![]() |
Citat:
Citat:
Cum am scris in mesajul precedent, ecumensimul este protestantism mascat, cei care adopta conceptii ecumeniste nici nu isi dau seama ca de fapt spun cam acelasi lucru ca invatatura protestanta in legatura cu Biserica. In plus dvs. nici nu sunteti un om cu care se poate purta normal un dialog, aveti alte valori, probabil imprumutate din ecumenism. Pentru dvs. nu are importanta adevarul, nici argumentele adevarate. Tot ce cautati e doar o singura fraza pe care sa o interpretati cum doriti (la fel fac si neoprotestantii cu Biblia, catolicii cu scrierile sfintilor, etc.). Traseul e cam acelasi intotdeauna. Pasul urmator e sa repetati acea interpretare de cateva ori. Apoi treceti la pasul urmator, cine nu crede ce ati interpretat dvs. se opune invataturii ortodoxe, adevarului, etc. De obicei dvs. va considerati cel mai ortodox, ultimul ramas in activitate. Ultimul pas e cateodata amenintarea, cine nu spuen ca dvs. sa nu mai scrie de acum incolo altceva, primeste eticheta, e parat lui Papa. Mi se pare normal, daca iubeati adevarul acum erati ortodox, altfel trebuie sa luptati impotriva si sa impuneti ideile gresite. |
Citat:
De la afirmatia corecta de altfel, ca „numai Biblia este Scrierea sfanta cu autoritate divina”, dvs. np, ati ajuns sa tineti Cuvantul Lui Dumnezeu captiv intr-o Carte pe care o cititi si citati nevrotic incercand s-o stiti pe dinafara pt. a va autosugestiona ca sunteti „in cuvant” si ca propovaduiti Evanghelia. „Biblia e Cuvantul lui Dumnezeu” -e o afirmatie adevarata. Dar nu si completa. Iar daca veti lasa un adevar incomplet, atunci va incerca diavolul sa-l completeze el. Ca sa fie complet, iar diavolul sa nu aiba loc pe unde sa-si strecoare minciuna, trebuie adaugat si inteles ca () Cuvantul lui Dumnezeu nu e doar Biblia. Cuvantul lui Dumnezeu e o Persoana existenta din veac, iar ceea ce scrie in Biblie e doar o mica parte din infinita ei taina. Un ortodox stie (sau intuieste fara sa poata exprima) ca dincolo de limbajul uman in care a fost scrisa, Biblia are un dublu continut: unul exprimabil in limbaj uman si care poate genera schimbari de life-style, ca orice manual motivational, iar altul care trimite la o realitate transcendenta imposibil de incadrat lingvistic, pt. ca tine de domeniul inefabil al harului. La cat de insistent tineti sa „ne evanghelizati”, nu-i greu de sesizat ca dvs. np, v-ati autolimitat la nivelul primar al sensului cuvintelor Cuvantului. Pt. np, Cuvantul Bibliei e doar manifestarea vointei divine exprimata in scris, dar nu il percepeti ca Persoana, ca Logos preexistent. La inceput a fost Cuvantul, Logosul, Ratiunea nu in sens conceptual, ci ca Persoana Divina. Dincolo de sensul lingvistic primar, la care ati ajuns si pe care il si proclamati ca fiind suficient, inghesuind astfel infinitul intr-o singura Carte, mai exista acea realitate mistica, la care nu avem acces deplin decat daca facem parte din Biserica Cea Una (atat doctrinar, cat si moral). Ceea ce negati dvs. np, e ca () Cuvantul lui Dumnezeu se reveleaza in Biserica cea Una si dupa ce Scriptura a fost terminata de scris, facand astfel posibila experimentarea acelei realitati imposibil de cuprins in limbaj uman. Or, np, nefacand parte din Biserica cea Una, aceea nevazuta dar si vazuta inca de la intemeierea ei, greu de spus ce duhuri se reveleaza celor ce s-au lepadat de Biserica. De aceea, in scrierile lor, sfintii pun mereu accentul pe ideea ca intelegerea dreapta a cuvintelor Cuvantului sta in stransa legatura cu Sfanta Taina a Impartasirii cu Insusi Trupul pnevmatizat al Persoanei Cuvantului, taina care lipseste cu desavarsire la toate sectele np. Ceea ce aveti dvs. in ritualul Cinei Domnului e cu totul altceva ce tine de autosugestie, nicidecum nu e Trupul Real al Cuvantului. Chiar doctrina dvs. oficiala spune ca painea aceea nu e trup real, ci doar un simbol pe care il mancati in semn de amintire, nu ca ar avea vreo relevanta ontologica pt. dvs. Relevant pt. np. sunt cuvintele scripturistice regasibile in DEX, plus o viata morala (de care si ateii sunt in stare), iar nu Cuvantul cu trup transfigurat in paine care nu poate fi gasit in dictionar. Ceea ce refuza np., in autosuficienta lor, e credinta ca dincolo de cuvintele scrise in limbaj antropomorfic limitat, se afla de fapt acel Cuvant neapartinand vreunui limbaj uman, e acel Cuvant-Persoana ne-exprimabil lingvistic in nici un fel, acel Cuvant-Persoana, preexistent Creatiei, nu cuvant regasibil in DEX, si nici doar un personaj inchipuit mental, ci unul al carui Trup pnevmatizat e cat se poate de real in Biserica cea Una, nu in vise si vedenii la domiciliu. Orice interpretare a Scripturii se deschide in cheia asta: asta e de fapt esenta ortodoxiei: credinta in Hristosul scripturistic impletita cu credinta in Hristosul euharistic. Dvs. va multumiti doar cu un Hristos- scripturistic, pe care vi-l alcatuiti fiecare mental din cuvinte regasibile in dictionare si intelese care cum poate. De aceea, si exista atate secte si atatia hristosi mincinosi care incearca sa-L imite pe Unicul real. Ortodocsii nu-si permit sa-L fragmenteze pe Hristosul-scripturistic de Hristosul-euharistic-regasibil doar in Sf. Potir al Bisericii Ortodoxe, pt. ca un hristos incomplet e un hristos mincinos si fals. |
Citat:
Cam la fel si in cazul caterisirii, uite un articol scris chiar de admin: http://www.crestinortodox.ro/drept-b...lor-95953.html "Daca ea este facuta pe motiv de erezie, cel caterisit pierde si capabilitatea harica. Caci cel ce a pierdut credinta adevarata, a pierdut si baza succesiunii apostolice. Cel eretic nu mai face parte din Biserica. Asadar, capabilitatea harica se pastreaza la cei caterisiti numai atunci cand ei n-au fost si exclusi din Biserica. " Asadar oricum erezia duce la pierderea harului. |
Invatatura Bisericii in aceasta privinta a fost analizata recent de Sinodul BO Gerogiei. In privinta invataturii orce sinod local poate marturisii doar invatatura ortodoxa, altfel e considerat talharesc. Asadar avem toata invatatura explicata aici: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=14964
|
Citat:
|
Citat:
"Caci inceputul dezbinarii s-a facut prin schisma; iar cei ce s-au lepadat de Biserica n-au mai avut harul Duhului Sfant peste ei, caci a lipsit comunicarea prin intreruperea succesiunii. Caci cei dintai care s-au departat aveau hirotoniile de la Parinti, si prin punerea mainilor peste ei aveau harul duhovnicesc; dar cei ce s-au rupt, devenind mireni, n-au avut nici putere de a boteza, nici de a hirotoni; nici nu puteau da altora harul Duhului Sfant, de la care ei au cazut" ( Sf. Vasile cel Mare) Tinand cont ca Sf. Vasile cel Mare a trait in sec.IV, cand spune "departare" ma gandesc la cei din Apus, care nu erau rupti de Biserica, insa oarecum instrainati de Rasarit. Cam de atunci au inceput tensiunile. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
MIR//EÁN^2 \~eánă (\~éni, \~éne) m. și f. Creștin care nu face parte din tagma bisericească. /mir?aninu Sursa : NODEX |
Domnule Erethom, dorinta de a ataca constant pe ortodocsi va intuneca luciditatea, daca nu puteti analiza o propozitie simpla. Chiar nu se merita sa va mai bag in seama.
|
Citat:
Ca de obicei, noi zicem una, dvs. intelegeti alta : „ca noi am respinge ce este scris”. Nu ma mai obosesc sa va mai spun opinia ortodoxa. Conform logicii dvs. sectare deturnate de la Adevar, reiese ca si Hristos „S-a inlocuit pe Sine cu unul confectionat mistic din faina” atunci cand „a luat painea (oops, cea „confectionata (sic!) din faina”!) si multumind, a frant si a dat Ucenicilor zicand: Luati, mancati, acesta este Trupul Meu.” Cu dvs. nu mai vorbesc, am mai spus. Si nici nu ma astept sa intelegeti ca prin aceste cuvinte rostite inainte de indumnezeirea trupului Sau, Hristos nu se refera la trupul de carne (in greaca „sarx”), ci face referire avant la lettre la trupul Lui indumnezeit, inviat, pnevmatizat (in greaca „soma pnevmatikon”), la trupul mistic asa cum s-a aratat dupa Inviere lui Luca si Cleopa si celorlalti, invaluit in chip de paine euharistica dar dezvaluit launtric prin har. Asta e sensul si esenta pentru care Dumnezeu S-a intrupat. Sa ni se dea noua spre mancare, pentru a-L avea pe Cel Viu inlauntrul nostru, fiindca altfel nu vom putea avea Viata harica in noi, nici aici, nici dupa despartirea sufletului de trup. Asa cum in rai, Dumnezeu ii sadise omului Pomul Vietii Vesnice din ale carui roade sa se hraneasca, ( insa Adam n-a mai apucat), tot asa Dumnezeu a sadit un alt Pom al Vietii Vesnice pe dealul Golgota, si care nu e altul decat Crucea, cu unicul ei Fruct dat spre mancare lumii. ”De nu veti manca Trupul Meu, nu veti avea Viata in voi”. Hristos a zis-o! am zis ca nu va mai raspund. |
Citat:
1. Nu am atacat pe ortodocși, ci am încercat să lămuresc niște probleme; 2. Observ că acest model de conduită tinde să devină normativ: când se termină argumentele, încep insultele nevoalate. Revenind la citatul din Sf. Vasile. Vă rog să răspundeți la o întrebare simplă: poți fi mirean în afara Bisericii ? |
Ati atacat constant pe ortodocsi si invatatura ortodoxa, ca de aceea ati fost si banat! Ati revenit pe forum cu aceeasi atitudine! Pentru mine textul e foarte clar si n-am de gand sa umplu 10 pagini doar pentru ca doriti d-voastra sa aruncati o pata asupra invataturii ortodoxe, gasind acum acest fals pretext. Daca s-a rupt de Biserica, e in stare de pacat, a cazut din har, el nu mai poate boteza. Mireanul nu poate nici el boteza, nici macar in cazuri exceptionale, n-are puterea sa o faca, daca e in stare de pacat. (sau botezul lui e formal)
|
Citat:
|
Va sfatuiesc si pe d-voastra sa cautati la ce s-a referit Sf. Vasile cel Mare, nu sa extrageti o propozitie din context si dupa sa aruncati cu vorbe tendentioase pe forum, bazandu-va pe DEX.
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Dar pe tine cine crezi că te mai ia în serios, după ce te-ai împotmolit de zeci de ori în propriile aberații? |
7. ,,Vai lumii din pricina smintelilor! Ca smintelile trebuie sa vina, dar vai omului aceluia prin care vine sminteala.''
http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=55&cap=18 |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Daca un preot continua sa boteze in ciuda caterisirii botezul sau va fi luat in considerare ca al unui mirean, deci e partial valabil. In schimb un ierarh nu mai poate hirotoni, deci la schismatici (administrativi, cum spui si tu) preotii ce s-au impotrivit mai pot boteza ca un mirean daca nu au fost exclusi din Biserica, dar aceatsa e valabil doar acea generatie, nemaiavand apoi cum sa se hirotoneasca peoti pentru ca nu mai au har. Iata citatul: "Cel caterisit, daca mai slujeste, isi sporeste mai mult nevrednicia. Se pare ca botezul facut de preotii caterisit se poate recunoaste ca si cel facut de mirean; insa taina hirotoniei facuta de arhiereu caterisit, nu poate fi recunoscuta, fiindca episcopul caterisit este arhiereu numai pentru raspunderea sufletului sau, dar pentru misiunea bisericii este mirean." Iar inceputul: "306. -"Caterisirea este ridicarea darului Sf. Duh, dat unui barbat prin taina hirotoniei din pricina nevredniciei omenesti a purtatorului acestui dar, constatat prin judecata facuta de conducerea canonica a bisericii, conform cu legile scripturistice si canonice. Prin caterisire se ridica omului, care poarta hirotonia, numai dreptul de a o exercita in sanul bisericii, insa pecetea hirotoniei ramane asupra omului primitor ca un fapt care nu se mai poate desparti de fiinta lui" " Deci, pentru sinea primitorului, hirotonia nu se poate sterge cu toata raspunderea ei, dar lucrurile ei fata de obstea bisericii, desavarsit se anuleaza prin caterisirea canonica." |
Citat:
|
Citat:
Aici e tot Canonul 1, al Sf. Vasile cel Mare, referitor la tainele ereticilor si schismaticilor: http://ro.scribd.com/doc/30063952/Ca...asile-Cel-Mare |
Citat:
Pentru insuficienta dorință de a-l căuta pe Dumnezeu, Cuvântul cel Adevărat, nu vorbele și retorica mundană. Căci credință dacă ar fi avut cât un grăunte de muștar, știm că ar fi putut muta și munții. Cultele noi sunt prea seci pentru a putea răspunde nevoii adevărate de viață în Hristos. |
Citat:
In ce priveste goliciunea noilor culte, e normal sa ganditi asa, cel putin la o privire superficiala. Parerea mea despre ortodoxie era mai rea decat a dvs despre np, tocmai pentru ca nu am cunoscut-o. De aceea nu ii condamn pe cei care ne vorbesc de rau, caci si eu am fost ca ei. Totusi, am avut bunavointa sa o cercetez si sa-mi mai schimb din idei, de dragul adevarului... |
Citat:
|
Citat:
"Pocăiți-vă că s-a apropiat împărăția cerurilor." (sf. Ioan Botezătorul în Mat.3,2) "Pocăiți-vă, căci s-a apropiat împărăția cerurilor." (Iisus Hristos în Mat.4,17) |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Slabirea credintei nu presupune schimbarea dogmelor. Unii tanjesc dupa o credinta pe care s-o modeleze ei cum vor. Si o gasesc la secte. Ce mare branza e sa intelegem acest lucru? Asadar, sectele, in stransa legatura cu miscarea antihristica, inconstient sau constient, cauta un dumnezeu mai permisiv, care sa corespunda idealurilor masonice. Si sapa la radacina bisericii ortodoxe in primul rand. Mare bucurie se face la ei cand mai agata cate un crestin care, in perioada comunista s-a ales doar cu botezul ortodox, nu si cu trairea credintei ortodoxe. Mai inainte de a afla frumusetea Ortodoxiei a fost atras intr-o inselare din care nu se stie daca va mai putea iesi. Duhul lumesc spurca in general tot ce se poate spurca. Capii tuturor sectelor au fost masoni, de aceea si-au permis sa finanteze pe cei care faceau prozelitism sectar. Astfel, si sectarii erau motivati finaciar sa faca prozeliti. Bine ar fi sa nu inmultim numarul victimelor duhovnicesti, ci sa-l micsoram. Unitatea de masura in verificarea adevarului este smerenia. Unde este adevar mai mult acolo este si smerenie mai multa. De ce nu incearca nimeni sa-l duca la o secta pe parintele Iustin Parvu? Oare e atat de nepriceput incat chiar nu intelege ,,adevarul'' pe care-l propovaduiesc sectele? Am auzit pe unii ca au trecut la secte pentru avantaje materiale. Mai cunosc pe cineva care a trecut la adventisti pentru ca acolo, conform invataturii sectare, nu au voie sa bea. Si, omul, in nestiinta lui, se mandrea ca e ,,pocait'', dar continua sa bea pe ascuns! |
Și uite așa cădem noi din lac în puț.
|
trist, dar se pare... adevărat
Citat:
Am bolduit mai jos câteva pasaje din mesajul tău inițial, care iarăși sunt foarte grăitoare despre confuzia în care se află cei căzuți în plasa schimbării de dragul necunoștinței și lenei de a căuta în ei înșiși, prin Biserică. Citat:
2. Nici un gram și nici o tonă de practică nu valorează nimic, dacă ești pe calea greșită și nu ai baza corectă dpdv teoretic. (în general vorbind, și în cazul credinței în particular) |
Bun. Suntem confuzi si lenesi. Dar slava lui Dumnezeu ca are mila si de cei lenesi si confuzi si le da o speranta, cand fratii lor doar ii acuza.
Eu am spus un lucru simplu: nu stiu de ce nu se intelege: Daca dvs ati creste un copil fara sa ii spuneti ca Biserica dvs ii da mantuirea, ati avea pretentia ca el sa caute mantuirea in aceasta Biserica, din moment ce el stie ca Biserica este doar pentru nunti si inmormantari, eventual injurat, caci doar atat a vazut? Sau e mai convenabil sa il acuzi de lene ca nu i-a picat din cer ideea ca ar exista o mantuire si ca ar trebui sa o caute in Biserica dvs? |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 00:30:41. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.