Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Morala Crestina (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5076)
-   -   Atitudinea ortodoxa fata de oamenii de alte culte religioase (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14465)

ioanna 31.01.2012 12:33:18

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 426134)
Domnitorii tarii noastre? totusi apostolii lui Isus sunt modelele demne de urmat si nu niste personaje istorice despre care nu stim mare lucru, e foarte posibil ca majoritatea sa fi trait in pacat (preacurvie, betie). Faptul ca au aparat tara, nu inseamna nimic. Si-au aparat propriile interese latifundiare.

Nu era vorba de modele de urmat, ci de a recunoaste meritele unor domnitori. Modelul nostru spiritualizat este Iisus Hristos. In Apostoli sau Sfinti putem vedea cum Hristos a ridicat umanitatea lor la desavarsire. De ce credeti ca Brancoveanu nu s-a salvat pe sine si pe copiii lui trecand la Islam? Asta era pretul vietii: lepadarea de Hristos si convertirea la Islam. De ce credeti ca Biserica Ortodoxa i-a canonizat pe imparatul Constantin cel Mare si pe domnitorul Constantin Brancoveanu?

Profetul de carton 31.01.2012 12:45:13

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 426138)
Nu era vorba de modele de urmat, ci de a recunoaste meritele unor domnitori. Modelul nostru spiritualizat este Iisus Hristos. In Apostoli sau Sfinti putem vedea cum Hristos a ridicat umanitatea lor la desavarsire. De ce credeti ca Brancoveanu nu s-a salvat pe sine si pe copiii lui trecand la Islam? Asta era pretul vietii: lepadarea de Hristos si convertirea la Islam. De ce credeti ca Biserica Ortodoxa i-a canonizat pe imparatul Constatin si domnitorul Constantin Brancoveanu?

Mi-e greu sa fac o caracterizare a domnitorului Brancoveanu, nu cunosc viata lui. Trebuie tinute toate poruncile lui Isus, nu doar o parte si nu stiu daca toti domnitorii invocati de dumneavoastra s-au conformat.

Profetul de carton 31.01.2012 12:46:33

Citat:

În prealabil postat de anita (Post 426136)
Dumneavoastra ati dona zeci de hectare de teren unei manastiri ,in conditiile actuale ?

daca as fi convins ca acei oameni carora le donez sunt oameni de caracter, da.

ioanna 31.01.2012 12:46:52

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 426143)
Mi-e greu sa fac o caracterizare a domnitorului Brancoveanu, nu cunosc viata lui. Trebuie tinute toate poruncile lui Isus, nu doar o parte si nu stiu daca toti domnitorii invocati de dumneavoastra s-au conformat.

Daca nu cunoasteti viata domnitorilor, de ce va permiteti sa faceti afirmatii de genul "si-au vazut de interesul personal"? Unii se sacrifica si-i apara pe cei care “tin poruncile”, caci daca n-ar exista astfel de oameni, n-ar exista nici ceilalti :)

anita 31.01.2012 13:08:43

Citat:

Trebuie tinute toate poruncile lui Isus, nu doar o parte si nu stiu daca toti domnitorii invocati de dumneavoastra s-au conformat.

Asa spuneau si fariseii acum 2000 de ani.
Nu stiti ca Hristos a spus "Mila voiesc si nu jertfa" ?
Iar profetul David "Ravna casei Tale m-a mistuit" ?
Interpretau Scripturile si judecau fara sa manifeste iubire in relatia cu aproapele.
Una spuneau si alta faceau ,poate fara sa isi dea seama ,ei credeau ca asa trebuie.
Noi ne mantuim la mila lui Dumnezeu si daca acesti domnitori nu ar fi fost placuti lui Dumnezeu nu ar fi iesit victoriosi din batalii unde numarul ostasilor romani era mult mai mic decat al turcilor.

anita 31.01.2012 13:12:40

Mai spuneti ca nu stiti daca domnitorii s-au conformat.
V-am spus avem taina sf.Spovedanii si sfanta Impartasanie care ne ajuta sa nu mai pacatuim si i-au ajutat si pe ei.

catalin2 31.01.2012 13:20:32

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 426115)
Cu astfel de abordari si atitudini sa nu va asteptati la partasii duhovnicesti, nici macar in sanul bisericii dumneavoastra.

Asta e marea problema cu unii eterodocsi care intra pe forum, incearca sa-si impuna uneori agresiv convingerile. Nu m-a deranjat daca un eterodox isi expunea dogma lui, chiar am discutat cu el, dar mai ales cei ce au si idei ecumeniste vor sa impuna sa credem si noi ca si ei. Nu-si mai impun dogma cultului, impun sa crezi ca sunt la fel ca ortodocsii. Iar unii sunt agresivi, daca nu te raliezei ecmensimului lor te ataca, ba chiar au ajuns unii sa spuna ca noi nu suntem ortodocsi, ca ortodocsii cred ca el. El care a parasit ortodoxia stie ce e ortodoxia si e ortodox, nu un ortodox. Chiar coreligionarul dvs. procedeaza asa, mai era si un user catolic, deci de asta e iritarea asta in legatura cu eterodocsi pe forum, se culeg roadele semanate de alti eterodocsi.
Dvs. credeti una, noi alta, asta nu pot intelege unii eterodocsi, neaparat trebuie sa credem ca ei. Eu nu prea am vazut ortodocsi sa-si impuna credinta lor altora, cel mult cu grija pentru soarta lui, dar eterodocsii vor sa-si impuna credinta lor, in special ecumenistii.
Asadar, v-am spus ca din punct de vedere ortodox nu exista impartasanie la penticostali (nici nu au acest concept, e doar un simbol la neoprotestanti). De asemenea, nu credem ca sunt la fel ca noi, adica nu se inchina in Duh si Adevar (ca vad ca repetati asta). In Adevar inseamna dreapta credinta fara erezii, in Duh inseamna uniti de har. Cu cultul penticostal mai e o mare problema, ei spun ca Duhul Sfant ii face sa vorbeasca in limbi, noi spunem ca sunt alte duhuri. Iar fondatorul si descoperitoul vorbirii in limbi penticostale a fost un pastor care apoi a fost gasit vinovat de homosexualitate si exclus chiar de cultul pe care l-a fondat.

Profetul de carton 31.01.2012 13:22:51

Citat:

În prealabil postat de anita (Post 426151)
Mai spuneti ca nu stiti daca domnitorii s-au conformat.
V-am spus avem taina sf.Spovedanii si sfanta Impartasanie care ne ajuta sa nu mai pacatuim si i-au ajutat si pe ei.

am citit in istorie despre multi domnitori care nu au facut fapte crestinesti.

catalin2 31.01.2012 13:23:19

Citat:

Multi martiri erau pagani, chiar talhari, dar cand si-au dat sangele pentru Hristos au devenit martiri. Multi mari sfinti au fost ostasi, apoi si-au dat viata pentru Hristos.

catalin2 31.01.2012 13:24:10

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 426155)
am citit in istorie despre multi domnitori care nu au facut fapte crestinesti.

Toti facem pacate in fiecare minut, chiar daca nu ne dam seama. De aceea avem spovedanie si primim iar har prin Impartasanie.

Profetul de carton 31.01.2012 13:24:22

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 426156)
Multi martiri erau pagani, chiar talhari, dar cand si-au dat sangele pentru Hristos au devenit martiri. Multi mari sfinti au fost ostasi, apoi si-au dat viata pentru Hristos.

sigur ca da, insa pentru a fi in Cristos, trebuie sa parasim lumea si faptele lumesti !

anita 31.01.2012 13:37:46

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 426158)
sigur ca da, insa pentru a fi in Cristos, trebuie sa parasim lumea si faptele lumesti !

Va contrazic ,trebuie sa parasim duhul lumesc ,doar calugarii parasesc lumea.
D-voastra ati citit vietile domnitorilor pt a vedea partile rele?
Ei erau oameni si nu sfinti.
Dar Dumnezeu i-a ascultat si i-a ajutat ,v-am mai spus dar nu ati fost atent sa cititi.
Daca nu erau vrednici nu primeau ajutor.
Ce carti romantate ati citit despre vietile domnitorilor?

Doriana 31.01.2012 13:39:30

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 426115)
Una peste alta, in a cincea zi de dezbateri pe tema "Atitudinea ortodoxa fata de oamenii de alte culte" -topic deschis de tanarul frate PetruD- se poate spune ca se distinge clar atitudinea dumneavoastra, fratilor si surorilor in Hristos. Pastrez pentru mine concluziile. Sper ca mai tanarului nostru frate si coleg pe forum sa ii foloseasca aceasta experienta. Pe mine unul m-a tulburat foarte mult,

Draga ucenicule, bine ai venit pe forumul ortodox! La randul nostru am primit si noi botezul pe care l-ai primit tu aici. De la apelative gen: "sectari eretici", "demonizati", "tremurici", "draci", si pana la repetate intrebari de: " Ce cautati voi aici?", citate savuroase din pr Cleopa si nesfarsite acuzatii de prozelitism, pe toate le-am trait.

Am insa o incurajare pentru tine: multi dintre cei cu care discuti sunt ortodocsi decat cu numele.(no offence, asta e), asa ca nu sunt reprezentativi pentru ortodoxie. Ortodocsii adevarati ii vei cunoaste si pe acest forum dupa caracter; caci ei se aseamana lui Hristos. Si pe unii i-ai si cunoscut, cred.

Un ortodox adevarat va sti ca ortodoxia fara ortopraxie este ca si credinta fara fapte, adica moarta. Caci, dragii mei, scumpii mei ortodocsi, credinta adevarata nu se apara cu pumnul, ci cu trairea. Daca vreti sa aparati ortodoxia, traiti-o. Aratati lumii ca ea v-a facut bine. Oamenii se uita la voi si trag concluzii. Iar uitandu-se la voi pot spune: "Ce fain e sa fii ortodox! Uite ce om minunat facut ortodoxia din omul asta..." , sau pot spune: "Ma lipsesc de credinta care a facut din omul acesta asa un monstru".
Dvs sunteti responsabili de imaginea ortodoxiei in lume. Asumati-va responsabilitatea si purtati-va ca niste oameni maturi.

Asa sa ne-ajute Dumnezeu!

ovidiu b. 31.01.2012 14:15:22

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 426134)
Domnitorii tarii noastre? totusi apostolii lui Isus sunt modelele demne de urmat si nu niste personaje istorice despre care nu stim mare lucru, e foarte posibil ca majoritatea sa fi trait in pacat (preacurvie, betie). Faptul ca au aparat tara, nu inseamna nimic. Si-au aparat propriile interese latifundiare.

Am precizat "domnitori de cinste". Vad ca va aruncati foarte usor in comentarii, fara a fi in cunostinta de cauza. Eu am vrut sa sublinniez cu totul alt ceva - insa vad ca va plac provocarile lipsite de sens. Astept totusi un raspuns din parte celui caruia i-am adresat intrebarea.
Pentru cultura dmv., daca nu stiati, Mihai Viteazul stia Psaltirea pe de rost. Ceea ce a facut dinsul pentru tara noastra nu cred ca are rost sa vorbim (gasiti pe google), apoi va astept la un comentariu pertinent si nu aruncat asa in vant.

DragosP 31.01.2012 14:22:34

Mda, mai ales bătălia de la Călugăreni.

osutafaraunu 31.01.2012 14:37:41

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 426138)
De ce credeti ca Biserica Ortodoxa i-a canonizat pe imparatul Constantin cel Mare si pe domnitorul Constantin Brancoveanu?

Că martirul Brâncoveanu a fost canonizat înțelegem, dar canonizarea lui Constantin cel Mare este chiar un mister. Faptul că un imperator păgân pune capăt prigoanei și legiferează tolerarea religiei creștine nu justifică sanctificarea lui.

DragosP 31.01.2012 14:42:15

Chiar așa! Du-te și protestează, fă o petiție onlain, un feisbuc, ceva!

Profetul de carton 31.01.2012 14:47:29

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 426165)
Am precizat "domnitori de cinste". Vad ca va aruncati foarte usor in comentarii, fara a fi in cunostinta de cauza. Eu am vrut sa sublinniez cu totul alt ceva - insa vad ca va plac provocarile lipsite de sens. Astept totusi un raspuns din parte celui caruia i-am adresat intrebarea.
Pentru cultura dmv., daca nu stiati, Mihai Viteazul stia Psaltirea pe de rost. Ceea ce a facut dinsul pentru tara noastra nu cred ca are rost sa vorbim (gasiti pe google), apoi va astept la un comentariu pertinent si nu aruncat asa in vant.

imi pare rau, dar crestinii nu omoara pe nimeni nici pe pagani, ci ii atrag la Cristos, ori Mihai a omorat si nu a propovaduit pe Cristos.

osutafaraunu 31.01.2012 14:49:25

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 426171)
Chiar așa! Du-te și protestează, fă o petiție onlain, un feisbuc, ceva!

N-am niciun motiv, că doar nu biserica mea l-a canonizat. Îmi exprimam doar nedumerirea față de întrebarea pusă. Nu știu dacă cineva ar putea da un răspuns pertinent la această întrebare.

ucenic 31.01.2012 15:02:37

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 426131)
Am o intebare pentru tine: Domnitorii tarii noastre - cei de cinste - ce au fost protestanti, neoprotestanti?

Care domnitori? De la Sf.Andrei pana in sec. IX? Au fost foarte multe influente crestine amestecate cu cele locale, pagane.
Incepand cu sec. X si cu influenta Imperiului bulgar sub tarul Ioan Alexandru? Atunci a intrat Biserica Rasariteana pe meleagurile noastre. De atunci se poate spune ca domnitorii ce s-au succedat (initial in proviinciile Moldova si tara Romaneasca) au pastrat in fata invaziilor tatare si barbare constiinta poporului si credinta in Iisus Hristos. Au fost nenumarati ctitori de asezaminte monahale precum si, unii dintrei ei, canonizati de Biserica Ortodoxa... Cei din Transilvania se cuvine sa ii mentionam si pe ei daca au fost pana la o vreme sub influenta Bisericii Apusene?...

Draga "Ovidiu b", sunt pasionat de studiu. Citesc si ma informez bine. Dar nu am facut aceasta alegere cu manualul de istorie in fata nici cu "Istoria religiilor" a lui Eliade in brate.

Nu am privit la inaintasi, ci la Acela care si-a dat viata pentru mine. Am ales sa Il urmez pe Hristos in aceasta confesiune din motive pe care nu le voi expune aici. Inima mea am predat-o in mainile Lui. Nu vreau sa stiu in viata mea decat pe Iisus Hristos si pe El rastignit.

Profetul de carton 31.01.2012 15:08:16

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 426181)
Am ales sa Il urmez pe Hristos in aceasta confesiune din motive pe care nu le voi expune aici.

Exact asta trebuie sa ne expuneti! Motivele pentru care ati ales acel cult. Restul chiar nu conteaza.

ioanna 31.01.2012 15:12:08

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 426184)
Exact asta trebuie sa ne expuneti! Motivele pentru care ati ales acel cult. Restul chiar nu conteaza.

Daca doreste, ne poate marturisi experienta dansului aici:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=14489

Profetul de carton 31.01.2012 15:13:50

Citat:

În prealabil postat de anita (Post 426159)
Ei erau oameni si nu sfinti.
Dar Dumnezeu i-a ascultat si i-a ajutat ,v-am mai spus dar nu ati fost atent sa cititi.
Daca nu erau vrednici nu primeau ajutor.
Ce carti romantate ati citit despre vietile domnitorilor?

Incercat sa "scuzati" pacatele domnitorilor romani? eu nu le scuz, imi pare rau. Curvia, preacurvia, betia acestea sunt pacate si nu sunt scuzabile! Faptul ca au mers sa omoare turci, pentru mine asta nu inseamna nimic. Ei trebuiau sa iasa cu Evanghelia in maini si nu cu sabia in fatza acelor turci daca doreau sa moara ca si crestini martiri !

Profetul de carton 31.01.2012 15:15:13

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 426186)
Daca doreste, ne poate marturisi experienta dansului aici:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=14489

Corect, chiar sunt interesat ce a gasit la penticostali, pentru ca eu nu-i suport absolut deloc si nu suport niciun cult neoprotestant. De ce? pentru ca fac prozelitism, din intentia de a fura enoriasi altor culte ca sa-i mulga de bani prin zeciuieli si taxe !

ovidiu b. 31.01.2012 15:15:21

Citat:

Atunci a intrat Biserica Rasariteana pe meleagurile noastre. De atunci se poate spune ca domnitorii ce s-au succedat (initial in proviinciile Moldova si tara Romaneasca) au pastrat in fata invaziilor tatare si barbare constiinta poporului si credinta in Iisus Hristos. Au fost nenumarati ctitori de asezaminte monahale precum si, unii dintrei ei, canonizati de Biserica Ortodoxa.

Intrebarea mea este: nu ar fi fost corect sa te indrepti prima data spre aceasta credinta (a neamului tau), sa o cunosti, sa o traiesti si apoi sa treci la o alta confesiune?

Profetul de carton 31.01.2012 15:21:12

Citat:

De atunci se poate spune ca domnitorii ce s-au succedat (initial in proviinciile Moldova si tara Romaneasca) au pastrat in fata invaziilor tatare si barbare constiinta poporului si credinta in Iisus Hristos.

Nu cu sabia in mana Il aperi pe Cristos ci cu Evanghelia! Isus nu are nevoie sa fie aparat de omul care omoara alt om !
oare nu ai citit:

Matei 26:53 Crezi că n-aș putea să rog pe Tatăl Meu, care Mi-ar pune îndată la îndemână mai mult de douăsprezece legiuni de îngeri?

Citat:

Draga "Ovidiu b", sunt pasionat de studiu.

Poate, dar nu si de studiul Scripturilor, din pacate....

ovidiu b. 31.01.2012 15:32:38

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 426173)
imi pare rau, dar crestinii nu omoara pe nimeni nici pe pagani, ci ii atrag la Cristos, ori Mihai a omorat si nu a propovaduit pe Cristos.

Daca am respecta ideea dmv. astazi nu ar mai fi crestini! Hmm ...oare asta ar fi si ideea domnitorului tau (sau cui slujesti)?
Va rog sa ascultati mesajul lui Stefan cel Mare - cred ca este destul concludent si va da un raspuns cat se poate de obiectiv.
Uite aici si jertfa stramosilor nostri si scopul jertfei lor.

Profetul de carton 31.01.2012 15:47:27

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 426193)
Daca am respecta ideea dmv. astazi nu ar mai fi crestini! .

imi pare rau, dar nu sunt de acord sa omoram pagani in numele lui Cristos, trebuie sa fim un exemplu de pacifism pentru ei, asa procedau primii crestini.

ovidiu b. 31.01.2012 16:07:30

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 426195)
imi pare rau, dar nu sunt de acord sa omoram pagani in numele lui Cristos, trebuie sa fim un exemplu de pacifism pentru ei, asa procedau primii crestini.

Se pare ca nu ati ascultat mesajul lui Stefan cel Mare...din acest motiv nu cred ca are rost sa mai continuam conversatia.

ucenic 31.01.2012 17:44:09

Citat:

Nu voi da satisfactie nimanui doar pentru a fi subiect de balci. Alegerea mea este in nume propriu, mi-o asum si nu o voi expune public. Ganditi-va ca nu pot face asta fara a pune inaintea dvs. ceea ce am gasit bun fata de ceea ce am considerat rau sau ceea ce am gasit de pret fata de ceea ce am considerat fara de pret. Nu face subiectul topicului. Ma voi gandi la propunerea "ioanna". Cand am ales acolo nimeni nu m-a intrebat "Ce ai gasit bun la noi, sau ce nu ti-a placut de ai plecat?"

Suntem crestini intr-un spatiu public. Sa ne aratam asadar lumii, tuturor celor ce ne privesc ca suntem demni de numele de crestin pe care il purtam. Sa umblam in dragoste cum am fost invatati, sa ne iubim unii pe altii. Domnul nostru ne invata sa ne iubim vrasmasii dar noi suntem inceti a ne iubi aproapele. Sa dam voie ca Duhul Sfant sa rodeasca in noi roada sa: dragostea, bunatatea, blandetea, credinciosia, indelunga rabdare... Se pare ca noi ne masuram cunostintele si ne inarmam cu mostenirea, cu dogma. Nu intelegeti ca asta ne va separa totdeauna? Nu intelegeti ca numai ceea ce este in inima noastra -Duhul Sfant- poate sfinti aceste temple ale noastre? De ce va incapatanati si nu vreti sa coborati de la minte la inima? O, nepriceputilor si zabavnici cu inima - spune Domnul Iisus - cand este vorba sa credeti tot ceea ce au spus inaintasii...

Sa ne cercetam inimile fiecare. De la inceputul postarii pe acest forum nu incetez sa ma rog lui Dumnezeu pentru noi, toti cei de aici. Cand veti pricepe ca jertfele primite de Dumnezeu sunt inimile pline de multumire si recunostinta? Credeti ca Dumnezeu primeste ambitiile noastre teologice, cum stam noi inscaunati pe tronuri pe care le-au zidit altii??? O, va inselati.

Dati slava lui Dumnezeu ca nu ne face noua dupa dreptatea Sa ci priveste la jertfa Fiului Sau si ne vede drepti inaintea sfinteniei Sale. Multumiti lui Dumnezeu pentru mantuirea care ne-a pus-o inainte in Hristos, Fiul Sau. Binecuvantati Numele Sau Cel Sfant si dimineata si seara ca suntem inca in Harul Sau.

Fiti demni de numele care vi s-a dat: copil de Dumnezeu.

Profetul de carton 31.01.2012 17:52:12

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 426220)
Se pare ca noi ne masuram cunostintele si ne inarmam cu mostenirea, cu dogma. Nu intelegeti ca asta ne va separa totdeauna?

si ce propui, puisor, sa acceptam orice fel de invatatura, numai de dragul de a nu face separare?

oare nu ai citit:
1 Corinteni 11:19 căci trebuie să fie și partide între voi, ca să iasă la lumină cei găsiți buni.

Lucian008 31.01.2012 19:16:54

Citat:

Cine s-a gasit sa vorbeasca? Sa va fie rusine ptr ca nu aveti nici o identitate. Sa va fie rusine ca acuzati si in stanga si in dreapta doar ptr ca sunteti fatarnic. Sa va fie rusine ptr blasfemiile pe care le scoateti pe gura. Chiar nu inteleg ce cautati pe acest forum. Si da e atac la persoana.

anita 31.01.2012 20:10:50

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 426195)

Domnule ,noi ne-am aparat tara stramoseasca si in numele lui Hristos i-am invins pe pagani.
Hristos se scrie cu H.
Mergeti la secte si scrieti cu C ,va rugam sa respectati regulile casei ,nu va obliga nimeni sa stati aici.
Daca d-voastra sunteti asa fara de pacat probabil va simtiti indreptatit sa aruncati cu pietre in domnitorii romani.
La cata imoralitate si coruptie este acum in lume orice domnitor roman cu mici exceptii poate fi un exemplu de moralitate pt.vremurile noastre.
Nu ati fost d-voastra langa Stefan Cel Mare sa vedeti cate aventuri a avut.
El se spovedea la un sfant si nu cred ca nu asculta de acesta,altfel nu s-ar mai fi dus sa se spovedeasca.
Trageti si d-voastra un folos din discutiile de aici ,incercati sa va curatiti ochiul ,sa vedeti binele din om.

ioanna 31.01.2012 20:20:29

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 426220)
O, nepriceputilor si zabavnici cu inima - spune Domnul Iisus - cand este vorba sa credeti tot ceea ce au spus inaintasii...

Credeti ca Dumnezeu primeste ambitiile noastre teologice, cum stam noi inscaunati pe tronuri pe care le-au zidit altii??? O, va inselati.

Dati slava lui Dumnezeu (...)
Multumiti lui Dumnezeu pentru (...)
Binecuvantati Numele Sau Cel Sfant (...)
Fiti demni (...)

Multumesc pentru sfaturi, insa permiteti-mi sa va dau si eu unul: nu generalizati si nu trageti concluzii pripite. Ortodocsii nu cred pentru ca au spus inaintasii, ortodocsii cred pentru ca au experimentat. Traditia este experienta modului pe care il deprindem empiric, nu mental, ca pe o informatie.

Omul nu aprinde o lumanare, pentru ca asa scrie in canonul X, o face pentru ca sufletul sau e asemeni lumanarii, cu cat lumineaza mai mult cu atat se micsoreaza mai mult pe sine, smerindu-si inima si coborand la radacinile fiintei sale, pentru a se inalta spre Hristos. Lumanarea se mistue devenind o raza de lumina in sufletul tau. Omul nu se roaga in fata unei icoane, pentru ca asa prevede randuiala canonica Y, o face pentru ca inima sa impietrita se frange in prezenta Maicii Domnului, iar rugaciunea isi face salas in inima sa, ratiunea intelegand astfel adevarurile ce i se reveleaza in mod spontan si pe nepregatite, atragandu-l intr-o lume noua, a duhului.

Omul nu face matanii in fata icoanelor din biserica pentru ca asa au spus Sfintii Parinti, o face din iubire pentru Dumnezeu, ca o contributie a trupului pentru realizarea inchinarii in duh si adevar. Frescele si icoanele interioare sunt corpul vizibil al cuvantului divin, ce reverbereaza in intreaga noastra biserica si-i trezeste pe cei care dorm, aducandu-i la izvoarele harului. Regenerat, fiecare devine autorul propriei sale mantuiri spre slava Domnului. Credinciosul conlucreaza cu Dumnezeu spre indumnezeire, impartasindu-se in orice mod de El, dar mai ales prin insusi trupul si sangele sau, prin care anticipeaza finalitatea, iesirea din aici si acum, in transcendent, in eshaton. Ortodoxul nu accepta dogmele a priori, ci ele constitue un punct de pornire, ii deschid orizontul cunoasterii si intelegerii mesajului biblic.

Topicul acesta spune multe si despre atitudinea heterodocsilor fata de ortodocsi, modul in care ne priviti si inaltimea piedestalului, ce variaza in functie de user. Avem ce invata reciproc.

mihai07 31.01.2012 20:30:40

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 426187)
Incercat sa "scuzati" pacatele domnitorilor romani? eu nu le scuz, imi pare rau. Curvia, preacurvia, betia acestea sunt pacate si nu sunt scuzabile! Faptul ca au mers sa omoare turci, pentru mine asta nu inseamna nimic. Ei trebuiau sa iasa cu Evanghelia in maini si nu cu sabia in fatza acelor turci daca doreau sa moara ca si crestini martiri !

Daca nu ne aparau de turci cu sabia, astazi te inchinai la Allah si iti legai centuri cu bombe de brau. Erai ca in bancul acesta: Ce canta un palestinian intr-un autobuz plin de israelieni? - Toata lumea, toata lumea sare acum cu mine

Asa ca lasa ipocrizia si fatarnicia.

osutafaraunu 31.01.2012 21:09:34

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 426244)
Omul nu face matanii in fata icoanelor din biserica pentru ca asa au spus Sfintii Parinti, o face din iubire pentru Dumnezeu, ca o contributie a trupului pentru realizarea inchinarii in duh si adevar.

Doamnă, pe cât ați vrut să vă sune convingătoare pledoaria, pe atât de stranie și disonantă v-a ieșit! No offence...

Omul nu trăiește doar cu pâine, ci cu orice cuvânt care iese din gura lui Dumnezeu... în consecință lecturez Cuvântul lui Dumnezeu cu un bol de floricele și cu o țigară în colțul gurii!

Cam așa sună închinarea în duh și adevăr realizată cu contribuția trupului.

ioanna 31.01.2012 21:23:51

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 426254)
Cam așa sună închinarea în duh și adevăr realizată cu contribuția trupului.

Matania e o miscare dinamica ce exprima participarea trupului in rugaciune.

Profetul de carton 31.01.2012 21:25:20

Citat:

În prealabil postat de anita (Post 426240)
Domnule ,noi ne-am aparat tara stramoseasca si in numele lui Hristos i-am invins pe pagani.

Tocmai asta as dori sa scot in evidenta, faptul ca eu consider ca paganii trebuie priviti cu dragoste, atrasi catre Domnul, si nu "invinsi" cu arme lumesti, asa cum sugerati dumneavoastra, pentru ca:

2 Corinteni 10:4 Căci armele cu care ne luptăm noi nu sunt supuse firii pământești

2 Corinteni 10:4 Căci armele luptei noastre nu sunt trupești

----------------------------------------------------------------------

eu spun ce as face eu (nu as raspunde cu rau la rau), nu spun ca altii sa imite exemplu meu.

Profetul de carton 31.01.2012 21:29:59

Citat:

În prealabil postat de mihai07 (Post 426248)
Daca nu ne aparau de turci cu sabia, astazi te inchinai la Allah .

Nu cred! Domnul cunoaste pe cei ai Sai - 2 Tim 2:19

anita 31.01.2012 21:35:56

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 426259)
Tocmai asta as dori sa scot in evidenta, faptul ca eu consider ca paganii trebuie priviti cu dragoste, atrasi catre Domnul, si nu "invinsi" cu arme lumesti, asa cum sugerati dumneavoastra, pentru ca:

2 Corinteni 10:4 Căci armele cu care ne luptăm noi nu sunt supuse firii pământești

2 Corinteni 10:4 Căci armele luptei noastre nu sunt trupești

----------------------------------------------------------------------

eu spun ce as face eu (nu as raspunde cu rau la rau), nu spun ca altii sa imite exemplu meu.

Nu sunteti roman ,daca ati fi ,ati gandi altfel ,nu ati arunca cu pietre.
Pentru ca sunteti de origine evreiasca ,va invit sa citi la psaltire si sa vedeti ca evreii ,dupa ce au venit din Egipt au luptat cu locuitorii din Canaan pentru a se instala acolo.Psalmistul spune ca nu ei ,evreii au invins ci mana lui Dumnezeu a fost cu ei.
Au luptat ei cu evanghelia in brate ,sau chivotul legii?
Turcii puteau fi si ei crestinati ,dar nu cand au venit cu iataganele sa pustiasca satele Moldovei si Munteniei.
.

Ora este GMT +3. Ora este acum 07:30:50.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.