daca cineva scrie ceva cu care nu sunt de accord,nu trebuie suspectat in primul rand ca este beat sau ca se drogheaza...chiar daca stiu din unele surse ca ar mai face-o...dar daca incearca sa se lase si rauatatea mea nu-I da pace si-l sminteste? Fiecare cu metehnele sale ,este aiurea si deplasat ca chiorii sa-i ocareasca pe orbi! Ma iertati ca am reluat o discutie din trecut dar atunci cand v-ati suparat pe Theodor nu am reusit. Desigur,nu sunt pt limbajul violent sau lipsit de educatie,mai ales ca forumul are acces liber si dupa cum se vede sunt multi copii care ne viziteaza;chiar si din acest motiv ar trebui sa fim mai civilizati si mai draguti unii cu altii! Trag nadejde ca Cezar si Mihailc se vor impaca intr-o vreme iar Theodor va trage invatatura din asta sa nu mai vina cu comentarii socante si sa cada el pe lista neagra. Oamenii se cearta,isi cer scuze,se impaca,nu este loc pt orgolii meschine pt asa credinciosi cu pretentii ca noi. |
Citat:
Pace si multa bucurie si familiei tale! |
Citat:
|
Ovidiu , chiar nu-ti dai seama ca m-ai citat de doua ori cand ai redeschis acest thread inchis in 2011 ?
Chiar nu-ti dai seama ca m-ai citat de doua ori cu cele postate de mine in anul 2011 ? Chiar nu observi ca pe acest thread am fost mult mai on topic ca tine chiar din 2011 , cand am scris despre acest subiect aici ? Chiar nu sti cum functioneaza un Forum si nu ti-ai dat seama ca m-ai citat cu o idee postata in 2011 ? Eu zic sa nu te mai legi de luminite , ci sa simtim impreuna bucuria Nasterii Domnului , dupa o perioada de post binevenita de 40 de zile ! Domnul sa fie cu tine si cu noi toti ! Sarbatori fericite ! |
|
Cristi, se pare că nu ne înțelegem. Am văzut foarte bine data și numele userului, dar nu m-au interesat aceste aspecte. Am făcut un simplu comentariu on topic pe anumite idei: Moș Crăciu, brad, luminițe. Dacă nu găsești nici un folos în acele mesaje, ignoră-le, dar poate altcineva e interesat de a purta o discuție pe această temă (după cum se și vede) și nu de o polemică. Putea fi oricare alt user.
|
On topic pentru Ovidiu !
Da , sunt superbe si luminitele , si bradul si orice Mos darnic si bun !
Da , sunt toate superbe , iar cel ce le detesta si faureste o intreaga filozofie pe aceasta tema a luminitelor si bradului de Craciun , are o mare frustrare din copilarie si nu numai ! Da , mie imi plac si luminitele si bradul , caci credinta inca nu m-a scrantit , si nu m-a uratit intra tat ca sa ma deranjeze : un mos , o luminita si un bradulet ! Bucurati-va de : luminite , de bradulet , de zapada , de anotimpul asta unic si minunat , dar mai cu seama de Marea Sarbatoare a Nasterii Domnulu ! P.S : Ovidiu draga , tu nu te-ai spovedit si Impartasit ? Ce-i cu imima asta inghetata si mintea asta atat de ravasita de o simpla luminita si un amarat de bradulet ? |
Sper că nu aștepți un răspuns, chiar nu are sens să dau apă la moară prejudecăților tale. Să fii sănătos.
|
Citat:
|
Citat:
Eu cred ca e gresit sa gandeasca cineva cu mintea matura ce crede un copil. Sau sa generalizeze ceea ce i s-a intamplat lui. Ca e gresit ce spui e evident, cred ca n-o sa gasesti un singur copil care sa se bucure ca nu exista Mosul, desi credea ca exista. Asadar, unii vor fi mai putin suparati, altii mai mult. La fel, unii vor asocia supararea lor cu parintii, cei care le-au spus mitul acesta. Ei le-au spus ca Mosul exista, la fel cum le spusesera si de credinta. Cel ce spusese ca radacinile ateismului lui sunt aflarea faptului ca nu exista Mos Craciun in copilarie era un user pe forumul catolic. Desi familia lui era practicanta. Si toate acestea pentru o aiureala americana, bazata pe povestiri pagane. Eu nu am vazut articole ortodoxe in favoarea lui mos Craciun (de fapt doar la noi se zice Craciun, s-a suprapus peste o poveste populara). O lucrare ortodoxa, semnata de un preot: "Mitul lui Mos Craciun. Desacralizarea praznicului Nasterii Domnului." http://www.protopopiatul-simleu-silv...20Domnului.pdf O lucrare mai ampla si lamuritoare, de la greci: https://graiulortodox.wordpress.com/...-de-coca-cola/ Pe scurt, in ultimul articol se arata cum Santa Claus, are numele de la Sfantul Nicolae, dar e venit pe filiera protestanta. Acestia nu au cultul sfintilor, dar pentru ca si la popoarele de acolo exista evlavia fata de Sfantul Nicolae inainte de protestantism au creat aceasta poveste. Dar impletita cu mituri pagane nordice. In religiile lor era exact aceeasi poveste, cu un zeu ajutat de spirite care imparte daruri in timp ce copiii dorm. Observam ca nici macar aici zeul acela nu era considerat imaginar, deci copiii nu aflau mai tarziu ca nu exista, ei credeau ca zeul exista. Se pare ca olandezii au dus povestea in America si acolo s-a dezvoltat in secolul XIX, iar in perioada interbelica a inceput sa fie exportata in toate tarile, probabil datorita Coca-Cola. Cred ca si la noi povestea a ajuns dupa razboi. Si Halloween tot radacini pagane are, dar povestea cu Mos Craciun mi se pare cu mult mai nociva pentru copii (am explicat de ce). |
Citat:
Fiecare procedeaza cum crede de cuviinta. Numai ca si copiii sunt diferiti,altii afla se supara si le trece repede ,altii nu uita o viata! Imi pare rau daca te-a suparat comentariul meu! |
Citat:
Ai înțeles greșit. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
Mie imi este clar ca noi insine ne zidim sau ne smintim,nu putem da vina pe X si Y ca ne-au"furat". In Africa inca se mai boteaza unii,in America la fel devenind ortodocsi iar altii spun ca i-a smintit Mosul? Cand esti usor de smintit te sminteste si o coala de hartie. Parerea mea,in tot cazul. |
Sunt curios dacă s-ar face un sondaj câți dintre copii din Biserică știu troparul Nașterii Domnului și câți știu cântecul Moș Crăciun.
|
Citat:
|
Troparul Nasterii Domnului
Citat:
|
cum descoperă copiii cine e Moș Crăciun
De pe site-ul "Jurnal Scotian" al părintelui Ioan Florin Florescu :
ziua când m-a uitat moș crăciun "cea mai frumoasă jucărie pe care mi-a adus-o moș crăciun a fost o mașinuță roșie cu baterii, care mergea înainte și înapoi. Nu mai știu exact când s-a întâmplat, cred că aveam vreo zece ani. Era o mașinuță tare faină, un sedan de poliție, avea girofar și i se deschideau portierele. Am găsit-o de dimineață sub brăduț, împreună cu celelalte daruri pe care le lăsase moșul pentru noi. M-am jucat cu ea toată ziua, iar seara am luat-o și am ieșit pe scara blocului, cu ceilalți copii, să ne lăudăm cu ce ne adusese moș crăciun. Când colo, o fetiță din bloc a venit cu o mașinuță de tablă pe care scria „salvarea”. Era o mașinuță simplă, pe care trebuia să o împingi cu mâna, și probabil foarte ieftină, dar pe mine m-a uluit faptul că pe ea scria „salvarea”, așa cum văzusem eu pe mașinile adevărate din oraș. Dar și fetiței i-a plăcut foarte mult mașinuța mea. Ne-am jucat noi cât ne-am jucat, apoi i-am propus să facem schimb. Ea a fost foarte încântată, a luat sedanul și a zbughit-o, iar eu m-am întors triumfător acasă cu salvarea. Când a văzut taică-meu ce-am făcut, s-a schimbat la față. Mi-a smuls salvarea din mână și, jap, o palmă. Păi eu dau banii pe jucării ca să le schimbi tu pe toate prostiile? Cu salvarea în mână, m-a luat de-o aripă și m-a tras până la apartamentul fetiței. A ieșit maică-sa, fetița se ițea după ea. Mă scuzați, doamnă, copii, ce să le faci, și-au schimbat jucăriile. I-a întins salvarea, aia s-a dus în casă și a venit cu sedanul. Apoi toată seara, stând eu singur și supărat în camera mea, mi-a venit să mor de rușine că anul ăla moșul nu mai venise ca de obicei și a trebuit să-mi cumpere taică-meu o mașinuță." http://ioanflorin.wordpress.com/ |
Diferenta dintre un copil care stie de Mos Craciun si cel care nu stie de Mos Craciun, e similara cu diferenta dintre un copil care crede ca l-a adus barza si unul care stie ca nu e asa. Probabil comparatia nu este f.reusita. Oricum, sper ca nu e cineva pe aici care crede ca nu e bine sa le spunem copiilor de unde vin, mai ales in ziua de astazi.
* Nu sunt neaparat impotriva lui Mos Craciun. Pe mine nu m-a influentat in mod negativ faptul ca credeam in Mos Craciun si Mos Nicolae(care chiar exista). Stiam ca Mos Craciun este sotul femeii care a ajutat-o pe Maica Domnului, inainte sa nasca. Pe barbat il chema Craciun. Dansul s-a suparat tare pe femeia lui ptr. ca a ajutat-o pe Maica Domnului si a pedepsit-o. Dupa Nasterea Domnului, vazandu-L pe Hristos, Craciun s-a pocait si ptr. a isi spala greseala, aduce in fiecare an daruri copiilor in ziua in care s-a nascut Hristos. Apoi, in 90 inca era 'la moda' colindatul. Si la tara, si la oras. Am invatat colinde si la scoala, si la gradinita. Era imposibil ca si copil sa nu stii ca, pe 25 Decembrie sarbatorim Nasterea Domnului, cand tu pe 24 mergeai cu Steatua, Sus la Poartea Raiului etc. Acum, dupa cum se vede, nu mai e la moda colindatul, mai ales la oras. Mos Craciun a existat si inainte de comunism. Doar comunismul l-a inlocuit cu Mos Gerila, nu? Doar ca, inainte nu era Mos Craciunul varianta americana, ci era legat de Nasterea Domnului, chiar daca nu era 100% adevarata povestea. In engleza se spune Santa Claus. Daca ar fi sa traducem exact in romana, ar fi Sfantul Nicolae, nu Mos Craciun; Coca-cola sunt cei care au inventat acel om gras, cu parul alb, si haine rosii si au atribuit sarbatoarea Sf.Nicolae cu personajul inventat de ei. Stiti ca Sf.Nicolae a aruncat banii pe fereastra omului bogat ajuns sarac ptr. a salva fetele lui. In vest circula varianta cu aruncatul banilor pe horn. Daca de Sf.Nicolae si Nasterea Domnului, poti sa legi povestile de sarbatorile crestine, pe iepurasul de Pasti chiar nu ai cum. * Bradul de Craciun. Si aici este o poveste cu Hristos si bradul-cea cu randunicile. Oricum, bradul este simbolul vietii ptr. ca nu se usuca niciodata. Hristos este Viata, iar omul in Hristos nu moare niciodata. Putem sa renuntam la aceste obiceiuri de sarbatorile iarna(Sf.Nicolae, Nasterea Domnului), ori putem sa le legam de Biserica. Sa nu uitam, insa, ca Biserica a fixat sarbatori crestine in zilele de sarbatoare pagana cu un scop. Nu a fost intamplator. Ce a fost rau a fost eliminat, iar ce a fost bun a fost increstinat. (Parintii de la Oasa au o conferinta pe teme similare; explica mai bine decat mine.) |
Sunt si eu curioasa. Cati dintre copii crescuti de parinti ortodocsi, merg la colindat? Mai ales ca acest obicei, colindatul, este 100% crestin.
|
Citat:
Cel putin cand ma mutasem in buricul targului nu mai colinda nimeni inafara de cersetori sau ori de cate ori aveam noroc sa ne viziteze vreun cor de studenti de la Teologie. Vor fi traditii apuse. |
Se mai umbla la colindat, cel putin noi, asa adulti cum suntem umblam la colindat; da, la rude, vecini si prieteni apropiati, dar mai mrgem.
Copiii nu mai prea merg la colindat din cauza ca merg multi dubiosi si s-a intamplat aproape in fiecare an ca, copii mai mici sa fie atacati de astia sa le fure ce au primit; asa ca lumea e mai precauta. Ii vad pe nepotii meu ca vor sa mearga, deja discuta despre asta, dar ii e frica cumnatei sa ii mai lase din cauza a ceea ce ar putea pati; asa ca vor merge doar colo in bloc si peste drum, la ai mei si in blocul acestora; si la noi si, eventual, in bloc la noi. Alta data mergea cu ei si fratele mai mare, cum el merge cu clasa lui, si cei mai micuti u mai au cu cine sa mearga; cand mergeau cu totii, colindau aproximativ tot cartierul (unde li se deschidea usa, normal). Mie imi placea tare la sat sa merg la colindat. Fiecare on, fara exceptie, deschidea usa si te invita inauntru, undeardea focul in soba si mirosea intr-adevar a sarbtoare. Ne serveau oamenii cu prajuturi, cozonaci, covrigi sau mere si unii ne mai dadeau si bani la plecare. Era o incantare sa mergem la colindat, mai ales ca, in fiecare an pe care l-am prins la bunica de Craciun, era zapada, alb imaculat pe drum, pe case, in curtile oamenilor si pe dealuri. Era o atmosfera de vis. |
Citat:
|
Citat:
|
Apropos, eu stiam cand eram mica, ca, Mos Craciun e ajutorul Sfantului Nicolae, care il ajuta pe Sfant pentru a-l lasa sa se odihneasca dupa ce a fost pe la fiecare casa in data de 5 spre 6 sa lase daruri si sa ii ajute pe copiii orfani si saraci si cate o mica atentie pentru fiecare copil din lume. Acesta (mos Craciun) vine acum pe la fiecare casa cu daruri pentru toata familia, de la mic la mare, in semn de bucurie pentru nasterea pruncului Iisus.
Chiar imi placuse povestea si intentionez sa o folosesc si eu pe cand voi avea copii; nu cred ca e o greseala sa stie copiii sa se raporteze in modul asta la mos Craciun. |
Citat:
Uite aici pagina redeschiderii topicului: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...=14272&page=27 |
Citat:
Mosul pentru mine , a fost mama , tata , apoi sotia si baiatul meu !:8: Anul acesta mi-a facut o surpriza frumoasa , a venit ceva mai repede cu 4 cauciucuri de iarna , exact ce-mi trebuia !:25: E perioada bucuriei ,iar atunci cand poti , sa devi Mos pentru cei multi si nevoiasi , precum campania deschisa de Mirela , Jenica si postata la Umanitare si pe theadul lui Mosneagu ( Culai ) ! |
Concluzia pentru Ovidiu :
Mi-ai cerut o concluzie :
Esti un fatarnic si un mare frustrat! Eu vorbesc pe sleau , nu ma ascund dupa teorii si cuvinte mieroase ! De ce spun ca esti un fatarnic si un frustrat ? Pentru ca un crestin adevarat nu poate intoace spatele pentru niste simple polemici , fie ele si aici ! Iti multumesc ca m-ai sters din lista azi noape si ti-ai aratat adevarata identitate ! Hristos cum a reactionat la scuipari , injuraturi si batjocuri ? Pe noi ne deranjeaza un cuvintel , o opinie , si devenim precum dumneata ! In fine , iti doresc Sarbatori fericite : http://doxologia.ro/sites/all/themes...ia_box_300.png |
Citat:
Mos mami si tati meu au venit mai devreme si la noi; ne-au luat un aspirator (si mare nevoie aveam de el ca il tot ceream imprumut pe al lor), iar mos sotul a venit in octombrie cu un telefon nou; cel vechi nu mai functiona, iar aseara mai venit cu un set de ingrijire pentru baie cu un miros superb de craciun (scortisoara, fursecuri si portocale - ala e mirosul care mie mereu imi aminteste de craciun). Putem fi Mos Craciun in fiecare zi pentru cineva, intr-o mai mica sau mai mare masura :) cristi, multumsc pentru radio doxologia; imi prinde foarte bine acum, la birou :) mai trece timpul intr-un mod frumos :) |
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 09:03:51. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.